Kroatizacija bošnjaka

Post Reply
Arsenal Royal

#1 Kroatizacija bošnjaka

Post by Arsenal Royal »

Ja ne znam od kad se to u Bosni i Sarajevu umjesto šta kaže što ili umjesto ko da se kaže netko?????
Vidim svi pomahnitali počeli pričati neke riječi za koje nikad nisam čuo...malo malo čujem i čitam da se koristi riječ netko,vrećica tanjur....jel ljudi zaista misle da su cool ako pricaju hrvatski?
pathyeshme

#2 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by pathyeshme »

Nije to tako samo u Sarajevu... Tako je širom BiH... Valjda ljudi misle da je moderno tako. Al', većinom su to nepismeni srednjoškolci i adolescenti... Koji apsolutno ne poznaju bosanski jezik, jer da poznaju pričali bi ovim jezikom... A ne pola-pola.
Takođe moram reći da i meni to ide na živce... Al' opet kažem to sam do sada primjećivao samo kod mlađih osoba.
Cybernetic

#3 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 00:09, edited 1 time in total.
Arsenal Royal

#4 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Arsenal Royal »

pathyeshme wrote:Nije to tako samo u Sarajevu... Tako je širom BiH... Valjda ljudi misle da je moderno tako. Al', većinom su to nepismeni srednjoškolci i adolescenti... Koji apsolutno ne poznaju bosanski jezik, jer da poznaju pričali bi ovim jezikom... A ne pola-pola.
Takođe moram reći da i meni to ide na živce... Al' opet kažem to sam do sada primjećivao samo kod mlađih osoba.
Ne znam za tebe ali mene to užasno nervira.Ja ne znam kome je kul to silovanje jezika...
arslanbey

#5 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by arslanbey »

To je zbog tv-a
Arsenal Royal

#6 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Arsenal Royal »

Cybernetic wrote:A "bosanski" je govoriti aksam, pendzer, sahat, jelde? :D
Ne znam to nam vi srbi recite ipak se samo kod vas na Dnevniku PTC 1 umjesto papira kaže hartija....
Stoner

#7 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Stoner »

Ja to nikada nisam primjetio i prvi put čujem za tako nešto.
Arsenal Royal

#8 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Arsenal Royal »

arslanbey wrote:To je zbog tv-a
Ne mislim na Tv znam da federalna mora imati pola pola što se tiče jezika, govorim ti uopćenito među narodom naročito omladinom..
Edin H.

#9 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Edin H. »

Arsenal Royal wrote:Ja ne znam od kad se to u Bosni i Sarajevu umjesto šta kaže što ili umjesto ko da se kaže netko?????
Vidim svi pomahnitali počeli pričati neke riječi za koje nikad nisam čuo...malo malo čujem i čitam da se koristi riječ netko,vrećica tanjur....jel ljudi zaista misle da su cool ako pricaju hrvatski?

:oops:
arslanbey

#10 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by arslanbey »

Stoner wrote:Ja to nikada nisam primjetio i prvi put čujem za tako nešto.

Ja sam cuo cak jednu koja ,valjda misli da je cool,pa se pozdravlja sa BOK :lol: :lol: ali su je u drustvu ismijali jednom zbog toga,pa je prestala
JThomas

#11 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by JThomas »

nikad u životu nisam u sarajevu čuo da neko domicilan kaže tanjur, ni sarajevski hrvat. možda vi iz dijaspore bolje čujete.
arslanbey

#12 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by arslanbey »

Arsenal Royal wrote:
arslanbey wrote:To je zbog tv-a
Ne mislim na Tv znam da federalna mora imati pola pola što se tiče jezika, govorim ti uopćenito među narodom naročito omladinom..
pa ljudi gledaju tv i cuju ,vide

i svi prevodi serija kod nas su hrvatski,omladina cita, i misli to je ispravno tako
Arsenal Royal

#13 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Arsenal Royal »

Edin H. wrote:
Arsenal Royal wrote:Ja ne znam od kad se to u Bosni i Sarajevu umjesto šta kaže što ili umjesto ko da se kaže netko?????

:oops:
Joj ovih padobranaca kad ovako upadnu ko da su oklizali o bananu, naravno da će Davorin da govori netko jer Davorin nije Bošnjak....haj ti pročitaj temu prvu
insomnia78

#14 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by insomnia78 »

A tek Minica i Tajice
Fuj
To ko onaj debilko Edo Maajka, nije po godine sastavio u Zagrebu odmah repa na hrvatskom
Jebo ga očevid u guzicu smrdljivu
Ocekujem sljedeci album na Hebrejskom :D

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Arsenal Royal

#15 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Arsenal Royal »

JThomas wrote:nikad u životu nisam u sarajevu čuo da neko domicilan kaže tanjur, ni sarajevski hrvat. možda vi iz dijaspore bolje čujete.
Haj promjenite više taj fazon sa dijasporom na klixu... postali se ofirni više sa tim fazonom.
JThomas

#16 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by JThomas »

nikad za nikad u gradu sarajevu to nisam čuo od sarajlije nebitno koje je vjere i nacionalnosti. al' apsolutno ne sumnjam da je do mog sluha i da vi i to bolje znate.
cenecimoveocino

#17 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by cenecimoveocino »

Ovo sam primjetio I veoma je rasireno medu tinejderima na FB,koriste srpski jezik I u govoru I pisanju

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Arsenal Royal

#18 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Arsenal Royal »

JThomas wrote:nikad za nikad u gradu sarajevu to nisam čuo od sarajlije nebitno koje je vjere i nacionalnosti. al' apsolutno ne sumnjam da je do mog sluha i da vi i to bolje znate.
Ja sam čuo hiljadu puta, a naročito u zadnjih 5 godina se intenziviralo, sjećam se da me jaran sa širokače prije par godina uvjeravo da je ispravno reći tanjur umjesto tanjir....Bog te mazo...čuj tanjur
Arsenal Royal

#19 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Arsenal Royal »

cenecimoveocino wrote:Ovo sam primjetio I veoma je rasireno medu tinejderima na FB,koriste srpski jezik I u govoru I pisanju

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
A to da ne pričam.....to je druga strana kovanice.Trebo bi paralelno otvoriti temu srbizacija Bošnjaka. Kad čitam zid na fb ko da pola Ilidže živi u Leskovcu ili Novom Sadu a ne na Ilidži.Postave Daru,Viki,Piki Cecu i onda idu statusi

a nisam te još preboleoooo,ženo nevernaaaa

bljahhhh
Naslovnica

#20 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Naslovnica »

Počelo je to kada su table sa opštinama zamijenjene tablama sa općinama.
JThomas

#21 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by JThomas »

kako ti imaš pravo da otvoriš ovakvu temu, tako i ja imam pravo da mislim da je to da neko sa širokače kaže tanjur izmišljotina u svrhu predizbornog bošnjakovanja. jel pošteno?
Drvosjeca iz Dejcica

#22 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Cybernetic wrote:A "bosanski" je govoriti aksam, pendzer, sahat, jelde? :D
Naravno, u sarajevskim mahalama se vazda govorilo akšam, pendžer, sahat...itd. To ove došlje od 60-tih što se doseliše po sumornim radničkim naseljima izgrađenim sredstvima solidarnosti od Dobrinje, Vojničkog pa preko Alipašina, Otoke...itd. smatraju da je to nešto loše i zaostalo je samo njihov problem. :oops:
Arsenal Royal

#23 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Arsenal Royal »

JThomas wrote:kako ti imaš pravo da otvoriš ovakvu temu, tako i ja imam pravo da mislim da je to da neko sa širokače kaže tanjur izmišljotina u svrhu predizbornog bošnjakovanja. jel pošteno?
Ma naravno evo javljam se iz SDA propagandne centrale 200 metara ispod Cicinog Hana...odmah desno iznad Remzine kuće a cilj mi je predizborno kako ti to nazivaš Bošnjakovanje....prije da si ti iz dijaspore jarane
JThomas

#24 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by JThomas »

šta ću, kad nešto nisam čuo svojim ušima imam pravo da vjerujem i da ne vjerujem. e pa, ne vjerujem.
Bodkin

#25 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Bodkin »

JThomas wrote:nikad u životu nisam u sarajevu čuo da neko domicilan kaže tanjur, ni sarajevski hrvat. možda vi iz dijaspore bolje čujete.
Kazu pogotovo iz ksc-a. U principu ne znam gdje je problem. Taj bosanski sto bi postavljac teme htio je pun turcizama
Post Reply