Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Locked
Baby

#26 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by Baby »

:roll: To je samo što mogu reći... Eto zbog čega nas zovu Balijama,Poturicama....
illuminated

#27 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by illuminated »

Baby wrote::roll: To je samo što mogu reći... Eto zbog čega nas zovu Balijama,Poturicama....
prosvijetli nas..please...

evo kako je to u Zagrebu rijeseno (nisu Balije, Turci, Hajduci i ostalo...)

III. KRETANJE PASA
Članak 9.

Na ulici, javnoj površini, u parkovima te u prostorijama koje služe zgradi kao cjelini (stubište, ulaz, dizalo, dvorište i slično) pas se mora voditi na uzici tako da ne ugrožava sigurnost i zdravlje ljudi, drugih životinja i njihovo kretanje.
Psi koji su zbog svojih urođenih svojstava i agresivnog instinkta ili izvježbanosti opasni za sigurnost ljudi, a posebno dobermani, američki strafordski terijeri, bulterijeri, pitbul terijeri, rotwaileri, doge, njemački i belgijski ovčari, japanski borilački psi, veliki japanski špicevi, mastifi, šarplaninci i njihovi križanci, moraju se, na površinama iz stavka 1. ovog članka, voditi na uzici, obvezno s brnjicom.
Iznimno od stavka 2. ovog članka bordoške doge i napuljski mastifi vode se, na površinama iz stavka 1. ovog članka, na uzici, ali bez brnjice.

Članak 10.

Psi bolesni od zarazne ili nametničke bolesti i neupisani (neregistrirani) psi ne smiju se izvoditi na ulicu ili drugu javnu površinu, a niti u vrijeme tijekom kojega nadležno upravno tijelo zabrani kretanje pasa (kontumacija).
Članak 11.

Psa se ne smije voditi u trgovine živežnim namirnicama, tržnice, pošte, muzeje, kazališta, groblja, škole, dječje vrtiće, skloništa, domove i zdravstvene ustanove (osim veterinarskih ambulanata i klinika) i u druge objekte javne namjene.
Psa se ne smije voditi na uređena dječja igrališta, cvjetnjake, športske i rekreacijske terene, kupališta, što će se označiti okruglim znakom s prekriženim likom psa.
Psa se ne smije uvoditi u hotele, restorane i druge ugostiteljske objekte, banke te zanatske i trgovačke radnje, ako je na njima vlasnik istaknuo znak o zabrani ulaska pasa.
Psa se može uvoditi u sredstvo javnoga gradskog prijevoza uz uvjete utvrđene posebnom odlukom.
Članak 12.

Odredbe ove odluke o ograničavanju kretanja pasa ne odnose se na pse vodiče slijepih osoba.
Članak 13.
Iznimno od odredbe članka 9. ove odluke, psi se mogu kretati uz nadzor i odgovornost vlasnika bez uzice i bez brnjice na prostorima koji će biti obilježeni okruglim znakom s likom psa:
1. na Dotrščini;
2. na Grmoščici;
3. na prostoru od Jadranskog mosta, uzvodno, desnom obalom Save do nasipa (inundacija);
4. na prostoru desne obale Save do nasipa (inundacija), nizvodno, počevši u visini ulaza u deponij smeća Jakuševac;
5. na prostoru lijeve obale Save, do nasipa (inundacija), uzvodno od Jankomirskog mosta;
6. na prostoru lijeve obale Save do nasipa (inundacija), nizvodno, počevši od tehnološkog kanala Toplane;
7. na travnatoj površini omeđenoj Ulicom Hrvatske bratske zajednice s istoka i zapada, Ulicom grada Vukovara sa sjevera i Slavonskom avenijom s juga;
8. u Sesvetama, od cjevovoda, zapadnom stranom Savske ceste prema jugu do Rimskog puta.
Članak 14.

Iznimno od odredbe članka 9. ove odluke, psi se mogu kretati uz nadzor i odgovornost vlasnika bez uzice, a psi opisani i nabrojeni u članku 9. stavku 2. ove odluke s brnjicom na prostorima koji će biti obilježeni s likom psa s brnjicom:
1. na prostoru u parku Maksimir, sjeverno od staze koja vodi uz Mogilu, Treće jezero i skreće iza Vidikovca;
2. na zelenoj površini omeđenoj Maksimirskom cestom i Hondlovom;
3. na prostoru između Avenije V. Holjevca i Zagrebačkog velesajma (osim u vrijeme održavanja velesajamskih priredbi);
4. na prostoru u produžetku Kranjčevićeve ulice (neuređeni dio trase bivšeg Samoborčeka);
5. na prostoru između Ulice Florijana Andrašeca i željezničke pruge (nadvožnjaka);
6. na prostoru zapadno od Mandlove ulice;
7. na prostoru južno od Ljubljanske avenije u Prečkom;
8. na prostoru između Selske ceste, Ljubljanske avenije i Zadarske ulice;
9. u parku Ribnjak, na dijelu uz Zvonaričku i Degenovu ulicu;
10. na Ksaveru, prostoru omeđenom Ksaverom, Radićevim šetalištem i Mirogojskom cestom;
11. na prostoru kod skretanja iz Avenije V. Holjevca u Siget;
12. na prostoru sjeverno od ceste Bundek u Zapruđu (do uređenja planiranog kompleksa);
13. na lijevoj i desnoj obali Save (inundacija);
14. u Sesvetama, sjeverno od Zagrebačke ulice, uz potok Vuger (Kostanić).

Članak 15.

Posjednik ili voditelj psa dužan je nositi pribor za čišćenje psećih fekalija i očistiti svaku površinu koju njegov pas onečisti.
Baby

#28 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by Baby »

Ne govorim zbog toga,već zbog onog komentara :"Ja bih sve to šintorima dao" :S -Pa ti skontaj...
dalmatinka

#29 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by dalmatinka »

Dile wrote:pas ti se nece eto sad odjednom iz cista mira zaletiti i pojesti... sto mrzim ovakvu paranoju...
I ja sam to mislila do prije nekoliko dana. Pročitaj ovo:

http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2009,3,8,,155076.jl

http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2009,3,9,,155101.jl
Cholina_Lokica

#30 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by Cholina_Lokica »

@illuminated
to sve stoji, samo je razlika sto je uzagrebu obezbjedjen prostor na koji mozes odvesti psa i pustiti ga da se istrci, bez brnjice, postoje parkovi za to, a u sarajevu to nisu obezbjedili, samo svi hoce da se psi vezu i stave im se brnjice...
kad vec hoce tu zakonsku odredbu trebalo se obezbjediti park u kome se mogu psi nesmetano igrati. ja se potpuno slazem da treba biti ili na povodcu ili sa brnjicom cuko, ali ako ga mozes i odvesti na mjesto gdje ce biti slobodan, a ne na ovakav nacin
i sve dok takva situacija bude, moje pasce ce da hoda pusteno po mahali
Cholina_Lokica

#31 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by Cholina_Lokica »

dalmatinka wrote:
Dile wrote:pas ti se nece eto sad odjednom iz cista mira zaletiti i pojesti... sto mrzim ovakvu paranoju...

to je do vlasnika ovih velikih pasa opet... da ih je on kako treba odgajao, s ljubavlju, da ih nije pustao da se bore (sto je vrlo vjerovatno) to se ne bi desilo, i nije iz cista mira. ako su oni bili na borbama, oni na to gledaju kao igru, takav im je mentalni sklop, i to je samo ljudski faktor. a na temi se ovdje radi o tome da je momak normalno setao sa svojim psom i sad se od toga pravi frka...
opet ja

#32 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by opet ja »

dalmatinka wrote:

Uz duzno postovanje, jel' stvarno mislis da je do psa? ...ja ne tvrdim da ne treba pusten pas nositi brnjicu..moj pas je fasovao par puta, jednom skoro pa kobno...ali znam da tu nije pas kriv vec njegov gazda
Bullet Tooth Tony

#33 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by Bullet Tooth Tony »

Baby wrote:Ne govorim zbog toga,već zbog onog komentara :"Ja bih sve to šintorima dao" :S -Pa ti skontaj...
A sta bi ti ucinila ?? , da li te je nekada napao pas ?

Ljetos sam setao na Zmajevcu sa svojim psom (sarplaninac) koji je jako miroljubiv kada je iz bivse kasarne izletio pit bull vlasnistvo zelenih beretki odnosno vojske i napao nas ...hvala Bogu pa moj pas NIJE nosio brnjicu jer da jeste ja bih mnogo gore prosao a i on, mada sam veliki ljubitelj zivotinja i pasa u tom trenutku bi ubio tu zvijer bez trunke razmisljanja i siguran sam da se kasnije ne bih kajao

Image
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#34 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by gentoo »

Nabavi krokodila i u setnju bez brnjice :D
dalmatinka

#35 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by dalmatinka »

opet ja wrote:
dalmatinka wrote:

Uz duzno postovanje, jel' stvarno mislis da je do psa? ...ja ne tvrdim da ne treba pusten pas nositi brnjicu..moj pas je fasovao par puta, jednom skoro pa kobno...ali znam da tu nije pas kriv vec njegov gazda
Ne, ja nikad, ali baš nikad ne krivim životinje, već njihove vlasnike. Htjela sam reći da je jedini problem što na psećem licu ne piše tko ga je odgojio, pa mi je onda normalno da veliki psi budu izvođeni u šetnju s brnjicom.
atko

#36 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by atko »

@adnan.BIH, slazem se s tobom 100% samo pliz promjeni naslov teme, agresivni i provokativni pristupi bilo kakvom problemu ne daju razultate ... a i ne treba generalizirati ... jer nisu bas svi vlasnici takvih pasa kreteni ;)

Prvo, psi nisu nista krivi, njih stvaraju i maltretiraju da budu zli ... ja bi ih zakonom zastito

Drugo, velika vecina vlasnika ko da nema mozga, oni su odusevljeni svojom "bebicom"... ma nece on .... nece *urac, statistika je neumoljiva, informisite se koliko cesto ti psi napadaju djecu i koliko cesto to zavrsi smrtnim ishodom ??

Opet ponavljam psi nisu krivi, ali je problem sto je za 70% vlasnika takvih pasa taj pas neki statusni simbol, on je lafac kad vodi psa kojeg je transformiso u zvijer ... mogu i ja lava sutra da odgajam i setam po gradu i da govorim ma nece zuco ne boj se ...

Jedan klipan 22-23 godine je iz zajebancije nahuskao svog staforda na kujicu koja je bila skotna i koja se trebala okotiti za par sedmica ... sreca pa je uspjela da se domogne zavuci ispod auta ... pa glavata nemam nije mogla vise da je dohvati ... to se dogodilo mo mdajdzi ... i kaze covjek miliseknude su me dijelile da uzmem metalnu cijev od metar da ubijem gada ... ali srec pa sam potrco da pomognem kujici koja je bila razderan preko cijelog stomaka ... ali na kraju je prezivjela bozijim cudom.

Dakle zakon treba da se obracuna sa vlasnicima ;)
Last edited by atko on 13/03/2009 00:34, edited 1 time in total.
Luke Perry

#37 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by Luke Perry »

Vlasnici pasa... to je vec posebna sorta ljudi.
bez_ideje

#38 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by bez_ideje »

Mogu da razumijem ljubav prema zivotinjama jer i ja volim pse.....ali pojedini vlasnici pasa su toliko sebicni i egoisticni da je to za prijave!
Ako postoje propisi da se "opasne" vrste pasa na ulici vode na povodcu i sa brnjicom -vodi te ih tako,nisu ti propisi doneseni zato sto neko nije imao pametnijeg posla!
Moze pas biti "maca" i najodgojeniji,al zar je lijepo nekog dovoditi u situaciju da se osjeca nelagodno i da se plasi,pogotovo djecu!
Djeca su djeca a psi su psi!
Baby

#39 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by Baby »

Svom psu ću staviti brnjicu samo kad budem vidjela da opasni ljudi po gradu hodaju sa lisicama na rukama...
Znači,psi su najmanji problem u ovom gradu....
notsure

#40 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by notsure »

Baby wrote:Svom psu ću staviti brnjicu samo kad budem vidjela da opasni ljudi po gradu hodaju sa lisicama na rukama...
Jesu... sve do jednom. Treba li da pas rastrga dijete pa da se neko pokrene i ucini nesto na provodjenju zakona? Psi moraju nositi brnjicu, jer prilikom kupovine psa nije potreban ni ljekarski pregled, ni policijski dosje, tako da se ne zna je li gazda normalan ili iskopleksiran, pa onda lijeci svoje komplekse vodanjem zvijeri po gradu.
U redu je voljeti pse, ali eto ja volim oruzje :mrgreen: . Kako bi se vi kerovodje osjecali da ja prosetam po parku sa kalasnjikovim... i vi mi pridjete i kazete "zasto ti je metak u cijevi", "zasto ti puska nije zakocena", ja bih odgovorio "MA NECE ONA, KOD KUCE SE MOJ MALI IGRA S NJOM I NIKAD GA NIJE UPUCALA!!!". :roll:
Gospodo draga, sloboda je sve dok ne ugrozavate tudju slobodu, a brnjica stiti okolinu od potencijalne ozljede koju moze da nanese vas cetvoronozni kalasnjikov.
Nemam nista protiv pasa, smetaju mi i psi bez brnjice, ali i celavi tatini sinovi u BMW-ima bez brnjice, i lazljivi politicari bez brnjice i kriminogeni direktori razvojnih banaka bez brnjice, i ratni zlocinci bez brnjice, i maloljetne ubice iz tramvaja bez brnjice, i mine u BH sumama bez brnjice, i svi ostali problemi u ovoj drzavi bez brnjice. Nazalost, ni za jedno od nabrojanog brnjice ne postoje, a za vase ljubimce postoje, i jos su propisane zakonom.
Kad moje dijete prodje pored rotvajlera s brnjicom, mogu dijete pustiti da voli zivotinje bez straha, ali kad prodje pored argentinske doge bez brnjice, ne smijem rizikovati da pruzi rukicu da pomiluje "slatkog cukicu".
Hvala sto stavljanjem brnjice psima pomazete djeci da bez straha i predrasuda vole zivotinje.
adnan.BIH

#41 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by adnan.BIH »

Baby wrote:Svom psu ću staviti brnjicu samo kad budem vidjela da opasni ljudi po gradu hodaju sa lisicama na rukama...
Imaš li ti dijete ?
Mi smo u svoje dijete uložili mnogo toga u protekle 3 godine: ustajali u pola noći po nekoliko puta svaki dan da ga hranimo, vodili u hitnu u 1 navečer, drhtali nad svakom gripom itd, itd...
Ne bih volio ni dio toga ponovo proći ni radi čega (pogotovo ne radi nekog kretena kojem se ne možeš fino obratiti i zamoliti ga), a kamoli nešto gore od toga.

@atko, moja namjera nije bila da vrijeđam sve vlasnika pasa, ali one iz početnog posta u topicu svakako smatram kretenima.
Last edited by adnan.BIH on 13/03/2009 08:46, edited 1 time in total.
fuse

#42 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by fuse »

Ljudi, vi svo vrijeme ne slusate sta vam se govori. Nije do pasa, do vlasnika je. Postavljate stvari obrnutim redoslijedom. Ustvari psi treba da vode vlasnike na uzici sa brnjicom. Fino vam se pokusava objasniti.
A dok se to ne rijesi zakonom propisanim mjerama jedino vam samo preostaje da ponavljate maksumu: "Nece cuko sine!"
slavkoimamodilera

#43 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by slavkoimamodilera »

Nije li prosto divno zivjeti u svijetu u kojem je nebo roza boje?
fuse wrote:Ljudi, vi svo vrijeme ne slusate sta vam se govori. Nije do pasa, do vlasnika je. Postavljate stvari obrnutim redoslijedom. Ustvari psi treba da vode vlasnike na uzici sa brnjicom. Fino vam se pokusava objasniti.
A dok se to ne rijesi zakonom propisanim mjerama jedino vam samo preostaje da ponavljate maksumu: "Nece cuko sine!"
Kod tebe ne da je rozo nego je duginih boja... :-)
terapija

#44 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by terapija »

Joj sto volim ove pametne.
Svako zna da psi OBICNO nisu nasilni itd. Medjutim vidio sam bezbroj "poremecenih" pasa.

Najbolji primjer je moj prijatelj kije je imao neku mjesavinu pitbula i to je bio extra pas. Ali je jednostavno imao naviku da s vremena na vrijeme "copne" nekoga.

Nisu to bili mnogo opasni ugrizi, jednostavno, kao da se u momentu nadje ugrozen i hop zabije ti zub u nogu, ruku, bez upozorenja, režanja lajanja itd. Inace extra pas umilan itd.

Ali svako u raji je bar po jedanput primio ugriz. Nama je to vec preraslo unaviku, ali samo kazem da nisi upravu kad tvrdis takve nebuloze. Stoga je ovaj pas vani konstantno bio na uzici, a kad je guzva i sa brnjicom, i rijesen problem. Ja sam za uzice za sve vrste pasa (brnjica ne mora biti, to je vec mucenje), jer bez obzira na ugriz, pas nije covjek, moze ga nesto prestrasiti, istrcat ce na ulicu izazvati udes i slicno.
fuse

#45 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by fuse »

terapija wrote:
Dile wrote:... jer bez obzira na ugriz, pas nije covjek, moze ga nesto prestrasiti, istrcat ce na ulicu izazvati udes i slicno.
E sad stvarno, ovdje si ozbiljno podcijenio intelektualne sposobnosti pasa! Pas je misaono bice.
terapija

#46 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by terapija »

Ti pogresno stavljas stvari.

Mogu i ja npr, reci sada cu tuci mladjeg brata jer ne mogu starijeg, a on je mene konstantno tukao.
Ali gdje je tu logika.
Znaci ti se osjecas nesigurno (vazi i za sve nas ostale) radi slobodnih ubica, i logicno ti je da se zbog toga, ostatak postenog svijeta dodatno osjeca nesigurno radi tvog psa (ne znam, mozda je potpuno bezopasan, ali neki ljudi jednostavno imaju fobiju od psa).

Nigdje veze. Bolje nabavi utoku za takve, a nas obraduj uzicom :)
terapija

#47 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by terapija »

fuse wrote:
terapija wrote:
Dile wrote:... jer bez obzira na ugriz, pas nije covjek, moze ga nesto prestrasiti, istrcat ce na ulicu izazvati udes i slicno.
E sad stvarno, ovdje si ozbiljno podcijenio intelektualne sposobnosti pasa! Pas je misaono bice.
Ti se zezas ocigledno.

Ovo sve govorim iz iskustva, jer sam cijeli zivot okruzen psima, odrastao uz sarplaninca a kasnije imao 2 vucjaka.

Sarplaninac nam je npr. jednom pobjegao i bilo je frke. A bio je misaono bice i jako pametan odgojen i sta sve ne...
atko

#48 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by atko »

terapija wrote:Ja sam za uzice za sve vrste pasa (brnjica ne mora biti, to je vec mucenje), jer bez obzira na ugriz, pas nije covjek, moze ga nesto prestrasiti, istrcat ce na ulicu izazvati udes i slicno.
Kolega, problem je, kao sto smo vec rekli, kada djevojka od 40 kg drzi dogu od 80 kg i govori ne boj se drzim ga ...

... drzanje takvih pasa ja bih uslovio procedurom slicnom kao za posjedovabnje oruzja.
terapija

#49 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by terapija »

atko wrote:
terapija wrote:Ja sam za uzice za sve vrste pasa (brnjica ne mora biti, to je vec mucenje), jer bez obzira na ugriz, pas nije covjek, moze ga nesto prestrasiti, istrcat ce na ulicu izazvati udes i slicno.
Kolega, problem je, kao sto smo vec rekli, kada djevojka od 40 kg drzi dogu od 80 kg i govori ne boj se drzim ga ...

... drzanje takvih pasa ja bih uslovio procedurom slicnom kao za posjedovabnje oruzja.
Nisam upoznat, ali mislim da je to vec regulisano (u teoriji) ali ovdje je u modi kako krsiti zakon i izigravati opasnog momka.
Ljudi misle da moraju biti otrovni, mrziti i prezirati sve oko sebe... jednostavno sve je vise takvih koji te ne bi pogledali da trebas ma kakvu pomoc. Moto je uzvrati jos zesce i samo najekstremniji opstaju.
fuse

#50 Re: Kreteni u šetnji sa krvoločnim psima bez brnjice i uzice

Post by fuse »

@terapija
Jok, ozbiljan sam. I ja sam s psima odrastao i dobro znam sta mogu u sekundi napravit jer psi imaju instinkt, a ne razum (kao sto to neki pokusavaju poreci). Zato se i segacim.
Nece cuko. Cuko te sine gleda i razmislja kako si simpatican i hoce da te onjusi i cuko zna da si ti mali i da ces pocet bjezat i onda on nece instinktivno potrcat za tobom, ako nista da te ne istraumira pa da se kasnije citav zivot bojis zivotinja. Nece ni ujest ako ga slucajno ubodes prstom u oko jer on zna da si ti mali. On je pametan, on samo sto ne prica sa svojim gazdom.
Locked