Miki123 wrote:Ja mislim da Gaši kada ovo čita lupa glavom od zid zatvorske čelije i govori: Pa samo sam trebo registrovati mikrokreditnu organizaciju![]()
Kreditne prevare--
Moderator: anex
-
ssmmiilleeyy
#51 Re: Kreditne prevare--
-
tahoma
#52 Re: Kreditne prevare--
Imam par pitanja, nadam se da ce mi neko moci pomoci, pa cu samo ukratko napisati sta se desavalo. Kome je mrsko sve citati, bar pogledajte pitanja, samo pomozite, pliz 
Tata je 2003. godine pristao biti zirant zeni svog rodjaka na iznos od 16.000 KM. Radilo se o lizingu za auto. Zena je platila samo prvu ratu, prilikom preuzimanja auta i nijednu vise. Nakon pete neplacene rate, dolazi obavijest od banke da ce se poceti odbijati zirantima, tacnije: 1.njenom muzu, koji je valjda bio suduznik, 2. mom tati i 3. jos jednoj zeni koja je takodjer bila zirant. Tata i ta zena su ulozili zalbu na svasta nesto, nije ni bitno, sustina je da se to vuklo 7 godina po sudu sto opstinskom, sto kantonalnom, zena-nosilac kredita je u medjuvremenu umrla, i dosla je konacna presuda da njih troje moraju sve platiti, sto sa glavnicom i kamatama od 7 godina i sudskim troskovima dodje oko 35.000 KM.
Onda su oni otisli u banku i pokusali da se dogovore s njima da im bar kamatu oproste i ta zena iz banke im je, nakon sto je predmet bio na razmatranju, javila telefonom da je prihvacen njihov zahtjev (sto je meni jako sumnjivo) i rekla mu je jos i da on kao pojedinac treba da izmiri samo svoj dio duga i da je s tim on rijesio svoje obaveze po ovom kreditu. Ostaje jos samo da odu u banku i potpisu taj dogovor.
Pitanja:
1. da li je zaista moguce da banka pristane da oprosti tolike kamate?
2. da li se zaista tako dijeli obaveza izmedju ziranata, tj. da moj otac plati trecinu i da ga sigurno nece traziti da plati i ostali dio, ako druga dva ziranta ne mogu platiti druge dvije trecine? Treba li on traziti da banka to eksplicitno napise na toj saglasnosti ili sta je vec? Na presudi pise da "solidarno" snose trosak, sta to znaci?
3. da li se dug mog oca, prenosi na djecu u slucaju, ne daj Boze njegove smrti? Ta zena ima djecu u Americi, zar ne bi i njih banka trebala traziti da naplati dug?
Tata je 2003. godine pristao biti zirant zeni svog rodjaka na iznos od 16.000 KM. Radilo se o lizingu za auto. Zena je platila samo prvu ratu, prilikom preuzimanja auta i nijednu vise. Nakon pete neplacene rate, dolazi obavijest od banke da ce se poceti odbijati zirantima, tacnije: 1.njenom muzu, koji je valjda bio suduznik, 2. mom tati i 3. jos jednoj zeni koja je takodjer bila zirant. Tata i ta zena su ulozili zalbu na svasta nesto, nije ni bitno, sustina je da se to vuklo 7 godina po sudu sto opstinskom, sto kantonalnom, zena-nosilac kredita je u medjuvremenu umrla, i dosla je konacna presuda da njih troje moraju sve platiti, sto sa glavnicom i kamatama od 7 godina i sudskim troskovima dodje oko 35.000 KM.
Onda su oni otisli u banku i pokusali da se dogovore s njima da im bar kamatu oproste i ta zena iz banke im je, nakon sto je predmet bio na razmatranju, javila telefonom da je prihvacen njihov zahtjev (sto je meni jako sumnjivo) i rekla mu je jos i da on kao pojedinac treba da izmiri samo svoj dio duga i da je s tim on rijesio svoje obaveze po ovom kreditu. Ostaje jos samo da odu u banku i potpisu taj dogovor.
Pitanja:
2. da li se zaista tako dijeli obaveza izmedju ziranata, tj. da moj otac plati trecinu i da ga sigurno nece traziti da plati i ostali dio, ako druga dva ziranta ne mogu platiti druge dvije trecine? Treba li on traziti da banka to eksplicitno napise na toj saglasnosti ili sta je vec? Na presudi pise da "solidarno" snose trosak, sta to znaci?
3. da li se dug mog oca, prenosi na djecu u slucaju, ne daj Boze njegove smrti? Ta zena ima djecu u Americi, zar ne bi i njih banka trebala traziti da naplati dug?
- JThomas
#53 Re: Kreditne prevare--
1. jeste ali rijetko 
2. ako na presudi piše solidarno, banka po toj presudi može cijeli iznos naplatiti od bilo kojeg dužnika, a onda oni rješavaju svoj međusobni odnos. znači - traži izričito i napismeno da ti se napiše da te neće teretiti.
3. da, prenosi se, nasljednici odgovaraju do one vrijednosti koliko su iz nasljedstva dobili. da su djeca ovdje, sigurno bi ih tražili, ali ovako im je lakše po vama
edit: DOBRO pročitajte prije nego što potpišete taj sporazum, i ako treba zatražite i vremena još da razmislite i posavjetujete se. trebalo bi da izričito piše iznos duga koji ste dužni platiti, i da bude označena brojem i datumom da presuda protiv vas. i naravno da izričito piše da vas neće teretiti za ostatak iznosa.
2. ako na presudi piše solidarno, banka po toj presudi može cijeli iznos naplatiti od bilo kojeg dužnika, a onda oni rješavaju svoj međusobni odnos. znači - traži izričito i napismeno da ti se napiše da te neće teretiti.
3. da, prenosi se, nasljednici odgovaraju do one vrijednosti koliko su iz nasljedstva dobili. da su djeca ovdje, sigurno bi ih tražili, ali ovako im je lakše po vama
edit: DOBRO pročitajte prije nego što potpišete taj sporazum, i ako treba zatražite i vremena još da razmislite i posavjetujete se. trebalo bi da izričito piše iznos duga koji ste dužni platiti, i da bude označena brojem i datumom da presuda protiv vas. i naravno da izričito piše da vas neće teretiti za ostatak iznosa.
- vjesticanametli
#54 Re: Kreditne prevare--
hmmmm solidarno znaci ako ne moze 1 moze 2 a ako ni on nije likvidan onda 3 .............gdje je to auto sada? ko ga koristi? zasto se ne proda i ne plati dio duga? Na koji nacin je bio zirant tj. koji instrument osiguranja je u pitanju?
-
tahoma
#55 Re: Kreditne prevare--
Pa to za auto je misterija, ja nisam bila ukljucena u cijeli proces od 2003. - 2010., znam samo da je bilo gomila i tuzbi i presuda i zalbi na presude i nakon svega niko ziv ne zna gdje je auto. Nije ga mogla prodati, ako je pod lizingom, a mislim da se banka nije ni trudila naci auto, jer joj je draze oguliti lovu od ziranata. Da sam bila ukljucena cijelo vrijeme u sve to, mozda bismo nesto i pogurali na sudu, al sad vise nema fajde po 100ti put traziti reviziju bla bla, ovako je sud ocito isao u korist banke. Tata je bio zaposlen 2003., a sad je penzioner i nema od cega da vrati, i tu eto upadam ja, bijesna i luda, al evo sad kontam da bar iskoristimo to sto mu je rekla preko telefona, da to stavi i na papir i da se na tome zavrsi.
- vjesticanametli
#56 Re: Kreditne prevare--
auto je uzeto na lizing i znaci vlasnistvo je banke sve do otplate dugovanja................ako nije otplaceno onda banka mora znati sta se desava s tim..............ne moze biti da ga nema..........ne potpisuj nista
jer ono solidarno smrdi pa ne znam mogu li kad ovi ne budu placali opet da se zavrate tvom tati i kazu eh gdine solidarni jemce po kreditu br-xy hajte malo love za auto koje je u zemlju propalo............sta su rekli u banci...........jesu li trazili svoje vlasnistvo i kako nema auta..............imas li advokata
- JThomas
#57 Re: Kreditne prevare--
solidarno znači da se oni od solidarnih dužnika mogu naplatiti kako hoće i kako im je lakše, a oni poslije rješavaju svoj međusobni odnos.
s druge strane, ako stavite na papir sporazum da je tvoj dug po presudi broj taj i taj od datuma tog i tog toliki i toliki i ne veći...onda ih to obavezuje, i taj sporazum je validan osnov za prigovor u izvršnom postupku ako bi ipak poslali presudu na izvršenje. a ako već imaju pravosnažnu presudu protiv tebe na veći iznos, koji cijeli mogu naplatiti od tebe...ne znam šta možeš izgubiti.
s druge strane, ako stavite na papir sporazum da je tvoj dug po presudi broj taj i taj od datuma tog i tog toliki i toliki i ne veći...onda ih to obavezuje, i taj sporazum je validan osnov za prigovor u izvršnom postupku ako bi ipak poslali presudu na izvršenje. a ako već imaju pravosnažnu presudu protiv tebe na veći iznos, koji cijeli mogu naplatiti od tebe...ne znam šta možeš izgubiti.
- vjesticanametli
#58 Re: Kreditne prevare--
cekaj malo.............lizing..........auto kojeg nema........zasto se ne vidi gdje je auto..........neka ga banka konfiskuje/ oduzme sta li vec i neka ga proda ...............zasto to nije uraĐŽeno
- JThomas
#59 Re: Kreditne prevare--
ma ako banka već ima pravosnažnu presudu protiv nje, slabe fajde od toga. a ako je žena umrla, a nasljednici u americi...nagađam da se ni do auta ne može doći.
-
tahoma
#60 Re: Kreditne prevare--
Ja u to nisam bila nikako ukljucena, tek prekjuce saznala da je tata u g...ima. Mislila sam otici s njim u banku, provjeriti hoce li oni napisati to sve sto su mu rekli preko telefona - mislim da bolje ne mozemo izvuci, ali bojim se da njima sad opet postavljam pitanja o svemu, jer se mogu predomisliti, pa da kazu "eh ne morate, dogovor otpada, vratite nam svih 35.000 KM" 
A za advokata... ne znam, ljuta sam i na tog advokata sto je vodio citav slucaj, vucarati to tolike godine, samo da bi uzeo pare, a nista uradio... sad opet nekome ici, reci ce: tuzite ih, zalite se ponovo, kamate samo rastu... nisam pametna...
A za advokata... ne znam, ljuta sam i na tog advokata sto je vodio citav slucaj, vucarati to tolike godine, samo da bi uzeo pare, a nista uradio... sad opet nekome ici, reci ce: tuzite ih, zalite se ponovo, kamate samo rastu... nisam pametna...
- vjesticanametli
#61 Re: Kreditne prevare--
autu se moze uci u trag itekako i nije mi jasno kako ces prihvatiti placati a ne pitati usput gdje je i ko ga voza.........advokat je izgleda zastupao tvog tatu a nazalost igrao za banku............cest slucaj kod danasnjih advokatam
-
tahoma
#62 Re: Kreditne prevare--
nemam pojmavjesticanametli wrote:autu se moze uci u trag itekako i nije mi jasno kako ces prihvatiti placati a ne pitati usput gdje je i ko ga voza.........advokat je izgleda zastupao tvog tatu a nazalost igrao za banku............cest slucaj kod danasnjih advokatam
ko ce znati i kako je ugovor napravljen, mozda pise da ako se ne otplacuje kredit, jednostavno idu na zirante, ne traze auto... sto ima logike za banku, bankin prvi interes jeste povrat novca ... ma ne bi to sve tako ispalo da oni nemaju uporiste u ugovoru... toliko je sve mutno, uzas...
na kraju se sve svodi na: sam pao sam se ubio, kad je vjerovao kome ne treba.
- JThomas
#63 Re: Kreditne prevare--
kasno je za tražiti auto ako već ima pravosnažna presuda gdje piše da si dužan toliko i toliko.
-
tahoma
#64 Re: Kreditne prevare--
daJThomas wrote:kasno je za tražiti auto ako već ima pravosnažna presuda gdje piše da si dužan toliko i toliko.
Nek nam je Bog na pomoci!
Ako nista, javit cu sta je na kraju bilo...
I hvala vam
-
HORN1
#65 Re: Kreditne prevare--
Nevrijeđaj gašija ni on nebi htjeo raditi sve to.Miki123 wrote:Ja mislim da Gaši kada ovo čita lupa glavom od zid zatvorske čelije i govori: Pa samo sam trebo registrovati mikrokreditnu organizaciju![]()
- poznanik
#66 Re: Kreditne prevare--
Onda je u tom slučaju i stekao pravo na vlasništvo automobilaJThomas wrote:kasno je za tražiti auto ako već ima pravosnažna presuda gdje piše da si dužan toliko i toliko.
- JThomas
#67 Re: Kreditne prevare--
banka kod lizinga i ne gubi pravo nad vlasništvom automobila dok ne otplatiš cijeli dug. ako ga ne otplatiš, auto nije ni prestalo biti u vlasništvu banke, a terete te za ostatak duga.
nepravedno, ali šta ćeš, niko ne zavrće ruke ljudima da potpisuju.
nepravedno, ali šta ćeš, niko ne zavrće ruke ljudima da potpisuju.
-
HORN1
#68 Re: Kreditne prevare--
Banke su planski išle u sve ovo s naqmjerom dea izmuzu od siju koliko god mogu više, valjda će promjeniti nčin rada posle dešavanja u Grčkoj gdje je troje banični službenika izgubilo život a mnoge banke imale ogromnu štetu od razjarenih prevarenih klijenata i njihovih familija.
- poznanik
#69 Re: Kreditne prevare--
http://zuko.ba/pdf/Zakon_o_leasingu_FBIH.pdftahoma wrote:Imam par pitanja, nadam se da ce mi neko moci pomoci, pa cu samo ukratko napisati sta se desavalo.
Tata je 2003. godine pristao biti zirant zeni svog rodjaka na iznos od 16.000 KM. Radilo se o lizingu za auto...
Pitanja:
Dobro pročitaj ovaj zakon pa nakon toga i "tatin" ugovor. Pronađi podudarnost i razlike između odredaba iz zakona i odredaba iz ugovora, a mislim da ćeš pronaći i osnov za opravdanost svojih pitanja, odnosno - osnov za postojanje obaveza za tvog oca kao žiranta po tom ugovoru, a vjerovatno i osnov za angažman boljeg advokata.
Teško je davati komentar bez čitanja ugovora.
-
ssmmiilleeyy
#70 Re: Kreditne prevare--
ja bih žirant bio samo Torrabi-u 
- JThomas
#71 Re: Kreditne prevare--
al' ozbiljno, nemojte ako boga znate uzimati kredite ako vam zaista ne trebaju. a naročito biti žiranti drugima. k'o u onom vicu, pitaju se gore na nebu nijemac, talijan i mujo kako je ko umro:
- ja kupio najnovijeg mercedesa, vozio 200 na autobahnu i poginuo!
- ja kupio najnovijeg ferrarija, vozio 250 na autostradi i slupao se i poginuo!
- ja kupio novog golfa na kredit, i umro od gladi...
ne vrijedi novo auto mirnog sna i uništenog zdravlja od sekiracije, a naročito ne vrijedi da ga potomci otplaćuju i da im plijene imovinu zbog njega. a ako već uzimate - pročitajte sto puta šta potpisujete i na šta pristajete, i naročito obratite pažnju na to šta vam banka smije uraditi ako ne plaćate, a najčešće smije jako mnogo
da ne bude sutra - nisam znao. i slobodno se posavjetujte, pitajte, razmislite...nije sramota. i naročito, razmislite kako ćete se osjećati dvije ili pet godina poslije kad budete uplaćivali ratu...
- ja kupio najnovijeg mercedesa, vozio 200 na autobahnu i poginuo!
- ja kupio najnovijeg ferrarija, vozio 250 na autostradi i slupao se i poginuo!
- ja kupio novog golfa na kredit, i umro od gladi...
ne vrijedi novo auto mirnog sna i uništenog zdravlja od sekiracije, a naročito ne vrijedi da ga potomci otplaćuju i da im plijene imovinu zbog njega. a ako već uzimate - pročitajte sto puta šta potpisujete i na šta pristajete, i naročito obratite pažnju na to šta vam banka smije uraditi ako ne plaćate, a najčešće smije jako mnogo
- drndalo
#72 Re: Kreditne prevare--
@tahoma
Ako ces svakako ici u banku s tatom, potegni sva pitanja, ako treba budi i prava zajebana kucka (Pardon my French) i ispitaj ih sviju sve ! Gdje je taj auto kojeg su oni vlasnici, a kojeg tvoj tata postaje vlasnik otplatom svog dijela ?! Sve papire im zahtijevaj, ne libi se balansirati izmedju "dobrog" i "loseg" policajca, i priprijetiti Avazom ako treba, banke nisu bas imune na tu vrstu prijetnje otkad je Fahro poceo "gaziti" Unicredit...
Njima je "zatvoriti" tu stavku u svojim knjigama, ide kraj godine, valja steliti zavrsni racun... To je jedna stvar u vasu korist... Oni su taj plasman odavno vec polu-halalili, posto se ispostavilo da je skoro-pa-nenaplativ... Tako da ako izvuku i 50% istog, to im je bolje nego da ga nekad moraju otpisivati cijelog... Priprijeti i time da ti otac to nema cime platiti, jer je penzioner, a svi znamo da se od penzije ne moze posteno ni ziviti, a ne placati njihove marifetluke, upitaj ih i sta ako se zainatite pa ne date ni dinara, sta ce biti kada tata umre (gluho bilo, zvuci grubo, ali njima to moze pomoci da skontaju neke stvari), i kada im 100% bude nenaplativo... Zvuci nevjerovatno, ali u zavisnosti od statusa tog duga u njihovim glavama (knjigama), te zelje kreditnog odbora da se kotarise necega, cjenkanje nije nemoguce...
Kakav god dogovor postignete, trazi explicitno napismeno da nema vise nikakvih potrazivanja njih prema vama ! Zajebi i ostale duznike, ne interesuju te, nemojte naletiti da se s njima kasnije refenate, nek se banka s njima ganja... Samo papir-crno-na-bijelo gdje ce banka potpisati da nemate vise nista prema njima...
Sa srecom, trebace vam.
Ako ces svakako ici u banku s tatom, potegni sva pitanja, ako treba budi i prava zajebana kucka (Pardon my French) i ispitaj ih sviju sve ! Gdje je taj auto kojeg su oni vlasnici, a kojeg tvoj tata postaje vlasnik otplatom svog dijela ?! Sve papire im zahtijevaj, ne libi se balansirati izmedju "dobrog" i "loseg" policajca, i priprijetiti Avazom ako treba, banke nisu bas imune na tu vrstu prijetnje otkad je Fahro poceo "gaziti" Unicredit...
Njima je "zatvoriti" tu stavku u svojim knjigama, ide kraj godine, valja steliti zavrsni racun... To je jedna stvar u vasu korist... Oni su taj plasman odavno vec polu-halalili, posto se ispostavilo da je skoro-pa-nenaplativ... Tako da ako izvuku i 50% istog, to im je bolje nego da ga nekad moraju otpisivati cijelog... Priprijeti i time da ti otac to nema cime platiti, jer je penzioner, a svi znamo da se od penzije ne moze posteno ni ziviti, a ne placati njihove marifetluke, upitaj ih i sta ako se zainatite pa ne date ni dinara, sta ce biti kada tata umre (gluho bilo, zvuci grubo, ali njima to moze pomoci da skontaju neke stvari), i kada im 100% bude nenaplativo... Zvuci nevjerovatno, ali u zavisnosti od statusa tog duga u njihovim glavama (knjigama), te zelje kreditnog odbora da se kotarise necega, cjenkanje nije nemoguce...
Kakav god dogovor postignete, trazi explicitno napismeno da nema vise nikakvih potrazivanja njih prema vama ! Zajebi i ostale duznike, ne interesuju te, nemojte naletiti da se s njima kasnije refenate, nek se banka s njima ganja... Samo papir-crno-na-bijelo gdje ce banka potpisati da nemate vise nista prema njima...
Sa srecom, trebace vam.
- vjesticanametli
#73 Re: Kreditne prevare--
Iznenadili bi se kada bi vidjeli sta narod sve potpisuje bez da se konsultuje s nekim i na kraju ih banke zeznu tj. kazu vi ste potpisali. Zato sam i spomenula auto jer ako plati polaze pravo na auto. Ne moze biti da ga nema. Kraj godine ide i oni moraju otpis praviti tako da je kolega sa komentarom iznad mene potpuno u pravu. Ne poginji glavu i ne pristaj na sve jer je i njima prpa. Sretno
- JThomas
#74 Re: Kreditne prevare--
niko nije zeznuo onoga ko potpiše nešto što nije pročitao i još bitnije, razumio. samo on sam sebe. zato pamet u glavu.
kod tih ugovora su žiranti najčešće samo sredstvo obezbjeđenja, a ne mogu steći vlasništvo nad predmetom leasing bez obzira koliko su otplatili. trebalo bi vidjeti ugovor, ali žirant je najčešće donji u svim varijantama, njemu samo ostaje mogućnost da regresno tuži glavnog dužnika (a da se od ovog može naplatiti, banka bi naplatila) ako ima ta mogućnost, ženi je puno bolje da sklopi taj sporazum, plati dio duga i završi sa svoje strane tu priču, nego da se izlaže riziku da plati sve a zauzvrat možda, eventualno dobije već izraubovano auto koje ne vrijedi više trećine tih para.
zato ne budite žiranti
kod tih ugovora su žiranti najčešće samo sredstvo obezbjeđenja, a ne mogu steći vlasništvo nad predmetom leasing bez obzira koliko su otplatili. trebalo bi vidjeti ugovor, ali žirant je najčešće donji u svim varijantama, njemu samo ostaje mogućnost da regresno tuži glavnog dužnika (a da se od ovog može naplatiti, banka bi naplatila) ako ima ta mogućnost, ženi je puno bolje da sklopi taj sporazum, plati dio duga i završi sa svoje strane tu priču, nego da se izlaže riziku da plati sve a zauzvrat možda, eventualno dobije već izraubovano auto koje ne vrijedi više trećine tih para.
zato ne budite žiranti