Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
MyTao

#151 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by MyTao »

tako je... evo ja sam juce odlucio da se osjecam kao Afrikanac... vasom logikom, vecu kitu bi trebao dobiti vec slijedece sedmice.
Op3r4t0r

#152 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by Op3r4t0r »

MyTao wrote:tako je... evo ja sam juce odlucio da se osjecam kao Afrikanac... vasom logikom, vecu kitu bi trebao dobiti vec slijedece sedmice.
Dosad se povecavala u roku od 48 sati, izgleda su u medjuvremenu produzili rok :lol:
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#153 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by Zviz »

Dzeri32 wrote:Danac, ti si upravu. Živiš u Danskoj, radiš, ta zemlja ti je, ako sam dobro shvatila, dala sve. Govorim o ljudima u Bosni koji te neprekidno tjeraju da se "klasiraš". "Oženio se, ha? Štaaa, nije naša??...uh, gluuuho biloooo...jadno njihovo dijete, ne zna kome će pripadati..." :lol:
Eto, to me nervira :evil:

To je problem podjeljenosti Bosne. Sta kaze neko ko ima ime i prizime koje automatski asocira na recimo katolicku religiju? Ja sam hrvat. On se osjeca kao hrvat, fizicki dokaz je hrvatski pasos, a nije jedini sa istim osjecajima. To isto vazi i za nekog sa imenom i prezimenom sto asocira na pravoslavnost, on kaze srbina sam. A neko sto ima ime cije asocira na islam kaze Bosanac sam. I zato imas vi, mi, oni.

Koliko je taj prokleti rat bio gradjanski, jos vise je bio rat za indentitet i vjerski kao dio tog identiteta.

I kad ce to da izlapi. Ako mene pitate nikada, osim ako nesto se nedesi radikalno. Inace Bosnu kakva je danas vidi kao Kipar ili Palestinu/Izrael, tj. vi, mi, oni.
MyTao

#154 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by MyTao »

Op3r4t0r wrote:
MyTao wrote:tako je... evo ja sam juce odlucio da se osjecam kao Afrikanac... vasom logikom, vecu kitu bi trebao dobiti vec slijedece sedmice.
Dosad se povecavala u roku od 48 sati, izgleda su u medjuvremenu produzili rok :lol:
Upravu je ovaj Danac, ovo stvarno radi... kad se dobro skoncetrisem i zamislim da sam Afrikanac, stvarno raste :) a i ten sam dobio samo takav :D
sha_ba

#155 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by sha_ba »

zviz hajd sto smaras o Danskoj i sve to, jer lijepo ponovo pogledaj ime teme, nego jos imas hrabrosti napisat da je bio gradjanski rat!!!!!!!!! sramota da te bude!!

mislim da bi najbolje bilo da moderacija zakljuca ovo.... otici ce daleko....
Op3r4t0r

#156 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by Op3r4t0r »

Zviz wrote:Koliko je taj prokleti rat bio gradjanski, jos vise je bio rat za indentitet i vjerski kao dio tog identiteta.
Iako nije tema na ovakvo nesto nikako ne mogu presutiti, dakle, rat nije bio gradjanski nego medjunarodni, srbija kao druga zemlja je vrsila genocid nad narodom u bosni.

Evo jos sam ti i podvukao da bolje upamtis ;)
Op3r4t0r

#157 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by Op3r4t0r »

sha_ba wrote:zviz hajd sto smaras o Danskoj i sve to, jer lijepo ponovo pogledaj ime teme, nego jos imas hrabrosti napisat da je bio gradjanski rat!!!!!!!!! sramota da te bude!!

Ipak si bio brzi, ali dobro je da raja reaguje na ovakve stvari ;)
sha_ba

#158 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by sha_ba »

Op3r4t0r wrote:
sha_ba wrote:zviz hajd sto smaras o Danskoj i sve to, jer lijepo ponovo pogledaj ime teme, nego jos imas hrabrosti napisat da je bio gradjanski rat!!!!!!!!! sramota da te bude!!

Ipak si bio brzi, ali dobro je da raja reaguje na ovakve stvari ;)
cak sam htjedoh prijavit odmah al kontam neka necel se javit....
dje ba necu reagovat.... uzas
MyTao

#159 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by MyTao »

A zanimljivo sa njim se najvise slazu ovi "accounti" sa 2-5 komentara... koji su svi posvjeceni njemu :-) :-)
Zviz

#160 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by Zviz »

Nebi da raspravljam o ratu niti ni jednu stranu stritim, ali za moj pojam je bio gradjanski, jer isti ti srbi, hrvati i bosanci danas zive u Bosni. Ja opet kazem to je moje misljene i posto gledam objektivno za mene je bio gradjanski rat. Ko gleda subjektivo, sa bilo cije strane ili kako vec za njega najvjerovatnije nije bio. Barem ja argumentujem za svoj pogled.
Last edited by Zviz on 19/04/2013 20:07, edited 1 time in total.
sha_ba

#161 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by sha_ba »

tacno nisi bana vrijedan........
Op3r4t0r

#162 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by Op3r4t0r »

Zviz wrote:Nebi da raspravljam o ratu niti ni jednu stranu stritim, ali za moj pojam je bio gradjanski, jer isti ti srbi, hrvati i bosanci danas zive u Bosni. Ja opet kazem to je moje misljene i posto gledam objektivno za mene je bio gradjanski rat. Ko gleda subjektivo, sa bilo cije strane ili kako vec za njega najvjerovatnije nije bio. Barem ja argumentujem za svoj pogled.
Sa ovim si ga na ovom forumu usrao za sva vremena, a ja sve mislio ti neki normalan lik, kad ono jok

:run:
Zviz

#163 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by Zviz »

Op3r4t0r wrote:
Zviz wrote:Nebi da raspravljam o ratu niti ni jednu stranu stritim, ali za moj pojam je bio gradjanski, jer isti ti srbi, hrvati i bosanci danas zive u Bosni. Ja opet kazem to je moje misljene i posto gledam objektivno za mene je bio gradjanski rat. Ko gleda subjektivo, sa bilo cije strane ili kako vec za njega najvjerovatnije nije bio. Barem ja argumentujem za svoj pogled.
Sa ovim si ga na ovom forumu usrao za sva vremena, a ja sve mislio ti neki normalan lik, kad ono jok

Ja jesam normalan, ali da bi izgleda bio noramalan i drugima, moram iskljucivo da imam ista misljena kao taj neko ko bi zelio da me klasira kao normalnog, onda ako zelis klasiraj me kao nenormalnog. Da iskren budem mene zaboli neka stvar za taj rat, on uopste nije meni zanimljiv, sta je postignuto sa tim ratom? Da se danas ljudi mrze. Ako mene pitas za mene je svak kriv ko je uzeo pusku - ali opet to je samo moje misljenje. Jer je stim poceo da propagira neke identiete ko je sta i sta ja znam - i to je samo moje misljenje. Da tog rata nije bilo nebi ni ove teme bilo o identitetu, pa se sad iskreno pitam jel vazno da li neko taj rat vidi kao gradjanski ili agresorski ili kao nesto sasvim trece, kad iz njega nista pozitivno nije proizaslo?
Op3r4t0r

#164 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by Op3r4t0r »

Zviz wrote:Ja jesam normalan, ali da bi izgleda bio noramalan i drugima, moram iskljucivo da imam ista misljena kao taj neko ko bi zelio da me klasira kao normalnog, onda ako zelis klasiraj me kao nenormalnog. Da iskren budem mene zaboli neka stvar za taj rat, on uopste nije meni zanimljiv, sta je postignuto sa tim ratom? Da se danas ljudi mrze. Ako mene pitas za mene je svak kriv ko je uzeo pusku - ali opet to je samo moje misljenje. Jer je stim poceo da propagira neke identiete ko je sta i sta ja znam - i to je samo moje misljenje. Da tog rata nije bilo nebi ni ove teme bilo o identitetu, pa se sad iskreno pitam jel vazno da li neko taj rat vidi kao gradjanski ili agresorski ili kao nesto sasvim trece, kad iz njega nista pozitivno nije proizaslo?
Ako te za rat zaboli ona stvar onda ne moras da vrijedjas sve neduzne ubijene srebrenicane, vlasenicane, djecu, stare ljude, koji su pobijeni vecinski zlocinackom rukom koja je dosla s one strane drine.

A ako u nesto nisi upucen onda ne laprdaj u prazno.
sha_ba

#165 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by sha_ba »

mene bi sramota bilo ovo napisat i u isto vrijeme bit iz Sarajeva...

i ponavljam se, nisi vrijedan bana...
Zviz

#166 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by Zviz »

Op3r4t0r wrote:
Zviz wrote:Ja jesam normalan, ali da bi izgleda bio noramalan i drugima, moram iskljucivo da imam ista misljena kao taj neko ko bi zelio da me klasira kao normalnog, onda ako zelis klasiraj me kao nenormalnog. Da iskren budem mene zaboli neka stvar za taj rat, on uopste nije meni zanimljiv, sta je postignuto sa tim ratom? Da se danas ljudi mrze. Ako mene pitas za mene je svak kriv ko je uzeo pusku - ali opet to je samo moje misljenje. Jer je stim poceo da propagira neke identiete ko je sta i sta ja znam - i to je samo moje misljenje. Da tog rata nije bilo nebi ni ove teme bilo o identitetu, pa se sad iskreno pitam jel vazno da li neko taj rat vidi kao gradjanski ili agresorski ili kao nesto sasvim trece, kad iz njega nista pozitivno nije proizaslo?
Ako te za rat zaboli ona stvar onda ne moras da vrijedjas sve neduzne ubijene srebrenicane, vlasenicane, djecu, stare ljude, koji su pobijeni vecinski zlocinackom rukom koja je dosla s one strane drine.

A ako u nesto nisi upucen onda ne laprdaj u prazno.

Ja nikoga nevrijedjam, da li pravi razliku moje licno misljene o ratu i njegovoj formi, da li pravi razliku u bilo kojem pogledu? Da li ako ja kazem da je to bio agresorski rat, da li ce tim zrtvama i njihovim porodicama biti lakse? Milim da postavljas konstilaciju samo nako da bi pokazao nesto mozda sebi ili nekom trecem, ja kazem zrtva je zrtva nebitno ko, ali milion tema danasnjih pa i ova je zansovana na jednom ratu koji nista nije ucinio dobro i smatram da najmanji problem je kako ga ko opisju gradjanskim ili agresorskim. Ako cemo tako onda je Bosna izvrsila agresiju na Sloveniju jer je u to vrije 1991 bila dio SFRJ dok Slovenija nije jer je proglasila samostojnost, ali ne samo Bosna, nego i Makedonija, Crna Gora, Srbija. Mislim niti omalovazam nikoga, niti vrijednam nikoga, niti gledam na nekoga sa proprijekim ocima.
sha_ba

#167 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by sha_ba »

vrijedjas svako dijete, zenu, stariju osobu koje je poginulo u TVOM gradu....
fuj
MaroonBrigade

#168 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by MaroonBrigade »

Lik niti prica 8 jezika niti je Sarajeva ocima vidio...
Zviz

#169 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by Zviz »

Ako ce nekome biti lakse sto se mene tice NIJE bio gradjanski rat. Da nebi se zbog mene neko nerviro ili naprezo, sebi pritisak dizo.

@ za ovog sto tvrdi da nisam iz Sarajeva :-) ali eto on najbolje zna.
sha_ba

#170 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by sha_ba »

negiranje je nesto sto direktno utice na zrtve.... i de ba.... promijeni forum, sigurno ima Danaca kojima bi iole bio interesantan...
pearlica

#171 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by pearlica »

Ma ko bosance i hercegovce uopste pita za misljenje na svim stranim stranicama pise da je u BiH bio civil war tj gradanski rat. Mozemo se mi neslagati sa tim ali oni koji pisu historiju takvom je pisu i oni koji uce historiju takvom je uce. Nekazem da se slazem sa tim ali to je samo jos jedan od razloga zasto je bitno da smo kao bosanci zlozni :bih:

http://www.historytoday.com/historical- ... -civil-war
http://www.historyplace.com/worldhistor ... bosnia.htm

Wiki kaze
Civil war or a war of aggression

Because the war in Bosnia and Herzegovina was a consequence of the instability in the wider region of the former Yugoslavia, and due to the involvement of neighboring countries Croatia and Serbia, there was long-standing debate as to whether the conflict was a civil war or a war of aggression on Bosnia by neighbouring states. Academics Steven Burg and Paul Shoup argue that:

From the outset, the nature of the war in Bosnia-Herzegovina was subject to conflicting interpretations. These were rooted not only in objective facts on the ground, but in the political interests of those articulating them.
—Steven L. Burg and Paul S. Shoup, excerpt from their book- The War in Bosnia-Herzegovina[95]

On the one hand, the war could be viewed as "a clear-cut case of civil war – that is, of internal war amongst groups unable to agree on arrangements for sharing power".[95] David Campbell is critical of narratives about "civil war", which he argues often involve what he terms "moral levelling", in which all sides are "said to be equally guilty of atrocities", and "emphasize credible Serb fears as a rationale for their actions".[96]

In contrast to the civil war explanation, Bosniaks, many Croats, western politicians and human rights organizations claimed that the war was a war of Serbian and Croatian aggression based on the Karađorđevo and Graz agreements, while Serbs often considered it a civil war.
—Steven L. Burg and Paul S. Shoup, excerpt from their book- The War in Bosnia-Herzegovina[95]

Bosnian Serbs and Bosnian Croats enjoyed substantial political and military backing from Serbia and Croatia, and the decision to grant Bosnia diplomatic recognition also has implications for the international interpretation of the conflict. As Burg and Shoup state:

From the perspective of international diplomacy and law...the international decision to recognize the independence of Bosnia-Herzegovina and grant it membership in the United Nations provided a basis for defining the war as a case of external aggression by both Serbia and Croatia. With respect to Serbia, the further case could be made that the Bosnian Serb army was under the de facto command of the Yugoslav army and was therefore an instrument of external aggression. With respect to Croatia, regular Croatian army forces violated the territorial integrity of Bosnia-Herzegovina, lending further evidence in support of the view that this was a case of aggression.

Sumantra Bose, meanwhile, argues that it is possible to characterise the Bosnian War as a civil war, without necessarily agreeing with the narrative of Serb and Croat nationalists. He states that while "all episodes of severe violence have been sparked by 'external' events and forces, local society too has been deeply implicated in that violence" and therefore argues that "it makes relatively more sense to regard the 1992–95 conflict in Bosnia as a 'civil war' – albeit obviously with a vital dimension that is territorially external to Bosnia".[97]

In 2010, Bosnian Commander Ejup Ganić was detained in London due to a Serbian extradition request for alleged war crimes. Judge Timothy Workman, however, decided that Ganić should be released because Serbia's request was "politically motivated". In his decision, he also characterized the Bosnian War to have been an international armed conflict, since Bosnia declared independence on 3 March 1992.[98]

Academic Mary Kaldor argues that the Bosnian War is an example of what she terms new wars, which are neither civil nor inter-state, but rather combine elements of both.[99]
uglavnomja

#172 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by uglavnomja »

Op3r4t0r wrote:

:cry:

citam i ne vjerujem :shock:

MyTao

#173 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by MyTao »

Ovdje se o svemu prica osim o temi... :-) :-)

Ja bi samo da obavijestim da jos nisam pocrnio... iako se evo cijeli dan osjecam kao Afrikanac... Nigerijaca da budem precizniji... Mozete li mi vi Danci, Norvezani i Irci objasniti zasto? Vidim vi se se lako preobratili u Dance i Irce... sta je to sto ja radim pogresno???
Jack Be Nimble

#174 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by Jack Be Nimble »

MyTao wrote:Ovdje se o svemu prica osim o temi... :-) :-)

Ja bi samo da obavijestim da jos nisam pocrnio... iako se evo cijeli dan osjecam kao Afrikanac... Nigerijaca da budem precizniji... Mozete li mi vi Danci, Norvezani i Irci objasniti zasto? Vidim vi se se lako preobratili u Dance i Irce... sta je to sto ja radim pogresno???
Ne znam koji je gori Zviz ili ti na ovoj temi.
Keiko

#175 Re: Kriza identiteta među Bosancima u Americi

Post by Keiko »

uglavnomja wrote:
Op3r4t0r wrote:

:cry:

citam i ne vjerujem :shock:

Sve je to stvar gledista i interpretacije. Slagali se mi ili ne, potrebna je ogromna vremenska distanca dok neko ne bude u mogucnosti dati preciznu definiciju rata u BiH. Vjerovatno ce morati i izmisliti neko novo ime za sta nam se desavalo. Pearlica je fino nasla i postavila clanak sa Wiki. Cinjenica je da su nas tukle bivse komsije potpomognute vojskom druge(ih) drzave(a) tako da rat 1992 - 1996 sadrzi elemente i gradjanskog rata i agresije. Veliki broj onih koji su na nas pucali sad mirno zive u drugom dijelu drzave i njeni su 'gradjani'. Na zalost nama svima je rat jos uvijek licno i emotivno pitanje i mislim da niko od nas nije u stanju ga definisati objektivno i bez emocija.

Mislim da niste fer prema Zvizu. Vec osam stranica pojedini 'skacu' na svaku njegovu tako da nije ni cudo sto je ili pobrkao loncice ili nespretno srocio ono sto je htio reci. Meni se isto cini da je pitanje vjerskog i nacionalnog identiteta 'isplivalo' tek nekako u ratu. Do rata nisam imala pojma o Bosnjacima, Srbima, Hrvatima, Muslimanima, Katolicima ili Pravoslavcima a pogotovu ih razlikovati po imenima i prezimenima. Bliski prijatelji mojih roditelja su bili Zidovi i to sam saznala tek kada su izasli iz SA u Zidovskom konvoju. U mojoj porodici se na takve stvari jednostavno nije obracalo ni najmanje paznje, sto naravno ne znaci da niko drugi nije znao ili obracao paznju i prije rata.
Post Reply