Krivična djela u islamu?

Rasprave o vjerskim temama.
Bosanski_kralj

#1 Krivična djela u islamu?

Post by Bosanski_kralj »

Kopao sam nešto po internetu o stavu Islama prema krivičnim djelima propisanim od strane država, a koja se ne spominju kao takva u Kur`anu ili Hadisima, i skoro da nema ništa o tome. Zna li ko išta o tome? Npr. da li je grijeh ukoliko ja vozim 80 km/h a dozvoljena brzina max. je 40 ili npr. ovo što je danas kod nas popularno namještanje konkursa i primanje preko veze?

Unaprijed zahvaljujem na dogovorima ako ih bude. :D
Motokultivator

#2 Re: Krivična djela u islamu?

Post by Motokultivator »

U vjerodostojnom hadisu Poslanik a.s. kaže: “Iman ima sedamdeset i nekoliko ili šezdeset i nekoliko dijelova. Najbolji dio su riječi “La ilahe ileellah”, a najmanji uklonuti s puta ono što smeta prolaznicima. Stid je dio imana.”

Znaci, ulonuti nesto s puta je NAJMANJI dio imana. A zamisli tek koliki je dio imana ne postaviti na put nesto sto smeta, ili ne ometati druge na putu ili ne ugrozavati druge na putu (prelaziti na crveno, prelaziti gdje nema zebre, preticati nedozvoljeno) i sl.

Sada ne mogu da se sjetim citata kada je Ebu Bekr EsSidik prije bitke na bedru izjavio da se zabranjuje ubiti zenu, dijete, starca, posjeci drvo. Znaci cak i u borbi je zabranjeno posjeci drvo, a mi zgazimo ko zna koliko trave svaki dan, jer nam je mrsko obici trotoarom 5 koraka vise.

Eto jedan dio odgovora :)
HZArnel

#3 Re: Krivična djela u islamu?

Post by HZArnel »

A drugi dio odgovora je da islam zabranjuje sve sto je stetno u bilo kojem obliku,prvo teb',kao jedinki pa onda i po okolinu. :)
Bosanski_kralj

#4 Re: Krivična djela u islamu?

Post by Bosanski_kralj »

Takvo što sam i pretpostavljao, ali ipak bolje pitati i biti siguran

Hvala na pomoći ;-)
strongwoman

#5 Re: Krivična djela u islamu?

Post by strongwoman »

U Serijatu je jasno i glasno definisano da musliman mora postovati zakon zemlje u kojoj zivi... Tu nema polemike... Ukoliko se jedino taj zakon kosi sa Serijatom, onda mu je duznost uciniti hidzru u zemlju u kojoj se zakoni ne kose sa Serijatom...

Prekoracenje brzine se ne kosi definitivno!!!
paja patak

#6 Re: Krivična djela u islamu?

Post by paja patak »

strongwoman wrote:U Serijatu je jasno i glasno definisano da musliman mora postovati zakon zemlje u kojoj zivi... Tu nema polemike... Ukoliko se jedino taj zakon kosi sa Serijatom, onda mu je duznost uciniti hidzru u zemlju u kojoj se zakoni ne kose sa Serijatom...

:thumbup:
vazi

#7 Re: Krivična djela u islamu?

Post by vazi »

isto tako u islamu je zabranjeno davanje i primanje mita.

stimaljke na konkursima za radna mjesta i sl su takodjer grijeh.

istina je nesto sto je posebno cijenjeno u islamu , to svi znamo, zabranjeno je lagati (kao i u ostalim religijama :) ) i kaze istinu govorite pa makar ona bila na vasu stetu ili stetu vasih blizih.
statix

#8 Re: Krivična djela u islamu?

Post by statix »

strongwoman wrote:U Serijatu je jasno i glasno definisano da musliman mora postovati zakon zemlje u kojoj zivi... Tu nema polemike... Ukoliko se jedino taj zakon kosi sa Serijatom, onda mu je duznost uciniti hidzru u zemlju u kojoj se zakoni ne kose sa Serijatom...

Koje brzine? Kolika je npr. max. brzina u ulicama gdje se skola nalazi prema serijatu? Kako se moze odrediti i pri tom biti siguran da je to u skladu sa bozijom voljom? Zar nije jasno da mnoge propise i pravila covjek donosi u apsolutnom neznanju da li su u skladu sa bozijim naredbama ili voljom, oslanjajuci se na to da je usvojeni propis navodno produkt racionalnosti, i koristan za drustvo.
statix

#9 Re: Krivična djela u islamu?

Post by statix »

vazi wrote:isto tako u islamu je zabranjeno davanje i primanje mita.
A gdje nije? :D
Drvosjeca iz Dejcica

#10 Re: Krivična djela u islamu?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

statix wrote:

Koje brzine? Kolika je npr. max. brzina u ulicama gdje se skola nalazi prema serijatu? Kako se moze odrediti i pri tom biti siguran da je to u skladu sa bozijom voljom? Zar nije jasno da mnoge propise i pravila covjek donosi u apsolutnom neznanju da li su u skladu sa bozijim naredbama ili voljom, oslanjajuci se na to da je usvojeni propis navodno produkt racionalnosti, i koristan za drustvo.
Nemoj biti tako isključiv i bukvalan, nema tog hadisa koji propisuje dozvoljenu brzinu tamo gdje se nalazi skola, ipak neke stvari su ostavljene čovjeku da promišlja i razmišlja.
idealnaM

#11 Re: Krivična djela u islamu?

Post by idealnaM »

Statix se baš trudi pokazati kako je njegova truhla filozofija jedina prihvatiljiva, i da su svi ostali mazlumi, jehudije, zbunjeni i zavedeni jadnici :-)
statix

#12 Re: Krivična djela u islamu?

Post by statix »

Nemoj biti tako isključiv i bukvalan, nema tog hadisa koji propisuje dozvoljenu brzinu tamo gdje se nalazi skola, ipak neke stvari su ostavljene čovjeku da promišlja i razmišlja.
Da to je i bila moja poenta, ali ne mogu se oteti dojmu da neki ljudi svaku sitnicu pokusavaju povezati sa religijom i njenim odredbama, kada je to nemoguce. Pa zasta nam sluzi gloova? :D
Drvosjeca iz Dejcica

#13 Re: Krivična djela u islamu?

statix wrote:
Da to je i bila moja poenta, ali ne mogu se oteti dojmu da neki ljudi svaku sitnicu pokusavaju povezati sa religijom i njenim odredbama, kada je to nemoguce. Pa zasta nam sluzi gloova? :D
O.K, slažem se. Sječaš li se recimo onog nekog lika (vehabiju) koji je govorio da neće njemu semafor (šejtanska naprava) određivati kada će i kako stati sa svojim vozilom, to samo može Allah. Na kraju je završio omotan oko bandere sa svojim vozilom negdje u okolini Tuzle.
statix

#14 Re: Krivična djela u islamu?

Post by statix »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
statix wrote:
O.K, slažem se. Sječaš li se recimo onog nekog lika (vehabiju) koji je govorio da neće njemu semafor (šejtanska naprava) određivati kada će i kako stati sa svojim vozilom, to samo može Allah. Na kraju je završio omotan oko bandere sa svojim vozilom negdje u okolini Tuzle.
Ne znam, ali hvala ti, bas si me nasmijao... :)
Drvosjeca iz Dejcica

#15 Re: Krivična djela u islamu?

statix wrote:Ne znam, ali hvala ti, bas si me nasmijao... :)
Jusuf Barčić...

http://www.kalesija.co.ba/otvori.php?li ... le&id=1168

No dobro, saobraćajna nesreća se može desiti svakom od nas, ali je bitno poštovati ta neka pravila, vezanje pojasa, pridržavanje ograničenja i prilagođavanje uslovima ceste, sve ostalo je u božijim rukama. :)
Nele9

#16 Re: Krivična djela u islamu?

Post by Nele9 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
statix wrote:Ne znam, ali hvala ti, bas si me nasmijao... :)
Jusuf Barčić...

http://www.kalesija.co.ba/otvori.php?li ... le&id=1168

No dobro, saobraćajna nesreća se može desiti svakom od nas, ali je bitno poštovati ta neka pravila, vezanje pojasa, pridržavanje ograničenja i prilagođavanje uslovima ceste, sve ostalo je u božijim rukama. :)
Mrzim teorije o konspiraciji, ali kad ste već spomenuli čovjeka...Mnogo ljudi ovde misli da je nesreća inscenirana i da je Barčić ubijen. Za većinu je bio pajac, ali haman nije za sve.
Static-X

#17 Re: Krivična djela u islamu?

Post by Static-X »

eh da nam je vise ljudi kao sto je bio on.
bijela

#18 Re: Krivična djela u islamu?

Post by bijela »

Static-X wrote:eh da nam je vise ljudi kao sto je bio on.
ja ne bih, hvala.
black

#19 Re: Krivična djela u islamu?

Post by black »

bijela wrote: ja ne bih, hvala.
potpis i pechat ;-)
BHF_Manijak

#20 Re: Krivična djela u islamu?

Post by BHF_Manijak »

?!Mislim, bolje reci siguran sam, da je i sam Poslanik saws ziv, da se ne bi slozio sa stvarima koje je doticni radio!Nepostuje zakon drzave u kojoj zivi pravdajuci time sto to nije Sunnetullah, to kao ok?! :shock:
NIN

#21 Re: Krivična djela u islamu?

Post by NIN »

:-)

Nije problem - na avion i pravac Afganistan.

I ne vracaj se boga ti!
Static-X

#22 Re: Krivična djela u islamu?

Post by Static-X »

Sto lahko znamo naci mane drugima..
BHF_Manijak

#23 Re: Krivična djela u islamu?

Post by BHF_Manijak »

Static-X wrote:Sto lahko znamo naci mane drugima..
Hajd eto necemo mahane, daj pozitivne stvari doicne licnosti?! :oops:
Static-X

#24 Re: Krivična djela u islamu?

Post by Static-X »

BHF_Manijak wrote:
Licnost sam znao kroz kutbe koje su postavljene na youtube. Nevidjoh lose nesto receno da je protiv islama.
A za ostale stvari, vozenje kroz crveno i sl..nisu mi poznate jer se nisam imao prilike voziti s njim :D
BHF_Manijak

#25 Re: Krivična djela u islamu?

Post by BHF_Manijak »

Static-X wrote:
BHF_Manijak wrote:
Licnost sam znao kroz kutbe koje su postavljene na youtube. Nevidjoh lose nesto receno da je protiv islama.
A za ostale stvari, vozenje kroz crveno i sl..nisu mi poznate jer se nisam imao prilike voziti s njim :D
Kao npr ovo:

Ili ovo:

Ili ovo:

Ili ovo:

Itd itd itd... :roll: :roll:
Post Reply