Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Rasprave o vjerskim temama.
Borg-Resistence is FUTILE

#1 Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

http://--- NO LINKS ---.php?option=co ... &Itemid=55
Kršćanin pita o stavu muslimana prema katolicima i mirnom suživotu s njima

Pitanje
Ne znam kakva je vaša veza sa katoličkom crkvom. Živim u Americi i islamske zemlje za mene predstavljaju nepoznanicu. Ne znam mnogo o njima, ali mi se čini da su muslimani neprijateljski raspoloženi prema katoličanstvu. Da li su oni spremni i otvoreni za dijalog? Zašto ne vjerujete u Isusa (Isa’a, a.s.) kao Gospoda? Zar nije vječna božanska ljubav tako velika da On siđe među nas i sačuva nas i očisti od svih grijeha kako bismo vječno živjeli s Njim. Zašto se vode ratovi na Bliskom Istoku? Zar islam ne vidi ili ne prihvata iskrenu snagu Isa’a, a.s., zajedno sa njegovim podučavanjem da volimo jedni druge? Da li bi u slučaju da ti i ja slijedimo islam (koji znači potpunu predanost) došlo do rješavanja svih gorućih problema čovječanstva?
Odgovor
Hvala Allahu, dž.š. Pitanje neprijateljstva u islamu i kod muslimana nije prepušteno stihijskom valoriziranju koje bi moglo dovesti do zabune ili zbrke, nego je ono riješeno poput ostalih šerijatskih propisa na osnovu utvrđenih načela i pravila. Ta načela i pravila su putem objave došla od Allaha, dž.š., Koji je čist od bilo kakvog nedostatka i Koji ima lijepa imena i uzvišena svojstva. Izvor propisa kod muslimana su Kur’an i vjerodostojna tradicija Allahovog Poslanika, s.a.v.s. Kur’an i sunnet Allahovog Poslanika, s.a.v.s., došli su sa jasnim vjerovanjem (akidom) koje na prvo mjesto stavlja tevhid (vjerovanja u Allahovu, dž.š., jedinost) koji se temelji na svjedočenju da nema drugog boga osim Allaha, dž.š., i da je Muhammed, s.a.v.s., Njegov poslanik. Muhammed, a.s., je posljednji vjerovjesnik i vođa među svim ostalim Allahovim, dž.š., poslanicima. Allahu, dž.š., ne pripisujemo druga obožavajući neka druga božanstva, nego vjerujemo da je samo Allah, dž.š., Tvorac i Gospodar svega, da se samo Njemu ibadet čini i vjerujemo da samo Njemu pripadaju lijepa imena i svojstva savršenstva. Ne smatramo da je Sebi uzeo ženu ili dijete.
Uzimamo za prijatelje one koji se pokoravaju Allahu, dž.š., a neprijateljski smo raspoloženi prema onima koji su nepokorni svome Gospodaru. Također mrzimo one koji psuju Allaha, dž.š., i pripisuju mu ženu i dijete. Allah, dž.š., je Jedan, pribježište je svakom. Nije rodio i rođen nije i On nema ženu i dijete! Uzvišen je i Slavljen Allah, dž.š., od toga da ima dijete! Njemu pripada sve što je na nebesima i Zemlji. Nema sudruga u tome i nema potrebe za djetetom, za razliku od ljudi koji osjećaju potrebu za potomstvom! Allah, dž.š., je Stvoritelj i roditelja i njihovih potomaka! Muslimani su pokorni Allahovim, dž.š., naredbama i bez mogućnosti izbora u primjeni šerijatskih propisa, obavezni su ih se pridržavati.
Uzvišeni Allah kaže: ”Kada Allah i Poslanik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo da po svom nahođenju postupe. A ko Allaha i Njegova Poslanika ne posluša, taj je sigurno skrenuo s pravog puta.” (El-Ahzab, 36)
U te propise ubraju se i ljubav u ime Allaha, dž.š., i mržnja u Njegovo ime.
Muslimani posjeduju široke mogućnosti dijaloga i razgovora, čak je i Allah, dž.š., u Kur’anu naredio Svom Poslaniku, s.a.v.s., a zatim i njegovom ummetu, da vode dijalog sa predstavnicima ehli-kitabija (Jevreji i kršćani) slijedećim riječima: ”Reci: ”O sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko jedne riječi i nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo ´Pa ako oni ne pristanu, vi recite: Budite svjedoci da smo mi muslimani!´ (Ali Imran, 64)
Vjerujemo da je Isa, a.s., Allahov poslanik i vjerovjesnik. Bože sačuvaj i zakloni da Isa’u, a.s., pripisujemo božanska svojstva i da ga smatramo Božijim sinom, kao što to tvrde kršćani, ne praveći razliku između onog koji je poslan i Onoga Koji šalje poslanike, poistovjećujući tako Stvoritelja i stvorenje.
Allah, dž.š., kaže: ”A kada Allah rekne: ´O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha! – on će reći: Hvaljen neka si Ti! Meni nije prilično da govorim ono što nemam pravo. Ako sam ja to govorio, Ti to već znaš; Ti znaš šta ja znam, a ja ne znam šta Ti znaš; samo Ti jedini sve što je skriveno znaš. Ja sam im samo ono govorio što si mi Ti naredio: ”Obožavajte Allaha, moga i svoga Gospodara! I ja sam nad njima bdio dok sam među njima bio, a kad si mi Ti dušu uzeo, Ti si ih jedini nadzirao; Ti nad svim bdiš.` (El-Ma’ide, 116-117)
Isto tako, Uzvišeni Allah se obraća tebi i tvojim prijateljima, pa ako se odazoveš tom pozivu - bićeš sretan: ”O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svom vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: Trojica su! Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog, - hvaljan neka je On! - zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao zaštitnik.” (En-Nisa, 171)

Islam je vjera upute, milosti i ljubavi, ali neki narodi prisiljavaju muslimane da se bore protiv njih svojim stajanjem na put dostavljanju upute drugim ljudima. Muslimani se ne bore ni protiv koga sve dotle dok mu ne dostave Allahovu, dž.š., vjeru i dok mu, kao mogućnost, ne izlože tri stvari: prva od njih je prihvatanje islama, druga mogućnost je - u slučaju da odbije prihvatanje islama i ostane u svojoj vjeri - da daje muslimanima džizju (glavarinu), a muslimani se, zauzvrat, obavezuju da će ga štititi. Ako odbije prvu i drugu soluciju, rat ostaje kao jedina preostala mogućnost.
Mi, muslimani, kada se borimo, činimo to da bismo izbavili i spasili ljude od obožavanja drugih ljudi i doveli ih do obožavanja Gospodara svih svjetova, te da ih oslobodimo okruženja u kome su nepravda i tiranija drugih vjera dominantna i obezbijedimo im mogućnost uživanja u pravdi islama. Također to činimo da bismo im tjeskobu ovoga svijeta zamijenili širinom i prostranstvom ovoga i budućeg svijeta.

Vjerujemo da Isa, a.s., nije umro i da ga je Allah, dž.š., uzdigao Sebi i da će, pred kraj ovoga svijeta, sići na ovaj svijet i suditi po islamskim propisima. Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže da će se silazak Isa’a, a.s., dogoditi u Damasku i to kod Bijele munare. (Ebu-Davud 4/117; šejh Albani, r.a., za ovaj hadis kaže da je vjerodostojan)

Islam je svojim dolaskom derogirao sve vjerozakone koji su bili objavljeni prije njega
. Allah, dž.š., neće primiti drugu vjeru od onoga ko je doživio pojavu islama. Ako bi se ljudi pokorili Gospodaru svih svjetova i slijedili najodabranijeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s., zatim radili dobra djela, Alah, dž.š., će biti zadovoljan sa njima i podariće im ugodan život na oba svijeta. Uzvišeni kaže: ”Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život, i doista, ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili.” (En-Nahl, 97)
Nadamo se da smo uspjeli odgovoriti na tvoja pitanja. Molimo Uzvišenog Allaha da nas uputi da slijedimo Istinu. Neka su selam i mir na onoga ko bude slijedio uputu!

Odgovori o islamskom vjerovanju - Muhammed Salih Munedždžid – 12 str.
Interesantan odgovor.
Interesuje me kako bi ste vi odgovorili na pitanje ovog krščanina?
Da li be ste nešto dodali, ili oduzeli, promijenili, ili ste možda protiv nekih navoda iz ovog odgovora?

Ja sam naglasio neke dijelove koji mi se čine da malo radikaliziraju, ali i otkrivaju ko je osoba koja je dala odgovor.
Da li bi ste se složili da su neki od naglašenih dijelova malo ... ... hajd da kažemo kontroverzni?
bosna123

#2 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by bosna123 »

Evo sta je o tome rekao najbolji od svih ljudi Poslanik s.a.w.s. u 7. stoljecu. On bi nam svima (mislim na muslimane) trebao biti uzor, bez puno filozofije.

Pismo Muhammeda, a.s., monasima manastira Sveta Katarina
"Hrišćanima, na Istoku i na Zapadu, u blizini islamske granice i daleko od nje, znanim i neznanim, daje se garancija. Ukoliko se jedan monah zatekne na brdu ili u dolini, pećini ili u naselju, ravnici ili u crkvi ili pak u svetilištu-hramu, tada mi stojimo iza njih, i oni su pod našom zaštitom. Ja ću ih zasigurno braniti svojim životom, svojim pomagačima i svojom vojskom, njih, njihove imetke i bogomolje, jer su oni moji podanici i kao takvi uživaju moju zaštitu. Niko ih ne smije oštetiti, kao ni prisvojiti bilo šta iz njihovih kuća za korist muslimana. Neće se oporezivati njihovi suci, kaluđeri niti drugi koji se budu bavili vjerskim poslovima. Neće im se nametati ni druge novčane dadžbine, novčane kazne ili otštete niti će im se konfiskovati imovina, jer sam ja njihov čuvar na kopnu i na moru, na sjeveru i na zapadu, na istoku i na jugu, gdje god se budu nalazili imat će moju zaštitu i garanciju, od svega onoga što im je neprijatno i neugodno...
Niko ih ne smije opterećivati putovanjima, obavezivati učestvovanjem u borbi ili transportu oružja, jer se muslimani bore za njih i ne polemišu s njima osim na najkulturniji način, slijedeći u tome Kur'ansku poruku: I sa sljedbenicima Knjige raspravljajte na najljepši mogući način, ne sa onima koji su nepravedni, i recite: Mi vjerujemo u ono što se objavljuje nama, i u ono što je objavljeno vama, a naš Bog i vaš Bog jeste jedan, i mi se Njemu pokoravamo.

Ugovor Muhammeda, a.s., sa hrišćanima iz Nedžrana
"U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! Evo šta je utvrdio poslanik Muhammed za stanovnike Nedžrana. Zaštita Božija i garancija poslanika Muhammeda, a.s., poslatog od Boga, odnosi se na Nedžran i okolicu, bilo na njihova dobra, njihove osobe, održavanje njihove vjere, njihove odsutne i prisutne, njihove porodice, njihova svetišta i sve što se malo ili veliko nalazi u njihovom posjedu. Ni jedan biskup neće biti premješten iz svog biskupskog središta, niti jedan monah iz svog samostana, niti jedan svećenik iz svoje župe. Nikakvo poniženje neće ih opterećivati, kao niti krv neke osvete iz prijašnjeg vrejnena. Neće im se nametnuti desetina. Nikakve vojske neće preplavljivati njihovo tlo. A kada neko od njih bude tražio dug, pravda će biti podijeljena. Oni neće biti ni tlačitelji, ni tlačeni. A ko god bi od njih u budućnosti zelenašio, bit će mu uskraćena moja zaštita. Ni jedan čovjek neće biti optužen za moju grešku, koju je počinio neko drugi. Dakle, garancija Božija i uvjeravanje poslanika Muhammeda, a.s., poslanog od Boga, potvrđuju sadržaj prvog spisa do dana kada Bog prikaže svoju vlast, ako oni ostanu dobre volje i budu djelovali u skaldu sa svojim zadacima, a da ne trpe nikakvu pogrdu"
pustopoljina

#3 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by pustopoljina »

nisam sigurna sta bih odgovorila,jer me pitanje tog krscanina iznerviralo. :-) te arapske zemlje su fasovale od krscana (prvenstveno katolika) u nekoliko krizarskih ratova...i onda on drobi o isusu,miru i milosti...

#4 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

bosna123 wrote:Evo sta je o tome rekao najbolji od svih ljudi Poslanik s.a.w.s. u 7. stoljecu. On bi nam svima (mislim na muslimane) trebao biti uzor, bez puno filozofije.

Pismo Muhammeda, a.s., monasima manastira Sveta Katarina
"Hrišćanima, na Istoku i na Zapadu, u blizini islamske granice i daleko od nje, znanim i neznanim, daje se garancija. Ukoliko se jedan monah zatekne na brdu ili u dolini, pećini ili u naselju, ravnici ili u crkvi ili pak u svetilištu-hramu, tada mi stojimo iza njih, i oni su pod našom zaštitom. Ja ću ih zasigurno braniti svojim životom, svojim pomagačima i svojom vojskom, njih, njihove imetke i bogomolje, jer su oni moji podanici i kao takvi uživaju moju zaštitu. Niko ih ne smije oštetiti, kao ni prisvojiti bilo šta iz njihovih kuća za korist muslimana. Neće se oporezivati njihovi suci, kaluđeri niti drugi koji se budu bavili vjerskim poslovima. Neće im se nametati ni druge novčane dadžbine, novčane kazne ili otštete niti će im se konfiskovati imovina, jer sam ja njihov čuvar na kopnu i na moru, na sjeveru i na zapadu, na istoku i na jugu, gdje god se budu nalazili imat će moju zaštitu i garanciju, od svega onoga što im je neprijatno i neugodno...
Niko ih ne smije opterećivati putovanjima, obavezivati učestvovanjem u borbi ili transportu oružja, jer se muslimani bore za njih i ne polemišu s njima osim na najkulturniji način, slijedeći u tome Kur'ansku poruku: I sa sljedbenicima Knjige raspravljajte na najljepši mogući način, ne sa onima koji su nepravedni, i recite: Mi vjerujemo u ono što se objavljuje nama, i u ono što je objavljeno vama, a naš Bog i vaš Bog jeste jedan, i mi se Njemu pokoravamo.

Ugovor Muhammeda, a.s., sa hrišćanima iz Nedžrana
"U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! Evo šta je utvrdio poslanik Muhammed za stanovnike Nedžrana. Zaštita Božija i garancija poslanika Muhammeda, a.s., poslatog od Boga, odnosi se na Nedžran i okolicu, bilo na njihova dobra, njihove osobe, održavanje njihove vjere, njihove odsutne i prisutne, njihove porodice, njihova svetišta i sve što se malo ili veliko nalazi u njihovom posjedu. Ni jedan biskup neće biti premješten iz svog biskupskog središta, niti jedan monah iz svog samostana, niti jedan svećenik iz svoje župe. Nikakvo poniženje neće ih opterećivati, kao niti krv neke osvete iz prijašnjeg vrejnena. Neće im se nametnuti desetina. Nikakve vojske neće preplavljivati njihovo tlo. A kada neko od njih bude tražio dug, pravda će biti podijeljena. Oni neće biti ni tlačitelji, ni tlačeni. A ko god bi od njih u budućnosti zelenašio, bit će mu uskraćena moja zaštita. Ni jedan čovjek neće biti optužen za moju grešku, koju je počinio neko drugi. Dakle, garancija Božija i uvjeravanje poslanika Muhammeda, a.s., poslanog od Boga, potvrđuju sadržaj prvog spisa do dana kada Bog prikaže svoju vlast, ako oni ostanu dobre volje i budu djelovali u skaldu sa svojim zadacima, a da ne trpe nikakvu pogrdu"

Iz koje je to knjige, gdje se može nabaviti, na internetu ili u BiH?
Možeš li nam reči ko je izdao ili ko je kompilirao ta pisma?

#5 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

pustopoljina wrote:nisam sigurna sta bih odgovorila,jer me pitanje tog krscanina iznerviralo. :-) te arapske zemlje su fasovale od krscana (prvenstveno katolika) u nekoliko krizarskih ratova...i onda on drobi o isusu,miru i milosti...

Slažem se sa tobom.
Međutim ne zaboravi da su ti krstaški ratovi od velike večine krščana (uključujuči i mene) proglašeni nepotrebnima i nekrščanskim ponašanjem.
Desili se jesu, a da li sada treba kriviti krščane koji iste osuđuju, nisam baš siguran.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#6 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by Latina »

Ja sam naglasio neke dijelove koji mi se čine da malo radikaliziraju, ali i otkrivaju ko je osoba koja je dala odgovor.
Da li bi ste se složili da su neki od naglašenih dijelova malo ... ... hajd da kažemo kontroverzni?
Radikalni nalaze radikalne da bi potvrdili vlastite stavove.

Kontroverzni nalaze slicne sebi iz istog razloga.

Ako neko nema mir u srcu, za njega je rat(ovanje) opcija koju emanira iz vlastitog bitka.

Samo sto to nema nikakve veze sa vjerovanjem ili religijom. Tu je odredjena religija samo zgodan nacin ( vehicle ) da se potvrde vlastiti zakljucci o xyz.
bosna123

#7 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by bosna123 »

Iz jedne od Sira Poslanika saws. Posto se ne radi o zapadnim autorima, vjerujem da te izvore ne smatras relevantnima pa to nije ni bitno, ne volim ulaziti u rasprave koje nikuda ne vode.

Muslimani su kroz svoju historiju pokazali u praksi koliko su tolerantni, cak su prema drugima, cesto puta, daleko tolerantniji nego prema muslimanima nesto drukcije prakse u vjeri. Prema tome, praksa je za ovih 14. vijekova pokazala stav islama, sto je daleko vaznije od suhe teorije.

Evo jos jedan link na zadatu temu.

http://www.globalwebpost.com/farooqm/st ... reedom.doc

#8 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Latina wrote:
Radikalni nalaze radikalne da bi potvrdili vlastite stavove.

Kontroverzni nalaze slicne sebi iz istog razloga.

Ako neko nema mir u srcu, za njega je rat(ovanje) opcija koju emanira iz vlastitog bitka.

Samo sto to nema nikakve veze sa vjerovanjem ili religijom. Tu je odredjena religija samo zgodan nacin ( vehicle ) da se potvrde vlastiti zakljucci o xyz.
Zašto misliš da sam radikal sa potrebom dokazivanja svojih stavova? Ako je to opis mene, kakav bi tek bio opis pojedinih koji pozivaju na đihad -
"tewhid wrote:djelimicno...mislim da nemamo potrebe da se prepucavamo..nego hajdemo pod jedan bajrak!!
dzihad.."
- http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p2742805

Ili kako da okarekterišemo one koji na suptilan način provociraju i izbjegavaju diskusije kada se dođe do konkretnih pitanja na koja se traže konkretni odgovori. Ako sam ja radikal, jer pokušavam da podstaknem dijalog, na kulturan i civilizovan način (nadam se da se to vidi iz moga pisanja) kao i mnogi drugi, kako da okarakterišemo onda silne provokatore i "mangupe na baterije" koji se nalaze na mnogim popdtemama ovog foruma?

Te zašto i na osnovu čega si zaključila da sam kontroverzan?
Jer stavljam upitnik nad opšte prihvačena vjerovanja koja su odavno več pod upitnikom, i to ne samo u Krščanskom svijetu nego i u Islamskom, i jer mi je stalo da, bilo musliman ili šta god da je čovjek ili žena već, počnu raznišljati svojom glavom i da ne dozvole sebi da ih pojedini vucaju za nos. Pa makar to bio i ja, jer kada god propovijedam ili predajem nešto iz Biblije, nastojim da podstaknem ljude da to i sami provijere.
Moja konstatacija je bila ubalžena jer nisam želio nokoga da uvrijedim pogrdnim nazivom ili da nedaj Bože steknu ljudi dojam da sam neki manijak koji samo čeka da nekoga izvrijeđa. Bitan mi je dijalog, a ne provociranje i glupiranje.

I kako ti znaš šta je u mom srcu? Rat ili mir!?
Za tvoju informaciju, ja sam za mir, za razliku od pojedinih na forumu i osobe koja je uslovila mir obračenjem na njegovu vijeru u citatu sa Islamskog portala.

Za zadnju rečenicu ne mogu ništa reči jer mi nije baš najjasnija. O kome govoriš i u kojem smislu?
pustopoljina

#9 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by pustopoljina »

Borg-Resistence is FUTILE wrote:
pustopoljina wrote:nisam sigurna sta bih odgovorila,jer me pitanje tog krscanina iznerviralo. :-) te arapske zemlje su fasovale od krscana (prvenstveno katolika) u nekoliko krizarskih ratova...i onda on drobi o isusu,miru i milosti...
Slažem se sa tobom.
Međutim ne zaboravi da su ti krstaški ratovi od velike večine krščana (uključujuči i mene) proglašeni nepotrebnima i nekrščanskim ponašanjem.
Desili se jesu, a da li sada treba kriviti krščane koji iste osuđuju, nisam baš siguran.
zato sam i napisala ovako,kako sam napisala.
moj odgovor zavisi u mnogome od osobe koja postavlja pitanje.
kad bi mi neko postavio pitanje kao onaj gore sto je postavio...onda ne razgovaram s onim koji je svjestan krizarskih ratova,tj. taj zamislja krizarske ratove kao one filmove u tehnikoloru.

krscanstvo je formiralo danasnji svijet.odnos prema novcu,bogatstvu,radu,vlasti,polozaj drugih religija spram njega...s tog nivoa gledati na krscanstvo i islam-i sa nivoa komsije,ja musliman-ti krscanin...to nije isto.

ali ovako,kako je gore zapoceto,je nesto u stilu-kako neko moze uciniti nesto nazao djetetu...
Da li su oni spremni i otvoreni za dijalog? Zašto ne vjerujete u Isusa (Isa’a, a.s.) kao Gospoda? Zar nije vječna božanska ljubav tako velika da On siđe među nas i sačuva nas i očisti od svih grijeha kako bismo vječno živjeli s Njim. Zašto se vode ratovi na Bliskom Istoku? Zar islam ne vidi ili ne prihvata iskrenu snagu Isa’a, a.s., zajedno sa njegovim podučavanjem da volimo jedni druge? Da li bi u slučaju da ti i ja slijedimo islam (koji znači potpunu predanost) došlo do rješavanja svih gorućih problema čovječanstva?
ja bih pitca nazvala jako ignorantnom osobom.mozda dobronamjernom-ali ignorantnom.

#10 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

pustopoljina wrote:
Borg-Resistence is FUTILE wrote:
Slažem se sa tobom.
zato sam i napisala ovako,kako sam napisala.
moj odgovor zavisi u mnogome od osobe koja postavlja pitanje.
kad bi mi neko postavio pitanje kao onaj gore sto je postavio...onda ne razgovaram s onim koji je svjestan krizarskih ratova,tj. taj zamislja krizarske ratove kao one filmove u tehnikoloru.

krscanstvo je formiralo danasnji svijet.odnos prema novcu,bogatstvu,radu,vlasti,polozaj drugih religija spram njega...s tog nivoa gledati na krscanstvo i islam-i sa nivoa komsije,ja musliman-ti krscanin...to nije isto.

ali ovako,kako je gore zapoceto,je nesto u stilu-kako neko moze uciniti nesto nazao djetetu...
Da li su oni spremni i otvoreni za dijalog? Zašto ne vjerujete u Isusa (Isa’a, a.s.) kao Gospoda? Zar nije vječna božanska ljubav tako velika da On siđe među nas i sačuva nas i očisti od svih grijeha kako bismo vječno živjeli s Njim. Zašto se vode ratovi na Bliskom Istoku? Zar islam ne vidi ili ne prihvata iskrenu snagu Isa’a, a.s., zajedno sa njegovim podučavanjem da volimo jedni druge? Da li bi u slučaju da ti i ja slijedimo islam (koji znači potpunu predanost) došlo do rješavanja svih gorućih problema čovječanstva?
ja bih pitca nazvala jako ignorantnom osobom.mozda dobronamjernom-ali ignorantnom.
Možda nisam u pravu, dali mi se čini da osjetim malo ljutnje u tvom pisanju?
Da je Krščanstvo "formiralo današnji svijet" te njegove odnose ....... prema svemu onome što si nabrojala, je prilično široka i generalna izjava.
Ako zanemarimo da ljudi imaju mogučnost da biraju između dobrog ili lošeg, svi če mo se svesti samo na generalne osude grupa koje nam nisu baš drage.
Mislim da je i Islam doprinjeo formiranju svijeta, barem koliko i ostale religiske skupine.

"s tog nivoa gledati na krscanstvo i islam-i sa nivoa komsije,ja musliman-ti krscanin...to nije isto."
Ovo nisam baš najbolje razumio, šta si mislila pod time?
shalaedin

#11 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by shalaedin »

Fusile, znaš li ti šta je uopšte Džihad i koliko ta rijeć značenja ima?

Tanka je linija između krščana i muslimana. Oni su kao rođaci. Muslimani jesu jedni drugima braća i naređeno im je druženje između sebe, a zabranjeno im je druženje i privrženost kao prema muslimanima sa onima koji to nisu. Međutim to ne znaći da musliman ne može poslovati sa nekim ko musliman nije i imati dobar odnos sa njim. Recimo upravo ta tanka linija koju spominjemo između nas može biti narušena kada bi jedno drugima počeli nametati svoje stavove ili počeli ubjeđivati jedno drugo šta je ispravno i šta nije.

Međutim postoji jedna izreka kod muslimana, a tiće se onoga ko je musliman i koje musliman vjernik. Kaže se u njoj sljedeće: "Musliman je onaj od čijeg jezika i ruku su mirni muslimani, a najbolji musluman je onaj od čijeg jezika i ruku su mirni i muslimani i nemuslimani.
bosna123

#12 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by bosna123 »

Ma naravno da smo bliski sa sljedbenicima Knjige, ako je Allah dz. s. dozvolio brak s njihovim zenama, i njihovu hranu. Sta moze biti intimnije od braka i svega onoga sto on sa sobom nosi, kao sto su rodbinske veze npr. I u tom braku muz je duzan dozvoliti zeni njeno praktikovanje vjere, zamislite samo sta to znaci.
osa

#13 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by osa »

bosna123 wrote:Ma naravno da smo bliski sa sljedbenicima Knjige, ako je Allah dz. s. dozvolio brak s njihovim zenama, i njihovu hranu. Sta moze biti intimnije od braka i svega onoga sto on sa sobom nosi, kao sto su rodbinske veze npr. I u tom braku muz je duzan dozvoliti zeni njeno praktikovanje vjere, zamislite samo sta to znaci.
zamisli šta ovo podvučeno znači, pa nije žena stoka da joj se nešto dozvoljava.
arzuhal

#14 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by arzuhal »

Rob Božiji pita druge robovoe Božije:
- Jesi li osoba širokog srca ili si tijesnih prsa?
- Žališ li osobu koja ne dijeli tvoje vjerovanje? Smatraš li se a priori boljom osobom i dražom Bogu?
- Kada si zadnji put riječima ili djelom pomogao ili olakšao nekom od robova Božijih koji ne dijeli tvoje vjerovanje? Kakav je bio osjećaj?
- Vjeruješ li da je čin pomaganja nekome ko je u potrebi (makar ga preveo preko ulice ili se nasmješio), a ko nije tvoje vjere, djelo kojim se približavaš Bogu?
- Da li Bog u kojeg vjeruješ podjednako daje opskrbu svim Svojim robovima, svejedno vjerovali u Njega ili ne?
- Da imaš priliku da nekoj osobi koja ne dijeli tvoje vjerovanje spasiš život i ona ti bude neizmjerno zahvalna, da li bi to iskoristio namećući/reklamirajući/poturajući joj svoje vjerovanje, ili nešto tome slično?
pustopoljina

#15 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by pustopoljina »

nije ljutnja. zamor.
zasto kazem da je krscanstvo formiralo danasnji svijet?
svijet u kojem je europa u centru mape svijeta.
vrijeme racunamo prije krista i poslije krista.
donedavno je crkva bila u svakoj pori vlasti
donedavno je crkva bila u svakoj pori zivota,i danas imamo pojave u drustvu koje je uvela i odredila crkva.
krscanstvo je odobravalo ropstvo i bogatilo se na njemu,krscanstvo je odobravalo pomor 6 miliona ljudi i bogatilo se na njihovom radu do smrti.danas jos postoje zvanicnici koji to relativiziraju (onaj biskup,ili sta vec,sto ga je papa postedio).
islam je brojan-ali islam nije organizovan.
islam nema papu (kojeg po redu) i citav jedan grad koji se bavi samo ocuvanjem te religije.
islam ima para,ali to su pare nekoliko korumpiranih porodica i minimalan se dio koristi za sirenje islama.ti ljudi zemlju iznajmljuju vlasnicima te zemlje,koji na njoj rade za koru kruha,da bi oni usred pustinje pravili skijasku pistu.
krscanstvo,zapravo crkva ima ogromnu imovinu,novac kojeg moze usmjeravati bez mnogo pitanja
savremeni svijet,industrijski svijet je krscanski svijet. evo, u zemlji u kojoj ja zivim je slogan u politickoj kampanji abendland=christenland politicke stranke koja uzima dobar procenat(trece po velicini) u vlasti s tendencijom rasta.
koliko god islam pricao o povecanju pristalica,islam je u povoju u odnosu na krscanstvo.
mislim da ne pretjerujem kad kazem, da je krscanstvo jace.
a onaj koji je jaci-snosi moralnu odgovornost.
sta mislim sa onim zadnjim?
pa da pojednostavim:znas kad se u vijestima javljaju protesti(od strane krscana) zbog govora pape? to mislim.
mislim da je fino-sto ces ti reci kako smatras krizarske ratove nepotrebnim (smatram i ja dzihad u smislu bombasa samoubice nepotrebnim).ali,to smo ti i ja,i jos par stotina nebitnih ljudi.a drugo su oni koji stvaraju "situacije" svojim zvanicnim izjavama.drugo su oni koji pisu abendland=christenland i oni koji financiraju bombase samoubice.
koliko ti posmatras islam kao neprijateljski raspolozen prema krscanstvu-toliko isto mozemo posmatrati krscanstvo neprijateljski raspolozeno prema islamu.
terorizam,islamski...dzihad...napadi-sve to pocinje tamo nekih sezdesetih godina.pola tih terorista je proslo skolu obavjestajnih sluzbi zapadnog svijeta. krscanstvo uvijek nadje nekog neprijatelja i sve je bogatije.
hoce li to biti islam,komunizam,jevreji...to je sad manje vazno...
... ne branim ja islam...takve metode su sramne za bilo koga ko "dolazi da donese spasenje".
pokusavam ukazati na nerazumno postavljeno pitanje.
ako hoces pitati-postoji li sansa da nam djeca rastu u miru,s obzirom na mracnu proslost?
onda bih rekla-da,ukoliko svaki covjek,bez obzira na rasu,vjeru ,naciju i spol ZAISTA ima jednake sanse u zivotu.
osa

#16 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by osa »

pustopoljina wrote:nije ljutnja. zamor.
zasto kazem da je krscanstvo formiralo danasnji svijet?
svijet u kojem je europa u centru mape svijeta.
vrijeme racunamo prije krista i poslije krista.
donedavno je crkva bila u svakoj pori vlasti
donedavno je crkva bila u svakoj pori zivota,i danas imamo pojave u drustvu koje je uvela i odredila crkva.
krscanstvo je odobravalo ropstvo i bogatilo se na njemu,krscanstvo je odobravalo pomor 6 miliona ljudi i bogatilo se na njihovom radu do smrti.danas jos postoje zvanicnici koji to relativiziraju (onaj biskup,ili sta vec,sto ga je papa postedio).
islam je brojan-ali islam nije organizovan.
islam nema papu (kojeg po redu) i citav jedan grad koji se bavi samo ocuvanjem te religije.
islam ima para,ali to su pare nekoliko korumpiranih porodica i minimalan se dio koristi za sirenje islama.ti ljudi zemlju iznajmljuju vlasnicima te zemlje,koji na njoj rade za koru kruha,da bi oni usred pustinje pravili skijasku pistu.
krscanstvo,zapravo crkva ima ogromnu imovinu,novac kojeg moze usmjeravati bez mnogo pitanja
savremeni svijet,industrijski svijet je krscanski svijet. evo, u zemlji u kojoj ja zivim je slogan u politickoj kampanji abendland=christenland politicke stranke koja uzima dobar procenat(trece po velicini) u vlasti s tendencijom rasta.
koliko god islam pricao o povecanju pristalica,islam je u povoju u odnosu na krscanstvo.
mislim da ne pretjerujem kad kazem, da je krscanstvo jace.
a onaj koji je jaci-snosi moralnu odgovornost.
sta mislim sa onim zadnjim?
pa da pojednostavim:znas kad se u vijestima javljaju protesti(od strane krscana) zbog govora pape? to mislim.
mislim da je fino-sto ces ti reci kako smatras krizarske ratove nepotrebnim (smatram i ja dzihad u smislu bombasa samoubice nepotrebnim).ali,to smo ti i ja,i jos par stotina nebitnih ljudi.a drugo su oni koji stvaraju "situacije" svojim zvanicnim izjavama.drugo su oni koji pisu abendland=christenland i oni koji financiraju bombase samoubice.
koliko ti posmatras islam kao neprijateljski raspolozen prema krscanstvu-toliko isto mozemo posmatrati krscanstvo neprijateljski raspolozeno prema islamu.
terorizam,islamski...dzihad...napadi-sve to pocinje tamo nekih sezdesetih godina.pola tih terorista je proslo skolu obavjestajnih sluzbi zapadnog svijeta. krscanstvo uvijek nadje nekog neprijatelja i sve je bogatije.
hoce li to biti islam,komunizam,jevreji...to je sad manje vazno...
... ne branim ja islam...takve metode su sramne za bilo koga ko "dolazi da donese spasenje".
pokusavam ukazati na nerazumno postavljeno pitanje.
ako hoces pitati-postoji li sansa da nam djeca rastu u miru,s obzirom na mracnu proslost?
onda bih rekla-da,ukoliko svaki covjek,bez obzira na rasu,vjeru ,naciju i spol ZAISTA ima jednake sanse u zivotu.
:thumbup:
bosna123

#17 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by bosna123 »

osa wrote:
bosna123 wrote:Ma naravno da smo bliski sa sljedbenicima Knjige, ako je Allah dz. s. dozvolio brak s njihovim zenama, i njihovu hranu. Sta moze biti intimnije od braka i svega onoga sto on sa sobom nosi, kao sto su rodbinske veze npr. I u tom braku muz je duzan dozvoliti zeni njeno praktikovanje vjere, zamislite samo sta to znaci.
Dragi @osa pa ti i ja pricamo u 21. vijeku, na planeti Zemlji na kojoj se jos ljudi natezu oko vjerskih sloboda. Ja spominjem pravne propise iz 7. vijeka, a kao sto znas cijeli srednji vijek vrijedilo je pravilo cija je zemlja, toga je i vjera.

Da ne pricamo o braku... Pa zena udajom cak i prezime mora promijeniti (doduse u islamu ovaj propis ne vrijedi). Dodjes u muzevljevu kucu, i ovim dobijas pravo da poneses svoju ikonicu, krunicu, sta vec... Da ides nedjeljom u crkvu, da nedjeljom ne radis itd... Za 7. stoljece to je ipak ispred vremena.

Probaj gledati u kontekstu vremena, pa ako hoces dobrim dijelom i danasnjeg, i vidjeti nesto pozitivno u ovome. Nisu muslimani bas tolike baba roge prema zenama, inace ih mi muslimanke, barem danas kad ne moramo, ne bismo birale...
osa

#18 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by osa »

bosna123 wrote:
osa wrote:
Dragi @osa pa ti i ja pricamo u 21. vijeku, na planeti Zemlji na kojoj se jos ljudi natezu oko vjerskih sloboda. Ja spominjem pravne propise iz 7. vijeka, a kao sto znas cijeli srednji vijek vrijedilo je pravilo cija je zemlja, toga je i vjera.

Da ne pricamo o braku... Pa zena udajom cak i prezime mora promijeniti (doduse u islamu ovaj propis ne vrijedi). Dodjes u muzevljevu kucu, i ovim dobijas pravo da poneses svoju ikonicu, krunicu, sta vec... Da ides nedjeljom u crkvu, da nedjeljom ne radis itd... Za 7. stoljece to je ipak ispred vremena.

Probaj gledati u kontekstu vremena, pa ako hoces dobrim dijelom i danasnjeg, i vidjeti nesto pozitivno u ovome. Nisu muslimani bas tolike baba roge prema zenama, inace ih mi muslimanke, barem danas kad ne moramo, ne bismo birale...
sve 5, ali ono što ne valja treba mijenjati, ovako bode u oči.
video

#19 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by video »

bosna123 wrote:
osa wrote:

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
osa

#20 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by osa »

bosna123 wrote:
osa wrote:

jedno pitanje, da li je objava podložna promjenama, ako nije ovi propisi za vjernika vrijede i dan danas.
shalaedin

#21 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by shalaedin »

arzuhal wrote:Rob Božiji pita druge robovoe Božije:
- Žališ li osobu koja ne dijeli tvoje vjerovanje? Smatraš li se a priori boljom osobom i dražom Bogu?
- Kada si zadnji put riječima ili djelom pomogao ili olakšao nekom od robova Božijih koji ne dijeli tvoje vjerovanje? Kakav je bio osjećaj?
- Vjeruješ li da je čin pomaganja nekome ko je u potrebi (makar ga preveo preko ulice ili se nasmješio), a ko nije tvoje vjere, djelo kojim se približavaš Bogu?
- Da li Bog u kojeg vjeruješ podjednako daje opskrbu svim Svojim robovima, svejedno vjerovali u Njega ili ne?
- Da imaš priliku da nekoj osobi koja ne dijeli tvoje vjerovanje spasiš život i ona ti bude neizmjerno zahvalna, da li bi to iskoristio namećući/reklamirajući/poturajući joj svoje vjerovanje, ili nešto tome slično?
Evo odgovoriću ti na pitanja pokazujući ko sam :

1. Smatram se osobom koja je širokogrudna, poštujem razlike jer sam i sam ponikao i odrastao u takvom okruženju,
2. Nežalim osobu koja ne djeli moje vjerovanje i ubjeđenje, zato što uputu daje i oduzima Bog onome kome hoće, sve to doživljavam kao Božiju volju, takođe živim u uvjerenju da svako traženje i trud oko vlastite samospoznaje upravo Bog nagradi uputom ili oduzimanjem iste
3. Inače volim pomagati ljudima bez obrzira na vjeru i mogu ti reći divan je osječaj kada ti bilo kaže "Hvala", zadnji put sam jednoj bakici katolkinji iz mog komšiluka odnjeo cekere do vrata
4. Bog daje kome hoće i oduzima kome hoće i milostiv je prema svim robovima na dunjaluku bez obzira koje su vjere, boje koze i nacionalnosti...
5. Život bi spasio svakome bez želje da poturim svoje učenje...
arzuhal

#22 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by arzuhal »

shalaedin wrote:
arzuhal wrote:Rob Božiji pita druge robovoe Božije:
Evo odgovoriću ti na pitanja pokazujući ko sam :

1. Smatram se osobom koja je širokogrudna, poštujem razlike jer sam i sam ponikao i odrastao u takvom okruženju,
2. Nežalim osobu koja ne djeli moje vjerovanje i ubjeđenje, zato što uputu daje i oduzima Bog onome kome hoće, sve to doživljavam kao Božiju volju, takođe živim u uvjerenju da svako traženje i trud oko vlastite samospoznaje upravo Bog nagradi uputom ili oduzimanjem iste
3. Inače volim pomagati ljudima bez obrzira na vjeru i mogu ti reći divan je osječaj kada ti bilo kaže "Hvala", zadnji put sam jednoj bakici katolkinji iz mog komšiluka odnjeo cekere do vrata
4. Bog daje kome hoće i oduzima kome hoće i milostiv je prema svim robovima na dunjaluku bez obzira koje su vjere, boje koze i nacionalnosti...
5. Život bi spasio svakome bez želje da poturim svoje učenje...
Hvala ti, dobri čovječe :)
Ova pitanja izbjegavaju ljudi skloni planetarno važnim temama naprosto što realnost (komšiluk, recimo) isuviše demantira krupnu priču o odnosima svjetskih vjera i njihova učenja. Osobno mi je veoma drago pomoći, bilo kako, nekome ko nije moje vjere (bilo kojem čovjeku, bilo kojem živom biću) i osjećam da ispunjavam time jedan od najljepših zadataka koje mi je Bog povjerio. Kada pogledam to neko konkretno djelo koje mi ispuni dušu i ova šupljiranja na forumu, ugledam ogromnu provaliju između toga dvoga. Al' svako radi kako zna...
bosna123

#23 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by bosna123 »

osa wrote: jedno pitanje, da li je objava podložna promjenama, ako nije ovi propisi za vjernika vrijede i dan danas.
Ne razumijem te sta hoces reci? Ovo je moja recenica, nisam je prepisala iz nikakve knjige islamskog prava. Mogla sam reci i zena ima pravo, itd.

Ljudi kada ulaze u brak, moraju se dogovoriti oko nekih stvari. Nadam se da razumijes sto hocu reci, ne znam jesi li ozenjen, ako jesi znas da je brak pun kompromisa. Tako je bilo u 7. vijeku, tako je i danas u 21. vijeku.

Ovaj propis kaze, posto se radi o poprilicnim razlikama izmedju supruznika i njihovog nacina zivota, da vjera zene nije predmet nikakave nagodbe i kompromisa... Znaci ona ako zeli kuhati svinjetinu, ona to moze, nema price oko toga...

#24 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

bosna123 wrote:Iz jedne od Sira Poslanika saws. Posto se ne radi o zapadnim autorima, vjerujem da te izvore ne smatras relevantnima pa to nije ni bitno, ne volim ulaziti u rasprave koje nikuda ne vode.

Muslimani su kroz svoju historiju pokazali u praksi koliko su tolerantni, cak su prema drugima, cesto puta, daleko tolerantniji nego prema muslimanima nesto drukcije prakse u vjeri. Prema tome, praksa je za ovih 14. vijekova pokazala stav islama, sto je daleko vaznije od suhe teorije.

Evo jos jedan link na zadatu temu.

http://www.globalwebpost.com/farooqm/st ... reedom.doc
Pogrešno me doživljavaš prijatelju. Ja čitam sve. Jer se samo tako može dobiti prava slika o nekoj temi. Čitajuči pisce iz samo jednog kampa je največa greška, i odlika avanturiste, površnosti i neozbiljnosti.

Slažem se da je praksa bitna, ali nije svugdije i sva prksa ista, a praksa proizilazi iz više spojenih i bitnih činilaca, od kojih je samo jedan poznavanje tekstova koji govore o jednoj temi.

Hvala za ovaj link, molim te da mi daš i za ono od prije.
Hvala ti puno unaprijed.
bosna123

#25 Re: Kršćanin pita o stavu muslimana prema......

Post by bosna123 »

Evo poslah momku koji mi je poslao tekst poruku da mi posalje tacne naslove...

Praksa muslimana zadnjih par stoljeca nije bas najsretnija, i stoga su tu gdje jesu... Nadam se da cemo doci sebi ako Bog da.

Praksa prvih muslimana je bila dosta bliza Poslaniku saws, zato su i postizali mnogo stosta.
Post Reply