Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

nonca

#1 Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Post by nonca »

jbg, pretrazio sam cijelu stranicu centralne banke, i ovj podforum, ne mogodoh nista naci,,,a i konekcija me zeza,,,

posto mi ovo sa raiffeisenom i hypo smrdi, ali PRAVO na probleme (na beckoj burzi ove sedmice dnevno su im dionice padale i preko 10%, jer imaju strasne probleme u istocnoj evropi), htio sam pitati na koliko je agencija za bankarstvo podigla osigurani depozit?

na 20.000 KM na 50.000KM?

bojim se da ce kcerkke ovih banaka po istocnoj evropi dobiti iz austrije direktivu da sto je moguce vise gotovine nose gore, a to za nas u bosni ne znaci nista dobro,,,,
karanana

#2 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Post by karanana »

ja srecom nemam ovih briga i ne interesuje me visina osiguranog depozita. dapache, ako ovi to urade onda mogu zaboraviti da cu im ikad izaci iz crvenog i mogu zaboraviti 7-8 hiljada onog nenamjenskog kredita sto im dugujem.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#3 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Post by mIRCerka »

karanana wrote:ja srecom nemam ovih briga i ne interesuje me visina osiguranog depozita. dapache, ako ovi to urade onda mogu zaboraviti da cu im ikad izaci iz crvenog i mogu zaboraviti 7-8 hiljada onog nenamjenskog kredita sto im dugujem.
:thumbup: pomoci cemo im da se spakuju ;)
nonca

#4 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Post by nonca »

veoma rado ;)

po svemu sudeci njihovo "pohodi na osvajanje habsnurske izgubljene monarhije" bi mogli biti skok u hladnu vodu :D
banjaluka078

#5 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Post by banjaluka078 »

Dana, 16.12.2008. godine u Službenom glasniku BiH, br. 100/08 objavljen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH koji stupa na snagu 24.12.2008. godine.

Najvažnije izmjene Zakona su sljedeće:
- iznos osiguranog depozita utvrđen je u visini od KM 20.000,00;
- osiguravaju se depoziti isključivo fizičkih lica;
- ubuduće visinu iznosa osiguranog depozita utvrđuje svojom odlukom Upravni odbor Agencije, a ista se objavljuje u Službenom glasniku BiH.

http://www.aod.ba/news.html
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#6 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Post by pici »

daaaavno povuko novce iz ove dvije todicne banke...sad za sada se drzim unicredit i Intesa Sanpaolo Banka :mrgreen: ša mogu ovisnik sam o karticama....navuko se Visa,Master i American :mrgreen:
mIRCerka

#7 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Post by mIRCerka »

pici wrote:daaaavno povuko novce iz ove dvije todicne banke...sad za sada se drzim unicredit i Intesa Sanpaolo Banka :mrgreen: ša mogu ovisnik sam o karticama....navuko se Visa,Master i American :mrgreen:
ti si moj sapatnik :bih:
nonca

#8 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Post by nonca »

banjaluka078 wrote:Dana, 16.12.2008. godine u Službenom glasniku BiH, br. 100/08 objavljen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH koji stupa na snagu 24.12.2008. godine.

Najvažnije izmjene Zakona su sljedeće:
- iznos osiguranog depozita utvrđen je u visini od KM 20.000,00;
- osiguravaju se depoziti isključivo fizičkih lica;
- ubuduće visinu iznosa osiguranog depozita utvrđuje svojom odlukom Upravni odbor Agencije, a ista se objavljuje u Službenom glasniku BiH.

http://www.aod.ba/news.html

banjaluka, hava lijepo!!

veliki pozdrav za tebe! :)
Liberalism

#9 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Post by Liberalism »

Kazu u Njemackoj najteza kriza od 1931. godine....

Sreca pa u Bosni nece biti rata
superpujdo

#10 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Post by superpujdo »

Govoreci o Italijanskim bankama Unicredit i Banka Intesa, nisam bas siguran da plove u dobrim vodama.
Primjera radi Unicredit ima najmanju kotaciju u zadnjih desetak godina.
nonca

#11 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Post by nonca »

mIRCerka wrote:
pici wrote:daaaavno povuko novce iz ove dvije todicne banke...sad za sada se drzim unicredit i Intesa Sanpaolo Banka :mrgreen: ša mogu ovisnik sam o karticama....navuko se Visa,Master i American :mrgreen:
ti si moj sapatnik :bih:

ja sam opet totalna suprotnost od vas,,,neam ni jedne kartice,,,dok sam ih koristio, nikad nisam imo "pregled" nad stanjem,,,,"uvijek" je nesto "manjkalo" haha

a i u merkatoru sam platio par puta tim karticama, il im onaj aparat zabetonira, pa sve stane, ili ti neki dedica iza ledja zuri da vidi koju ces sifru ukucat,,,,

a jojjjjjj, daj mi dzep, pa neka gotovina susti u njemu,elektronske cifre mi ne daju osjecaj topline :D
mIRCerka

#12 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Post by mIRCerka »

superpujdo wrote:Govoreci o Italijanskim bankama Unicredit i Banka Intesa, nisam bas siguran da plove u dobrim vodama.
pa recimo da neka od njih dozivi kolaps, sta to znaci za mene koja sam u minusu?
chuchumbamayumbe

#13 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Post by chuchumbamayumbe »

Liberalism wrote:Kazu u Njemackoj najteza kriza od 1931. godine....

Hitler ih je izvukao iz krize dolaskom na vlast 1933 i vojnom industrijom.
Zakljucak dolazi sam od sebe...
:)
nonca

#14 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Post by nonca »

Liberalism wrote:Kazu u Njemackoj najteza kriza od 1931. godine....

odniio je djavo salu tu odavno ;)

za sljedeci bajram, bozic i novu godinu ce bas da zazimi, kad svi skontaju u kakvim smo *vnima :D
superpujdo

#15 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Post by superpujdo »

mIRCerka wrote:
superpujdo wrote:Govoreci o Italijanskim bankama Unicredit i Banka Intesa, nisam bas siguran da plove u dobrim vodama.
pa recimo da neka od njih dozivi kolaps, sta to znaci za mene koja sam u minusu?
E bogami nisam ti stucnjak ali dugove uvijek ima ko naplatiti. :wink:
nonca

#16 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Post by nonca »

pa s obzirom da je unicredit jos prije 3-4 mjeseca morao da pribavi 6 miliardi eura svejezeg kapitala, mislim da se radi o nekim obveznicama, onda je ta banka jednako nesigurna kao i hypo i raiffeisen,,,

mircerka, ako si u minusu, blago tebi, vjerovatno ti se oprasta dug, ali ako zaglavis sa kakvom lovom na stednji kod njih, onda adios, papa ustedjevina,,,
Liberalism

#17 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Post by Liberalism »

mIRCerka wrote:
Bankrot i dolazi zbog toga sto oni u minusu ne mogu da plate nit se od njih moze naplatiti. Drzava takve banke spasava, kako ne bi izgubili oni koji su u plusu. Drugim rijecima za one koji su u minusu racun placa drzava (ili ako nema drzave oni koji su kod banke stedjeli).
mIRCerka

#18 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Post by mIRCerka »

nonca wrote:pa s obzirom da je unicredit jos prije 3-4 mjeseca morao da pribavi 6 miliardi eura svejezeg kapitala, mislim da se radi o nekim obveznicama, onda je ta banka jednako nesigurna kao i hypo i raiffeisen,,,

mircerka, ako si u minusu, blago tebi, vjerovatno ti se oprasta dug, ali ako zaglavis sa kakvom lovom na stednji kod njih, onda adios, papa ustedjevina,,,
ja mogu ustediti samo ako trcim za tramvajem :D
nonca

#19 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Post by nonca »

mIRCerka wrote:
nonca wrote:pa s obzirom da je unicredit jos prije 3-4 mjeseca morao da pribavi 6 miliardi eura svejezeg kapitala, mislim da se radi o nekim obveznicama, onda je ta banka jednako nesigurna kao i hypo i raiffeisen,,,

ja mogu ustediti samo ako trcim za tramvajem :D

ha-ha

pripazi poledilo je! :D
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#20 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Post by arman1 »

karanana wrote:ja srecom nemam ovih briga i ne interesuje me visina osiguranog depozita. dapache, ako ovi to urade onda mogu zaboraviti da cu im ikad izaci iz crvenog i mogu zaboraviti 7-8 hiljada onog nenamjenskog kredita sto im dugujem.
Uh a ja digao 6. ;)
Liberalism

#21 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Post by Liberalism »

Najveci je problem sto te banke imaju polozene ogromne iznose novca na racunu Centralne banke BiH. Naravno ne orocene vec po viđenju. Vecina KM novcanica koje mi imamo u rukama danas su odstampane na osnovu tih depozita. U Bosni bi bio krah kada bi te banke povukle svoj novac iz BiH.

Koliko je situacija ozbiljna najbolje nam govori brzina kojom se u Njemackoj priprema zakon o nacionalizaciji banaka ...
banjaluka078

#22 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Post by banjaluka078 »

nonca wrote: banjaluka, hava lijepo!!

veliki pozdrav za tebe! :)
Nema na cemu! :)
G.O.D.

#23 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Post by G.O.D. »

smrdi, smrdi, uzasno smrdi... za medalju...i to zlatnu!!! poceli su da zovu korisnike i traze od njih da se oroce pare na duzi period bez mogucnosti podizanja i raskida....nude lafo bolje kamate....PREVARA!!! strah me samo da ne dodje do kolapsa pa da ne mozes doci do svojih para kao 90-ih...
mIRCerka

#24 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Post by mIRCerka »

G.O.D. wrote:smrdi, smrdi, uzasno smrdi... za medalju...i to zlatnu!!! poceli su da zovu korisnike i traze od njih da se oroce pare na duzi period bez mogucnosti podizanja i raskida....nude lafo bolje kamate....PREVARA!!! strah me samo da ne dodje do kolapsa pa da ne mozes doci do svojih para kao 90-ih...
:? jel to imas stek? :D
pa zar i ti?
jazzer

#25 Re: Kriza u Raiffeisenu i Hypo banci

Post by jazzer »

G.O.D. wrote:smrdi, smrdi, uzasno smrdi... za medalju...i to zlatnu!!! poceli su da zovu korisnike i traze od njih da se oroce pare na duzi period bez mogucnosti podizanja i raskida....nude lafo bolje kamate....PREVARA!!! strah me samo da ne dodje do kolapsa pa da ne mozes doci do svojih para kao 90-ih...
ja mogu samo njima ostati kratak a nikako oni meni :-D
Post Reply