kredit i smrt

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
igirl

#1 kredit i smrt

Post by igirl »

zanima me jeli neko upoznat sta se desava sa hipotekarnim kreditom u slucaju da nosioc kredita premine??? jesu li onda suduznici i jemci duzni nastaviti placati, ili banka oduzme nekretninu???
nonca

#2 Re: kredit i smrt

Post by nonca »

koliko ja znam dugovi se prenose na nasljednike, no nisam siguran,,,mozda neko zna pouzdano??
akcija007

#3 Re: kredit i smrt

Post by akcija007 »

Dugovi se prenose na nasljednike tj. i ta nekretnina i hipoteka prelaze pararaelno na nasljednike i onda je stvar nasljednika kako ce se s bankom dogovoriti dal ce odmah prodati nekretninu nastaviti vracati kredit i sl...
burekodsira

#4 Re: kredit i smrt

Post by burekodsira »

stanite, zar ne pise u zakonu da naslijednik ima pravo da bira hoce li prihvatiti naslijednistvo ili ostavnistvo (ili kako se to vec zove)!?
karanana

#5 Re: kredit i smrt

Post by karanana »

pa to su i rekli svi gore. ako nasljednik hoce da preuzme otplate i nekretninu - bujrum, ako nece, banka uzima i prodaje.
The Nightwatchman

#6 Re: kredit i smrt

Post by The Nightwatchman »

ima i varijanta ako je osoba bila zivotno osigurana, onda se mogu sredstva police kapitalizirati i usmjeriti u namirenje obaveza prema banci. neke banke ovo prihvataju kao kolateral, bez potrebe za suduznicima i jemcima
burekodsira

#7 Re: kredit i smrt

Post by burekodsira »

karanana wrote:pa to su i rekli svi gore. ako nasljednik hoce da preuzme otplate i nekretninu - bujrum, ako nece, banka uzima i prodaje.
ok u pravu si :evil: .

a ko vraca npr nenamjenski kredit bez hipoteke?
papacja

#8 Re: kredit i smrt

Post by papacja »

burekodsira wrote:
karanana wrote:pa to su i rekli svi gore. ako nasljednik hoce da preuzme otplate i nekretninu - bujrum, ako nece, banka uzima i prodaje.
ok u pravu si :evil: .

a ko vraca npr nenamjenski kredit bez hipoteke?
Žiranti ili jemci, izuzev da neko od familije onoga koji je umro dobrovoljno ne preuzme obavezu plaćanja kredita. Tj., ako se niko ne javi, banka će izmirenje kredita tražiti od jemaca.
jazzer

#9 Re: kredit i smrt

Post by jazzer »

igirl wrote:zanima me jeli neko upoznat sta se desava sa hipotekarnim kreditom u slucaju da nosioc kredita premine??? jesu li onda suduznici i jemci duzni nastaviti placati, ili banka oduzme nekretninu???
Je l to kontas smrcu da zajebes banku :-D ?
Post Reply