Pozdrav
Zanima me da li je moguce dizanje kredita za drzavljanina BIH koji radi i zivi u Sloveniji..
Otprilike 37.000km za kupovinu stana na 5 godina
Kakva vi bila rata i kamata..
Koje banke nude to..
Lp
Kredit u Bosni za stranca
-
mali jomu
#2 Re: Kredit u Bosni za stranca
Strane fizičke osobe (nerezidenti)
ovjerena važeća putovnica/pasoš ili ovjerena kopija osobne iskaznice/lične karte u slučaju da dolazi iz zemlje s kojom BiH ima potpisan ugovor o bezviznom režimu tj. ima mogućnost ulaska u BiH na osnovu valjane osobne iskaznice, a u slučaju da dokument nije na jednom od službenih jezika u BiH potreban je i prijevod dokumenta na jedan od službenih jezika u BiH ovjeren od strane nadležnih organa,
potvrda o privremenom boravku za korisnike tekućeg računa u banci,
podaci iz radne dozvole/potvrde o prijavi rada ili potvrde/uvjerenja o zaposlenju (koju izdaje poslodavac) ili ugovora o radu ili rješenje o trajnom primanju (mirovina, invalidnina i sl.),
podaci o poreznoj rezidentnosti (država plaćanja poreza, porezni broj, odobreno pravo na trajno boravište i rad u SAD-u „Green Card“).
https://www.unicredit.ba/ba/stanovnistv ... enata.html
(Ako se kao stranac moze otvorit racun u banci, onda bi se trebalo moci dobiti i kredit...)
ovjerena važeća putovnica/pasoš ili ovjerena kopija osobne iskaznice/lične karte u slučaju da dolazi iz zemlje s kojom BiH ima potpisan ugovor o bezviznom režimu tj. ima mogućnost ulaska u BiH na osnovu valjane osobne iskaznice, a u slučaju da dokument nije na jednom od službenih jezika u BiH potreban je i prijevod dokumenta na jedan od službenih jezika u BiH ovjeren od strane nadležnih organa,
potvrda o privremenom boravku za korisnike tekućeg računa u banci,
podaci iz radne dozvole/potvrde o prijavi rada ili potvrde/uvjerenja o zaposlenju (koju izdaje poslodavac) ili ugovora o radu ili rješenje o trajnom primanju (mirovina, invalidnina i sl.),
podaci o poreznoj rezidentnosti (država plaćanja poreza, porezni broj, odobreno pravo na trajno boravište i rad u SAD-u „Green Card“).
https://www.unicredit.ba/ba/stanovnistv ... enata.html
(Ako se kao stranac moze otvorit racun u banci, onda bi se trebalo moci dobiti i kredit...)
-
akcija007
#3 Re: Kredit u Bosni za stranca
Kredit za BH dijasporu za kupovinu nekretnine u BiH samo BBI Banka daje. Kontaktiraj BBI Banku
- hadzinicasa
#4 Re: Kredit u Bosni za stranca
Nudi BBI stambene kredite za dijasporu, ali kad su mi poslali mail sa listom potrebnih dokumenata, odustala sam odmah:Crni macak wrote: ↑29/03/2022 16:08 Pozdrav
Zanima me da li je moguce dizanje kredita za drzavljanina BIH koji radi i zivi u Sloveniji..
Otprilike 37.000km za kupovinu stana na 5 godina
Kakva vi bila rata i kamata..
Koje banke nude to..
Lp
Hvala Vam na dostavljenim informacijama. U nastavku Vam dostavljamo i listu potrebne dokumentacije za ovu vrstu finansiranja:
· Popunjen i potpisan zahtjev za finansiranje s Vaše strane
· Fotokopija lične karte
· Fotokopija BH pasoša
· CIPS prijava o mjestu prebivališta ne starija od 3 mjeseca
· Fotokopija Ugovora o radu sa firmom u inostranstvu
· Dokaz o visini primanja (tri zadnje platne liste i izvod ino banke u kojoj primate platu za tri mjeseca)
· Fotokopija potvrde o boravku u inostranstvu i fotokopija ID dokumenta iz inostranstva
· Izvještaj iz registra kredita zemlje u kojoj ste zaposleni
· Dokumentacija o kolateralu (procjena vrijednosti nekretnine koja će biti obezbjeđenje, odnosno koju planirate kupiti), te kupoprodajni ugovor za isti
Dokumentacija koju dostavljate iz inostranstva treba da bude prevedena na službeni jezik BiH. Prevod treba biti ovjeren potpisom i pečatom ovlaštenog sudskog tumača. Shodno navedenom, molimo Vas da nam date podatak da li već imate u planu područje/lokaciju na kojoj namjeravate kupovati nekretninu, a kako bismo onda Vaš zahtjev proslijedili šefu nadležne BBI poslovnice koji će Vam dostaviti detaljnu ponudu i voditi Vaš predmet, nadamo se sve do realizacije
Srdačan pozdrav,
BBI banka
-
mali jomu
#5 Re: Kredit u Bosni za stranca
E svasta...
Pa kud ce banka vjerovat stranom clientu... normalno da ce trazit tacan broj crvenih i bijelih krvnih zrnaca, fulne li se samo jedno zrnce, vozdraaa
Pa kud ce banka vjerovat stranom clientu... normalno da ce trazit tacan broj crvenih i bijelih krvnih zrnaca, fulne li se samo jedno zrnce, vozdraaa
-
swanfilter
#6 Re: Kredit u Bosni za stranca
Hadzinica mislila da je dovololjno to sto je vani i kreda je ceka ...
- karanana
#7 Re: Kredit u Bosni za stranca
a sto ne bi vjerovala kad bi kolateral bila ta nekretnina?
evo recimo postavljacu teme treba 37 hiljada. ne znam sta i gdje kupuje ali vjerovatno ta nekretnina kosta dosta vise od 37 hiljada. eto nek kosta 70 hiljada. sto mu banka ne bi dala 37 a da kao osiguranje uzme nekretninu vrijednu 70?
- Haris.ba
#8 Re: Kredit u Bosni za stranca
Zato sto banku zanima novac, prodaja nekretnine je zadnji stadij kojim se zele baviti.karanana wrote: ↑30/03/2022 16:45a sto ne bi vjerovala kad bi kolateral bila ta nekretnina?
evo recimo postavljacu teme treba 37 hiljada. ne znam sta i gdje kupuje ali vjerovatno ta nekretnina kosta dosta vise od 37 hiljada. eto nek kosta 70 hiljada. sto mu banka ne bi dala 37 a da kao osiguranje uzme nekretninu vrijednu 70?
I nije stvar visine cijene nekretnine. Mozda je neka neatraktivna nekretnina. I opet, mora je u prvoj prodaji ponuditi po cijeni sudskog vjestaka. Procedura....
-
mali jomu
#9 Re: Kredit u Bosni za stranca
Ma nije samo proooceeeduuuuuuuraaaaaaaa u kilometrima, vec 50% i dobar zajeb... ja nesto jednom nekom vamo sredjivo nesto, znam neku raju u bankama i tako to, i svi se papiri sredili, sve ORGINALI SA PECATIMA FOLOVIMA GOLOVIMA, i rece mi jaran daj mi te papire da ih pregledam, kaze ostavi mi ih par dana i javim ti... jooooj kad me zovno, ja tamo kad mi izvadi PRAVE NJIHOVE BANKARSKE ORGINALE I uporedi sa ovim sto sam mu dao, karatstrofaaa, samo mi rece ne petljaj se vise sa ovim...
pa zipa te se loma...
(ima i ispravnih... a ima i zajeba sa "orginalima")
pa zipa te se loma...
(ima i ispravnih... a ima i zajeba sa "orginalima")