Kriza u Grčkoj

Post Reply
exliberal

#376 Re: Kriza u Grčkoj

Post by exliberal »

Bosnolog wrote:
exliberal wrote:
Bosnolog wrote:Grčki ultranacionalista i učesnik napada na Srebrenicu tuži novinara "zbog klevete"
Grčki ministar pravde Anastasios Papaliguras prvi ukazao na "mogućnost da su i Grci odgovorni za pogibiju oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici"
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/glob ... nocid.html

Kakve ovo veze ima sa ekonomskom krizom u Grckoj ?......fakat nisi normalan :-) :-) :-)
Ovo ima veze sa moralnim porazom u Grckoj salonc, kao da ti smeta sto se braca po zlu Grci otkrise,to jest oni koji su ucestvovali u srebrenickom genocidu i za to dobise odlicje,stoga je vrijeme da se konacno procesuiraju,Grcka vlada je otvoreno podrzavala Milosevicevu agresiju na BiH,zar ne?????.....

Ocekivano je da skrivaci i peraci zle proslosti reaguju kada se istina plasira o ucescu Grka u BiH,....... ;-) Sve ovo ima veze sa krizom u Grckoj ciji istomisljenici pale stranim ambasadorima auta cija je zrtva bio i nas Ambasador,.....Nije cudo sto ih dobar dio turista zaobide u sirokom luku,a to opet ima veze sa privrednom krizom,....... :mrgreen:
Ova tema je o ekonomskom kolapsu grcke i njene privrede , ama bas nikakve veze to nema sa ulogom grcke/njenih dobrovoljaca u ratu.......pa ti fakat nisi normalan....izvinjavam se nisam ja normalan kad s tobom diskutujem,
jos jednom izvinjavam se ...do mene je :lol: :lol:
Bosnolog

#377 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Bosnolog »

exliberal wrote:
Ova tema je o ekonomskom kolapsu grcke i njene privrede , ama bas nikakve veze to nema sa ulogom grcke/njenih dobrovoljaca u ratu.......pa ti fakat nisi normalan....izvinjavam se nisam ja normalan kad s tobom diskutujem,
jos jednom izvinjavam se ...do mene je :lol: :lol:
Jes vala,opusti se i pozdravi Mekenzija :mrgreen:
Bloger

#378 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Bloger »

Grčka je "pala" zato što je previše oslonjena na samo jednu privrednu granu-turizam. Sličnu krizu ima i Hrvatska koja je visoko zadužena (46 milijardi eura!), ali i Španija, Porugal, itd. Sve tusrističke velesile nalaze se pred kolapsom.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#379 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Toto »

Grcku je potopio njen vojni budzet. Pocele su da isplivavaju nepostojece grcke podmornice, fantomi i ostali ilegalci i diverzanti.
zavrzlama

#380 Re: Kriza u Grčkoj

Post by zavrzlama »

mnogo godina prije ove krize u Grckoj,na nasim krajevima je bila uzrecica "Propo ko Grcka" :D
udrch

#381 Re: Kriza u Grčkoj

Post by udrch »

Čuj kriza u Grčkoj..ma nije valjda..ko kaže?
cyprus

#382 Re: Kriza u Grčkoj

Post by cyprus »

Ne znam, meni Panathinaikos djeluje solidno :oops: :D
felipe kajetano

#383 Re: Kriza u Grčkoj

Post by felipe kajetano »

Zao mi je Grka, divan narod koji bas volim..al' jbg sta da se radi, nadam se da ce nekako prebroditi ovo, mada poznavajuci njihov mentalitet jako tesko..stas neradnici k'o i sami :)
Toto

#384 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Toto »

Prica se da su Turci slomili Grke na isti naci kako su Ameri sjebali SSSR. Strahom. Tako da su skoro sav ovaj dug grci sprcali u vojne budzete.
MokeQc

#385 Re: Kriza u Grčkoj

Post by MokeQc »

Ili sto bi rekli :

''U Svedskoj nemiri - zdraaaavo!''
Bosnolog

#386 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Bosnolog »

Pa sta bi od one silne milijarderske pomoci zemalja evropske unije :mrgreen:
Grčka tone sve dublje u recesiju
J. Stojković | 14. 08. 2010. - 00:02h |

Grčka privreda doživljava težu recesiju od očekivane, uprkos rigoroznim merama štednje koje je preduzela vlada premijera Jorgosa Papandreua. Nacionalni statistički zavod je saopštio da se nizlazna tendencija ubrzala u drugom kvartalu, pošto su smanjenja plata i penzija, kao i povećanja poreza, oborili potražnju za robom široke potrošnje. http://www.blic.rs/Vesti/Svet/202651/Gr ... u-recesiju
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#387 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Truba »

prnuli u fenjer
Malak

#388 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Malak »

Da Grci su ulagali puno u vojsku da bi parirali Turskoj, ipak previse s obzirom na tako relativno malu zemlju. I uspjeli su parirati, medjutim nece vise moci tako trositi, a Turska bi trebala u sljedecih 5-10 godina steci opremu koja ce je staviti znatno iznad Grka u tom pogledu.
vivaldi

#389 Re: Kriza u Grčkoj

Post by vivaldi »

Nije Grke vojska sjebala vec socijalna drzava.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#390 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Truba »

prije ce biti neradnicki mentalitet :mrgreen:
vivaldi

#391 Re: Kriza u Grčkoj

Post by vivaldi »

komi wrote:prije ce biti neradnicki mentalitet :mrgreen:
Mentalitet ti diktira sistem. Uporedi mentalitet prve osobe koju znas, a da radi u drzavnoj instituciji, i prve osobe koju znas, a da radi kod privatnika. Dva covjeka, koja pritom mogu biti dva rodjena brata, a dva razlicita mentaliteta zar ne? Ovaj prvi s posla moze direkt u kafanu (a to moze i tokom radnog vremena), a ovaj drugi kad dodje s posla samo ceka da se docepa kreveta.

Da Svabi gazda daje 14 plata mislis da bi se bunio? Da Svabo moze u penziju u 55 godini mislis da bi se bunio?
Toto

#392 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Toto »

vivaldi wrote:Nije Grke vojska sjebala vec socijalna drzava.
a sta je sa onim silnim muilijardama za podmornice koje nikad nisu makele sa suhog doka a kamo prosle Bosforom..
vivaldi

#393 Re: Kriza u Grčkoj

Post by vivaldi »

Zaboravih dodati da su, iako to cudno zvuci, Grci vrlo dobro prosli. Par generacija jer bar zivjelo ko hadzije. Ovu ce krizu prebroditi za 5-6 godina jer ce ih Evropa morati spasiti - ne zbog same Grcke vec zbog sebe. Evropa uci na svojim greskama pa ce zato od sada svi biti pod budnim okom Brisela da se ovo vise ne dozvoli. Medjutim, Grci su tu evropsku neopreznost naplatili.

Evropa je naucila i na slucaju Bugarske i Rumunije - nema vise obecavanja datuma ulaska dok sve ne bude kako treba. Bugari i Rumuni su taj propust iskoristili, ali zato sada npr jedna Hrvatska koja je 10 puta naprednija i dan danas od obje ove zemlje ne zna kada ce uci u EU. Ove ostale zemlje da i ne spominjem.
vivaldi

#394 Re: Kriza u Grčkoj

Post by vivaldi »

Toto wrote:
a sta je sa onim silnim muilijardama za podmornice koje nikad nisu makele sa suhog doka a kamo prosle Bosforom..
Toto, pametan si covjek. Samo logicki izracunaj.

Grcka ima preko 300 milijardi eura duga. Vojni budzet oko 5-6 milijardi. Da je izdvajanja za vojsku imala duplo manja uklopila bi se u evropski prosjek procentualnog izdvajanja za vojsku. To u prevodu znaci da su za 20 godina na vojsci mogli ustediti uvrh glave 30-40 milijardi. Upotrebom elementarne matematike dodjes do zakljucka da je puno veci problem 260-270 milijardi nego 30-40 zar ne?

Druga stvar, ne znam tacan podatak, ali cisto sumnjam da su prije 20 godina imali vojna ulaganja srazmjerna ovim posljednih godina, ali nema veze.
Malak

#395 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Malak »

Ima i tu puno/vecina udjela, ali vojni budzet im je 14 milijardi $, kakvih 5-6, Turski 19. Od tako relativno malih zemalja jedino su tu Emirati, koji su poseban slucaj, dakle nije problem njima odvojiti toliko za vojsku, i Izrael koji je isto poseban slucaj jer ima resurse izvan zemlje kakve Grci nemaju.
vivaldi

#396 Re: Kriza u Grčkoj

Post by vivaldi »

evo podatka sa wikipedije iz 2005:

Vojni budžet $7.648 milijardi (2005) , a ovo se uklapa u ono sto sma ja napisao s obzirom da je euro jaci od dolara.
Malak

#397 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Malak »

vivaldi wrote:evo podatka sa wikipedije iz 2005:

Vojni budžet $7.648 milijardi (2005) , a ovo se uklapa u ono sto sma ja napisao s obzirom da je euro jaci od dolara.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... penditures

Ovo je najpouzdanija lista (BiH 276 mil 97 na listi, Srbija i Hrvatska oko milijardu npr.), Instituta za istrazivanje mira, tako npr. Kinezi su prijavili budzet za 2009 od 70 milijardi dok ga SIPRI procjenjuje na 98, a americka vojna obavjestajna sluzba na jos vise, jer neke zemlje ne ukljucuju sve vojne troskove u oficijelni budzet...

In spite of outward appearances that its age-old disputes with Turkey were on the mend, Greece apparently hid €8.7 billion in military spending between 1997 and 2003.
vivaldi

#398 Re: Kriza u Grčkoj

Post by vivaldi »

Nasao sam i ja neke tekstove koji potvrdjuju ove tvoje navode, ali da je do povecanja sa 6 na 9 milijardi eura doslo od 2006 godine pa naovamo, sto opet ide u korist mojoj tezi.

Problem je nenormalna javna potrosnja i mladi penzioneri. To je nesto sto i nas ubija.
vivaldi

#399 Re: Kriza u Grčkoj

Post by vivaldi »

Štrajkovi i demonstracije neće ugroziti reforme
Društvo je svesno da štednja koju nameće vlada nema alternativu - Imam razumevanja za otpor koji se javlja, ali mislim da on neće smetati procesu oporavka
Autor: Miloš Mitrović

Antikrizne mere koje je grčka vlada pokrenula u oblasti oporezivanja i javnog osiguranja, te u sistemima socijalnog i penzijskog osiguranja daju rezultate, o čemu možda najbolje govori to što je budžetski deficit smanjen za 38,8 odsto, kaže u intervjuu za Danas Dimostenis Stoidis, ambasador Grčke u Srbiji. On ističe da su mere štednje dogovorene sa Evropskom unijom i MMF-om stroge i bolne, ali i da se one ne sprovode samo u Grčkoj, već i u drugim državama EU.

intervju sa grckim ambasadorom

http://www.danas.rs/danasrs/svet/evropa ... tion=print
kiky

#400 Re: Kriza u Grčkoj

Post by kiky »

preživjet če krizu ...
sad su požari inn ...
:D
Post Reply