_tulumba_ wrote:Prvo i osnovno, obrati paznju na efektivnu kamatnu stopu, znaci gdje god budes se raspitivao, pitaj za efektivnu KS jer ti je ustvari to realna kamatna stopa. (uključuje osim nominalne, sve dodatne troškove tipa provizije i sl.). To bi ti, po meni, trebao da bude 1 od glavnih kriterija za odbir banke. Nezz da li je potrebno objasnjavati kako banke obračunavaju kamate. Druga stvar, namjena kredita.
U svakoj banci, potrošački nenamjenski su krediti sa najvećim KS i plus jos ako nemaš neko osiguranje za kredit, na to jos dodatno koji % stoga, naglasi i objasni zašto tačno su ti potrebni novci i jos ti je dodatni plus ako kažes da imaš uštedjevinu te da ti je samo dio potreban za kupovinu auta.
Samo vozilo ti se može uzetio kao zalog, nešto sto je uobičajeno. Treće, zavisno koliko možes mjesečno izvdvojiti za ratu, rok same otplate ti je itekako bitan iz razloga sto isti iznos sa istom KS na 2 različita perioda znači da čes na duži period imati znatno veći trošak kamate, prema tome, što kraći period to bolje. Što se tiče odabira banake, prvo se bazira na banke koje su dobrim djelom orjentisane na stanovništvo npr. UniCredit, Raif.B. a zašto ne otići i u Intesu, Procredit i ostale manje banke.
hvala na brzom odgovoru
Da za efektivnu ks znam i slažem se da je to br. 1 na šta treba obratiti pažnju. Što se tiče namjene kredita, naravno to ću im spomenuti da već imam dio novca a 5.000 mi je potrebno kao ostatak. OK što se tiče vremena otplate, primio k znanju: što kraće to bolje, slažem se

Najvjerovatnije da će to biti Unicredit,inače podižem platu preko te banke tako da ću najvjerovatnije odabrati njih s tim da ću naravno uzet još bar 2 banke u obzir..
@spacek
Hvala za info i prijedlog.
Jednostavno imam neke druge izdatke koji mjesečno "načinju" redovno platu tako da ne mogu baš uštediti čitav iznos mjesečne plate a s druge strane vozim trenutno auto koje je u vrijednosti nekih 3.500-4.000 km kojem je jednostavno vrijeme da se zamijeni s novijim zbog troškova održavanja, manje potrošnje itd. Prijedlog se super ali trenutno nisam u situaciji da ostvarim osnovni preduslov za prijedlog.