Jah...BHF_Manijak wrote:We alejkumu selamamoninan wrote:http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=750a sam sebe zapitaj da li bi reagovao da je npr Bugari u pitanju, jer ja sam siguran da ne bi...
Ukratko, bolje bi ti bilo da si odšutio. Al ko ti je kriv, sam pao, sam se ubio.
Zdra'oPocrvenio haman...
Krivična djela u islamu?
- amoninan
#51 Re: Krivična djela u islamu?
- Ja_Ja
#52 Re: Krivična djela u islamu?
Ako se prekoracenje brzine tokom voznje ne tretira kao nesto lose, a stav islama je da se moraju postovati zakoni drzave u kojoj se nalazimo (pa i zakona o brzini) sve dok se ne kosi sa serijatom (a ovaj se ne kosi). Kako onda objasniti da prema nekim ucenjacima (pokusat cu pribaviti i izvore), pogibija onog ko' vozi prekomjernom brzinom se tretira kao samoubistvo?
-
strongwoman
#53 Re: Krivična djela u islamu?
Logicno, zar neJa_Ja wrote:Ako se prekoracenje brzine tokom voznje ne tretira kao nesto lose, a stav islama je da se moraju postovati zakoni drzave u kojoj se nalazimo (pa i zakona o brzini) sve dok se ne kosi sa serijatom (a ovaj se ne kosi). Kako onda objasniti da prema nekim ucenjacima (pokusat cu pribaviti i izvore), pogibija onog ko' vozi prekomjernom brzinom se tretira kao samoubistvo?
-
Substantial
#54 Re: Krivična djela u islamu?
a svasta...covjek zaista preselio jucer, rahimeAllahu alejhimamoninan wrote:ma znam, dešava se. A ja sam zbrzo jer sam na hiljadu mjesta. ovo usput sve ispisahSubstantial wrote:pogresno citanje:D amin kako je hajr
- amoninan
#55 Re: Krivična djela u islamu?
Možeš zamisliti i mog šoka, samo što sam tebi odgovorio, ma ni nakon pola sahata siže haber. Subhana'AllahSubstantial wrote:a svasta...covjek zaista preselio jucer, rahimeAllahu alejhimamoninan wrote:ma znam, dešava se. A ja sam zbrzo jer sam na hiljadu mjesta. ovo usput sve ispisahSubstantial wrote:pogresno citanje:D amin kako je hajr
- miskin
#56 Re: Krivična djela u islamu?
Jeste to je zabranjeno po islamu bez obzira da li te murija uhvati ili ne, zato sto ugrozavas svoj i tuđi zivot, islam prizunaje propise koji su za dobrobit svih ljudi iako nisu spomenuti ciljano u serijatski textovima, nego se spominju u opstim textovima, i nije ti dozvoljeno ako te murija uhvati da mu dajes ista na kafu, jer je to mito i korupcijaBosanski_kralj wrote:Kopao sam nešto po internetu o stavu Islama prema krivičnim djelima propisanim od strane država, a koja se ne spominju kao takva u Kur`anu ili Hadisima, i skoro da nema ništa o tome. Zna li ko išta o tome? Npr. da li je grijeh ukoliko ja vozim 80 km/h a dozvoljena brzina max. je 40 ili npr. ovo što je danas kod nas popularno namještanje konkursa i primanje preko veze?
Unaprijed zahvaljujem na dogovorima ako ih bude.
Prenosi Abdullah ibn Amr ibn El-As r.a.: «Prokleo je Poslanik s.a.v.s. onoga koji daje mito i onoga koji uzima mito.» (Ebu Davud) A u predaji imama Ahmeda stoji: «i onoga koji posreduje između njih dvojice».
A ovo drugo je svakako problematicno, jer uzimas necij hak(pravo), varas narod, i svasta se tu moze svrstati : Bilježi imam Muslim (279) u svome Sahihu od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko na nas podigne oružje, nije od nas! Ko nas vara, nije od nas!"
Bilježi imam Muslim (6487) u svome Sahihu od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je rekao: Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: "Ne zavidite jedni drugima, nemojte lažno jedni drugima dizati cijene, ne mrzite se, ne okrećite jedni drugima leđa, nemojte se jedni drugima nametati u kupoprodaji, i budite, Allahovi robovi, braća. Musliman je brat muslimanu, ne čini mu nasilje, ne ostavlja ga na cjedilu, ne laže ga, ne omaložava ga. Bogobojaznost je ovdje – pa je pokazao na svoja prsa tri puta. Dosta je zla čovjeku da omaložava svoga brata muslimana. Muslimanu su zabranjeni krv, čast i imetak drugog muslimana."
Tako mi Allaha samo kad bi primjenili ovaj treci hadis, bilo bi nam svima puno bolje