Krivaja 1884 - D.Avaz- Delta holding-IKEA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
panzer

#1 Krivaja 1884 - D.Avaz- Delta holding-IKEA

Post by panzer »

Još od prošlogodišnjeg osnivanja nove Krivaje u kojem entitet FBIH ima značajni procenat vlasništva, avaz pljuje(drugo ime za njihovo "istraživačko novinarstvo") po svemu što je u tom dijelu urađeno. Bilo je malo čudno jer avaz to nikad ne radi ako nema neku korist ili interes a do skora se nije moglo primjetiti šta je u pitanju.

IKEA je nedavno objavila da će obustaviti saradnju sa Krivajom ako se dovrše neke proceduralne stvari oko registracije i rasčiščavanja obaveza. Upravo to je ono što hoće Avaz i na čemu je čitavo vrijeme zasnivao svoje članke odnosno vršio pritisak na institucije vlasti. Prvi članak je bio o tome kako vlada FBIH iz budžeta izdvaja sredstva za privatnu firmu(a nisu se sjetili napisati kako je to i dalje jednim dijelom državna)
Prije izvjesnog vremena Miškovićev Delta real estate je kupio sarajevski Standard a Radončić i Mišković su osnovali zajedničku firmu President nekretnine što pokazuje da imaju iste ciljeve.

Najava ulaska IKEA-e na tržišta Balkana prvenstveno Srbije je pokrenule pitanje dobavljača a u tome se Krivaja snašla vrlo dobro što je Delta holdingu pomrsilo račune pa je Mišković angažovao avaz da odradi "posao" odnosno da od nove Krivaje koja zapošljava 2.000 ljudi napravi nepouzdanog partnera kojeg bi IKEA odbacila.

Time je avaz još jednog pokazao za čije se interese svim sredstvima bori.
The 51st State

#2 Re: Krivaja 1884 - D.Avaz- Delta holding-IKEA

Post by The 51st State »

naravno, cetnika radoncica samo jos budale medju bosnjacima nisu provalile...
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#3 Re: Krivaja 1884 - D.Avaz- Delta holding-IKEA

Post by Dado dijasporitus »

Samo da premotam traku malo unazad. Odkad IKEA zeli na Balkansko trziste. Ima li neko konkretnih informaicija u vezi toga.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#4 Re: Krivaja 1884 - D.Avaz- Delta holding-IKEA

Post by pape »

The 51st State wrote:naravno, cetnika radoncica samo jos budale medju bosnjacima nisu provalile...
Polako "51", .... nije svaki Srbin cetnik.
callmethebreeeze

#5 Re: Krivaja 1884 - D.Avaz- Delta holding-IKEA

Post by callmethebreeeze »

citao sam ja nedavno intervju s jednim celnikom iz ikee koji je govorio kako nastavljaju planove za otvaranje robinih kuca na balkanu. planira se najmanje sest robinih kuca. govori se o srbiji, hrvatskoj i albaniji, nas nije spomenuo. daleko su dogurali sa otvaranjem robne kuce u zagrebu...

evo clanka na svedskom:

http://sydsvenskan.se/ekonomi/article48 ... alkan.html
callmethebreeeze

#6 Re: Krivaja 1884 - D.Avaz- Delta holding-IKEA

Post by callmethebreeeze »

pikantan detalj iz clanka gore. lik kaze da svaka robna kuca kosta ikeu 250-300 miliona eura, prema rijecima ovog sefa to znaci samo milijardu eura investicija u srbiji... ;-) ;-)
karanana

#7 Re: Krivaja 1884 - D.Avaz- Delta holding-IKEA

Post by karanana »

ni ja nisam cuo da imaju namjeru uci u srbiju. pa nema ih ni u sloveniji. nesto se pricalo o hrvatskoj za godinu-dvije ali ni to nije sigurno, tako da ne znam za srbiju. ali i da hoce, ova prica i teorija zavjere nemaju veze s vezom. kakve veze ima miskovic i delta holding i krivaja. pa nije cilj krivaje da otvara i zove ikeu. krivaja je samo njen maleni dobavljac stolica i stolova i nista vise. zasto bi miskovicu bilo u cilju unistiti dobavljaca ikea stolica?
VjecitiStudent

#8 Re: Krivaja 1884 - D.Avaz- Delta holding-IKEA

Post by VjecitiStudent »

panzer wrote: ...
IKEA je nedavno objavila da će obustaviti saradnju sa Krivajom ako se dovrše neke proceduralne stvari oko registracije i rasčiščavanja obaveza. Upravo to je ono što hoće Avaz i na čemu je čitavo vrijeme zasnivao svoje članke odnosno vršio pritisak na institucije vlasti. Prvi članak je bio o tome kako vlada FBIH iz budžeta izdvaja sredstva za privatnu firmu(a nisu se sjetili napisati kako je to i dalje jednim dijelom državna)
...
Zasto Krivaja jednostavno ne rijesi te "proceduralne stvari oko registracije i rasčiščavanja obaveza" i tako zacepi usta svim mogucim kriticarima?
The 51st State

#9 Re: Krivaja 1884 - D.Avaz- Delta holding-IKEA

Post by The 51st State »

pape wrote:
The 51st State wrote:naravno, cetnika radoncica samo jos budale medju bosnjacima nisu provalile...
pa da, radoncic nije srbin :D .
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#10 Re: Krivaja 1884 - D.Avaz- Delta holding-IKEA

Post by pape »

The 51st State wrote:
pape wrote:
pa da, radoncic nije srbin :D .
Ma jes` Srbin, al` .... nije cetnik.
panzer

#11 Re: Krivaja 1884 - D.Avaz- Delta holding-IKEA

Post by panzer »

Prošlogodišnja vijest:
http://www.emportal.rs/vesti/srbija/65270.html

i ovogodišnje:

http://www.emportal.rs/vesti/srbija/83169.html
http://www.emportal.rs/vesti/srbija/93773.html

Zašto Krivaja 1884 ne riješi "proceduralna pitanja i ostalo..?

Zato što je to posao kantonalnih i federalih vlasti koje do sada nisu uradile ono što treba. I onaj uticaj. Nečiji.
http://www.seebiz.eu/bih/tvrtke/industr ... 51872.html

Krivaja jeste mali dobavljač što ne znači da u budućnosti ne bi mogao biti veliki dobavljač za SEE regiju.
karanana

#12 Re: Krivaja 1884 - D.Avaz- Delta holding-IKEA

Post by karanana »

ja ali ne odgovori ti meni kako je miskovic kriv za krivajina nerijesena pitanja. haj sve i da jeste, ne odgovori mi ni zasto je miskovicu u cilju da unisti krivaju odnosno da ikea otkaze saradnju sa krivajom?
Neelix

#13 Re: Krivaja 1884 - D.Avaz- Delta holding-IKEA

Post by Neelix »

ovo jos jedna tema koja "dokazuje" da je radoncic poceo rat? :D
VjecitiStudent

#14 Re: Krivaja 1884 - D.Avaz- Delta holding-IKEA

Post by VjecitiStudent »

panzer wrote: Zašto Krivaja 1884 ne riješi "proceduralna pitanja i ostalo..?

Zato što je to posao kantonalnih i federalih vlasti koje do sada nisu uradile ono što treba. I onaj uticaj. Nečiji.
http://www.seebiz.eu/bih/tvrtke/industr ... 51872.html

Krivaja jeste mali dobavljač što ne znači da u budućnosti ne bi mogao biti veliki dobavljač za SEE regiju.
U gore citiranom clanku pise i sljedece:
Na osnovu Posjedovnog lista izvršen je upis imovine, iako je to moguće samo na osnovu uknjižene imovine. Međutim, nema uknjižbe dok radnicima ne budu izmirena sva potraživanja. Ovo je druga pobjeda radnika - kazao nam je advokat Bakir Ljubović.
Zar je zanemarivanje duga Krivaje prema cak 174 radnika, obicno "proceduralno pitanje" za koji treba biti odgovoran neko drugi, a ne novi vlasnik?
Da IKEA nije socijalno odgovorna kompanija i u ovom slucaju bi i radnike i dugovanja novog vlasnika prema njima opet 'pojela maca' kao i mnogo puta do sada.
Srecom ...
http://www.ikea-group.ikea.com/?ID=41
2. How does IKEA approach social and environmental issues?
IKEA's low prices can never be achieved at the expense of people or the environment. That is a condition for doing good business.
Nekad i Fahrina imperija zla ubode pravu stranu :D
spokojan

#15 Re: Krivaja 1884 - D.Avaz- Delta holding-IKEA

Post by spokojan »

Ova braca sto privatiziraju krivaju su povezana s harisom. Koliko razumijem i haris ima svoj udio u toj prici.

Ako su te informacije koje imam istinite, a dobio sam ih iz veoma pouzdanog izvora ... ne treba traziti dalje razloge zasto fahro u avazu pise tako o toj privatizacijskoj prici ...
Post Reply