Kriza u Grčkoj

Post Reply
sanaman

#801 Re: Kriza u Grčkoj

Post by sanaman »

Ovi sto se bune izgleda nigdje kredita nisu mogli dobiti pa im sada svi krivi :D

1. ko bi to posudio nekom pare bez kamate naravno...jer vidim da svi zamjeraju sto su gracima pare dali i jos kamatu trazili..da vidimo ko je spreman?

2. kada mi date lovi bez kamata naravno :D ja cu malo da laziram svoje statistike, a onda cu vam reci eto ne mogu vratit, bankrot potrosi...nije valjda da cete se ljutiti :-) onda niste posteni

3. ako ja nekom posudim novac moj glavni interes je da mi vrati pozajmljeno a ne da mu ja moram oprastati 50% jedino ako je nova logika, daj pare i otpisi 50% da se vratim na tacku jedan, ko ce pozjamiti 100km a da mu vratim 50 :D

lako je tudjim parama trositi...al kada dodje konobar da naplati e onda kriv konobar

p.s covjek bi rekao grcka ekonomska sila pa je hoce sjebati, a grci vazda bili bijeda i emigrirali izvan grcke, vec sam napisao da skoro 40% grka zivi vani..al mi niko nije htio da kaze sto? Kako to da idu u USA kada je tamo kapitalizam, kako da idu u Njemacku... najaca firma na grckoj berzi radi sta?

Al da ne trazite: Grcka coca-cola ima 17,5 dalje grcka centralna banka 13,43 i opap (lutrija i kladjenje) 13,23 znaci tri firme koje ne prozvode nista, ni ekser sto bi se reklo imaju 44% udjela u nekom indeksu koji prikazuje stanje ekonomije...
sanaman

#802 Re: Kriza u Grčkoj

Post by sanaman »

Vidim ja ljudi ignorisu cinjenicno stanje grcke ekonomije i ono sto imaju i sta nude...ja navedoh tri najvece firme na berzi al niko da objasni kako takva ekonomija moze funkcionisati, bezbeli drugi krivi sto ne znaju nesto izmisliti i proizvodtiti al eto 5 mil. finaca na jebenom sjeveru i koji ima komsije Ruse (koji kada bi mogli hladno usli u Helsinki, sto je sigurno veca opasnost nego Turci Grcima) i ljudi izmislise Nokiu, pa kao bem mu misa, kako?..a o finskim brodogradilistima ne treba trositi rijeci a kod Grka takva klima da mogu bez problema praviti brodove cijelu godinu...samo valja biti pametan, osmisliti, biti produktivan i efektivan...sto bi se reklo sposoban i na kraju raditi a ne imati centralnu banku i kladionicu kao njavece firme na berzi.

al znam, teorije zavjere sve objasnjavaju osim licnu nesposobnost.
ultima_palabra

#803 Re: Kriza u Grčkoj

Post by ultima_palabra »

sanaman wrote:Vidim ja ljudi ignorisu cinjenicno stanje grcke ekonomije i ono sto imaju i sta nude...ja navedoh tri najvece firme na berzi al niko da objasni kako takva ekonomija moze funkcionisati, bezbeli drugi krivi sto ne znaju nesto izmisliti i proizvodtiti al eto 5 mil. finaca na jebenom sjeveru i koji ima komsije Ruse (koji kada bi mogli hladno usli u Helsinki, sto je sigurno veca opasnost nego Turci Grcima) i ljudi izmislise Nokiu, pa kao bem mu misa, kako?..a o finskim brodogradilistima ne treba trositi rijeci a kod Grka takva klima da mogu bez problema praviti brodove cijelu godinu...samo valja biti pametan, osmisliti, biti produktivan i efektivan...sto bi se reklo sposoban i na kraju raditi a ne imati centralnu banku i kladionicu kao njavece firme na berzi.

Čuj centralna banka na berzi :-) Jel to odskora ili je uvijek tako bilo?
mO k3

#804 Re: Kriza u Grčkoj

Post by mO k3 »

Dze imaju dion'ce kup't ??? da odma 100 € ulozim :)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#805 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Toto »

sanaman wrote:Vidim ja ljudi ignorisu cinjenicno stanje grcke ekonomije i ono sto imaju i sta nude...ja navedoh tri najvece firme na berzi al niko da objasni kako takva ekonomija moze funkcionisati, bezbeli drugi krivi sto ne znaju nesto izmisliti i proizvodtiti al eto 5 mil. finaca na jebenom sjeveru i koji ima komsije Ruse (koji kada bi mogli hladno usli u Helsinki, sto je sigurno veca opasnost nego Turci Grcima) i ljudi izmislise Nokiu, pa kao bem mu misa, kako?..a o finskim brodogradilistima ne treba trositi rijeci a kod Grka takva klima da mogu bez problema praviti brodove cijelu godinu...samo valja biti pametan, osmisliti, biti produktivan i efektivan...sto bi se reklo sposoban i na kraju raditi a ne imati centralnu banku i kladionicu kao njavece firme na berzi.

zar grci nisu pravili podmornice i vojne brodove da bi se turcima zavukli kroz Bosfor
Dozer

#806 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Dozer »

Hm...Grcka je sega, cak i u ovom belaju koji ih je zadesio. Ali, kako izgleda radna sedmica tamo, dobro oni uopste imaju za hljeba.
ponedeljak - radi se normalno, do 5
utorak - radi se normalno, do 5
srijeda - radi se skraceno, do 2 (nisam uspio skontati zasto, ali kazu - tako je oduvijek)
cetvrtak - radi se normano, do 5
petak - radi se opet skraceno, do 2
subota - radi se skraceno, do 2
nedelja - ne radi se nikako
Podrazumijeva se, ovo se ne odnosi na privatne trgovine bilo kojeg tipa, i one rade do 7 ili 9 navecer, osim nedelje kada je to do 2.

S druge strane, i ova Grcka kriza je kvalitetno fabrikovana od strane EU, tacnije to je isto ono sto ce se desiti i HR, a i nama cim udjemo u EU (ako udjemo) - duznicka kriza. Doduse, nama se to vec i desava, samo su cifre manje. Samo jedan podatak, koji se kod nas ili krije ili niko nije sposoban za tu vrstu analize, a koji cuh na nekoj BBC-jevom emisiji prije neki dan (ne ukljucih se na pocetak, pa nisam uspio skontati ko je napravio tu analizu), kaze da je bivsa Juga bila duzna 6 milijardi $, a sadasnje drzave nastale raspadom Juge - 60 milijardi $. I onda se pitamo zasto smo imali rat...

Ali, da se vratimo Grckoj i kako to tamo izgleda uzivo. Dakle, sva frka se desava iskljucivo u Atini, dok je u Solunu to vrlo sporadicno i u neuporedivo manjem i blazem obimu (nema nikakvog nasilja), a u Kavali (to su im 3 najveca grada) nema nista. Atina im je najveca industrijska i lucka zona, pa je samim tim tu pogodjeno najvise ljudi, jer zavise od budzeta. Ostalo priobalno podrucje prema zapadu, istoku i sjeveru od Atine - savrseno zaboli sto je u Atini haos. To su velikom vecinom privatnici koji se, opet vecinom, bave turizmom ili su na njega podobro naslonjeni, bez obzira da li se radi o usluznim ili proizvodnim djelatnostima.
Prosle godine je tamo takodjer bio haos, krkali se po Atini nemilice, a gore, na potezu MK-Solun-Kavala, mir i tisina, krcato turistima (u julu i augustu nije bilo moguce naci praznu sobu), Solun pun turista k'o sibica, a cijene u prosjeku vece nego kod nas za nekih 20%. Mada, mozda cak ni toliko jer 70% proizvoda na policama je Made in Greece, i to je ili jeftinije ili isto kao i kod nas. Npr. Nutela (iako je uvozna) kod nas je tada bila 9.60-10KM, a tamo 4,30 EUR. Lubencia kod nas bila 0,40-0,50/kg, a tamo 0,07c/kg (0,13KM). Da ne nabrajam dalje...
Sto se mene tice, ja opet odoh tamo na remo ove godine, jer sam prosao jeftinije nego u HR, a o ugodjaju, usluznosti i okolini suvisno je i pricati. :D
sanaman

#807 Re: Kriza u Grčkoj

Post by sanaman »

ultima_palabra wrote:

Čuj centralna banka na berzi :-) Jel to odskora ili je uvijek tako bilo?
Hrkljus, do mene je...poletio u zaru pa preletio bitan detalj, naime banka se uistinu zove grcka nacionalna banka, ali se ne radi kako ime aludira o centralnoj banci vec iskjlucivo o komercionalnoj banci. Na kraju opet nista ne mijenja u sustini a to je da im tri najveca berzanska giganta prodaju usluge ili eto grcka coca-cola puni sokove...al sve slabo ili nedovoljno da ih izvuce iz problema.

Samo kada covjek cita da su kupvali podmornice, tenkove i htjeli eurofighter... :-) i onda treba neko da ih zali. A u strukturi duga koliko je meni poznato najvise se odnosi na drzavne obveznice (ca. 260 milijardi od 352 milijarde duga) koje je izdavala grcka vlada, znaci nije njima niko kredite uvaljivao nego su oni izdavali obveznice i obecavali kamatu a kako su to namjeravali izvesti samo oni znaju...

P.S. i sada neko zamjera ljudima sto su kupovali te obveznice tj. dali grcima lovu i sada ljudi bezobrazni hoce posudjenje pare nazad uz obecanu kamatu, bas su bezobrazni :-)
jefferson

#808 Re: Kriza u Grčkoj

Post by jefferson »

Dozer wrote:Hm...Grcka je sega, cak i u ovom belaju koji ih je zadesio. Ali, kako izgleda radna sedmica tamo, dobro oni uopste imaju za hljeba.
ponedeljak - radi se normalno, do 5
utorak - radi se normalno, do 5
srijeda - radi se skraceno, do 2 (nisam uspio skontati zasto, ali kazu - tako je oduvijek)
cetvrtak - radi se normano, do 5
petak - radi se opet skraceno, do 2
subota - radi se skraceno, do 2
nedelja - ne radi se nikako
Podrazumijeva se, ovo se ne odnosi na privatne trgovine bilo kojeg tipa, i one rade do 7 ili 9 navecer, osim nedelje kada je to do 2.

S druge strane, i ova Grcka kriza je kvalitetno fabrikovana od strane EU, tacnije to je isto ono sto ce se desiti i HR, a i nama cim udjemo u EU (ako udjemo) - duznicka kriza. Doduse, nama se to vec i desava, samo su cifre manje. Samo jedan podatak, koji se kod nas ili krije ili niko nije sposoban za tu vrstu analize, a koji cuh na nekoj BBC-jevom emisiji prije neki dan (ne ukljucih se na pocetak, pa nisam uspio skontati ko je napravio tu analizu), kaze da je bivsa Juga bila duzna 6 milijardi $, a sadasnje drzave nastale raspadom Juge - 60 milijardi $. I onda se pitamo zasto smo imali rat...

Ali, da se vratimo Grckoj i kako to tamo izgleda uzivo. Dakle, sva frka se desava iskljucivo u Atini, dok je u Solunu to vrlo sporadicno i u neuporedivo manjem i blazem obimu (nema nikakvog nasilja), a u Kavali (to su im 3 najveca grada) nema nista. Atina im je najveca industrijska i lucka zona, pa je samim tim tu pogodjeno najvise ljudi, jer zavise od budzeta. Ostalo priobalno podrucje prema zapadu, istoku i sjeveru od Atine - savrseno zaboli sto je u Atini haos. To su velikom vecinom privatnici koji se, opet vecinom, bave turizmom ili su na njega podobro naslonjeni, bez obzira da li se radi o usluznim ili proizvodnim djelatnostima.
Prosle godine je tamo takodjer bio haos, krkali se po Atini nemilice, a gore, na potezu MK-Solun-Kavala, mir i tisina, krcato turistima (u julu i augustu nije bilo moguce naci praznu sobu), Solun pun turista k'o sibica, a cijene u prosjeku vece nego kod nas za nekih 20%. Mada, mozda cak ni toliko jer 70% proizvoda na policama je Made in Greece, i to je ili jeftinije ili isto kao i kod nas. Npr. Nutela (iako je uvozna) kod nas je tada bila 9.60-10KM, a tamo 4,30 EUR. Lubencia kod nas bila 0,40-0,50/kg, a tamo 0,07c/kg (0,13KM). Da ne nabrajam dalje...
Sto se mene tice, ja opet odoh tamo na remo ove godine, jer sam prosao jeftinije nego u HR, a o ugodjaju, usluznosti i okolini suvisno je i pricati. :D
Grcka je vrlo jednostavna za objasniti, i nama ce se isto desiti.
1. Pozurili su u EU i Euro zonu da bi se osjecali boljim (citaj HR).
2. Ganjali su se sa turskom sto se tice oruzja (citaj HR i SRB).
3. Vlasti su dizale kredite da bi finansirali javnu potronju u obliku povecanja administracije i kupovine sovijalnog mira (citaj: BiH).

I tako nekako za 20 godina cemo i mi doci u istu situaciju i za to ce nam biti krivi Cionisti, masoni, Amerikanci, Eu, Grci, iranci, Marsovci, svi, OSIM NAS!
amidzazeher

#809 Re: Kriza u Grčkoj

Post by amidzazeher »

Pa posto su u NATO-u sta mislite da su im poklanjali oruzje!? Ne prijatelju nego su rekli morate imati to i to a evo mi cemo biti tako dobri pa vam prodati!
Tako ce isto i nama, ako ikada udjemo. Da necemo ostati na 4 helikoptera?

Ustvari nema smisla pricati ovdje na ovoj temi ionako se postovi malo-malo pa brisu!
Mislite vi i dalje da ste sami krojaci svoje srece i sudbine, i da ako glasate za "bolje" politicare da ce vam biti i bolje.
:run:
Optimus Prime

#810 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Optimus Prime »

amidzazeher wrote:Pa posto su u NATO-u sta mislite da su im poklanjali oruzje!? Ne prijatelju nego su rekli morate imati to i to a evo mi cemo biti tako dobri pa vam prodati!

Ustvari nema smisla pricati ovdje na ovoj temi ionako se postovi malo-malo pa brisu!
Mislite vi i dalje da ste sami krojaci svoje srece i sudbine, i da ako glasate za "bolje" politicare da ce vam biti i bolje.
To ti nako odokativno, ha?

U sustini vecina NATO drzava za odbranu trosi izmedju 1-2% BDP-a, a Grci 4,3%, dakle duplo ili troduplo.
http://www.globalsecurity.org/military/ ... ending.htm

A sto se tice politicara, naravno.
Ako jedno drustvo nije u stanju da spozna da zivi na veresiju i kazni politicare koji se masovno zaduzuju nije drugacije ni zasluzilo.
Optimus Prime

#811 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Optimus Prime »

jefferson wrote:
I tako nekako za 20 godina cemo i mi doci u istu situaciju i za to ce nam biti krivi Cionisti, masoni, Amerikanci, Eu, Grci, iranci, Marsovci, svi, OSIM NAS!
Mislim da cemo mi izbjeci tu sudbinu jer jednostavno necemo moci dobiti kredite. A ako ih dobijemo moci ce mo ih bez problema vracati jer ce uslovi biti stroziji nego za Grcku. Znaci ako stvarno zapadnemo u probleme doci ce do vala otpustanja ljudi iz javnog sektora te smanjivanja plata.

Grci su pod plastom eura vrlo lako dolazili do kredita.
Last edited by Optimus Prime on 15/02/2012 17:42, edited 1 time in total.
jefferson

#812 Re: Kriza u Grčkoj

Post by jefferson »

amidzazeher wrote:Pa posto su u NATO-u sta mislite da su im poklanjali oruzje!? Ne prijatelju nego su rekli morate imati to i to a evo mi cemo biti tako dobri pa vam prodati!

1. Tebe niko ne tjera u NATO
2. Grcka je mogla biti u NATO-u sa 48 aviona koji su dovoljni za odrzavanje zracnog prostora te zemlje, itd, itd, a ne preko 300 borbenih aviona koji su kupljeni da bi parirali turcima.
3. Da, mi cemo se morati uozbiljiti kada udjemo u NATO, nsita vise, nego se uozbiljiti.
Mi mozemo iamti u NATO-u 4 ili 40 helikoptera, ali ce NATO traziti da mogu izvrsavati sve, ali SVE zadatke, znaci nocno letenje (sad ne mogu jer nisu kupili kacige za nocno letenje, jer jedna kaciga kosta kao recimo sluzbena Skoda Octavia. Jbg, znas sta je prioritet vlasti). Trazit ce odrzavanje zracnog prostora. E sad, hocemol mi kupiti 8 aviona (sto je najbolja opcija) ili cemo placati HR ili madjarskoj da nam to odrzava (sto je put u propast) je NASA stvar!
Ko god misli da mi ulazimo u NATO da bi dobili donacije vara se. NATO je ozbiljna institucija, ami smo neozbiljna zemlja, i zato jos nismo tamo.
Grci imaju ozbiljnu vojsku (znam iz prakse) a ekonomija je sad vec druga stvar.
Alfons Kauders

#813 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Alfons Kauders »

Optimus Prime wrote:

To ti nako odokativno, ha?

U sustini vecina NATO drzava za odbranu trosi izmedju 1-2% BDP-a, a Grci 4,3%, dakle duplo ili troduplo.
http://www.globalsecurity.org/military/ ... ending.htm

A sto se tice politicara, naravno.
Ako jedno drustvo nije u stanju da spozna da zivi na veresiju i kazni politicare koji se masovno zaduzuju nije drugacije ni zasluzilo.
trose sad... ali dug nisu napravili u zadnjih nekoliko godina, vec su ga marljivo skupljali decenijama

u osamdesetim su imali dosta veci procenat, oko 7% ako se ne varam, u nekim godinama su probijali i 8.5%... sve na kredu naravno...

takav procenat su jedino imale banana republike, bogate arapske zemlje poput saudije, izrael i sjeverna koreja... :D
sinuhe

#814 Re: Kriza u Grčkoj

Post by sinuhe »

Ta im vojska dodje kao drzava u drzavi. Lijepo je i to. Onda i drzava cinovnika plus Kipar -cetiri grcke drzave.
Stari su to mudraci.
Alfons Kauders

#815 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Alfons Kauders »

sinuhe wrote:Ta im vojska dodje kao drzava u drzavi. Lijepo je i to. Onda i drzava cinovnika plus Kipar -cetiri grcke drzave.
Stari su to mudraci.

grcka sa 11 miliona stanovnika ima preko 150,000 vojnika... na vojsku im otpada 3% zaposlenih... :D s tim procentom bi npr. hrvatska trebala imati cca 50,000 profesionalnih vojnika, srbija 80,000... itd... a u odnosu na ukupno stanovnistvo - jos vise
Bosnolog

#816 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Bosnolog »

Grci: Svi ćemo biti robovi Nemaca
IZVOR: POLITIKA, PRESS
Image
Atina -- Grci koji su u nedelju uveče spalili pola Atine, glavnog krivca za očajnu ekonomsku situaciju u svojoj zemlji, pored svoje nesposobne vlade, vide u Nemačkoj.

Heleni optužuju Germane da su ih doveli do prosjačkog štapa kako bi mogli da ih iskorišćavaju u narednoj deceniji.

"Do 2020. godine bićemo robovi Nemaca. Nemoguće je živeti u ovakvim uslovima", rekao je inženjer Andreas Maragudakis, jedan od 100.000 demonstranata koji su protestovali u Atini.

Njegova izjava predstavlja samo još jednu potvrdu da Grci misle da su Nemci odgovorniji od njih samih što im se zemlja nalazi na ivici propasti.

Grčke "tri nedelje do pakla“

"Tri nedelje do pakla”. Tako je zvanični grčki predstavnik za štampu Pantelis Kapsis nazvao sve mere koje vlada mora da preduzme i zadatke koje treba da ispuni kako bi zadovoljila zahteve kreditora i spasla se od bankrota u martu. "Treba samo pogledati spisak obaveza bez kojih nam nema spasonosnog paketa pomoći od 130 milijardi evra“, rekao je Kapsis.

Kada se tome doda paljenje nemačke zastave, što je gotovo postala tradicija na demonstracijama u Atini, kao i prošlogodišnji skandalozni plakati sa likom nemačke kancelarke Angele Merkel u nacističkoj uniformi, jasno je koga Grci smatraju mastermajndom svoje drame.

Lider desničarske partije LAOS Jorgos Karacaferis, čiji su poslanici napustili vladu premijera Lukasa Papadimosa, izjavio je da Grci ne žele da budu pod nemačkom čizmom.

"Nemci hoće da nas kolonizuju, ponize i da nam sruše dostojanstvo. Grčka ne može da preživi van Evropske unije, ali može da opstane bez Nemačke", rekao je Karacaferis.

On je optužio Nemačku da želi da zavlada južnim evropskim zemljama. "Odluke EU ne donose se u Briselu, već u Berlinu. Nemci misle da svojim debelim novčanikom mogu da vladaju našim životima. Angela Merkel igra opasnu igru", zaključio je.

Ekonomski analitičari ističu da će tužna igra oko Grčke biti nastavljena uprkos tome što je vlada te zemlje usvojila paket mera štednje kako bi dobila 130 milijardi evra novog kredita.

"Čudno je da Grci, kao stari narod, ne izvlače pouke iz svoje istorije. Grčka je, naime, već jednom bankrotirala 1893. godine. Odugovlačenje i neodgovornost grčkih stranaka je 1897. dovelo tu zemlju do strogog nadzora i kontrole njenih finansija, i to upravo od strane velikih sila - među njima su i tada bile Nemačka i Francuska. Nemački planovi za štednju za Grčku, koji još izgledaju neumesni, verovatno će uskoro postati neizbežni", zaključuju analitičari.

A ono što su grčki parlamentarci izglasali u nedelju uveče u pet do 12 toliko je razbesnelo Grke da su ulice pretvorili u bojno polje. Posle svega ostale su sumorne analize.

"Niko u Grčkoj više nema budućnosti. Radio sam 45 godina u javnim službama. Moja penzija je sa 1.600 evra već smanjena na 1.100 evra. Sada će je ponovo smanjiti. Sam izdržavam sina i njegovo troje dece", rekao je penzioner Nikos Petridis. http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?y ... _id=582824
Vrelo proljece bi moglo spaliti Grcku,.....
emigrazione

#817 Re: Kriza u Grčkoj

Post by emigrazione »

Penzija 1.600 eura :shock:
andromeda101

#818 Re: Kriza u Grčkoj

Post by andromeda101 »

Bolje biti Grcka nego Srebrenica. Grcka nije kupila toliko naoruzanja zbog NATO-a vec zbog straha od Turske.
simpozijum delirijum

#819 Re: Kriza u Grčkoj

Post by simpozijum delirijum »

andromeda101 wrote:

Bolje biti Grcka nego Srebrenica. Grcka nije kupila toliko naoruzanja zbog NATO-a vec zbog straha od Turske.
scene od prije par dana , uskoro i na ulicama ostalih EU clanica , Rumunska vlada je pala prosle sedmice takodjer poslije velikih demonstracija ( sljedeci je Portugal , pa Spanija , zatim Italija i onda ce poceti padati kao domine jedna za drugom drzave EU ), kupite si gas maske i kacige trebace nam :D ;

andromeda101

#820 Re: Kriza u Grčkoj

Post by andromeda101 »

Optimus Prime wrote:
jefferson wrote:
Mislim da cemo mi izbjeci tu sudbinu jer jednostavno necemo moci dobiti kredite. A ako ih dobijemo moci ce mo ih bez problema vracati jer ce uslovi biti stroziji nego za Grcku. Znaci ako stvarno zapadnemo u probleme doci ce do vala otpustanja ljudi iz javnog sektora te smanjivanja plata.

Grci su pod plastom eura vrlo lako dolazili do kredita.
:thumbup:
andromeda101

#821 Re: Kriza u Grčkoj

Post by andromeda101 »

simpozijum delirijum wrote:
andromeda101 wrote:

scene od prije par dana , uskoro i na ulicama ostalih EU clanica , Rumunska vlada je pala prosle sedmice takodjer poslije velikih demonstracija ( sljedeci je Portugal , pa Spanija , zatim Italija i onda ce poceti padati kao domine jedna za drugom drzave EU ), kupite si gas maske i kacige trebace nam :D ;

Gledacemo ih preko CNN i slati im humanitarnu.

Nisu oni rata vidjeli dugo godina, mi jesmo.
vodoprovodčik

#822 Re: Kriza u Grčkoj

Post by vodoprovodčik »

.
Last edited by vodoprovodčik on 16/02/2012 04:32, edited 1 time in total.
vodoprovodčik

#823 Re: Kriza u Grčkoj

Post by vodoprovodčik »

vodoprovodčik wrote:Iskopao sam jedan tekst od prije skoro dvije godine, za ove što imaju predrasude o lijenim Grcima.
http://www.h-alter.org/vijesti/europa-r ... -na-europu
Da ponovim, pošto su svi zaobišli tekst. Bonitetne agencije, u ovom slučaju američke, koje su se poigravale sa kreditnim rejtinzima su uptužene od strane svih europskih lidera, ali niko nije ništa poduzeo da se njihova neodgovornost ili odgovornost Americi? sankcioniše. Ne može ni poduzeti. To su naveli svi mainstream mediji, a ovdje čovjek fino objasni da je spekulacija dio kapitalizma. Padom Grčke pada i euro, a ovdje se neki raduju tome, kao da ne znaju koliko zavise od eura, što je šokantno. I onda neki pričaju o teorijama zavjere :-)
Što se tiče "lijenih grka" to što se vi smijete njihovoj zabrinutosti spram Njemačke, pa i budali je jasno da će ove finansijske injekcije neko vraćati, a pošto tih para nema, imaju materijalna dobra koja bi mogla doći u ruke njemačkih korporacija itd. I nisu ovi što protestuju donosili budžet, nego političari protiv kojih se jednako bore.
Bosnolog

#824 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Bosnolog »

Ovi ako ovako nastave rusiti i paliti UNHCR ce ih hraniti,.... :shock:
andromeda101

#825 Re: Kriza u Grčkoj

Post by andromeda101 »

vodoprovodčik wrote:
vodoprovodčik wrote:Iskopao sam jedan tekst od prije skoro dvije godine, za ove što imaju predrasude o lijenim Grcima.
http://www.h-alter.org/vijesti/europa-r ... -na-europu
Da ponovim, pošto su svi zaobišli tekst. Bonitetne agencije, u ovom slučaju američke, koje su se poigravale sa kreditnim rejtinzima su uptužene od strane svih europskih lidera, ali niko nije ništa poduzeo da se njihova neodgovornost ili odgovornost Americi? sankcioniše. Ne može ni poduzeti. To su naveli svi mainstream mediji, a ovdje čovjek fino objasni da je spekulacija dio kapitalizma. Padom Grčke pada i euro, a ovdje se neki raduju tome, kao da ne znaju koliko zavise od eura, što je šokantno. I onda neki pričaju o teorijama zavjere :-)
Što se tiče "lijenih grka" to što se vi smijete njihovoj zabrinutosti spram Njemačke, pa i budali je jasno da će ove finansijske injekcije neko vraćati, a pošto tih para nema, imaju materijalna dobra koja bi mogla doći u ruke njemačkih korporacija itd. I nisu ovi što protestuju donosili budžet, nego političari protiv kojih se jednako bore.
A ko je izabrao te političare? Kakav narod takve vođe.

Drugačije bi bilo da su oni pod diktaturom ali nisu. Nek sruše vladu i izaberu one koji će proglasiti bankrot.

Što se špekulacija tiče, što to nisu odmah priznali da nisu vrijedni plaćati taj dug, nego tek sada kad sve ide po qurcu. Pošteni su samo tako.

Sad se prave svi nevini i pošteni, a čutali su svi od reda ko zaliveni kad su uzimali pare i živjeli ko begovi.

Nemoj mi molim te te priče.
Last edited by andromeda101 on 16/02/2012 09:01, edited 1 time in total.
Post Reply