KREDIT(POMOC)
Moderator: anex
-
siskobn
#1 KREDIT(POMOC)
Kao prvo veliki pozdrav za sve,imam jedan nerjesiv problem cini mi se i ako ko ima kakav savjet zamolio bih ga da podijeli sa mnom,
Naime imao sam nesto gotovine i ja i supruga odlucimo se na hipotekarni kredit s namjerom podici kucu i useliti a ostatak uloziti u posao koji nam je dobro isao,
posto smo imali odredjene planove i dijelili sa svima ideje,doslo je do odredjenih kontakata da se novac preusmjeri na kupovinu stanova i lokala,znate ono nas 10-15 podigne zgradu pa podijeli,nazalost,poslije mjesec dana saznajem da sam prevaren za skoro 180000km,da sam dzaba dao kucu pod hipoteku,da su papiri lazirani,da mi vrijedi samo ugovor o davanju novca ovjeren u opstini i mjenice,ganjajuci lopova saznajem da je prevario jos ljudi ali ja ostajem bez posla kao i supruga,
upoznajem banku sa stanjem,objasnjavam da zbog nemogucnosti placanja visoke rate trazim smanjenje postojece uz produzenje roka placanja,ali me niko ne slusa,trazim zamrzavanje kredita po novom zakonu ali mi takodje ne izlaze u susret,pokusavam im objasniti da ja nikako ne mogu da platim toliku ratu ali i da necu da mi garante opominju,borim se kako znam i umijem,ali nista,
pitanje je sta i kako uraditi sada,kako natjerati banku da te poslusa,kako da ti pomogne,upoznao sam ih sa situacijom na vrijeme,pokusavam da se snadjem,
jednostavno me ljuti zar je moguce da nemaju sluha za bilo sta osim kad im dajes novac.
sto se tice lopova on je jos u gradu,siri se i vara i dalje,policiju zabole,kazu tuzi,i sl.
ja samo znam ukoliko izgubim kucu ima da ga odrobijam,a vec ludim
Naime imao sam nesto gotovine i ja i supruga odlucimo se na hipotekarni kredit s namjerom podici kucu i useliti a ostatak uloziti u posao koji nam je dobro isao,
posto smo imali odredjene planove i dijelili sa svima ideje,doslo je do odredjenih kontakata da se novac preusmjeri na kupovinu stanova i lokala,znate ono nas 10-15 podigne zgradu pa podijeli,nazalost,poslije mjesec dana saznajem da sam prevaren za skoro 180000km,da sam dzaba dao kucu pod hipoteku,da su papiri lazirani,da mi vrijedi samo ugovor o davanju novca ovjeren u opstini i mjenice,ganjajuci lopova saznajem da je prevario jos ljudi ali ja ostajem bez posla kao i supruga,
upoznajem banku sa stanjem,objasnjavam da zbog nemogucnosti placanja visoke rate trazim smanjenje postojece uz produzenje roka placanja,ali me niko ne slusa,trazim zamrzavanje kredita po novom zakonu ali mi takodje ne izlaze u susret,pokusavam im objasniti da ja nikako ne mogu da platim toliku ratu ali i da necu da mi garante opominju,borim se kako znam i umijem,ali nista,
pitanje je sta i kako uraditi sada,kako natjerati banku da te poslusa,kako da ti pomogne,upoznao sam ih sa situacijom na vrijeme,pokusavam da se snadjem,
jednostavno me ljuti zar je moguce da nemaju sluha za bilo sta osim kad im dajes novac.
sto se tice lopova on je jos u gradu,siri se i vara i dalje,policiju zabole,kazu tuzi,i sl.
ja samo znam ukoliko izgubim kucu ima da ga odrobijam,a vec ludim
- pitt
#2 Re: KREDIT(POMOC)
nije tebi jarane banka kriva.......
-
siskobn
#3 Re: KREDIT(POMOC)
Znam ja da meni nije banka kriva, ali ja sam otisao kad sam ostao bez posla da se posavjetujem sA njima sta dalje ima li kakvo rjesenje o reprogramu i slicno nisam naisao na razumjevanje jer naravno imam jake zirante a i hipoteku pa imaju od cega naplatiti, ja nisam od onih koji bjeze od problema ja samo trazim pomoc i razumjevanje o smanjenju rate jer stvano trenutno nemam uslove za osnovne zivotne potrebe a kamoli za ratu kredita koja je bogami povelika. I nisam ja jedina prevarena zrtva na ovom svijetu ipak sam ja za svoje pare crncio od jutra do sutra i ulozio ih ne znajuci u ruke lopovu koji je prije svega i jak falsifikator. Ja samo pokusavam da rijesim problem po problem a trenutno mi je najveci moj hipotekarni kredit jer mogu lako da ostanem bez imovine. Recimo da sada podignete kredit za kucu i posle nekog vremena ostanete bez posla i vi i supruga kao svaki normalan covjek pokusavate da platite svoje obaveze i ne zelite da iznevjerite prijatelje koji su garantovali za vas odlazite u banku objasnjavate situaciju i pokusavate da nadjete neko rijesenje ali nikovas ne zeli da slusa. Sta poduzeti ako niste u stanju platiti ratu, to je pravo pitanje!
- starii
#4 Re: KREDIT(POMOC)
staro pravilo ne vjeruj nikome...lakše ti je da sad nađeš tog lopova il platiš nekome da ubije boga u njemu i da ti vrati pare...bar bi ja tako, jer svakako nema pravne države...uglavnom sretno 
- Locker
#5 Re: KREDIT(POMOC)
Tebi je vakat da okrenes novi list i pocnes sve od nule. Ako mozes kredit 'pokrit' sa tom hipotekom prodaj je i zatvori ga. Nemoj dopustit da ti ziranti vracaju kredit i kunu te citav zivot. Paralelno sa tim tuzi tog koji te prevario i mozda Bog da da ti se nekad te pare (ili barem dio) vrate. A onda lagano ti i zena u potragu za novim poslom. Ljudi su i gore stvari prezivili pa normalni ostali, trebamo se samo rata sjetit... Svako od nas je imam crn period u zivotu, ali poslije toga uz sabur dodju i bolji dani... Nek ti dragi Bog olaksa ovo sve...
-
siskobn
#6 Re: KREDIT(POMOC)
znam,najgore mi sto se bojim da cu izgubit ono gdje sam odrastao,to mi je najgore,pokusavam sve,al ne ide,ne mogu da shvatim da banka ne zeli da pomogne,njoj svakako ne ide u prilog da uzme kucu ili da garnti placaju pa da se vucemo po sudovima,sta je s novim zakonom,ima li sta od zamrzavanja na kratko
- Priorat
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#7 Re: KREDIT(POMOC)
ja bi njega prelezao sto i tebi preporucujem...
-
siskobn
#8 Re: KREDIT(POMOC)
ne znam,imam kcerkicu i ona mi je sve,jos mi ona ulijeva nadu,al Bosna je deff mrtva zemlja sto se tice zakona i sl,kao i karaktera ljudi,da imam 18 do sad bi ko zna sta bilo,ovako ona mi daje snage da pokusam sve za nju
-
Vertigo
#9 Re: KREDIT(POMOC)
Agencija za bankarstvo FBiH: Zahtjevi za reprogram kredita do kraja godine
Objavljeno: 12.06.2009. 000000 12:28
Izvor: sarajevo-x.com
Građani Federacije BiH će zahtjeve za reprogramiranje kredita bankama moći dostavljati do kraja godine, a kredite reprogramirati na godinu.
Foto: Arhiva Ovo je sadržano u odluci o privremenom reprogramiranju kredita koju je prošle sedmice usvojio Upravni odbor Agencije za bankarstvo Federacije BiH, a kojom se građanima koji trpe posljedice ekonomske krize omogućava da redovno servisiraju kreditne obaveze.
"Banke će reprogramirati kredite klijentima koji ispune uvjete, odnosno dokažu da su finansijski problemi u koje su dospjeli, izazvani krizom. To znači da će imati pravo na reprogram ako su ostali bez posla, ako im je plata znatno umanjena ili kasni više od tri mjeseca, te ako neki drugim dokumentom dokažu da trenutno nisu u stanju vraćati kredite", objašnjava Zlatko Barš, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.
Dodaje da pod reprogramiranje podliježu sve vrste kredita koje banke daju stanovništvu i da ne postoje ograničenja u pogledu njihove visine. Krediti zadržavaju istu klasifikaciju i uvjete kreditiranja od prije početka krize, odnosno zaključno sa 30. septembrom prošle godine.
Banke su, kako pojašnjava Barš, obavezane odlukom da klijente upoznaju sa svim elementima reprograma, a posebno o tome koliko će više plaćati za kamate u odnosu na prvobitno ugovoreni iznos.
"U vremenu reprograma, dok glavnica miruje, klijenti će plaćati kamatnu stopu koja će biti vraćena na nivo na kojem je bila ranije, odnosno na dan 30. septembra 2008. godine", naglasio je Barš.
Odluka o reprogramiranju važi i za kreditne revolving kartice na kojima klijenti imaju kredite koje u određenom postotku mjesečno otplaćuju. Rokovi otplate u tom slučaju će, takođe na osnovu zahtjeva klijenata, moći biti prolongirani.
Barš dodaje da se odluka o reprogramiranju kredita ne odnosi na pravna lica, ali napominje da banke imaju mogućnost da na osnovu bilateralnih sporazuma odobravaju reprogram kredita pravnim licima.
trebalo bi da nesto moze...
Objavljeno: 12.06.2009. 000000 12:28
Izvor: sarajevo-x.com
Građani Federacije BiH će zahtjeve za reprogramiranje kredita bankama moći dostavljati do kraja godine, a kredite reprogramirati na godinu.
Foto: Arhiva Ovo je sadržano u odluci o privremenom reprogramiranju kredita koju je prošle sedmice usvojio Upravni odbor Agencije za bankarstvo Federacije BiH, a kojom se građanima koji trpe posljedice ekonomske krize omogućava da redovno servisiraju kreditne obaveze.
"Banke će reprogramirati kredite klijentima koji ispune uvjete, odnosno dokažu da su finansijski problemi u koje su dospjeli, izazvani krizom. To znači da će imati pravo na reprogram ako su ostali bez posla, ako im je plata znatno umanjena ili kasni više od tri mjeseca, te ako neki drugim dokumentom dokažu da trenutno nisu u stanju vraćati kredite", objašnjava Zlatko Barš, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.
Dodaje da pod reprogramiranje podliježu sve vrste kredita koje banke daju stanovništvu i da ne postoje ograničenja u pogledu njihove visine. Krediti zadržavaju istu klasifikaciju i uvjete kreditiranja od prije početka krize, odnosno zaključno sa 30. septembrom prošle godine.
Banke su, kako pojašnjava Barš, obavezane odlukom da klijente upoznaju sa svim elementima reprograma, a posebno o tome koliko će više plaćati za kamate u odnosu na prvobitno ugovoreni iznos.
"U vremenu reprograma, dok glavnica miruje, klijenti će plaćati kamatnu stopu koja će biti vraćena na nivo na kojem je bila ranije, odnosno na dan 30. septembra 2008. godine", naglasio je Barš.
Odluka o reprogramiranju važi i za kreditne revolving kartice na kojima klijenti imaju kredite koje u određenom postotku mjesečno otplaćuju. Rokovi otplate u tom slučaju će, takođe na osnovu zahtjeva klijenata, moći biti prolongirani.
Barš dodaje da se odluka o reprogramiranju kredita ne odnosi na pravna lica, ali napominje da banke imaju mogućnost da na osnovu bilateralnih sporazuma odobravaju reprogram kredita pravnim licima.
trebalo bi da nesto moze...
- Mjesanac
#10 Re: KREDIT(POMOC)
Predlazem da se rjesis svih ne potrebnih stvari npr. ako imate dva auta prodajte jedno. Od toga nastavite placati rate. Ako ne bude dovoljno snadjite se nekako. Nadjite neki posao sa sigurnom platom dok se ne rjesite kredita.
Sretno i iduci put pamet u glavu
Sretno i iduci put pamet u glavu
- The Nightwatchman
#11 Re: KREDIT(POMOC)
ja mislim da si ti prijatelju malo obrnuo teze. postavljas stvari kao da ti je banka kriva sto ti ne da reprogram. ustvari - ti si kriv jer si usao u poslovni poduhvat sa nekim ko je prevarant. na tebi je bila odgovornost da procjenis svoje poslovne partnere.
banka daje reprogram samo za opravdane i vrlo konkretne razloge. znaci, koliko sam ja shvatio, ti cak ne mozes ni dokumentirati tu prevaru, odnosno nemas niti jedan dokument kojim bi mogao dokazati da te je covjek prevario, jer si potpisao nesto sto si potpisao.... tuzba? cisto sumnjam (odnosno 100% sam siguran da ces u slucaju tuzbe izgubiti i novac i živce, a u slucaju da ne tuzis izgubit ces samo novac, pa ti skontaj).
moram ti odmah reci da se u "bankarsko meko srce" ne pouzdaješ jer tako nešto ne postoji.
sto se šupka (da se ovako izrazim bez zvjezdica) tice, nemoj se upustati u fizicke obracune jer time nista neces dobiti, mozes samo biti na gubitku. ja ti predlazem da sjednes sam sa sobom i da uvjeris samoga sebe da si pametniji od njega, te da mu smislis nesto vrlo promisljeno i mudro. svi imamo slabe tacke, svi imamo neke svoje ahilove pete. na tebi je da ti skontas njegovu i da ga tu pogodis.
vidis, on je tebe nasamario na takav nacin da ti njemu nista ne mozes. igrao je promisljeno i pametno (ne opravdavam cin, ali si nasjeo). sada je red na tebi. samo hladne glave i sa tebi najbitnijim stvarima (dijete, zena, stagod...) uvijek u prvom planu. nemoj dopustiti da te izbaci iz takta.
pozdrav.
banka daje reprogram samo za opravdane i vrlo konkretne razloge. znaci, koliko sam ja shvatio, ti cak ne mozes ni dokumentirati tu prevaru, odnosno nemas niti jedan dokument kojim bi mogao dokazati da te je covjek prevario, jer si potpisao nesto sto si potpisao.... tuzba? cisto sumnjam (odnosno 100% sam siguran da ces u slucaju tuzbe izgubiti i novac i živce, a u slucaju da ne tuzis izgubit ces samo novac, pa ti skontaj).
moram ti odmah reci da se u "bankarsko meko srce" ne pouzdaješ jer tako nešto ne postoji.
sto se šupka (da se ovako izrazim bez zvjezdica) tice, nemoj se upustati u fizicke obracune jer time nista neces dobiti, mozes samo biti na gubitku. ja ti predlazem da sjednes sam sa sobom i da uvjeris samoga sebe da si pametniji od njega, te da mu smislis nesto vrlo promisljeno i mudro. svi imamo slabe tacke, svi imamo neke svoje ahilove pete. na tebi je da ti skontas njegovu i da ga tu pogodis.
vidis, on je tebe nasamario na takav nacin da ti njemu nista ne mozes. igrao je promisljeno i pametno (ne opravdavam cin, ali si nasjeo). sada je red na tebi. samo hladne glave i sa tebi najbitnijim stvarima (dijete, zena, stagod...) uvijek u prvom planu. nemoj dopustiti da te izbaci iz takta.
pozdrav.
- sinus
-
Gray
#13 Re: KREDIT(POMOC)
sinus wrote:http://www.alfa-faktoring.com/Naplata.php
Oprez, mišići i kompjuteri u borbi protiv dužnika
emailštampaj
Piše: Centar za istraživačko novinarstvo
Naplata potraživanja putem sudova u Bosni i Hercegovini (BiH) je toliko nepouzdan metod da ga poduzetnici najradije izbjegavaju, te se snalaze kako znaju i umiju: bilo angažovanjem "mišićavih momaka" ili pak traženjem plaćanja unaprijed, po principu "čast svakom - veresija nikom".
Kompanija za kreditni menadžment TCM Groupa, koja djeluje u više od 155 zemalja svijeta, u svom nedavno objavljenom izvještaju svrstava BiH u rang sa Bjelorusijom, Palestinom i Kubom po pitanju rizičnosti kreditiranja. U izvještaju se navodi: "BiH i Bjelorusija su europske zemlje gdje se povjerioci mogu oprostiti od svog novca."
Naplata potraživanja je od kritične važnosti za sva preduzeća, a posebno za male privrednike, kaže Emir Medanhodžić, vlasnik agencije za poslovno savjetovanje ProBeneFit.
"Svako je svakome dužan", kaže on. "Uzme robu i ne plati. Sudovi ne mogu jednostavno toliki broj da riješe. To se razvlači dvije, tri, pet godina. To je strahovit problem i ljudi odustaju od biznisa."
Mnogi dužnici pokušavaju izbjeći plaćanje dugova tako što mijenjaju adresu firme, pa čak i njeno ime.
"Imam pun ormar sudskih taksi koje ne možemo naplatiti", kaže Gara Šahinović, predsjednica Privrednog odjeljenja Općinskog suda u Bihaću. "Ja kažem stranki često: zašto vi ustrajavate na tužbi – kad ga ne možete naći za ročište, kako ćete ga naći za naplatu?"
Sudske parnice su skup, dugotrajan i nesiguran način naplate potraživanja i zato su poduzetnici potražili djelotvornije načine.
Alternativno rješenje nudi četrdesettrogodišnji Mustafa Dagoja, bivši policajac i pripadnik specijalne antiterorističke jedinice a danas vlasnik jedine registrovane firme za naplatu potraživanja u BiH "Alfa faktoring". Prije 10 godina Dagoja je u Travniku osnovao detektivsko-zaštitarsku firmu koja je vremenom prerasla u jedinu registrovanu agenciju za naplatu dugova u BiH.
Mustafa Dagoja je vlasnik Alfa Faktoringa, jedine legalne agencije za naplatu potraživanja u BiH.
Dagoja se hvali kako on i njegov tim, kojeg čine četiri uposlenika, te pet advokata i psihologa koji rade po ugovoru, uspijevaju prikupiti oko 70 posto dugovanja u ime svojih klijenata. Za svoje usluge naplaćuju do 30 posto iznosa potraživanja, u zavisnosti od visine i starosti duga.
Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva su razgovarali sa četiri klijenta ove agencije čija imena su objavljena na njihovog web stranici. Dva klijenta su rekla da im potraživanja još uvijek nisu vraćena, a jedan od njih na to čeka više od godinu dana. Treći klijent je tvrdio da ne poznaje Dagoju, no možda je samo nastojao prikriti činjenicu da koristi njegove usluge.
Dagoja kaže da su njegovi uposlenici naoružani, ali da se služe isključivo zakonski dozvoljenim metodama. Novinarima CIN-a nije želio otkriti imena dužnika, niti im je htio dozvoliti da provedu jedan radni dan sa njegovim uposlenicima.
Rad svoje agencije Dagoja opisuje kao kombinaciju poslova savjetnika, medijatora i pravosuđa. Kaže da uz to Afla djeluje mnogo fleksibilnije nego državne institucije koje nemaju niti vremena ni živaca da se aktivnije posvete problemu.
"Naša privreda ne može krenuti naprijed dok ja dugujem tebi, on meni, ovaj onom i tako dalje, razumiješ", kaže Dagoja. "Definitivno ne može."
Pojedini privrednici pokušavaju izbjeći probleme oko naplate dugova tako što djeluju preventivno.
Štite se poslujući po sistemu "iz ruke u ruku", što pruža relativnu sigurnost poslovanja, ali i drastično usporava tok novca, razvoj firme i rast ekonomije u cjelini.
Borko Vrhovac, suvlasnik Drvne industrije Bor kaže da je jednom vodio spor protiv dužnika i da ne želi više ikad na sud.
"Bez obzira kakve dokaze imaš i kakav ugovor", kaže Vrhovac,"to se razvlači po sudu godinama. Sad sam se obezbijedio i poslujem tako da robu isporučujem nakon plaćanja avansa koji je toliki da pokriva moje troškove."
Naplata dugova na "nježniji" način
Kako bi se rasteretili sudovi 2004. godine je osnovano Udruženje medijatora u BiH, koje pokušava problem velikog broja neriješenih predmeta riješiti vansudskom nagodbom.
Od 2005. godine do danas, 33 medijatora iz cijele zemlje je posredovalo u 625 sporova od kojih su uspješno riješili 320. Pa ipak, ovo je tek kap u moru, posebno kada se uzme u obzir da je samo Općinski sudu u Sarajevu, zaključno sa 1. julom 2007. godine, imao 6.513 neriješenih privrednih sporova.
Reforma pravosuđa, donošenje novih zakona, poput onog iz 2004. godine kojim su uspostavljena privredna odjeljenja u 16 registarskih sudova širom BiH, ali i izmjene entitetskih Zakona o parničnom postupku skratili su vrijeme potrebno za rješavanje sporova.
"Prije toga nisam mogao riješiti niti jedan spor, ali od tada je malo bolje. To je moje iskustvo, ali ima razlika od suda do suda", kaže advokat iz Cazina Omer Abdagić.
Usprkos tome, trenutnom dinamikom će sudijama Privrednog odjeljenja Općinskog suda u Sarajevu trebati sedam i po godina da riješe zaostale sporove.
Umjesto da ova odjeljenja primaju samo nove predmete, kaže Slobodan Pavić, advokat iz Bosanskog Novog, ona su odmah po osnivanju zatrpana sa više od 100.000 postojećih predmeta.
"To je najveća glupost. To je radio neko ko je mislio zlo ovoj državi i privredi", kaže Pavić. On smatra da je zakon neefikasan i za to okrivljuje Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH i Ured visokog predstavnika. Bilo bi pametnije da su stari predmeti ostavljeni tamo gdje jesu, a da se novi rješavaju po ubrzanoj proceduri, smatra Pavić.
Čak i da sudovi nisu pretrpani, i da rješavanje sporova ne traje godinama, ključno pitanje ipak ostaje neriješeno – izvršenje presude i naplata dugovanja. Sudovi imaju ograničen uticaj i ne mogu natjerati dužnika da plati dug. Poduzetnicima na kraju ostaje samo skupa moralna satisfakcija, jer im pored duga ostaje još i da plate sudske troškove i troškove advokata.
Slavko Simić, vlasnik fabrike obuće "Bross trade" iz Banja Luke jedan je od mnogobrojnih biznismena koji su dobili spor na sudu, ali i dalje ne mogu da naplate dugovanja.
"Ima presuda da oni moraju platiti i blokirani su im računi, ali ništa. Nema para", kaže Simić. Dodaje da je 2000. godine imao potraživanja u visini od oko 70.000 do 80.000 KM, tada dovoljnih za kupovinu dva stana u Banja Luci. Čak i kada bi nekim čudom dobio taj novac, cijene su toliko narasle da bi danas za taj iznos mogao kupiti tek jedan i to manji stan.
Međutim, čak i kada sud donese presudu, dodatni problem predstavlja i nemogućnost ulaska u trag firmi kojoj treba uručiti rješenje. "Često ne možemo pronaći firmu da joj uručimo sudski poziv ili rješenje", kaže sudija Šahinović iz suda u Bihaću. "Firme mijenjaju adrese i to ne prijavljuju."
Do firmi koje su promijenile adresu sudovi nastoje doći objavljivanjem poziva i rješenja u novinama. No, to ne rješava problem izvršenja rješenja.
Brojne izmjene entitetskih zakona o registraciji preduzeća na kraju su koristile prevarantima. Vlasnici fiktivnih firmi jednostavno ugase firmu, a njenim brisanjem iz sudskog registra nestaju i svi dugovi. Čak i ako se uđe u trag osnivaču firme, oni odgovaraju samo do visine ulagačkog kapitala koji iznosi 2.000 KM.
"Otvore firme, zaključe pet-šest dobrih poslova i nestanu", kaže sudija Šahinović.
Advokat Omer Abdagić kaže da je u velikom broju slučajeva dug nemoguće naplatiti. "Od 2004. godine do danas sam imao oko 15 takvih presuda. Jednostavno nema novca na blokiranom računu, firma nema imovine...." Kaže da je u jednom slučaju išao tužbom na privatnu imovinu vlasnika, ali da za takvo što treba pred sudom dokazati da je riječ o apsolutno čistoj prevari.
Neefikasno sudstvo samo podstiče sumnjive firme na prevaru, smatra Salih Alispahić, pomoćnik sekretara Biznis servis centra Zeničko-dobojskog kantona.
"Da znaju da ima institucija koja će to riješiti, oni bi se suzdržali od takvih djela", kaže on.
Rješenja sa zapada
Poslovni savjetnik Medanhodžić kaže da u drugim zemljama naplata potraživanja ne predstavlja problem.
"Ako si u Americi na crnoj listi, gdje god dođeš niko ti ne da kredit, ni da kupiš, ni karticu da uzmeš. Ti si mrtav. Tako treba i kod nas dovesti", kaže on.
Upravo to jedna firma iz Sarajeva pokušava napraviti u našoj zemlji.
Izvršni savjetnik Adnan Hrenovica i izvršni direktor firme LRC Inženjering Emil Kučković kažu da njihov kreditni biro ne koristi fizičku silu ili psihološki pritisak jer ne vjeruju u njihovu djelotvornost.
Napominju da se im se Dagoja, premda i sam utjerivač dugova, obraćao za pomoć pri naplati potraživanja.
Princip kreditnog biroa riješio je problem naplate dugova u mnogim zemljama kaže Adnan Hrenovica, izvršni savjetnik LRC Inžinjeringa.
U njihovoj bazi podataka nalaze se informacije o 130.000 firmi iz BiH koje svakodnevno bivaju ažurirane podacima iz Centralne banke BiH. Njihovi programeri su tokom posljednjih sedam godina, koliko firma postoji, prikupili i objedinili informacije o klijentima i potraživanjima iz mnogih drugih izvora kao što su penzioni i zdravstveni fondovi, komercijalne banke, mikrokreditne organizacije, ambasade i javna preduzeća. Ovo je LRC-u dalo moć da dužnicima zagorča život.
Hrenovica objašnjava da ako niste redovan platiša, na primjer računa za komunalije, a želite podići kredit iz banke, dobiti kreditnu karticu ili kupiti auto na lizing kod klijenata LRC-a, oni će lako vidjeti vašu kreditnu historiju i vaše dugove, i odbiti vas.
LRC je putem baze podataka omogućio svojim klijentima da naplate dugove u rasponu od tričavih 1,65 KM pa do gotovo 220.000 KM. Na ovaj način su u 2007. godini klijenti LRC-a, uključujući toplane i vodovode, uspjeli naplatiti više od 9 miliona KM potraživanja.
Sistem također omogućava i kompenzacionu naplatu u slučajevima kada dužnici nemaju novca da vrate dugove.
Emil Kučković, izvršni direktor LRC Inženjeringa kaže da sistem kreditnog biroa na pomaže samo povjeriocu da naplati potraživanja već i dužniku da otplati svoj dug čak i kada nema novca.
Kučković objašnjava da ako dužnik nema novca kako bi izmirio dugove, a ima robu, mašine ili usluge koje može prodati, LRC tu informaciju prosljeđuje svojim mnogobrojnim klijentima i lako nalazi zainteresovane kupce. Na taj način dužnici mogu doći do sredstava kojima će vratiti dugove.
Uposlenici kreditnog biroa su se umorili od pokušaja da zainteresuju vlasti za donošenje zakona koji bi obavezao banke i državne ustanove da provjeravaju kreditnu historiju građana i preduzeća. Konkretnu podršku nisu nikada dobili.
Političari smatraju da je ovaj prijedlog samo način da LRC zaradi više novca. Partneri iz LRC se slažu da bi to bila jedna od posljedica njihovog prijedloga, no dodaju da bi se ovim prepolovio ogroman broj neriješenih sudskih sporova, a vlasti bi napunile budžet efikasnijom naplatom režija i doprinosa za radnike.
Ministar finansija BiH Dragan Vrankić nije odgovorio novinarima CIN-a na nekoliko puta postavljeno pitanje: Zašto ne koristimo ovaj sistem naplate potraživanja?
- kriticarka_nikova
#14 Re: KREDIT(POMOC)
Moze li mi neko pojasniti kako se izracuna mjesecna rata kredita? Npr. dignes 50.000 KM gdje je 8,11% na 360 mjeseci. Ima li neko da zna kako se izracuna mjesecna rata i da mi napise postupak kako se to radi.
-
duboka_misao
#15 Re: KREDIT(POMOC)
http://www.procreditbank.ba/bih/kreditni.aspkriticarka_nikova wrote:Moze li mi neko pojasniti kako se izracuna mjesecna rata kredita? Npr. dignes 50.000 KM gdje je 8,11% na 360 mjeseci. Ima li neko da zna kako se izracuna mjesecna rata i da mi napise postupak kako se to radi.
- kriticarka_nikova
#16 Re: KREDIT(POMOC)
Znam ja za ove online kalkulatore, ali nije to ono sto trazim, ipak hvala ti na trudu.duboka_misao wrote:http://www.procreditbank.ba/bih/kreditni.aspkriticarka_nikova wrote:Moze li mi neko pojasniti kako se izracuna mjesecna rata kredita? Npr. dignes 50.000 KM gdje je 8,11% na 360 mjeseci. Ima li neko da zna kako se izracuna mjesecna rata i da mi napise postupak kako se to radi.
-
GoschaUkuchi
#17 Re: KREDIT(POMOC)
A zna li neko kako se moze zamrznuti kredit? Na dvije godine, recimo!
- atko
#18 Re: KREDIT(POMOC)
Formula za jednostavni kamatni racun je:
K=(G*n*p) /100
Formula za slozeni kamatni racun
K=G(r^n - 1), r=1+p/100
K-kamata
G-glavnica
n-vrijeme u godinama
p-kamatna stopa
Naravno, kada to izracunas nece se slagati sa proracunom banke... ako ih pitas zasto ... reci ce ti da je to tajna formula banke
Cak ces dobiti manju ratu kad racunas na ove njihove online kalkulatore ali isopd stoji "NAPOMENA: Dobijeni podaci ne predstavljaju konačne uslove i služe isključivo u svrhu informisanja."
Naravno formula ko formula ... fol je u pravnim odredbama kroz koje oni daju sebi za pravo sta sve smiju a ljudima kad treba kredit zure i samo sarnu ugovor
zato dobro otvori oci i procitaj sve
... ali uvijek se na kraju izvuku na euribor da oderu ljude jos koji procenat 
K=(G*n*p) /100
Formula za slozeni kamatni racun
K=G(r^n - 1), r=1+p/100
K-kamata
G-glavnica
n-vrijeme u godinama
p-kamatna stopa
Naravno, kada to izracunas nece se slagati sa proracunom banke... ako ih pitas zasto ... reci ce ti da je to tajna formula banke
Cak ces dobiti manju ratu kad racunas na ove njihove online kalkulatore ali isopd stoji "NAPOMENA: Dobijeni podaci ne predstavljaju konačne uslove i služe isključivo u svrhu informisanja."
Naravno formula ko formula ... fol je u pravnim odredbama kroz koje oni daju sebi za pravo sta sve smiju a ljudima kad treba kredit zure i samo sarnu ugovor
zato dobro otvori oci i procitaj sve
- Rimad
#19 Re: KREDIT(POMOC)
Na žalost, ne znam kako da pomognem. Čudi me stav policije, "tuži ga" ?
Prvo što bih uradio je prijavio svakog službenika koji mi da takav odgovor.
Drugo, da li znaš koga je još prevario. Udruži se sa njima. Mislim da bi preko sudova išlo pravo sporo. Kidnapujte đubre i natjerjte ga da vam vrati novac. Ako ne vrati, osakatite ga ili ubijte. Ako ne možete vi to uraditi, ima ko može. Nađite utjerivača dugova i dajte mu procenat.
Mislim pravo ti se čudim. Neko te zezne za 180 000KM, a ti gledaš kako to da riješiš sa bankom.
Prvo što bih uradio je prijavio svakog službenika koji mi da takav odgovor.
Drugo, da li znaš koga je još prevario. Udruži se sa njima. Mislim da bi preko sudova išlo pravo sporo. Kidnapujte đubre i natjerjte ga da vam vrati novac. Ako ne vrati, osakatite ga ili ubijte. Ako ne možete vi to uraditi, ima ko može. Nađite utjerivača dugova i dajte mu procenat.
Mislim pravo ti se čudim. Neko te zezne za 180 000KM, a ti gledaš kako to da riješiš sa bankom.
-
Richard Peti
-
Richard Peti
-
siskobn
#22 Re: KREDIT(POMOC)
ma probano je sa nekim lokalnim,al nista lako ih kupise,naime rijec je o familiji koja od toga zivi,uzas,nazalost treba neko sa strane,a posto je suma velika ko zna dal ce biti karakter pa vratiti,nije tesko otici i nakupiti face,koliko su karakter da te ne izrade ili da ih neko ne kupi,
pokusavam da rijesim problem jedan po jedan,naime ako mi banka uzme kucu,ja sa porodicom napolje ne treba mi niko onda,sam cu nesto,ovako pokusavam da dobijem na vremenu dok nesto ne smislim,ja sam samo postavio pitanje sta se desava ako neko nema da plati banci ratu,ostao naglo bez posla,obratis se banci za zahtjevom da ti omuguci neko bar placanje,ne ide ni njima ni tebi u prilog pa da nadjete zajednicko rjesenje,sta sa tim ljudima
pokusavam da rijesim problem jedan po jedan,naime ako mi banka uzme kucu,ja sa porodicom napolje ne treba mi niko onda,sam cu nesto,ovako pokusavam da dobijem na vremenu dok nesto ne smislim,ja sam samo postavio pitanje sta se desava ako neko nema da plati banci ratu,ostao naglo bez posla,obratis se banci za zahtjevom da ti omuguci neko bar placanje,ne ide ni njima ni tebi u prilog pa da nadjete zajednicko rjesenje,sta sa tim ljudima
-
Mirza984
#23 Re: KREDIT(POMOC)
I ja sam mislio da sam u velikom sranju....4 kredita imam i ostao bez posla...ali sada cu da prodam komad zemlje da vratim 2 pa poslije jos i tako dok ga ne vratim skroz a onda nema tog ko ce me nagovoriti da nekada opet dizem kredit..mene je isto prevarilo za 10 000 KM i to moj vlastiti punac....samo eto mene prevarilo ali opet on nije toliko bio kriv...2 mozdana dobio ...sjebao mu se posao on bi to meni vratio al nema od kuda e to je jos gore....sad kad vidim kako se snalazi sve mi nezgodno ga masirati vise za te pare,mogu samo da halalim i boga molim da meni ne bude kao sto je njemu sada...sto se tice kredita u raiffeisenu imam 4 neplacene rate i isao sam kumio molio nece da zalede,tako da ne placam rate a oni zovu kao hoce da se dogovore..sreca nemam ziranta pa ne mogu jos nista bez suda...ali mnogo mnogo susretljiviji i traze bar po 50 km eto samo da se vraca hahaahha e to je kad se oni zeznu...to je bio kredit od 10 000 bez ziranata...siskobn wrote:znam,najgore mi sto se bojim da cu izgubit ono gdje sam odrastao,to mi je najgore,pokusavam sve,al ne ide,ne mogu da shvatim da banka ne zeli da pomogne,njoj svakako ne ide u prilog da uzme kucu ili da garnti placaju pa da se vucemo po sudovima,sta je s novim zakonom,ima li sta od zamrzavanja na kratko