KRETENI NA POŠTI CARINJENJA !!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

iceman ze

Post by iceman ze »

evo ja bas ocekujem jedan paket tako da me bas zivo interesuje kako cu proci, u svakom slucaju javim Vam sta je bilo...... :-)
kijameta

Post by kijameta »

Zadnje vrijeme sam cesto,po prvi put poslije rata zauzet slanjem pisama i paketa i zaprepasten sam sa stanjem u posti.Prije rata,sta god da pitate,sluzbenica bi vam preko ramena izbacila sve podatke i cijene i ne dizuci glavu.Medzutim danas i zbog najmanje sitnice koju ih pitate,sazivaju se strucne konsultacije od najmanje 3 clana poste da oni skontaju,sta i kako,najcesce im na kraju morate pomoci.A onda od poste do poste,
nesto kao ;Kazahstan-EU-Australija,totalna razlika u procedurama i pravilima,ono sto moze u jednoj posti u Sarajevu u drugoj posti ne moze ni pod razno i u toj drugoj posti ti u oci tvrde da ono sto si maloprije poslao ili uradio iz poste 500 metara nize uopste ne postoji u BiH.
Ubjedljivo su najgori u posti na Malti,njihova kolicina;neznanja,arogancije,neljubaznosti i javasluka je prosto nevjerovatna,na njih se zale i njihove kolege iz ostalih posti.Ocito se radi o smisljenom planu zaposlenih u posti na Malti da otjeraju svakoga ko bi ista slao, na druge poste u gradu,pa da bi oni poslije mogli sjediti .
Jos je najbolja posta na zeljeznickoj stanici ,jeste da i tamo radi gomila blecaka,bez ikakvog znanja o vlastitom poslu ali su bar ljubazni i susretljivi pa se nekako zajedno nesto i uradi.
To sto neki tvrde da se treba sluziti DHL-om,Fedex-om i slicno,to je nazalost nemoguce,jer ljudi uglavnom salju posiljke male simbolicne vrijednosti(knjige,CD-ove,pokloncice i slicno),cija vrijednost je nekoliko puta manja od cijene usluge tih kompanija,koje dolazi u obzir koristiti samo u slucaju slanja vrijednih stvari(dokumenta,pasosi).
Nama ostaje da cekamo da neko u BiH otvori komercijalnu postu(sto se nece nikad desiti zbog malog prometa poste) i da ovako kroz bilo koju vrstu medija pokusamo privuci paznju na anomalije koje se javljaju u posti.
Da upozoravamo na lose(MALTA) i da pominjemo dobre(zeljeznicka stanica)
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Zlatan2 wrote:a interesantno nasao sam mnogo finih stvarcica na ebay-u ali kad god dodam 30% carine(kolko sam cuo da najmanje globe) ohladim se... :roll:

u stvari ne bio problem ni 30% kad bi znao sa sigurnoscu da nece biti vise..ko im sta moze ? da kaze 100% nemas izbora...
Knjige s amazon.com i knjige sa amazon.de se ne carine i carine... vjerovatno ima neke veze sa naèinom po¹iljke. U oba sluèaja na kutijama pi¹e knjiga i cijena ali za .de plaæa¹ 10km po paketu. Sa .com mo¾e¹ dobiti vreæu ne plaæa¹ ni¹ta... Sa .com ti isto pakovanje stave u platnenu vreæu :D
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

kijameta wrote:Zadnje vrijeme sam cesto,po prvi put poslije rata zauzet slanjem pisama i paketa i zaprepasten sam sa stanjem u posti.Prije rata,sta god da pitate,sluzbenica bi vam preko ramena izbacila sve podatke i cijene i ne dizuci glavu.Medzutim danas i zbog najmanje sitnice koju ih pitate,sazivaju se strucne konsultacije od najmanje 3 clana poste da oni skontaju,sta i kako,najcesce im na kraju morate pomoci.A onda od poste do poste,
nesto kao ;Kazahstan-EU-Australija,totalna razlika u procedurama i pravilima,ono sto moze u jednoj posti u Sarajevu u drugoj posti ne moze ni pod razno i u toj drugoj posti ti u oci tvrde da ono sto si maloprije poslao ili uradio iz poste 500 metara nize uopste ne postoji u BiH.
Ubjedljivo su najgori u posti na Malti,njihova kolicina;neznanja,arogancije,neljubaznosti i javasluka je prosto nevjerovatna,na njih se zale i njihove kolege iz ostalih posti.Ocito se radi o smisljenom planu zaposlenih u posti na Malti da otjeraju svakoga ko bi ista slao, na druge poste u gradu,pa da bi oni poslije mogli sjediti .
Jos je najbolja posta na zeljeznickoj stanici ,jeste da i tamo radi gomila blecaka,bez ikakvog znanja o vlastitom poslu ali su bar ljubazni i susretljivi pa se nekako zajedno nesto i uradi.
To sto neki tvrde da se treba sluziti DHL-om,Fedex-om i slicno,to je nazalost nemoguce,jer ljudi uglavnom salju posiljke male simbolicne vrijednosti(knjige,CD-ove,pokloncice i slicno),cija vrijednost je nekoliko puta manja od cijene usluge tih kompanija,koje dolazi u obzir koristiti samo u slucaju slanja vrijednih stvari(dokumenta,pasosi).
Nama ostaje da cekamo da neko u BiH otvori komercijalnu postu(sto se nece nikad desiti zbog malog prometa poste) i da ovako kroz bilo koju vrstu medija pokusamo privuci paznju na anomalije koje se javljaju u posti.
http://www.bhp.ba/usluge/postanske_usluge/brza_posta/
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

mene je jedan peglo u pošti željeznicka stanica da mu nabavim stripova i filmova

kaže platiće i poštarinu
kad je čuo cijene umal nije infarkt doživio...

a naravno oće sve raritete iz svoje mladosti :D

ko ono pozapošljava da mi je znati

a ona mala plava na dolac malti je tolki đavo od žene... jebote umjesto da je na usluzi da mi pomogne da jeftinije prođem ona meni za svaki slučaj sve moguće dažbine naplati... a u pošti u gradu 4 puta manja cijena :(
suncokret13

Post by suncokret13 »

kijameta wrote:Zadnje vrijeme sam cesto,po prvi put poslije rata zauzet slanjem pisama i paketa i zaprepasten sam sa stanjem u posti.Prije rata,sta god da pitate,sluzbenica bi vam preko ramena izbacila sve podatke i cijene i ne dizuci glavu.Medzutim danas i zbog najmanje sitnice koju ih pitate,sazivaju se strucne konsultacije od najmanje 3 clana poste da oni skontaju,sta i kako,najcesce im na kraju morate pomoci.A onda od poste do poste,

bravo,
fantasticno tacan opis,
nazalost ne samo u posti ( ama ) vec skoro na svakom mjestu.
daduli_sa

Post by daduli_sa »

komi wrote: a ona mala plava na dolac malti je tolki đavo od žene... jebote umjesto da je na usluzi da mi pomogne da jeftinije prođem ona meni za svaki slučaj sve moguće dažbine naplati... a u pošti u gradu 4 puta manja cijena :(
Pa zato sto sama pojma nema, licno sam se uvjerio da veze nema sa zivotom a kamo li sa tarifama firme u kojoj radi. I onda ti lijepo sve nareda tako da se ona ogradi od mogucnosti da nesto nije naplatila kako treba.
Zadnji pur kad sam trebao da posaljem DVD i kad sam vidio da je ona na salteru pridjem i pitam je da li radi jos neki salter. Pita me telecim pogledom " 'sto?!", moj odgovor joj nije nimalo prijao. Zadrzala je i nakon toga teleci izgled lica.
Koja glupaca majko draga!
texel

#33 Re: KRETENI NA POŠTI CARINJENJA !!

Post by texel »

Neki dan otišao po neku pošiljku, i dok sam čekao otvaraju nečiji paket i pregledaju. unutra MP3 player. cariniku zapaljena cigara u ruci, sve 2 cm maše iznad playera, i nije prošlo malo kad ono pepeo pade na player! oni uzeli pušu , čiste , itd. ŽIVA ISTINA!!
vjesticanametli

#34 Re: KRETENI NA POŠTI CARINJENJA !!

Post by vjesticanametli »

fuj i mogu samo reci da mi gade masni i usmrĐŽeni radnici koje je texel opisao. a istina jeste sto texel napisa :-) jos malo pa ce bit i komada od pite u paketima
karanana

#35 Re: KRETENI NA POŠTI CARINJENJA !!

Post by karanana »

Ja se zijanio neki dan: Odem po neki paketic sa stvar koja vrijedi 50 KM. Idioti mi naplatise 9.50 maraka za "carinski pregled". Znaci nije u pitanju carina, od koje su me oslobodili, nego samo pregled - njihovo otvaranje i njusenje paketica. Otvori se zemljo i sve nas progutaj. Znaci platio sam 19% u odnosu na vrijednost moje robe. Isplativije bi bilo da su me ocarinili.
texel

#36 Re: KRETENI NA POŠTI CARINJENJA !!

Post by texel »

ili ovo : traže na licu mjesta 1,50 KM da se otvori i pregleda paket. iako ti platiš kasnije 11,50 KM za taj pregled kada podižeš pošiljku.
Tako im i kažem ali oni meni to je nešto drugo itd.
kontam, hajd nije problem ali dajte mi račun za to. Oni se samo ušutiše i donesoše paket na pregled. nisu više A rekli.
Reko da ih idem prijavit šefu ili direktoru, ali kontam sve to ista bagra!! ŽIVA ISTINA LJUDI!!

to be continued!
Better Man

#37 Re:

Post by Better Man »

hsnf wrote:Ja vec godinama redovno narucujem svasta sa Amazona, kako US tako i UK. Knjige, DVD-i, CD-i, Blu-Ray filmovi... nikada niko nista nije otvorio niti naplatio. Paket uredno postar donese na vrata, sve zapakovano, vakumirano. Iz Engleske sve uvijek i bez izuzetka stigne za 3 radna dana, a iz USA za 9-12. Bitno je samo da je vrijednost posiljke manja od 100EUR i onda ne otvaraju. Doduse, ja sam u Novom Gradu i sve ide preko poste na zeljeznickoj stanici, ne znam ima li to ikakve veze?
kad mi sestra iz Engleske šalje bilo cd-e ili dvd-e dobijem u roku par dana, odnosno u roku 3-7 dana na kućnu adresu. Nikad mi nisu otvarali pošiljku niti sam bilo šta plaćao.
Last edited by Better Man on 28/03/2008 15:23, edited 2 times in total.
Better Man

#38 Re:

Post by Better Man »

komi wrote:
sinus wrote:Ja sam slao jedan obični snimljeni CD u koverti ( snimio crtani na njega) dođem na šalter kaže teta šta je u koverti? Reko cd. Kaže teta 25 KM carina i ti fazoni. Reko molim :shock: :? ( za CD od 1 KM ja da platim 25 KM) reko doviđenja i hvala (ne moram napominjati da joj je faca namrštena). Odem u drugu poštu pitam koje mi markice trebaju kad pismo šaljem poštom lik mi kaže koje, ja kupim i nalijepim na kovertu i gurnem je u sanduće. CD na odredište stigao za 7 dana bez problema.
jel to ona mala plava u pošti dolac malta

što me nervira to osobno tumačenje zakona

htjela mi naplatiti dvadesetak maraka za 5 CDova
a to isto isti dan poslao iz pošte na obali 3 KM

:oops:

i onda se fino vratim s računom i pokažem im :oops:
Kad ja šaljem sestri cd ili knjigu u Englesku šaljem običnom poštom. Platim sve skupa 5 KM i sestri stigne u roku 3 do 7 dana. Nikad mi nisu zagledali pošiljku ili slali na carinu, niti sam šta dodatno plaćao.
alica.k

#39 Re: KRETENI NA POŠTI CARINJENJA !!

Post by alica.k »

ma oni to onako "odokativno" odrade. dobijem jedan paket s vs i naplate mi 36km carine. danas dobijem drugi, ono tri i po marke (a sve haman isto unutra). za knjige s amazona nikad nisam nista placala, fino mi to postar na kucnu adresu donese. majice s threadlessa isto tako, jos ih ugura u sanducic :-) al nikad necu zaboravit kad su mi za nekakva tri cda htjeli naplatit 49KM + nekakav p.p. il tak nesto. neka fala.
Pusur

#40 Re: KRETENI NA POŠTI CARINJENJA !!

Post by Pusur »

Posta je najgora u drzavi, garantujem, poznajem masu ljudi kojima su otvorena pisma i uzet novac sto su rodbini slali u BIH.
Nisu to neke velike kolicine novca ali onako kao prva pomoc i ljudima u BIH puno znaci al ovi manijaci vade lovu stalno.

Bivsa mi poslala neke slatkise iz Swe koje nema kod nas kupiti i cijena je bila oko 40 SEK sto znaci ispod nekih 10 KM, dodem ja da to pokupim kad kazu plati 10 KM da bi to mogao uzeti. Znaci 100% od cijene, i ja nisam mogao da objasnim da je to protiv zakona jer znaju se tarife i troskovi za carinu. Platio sam sta cu al nisam nikad oprostio.

Sve sto sam ikad primio sve su mi otvorili i sve sam morao platiti, kao platis sto ti otvore iako fino pise sta je.

Saljem ja CD i pita mene gospoda kao hocu li da posaljem preporuceno i reko kontam to je nesto brze i to....
kaze ona ma ne to ti je samo ako se izgubi da imas nakon godinu i pol dana da trazis vrijednost proizvoda?!
A majko draga:)
luciferino

#41 Re: KRETENI NA POŠTI CARINJENJA !!

Post by luciferino »

Meni je najbolje što sada svi u glavnoj pošti nose nekakve žute košuljice, isto kanarinci.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#42 Re: KRETENI NA POŠTI CARINJENJA !!

Post by anex »

za sve pakete...pisma i ostalo...obratite se UPS-u.....

pored toga sto ljudi imaju sve na jednom mjestu...najbrzi su i vrlo korektni...

nije ni FEDEX loš...mozda i jeftiniji od UPS-a

DHL ublehaše zaobilazite na kilometar....iskustvo :thumbup:
alica.k

#43 Re: KRETENI NA POŠTI CARINJENJA !!

Post by alica.k »

anex wrote:za sve pakete...pisma i ostalo...obratite se UPS-u.....

pored toga sto ljudi imaju sve na jednom mjestu...najbrzi su i vrlo korektni...

nije ni FEDEX loš...mozda i jeftiniji od UPS-a

DHL ublehaše zaobilazite na kilometar....iskustvo :thumbup:
skupo, skupo i skupo
Post Reply