Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ko još ima loše iskustvo sa kretenima koji rade u pošti carinjenja koja se nalazi u zgradi pošte centar?
Vjerujem da se oni moraju pridržavati svojih zakona itd, ali način i pristup klijentu je na nivou pijace
Ekipa su : carinik sa raskopčanom košuljom, delegat koji otvara pakete (4 razreda OŠ i nekulturan ) i neki lik koji samo donosi pakete sa rafa..uhodani tim!
Danas sam morao vratiti paket nazad jer se nisam uklapao u njihove nenormalne troškove carine, a njima pravo krivo, počeli nešto dobacivat , pametovati itd.
Može li se kome požaliti na njih ili su ovi iznad još gori??
ma nije toliko zbog troškova, možda bi i platio.radi se o njihovom ponašanju!!
Mislim, znao sam da kenjaju, ali hajd reko nek ide poštom pošto je skroz bezveze star.
Jedno znam, više ni kliker neću slati ili primati poštom iz inostranstva !!
ma jest,ali samo zbog adrese.
halo, vrijednost se gleda a ne ko oni - za kliker od pola marke bi tražili uvoznu deklaraciju!! nisu oni normalini.
Uostalom, pri preuzimanju paketa plaćaš 11 KM i kad si oslobođen carine.
texel wrote:ma nije toliko zbog troškova, možda bi i platio.radi se o njihovom ponašanju!!
Mislim, znao sam da kenjaju, ali hajd reko nek ide poštom pošto je skroz bezveze star.
Jedno znam, više ni kliker neću slati ili primati poštom iz inostranstva !!
meni su svojevremeno otvarali preporučene koverte s CDovima i to naplaćivali 3 marke
onda kad otvori obično na rubu sjebe broj ulice gdje živim pa se pošta znala vraćati onome ko je poslao ili danima stajati dok ja ne dodjem po nju
dokle će se više trpiti seljakluk U JAVNIM DRŽAVNIM INSTITUCAIJAMA
bosmen wrote:pa nije njihovo vlasnistvo
cuj njihove visoke troskove
jos kad bi nam reko sta je u paketu vjerovatno bi nam bilo jasnije
imam iskustva iz posla oko toga
najskuplje su spediterske usluge i nema to veze s njima
opet sve zavisi sta je u paketu
najbolja opcija ti je da ti taj koji salje salje Fedex-om i tako izbjegavas skupe spediterske usluge jer se to sve carini u paketu sa njihovom ostalom posiljkom
za tvoju informaciju na vrijednost posiljke se zaracunava 16 % tako da ti jeko skontat i izracunat
ni ja nemam loseg iskustva
znaš li da bi sa Fedexom/DHL/UPS-om bilo slanje oko 100 EUR .
Hoæe li mi neko objasniti ¹ta se plaæa ako ti je u paketu knjiga?
Na paketu pi¹e jebena knjiga. Pi¹e cijena. Po¹tarina plaæena a naplaæuju 10KM?!?!?!?! Tro¹kovi carinskog pregleda? Èega?
Knjiga proðe pola Evrope za par € i onda Bo¹njo koji pogleda ¹ta pi¹e na naljepnici uzme 10KM...
A na stranu to ¹to u jebenoj po¹ti ne mo¾e¹ pitati stanje paketa koji stoji na njihovoj carini po 10 dana jer taèno mo¾e¹ upratiti kad doðe na carini po statusu... Fali im broj neki ludi... Da¹ im ¹ifru paketa DHL oni tra¾e broj... Neki misteriozni...
Ka¾e nazovi one koji su slali paket da ti daju BROJ/SLOVO?!?!?!?!
ztluhcs wrote:Hoće li mi neko objasniti šta se plaća ako ti je u paketu knjiga?
Na paketu piše jebena knjiga. Piše cijena. Poštarina plaćena a naplaćuju 10KM?!?!?!?! Troškovi carinskog pregleda? Čega?
Knjiga prođe pola Evrope za par € i onda Bošnjo koji pogleda šta piše na naljepnici uzme 10KM...
A na stranu to što u jebenoj pošti ne možeš pitati stanje paketa koji stoji na njihovoj carini po 10 dana jer tačno možeš upratiti kad dođe na carini po statusu... Fali im broj neki ludi... Daš im šifru paketa DHL oni traže broj... Neki misteriozni...
Kaže nazovi one koji su slali paket da ti daju BROJ/SLOVO?!?!?!?!
ztluhcs wrote:Hoće li mi neko objasniti šta se plaća ako ti je u paketu knjiga?
Na paketu piše jebena knjiga. Piše cijena. Poštarina plaćena a naplaćuju 10KM?!?!?!?! Troškovi carinskog pregleda? Čega?
Knjiga prođe pola Evrope za par € i onda Bošnjo koji pogleda šta piše na naljepnici uzme 10KM...
A na stranu to što u jebenoj pošti ne možeš pitati stanje paketa koji stoji na njihovoj carini po 10 dana jer tačno možeš upratiti kad dođe na carini po statusu... Fali im broj neki ludi... Daš im šifru paketa DHL oni traže broj... Neki misteriozni...
Kaže nazovi one koji su slali paket da ti daju BROJ/SLOVO?!?!?!?!
To je za bošnju omiljena profesija druže moj - zavirivati u tuđe stvari.
E da si samo vidio kako su profesionalno skalpelom otvorili moj paket.. Što ne uzmu čakije ko prave bošnje!
bosmen wrote:pa nije njihovo vlasnistvo
cuj njihove visoke troskove
jos kad bi nam reko sta je u paketu vjerovatno bi nam bilo jasnije
imam iskustva iz posla oko toga
najskuplje su spediterske usluge i nema to veze s njima
opet sve zavisi sta je u paketu
najbolja opcija ti je da ti taj koji salje salje Fedex-om i tako izbjegavas skupe spediterske usluge jer se to sve carini u paketu sa njihovom ostalom posiljkom
za tvoju informaciju na vrijednost posiljke se zaracunava 16 % tako da ti jeko skontat i izracunat
ni ja nemam loseg iskustva
zna¹ li da bi sa Fedexom/DHL/UPS-om bilo slanje oko 100 EUR .
Ne znam ba¹ da su takve cijene bilo gdje vani... Dostava sa sjevera Njemaèke na jug njemaèke za 7 sati je bila besplatna jer se radilo o knjizi sa cijenom 50+€
Laptop za 12 sati isto tako za 10€...
E sad ti meni objasni ¹ta na¹ DHL naplaæuje po 100km za jedan list A4...
ztluhcs wrote:Hoæe li mi neko objasniti ¹ta se plaæa ako ti je u paketu knjiga?
Na paketu pi¹e jebena knjiga. Pi¹e cijena. Po¹tarina plaæena a naplaæuju 10KM?!?!?!?! Tro¹kovi carinskog pregleda? Èega?
Knjiga proðe pola Evrope za par € i onda Bo¹njo koji pogleda ¹ta pi¹e na naljepnici uzme 10KM...
A na stranu to ¹to u jebenoj po¹ti ne mo¾e¹ pitati stanje paketa koji stoji na njihovoj carini po 10 dana jer taèno mo¾e¹ upratiti kad doðe na carini po statusu... Fali im broj neki ludi... Da¹ im ¹ifru paketa DHL oni tra¾e broj... Neki misteriozni...
Ka¾e nazovi one koji su slali paket da ti daju BROJ/SLOVO?!?!?!?!
Ali kad mi neko kaže da se sa carinikom treba probati dogovoriti...znači trebam ga moliti, podmiti ili šta trebam da uradim za svoj paket??
Ako mu se moja faca svidi pustiće, ako ne onda neće, ili?
Halo, ponašaju se kao da je to njihovo!!
Hajd kad neko šalje nešto ilegalno to je jasno, ali za ove obične gluposti koje se tonama po evropi i svjetu šalju bez problema..
Jasno je što kod nas nema ni ebay, ni paypal, ni mcdonalds,ništa, RUPA!!
Sve to zbog ove nakarade od države!
Ja vec godinama redovno narucujem svasta sa Amazona, kako US tako i UK. Knjige, DVD-i, CD-i, Blu-Ray filmovi... nikada niko nista nije otvorio niti naplatio. Paket uredno postar donese na vrata, sve zapakovano, vakumirano. Iz Engleske sve uvijek i bez izuzetka stigne za 3 radna dana, a iz USA za 9-12. Bitno je samo da je vrijednost posiljke manja od 100EUR i onda ne otvaraju. Doduse, ja sam u Novom Gradu i sve ide preko poste na zeljeznickoj stanici, ne znam ima li to ikakve veze?
Preporučujem na osnovu iskustva firmi koje meni šalju poštu kao i na osnovu mog iskustva kao pošiljaoca: Predaš to lijepo UPS-u, DHL-u ili FedEx-u, platiš i imaš uslugu da te ne boli glava. Sa stanovišta tebe koji primaš pošiljku poslanu na taj način, lijepo sjediš u kancelariji, dodju čike iz gore spomenutih svjetskih "bosniamuzevirluk free" firmi, potpišeš i dobiješ svoju stvar ko dingospo. Pusti njih da se gombaju sa našim carinicima. Ja sam jednom pokušao poslati nešto u Grčku preko naših Djajića (BH Pošta) i reko sam, nikad više. Pored grozne usluge, uništili su sliku mene kao poslovnog čovjeka u očima kupca u inostranstvu kojem sam slao neke dokumente i uzorke. Isporučeno nakon 34 dana.
bengin wrote:Preporučujem na osnovu iskustva firmi koje meni šalju poštu kao i na osnovu mog iskustva kao pošiljaoca: Predaš to lijepo UPS-u, DHL-u ili FedEx-u, platiš i imaš uslugu da te ne boli glava. Sa stanovišta tebe koji primaš pošiljku poslanu na taj način, lijepo sjediš u kancelariji, dodju čike iz gore spomenutih svjetskih "bosniamuzevirluk free" firmi, potpišeš i dobiješ svoju stvar ko dingospo. Pusti njih da se gombaju sa našim carinicima. Ja sam jednom pokušao poslati nešto u Grčku preko naših Djajića (BH Pošta) i reko sam, nikad više. Pored grozne usluge, uništili su sliku mene kao poslovnog čovjeka u očima kupca u inostranstvu kojem sam slao neke dokumente i uzorke. Isporučeno nakon 34 dana.
Apsolutno se slazem, malo je skuplje, ali kad dodje paket (ili pismo), oni te nazovu i donesu ti gdje god ti hoces, bez ikakvih zajebancija...
Ja sam slao jedan obični snimljeni CD u koverti ( snimio crtani na njega) dođem na šalter kaže teta šta je u koverti? Reko cd. Kaže teta 25 KM carina i ti fazoni. Reko molim ( za CD od 1 KM ja da platim 25 KM) reko doviđenja i hvala (ne moram napominjati da joj je faca namrštena). Odem u drugu poštu pitam koje mi markice trebaju kad pismo šaljem poštom lik mi kaže koje, ja kupim i nalijepim na kovertu i gurnem je u sanduće. CD na odredište stigao za 7 dana bez problema.
Primao u koverti knjige, DVD-ove, CD-ove, i kamaru stvari sve bile zatvorene i ok. Ali jednom su mi raskupusali kovertu u kojoj su bila 3 DVD-a, kad mi je poštar donio kovertu kao da je preživjela II svjetski rat, DVD-ovi uprašeni.
ja sam jedno 12-13 paketa, primio, i svaki put je bilo drugacije, tacno je da iako ne carine, za troskove pregleda uzimaju 11 KM, sto je apsurdno. Jednom jedini put su me carinili, i ogulili me za jedno 60 KM......dok mi u zadnje vrijeme cak i na vrata donesu, nekad uzmu 2-3 KM, dok zadnji put nisu cak nista uzeli, tako da mi nije nikad jasno 100 % kako cu naredni put proci........za sad kad pogledam koliko sam posiljki primio, a samo me jednom ogulili.....ja sam opet zadovoljan.....
sinus wrote:Ja sam slao jedan obični snimljeni CD u koverti ( snimio crtani na njega) dođem na šalter kaže teta šta je u koverti? Reko cd. Kaže teta 25 KM carina i ti fazoni. Reko molim ( za CD od 1 KM ja da platim 25 KM) reko doviđenja i hvala (ne moram napominjati da joj je faca namrštena). Odem u drugu poštu pitam koje mi markice trebaju kad pismo šaljem poštom lik mi kaže koje, ja kupim i nalijepim na kovertu i gurnem je u sanduće. CD na odredište stigao za 7 dana bez problema.
jel to ona mala plava u pošti dolac malta
što me nervira to osobno tumačenje zakona
htjela mi naplatiti dvadesetak maraka za 5 CDova
a to isto isti dan poslao iz pošte na obali 3 KM
redovno sam dobijao neke kataloge na kucnu adresu, cak i neke knjige narucene preko amazona a onda za jedan katalog iz Finske dobijam pismo da preuzmem paket iz carinarnice u Sarajevu poslje izmirenih poreskih i carinskih dazbina ... ne kontam ...
ima li negdje pravilnik do koje cijene se roba carini i sl. ...
ma oni su ti ba dno dna.....kad se sjetim jednog carinika na Doljanima, u onim ranijim uniformama, kratke mu hlace ko u vehabija, a na nogama nosi sandale od vrazije koze......stomacinu objesio......
trebalo bi da moze do nekih 200-300 KM robe da uvezes bez carina, jer to je za tvoje potrebe, a ne rasturanje dalje.....ali ko to gleda.....
RPM wrote:redovno sam dobijao neke kataloge na kucnu adresu, cak i neke knjige narucene preko amazona a onda za jedan katalog iz Finske dobijam pismo da preuzmem paket iz carinarnice u Sarajevu poslje izmirenih poreskih i carinskih dazbina ... ne kontam ...
ima li negdje pravilnik do koje cijene se roba carini i sl. ...
Za određene vrste roba država je, Zakonom o carinskoj politici BiH, predvidjela izvjesna oslobađanja od plaćanja carine, ili PDV. Na ovom linku je spisak roba koja podliježu oslobađanju od plaćanja carine: http://www.uino.gov.ba/b/Carina/Oslobadjanja.html
Međutim, za prispijeće tih roba neko treba platiti transport, manipulativne troškove (pošta), ili usluge špeditera kad postoji obaveza izrade carinekih uvoznih dokumenata. Te troškove - usluge, država ne može oslobađati.
Na drugom linku se nalaze uslovi prema kojima se trgovački katalozi ili reklamni materijali oslobađaju od plaćanja carine. Skrećem pažnju na težinu kataloga od 1 kg. http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... litici.pdf (Član 14. 15. i 16 Priloga - strana 89, 90 i 91.)