Kredit i sudužnik?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
descent

#1 Kredit i sudužnik?

Post by descent »

Namjeravam predati zahtjev za nenamjenski kredit u Hypo banci,receno mi je da mi je potreban samo sudužnik iako mi plata prelazi 1/3 rate kredita.
Dali sudužniku plata mora biti također 1/3 rate ili samo žirantu i dali sudužnik mora ovjeriti papire u firmi gdje radi ili samo izvaditi potvrdu da mu se uplacuje zdravstveno i penziono? :)
chuchumbamayumbe

#2 Re: Kredit i sudužnik?

Post by chuchumbamayumbe »

descent wrote:Namjeravam predati zahtjev za nenamjenski kredit u Hypo banci,receno mi je da mi je potreban samo sudužnik iako mi plata prelazi 1/3 rate kredita.
Dali sudužniku plata mora biti također 1/3 rate ili samo žirantu i dali sudužnik mora ovjeriti papire u firmi gdje radi ili samo izvaditi potvrdu da mu se uplacuje zdravstveno i penziono? :)
Pa machak, valjda bi to trebao da pitas u banci? :roll:
suncokret

Post by suncokret »

to su ti sve trebali u banci lijepo objasniti
a ti si trebao pitati ako već nisu
amrica

Post by amrica »

suduznik je isto sto i duznik, mora povaditi sve papire iz firme i njemu se skida pola rate. Suduznik nije zirant, tj rezervni duznik nego je paralelno sa tobom duzan plaćati.
Moj savjet, bjezi iz Hypo banke, imaju toliko komplikovanu proceduru i neodredjene kamatne stope, sve nesto zakukuljeno i zamumuljeno. I nemas uvid na platnoj listi koliko ti je skinuto rata nego samo na njihovoj evidenciji, a tu nemas pojma sta ti je sve skinuto, a sta ti je obracunato... Imas druge banke koje ne traze suduznike, a kamate su manje. Malo se raspitaj, HVB CPB, Volksbank, ... NLB... imaju neke normalne procedure i kamate su tu negdje oko 8%-9%, zavisi od vrste kredita.
amrica

Post by amrica »

Ocito ne znas puno o dizanju kredita, poenta je da rata ne smije prelaziti 1/3 (ili 1/2) plate, zavisno od banke. Nije bitna 1/3 rate, rata ti se skida citava, u slucaju ako imas suduznika, onda vama dvojici po pola.
maajaa

Post by maajaa »

suduznik je isto sto i duznik, mora povaditi sve papire iz firme i njemu se skida pola rate
Imam kredit u HVB, muz je suduznik - sa njegove plate ne skidaju polovinu rate
amrica

Post by amrica »

u vecini banaka muz zeni i obrnuto ne moze biti ni zirant a kamo li suduznik, kako ste vi to izveli ne znam, mora neki interni dogovor.
karanana

Post by karanana »

amrica wrote:u vecini banaka muz zeni i obrnuto ne moze biti ni zirant a kamo li suduznik, kako ste vi to izveli ne znam, mora neki interni dogovor.
Mislim da nisi u pravu. Znam za jos jednu banku gdje moze. Navedi banke u kojim ne moze.
Manch

Post by Manch »

Muz je podigao kredit u Volksbanci, ja sam suduznik i skida nam se po pola rate posto je rata povelika. Da je rata manja, moglo bi i da se samo njemu odbija.
maajaa

Post by maajaa »

u vecini banaka muz zeni i obrnuto ne moze biti ni zirant a kamo li suduznik, kako ste vi to izveli ne znam, mora neki interni dogovor.
ma nije nikakav interni dogovor ... kad sam svojevremeno obilazila banke i raspitivala se za uslove kreditiranja, niko mi nije rekao da muz ne moze biti suduznik.
amrica

Post by amrica »

ali morate imati zirante
HamzaC

Post by HamzaC »

amrica wrote:ali morate imati zirante
Nije nužno!
Skyfox

Post by Skyfox »

karanana wrote:
amrica wrote:u vecini banaka muz zeni i obrnuto ne moze biti ni zirant a kamo li suduznik, kako ste vi to izveli ne znam, mora neki interni dogovor.
Mislim da nisi u pravu. Znam za jos jednu banku gdje moze. Navedi banke u kojim ne moze.
Moze u Raiffeisen-u....
maajaa

Post by maajaa »

ali morate imati zirante
Stambeni je kredit, bez ziranata ali uz hipoteku :-)
Post Reply