Kriza u Grčkoj

Post Reply
madner

#501 Re: Kriza u Grčkoj

Post by madner »

vatana wrote:
asurbanipal wrote:Svi smo mi Grčka... 8-)
Upravo tako.

Danas Grcka, sutra neko drugi. Jednostavno cilj je da se Grcki narod dozivotno zaduzi, te da u narednih nekoliko desetina ili stotina godina vraca taj dug, ne u novcu, nego u stvarnim vrijednostima kao sto su zemljiste, radna snaga (ljudi) itd...

To je novi projekat Vatikana i londonske "krune"...
Da mora da je neko pistoljem tjerao Grke da uzmu kredite i zaduzuju se preko svoje realne ekonomske snage.
vatana

#502 Re: Kriza u Grčkoj

Post by vatana »

madner wrote:
vatana wrote:
asurbanipal wrote:Svi smo mi Grčka... 8-)
Upravo tako.

Danas Grcka, sutra neko drugi. Jednostavno cilj je da se Grcki narod dozivotno zaduzi, te da u narednih nekoliko desetina ili stotina godina vraca taj dug, ne u novcu, nego u stvarnim vrijednostima kao sto su zemljiste, radna snaga (ljudi) itd...

To je novi projekat Vatikana i londonske "krune"...
Da mora da je neko pistoljem tjerao Grke da uzmu kredite i zaduzuju se preko svoje realne ekonomske snage.
Pa naravno da jeste, ali sve se to van ociju i tajno radi i to godinama unaprijed, dugorocno. Isto kao da je narod to sebi birao i napravio i kao da isti ima mogucnost da tako nesto uradi. To je malo komplikovaniji proces :)
Nije samo Grcki narod zaduzen, nego i svi ostali narodi u EU i sire. To je cista bankarska prevara koja je izvrsena preko njihovih politicara.
Tu su odredjeni igraci veliki dobitnici, a narodu se ispostavlja racun.
madner

#503 Re: Kriza u Grčkoj

Post by madner »

Ma ja, nema konkretnih imena nego je sve zakulisano. Logicno :D
agnostic_front

#504 Re: Kriza u Grčkoj

Post by agnostic_front »

pa de nam ti onda taj proces izloži ovdje, tačno koji koraci se sve poduzmu, koliko kome para ide, ko na koga vrši pritisak, koje godine i sve. jebiga, forum je, imacemo vremena kad da analiziramo taj proces za koji ti kažeš da je komplikovan.

ja bih zamolio i ako može neki ono ko dijagram, ko je tu babo, koje podružnice učestvuju u procesu, ko dobija najviše love. IMENOM I PREZIMENOM. Eto, kad sa takvom sigurnošću tvrdiš da je to tako, daj brate fino sve napiši, da i mi znamo.
vatana

#505 Re: Kriza u Grčkoj

Post by vatana »

madner wrote:Ma ja, nema konkretnih imena nego je sve zakulisano. Logicno :D
Ima, kako nema. Rothschild familija npr. Trebal jos? :)
madner

#506 Re: Kriza u Grčkoj

Post by madner »

vatana wrote:
Ima, kako nema. Rothschild familija npr. Trebal jos? :)
Imas li neku preporuku za film, cuo sam da Zeitgeist nije los :D
severin

#507 Re: Kriza u Grčkoj

Post by severin »

ima taj tvoj idol sa slike ,i ostali politicari evo ti i logike uzimaju pare od mmf-a zaduzuju narod i drzavu ujedno... 8-)
vatana

#508 Re: Kriza u Grčkoj

Post by vatana »

agnostic_front wrote:pa de nam ti onda taj proces izloži ovdje, tačno koji koraci se sve poduzmu, koliko kome para ide, ko na koga vrši pritisak, koje godine i sve. jebiga, forum je, imacemo vremena kad da analiziramo taj proces za koji ti kažeš da je komplikovan.

ja bih zamolio i ako može neki ono ko dijagram, ko je tu babo, koje podružnice učestvuju u procesu, ko dobija najviše love. IMENOM I PREZIMENOM. Eto, kad sa takvom sigurnošću tvrdiš da je to tako, daj brate fino sve napiši, da i mi znamo.
Evo ovako, pa ti onda zakljuci ko uzima :)

Svi smo učili da je prvi vid trgovine bila robna trampa. Ljudi su direktno razmjenjivali robu: ovcu za kravu, kravu za kukuruz, kukuruz za paradajz, ugalj za drvo, drvo za cigle itd. Kada je roba u razmjeni postala veća, bilo je nezgodno nositi veliku količinu robe sa sobom pa su se umjesto toga ljudi složili da nadju neku sporazumnu vrijednost koja bi posredovala u trampi.
Najčešće su kao jamstvo u trgovini korištene kovanice od nekog postojanog metala - zlata, srebra, nikla, bakra…

Kako se vremenom količina robe u razmeni povećavala, bilo je potrebno sve više kovanica, pa je i njihovo nošenje vremenom postalo nezgodno. Trgovac na veliko bi morao na pijacu da nosi čitav sanduk ili teške kese zlatnika i srebrenjaka, što je bilo i opasno zbog pljačkaša.

Tada su na scenu stupili zlatari (banke) nudeći svoje usluge. Oni su imali dobro obezbjedjene i iskovane sanduke u kojima su čuvali zlato. Zato su ljudi svoje zlatne kovanice sve češće ostavljali na čuvanje u sanducima kod njih. Ovi su im tu uslugu naplaćivali kojim zlatnim ili srerbrnim novčićem, a za količinu deponovavog zlata ili drugih kovanica izdavali papirnatu potvrdu (novac) na kojoj je pisalo kojih kovanica ima vlasnik na raspolaganju.

Vremenom je ovakva priznanica sve češće bila u opticaju kao sredstvo u razmeni robe. Umesto da svaki čas dolazi i podiže svoje zlato, vlasnik deponovanog zlata bi davao priznanicu trećem licu u zamjenu za robu, a ovaj je sa tom priznanicom opet mogao u svakom trenutku da podigne kovanice kod istog zlatara.
Priznanica se tako pokazala mnogo praktičnija i postala je veoma popularna, pa su kovanice sve više bile na čuvanju kod zlatara, a sve manje u kesama i sanducima samog vlasnika.

A kako je to izgledalo kod zlatara (banke)?

Na primjer, izvesni Mujo bi deponovao 20 funti zlata i za to uzeo priznanicu na 20 funti. Ali prošlo bi i godinu dana kako se ne bi pojavio da podigne svoje zlato. Jednostavno trgovao je samo sa priznanicom. Za to vrijeme njegovo zlato je stajalo. Kod zlatara se u medjuvremenu pojavio Suljo i pitao da li može da pozajmi 20 funti zlata na 6 mjeseci i tu pozajmicu plati sa kamatom. Kao garanciju da će platiti ponudio je svoju kuću ili zemlju. (stvarnu vrijednost)

Zlatar je tada procijenio da bi to mogao da uradi, jer se Mujo već godinu dana ne pojavljuje da podigne svoje zlato, pa se možda se neće pojaviti ni narednih šest mjeseci. Tako je odlučio da rizikuje i pozajmi Mujino zlato Sulji.

Ali, nije mu ga dao fizički, već je samo izdao potvrdu da Suljo kod njega ima založeno 20 funti zlata. Realno stanje je sada bilo takvo da su u opticaju bile dvije potvrde kao garancija za postojanje 40 funti zlata, iako je zlata bilo samo 20 funti.

To je bila čista prevara, jer je zlatar znao da jednu priznanicu izdaje na nepostojeće zlato. I ne samo to. Mujo je vjerovao da od tog trenutka zaista ima kod zlatara 20 funti zlata, a ne samo priznanicu.

Ali, glavni dio prevare tek slijedi. Izdavanjem druge priznanice, Sulji na 20 funti, kreirana je nova zamjena za vrijednost, zapravo stavljena je u opticaj potvrda o postojanju vrijednosti koje realno NEMA. Ta vrijednost se vodila kao DUG, koji je stavljen Sulji na teret, a koji će postati stvarna vrijednost onda kada on taj dug otplati stvarnim radom i stvarnom robom koju bude morao da proda.

Kada je Suljo vratio zlataru dug i donio pravo zlato u iznosu od 20 funti plus 10% kamate, on je zlataru dao pravu vrijednost od 22 funte stvarnog zlata koje je kupio prodajom svog stvarnog rada i stvarne robe.
Zlatar je, medjutim, došao u posjed 22 funte zlata bez ikakvog stvarnog rada bez prodate robe. Jer, napisati nekom priznanicu nije nikakav rad. Samo rizik da se prevara ne otkrije.

Nakon što je zlatar vidio kako je uspješno i lako zaradio 22 funte zlata, odlučio je da na istu sumu, od deponovanih Suljinih 20 funti, izda na zajam još tri priznanice.
Tako su se u opticaju za istih 20 funti zlata našle četiri papirnate priznanice koje garantuju donosiocu po 20 funti zlata, što je ukupno 80 funti zlata. Tako je zlatar kreirao iz NIČEGA još 60 funti zlata plus kamata po 10 % , što znači 66 funti. Tako će zlatar kada se ovaj dug izmiri imati 88 funti zlata stvorenih bez rada - IZ NIČEGA!

Ukoliko mu dužnici ne isplate dug sa kamatom , preuzeće i njihovu založenu imovinu- zemlju ili kuću. A to je stvarna vrijednost.

Tako je parče papira, obična priznanica, donosilo zlataru stvarne materijalne vrednosti, bez ikakvog rada.

Ovako nekako otprilike sve to izgleda :)
Last edited by vatana on 03/11/2011 11:37, edited 2 times in total.
madner

#509 Re: Kriza u Grčkoj

Post by madner »

Pa ovaj sa slike nije nista uzeo, to su prije njega uradili. Imali su alternativu, mogli su skratiti socijalna izdavanja i place, ali onda se gube izbori :wink:

Nije IMF kriv sto se odgovorno ponasanje ne cijeni.
severin

#510 Re: Kriza u Grčkoj

Post by severin »

madner wrote:Pa ovaj sa slike nije nista uzeo, to su prije njega uradili. Imali su alternativu, mogli su skratiti socijalna izdavanja i place, ali onda se gube izbori :wink:

Nije IMF kriv sto se odgovorno ponasanje ne cijeni.
ma mogli su oni mnogo sta ali nisu sve su sebi uzeli, a izgleda naj lakse je pare uzeti od mmf-a danas a tesko se potruditi pa te pare udvostruciti a svi znamo da imamo potencijala za takvo sto...
madner

#511 Re: Kriza u Grčkoj

Post by madner »

Da su babi muda bila bi deda :D

Tako je mislila i Grcka, i sad su to gdje jesu.
severin

#512 Re: Kriza u Grčkoj

Post by severin »

madner wrote:Da su babi muda bila bi deda :D

Tako je mislila i Grcka, i sad su to gdje jesu.
jest bas trebas biti pametan pa zacepit rupe da taj novac sto se uzme ne tece prema vani kao npr sa VODOM imamo vodu medju 3 naj bolje u europi a mi je toliko uvozimo kolko se para samo baca na to..kad je lako potkupiti nase politicare da se uvozi tudja voda mjesto da mi razvajujemo sa nasom vodom sirom europe...
madner

#513 Re: Kriza u Grčkoj

Post by madner »

Pa problem je sto nasi ljudi nisu bas spremni za utrku sa evropom. Recimo, jako je bitno koristiti interpunktuaciju ili te niko ne uzima za ozbiljno. :D
severin

#514 Re: Kriza u Grčkoj

Post by severin »

madner wrote:Pa problem je sto nasi ljudi nisu bas spremni za utrku sa evropom. Recimo, jako je bitno koristiti interpunktuaciju ili te niko ne uzima za ozbiljno. :D
naj lakse je tako onda nikad necemo biti ni spremni i opet kome je to u cilju...
agnostic_front

#515 Re: Kriza u Grčkoj

Post by agnostic_front »

vatana wrote:
agnostic_front wrote:pa de nam ti onda taj proces izloži ovdje, tačno koji koraci se sve poduzmu, koliko kome para ide, ko na koga vrši pritisak, koje godine i sve. jebiga, forum je, imacemo vremena kad da analiziramo taj proces za koji ti kažeš da je komplikovan.

Svi smo učili da je prvi vid trgovine bila robna trampa. Ljudi su direktno razmjenjivali robu: ovcu za kravu, kravu za kukuruz, kukuruz za paradajz, ugalj za drvo, drvo za cigle itd. Kada je roba u razmjeni postala veća, bilo je nezgodno nositi veliku količinu robe sa sobom pa su se umjesto toga ljudi složili da nadju neku sporazumnu vrijednost koja bi posredovala u trampi.
Najčešće su kao jamstvo u trgovini korištene kovanice od nekog postojanog metala - zlata, srebra, nikla, bakra…

Kako se vremenom količina robe u razmeni povećavala, bilo je potrebno sve više kovanica, pa je i njihovo nošenje vremenom postalo nezgodno. Trgovac na veliko bi morao na pijacu da nosi čitav sanduk ili teške kese zlatnika i srebrenjaka, što je bilo i opasno zbog pljačkaša.

Tada su na scenu stupili zlatari (banke) nudeći svoje usluge. Oni su imali dobro obezbjedjene i iskovane sanduke u kojima su čuvali zlato. Zato su ljudi svoje zlatne kovanice sve češće ostavljali na čuvanje u sanducima kod njih. Ovi su im tu uslugu naplaćivali kojim zlatnim ili srerbrnim novčićem, a za količinu deponovavog zlata ili drugih kovanica izdavali papirnatu potvrdu (novac) na kojoj je pisalo kojih kovanica ima vlasnik na raspolaganju.

Vremenom je ovakva priznanica sve češće bila u opticaju kao sredstvo u razmeni robe. Umesto da svaki čas dolazi i podiže svoje zlato, vlasnik deponovanog zlata bi davao priznanicu trećem licu u zamjenu za robu, a ovaj je sa tom priznanicom opet mogao u svakom trenutku da podigne kovanice kod istog zlatara.
Priznanica se tako pokazala mnogo praktičnija i postala je veoma popularna, pa su kovanice sve više bile na čuvanju kod zlatara, a sve manje u kesama i sanducima samog vlasnika.

A kako je to izgledalo kod zlatara (banke)?

Na primjer, izvesni Mujo bi deponovao 20 funti zlata i za to uzeo priznanicu na 20 funti. Ali prošlo bi i godinu dana kako se ne bi pojavio da podigne svoje zlato. Jednostavno trgovao je samo sa priznanicom. Za to vrijeme njegovo zlato je stajalo. Kod zlatara se u medjuvremenu pojavio Suljo i pitao da li može da pozajmi 20 funti zlata na 6 mjeseci i tu pozajmicu plati sa kamatom. Kao garanciju da će platiti ponudio je svoju kuću ili zemlju. (stvarnu vrijednost)

Zlatar je tada procijenio da bi to mogao da uradi, jer se Mujo već godinu dana ne pojavljuje da podigne svoje zlato, pa se možda se neće pojaviti ni narednih šest mjeseci. Tako je odlučio da rizikuje i pozajmi Mujino zlato Sulji.

Ali, nije mu ga dao fizički, već je samo izdao potvrdu da Suljo kod njega ima založeno 20 funti zlata. Realno stanje je sada bilo takvo da su u opticaju bile dvije potvrde kao garancija za postojanje 40 funti zlata, iako je zlata bilo samo 20 funti.

To je bila čista prevara, jer je zlatar znao da jednu priznanicu izdaje na nepostojeće zlato. I ne samo to. Mujo je vjerovao da od tog trenutka zaista ima kod zlatara 20 funti zlata, a ne samo priznanicu.

Ali, glavni dio prevare tek slijedi. Izdavanjem druge priznanice, Sulji na 20 funti, kreirana je nova zamjena za vrijednost, zapravo stavljena je u opticaj potvrda o postojanju vrijednosti koje realno NEMA. Ta vrijednost se vodila kao DUG, koji je stavljen Sulji na teret, a koji će postati stvarna vrijednost onda kada on taj dug otplati stvarnim radom i stvarnom robom koju bude morao da proda.

Kada je Suljo vratio zlataru dug i donio pravo zlato u iznosu od 20 funti plus 10% kamate, on je zlataru dao pravu vrijednost od 22 funte stvarnog zlata koje je kupio prodajom svog stvarnog rada i stvarne robe.
Zlatar je, medjutim, došao u posjed 22 funte zlata bez ikakvog stvarnog rada bez prodate robe. Jer, napisati nekom priznanicu nije nikakav rad. Samo rizik da se prevara ne otkrije.

Nakon što je zlatar vidio kako je uspješno i lako zaradio 22 funte zlata, odlučio je da na istu sumu, od deponovanih Suljinih 20 funti, izda na zajam još tri priznanice.
Tako su se u opticaju za istih 20 funti zlata našle četiri papirnate priznanice koje garantuju donosiocu po 20 funti zlata, što je ukupno 80 funti zlata. Tako je zlatar kreirao iz NIČEGA još 60 funti zlata plus kamata po 10 % , što znači 66 funti. Tako će zlatar kada se ovaj dug izmiri imati 88 funti zlata stvorenih bez rada - IZ NIČEGA!

Ukoliko mu dužnici ne isplate dug sa kamatom , preuzeće i njihovu založenu imovinu- zemlju ili kuću. A to je stvarna vrijednost.

Tako je parče papira, obična priznanica, donosilo zlataru stvarne materijalne vrednosti, bez ikakvog rada.

Ovako nekako otprilike sve to izgleda :)
ejs? i šta je problem? znam kako banke posluju.
jel neko tjer'o Sulju i Muju da idu kod zlih bankara da uzimaju priznanice? jel tjer'o neko Irce da se masovno gudriraju kokainom, pa kad stisne, krivi su zli bankari? jel ko tjero grčku vladu da rasipnički troši pare?

i ja sam ovdje od imena vidio sulju i muju, daj konkretno što sam tražio, ime i prezime osoba koje su stavile pištolj na glavu grcima da troše više od svojih mogućnosti.
ko je tjer'o
severin

#516 Re: Kriza u Grčkoj

Post by severin »

jel neko tjer'o Sulju i Muju da idu kod zlih bankara da uzimaju priznanice? jel tjer'o neko Irce da se masovno gudriraju kokainom, pa kad stisne, krivi su zli bankari? jel ko tjero grčku vladu da rasipnički troši pare?

i ja sam ovdje od imena vidio sulju i muju, daj konkretno što sam tražio, ime i prezime osoba koje su stavile pištolj na glavu grcima da troše više od svojih mogućnosti.
ko je tjer'o
nije njih niko ni tjerao posto se ni nisu ni pitali..
de ti meni reci kako su onda te banke mogle davati silne pare ako su vec bili pre zaduzeni? :-) :lol:
vatana

#517 Re: Kriza u Grčkoj

Post by vatana »

Pa isti ti bankari koji iz nicega stvaraju novac i plasiraju ga putem investicija na odredjene teritorije na kojima zele da pod svoje stave stvarne vrijednosti (teritoriju, radnu snagu, zlato...) Da ih zaduze, jer dug je novostvorena vrijednost koja se mora gore navedenim metodama da otplati.
Niko narod na to nije vukao za rukav i tjerao ih da se zaduzi. Ne hodaju oni po cesti i fataju raju za to.
Jednostavno onaj koji zeli da osvoji novu teritoriju plasira novac putem investicija na istu i samim tim zaduzi sve i onda se vrati na isto podrucije i pokupi kajmak. Sve to naravno ide uz politicare koji su samo njihovi instrumenti, crkvu kao duhovnog pokrovitelja i obavjestajne sluzbe. Sjetimo se samo sta je Grcka sve organizovala u zadnjih 10-15 godina. Od olimpijskih igri pa nadalje...

Mi "mali" nemamo ama bas nikakvog uvidjaja u to niti mozemo na bilo koji nacin da uticemo na to. Onaj ko kreira novac danas, moze sve i tako se i ponasa. Jednostavno je to tako. Vlade rade za njih, vojske oni kntrolisu i sve se odvija oko toga.

To je grupa ljudi koja se nalazi u Vatikanu i Londonu. Imena im niko ne zna, niti ce ikada saznati. Obame, Bil Gejtsi, Sarkoziji i ostali su nam podmetnuti i rade za njih. Neki od njih i ne znajuci za to.

Zar vi stvarno mislite da se na ovom svijetu nesto slucajno i bez kontrole desava? Lafo prosjecni Grk se zaduzio, jest malo morgen, ko da je njega neko sta pito :) Ali tako izgleda u medijima, jer ko treba sad to sve da vraca, tacno NAROD. Zato i protestvuju, a pojma nemaju ni protiv koga konkretno. Sve se to narodu poturi na otplatu.

Oni zele prave vrijednosti, a to je rad, teritorija, zlato, dijamanti. Njih novac ne interesuje, to je za nas ovce.
agnostic_front

#518 Re: Kriza u Grčkoj

Post by agnostic_front »

severin wrote:

ko je tjer'o
de ti meni reci kako su onda te banke mogle davati silne pare ako su vec bili pre zaduzeni? :-) :lol:
banke hoće da zarade, kad ovi ne mogu da otplate, uzeće im nekretnine ili nešto već. ne vidim stvarno u čemu je problem što banka hoće da zaradi na debilima koji troše više nego što mogu, pa kad nema više gdje, mora banci da se obrati, a banka to jedva dočeka. stvarno mi nije jasno gdje je problem.
vatana

#519 Re: Kriza u Grčkoj

Post by vatana »

agnostic_front wrote:
severin wrote:

ko je tjer'o
banke hoće da zarade, kad ovi ne mogu da otplate, uzeće im nekretnine ili nešto već. ne vidim stvarno u čemu je problem što banka hoće da zaradi na debilima koji troše više nego što mogu, pa kad nema više gdje, mora banci da se obrati, a banka to jedva dočeka. stvarno mi nije jasno gdje je problem.
Po tvojoj logici svaki Grk pojedinac je milioner :) Kad podijelis njihov javni dug sa brojem stanovnika vidjet ces da je tako na papiru, ali u praksi nije. Prosjecan Grk zivi prosjecno i sigurno nema 300.000 eura u kesu.
Njima su prodate ublehe, nestvarna vrijednost da bi se uzela prava. Procitaj jos jednom fino i polako moja 3 posta iznad :)
agnostic_front

#520 Re: Kriza u Grčkoj

Post by agnostic_front »

vatana wrote:Pa isti ti bankari koji iz nicega stvaraju novac i plasiraju ga putem investicija na odredjene teritorije na kojima zele da pod svoje stave stvarne vrijednosti (teritoriju, radnu snagu, zlato...) Da ih zaduze, jer dug je novostvorena vrijednost koja se mora gore navedenim metodama da otplati.
Niko narod na to nije vukao za rukav i tjerao ih da se zaduzi. Ne hodaju oni po cesti i fataju raju za to.
Jednostavno onaj koji zeli da osvoji novu teritoriju plasira novac putem investicija na istu i samim tim zaduzi sve i onda se vrati na isto podrucije i pokupi kajmak. Sve to naravno ide uz politicare koji su samo njihovi instrumenti, crkvu kao duhovnog pokrovitelja i obavjestajne sluzbe. Sjetimo se samo sta je Grcka sve organizovala u zadnjih 10-15 godina. Od olimpijskih igri pa nadalje...

Mi "mali" nemamo ama bas nikakvog uvidjaja u to niti mozemo na bilo koji nacin da uticemo na to. Onaj ko kreira novac danas, moze sve i tako se i ponasa. Jednostavno je to tako. Vlade rade za njih, vojske oni kntrolisu i sve se odvija oko toga.

To je grupa ljudi koja se nalazi u Vatikanu i Londonu. Imena im niko ne zna, niti ce ikada saznati. Obame, Bil Gejtsi, Sarkoziji i ostali su nam podmetnuti i rade za njih. Neki od njih i ne znajuci za to.

Zar vi stvarno mislite da se na ovom svijetu nesto slucajno i bez kontrole desava? Lafo prosjecni Grk se zaduzio, jest malo morgen, ko da je njega neko sta pito :) Ali tako izgleda u medijima, jer ko treba sad to sve da vraca, tacno NAROD. Zato i protestvuju, a pojma nemaju ni protiv koga konkretno. Sve se to narodu poturi na otplatu.

Oni zele prave vrijednosti, a to je rad, teritorija, zlato, dijamanti. Njih novac ne interesuje, to je za nas ovce.
kakav retardirani narod. što nisu protestvovali kad su dobijali 14 plata godišnje? tad ih je bolio đon za masone, rotšilde, rokefelere, sad kad više nema, sad je kriv cijeli svijet, samo oni nisu.
i ako ti kao mali ne možeš ništa da učiniš po pitanju "nwo-a, masona itd", zašto si se toliko navio, a nemaš pojma ni o kojim ljudima je riječ. dakle, optužuješ ih, a ne znaš koga tačno.
nećeš recimo da napišeš koliko je USAID dao (ne kredit, nego poklon, donacija) u BiH, to te boli neka stvar. to oni nas kupuju da nas pokore sutra.
koliko su dali para u Haiti nakon zemljotresa? to su oni izazvali zemljotres, da bi onda zadužili Haiti kroz "donacije", da poslije mogu da vladaju tom karipskom državicom.

kako bi to nele rek'o: "neću reć' da vam je priča glupa, al'".
vatana

#521 Re: Kriza u Grčkoj

Post by vatana »

Isto ko da bi se ti i ja bunili kad bi nam neko davo 14 plata godisnje. To je u ljudskoj prirodi. Dok ima uzmi, kad ne bude dizi se na galamu. Ne kontam sto Haiti spominjes :)

Normalno da ne znam njihova imena i prezimena, kada bi to znao, sigurno nebi zivio dugo :) Ali pokazatelji vode na Vatikan kao duhovnog vodju, London kao politickog i materijalnog vodju, te na Brisel (NATO) i Vasington (Pentagon) kao izvrsitelje i Wall Street kao instrument u svemu tome.

Ko emitira novac, on i dominira. Otidji pa probaj kupit cisternu nafte u turskim lirama, pa ces vidjet sta ce ti rec. Ponesi dolare i nema problema. A ko emitira dolare i na osnovu cega?

To je sve tako jednostavno, ne kontam kako ne kontas :)
agnostic_front

#522 Re: Kriza u Grčkoj

Post by agnostic_front »

ama kontam, ljudi drže finansije, ljudi kontrolišu svijet. pa šta? uvijek je neko bio gazda. nekad je to bio aleksandar veliki, nekad je to bio julije cezar, nekad napoleon (sve zločinci koji su pobili milione ljudi), danas su bankari glavni. bankar te ne tjera da dižeš kredit. zašto recimo nema problema u normalnim evropskim zemljama (svugdje ima problema, al' eto grčka je do guše u njima)? zašto se Norvežani ne žale? zato što ljudi rade, imaju dobru vladu i lagano.
a ko hoće preko noći sve, dobije šta dobije.
naravno da će on, bankar, da iskoristi nepažnju grka, ili tačnije njihovu lijenost i tako da ih zaposjedne i napravi sebi profit. To je politika, kakvo crno porobljavanje. Sad će umjesto izležavanja i da rade malo, i da vraćaju te pare.

pominjem Haiti da vidim kakvo je tu objašnjenje. Zašto bi neko dao oko 700 miliona dolara u Haiti, koji nema nikakvu rudu.

eh pa haveru, da su turci ulagali u istraživanje nafte i procesa dobijanja goriva od nafte ko što su Ameri, možda bi se i moglo kupit' za lire.
jazzer

#523 Re: Kriza u Grčkoj

Post by jazzer »

pretpostavljam da je i ovdje u pitanju zavjera svjetskih mocnika :)
Grčki penzioni fondovi isplatili su tokom protekle decenije blizu osam milijardi eura na lažne penzije, ističe se u danas objavljenom izvještaju Instituta za socijalnu zaštitu.
Direktor instituta Rovertos Spiropulos je precizirao da je u toku deset posljednjih godina isplaćeno između sedam i osam milijardi eura "penzionerima" koji više nisu među živima.

Prema pisanju lista "Katimerini", najčešće su novac primali članovi porodice pokojnika.U pojedinim slučajevima novac je bio uplaćen na bankarske račune koji više nisu aktivni.

"Tražićemo povraćaj novca, sve do poslednjeg eura", kazao je Spiropulos.

Grčke vlasti su već u avgustu najavile da su prestale da isplaćuju 1.473 penzije pošto je ustanovljeno da su primaoci u međuvremenu preminuli. Pokrenuta je i istraga u okviru koje je ustanovljeno da oko 9.000 ljudi starijih od 100 godina prima penzije. Na osnovu ovog podatka ispada da Grčka ima najveći broj stogodišnjaka u svijetu premda je prema posljednjem popisu iz 2001. godine u ovoj zemlji bilo manje od 1.700 osoba starijih od 100 godina.
p206

#524 Re: Kriza u Grčkoj

Post by p206 »

Valja plaćati 10 000 Spartanaca koji su sačuvali Grčku od Darijusa, Aristotela, pa onog malog Zeusa i njegovu kompaniju, kojih nije malo. Sve su to penzije veće od 1000 eura. Iz povjerljivih izvora saznajem da bi Grčka bankrotirala da su Dedal i Ikar ostali živi. Znači sekunda im je falila.
agnostic_front

#525 Re: Kriza u Grčkoj

Post by agnostic_front »

jazzer wrote:pretpostavljam da je i ovdje u pitanju zavjera svjetskih mocnika :)
Grčki penzioni fondovi isplatili su tokom protekle decenije blizu osam milijardi eura na lažne penzije, ističe se u danas objavljenom izvještaju Instituta za socijalnu zaštitu.
Direktor instituta Rovertos Spiropulos je precizirao da je u toku deset posljednjih godina isplaćeno između sedam i osam milijardi eura "penzionerima" koji više nisu među živima.

Prema pisanju lista "Katimerini", najčešće su novac primali članovi porodice pokojnika.U pojedinim slučajevima novac je bio uplaćen na bankarske račune koji više nisu aktivni.

"Tražićemo povraćaj novca, sve do poslednjeg eura", kazao je Spiropulos.

Grčke vlasti su već u avgustu najavile da su prestale da isplaćuju 1.473 penzije pošto je ustanovljeno da su primaoci u međuvremenu preminuli. Pokrenuta je i istraga u okviru koje je ustanovljeno da oko 9.000 ljudi starijih od 100 godina prima penzije. Na osnovu ovog podatka ispada da Grčka ima najveći broj stogodišnjaka u svijetu premda je prema posljednjem popisu iz 2001. godine u ovoj zemlji bilo manje od 1.700 osoba starijih od 100 godina.

to su ustvari špekulativne penzije, koje su stvorene od derivata, al jbga to nije narod kriv, to je u ljudskoj prirodi.
Post Reply