kriteriji glasanja
-
zenicanin 1979
#1 kriteriji glasanja
Vrlo cesto sam do sada bio svjedok da neki ljudi koji glasaju vrlo cesto neznaju nista o osobi za koju glasaju niti ista o tome kako funkcionise drzava.Stoga sam zakljucio da nebi trebalo da svi glasaju nego samo oni koji su upuceni u ove stvari jer to obezvredjuje glasove upućenih ljudi.Pokusao sam da ustvrdim i sljedece:koji bi trebali da budu kriteriji svi ljudi koji glasaju.Dakle neki opsti kriteriji po kojima bi mogli glasati svi ljudi te koji bi mogli biti specificni kriteriji dakle kriteriji za pojedinacne glasace.
Molio bih vas da iznesete za koju cete stranku glasati (ili ste glasali) i zbog cega tj da tacno nabrojite kriterije po kojima ste se odlucili za tu stranku.Te ako glasate za osobu da tacno nabrojite kriterije po kojima glasate za tu osobu .Pri tome izdvojite kriterije za koje mislite da bi trebali biti kriteriji svih ljudi u BiH a izdvojite kriterije za koje smatrate da su vasi ili neke grupe ljudi.Molio bih vas da eventualno postavite link koji utvrdjuje da je osoba za koju glasate ispunila vas kriterij za glasanje ili gdje se vidi da ga je bar obecala ispuniti.
Sa ovime zelim da utvrdimo koliko je glasanje zaista objektivno utemeljeno.
Hvala
Molio bih vas da iznesete za koju cete stranku glasati (ili ste glasali) i zbog cega tj da tacno nabrojite kriterije po kojima ste se odlucili za tu stranku.Te ako glasate za osobu da tacno nabrojite kriterije po kojima glasate za tu osobu .Pri tome izdvojite kriterije za koje mislite da bi trebali biti kriteriji svih ljudi u BiH a izdvojite kriterije za koje smatrate da su vasi ili neke grupe ljudi.Molio bih vas da eventualno postavite link koji utvrdjuje da je osoba za koju glasate ispunila vas kriterij za glasanje ili gdje se vidi da ga je bar obecala ispuniti.
Hvala
Last edited by zenicanin 1979 on 18/12/2009 21:10, edited 4 times in total.
- ex-1978
#2 Re: kriteriji glasanja
Lično poznanstvo sa kandidatom je prvi i osnovni kriterij (bolje da državnu platu, nadoknade i paušale prima neko meni poznat nego neko meni stran)
-
zenicanin 1979
#3 Re: kriteriji glasanja
Dobro to definitivno moze biti specificni kriterij a ne generalni kriterij.Imate li jos kriterija i osobu za koju biste glasali tj.tacnu osobu(ime i prezime ili stranku) i eventualno linkove ili nesto drugo sto pokazuje da je osoba ispunila vase kriterije.ex-1978 wrote:Lično poznanstvo sa kandidatom je prvi i osnovni kriterij (bolje da državnu platu, nadoknade i paušale prima neko meni poznat nego neko meni stran)
-
vratnik
#4 Re: kriteriji glasanja
odlicna tema!zenicanin 1979 wrote:Vrlo cesto sam do sada bio svjedok da neki ljudi koji glasaju vrlo cesto neznaju nista o osobi za koju glasaju niti ista o tome kako funkcionise drzava.Stoga sam zakljucio da nebi trebalo da svi glasaju nego samo oni koji su upuceni u ove stvari jer to obezvredjuje glasove upućenih ljudi.Pokusao sam da ustvrdim i sljedece:koji bi trebali da budu kriteriji svi ljudi koji glasaju.Dakle neki opsti kriteriji po kojima bi mogli glasati svi ljudi te koji bi mogli biti specificni kriteriji dakle kriteriji za pojedinacne glasace.
Molio bih vas da iznesete za koju cete stranku glasati i zbog cega tj da tacno nabrojite kriterije po kojima ste se odlucili za tu stranku.Te ako glasate za osobu da tacno nabrojite kriterije po kojima glasate za tu osobu .Pri tome izdvojite kriterije za koje mislite da bi trebali biti kriteriji svih ljudi u BiH a izdvojite kriterije za koje smatrate da su vasi ili neke grupe ljudi.Molio bih vas da eventualno postavite link koji utvrdjuje da je osoba za koju glasate ispunila vas kriterij za glasanje.
Hvala
Podebljao sam par stvari, pa da i objasnim zasto: tvoj prijedlog sa glasanjem samo za "posebne" je suprotan demokratiji, tako da to i ne moze bas tako. Svi stariji od 18 godina imaju svoj glas. I taj im se ne moze oduzeti, sto je i u redu.
Puno vise mislim da i ti ljudi obavezno treba da glasaju, ako nista da kazne one na vlasti koji ne cine svoj posao kako treba. Glas protiv. Glas protesta.
A sad, za koga da glasaju, pa nisam ni ja upucen u programe stranaka, mozda neko jeste, i iste nam i postavi , ali mislim da znam par bitnih kriterija, i cini mi se da po tim treba birati.. Ti kriteriji, ili dio istih:
1) socijalno osiguranje (zdravstveno, penziono osiguranje)
2) skolstvo
3) ekologija
4) ekonomija (visina budzeta, preraspodjela istog, investicije, privatizacija, ceste, pdv...)
5 - 10) gradjanska prava (ali to mi je nesto toliko banalno, da to od svih stranaka ocekujem...) i jos ima nekih stvari, ali mi ne padaju na pamet.. Ako neko zna, nek' dopise.
Najbitnije je pokrenuti mlade glasace, nema pogresnog glasa. Pogresan je samo onaj koji ostane u kaficu, umjesto u glasackoj kutiji. Ili ako neko misli da njegov glas nije vrijedan ni pisljive bobe, nek' kaze zasto, a naci ce se mozda i neko da ga uvjeri u suprotno.
Blize se izbori, vrijeme je da se pocne
-
vratnik
#5 Re: kriteriji glasanja
vratnik wrote:
Ateista wrote:
Ja licno ne glasam jer nemam za koga da glasam, kratko i jasno.
jesi li ikad pokusao procitati ponude makar jedne stranke? Zar ne mislis da je bolje "izgubiti" glas tako sto ces ga dati nekoj ekoloskoj stranci, nego potpuno ostati bez istog.
Ili drukcije: ako nadjem neku stranku koja ce tebi dati recimo, 30 KM za tvoj glas, da li mi ga poklanjas? Bez obzira na politicki predznak iste, razumije se?
thatsonlyme pise:
ekoloska stranka... sad sam se bas nasmijao...
ekoloska stranka moze biti samo jeftin pokusaj da se pridobiju glasaci skrecuci im paznju na (za bosnu) manje bitne probleme. da odmah rascistimo, nisam ja protiv ekologije. jednostavno, bosna je toliko beznacajna na globalnom nivou da bi fokusiranje na globalnu ekologiju bilo cisto gubljenje vremena i para. bosna se treba posvetiti ekologiju unutar zemlje, da se ocuva ono malo prirode sto je preostalo, ali za to ne treba stranka, nego samo politicka volja nekoga kome je zaista stalo do bosne. postaviti kontejnere za reciklazu, uvesti zakone koje se odnose na industriju kao najvece zagadjivace i naravno sprovoditi iste, to je sve sto bosni treba na ekoloskom nivou. ili mozda neko misli da bi bosna trebala da krene sa produkcijom bosanskog elektricnog automobila kako bi se dokazala u svijetu i ucestvuje na sastancima o "climate change"?
nazalost, demokratija ima veliki problem (za koji ja nemam rjesenje) a to je upravo osnova demokratije gdje vecina "odlucuje". samim tim sto vecina podrzava nekoga ili nesto ne znaci da su u pravu. ako uzmemo prosjecnog covjeka koji ide na posao, zatim u dzamiju ili crkvu da bi zavrsio dan sjedeci pred televizorom jednostavno je zakljuciti odakle dolazi uticaj. takav covjek izlazi na izbore i glasa uglavnom vodeci se nacelima: glasam za svoje (ne njihove), za ovoga posto lijepo prica ili izgleda (cuo sam ovo svojim usima) ili za onoga posto je BOLJI od onog drugoga!
dakle, sve su to kompromisi koji dovode do toga da ljudi gledaju da prvo zastite svoje nacionalne interese, tako da na kraju imamo srbe koji glasaju za srbe, muslimani za muslimane a hrvati za hrvate! gdje je tu demokratija molim vas lijepo!
na kraju, sta preostaje individualcu kao ja, koji zna da njegov glas nema sansu? kao prvo, dosad niko nije bio vrijedan moga glasa, a cak i da neko bude, takvi nikada nece dobiti vecinu! individualci su manjina i ja to kao takav prihvatam. sta mi preostaje? pa jednostavno, kad vec ja ne mogu uticati na drzavu u kojoj zivim, mogu pronaci drzavu koja bar priblizno odgovara mojim nacelima i zivjeti tamo. patriotizam je sam po sebi vrsta "religije". nijedna drzava ne moze odgovarati svim njenim gradjanima, tako da je po meni najbolje rjesenje upravo emigracija! tako ce na kraju svi imati drzavu kakva im odgovara i eto, sta nam vise treba? sve bi to bilo fino, ali patriotizam tu malo **be koncepciju, ali valjda je to nekim ljudima smisao zivota, voditi ratove koje ne mozes dobiti. to each his own...
da rezimiram sve ovo na kratkom primjeru: neko rece ranije kako osoba kojoj je ezan ili zvono preglasno moze da se zali nadleznima. kako da ne, nadlezni ce zbog mene jednoga da narede nekome da stisa svoje aktivnosti! posto vecini ne smeta glasnost gore pomenutih, pojedincu u ovom slucaju preostaje jedino da se preseli negdje gdje nema crkvi i dzamija ili gdje su iste tise. preseli se ili trpi, nema druge.
a na ponudu od 30KM: hvala ali moj glas nije na prodaju. moje NE-GLASANJE je zapravo GLAS PROTIV
Moj odgovor:
A ovo prenosim sa druge teme, zato sto je ista zatvorena, a nisam stigao da dam svoj odgovor: puno napisanog, puno price o individualizmu (a u Bosni su veci individualisti oni mladi koji glasaju) da bi na kraju kolega forumas sam sebi dao odgovor: on NECE da proda svoj glas (koji mu inace nista ne vrijedi posto ga ne koristi) posto ipak nekako razumije da je taj bitan. Jeste, bitan je. Najbitniji je upravo taj jedan glas.
(evo razmisljam da se pocnem baviti marketingom, kao se gadjam ovim floskulama..
)
Ateista wrote:
Ja licno ne glasam jer nemam za koga da glasam, kratko i jasno.
jesi li ikad pokusao procitati ponude makar jedne stranke? Zar ne mislis da je bolje "izgubiti" glas tako sto ces ga dati nekoj ekoloskoj stranci, nego potpuno ostati bez istog.
Ili drukcije: ako nadjem neku stranku koja ce tebi dati recimo, 30 KM za tvoj glas, da li mi ga poklanjas? Bez obzira na politicki predznak iste, razumije se?
thatsonlyme pise:
ekoloska stranka... sad sam se bas nasmijao...
ekoloska stranka moze biti samo jeftin pokusaj da se pridobiju glasaci skrecuci im paznju na (za bosnu) manje bitne probleme. da odmah rascistimo, nisam ja protiv ekologije. jednostavno, bosna je toliko beznacajna na globalnom nivou da bi fokusiranje na globalnu ekologiju bilo cisto gubljenje vremena i para. bosna se treba posvetiti ekologiju unutar zemlje, da se ocuva ono malo prirode sto je preostalo, ali za to ne treba stranka, nego samo politicka volja nekoga kome je zaista stalo do bosne. postaviti kontejnere za reciklazu, uvesti zakone koje se odnose na industriju kao najvece zagadjivace i naravno sprovoditi iste, to je sve sto bosni treba na ekoloskom nivou. ili mozda neko misli da bi bosna trebala da krene sa produkcijom bosanskog elektricnog automobila kako bi se dokazala u svijetu i ucestvuje na sastancima o "climate change"?
nazalost, demokratija ima veliki problem (za koji ja nemam rjesenje) a to je upravo osnova demokratije gdje vecina "odlucuje". samim tim sto vecina podrzava nekoga ili nesto ne znaci da su u pravu. ako uzmemo prosjecnog covjeka koji ide na posao, zatim u dzamiju ili crkvu da bi zavrsio dan sjedeci pred televizorom jednostavno je zakljuciti odakle dolazi uticaj. takav covjek izlazi na izbore i glasa uglavnom vodeci se nacelima: glasam za svoje (ne njihove), za ovoga posto lijepo prica ili izgleda (cuo sam ovo svojim usima) ili za onoga posto je BOLJI od onog drugoga!
dakle, sve su to kompromisi koji dovode do toga da ljudi gledaju da prvo zastite svoje nacionalne interese, tako da na kraju imamo srbe koji glasaju za srbe, muslimani za muslimane a hrvati za hrvate! gdje je tu demokratija molim vas lijepo!
na kraju, sta preostaje individualcu kao ja, koji zna da njegov glas nema sansu? kao prvo, dosad niko nije bio vrijedan moga glasa, a cak i da neko bude, takvi nikada nece dobiti vecinu! individualci su manjina i ja to kao takav prihvatam. sta mi preostaje? pa jednostavno, kad vec ja ne mogu uticati na drzavu u kojoj zivim, mogu pronaci drzavu koja bar priblizno odgovara mojim nacelima i zivjeti tamo. patriotizam je sam po sebi vrsta "religije". nijedna drzava ne moze odgovarati svim njenim gradjanima, tako da je po meni najbolje rjesenje upravo emigracija! tako ce na kraju svi imati drzavu kakva im odgovara i eto, sta nam vise treba? sve bi to bilo fino, ali patriotizam tu malo **be koncepciju, ali valjda je to nekim ljudima smisao zivota, voditi ratove koje ne mozes dobiti. to each his own...
da rezimiram sve ovo na kratkom primjeru: neko rece ranije kako osoba kojoj je ezan ili zvono preglasno moze da se zali nadleznima. kako da ne, nadlezni ce zbog mene jednoga da narede nekome da stisa svoje aktivnosti! posto vecini ne smeta glasnost gore pomenutih, pojedincu u ovom slucaju preostaje jedino da se preseli negdje gdje nema crkvi i dzamija ili gdje su iste tise. preseli se ili trpi, nema druge.
a na ponudu od 30KM: hvala ali moj glas nije na prodaju. moje NE-GLASANJE je zapravo GLAS PROTIV
Moj odgovor:
A ovo prenosim sa druge teme, zato sto je ista zatvorena, a nisam stigao da dam svoj odgovor: puno napisanog, puno price o individualizmu (a u Bosni su veci individualisti oni mladi koji glasaju) da bi na kraju kolega forumas sam sebi dao odgovor: on NECE da proda svoj glas (koji mu inace nista ne vrijedi posto ga ne koristi) posto ipak nekako razumije da je taj bitan. Jeste, bitan je. Najbitniji je upravo taj jedan glas.
(evo razmisljam da se pocnem baviti marketingom, kao se gadjam ovim floskulama..
-
antiprotivan
#6 Re: kriteriji glasanja
Ljudi moji mi glasali, ne glasali isto nam se pise.Bit ce nam kako su "gospoda"stranci zacrtali i gotovo.Njima najvise odgovara ova anarhija. 
-
Kopenhagen
#7 Re: kriteriji glasanja
antiprotivan wrote:Ljudi moji mi glasali, ne glasali isto nam se pise.Bit ce nam kako su "gospoda"stranci zacrtali i gotovo.Njima najvise odgovara ova anarhija.
-
vratnik
#8 Re: kriteriji glasanja
hmm, to stoji, ali samo dijelom. Mi eto i jesmo protektorat. OHR i HR jesu na vrhu, ali je opet pitanje koga mi saljemo u razgovore s istim. Dok budemo pustali da na vlasti budu ljudi kojima trebaju prevodioci i za engleski, i ne zasluzujemo nista bolje. Onog trena kad mi pokazemo da nas ima, mozda to i drugi primjete. Nego ima li kakvih dodataka na ovu listu prioriteta, pa da trazimo ko sta nudi? Ili nam je sve potaman?antiprotivan wrote:Ljudi moji mi glasali, ne glasali isto nam se pise.Bit ce nam kako su "gospoda"stranci zacrtali i gotovo.Njima najvise odgovara ova anarhija.
Ovo samo kao malo poredjenje; jeli mi ili ne, isto nam je, opet cemo umrijeti?
-
antiprotivan
#9 Re: kriteriji glasanja
Da im samo treba prevoditelj na engleski ne znaju se oni sluziti niti svojim maternjim jezikom.vratnik wrote:hmm, to stoji, ali samo dijelom. Mi eto i jesmo protektorat. OHR i HR jesu na vrhu, ali je opet pitanje koga mi saljemo u razgovore s istim. Dok budemo pustali da na vlasti budu ljudi kojima trebaju prevodioci i za engleski, i ne zasluzujemo nista bolje. Onog trena kad mi pokazemo da nas ima, mozda to i drugi primjete. Nego ima li kakvih dodataka na ovu listu prioriteta, pa da trazimo ko sta nudi? Ili nam je sve potaman?antiprotivan wrote:Ljudi moji mi glasali, ne glasali isto nam se pise.Bit ce nam kako su "gospoda"stranci zacrtali i gotovo.Njima najvise odgovara ova anarhija.
-
vratnik
#10 Re: kriteriji glasanja
antiprotivan wrote:Da im samo treba prevoditelj na engleski ne znaju se oni sluziti niti svojim maternjim jezikom.vratnik wrote:hmm, to stoji, ali samo dijelom. Mi eto i jesmo protektorat. OHR i HR jesu na vrhu, ali je opet pitanje koga mi saljemo u razgovore s istim. Dok budemo pustali da na vlasti budu ljudi kojima trebaju prevodioci i za engleski, i ne zasluzujemo nista bolje. Onog trena kad mi pokazemo da nas ima, mozda to i drugi primjete. Nego ima li kakvih dodataka na ovu listu prioriteta, pa da trazimo ko sta nudi? Ili nam je sve potaman?antiprotivan wrote:Ljudi moji mi glasali, ne glasali isto nam se pise.Bit ce nam kako su "gospoda"stranci zacrtali i gotovo.Njima najvise odgovara ova anarhija.
eh bas zato! Meni pravo frka kad ih vidim negdje da me predstavljaju.. Svaki put pomislim sta li ti ljudi sad o meni misle kad su "najbolje u nas" vidjeli..
- osa
#11 Re: kriteriji glasanja
meni se čini da je kod nas glavni kriterij"manje zlo".
-
antiprotivan
#12 Re: kriteriji glasanja
Ovima sto ih izaberemo puna su usta demokracije,ali kada im istekne mandat rasplacu se i pokusavaju biti dozivotni politicari bez obzira koja je opcija na vlastiImamo "demokrata"koji su u fotelji jos od svjetskoga prvenstva u Meksiku 1970.i odsupit ce sa vlasti tek kad ih na groblje ponesu. 
-
zenicanin 1979
#13 Re: kriteriji glasanja
Jedan od mojih najvazniji kriterija je da stranka ili osoba na vlasti provede provjeru imovine svih ljudi na vlasti a poslije njih i ostalih i da ih zapita kako su postigli to sto imaju te da im se oduzme to sto su nezakonito stekli.
Da mi se tacno kaze ko ce sve biti provjeren, kako i do kada (tacan datum ispunjenja), da se tacno odrede putevi informisanja stanovnistva o procesima koji se rade po tome planu,da se tacno odredi kazna ukoliko se to ne provede do zadanoga roka za one koji su obecali da ce to provesti.
-Da se ubrzaju sudski procesi.Nesmije se cekati na sudjenje godinama nego zakazano sudjenje se mora obaviti najkasnije poslije mjesec dana.Sudjenje mora biti skoro besplatno jer se mora omoguciti i siromasnima da traze svoja prava bez cekanja.
-Da se zakonom zabrane tolike razlike medju platama.Ako je najmanja plata, 500 najveca nemoze biti veca od 1000, dakle razlika izmedju najvece i najmanje plate ne smije biti veca od najmanje plate.
-Da mi se tacno kazu rijesenja koja ce se provoditi za zaposljavanje ljudi i da se orijentaciono kaze koliko se i u kojem vremenu obavezuju zaposliti ljudi.
Takodje treba se definisati i datum do kada se ispunjavaju ovi kriteriji i sta ako se oni ne ispune.
Do sada niko nije od stranaka ponudio nista slicno. Kao sto nije ponudio ni uslove pod kojima to moze postici.
Sve predizborne kampanje pokusavaju za svoju stranku da dokazu da su oni prava stranka tako sto ocrnjavaju one druge stranke..Sto je apsurd.
ZUaista nisam nasao stranku ni osobu koja nudi ista slicno.
za one koji su glasali, pomozite i nama koji ne znamo da glasamo i da se odlucimo.
Navedite svoje kriterije po kojima ste glasali, navedite tacno za koga ste glasali i navedite linkove ili vec nesto gdje se pokazuje da su od strane stranke (osobe) za koju ste glasali provedeni ti kriteriji.Mozda ce i drugi sljediti vas primjer.Ako nemate kriterija,zapitajte se dali ste objektivno glasali.
Do sada niko nije bio konkretan.
Da mi se tacno kaze ko ce sve biti provjeren, kako i do kada (tacan datum ispunjenja), da se tacno odrede putevi informisanja stanovnistva o procesima koji se rade po tome planu,da se tacno odredi kazna ukoliko se to ne provede do zadanoga roka za one koji su obecali da ce to provesti.
-Da se ubrzaju sudski procesi.Nesmije se cekati na sudjenje godinama nego zakazano sudjenje se mora obaviti najkasnije poslije mjesec dana.Sudjenje mora biti skoro besplatno jer se mora omoguciti i siromasnima da traze svoja prava bez cekanja.
-Da se zakonom zabrane tolike razlike medju platama.Ako je najmanja plata, 500 najveca nemoze biti veca od 1000, dakle razlika izmedju najvece i najmanje plate ne smije biti veca od najmanje plate.
-Da mi se tacno kazu rijesenja koja ce se provoditi za zaposljavanje ljudi i da se orijentaciono kaze koliko se i u kojem vremenu obavezuju zaposliti ljudi.
Takodje treba se definisati i datum do kada se ispunjavaju ovi kriteriji i sta ako se oni ne ispune.
Do sada niko nije od stranaka ponudio nista slicno. Kao sto nije ponudio ni uslove pod kojima to moze postici.
Sve predizborne kampanje pokusavaju za svoju stranku da dokazu da su oni prava stranka tako sto ocrnjavaju one druge stranke..Sto je apsurd.
za one koji su glasali, pomozite i nama koji ne znamo da glasamo i da se odlucimo.
Navedite svoje kriterije po kojima ste glasali, navedite tacno za koga ste glasali i navedite linkove ili vec nesto gdje se pokazuje da su od strane stranke (osobe) za koju ste glasali provedeni ti kriteriji.Mozda ce i drugi sljediti vas primjer.Ako nemate kriterija,zapitajte se dali ste objektivno glasali.
-
vratnik
#14 Re: kriteriji glasanja
Ima nesto slicno, zove se Utopija.zenicanin 1979 wrote:Jedan od mojih najvazniji kriterija je da stranka ili osoba na vlasti provede provjeru imovine svih ljudi na vlasti a poslije njih i ostalih i da ih zapita kako su postigli to sto imaju te da im se oduzme to sto su nezakonito stekli.
Sala mala, naravno. Ne mozes ocekivati ovo sa minimalnom i maksimalnom platom, posto je to protivno kapitalizmu, a covjek jos nije dosao do tog stadija da radi samo da bi popravio drustvo, obicno svi ocekujemo nagradu. A ta je, s obzirom na to da nismo u idealnom drustvu, materijalna.
Drzava u kapitalizmu nije (sama!) zaduzena za stvaranje radnih mjesta, vec samo za stvaranje dobre atmosfere da se tako nesto desi. A tu je naravno bitna stvar ovo sudstvo koje si spomenuo. I meni je jedna od bitnijih stavki, pogotovo sto smo u tom vremenu tranzicije, porijeklo imovine. Mislim, a nek' me isprave ako grijesim, da je jedino SDP predlagao taj zakon, ali su naravno "svi" ostali bili protiv, posto bi se morali vratiti u podrume iz kojih su izasli..
Ali puni se lista kriterija. Kad skupimo deset, mozemo poceti sa postiranjem stranackih programa.
1) socijalno osiguranje (zdravstveno, penziono osiguranje)
2) skolstvo
3) ekologija
4) ekonomija (visina budzeta (EDIT 23.12.: evo usvojen je prijedlog budzeta za 2010 za FBiH koji iznosi 1,3 milijarde, od toga "citavih" 1,1 milion za kulturu.. Bilo bi lijepo vidjeti citavu preraspodjelu.. )
5 ) provjera porijekla imovine
6) Sudstvo / policija
7- 10) gradjanska prava (ali to mi je nesto toliko banalno, da to od svih stranaka ocekujem...) i jos ima nekih stvari, ali mi ne padaju na pamet.. Ako neko zna, nek' dopise.
-
Klodovik
#15 Re: kriteriji glasanja
Prestao sam glasati i izlaziti na izbore. Da, citao sam programe stranaka. Da, slusao sam kandidate. Zato sam i prestao glasati i izlaziti na izbore.
-
vratnik
#16 Re: kriteriji glasanja
ali opet osjecas blagu griznju savjesti zbog trenutnog stanja (koja bi iskreno trebala biti puno veca) pa se javljas na temu? Ja bih samo da citiram forumasa PipiDugaDevetka: Izbore kod nas odlucuju oni koji na iste ne izlaze.Klodovik wrote:Prestao sam glasati i izlaziti na izbore. Da, citao sam programe stranaka. Da, slusao sam kandidate. Zato sam i prestao glasati i izlaziti na izbore.
Ni protest, ni kazna. Nista.. Samo se povuku, gledaju kako iznova izbore isti pobjedjuju koristeci iste jeftine fazone i isto sabijeno glasacko tijelo, i smiju se svima nama, kao vidite da se nista ne mijenja.. Naravno da se ne mijenja, (a izgleda da nikad i nece...).
-
lamarab
#17 Re: kriteriji glasanja
Ovdje bi se bas moglo pisati, ali ukratko,zenicanin 1979 wrote:Jedan od mojih najvazniji kriterija je da stranka ili osoba na vlasti provede provjeru imovine svih ljudi na vlasti a poslije njih i ostalih i da ih zapita kako su postigli to sto imaju te da im se oduzme to sto su nezakonito stekli.
SLAZEM SE - da su ilegalno stecenu imovinu treba ispitati, zatim j eoduzeti, zatim zatvoriti posjednika...
za to je potrebno:
-ADEKVATAN PRAVOSUDNI SITEM
/steta drzavi se ne moze u potpunosti vratiti, ali zato moze posluziti kao primjer/
-POOSTRITI ZAKON I KAZNE ZA ONE KOJI LAZU, KRADU I UBIJAJU
/ovom trulezu fali upravo malo brutalnosti, niko nema straha od kradje/
-RAZVITI EKONOMIJU, KROZ STUDIJU RESUSA I POJACAVANJE IZVOZA, STVORITI NEKOLIKO NOVIH PREHRAMBENIH BRENDOVA NPR., POJACATI IZGRADNJU
-URADITI NESTO VEZANO ZA KVALITET ZIVLJENJA, NPR, DPDATI JOS JEDNU SAOBRACAJNU TRAKU SAMO ZA TROLEJBUS I POJACATI LINIJE
-NE KRECITI FASADE, NEGO ULOZITI MILIONE MARAKA U PRIVREDU PA KAD SE STANJE POPRAVI MISLITI O LJEPOTI GRADA
STAVITI FUNKCIONALNOST I ODRZIVOST ISPRED SVEGA OSTALOG
JACATI SVIJEST I SAZNANJA JAVNOSTI, BUKVALNO NATJERATI GRADJANE DA JAVNO OSUDJUJU ILI PODRZAVAJU SVE STO SE NJIH TICE!!!!
ETO NI JEDNA STRANKA, OVO SIGURNO NECE RADITI, PROSTO ZATO STO SE MORA DJELOVATI ZAJEDNO I ZA DOBROBIT SVIH, BOJIM SE DA TO NEMAMO!!!
ETO, NEK NAM JE SRETNO, USPUT HOCE LI KO SA MNOM NA DEMONSTRACIJE!!!??? SVI NA ULICU!!!
-
lamarab
#18 Re: kriteriji glasanja
I jos da dodam, dok se ovako ne pristupi problemu, nece nam biti kako treba ni zdravstvo, ni skolstvo, ni socijalna zastita, nista zivo,
nama treba neko da napravi ekonomsku renesansu, u protivnom, kao sto se sada desava,
sekretarice u skolama nece imati papira niti ketridza da isprintaju upozorenja djeci o sezonskoj gripi i H1N1
jos malo pa ce zakukati raja "sa budzeta", vecito lijepo ususkana i spokojna,
moj je sef dao otkaz 3 ljudi....pa vi vidite...
nama treba neko da napravi ekonomsku renesansu, u protivnom, kao sto se sada desava,
sekretarice u skolama nece imati papira niti ketridza da isprintaju upozorenja djeci o sezonskoj gripi i H1N1
jos malo pa ce zakukati raja "sa budzeta", vecito lijepo ususkana i spokojna,
moj je sef dao otkaz 3 ljudi....pa vi vidite...