kredit vs. leasing

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Throttle

#51 Re: kredit vs. leasing

Post by Throttle »

Na lizing se ne kupuje auto od 5000KM tako da ti krediti s rokom od godinu otpadaju, rijetki su koji mogu finansirat ratu 1000+KM
permanentan

#52 Re: kredit vs. leasing

Post by permanentan »

To ogranicenje kilometraze je na operativnom leasingu, a na finansijskom leasingu toga nema, sa zadnjom ratom postajes vlasnik auta.
Dosta je jesnostavna procedura odobravanja, trebaju ti tri platne liste, tri izvoda iz banke i cips prijava.
Rata ne smije preci pola neopterecenog dijela plate, a ucesce min 21% vrijednosti.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#53 Re: kredit vs. leasing

Post by liaar »

Throttle wrote:Na lizing se ne kupuje auto od 5000KM tako da ti krediti s rokom od godinu otpadaju, rijetki su koji mogu finansirat ratu 1000+KM
ja sam naveo kredit, zaboravio napisati da je nenamjenski bio
drndalo

#54 Re: kredit vs. leasing

Post by drndalo »

kolegione wrote:
liaar wrote:Ja sam mišljenja da lizing treba izbjegavat u širem krugu.
Em si u većini slučajeva ograničen na određenu kilometražu, em u slučaju neplaćanja ti oduzimaju auto. Ovako u banci digneš nenamjenski kredit, kupiš auto u kešu i vraćaš rate banci. Po potrebi registruješ to auto na brata/sestru/oca/majku, i ako bi došlo do oduzimanja imovine od strane banke iz XY razloga, auto se ne vodi na tebe te ga ne mogu oduzeti.
Situacija je slijedeca, presao sam u drugu kompaniju, u kojoj nemam sluzbeno auto niti sam prijavljen na neodredjeno, i sada mi je nephodno da kupim sebi automobil, ali nisam kreditno sposoban koliko se ja razumijem :) zato pitam lizing, eventualno ako ima trece rijesenje?
Nece to ici lako, ali i kad je sve OK, ne ide lako i brzo. Mislim da dobrom pripremom moze biti koristi...

Prvo, ljudi prodaju pare, nemaju previse kupaca... Drugo, kako svi od njih kod kupovine novog na lizing traze ucesce najmanje u visini PDV-a, ni kad im ga vratis nakon 6 mjeseci nisu bas na gubitku... Samo im smanjujes dobitak... E tu dolazimo do po meni moguce taktike... Auta koja su im vec vracena s lizinga, dakle nemaju taj strah za PDV na novo auto, auto im je svakako vraceno, jedva cekaju da neko pruzme da placa glanicu + kamatu... Opet, tebi je to povoljnije jer je cijena bolja nego novog, a kako je i njima rizik manji nego kod novog, mogli biste se naci u toj prici... Ta auta su iako vracena novija od nasih prosjeka, dakle nadprosjecno dobra.

Kod koga si prije primao platu, i kod koga sada ? Imaju li oni svoj Lizing ? Ti te znaju, iako nisi za stalno zaposlen, ako primas platu preko njih 5 godina, znaju da nisi sklon nevracanju kredita i tako to... Tu se unaprijed naoruzaj izvodima radi prihoda i rashoda, te mozes li servisirati ratu preostalom lovom od plate. Znaju oni da ljudi rade i na odredjeno, i kada bi te ljude skroz ignorisali, mogli bi komotno zakljucati kancelariju... Ali tu budi spreman za pijacno cjenkanje ako treba, i otvoreno im reci da ces obici sve fin./auto institucije u potrazi za najboljom ponudom za uzimanje tvojih para... I da ako nece oni, neko drugi vjerovatno hoce...

I ako bi im nakon 12 mjeseci morao vratiti auto opet na plac, zbog gubitka tog posla, oni bi opet imali auto, stariji doduse, ali sa 1 godinom amortizacije glavnice, plus kamatom koju su ti uzimali, a to je za njih u totalu bolje nego da im ga u startu nisi uzeo sa placa na tu godinu...
pirmin

#55 Re: kredit vs. leasing

Post by pirmin »

Robija i jedno i drugo.
Nema vece gluposti nego uzimati auto preko svojih mogucnosti.
Ali eto, tesko je odoljeti.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#56 Re: kredit vs. leasing

Post by bitanga_sa_otesa »

pirmin wrote: Nema vece gluposti nego uzimati auto preko svojih mogucnosti.
najmanje 80% drzave je u toj robiji :lol: :lol: :lol:
drndalo

#57 Re: kredit vs. leasing

Post by drndalo »

pirmin wrote:Robija i jedno i drugo.
Nema vece gluposti nego uzimati auto preko svojih mogucnosti.
Ali eto, tesko je odoljeti.
Stoji to, ali ako mu je to uslov za obavljanje posla i na njemu ga moze otplacivati, a bez njega ne, onda je sredstvo za rad...
Sodom1

#58 Re: kredit vs. leasing

Post by Sodom1 »

bitanga_sa_otesa wrote:
pirmin wrote: Nema vece gluposti nego uzimati auto preko svojih mogucnosti.
najmanje 80% drzave je u toj robiji :lol: :lol: :lol:
Zato ovako dobro ide
kolegione

#59 Re: kredit vs. leasing

Post by kolegione »

Pozdrav,

Zanima me danas opcija sa lizingom...
Industrialyzer

#60 Re: kredit vs. leasing

Post by Industrialyzer »

Ja ne vidim problem ako neko uzme neki kredit i kupi auto, pa bolje nego cekati xy godina dok skupis te pare. Naravno, da ti je rata podnosljiva i ostale neophodne stvari mozes normalno obezbjediti.

A za forumasa koji se raspituje za leasing imam pitanje, da li mozes naci suduznika koji ima ugovor na neodredjeno? U tom slucaju banka ne pravi nikakav problem na bilo koji iznos kredita koji je bolja opcija definitivno.

Politika svake banke je da ne daje kredit osobi koja radi na odredjeno gdje je rok otplate duzi od trajanja ugovora o radu, ali opet prave neke izuzetke zavisno u kojoj firmi radis. U obzir se uzima stabilnost firme, redovnost placanja, koliko cesto mjenjaju radnike itd. Najbolje ti je da jedan dan obidjes par banaka i saznas sve iz prve ruke
emko1234

#61 Re: kredit vs. leasing

Post by emko1234 »

kolegione wrote:Pozdrav,

Zanima me danas opcija sa lizingom...
Leasing je dobra varijanta za firmu. Pogotovo operativni.
Financijski na koji ti mislis ima prednosti i mana. Najveća mana po meni je što nisi vlasnik auta dok god ga plaćaš, druga najveća mana je što si ugovorom vezan da imas kasko osiguranje sve vrijeme dok je auto "na lizingu".
Mislim za neka skuplja i atraktivnija auta i nije loša varijanta. Ali postoji more neatraktivnih auta za koja postoji jeftinija varijanta od full kaska.
Gray

#62 Re: kredit vs. leasing

Post by Gray »

Sve ima svoje prednosti i mane. Operativni leasing je generalno dobar za firme i za nekoga ko misli mijenjati auta svakih 4-5 godina. Za firme je dobar je je rata leasinga trošak (a ne amortizacijna), a za fizička lica može biti dobar jer operativni leasing se (koliko znam) ne unosi u crk i ne utiče na kreditnu sposobnost za neke druge kredite (ima ljudi koji npr. mogu otplaćivati kredite ali ga ne mogu dobiti zbog pravila banke). Također u pravilu je manja rata operativnog leasinga jer plaćaš samo troškove amrotizacije za taj period (plus kamata).

Kod mene je trenutno auto na finansijskom leasingu, kasko mi ne smeta jer bi ga svakako imao, neću da razmišljam o autu i brinem o njemu.

Oni što kažu da ne treba uzimati na kredit, ok, super je to, ali ako nemaš pare i štediš onda šta je to drugo nego rata kredita? Pet godina štediš po 500 KM mjesečno da bi kupio auto ili uzmeđ kredit pa plaćaš ratu oko 500 KM mjesečno, isto ti je a ovako imaš odmah auto. Jeste da platiš nešto kamate banci, ali to danas nije toliko strašno, a sa starijim autom bi možda imao troškove kvarova, popravki, veća potrošnja, itd.

Dakle kredit nije nikakav bauk, samo ga se treba dobro koristiti.
Last edited by Gray on 05/06/2019 10:28, edited 1 time in total.
amar1994

#63 Re: kredit vs. leasing

Post by amar1994 »

Bez 1200KM plate nema govora o takvom kreditu(500KM rata),a i to pod uslovom da je nasljedjena kuca/stan i da nema recimo zenu i djecu,sta vam je ljudi..
Gray

#64 Re: kredit vs. leasing

Post by Gray »

To je primjer, ne govori niko da je to opcija za svakoga, neko neka uzme 200 ako može, neko 1000, neko neće ništa. Poenta je samo poređenja leasinga i kredita.
amar1994

#65 Re: kredit vs. leasing

Post by amar1994 »

:thumbup:

Kredit duzi od 5god za auto je zatvor..
dadoka84

#66 Re: kredit vs. leasing

Post by dadoka84 »

Pa jeste al evo npr ja sam uzeo na 8 a kupio auto koje je 4 god staro. Ako budem cekao do kraja da se otplati bit ce mu 12 godina i dobrano vrijeme za zamjenu. Naravno uz to sam neke druge obaveze preklopio vezane za stan, inace bi bilo vrijeme otplate krace. S tim da računam da će biti sigurno još jedan dobar juriš što se tiče održavanja i dijelova.
emko1234

#67 Re: kredit vs. leasing

Post by emko1234 »

amar1994 wrote:Bez 1200KM plate nema govora o takvom kreditu(500KM rata),a i to pod uslovom da je nasljedjena kuca/stan i da nema recimo zenu i djecu,sta vam je ljudi..
Mora da ne radiš dok ti je takva računica. 1200-500=700. Regstracija je 5.5-6 stoja. Mjesečno petobanka. 650. Naspes tank goriva ( minimalno ) 120, ostaje 530. Platiš pola režija u tom nasljeđenom stanu/kući ako ne živiš sam 120-150 maraka. Ostaje 410-390. Kupiš hrane mjesečno 200 stoje minimalno. 210-190. Ako radiš, jedeš na poslu i popiješ kafu. 10 maraka dan cca. Znaci s 22 radna dana već si u minusu 10-30 maraka. To je bez cigara, izlaska, dezodoransa ili bilo kakvog neplaniranog troška. Za kredit od 5 stoja za auto, treba imati minimalno 1500 maraka plate plus dijeliti troškove života s nekim. Sori na offu.

Operativni lizing je zapravo dugoročni najam. Totalno neisplativa varijanta za fizička lica.
amar1994

#68 Re: kredit vs. leasing

Post by amar1994 »

emko1234 wrote:
amar1994 wrote:Bez 1200KM plate nema govora o takvom kreditu(500KM rata),a i to pod uslovom da je nasljedjena kuca/stan i da nema recimo zenu i djecu,sta vam je ljudi..
Mora da ne radiš dok ti je takva računica. 1200-500=700. Regstracija je 5.5-6 stoja. Mjesečno petobanka. 650. Naspes tank goriva ( minimalno ) 120, ostaje 530. Platiš pola režija u tom nasljeđenom stanu/kući ako ne živiš sam 120-150 maraka. Ostaje 410-390. Kupiš hrane mjesečno 200 stoje minimalno. 210-190. Ako radiš, jedeš na poslu i popiješ kafu. 10 maraka dan cca. Znaci s 22 radna dana već si u minusu 10-30 maraka. To je bez cigara, izlaska, dezodoransa ili bilo kakvog neplaniranog troška. Za kredit od 5 stoja za auto, treba imati minimalno 1500 maraka plate plus dijeliti troškove života s nekim. Sori na offu.

Operativni lizing je zapravo dugoročni najam. Totalno neisplativa varijanta za fizička lica.
Radim,nego nisam bas isao u detalje ali to je to,sve si rekao :thumbup:

e zamisli sad na to sve jos ratu za stan :-)
Gray

#69 Re: kredit vs. leasing

Post by Gray »

emko1234 wrote:

Osim ako misliš mijenjati auto svakih 5 godina, u tom slučaju je slično kao i kredit.
emko1234

#70 Re: kredit vs. leasing

Post by emko1234 »

Pa i nije baš. Nakon kupovine auta na kredu, nakon 5 godina ti si se rješio kredita i ostaje ti auto.
Nakon 5 godina operativnog lizinga, ti vraćaš auto.
Gray

#71 Re: kredit vs. leasing

Post by Gray »

emko1234 wrote:Pa i nije baš. Nakon kupovine auta na kredu, nakon 5 godina ti si se rješio kredita i ostaje ti auto.
Nakon 5 godina operativnog lizinga, ti vraćaš auto.

Tačno, ali si za npr. auto od 50 hiljada kod kredita platio svih 50 i ostaje ti auto od 15-20 hiljada, a kod operativnog leasinga si platio 30 ili 35 hiljada. znači tokom trajanja leasinga si uštedio (otprilike) tih 15-20 hiljada, koje onda možeš dati za učešće za novi leasing, i tada ti ispada slično. Naravno, ovisi od konkretne kalkulacije i ugovora, ali ovo je ugrubo.
amar1994

#72 Re: kredit vs. leasing

Post by amar1994 »

kredit za nov auto se isplati jedino ako ce se zadrzat barem 10god,inace nije vrijedno sekiracije..

:D
emko1234

#73 Re: kredit vs. leasing

Post by emko1234 »

Pa opet nije. Ja sam za svoju firmu uzmao prije par godina par auta preko operativnog lizinga.
Računica otprilike ide ovako. Učešće je bilo 20%, mjesečna rata sa svim po vozilu je bila 570km ( 5 godina = 34200 ). Kad kažem sve mislim doslovno sve ( kasko, gume, rata za auto, servisi ). Jedino je gorivo tvoje. Nakon 5 godina vratili auta lizingu. Vozila je bilo Caddy 2.0tdi maxi teretni. Cijena je bila oko 33000 novog tad u Asi. Nas je za tih 5 godina izasao oko 40k km. Kad izbiješ gume, kasko, servise smanji se to za ovo učešće. Možda i malo više. Ali vratiš auto i nemaš više auta. Na kredit ti banka pozajmi 33k km, vratiš 35.5km banci. Imaš kaska za 5 godina 3.5k. Imas guma 1000km. Imas servisa 2500km. I to izadje 42k km. Al nakon 5 godina taj Caddy i dalje vrijedi 12-15k km. Ovako tih para nemaš :)
Gray

#74 Re: kredit vs. leasing

Post by Gray »

emko1234 wrote:Pa opet nije. Ja sam za svoju firmu uzmao prije par godina par auta preko operativnog lizinga.
Računica otprilike ide ovako. Učešće je bilo 20%, mjesečna rata sa svim po vozilu je bila 570km ( 5 godina = 34200 ). Kad kažem sve mislim doslovno sve ( kasko, gume, rata za auto, servisi ). Jedino je gorivo tvoje. Nakon 5 godina vratili auta lizingu. Vozila je bilo Caddy 2.0tdi maxi teretni. Cijena je bila oko 33000 novog tad u Asi. Nas je za tih 5 godina izasao oko 40k km. Kad izbiješ gume, kasko, servise smanji se to za ovo učešće. Možda i malo više. Ali vratiš auto i nemaš više auta. Na kredit ti banka pozajmi 33k km, vratiš 35.5km banci. Imaš kaska za 5 godina 3.5k. Imas guma 1000km. Imas servisa 2500km. I to izadje 42k km. Al nakon 5 godina taj Caddy i dalje vrijedi 12-15k km. Ovako tih para nemaš :)

To je već fleet management, to je nešto drugo, gdje su ti svi troškovi uključeni u cijenu, tako da je teško porediti sa "samo" operativnim leasingom gdje nije uključeno ništa osim auta, jer ta firma mora zaraditi nešto i na održavanju, zamjeni guma, upravljanju voznim parkom, itd, itd. To je super npr. za firme gdje ima više auta jer mogu tačno predvidjeti troškove, mada su veći nego da firma sama to radi (a da bi firma sama upravljala voznim parkom mora imati nekoga zaposlenog za to, dijelove, opremu, itd).

Vidjet ćemo, razmatram sve opcije sada pa ću provjeriti koji su uslovi kada se konkretno uporedi :D
emko1234

#75 Re: kredit vs. leasing

Post by emko1234 »

Slažem se, al to je sve dio aranžmana. Mi smo recimo isli na tu varijantu, i nama se nije isplatilo.
Ta varijanta se isplati firmama koje se bave komercijalom ili daju vozila dalje u podnajam. Znači iskljucivo se usteda vrsi na potrosnim materijalima (gume, kasko, servisi) Kasko nema malusa. Lupaj auta koliko hoćeš, te na umanjenju osnovice poreza na dobit. Naravno ne povećava se zaduženost firme jer je auto kolateral kojeg lizing može uzeti kad god hoće.
Ali opet po meni to nije model za fizičko lice.
Za fizička lica samo kredit.
Post Reply