Objavljeno 28.8.2010 u 10:08
Gašenjem većine pogona Krivaje 1884 prije desetak dana Zavidovići su se našli pred kolapsom, brojni mali privrednici stavili ključeve u brave, a stotine ljude strepi nad svojim sudbinama.
"Nije više problem u 200 KM plaće koju smo dobili. Problem je što nas lažu da ćemo biti registrirani, a znamo da nećemo. Naši su šefovi ujedno i šefovi naše zemlje, pa se unaprijed zna naša sudbina“, kaže Zavidovićanka Munira H., piše Dnevni avaz.
Ogorčeni su Zavidovićani i jedinstveni u stavu da su pravi vlasnici Krivaje: federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Vahid Hećo, bivši federalni premijer Nedžad Branković te Zavidovićani Nedžad Polić, bivši premijer Zeničko-dobojskog kantona, i Šefik Džaferović, poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, uradili sve kako bi nekada najpoznatiju jugoslavensku fabriku namještaja u potpunosti uništili.
"Često dođu u pogone, šetaju i zapovijedaju, kao oni znaju kako se šta radi. Svi radnici znaju da su njih četvorica vlasnici po 10 posto Krivaje i da ih se mora slušati", kaže Globalov sagovornik koji se nada da će mu ubrzo biti uplaćeni doprinosi, nakon čega će sam napustiti radno mjesto.
Rijetko ko je iz straha od vladajuće četvorke od sagovornika, radnika Krivaje, želio za Global otkriti identitet, ali su rado govorili o kriminalu koji već godinama potresa Zavidoviće.
„Oni vedre i oblače, sve što kažem odrazilo bi se na moj život u Zavidovićima, djeca bi mi snosila posljedice u školi, uništili bi me“, kaže Zavidovićanka koja je za život zarađivala upravo u Krivaji.
Vidno lošu situaciju u gradu na tri rijeke potvrđuju prazne ulice, prodavnice i kafane, ali je ne želi priznati prvi čovjek Zavidovića Hakija Osmić. Ovaj načelnik, braneći vlasti, tvrdi da situacija nije idealna, ali ni katastrofalna te da Vlada FBiH ulaže sve napore kako bi ponovo pokrenula proizvodnju u Krivaji 1884, od koje, doslovno, zavise životi svih Zavidovićana.
"Vlada FBiH je, možda, zakazala samo u prvoj fazi registracije Krivaje 1884, i to isključivo u brzini reagiranja koja je mogla spriječiti stečajni postupak. Ipak, Vlada je na kraju donijela ispravnu odluku i prebacili su tri miliona i 122.000 KM na poseban podračun Općinskog suda u Zavidovićima“, kaže Osmić.
Načelnik Zavidovića nije želio ni potvrditi ni demantirati informaciju o vlasničkoj četvorci o kojoj se posljednjih dana najčešće govori u Zavidovićima, prokomentirao je samo da mu nije jasna veza Brankovića i Krivaje.
Kada je tuzlanski Kantonalni sud proglasio stečajni postupak i kada se Vrhovni sud proglasio nenadležnim u slučaju Krivaje 1884, postalo je jasno da Vlada FBiH nema interesa za registraciju bivšeg industrijskog giganta i tek tada se počelo javno govoriti o Heći, Brankoviću, Poliću i Džaferoviću.
Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Zavidovići Haris Ćatić tvrdi da se priča o Krivaji u predizborno vrijeme maksimalno politizira. On ističe da se problemi bespotrebno prebacuju na vlasti, što ne bi smio biti prioritet, te da, ko god je vlasnik, mora naći rješenje.
„Sada se sve prišiva Vladi, lokalnim vlastima i vlasnicima Krivaje 1884 braći Mujanović. Ovdje svako svakog krivi za glas više“, objašnjava Ćatić.
Načelnik Osmić, koji ne misli da je život građana Zavidovića zabrinjavajuće težak, priznaje da bi 1. septembar, kada je zakazan postupak ponovne registracije, mogao zapečatiti sudbinu Krivaje.
"Moguće je da je to posljednja šansa Krivaje, mada se može ići i dalje ukoliko se riješe sudske presude u kojima radnici traže svoja potraživanja po osnovu zaostalih plaća posljednjih godina", kaže prvi čovjek Zavidovića.
S druge strane, građani tvrde da nema interesa za registraciju, jer bi vlasnici tada bili prinuđeni uplatiti dugovanja za 1.911 radnika, a odgađanjem postupka se vrši pritisak na uposlenike koji, umorni od ucjena i prijetnji, odustaju od svojih potraživanja.
"Postoje uposlenici koji su spremni prihvatiti i 50 posto od onoga što ih sljeduje, dio je onih koji bi se svega odrekli, a i onih koji žele sve što im pripada, uključujući i kamate, takva je bila grupa i ovih 172 koji su na kraju popustili pa su tražili samo dio potraživanja te je takav sporazum i postignut", potvrđuje načelnik Osmić.
Predsjedavajući Općinskog vijeća Zavidovići i radnik Krivaje 1884 Radoslav Petrović kaže da uposlenici rade za plaće koje nisu dostojne čovjeka.
"Radnici Krivaje su radili doprije nekoliko dana i danas (ponedjeljak, op. aut.) će im biti isplaćena plaća, a naredna postaje upitna. Ljudi već postaju pesimistični“, ističe Petrović.
Radnicima Krivaje 1884, kako je Petrović obećao, uplaćena je plaća i oni koji su sa suzama u očima dizali svoju mjesečnu zaradu ogorčeno su govorili o svojim sudbinama, piše Global.
"Evo, vidite, dobio sam 270 KM, to je mojih 25 dnevnica. Imam četvero djece koju neću slati u školu ove godine, nemam od čega. Možda bih mogao jedno školovati, ali kako da izdvojim samo jedno kad svi žele ići u školu“, kaže uposlenik Krivaje koji iz ruku koje se tresu pokazuje svoj teško zarađeni novac.
Ovaj Zavidovićanin kao i desetak drugih kažu da im je zabranjeno davati bilo kakve izjave.
Zanimljivo, zar ne ?