kredit za stan/kucu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#1 kredit za stan/kucu

Post by W0rM »

Želim da aBd kupim u dogledno vrijeme stan ili kuću, zato razmišljam o kreditu. Želio bih da izbjegnem hipotekarni . Koje su mi mogućnosti s tim da ne smijem imati veće opterećenj plate od 450 KM
walter kurtz

#2 Re: kredit za stan/kucu

Post by walter kurtz »

Bolje ti je u kriminal ili pod kiriju od kredita ces dobiti dijabetes tlak i zivot ti nece valjati pisljive bobe
W0rM

#3 Re: kredit za stan/kucu

Post by W0rM »

walter kurtz wrote:Bolje ti je u kriminal ili pod kiriju od kredita ces dobiti dijabetes tlak i zivot ti nece valjati pisljive bobe
Imas li ti konkretno sta u vezi postavljene teme, jer pod kiriju se ne isplati (nisi nikad na svom) a kriminalom se neželim baviti.
vjesticanametli

#4 Re: kredit za stan/kucu

Post by vjesticanametli »

ako nemas dobre zirante, ugovor na neodredeno, sredstva osigiuranja tipa 10003290329837 mjenica i admin. zabrana :-? i zaloziti nesto drugo a ne to sto kupujes.......pisi propalo
ovo je uzas sta sve traze :twisted: :run:
apsidejzi

#5 Re: kredit za stan/kucu

Post by apsidejzi »

W0rM wrote:Želim da aBd kupim u dogledno vrijeme stan ili kuću, zato razmišljam o kreditu. Želio bih da izbjegnem hipotekarni . Koje su mi mogućnosti s tim da ne smijem imati veće opterećenj plate od 450 KM
Ko digne kredit, "aBd" mu ne treba kao uzrecica...
probook

#6 Re: kredit za stan/kucu

Post by probook »

walter kurtz wrote:Bolje ti je u kriminal ili pod kiriju od kredita ces dobiti dijabetes tlak i zivot ti nece valjati pisljive bobe
Cuj bolje kirija!!! Hahah pa bolje mu je imati kredit 450 KM za SVOJE nego kiriju 300 za tudje. Uostalom ako on radi, zena radi i imaju relativno siguran posao zasto ne bi kuoio svoj stan i placao kredit. Poslije dvadesetak godina barem ce znati gdje je pare dao, a onako za kiriju isto kao da ih u sporet ubacuje.
milojicabrzi

#7 Re: kredit za stan/kucu

Post by milojicabrzi »

Opcije kredita sa tom ratom, je da mozes dobiti npr. 60 000 KM na 15 godina.

Mozes i veci iznos ali na 20 godina.

Tesko ces naci opciju bez hipoteke na tako velike kredite, ovi do 30 000 KM idu sa osiguranjem i bez ziranata, svaki veci iznos trazi se puno instrumenata osiguranja (hipoteka ili 2 jako dobra ziranta).

Za kucu se odluci jedino ako imas svoj plac ili od roditelja, sa prikljucima, u protivnom, iole pristojan plac kosta 30 000 KM pa navise, pa bi ti samo 30.000 KM ostalo za kucu, mogla bi se napraviti manja kucica, ne znam koliko imas clanova porodice i sta ti je u opciji.

Ako si vjest u majstorijanju, ili imas u porodici zidara, stolara, molera, koji ti mogu pomoci, a ne zuri ti se, mozes ganjati akcije građevinskog materijala, povoljnije cijene, praviti malo po malo, učestvovati i ti da što manje para ide na majstore itd.

Stan je opcija ako zelis odmah da se uselis.

Inace, kuce se mogu kupiti dosta jefinije nego stanovi... sve je do tebe, izracunaj neku opciju, ali mislim da bez hipoteke ili ziranata nece ici.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8 Re: kredit za stan/kucu

Post by Truba »

a šta fali hipoteci stana kojeg kupuješ

mislim da je to ok
glupost je staviti nešto što već imaš i ono novo pod hipoteku
to je baš bezobrazluk banaka

bio sam i podstanar
to je stvarno rupa bez dna
300 davati mjesečno stvarno je dno dna
obeshrabri čovjeka
tek tad ne možeš dići nikakav kredit jer vide da nemaš nekretninu :D
niš ne možeš kupiti niti izgraditi jer nije tvoje
rovac13

#9 Re: kredit za stan/kucu

Post by rovac13 »

Mene obeshrabri kad vidim ovo ....

Image

Na 25 godina dignes kredit 60 000KM a kroz rate im platis oko 120 000 KM
Na 25 godina dignes kredit 100 000KM kroz rate im vratis oko 200 000 KM

Gluho bilo :run:
W0rM

#10 Re: kredit za stan/kucu

Post by W0rM »

Black swan wrote:a šta fali hipoteci stana kojeg kupuješ

mislim da je to ok
glupost je staviti nešto što već imaš i ono novo pod hipoteku
to je baš bezobrazluk banaka

bio sam i podstanar
to je stvarno rupa bez dna
300 davati mjesečno stvarno je dno dna
obeshrabri čovjeka
tek tad ne možeš dići nikakav kredit jer vide da nemaš nekretninu :D
niš ne možeš kupiti niti izgraditi jer nije tvoje
Živimo u nestabilnom vremenu i ne ako postoji alternativa hipoteci, volio bih da je iskoristim.
milojicabrzi

#11 Re: kredit za stan/kucu

Post by milojicabrzi »

W0rM wrote:Živimo u nestabilnom vremenu i ne ako postoji alternativa hipoteci, volio bih da je iskoristim.
Heh drugar, hipoteke (mortgage) su ti sasvim normalan institut i u razvijenim zemljama, od SAD, Australije, pa nadalje, iako su super stabilne zemlje.

U sustini, hipoteka jeste mraka, ali je i najposteniji nacin osiguranja kredita po sistemu- sam pao- sam se ubio, a ne da zavaljujes zirante okolo.

Ako si siguran u sebe, kreni, ako nisi (i to postujem, nije svacije po selu pishati) cekaj bolje dane.

Nakon nekoliko godina otplate, kada se dug smanji, da se izvest zamjenski kredit da se skine hipoteka.

Jedina je opcija da ako rade oba bracna partnera, neka dva kredita do 30.000 KM, sa osiguranjem, bez hipoteke, to je jedina solucija koju vidim, ako ne zelis da zavaljujes zirante.
probook

#12 Re: kredit za stan/kucu

Post by probook »

rovac13 wrote:Mene obeshrabri kad vidim ovo ....

Image

Na 25 godina dignes kredit 60 000KM a kroz rate im platis oko 120 000 KM
Na 25 godina dignes kredit 100 000KM kroz rate im vratis oko 200 000 KM

Gluho bilo :run:
Katastrofa! Ja gledam ovo na 15 godina 60 000, kamata je strasna nisu normalni sekunde, vrati se 92340. :shock: Na kredit od 60 000 uzimaju preko 30 000 KM. Ma neka se gone u pm.
Truba

#13 Re: kredit za stan/kucu

Post by Truba »

a jel se iko pita koliko će vrijediti taj novac za 10 godina
pare dobiješ odmah i krov
normalno je da ćeš platiti kamate
a što to gledate kroz kamate

gledajte kolika je renta stana doživtno
pa oduzmite od te sume sve što ćete banci vratiti
+ vaše je ODMAH
ne razmišljajte koliko ćete vratiti za 20 godina
razmišljajte o 21 godini kad bude vaše
insomnia78

#14 Re: kredit za stan/kucu

Post by insomnia78 »

Da mi je ova pamet ne bih nikad
Truba

#15 Re: kredit za stan/kucu

Post by Truba »

koliko si to digo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ako vam je rata 600 za stan
a prije ste živjeli u iznajmljenom za 300

vaša sadašnja rata je 300 :D nemojte zajebavati
insomnia78

#16 Re: kredit za stan/kucu

Post by insomnia78 »

Ne, nego +300
Osjeti se to itekako
HAVANA

#17 Re: kredit za stan/kucu

Post by HAVANA »

De ne dipr nego placaj to i suti.Nema pametnijeg poteza od kupovine nekretnine,sto mladji i sto prije.Onda ce ti znati starost gdje ti je bila mladost.A kredit,kredit je super stvar ko ga pametno potrosi.Sta bi bez kredita,ne bi nista u zivotu imao.45 mi godina,20 godina ih vec vracam,5 dugorocnih do sada uzeo,pa prije vratio,pa drugi...Ove godine mi isteko zadnji i reko necu vise i ne dade mi djavo mira ,jos jedan uzmem prije 2 mjeseca.10 godina,nikad na vise.A tebi u francuskoj se posebno isplati,ako si pametno kupio.I ako nisi,i ako si preplatio,opet ces dobro proci.Sebi placas,koliko god ostane,nesta ce ostat.Da si na kiriji, ostalo bi ti mudo.Ustedio ih ne bi.
insomnia78

#18 Re: kredit za stan/kucu

Post by insomnia78 »

:lol:
Ne moRe covjek ni zakukati :lol:
HAVANA

#19 Re: kredit za stan/kucu

Post by HAVANA »

Zamisli mene kako sam kukao,sitna djeca,sitna zena(sreca) :lol: a kredita ne smijem ni napisati.Kad sam ko ti otisao, odmah poslije godinu kupio stan,frontalni kokuz...aj braco mila,radio od 7 ujutro do 17h...rucam i kod kineza u restoran od 19h do 23h...Veselo bilo pravo al ga sprcio za par godina,slozio ga i ostalo mi para za stan u sarajevu.Jos se tad preslo sa franka na euro,skocise cijene nekretnina :sretan:
HAVANA

#20 Re: kredit za stan/kucu

Post by HAVANA »

W0rM wrote:Želim da aBd kupim u dogledno vrijeme stan ili kuću, zato razmišljam o kreditu. Želio bih da izbjegnem hipotekarni . Koje su mi mogućnosti s tim da ne smijem imati veće opterećenj plate od 450 KM
A ti ces morati nesto dati pod hipoteku.Ja nisam mogao zavrsiti ovaj zadnji bez hipoteke, a perfektna mi je kreditna istorija.To je tako kod nas i planiraj u skladu sa tim.Sta fali,das hipoteku i cao.
Sodom1

#21 Re: kredit za stan/kucu

Post by Sodom1 »

HAVANA wrote:De ne dipr nego placaj to i suti.Nema pametnijeg poteza od kupovine nekretnine,sto mladji i sto prije.Onda ce ti znati starost gdje ti je bila mladost.A kredit,kredit je super stvar ko ga pametno potrosi.Sta bi bez kredita,ne bi nista u zivotu imao.45 mi godina,20 godina ih vec vracam,5 dugorocnih do sada uzeo,pa prije vratio,pa drugi...Ove godine mi isteko zadnji i reko necu vise i ne dade mi djavo mira ,jos jedan uzmem prije 2 mjeseca.10 godina,nikad na vise.A tebi u francuskoj se posebno isplati,ako si pametno kupio.I ako nisi,i ako si preplatio,opet ces dobro proci.Sebi placas,koliko god ostane,nesta ce ostat.Da si na kiriji, ostalo bi ti mudo.Ustedio ih ne bi.
Djavolja posla velis :-)
Post Reply