krovni prtljaznik

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bilosto

#1 krovni prtljaznik

Post by bilosto »

kupujem krovni prtljaznik, ali sam se nasla pred nekoliko dilema...

a) smijem li se upustiti u talijansku vezu? radi se o G3 sa nosacima super auto... (u odnosu na thule, radi se o ne toliko velikoj razlici u cijeni... cca 200 km za cijeli set)

b) koliko mogu ocekivati realno povecanje potrosnje, a koliko smanjenje prosjecne brzine?

c) imate li neki savjet vezano za pakiranje, opterecenje, itd...

hvala!
530i

#2 Re: krovni prtljaznik

Post by 530i »

Ja sam vozio Tourana sa tim i mogu reći da se osjeti, potrošnju nisam gledao, može on bez problema 140-150kmh tim tempom (puno auto), ali se najviše primjeti na međuubrzanju. Barem troši 1-2 litara više, ali to govorim napamet. Tako da je to opcija samo kada je pod moranje ili eventualno ako se ne vozi brzo, jer se do nekih 60-70kmh gotovo i ne osjeti.

A za svaki auto imaš dozvoljenu nosivost (opterećenje) krova, negdje 50, negdje 75kg, tako da u tu cifru uklopiš i težinu pretljažnika i težinu prtljage..
zlatan01

#3 Re: krovni prtljaznik

Post by zlatan01 »

Thule je provjerena marka i ja takav koristim.
Potrosnja je svakako veca, ali zavisi i od brzine. Veca brzina vece povecanje. Ja sam na BMW 3-ci sa boxom imao potrosnju prosle godine prosjek 7,3 na relaciji Swe-BiH. Pakovanje je vazno zbog stabilnosti i gledaj da u box stavljas laganije stvari. To svakako i zbog max opterecenja koje je obicno 50-75 kg. Stvari pasporedi ravnomjerno. Iz prakticnih razloga gledaj da gore nemas stvari koje ti trebaju tokom puta. I sretno.
gurabija78

#4 Re: krovni prtljaznik

Post by gurabija78 »

bilosto wrote:kupujem krovni prtljaznik, ali sam se nasla pred nekoliko dilema...

a) smijem li se upustiti u talijansku vezu? radi se o G3 sa nosacima super auto... (u odnosu na thule, radi se o ne toliko velikoj razlici u cijeni... cca 200 km za cijeli set)

b) koliko mogu ocekivati realno povecanje potrosnje, a koliko smanjenje prosjecne brzine?

c) imate li neki savjet vezano za pakiranje, opterecenje, itd...

hvala!

posjedujem thule set, preporuka je ne voziti preko 80 km/h, vozio sam i 150 km/h i sem buke zbog vjetra, nikakvih problema!
sto se tice tereta, mislim da je 50 kg limit, ali to je svakako naznaceno na specifikaciji proizvoda...
potrosnja mislim da nije mnogo veca, nisam bas mjerio, ali nisam ni primjetio znacajnu razliku!
bilosto

#5 Re: krovni prtljaznik

Post by bilosto »

hvala na pomoci i komentarima... thule je pao :)
eto ga u ponedjeljak, pa onda aBd i pakovanje i morence ;)
Post Reply