Kriza u Grčkoj
-
HORN1
#1 Kriza u Grčkoj
Kriza Grčkoj i šta neki kažu o toj temi veoma zanimljivo , možemo naučiti neke stvari.
Pročitajte pa iznesite svoje stavove.
Dolje je mišljenje nekih građana iz drugih država.
Grk
Nije to nikakav balkanski običaj - to je jednostavno neminovnost u okolnostima kada se pod utjecajem globalizacije koja Njemačkoj omogućuje da izvozi toliko koliko izvozi - uniformiraju cijene i u Grčkoj i u Njemačkoj - ali nikome ne pada na pamet uniformirati plaće i druga primanja. Ono što Nijemci i njihova kancelarka moraju shvatiti jest da Europska Unija nije zamišljena kao sredstvo kolonizacije za one države koje nikoga nisu uspjele kolonizirati ni onda kada je to bilo moderno. Njemačka jako dobro zašto je za nju dobro da je Grčka u Uniji i u Euro-zoni, ako im se ne sviđa to što sada trebaju spašavati Grčku - čijem su financijskom slomu oni kao vlasnici velikog dijela grčkog gospodarstva i najveći izvoznici u Grčku znatno doprinijeli - onda super: obveznice su smeće, Grci ih neće honorirati jer ne mogu - nacionalizirati će tvrtke i imovinu stranaca u Grčkoj i ograničiti uvoz njemačkih automobila - a iz krize će se izvlačiti samostalno u tempu u kojem budu mogli. Da ih Nijemci možda neće oružano pokoravati?
Poanta je slijedeće: Bogatim članicama EU-a ne smije se dozvoliti da od Grčke rade Bavarsku na moru. Grčka, Portugal, Španjolska ili Italija bitno su drugačije države od Njemačke, Nizozemske, Švedske ili Britanije. I ta se posebnost treba očuvati - ukoliko sjever Europe to ne želi - super - vratimo grcima drahmu, nijemcima marku - neka se svatko razvija kako najbolje može - ali u tom slučaju zatvaramo i zajedničko tržište kapitala i usluga. Pa nijemci u Grčku na ljetovanje više neće dolaziti na "svoju" imovinu - već će Grcima plaćati najamninu za korištenje "njihove".
Netipično za mene, Grke u sadašnjem obračunu potpuno podržavam. Dosta je bilo zajebavanja i potčinjavanja. U svojoj državi oni trebaju odlučivati kako će živjeti i kolike će penzije imati - bez da ih Nijemci ili bilo koja druga arogantna nacija ponižavaju stereotipskim optužbama za lijenost, nakon što su im sustavno privatizirali i opljačkali ili kroz slobodno tržište uništili sve njihovo što je vrijedilo.
Nijemac
Što se Nijemaca tiče potpuno se slažem. Oni s Grcima imaju veliki suficit u robnoj razmjeni i na jedan način odgovarala im je činjenica da Grci imaju euro. Njemački robni izvoz u Grčku je 8,3 mlrd eura, a uvoz iz Grčke 1,9 mlrd eura (podaci za 2008). Ali tu ima jedan zajeb - ovih 8,3 mlrd je bilo 0,8% od ukupnog njemačkog izvoza dok je ovih 1,9 mlrd eura 10% od ukupnog grčkog robnog izvoza. Dakle ovo malo grčke industrije više ovisi o njemačkom tržištu nego njemačka industrija o grčkom tržištu. Pa još dodaj i turizam......
Jednostavno kad se zadužiš koliko su se oni zadužili onda tu više nema samostalnosti. Ne može se biti istovremeno j.....n i pošten. Mogu oni odabrati zatvaranje, nacionalizaciju i drahmu, a mogu i ostanak u eurozoni. Ali pad životnog standarda im slijedi u svakom slučaju.
Grk
Nije to nikakav balkanski običaj - to je jednostavno neminovnost u okolnostima kada se pod utjecajem globalizacije koja Njemačkoj omogućuje da izvozi toliko koliko izvozi - uniformiraju cijene i u Grčkoj i u Njemačkoj - ali nikome ne pada na pamet uniformirati plaće i druga primanja. Ono što Nijemci i njihova kancelarka moraju shvatiti jest da Europska Unija nije zamišljena kao sredstvo kolonizacije za one države koje nikoga nisu uspjele kolonizirati ni onda kada je to bilo moderno. Njemačka jako dobro zašto je za nju dobro da je Grčka u Uniji i u Euro-zoni, ako im se ne sviđa to što sada trebaju spašavati Grčku - čijem su financijskom slomu oni kao vlasnici velikog dijela grčkog gospodarstva i najveći izvoznici u Grčku znatno doprinijeli - onda super: obveznice su smeće, Grci ih neće honorirati jer ne mogu - nacionalizirati će tvrtke i imovinu stranaca u Grčkoj i ograničiti uvoz njemačkih automobila - a iz krize će se izvlačiti samostalno u tempu u kojem budu mogli. Da ih Nijemci možda neće oružano pokoravati?
Poanta je slijedeće: Bogatim članicama EU-a ne smije se dozvoliti da od Grčke rade Bavarsku na moru. Grčka, Portugal, Španjolska ili Italija bitno su drugačije države od Njemačke, Nizozemske, Švedske ili Britanije. I ta se posebnost treba očuvati - ukoliko sjever Europe to ne želi - super - vratimo grcima drahmu, nijemcima marku - neka se svatko razvija kako najbolje može - ali u tom slučaju zatvaramo i zajedničko tržište kapitala i usluga. Pa nijemci u Grčku na ljetovanje više neće dolaziti na "svoju" imovinu - već će Grcima plaćati najamninu za korištenje "njihove".
Netipično za mene, Grke u sadašnjem obračunu potpuno podržavam. Dosta je bilo zajebavanja i potčinjavanja. U svojoj državi oni trebaju odlučivati kako će živjeti i kolike će penzije imati - bez da ih Nijemci ili bilo koja druga arogantna nacija ponižavaju stereotipskim optužbama za lijenost, nakon što su im sustavno privatizirali i opljačkali ili kroz slobodno tržište uništili sve njihovo što je vrijedilo.
Nijemac
Što se Nijemaca tiče potpuno se slažem. Oni s Grcima imaju veliki suficit u robnoj razmjeni i na jedan način odgovarala im je činjenica da Grci imaju euro. Njemački robni izvoz u Grčku je 8,3 mlrd eura, a uvoz iz Grčke 1,9 mlrd eura (podaci za 2008). Ali tu ima jedan zajeb - ovih 8,3 mlrd je bilo 0,8% od ukupnog njemačkog izvoza dok je ovih 1,9 mlrd eura 10% od ukupnog grčkog robnog izvoza. Dakle ovo malo grčke industrije više ovisi o njemačkom tržištu nego njemačka industrija o grčkom tržištu. Pa još dodaj i turizam......
Jednostavno kad se zadužiš koliko su se oni zadužili onda tu više nema samostalnosti. Ne može se biti istovremeno j.....n i pošten. Mogu oni odabrati zatvaranje, nacionalizaciju i drahmu, a mogu i ostanak u eurozoni. Ali pad životnog standarda im slijedi u svakom slučaju.
- osa
#2 Re: Kriza u Grčkoj
grci su lagali jt. frizirali financijsko stanje u državi da bi uveli euro, a to se uoopće nije moralo, primjer švedska, britanija..., nemoj za nečiji nerad, neodgovornost, lopovluk okrivljivati druge, zašto mi je to tako poznato...
-
zemo_online
#3 Re: Kriza u Grčkoj
grke treba izbacit iz eurozone, samo se to nece desit zbog posljedica za cijelu eurozonu.
inace sam se pitao odakle tolika briga za grke, a odgovor je naravno zbog vlastite guzice u EU i interesa krupnog kapitala u ostatku euro zone.
inace sam se pitao odakle tolika briga za grke, a odgovor je naravno zbog vlastite guzice u EU i interesa krupnog kapitala u ostatku euro zone.
- osa
#4 Re: Kriza u Grčkoj
dobro detektirano...test01 wrote:grke treba izbacit iz eurozone, samo se to nece desit zbog posljedica za cijelu eurozonu.
-
zemo_online
#5 Re: Kriza u Grčkoj
ili jos preciznije, hoce li grci moci vracati posudjeni novac bankama u ostatku eu?
sve se radi da mogu.
sve se radi da mogu.
-
HORN1
#6 Re: Kriza u Grčkoj
Mene više interesuje dali će naše vlade ići grčkim stopama, zaduživajući se istodobno dozvoljvajući slobodan uvoz strane robe, to jest radnih sati stranaca netražeći mogućnost smanjenja štete, tako ako nemožemo izvesti radne sate preko gotovog proizvoda da ih izvezemo direktno putem rada na teritoriju zemalja koje nam uvoze proizvode.
- osa
#7 Re: Kriza u Grčkoj
HORN1 wrote:Mene više interesuje dali će naše vlade ići grčkim stopama, zaduživajući se istodobno dozvoljvajući slobodan uvoz strane robe, to jest radnih sati stranaca netražeći mogućnost smanjenja štete, tako ako nemožemo izvesti radne sate preko gotovog proizvoda da ih izvezemo direktno putem rada na teritoriju zemalja koje nam uvoze proizvode.
ne sekiraj se neće ići, naime neće dobiti toliko kredita kao grčka, što se tiče uvoza, proizvedi bolje i jeftinije i s istim nećeš imati nikakvih problema...
-
michio
#8 Re: Kriza u Grčkoj
http://uk.reuters.com/article/idUKTRE63S0QQ20100429
Tens of thousands of unmarried or divorced daughters of civil servants collect their dead parents' pensions, weighing on a social security system experts say will collapse in 15 years unless it is overhauled.
Najbolji posao na svijetu -grcki drzavni sluzbenik
- osa
#9 Re: Kriza u Grčkoj
bogami propade socijalizam i u grčkoj....michio wrote:Nemojte dirati Grke.
http://uk.reuters.com/article/idUKTRE63S0QQ20100429
Tens of thousands of unmarried or divorced daughters of civil servants collect their dead parents' pensions, weighing on a social security system experts say will collapse in 15 years unless it is overhauled.
Najbolji posao na svijetu -grcki drzavni sluzbenik
-
michio
#10 Re: Kriza u Grčkoj
Ili sumari sa bonusom za rad na otvorenom 
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#11 Re: Kriza u Grčkoj
Treba ove godine na more u Grcku: pojeftinice "grcke smokvice".
-
jefferson
#12 Re: Kriza u Grčkoj
@Horn1:HORN1 wrote:Mene više interesuje dali će naše vlade ići grčkim stopama, zaduživajući se istodobno dozvoljvajući slobodan uvoz strane robe, to jest radnih sati stranaca netražeći mogućnost smanjenja štete, tako ako nemožemo izvesti radne sate preko gotovog proizvoda da ih izvezemo direktno putem rada na teritoriju zemalja koje nam uvoze proizvode.
Zadnjih nekoliko tema ja jos nisam vidio tvoj post gdje si ti rekao da neko treba zapeti i proizvesti, nego je uvijek neko drugi kriv (Njemacka, SAD, rancuska) za necije druge probleme.
Da ti pokusam pojednostaviti:
Grcka bi da se j... a da joj ne udje! Grcka je imala dobnu granicu od 53-55g za penzionisanje!!!! Nema te drzave koja takva socijalna davanja moze izdrzati, a to je zato sto su grcki politicari samo na papiru u EU, a ideoloski i prakticno na balkanu. Kupoinom socijalnog mira i konstantnim davanjem se ne moze biti produktivan. Sad su digli grancu na 67g, sto je danas standard u svijetu, i gle Grci se bune.
U isto vrijeme pokusavaju da vojno pariraju vecoj turskoj izdavanjima koja su prevelika za drzavu te velicine. Jednostavno, Grcka bi da igra silu a nije sila i to im se odbilo od glavu.
Niko im nije kriv sto su varali na knjigama prikazujuci drugacije stanje nego sto jeste.
Ili su krivi njemci sto im nisu rekli da ne valja varat?
- mO k3
#13 Re: Kriza u Grčkoj
ma hocu im onu stvar ici na more... iz inata im ne bi iso ..... niti cu kada ici...Toto wrote:Treba ove godine na more u Grcku: pojeftinice "grcke smokvice".
Imam poznanika grka koji ima svoj restoran i on meni kaze da daje oglase skoro 18 mjeseci u sve vece grcke novine jer trazi osoblje i nikoga da dobije ... bio mu je jedan bio jedni vecer i otiso
Gledam vijesti u jako se ljutim kada cujem grke da protestuju i kazu "pa nismo mi krivi" mislim u sebi pa ko je kriv jesam li ja????
Zivjeli su ko bogovi ,lagali su boze sacuvaj
u kojoj to zemlji ima da penzijoner od svoje zadnje plate dobija 96 % - 106% ???
u kojo to zemlji ima da se dobije 14 penzija,16 mjesecnih plata???
ima jos tih primjera...
jos jedan primjer
Covjek policajac ima cerku i sina ode u penziju umre mu zena nakon toga umre i on (ovo je primjer) penziju mu nasljedzuje cerka jeli njoj bilo sada 22 godine ili 55 godina samo ne smije da bude udata
PS. jako su arogantni.....
- mO k3
#14 Re: Kriza u Grčkoj
Mala korekcija hoce da dignu na 63 godine...Sad su digli grancu na 67g
-
jefferson
#15 Re: Kriza u Grčkoj
Mislio sam da je 67! Oni nisu definitivno normalni.Ženski Dr.Med wrote:Mala korekcija hoce da dignu na 63 godine...Sad su digli grancu na 67g
U cijelom svijetu je trend 67g zbog povecanja zivotnog standarda kao i prosjecnog zivotnog vijeka, samo grci izgleda to ne shvataju.
Ali slozio bi se za aroganciju. Znam jednog pilota iz Grcke, pukovnik. Diskutovali smo jedno 20 puta o tom problemu u grckoj, i svaki put kada kazem da ce im dici kamate i sniziti credit rating on kaze: ma daj, mi smo ipak Grcka.
kako god, nikakva diskusija nije moguca s njima, osim ako diskusija vodi u pravcu u kojem oni zele da vodi.
- Toto
#16 Re: Kriza u Grčkoj
Zbog Grka ce ostatak Balkana u EU tek oko 2030.
- Socijalista
#17 Re: Kriza u Grčkoj
Ja mislim da ce Grcka sutra za 1. maja goriti kao nikad, pogotovo kad vidim one extremno lijeve straneToto wrote:Zbog Grka ce ostatak Balkana u EU tek oko 2030.
- mO k3
#18 Re: Kriza u Grčkoj
sto se mene tice nek gori ne se pobiju izmedju sebe.....Socijalista wrote:Ja mislim da ce Grcka sutra za 1. maja goriti kao nikad, pogotovo kad vidim one extremno lijeve straneToto wrote:Zbog Grka ce ostatak Balkana u EU tek oko 2030.![]()
Oni si pili, a njemci ce CEH da plate.....
Nemate blage koliko su njemci ljuti na njih....
- Toto
#19 Re: Kriza u Grčkoj
mogu grci da bacaju tanjire koliko hoceŽenski Dr.Med wrote:sto se mene tice nek gori ne se pobiju izmedju sebe.....Socijalista wrote:Ja mislim da ce Grcka sutra za 1. maja goriti kao nikad, pogotovo kad vidim one extremno lijeve straneToto wrote:Zbog Grka ce ostatak Balkana u EU tek oko 2030.![]()
Oni si pili, a njemci ce CEH da plate.....
Nemate blage koliko su njemci ljuti na njih....
dugovi su njihovi i oni ce morati da ih vrate
- mO k3
#20 Re: Kriza u Grčkoj
oni te dugove nikada nece vratiti....
nesto sam nacuo da je jos pocetkom "70 godina USA dala kredit GR i da ga jos do danas dan nisu dobili....
Neka prodaju par ostrva i fajront.... kazu da ima treba sada 150 milijardi .. ... ja mislim da njima treba vise... 400 do 500 mrd...
nesto sam nacuo da je jos pocetkom "70 godina USA dala kredit GR i da ga jos do danas dan nisu dobili....
Neka prodaju par ostrva i fajront.... kazu da ima treba sada 150 milijardi .. ... ja mislim da njima treba vise... 400 do 500 mrd...
-
JabbaTheHutt
#21 Re: Kriza u Grčkoj
Grci su u krizi jer su obične lijenčine navikle na socijalna davanja i tzv. "redistribuciju bogatstva". Zamislili su si državu u kojoj je moguće živjeti od turizma i usluga, a potpuno zanemariti poljoprivredu i industriju, te živjeti na kredit.
Da se mene pita ne bi im poslao ni eura pomoći. Isključio bi ih iz država koje koriste euro kao valutu.
Da se mene pita ne bi im poslao ni eura pomoći. Isključio bi ih iz država koje koriste euro kao valutu.
- Toto
#22 Re: Kriza u Grčkoj
nece im niko drugi vracati te dugoveŽenski Dr.Med wrote:oni te dugove nikada nece vratiti....
taman se oni reprogramirali narednih 100 godina
- Soul_Sista
#23 Re: Kriza u Grčkoj
Mozemo pricati sta hocemo o pokvarenjackoj Njemackoj, Americi i ovima i onima ali ja jos nisam cula da se i u jednoj drzavi dijeli 14 plata godisnje i kad bude s*** tj. ogromni deficit u budzetu i sta sve ne druge drzave treba da placaju ceh...zajebi ti to! Kao sto je neko rekao, ako zele da se vade sto brze iz krize, ne mislice samo na svoje dupe vec uzimajuci i odgvornost koja dolazi sa clanstvom u EU, nek prodaju par ostrava i nek vrate dugove. Bit ce zanimljiv nastavak ove price.HORN1 wrote:Kriza Grčkoj i šta neki kažu o toj temi veoma zanimljivo , možemo naučiti neke stvari.
Grk
Nijemac
-
jefferson
#24 Re: Kriza u Grčkoj
Ma ko ih jebe, frizirali knjige i sad bi da neko placa za njih. jos protestvuju? Zbog cega protestvuju? Jer trebaju radit??
- Toto
#25 Re: Kriza u Grčkoj
I treba da protestvuju i da smjenu svu ovu vlast do drugog koljena koji su ih uvalili u ova govna.jefferson wrote:Ma ko ih jebe, frizirali knjige i sad bi da neko placa za njih. jos protestvuju? Zbog cega protestvuju? Jer trebaju radit??
Bit ce tu svega i svacega. Grckom je do nedavno vladala vojna hunta, grci su plahoviti. Krehnu ko petarda.