KREACIONIZAM

Rasprave o vjerskim temama.
Propast1

Post by Propast1 »

Haqqani wrote:Bismillah!
Bog ti pomogo momce...
Amin!

http://www.harunyahya.com/download/down ... p?id=16141

Nemojte pretjerano likovati :)
Haqqani, ja ti dadoh primjer kao odgovor na tvoje pitanje, a ti nista?
NIN

Post by NIN »

Propast1 wrote:
Bog ti pomogo momce...
Amin!

http://www.harunyahya.com/download/down ... p?id=16141

Nemojte pretjerano likovati :)
Pa zar nije ocigledno da nema sta reci!
Ali tu mi jos nesto tu nije jasno: uvijek zapocinju raspravu (mislim na kreacioniste) i redovno je gube, bez da potkrijepe svoje tvrdnje necim jacim i solidnijim. Uostalom, zasto toliko brinu o svijetu i o dokazivanju kako je isti nastao kada je, kako su oni ubjedjeni, taj svijet samo usputna stanica za mnogo vazniji svijet koji ih ceka poslije ovog dzehenema na zemlji. Ja da vjerujem u to ne bih puno razbijao glavu o tome. Izgleda da se tu nesto drugo nazire, mozda ni kreacionisti nisu sto-posto sigurni u svoju teoriju. Pa zar neko od kreacionista na pocetku ne rece da je darvinizam samo teorija?! Sta bi onda predstavljao kreacionizam? Fakat?
NIN

Post by NIN »

Mislim da ima jos jedan problem u shvatanju teorije evolucije, to je njeno neshvatanje! Vidim kako neki barataju genima u gore navedenim postovima ali nije to to. Digger lijepo iznese mapu ali je slabo ko procita kako treba. Malo bi se tu trebalo poraditi na nasem rezumjevanju zivota a ne gledati ga sa strahopostovanjem. Evo samo jedan link sa NG gde se moze naci i rad na utvrdjivanju naucnog Adama. Potrebno je samo malo otvoriti oci......
https://www3.nationalgeographic.com/gen ... index.html
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

citat:
"...zar ne znaju nevjernici da su nebesa i zemlja bili jedna cjelina pa smo ih mi raskomadali..."
"...i da mi iz vode sve živo stvaramo..."
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!
Sorry sto se ranije nisam javljao , imam problema sa konekcijom ( LOGOSOFT NARAVNO ).

Pa nisi mi bas dao validan primjer. Kakve ima veze stvaranje atmosfere sa evolucijom?
U ovome eksperimentu je covjek dobio veoma jednostavne organske molekule,sto je daaaaaleeeeko od kompletnog zivuceg biohemijskog sistema, i na kraju naucnik zakljucuje kako hipoteticki ima sanse da se stvori zivot iz nezivota :) MA DAJ MOLIM TE . Ima sanse , hipoteticki ???Pa zar se nauka zasniva na pretpostavkama , ja sam mislio da su pitanju egzaktni pokazatelji . Po ovome Nauka i Religija su veoma blizu , kao sto i jesu:) Ja vjerujem u Bozansku istinu , dok ti vjerujes u teoriju evolucije koja se zasniva na pretpostavkama tipa š.b.b.k.b.b.( šta bi bilo kad bi bilo).
Prenj

Post by Prenj »

Haqqani,

Darwinova teorija evolucije se ne bavi samim postankom zivota, vec njegovom evolucijom.
Za dalje citanje preporucujem ti ovaj site
http://www.talkorigins.org/faqs/comdesc/
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!

Hvala prenj :) Daj mi jedan dokaz za evoluciju. I ti mi dajes pretpostavke . Daj mi dokaz da je nesto nezivo postalo zivo .
dezurni-X

Post by dezurni-X »

Haqqani, Prenj, bilo bi lijepo od vas kada biste prestali sa navođenjem linkova a počeli sa nekom konstruktivnom raspravom na ovu temu.

Vjerujem da nas ima puno koji jedva čekamo rasplet a vi nam samo linkove navodite. :(

Hajde sad lagano, svojim riječima :) ili prosto navedite tekst koji podržavate :)
forUMASH

Post by forUMASH »

Hvala prenj :) Daj mi jedan dokaz za evoluciju. I ti mi dajes pretpostavke . Daj mi dokaz da je nesto nezivo postalo zivo .
....pa dragi Haqqani, zar to nije osnova teorije kreacionizma.....nije bilo nista, sve bilo mrtvo i onda dosao bog i od nista stvorio vascijeli dunjaluk i sva ziva bica na njemu.....
Prenj

Post by Prenj »

dezurni-X wrote:Haqqani, Prenj, bilo bi lijepo od vas kada biste prestali sa navođenjem linkova a počeli sa nekom konstruktivnom raspravom na ovu temu.

Vjerujem da nas ima puno koji jedva čekamo rasplet a vi nam samo linkove navodite. :(

Hajde sad lagano, svojim riječima :) ili prosto navedite tekst koji podržavate :)
Konstruktivnu raspravu na temu sa onima koji ne znaju u vlastitom jeziku znacenje rijeci 'teorija'?
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!
....pa dragi Haqqani, zar to nije osnova teorije kreacionizma.....nije bilo nista, sve bilo mrtvo i onda dosao bog i od nista stvorio vascijeli dunjaluk i sva ziva bica na njemu.....
Da tako jeste, potpisujem , ali ja trazim dokaz iz aspekta evolucionizma , o tome kako je nastao zivot na zemlji.
Prenj

Post by Prenj »

Da tako jeste, potpisujem , ali ja trazim dokaz iz aspekta evolucionizma , o tome kako je nastao zivot na zemlji.
Sta je predmet Darwinove teorije evolucije?
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!
Konstruktivnu raspravu na temu sa onima koji ne znaju u vlastitom jeziku znacenje rijeci 'teorija'?
Bilo kakva rasprava nece imati smisla , cisto sumnjam da ce bilo ko ubijediti nekoga u suprotno :) Namjera mi je druga , jednostavno da obadvije " Teorije" stavim u istu ravan- makar iz " naucnog aspekta" . Samim tim bih doveo do "ravnopravnosti" , i onda stvarno ne vidim razloga zasto se ne bi obadvije teorije uvrstile u edukacioni program ( skole , univerziteti).Jer imamo situaciju u kojoj se vec desetljecima "gura" jedna teorija, a druga pokusava potisnuti.
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!
Evolucija naravno :)
forUMASH

Post by forUMASH »

....nisi bas najprincipijelniji.....u sustini, teorija je ista ali u zavisnosti od odijela koje nosi ti je podrzavas ili je negiras.....moje misljenje se bazira na sustini teorije, a odijelo je sporedna stvar.....
Prenj

Post by Prenj »

Evolucija naravno :)
Kakve veze ima evolucija sa postankom zivota?
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!
Nikakve :)
Propast1

Post by Propast1 »

Nikakve :)
Posto neces nista da procitas, mozes li mi odgovoriti sta kaze islamska filozofija zbog cega je Bog stvorio Univerzum prije 15 milijardi godina, a covjeka tek nedavno?

U islamskoj filozofiji postoji objasnjenje
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!

O kakvoj bolan Islamskoj filozofiji govoris?
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!

The influence of William Shakespeare on western culture has made him arguably Britain's greatest export. Now it is being claimed that his work resembles the teachings of the Islamic Sufi sect.
The argument will be put forward next month at Shakespeare's Globe Theatre in London. It comes as part of a week of events focusing on Islam to address concerns raised by the 'war on terror' and improve understanding of the links between Islam and British culture....

The respected academic Dr Martin Lings will put forward this thesis in his lecture on 23 November. 'Shakespeare would have delighted in Sufism,' said Lings, who is 96 and an adherent of Sufism. 'We can see he obviously knew a lot about some kind of equivalent sect or order.'

Lings argues that the guiding principles of Sufi thought are evident in Shakespeare's writing. The plays, he believes, depict a struggle between the dawning modernist world and the traditional, mystical value system. And, like the Sufis, the playwright is firmly on the side of tradition and spiritualism....

Lings believes that characters in some of the best known works exemplify the Sufi quest for purification, while others represent Shakespeare himself.

'I am going to say that it is wrong to say we know very little about Shakespeare because he is present in his plays to a remarkable degree,' said Lings, who was keeper of oriental manuscripts and printed books and in charge of Koranic manuscripts at the British Museum. He argues that the journey of Edgar, in King Lear , is like the Sufi's search for truth, in which the seeker is helped by angelic characters and impeded by diabolic agents.

While the magician-like figure of Prospero, orchestrating the action in The Tempest, and the manipulative Duke of Vienna in Measure for Measure are commonly seen as Shakespeare's alter egos, Lings traces the teachings of a spiritual order akin to Sufism in their words.

The famous line of Prospero's 'We are such stuff as dreams are made on' is a complete fit, he claims, adding that King Lear's words also eerily echo Sufi ideas when he tells his faithful daughter: 'Upon such sacrifices, my Cordelia, the gods themselves throw incense.' Lings makes the point that the Bard is 'quite at home' with 'Gods' in the plural.

The International Shakespeare Globe Fellowship Lecture will take place in the middle of the Islam Awareness Week on the 22-28 November and will be preceded by a lecture from Shaykh Hamza Yusuf, the founder of the Zaytuna Institute in California, who will look at Shakespeare's sonnets from a Sufi perspective.

Throughout the week the outside walls of the theatre on the banks of the Thames will be illuminated with scenes of Islamic culture.

On the final weekend a souk will take over the premises, with stalls selling eastern wares. The week will also form part of the 4th centenary celebrations of the first recorded performance of Othello , which will be marked by staged readings of four plays featuring Moors and Turks.

Echoes of Sufism

'Upon such sacrifices, my Cordelia, the gods themselves throw incense'
King Lear to his daughter, Act V, Scene III

'We are such stuff as dreams are made on'
Prospero in The Tempest, Act IV, Scene I

Guardian

koliko doista znamo...
Propast1

Post by Propast1 »

O kakvoj bolan Islamskoj filozofiji govoris?
Hm, pocinjem sumnjati u tebe Haqqani.

Prije 40 tak godina MM Sharif iz paksitana je dobio grant Pakistanske vlade da napravi cijelovit prikaz Islamske folozofije. Izdao je knjigu u dva dijela sa nekoliko najpoznatijih islamskih profesora filozofije pod naslovom Istorija islamske filozofije. Trebao si je procitati prijatelju. Neznam moji su roditelji to kupili jos davno prije rata.

A da te malo podsjetim: Filozofija (između ostalog) nastoji razumjeti smisao zivota covjeka na zemlji. Sve velike kulture su poznate po svojim filozofima čija su razmišljanja i ideje o životu i smrti, materijalnom i transcendentalnom, postanku i nestanku - pa tako i u islamskoj kulturi.

E sad prijatelju ako ti mislis raspravljati o smislu nastanka zivota (pogotovo s islamskog aspekta), o Bogu i njegovim atributima, postanku covjeka i nastanku svemira, a postavljas pitanja kao 'O kakvoj bolan Islamskoj filozofiji govoris?' vjweruj da to nema nikakvog smisla.

Takvi su vecina u islamskoj omladini. Oni bi samo da nesta citiraju Kuran hadis i sunnu i cim udjes dublje u diskusiju oni postavljaju pitanja 'kakva filozofija bolan'.

Ako hoces otvori temu o Bozijim atributima na primjer pa cu da ti pokazem sta je islamska filozofija.
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!

Stani sad ahbabu , zastavi :) Ocito brkas pojmove. Ne znam ko je i kada napisao prikaz islamske filozofije, i pretpostavljam koji autori su obuhvaceni tim prikazom, i shvati jedno , U islamu nema filozofije, pa to je apsurdno , uzimas dva dijametralno suprotna pojma u jednom kontekstu, razmisli malo .
A da te malo podsjetim: Filozofija (između ostalog) nastoji razumjeti smisao zivota covjeka na zemlji
E svasta , da mi je neko pricao , rekao bih mu it`ssssssss.......(u pozadini se cuje monthy python intro). Pa jesi ti pretjerao sa kahvom :) " Filozofija nastoji razumijeti smisao zivota covjeka na zemlji", " Allahu ekber". De mi molim te definisi onda "Islamsku filozofiju". Znas sta je ahbabu , hoces da si pametan tamo gdje nisi .
Ako hoces otvori temu o Bozijim atributima na primjer pa cu da ti pokazem sta je islamska filozofija.
I ti ces me onda sprasiti :) John wayne , nisam te prepoznao . Davno sam ja izcitavao Ibn Arebija , Gazalija, Rumija, i ostale Islamske velikane, i znas koliko oni imaju veze sa filozofijom ? Isto toliko, koliko i Pjer Kiri sa baletom!Islam i filozofija ne idu u istu recenicu , ni pod razno . Islam ima svoje uporiste u Kur`anu i Sunnetu Božijeg poslanika, i sva djela koja su pisana nakon toga imaju uporiste u Kur`anu i Sunnetu Božijeg poslanika.
hepok

#48 e moj haqqani ili ti ga istinoljubivi

Post by hepok »

Prve rijeci Objave posljednjem poslaniku su bile uci !, kontas uci, izucavaj, a ne, vjeruj !, vecina ajeta zavrsava "ovo je za one koji znaju... koji pameti imaju... itd.
I govoriti da filozofija nema veze s islamom, hm.. nemoj vise tita ti.
Mozda si i procitao sva ta djela koja navodis ali ih zasigurno nisi razumio.

A sto se tice vremena stvaranja "svijeta" covjeka..., nesto ranije nesto kasnije :), pa i vrijeme je stvoreno, i znaci li Tvorcu ista "proslost, sadasnjost, buducnost" sigurno ne.
Pa mi ionako ne vidimo ono sto jest nego ono sto mislimo da jest, a ponekad vidimo i ono cega u stvari nema, ako icega ima osim Jednog, filozofija brato.

lamse

i Uci!
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!
Prve rijeci Objave posljednjem poslaniku su bile uci !, kontas uci, izucavaj, a ne, vjeruj !, vecina ajeta zavrsava "ovo je za one koji znaju... koji pameti imaju... itd.
I govoriti da filozofija nema veze s islamom, hm.. nemoj vise tita ti.
Mozda si i procitao sva ta djela koja navodis ali ih zasigurno nisi razumio.

A sto se tice vremena stvaranja "svijeta" covjeka..., nesto ranije nesto kasnije , pa i vrijeme je stvoreno, i znaci li Tvorcu ista "proslost, sadasnjost, buducnost" sigurno ne.
Pa mi ionako ne vidimo ono sto jest nego ono sto mislimo da jest, a ponekad vidimo i ono cega u stvari nema, ako icega ima osim Jednog, filozofija brato.

lamse

i Uci!

Daj mi navedi jedno djelo iz Islamske filozofije???
Propast1

Post by Propast1 »

Stani sad ahbabu , zastavi :) Ocito brkas pojmove. Ne znam ko je i kada napisao prikaz islamske filozofije, i pretpostavljam koji autori su obuhvaceni tim prikazom, i shvati jedno , U islamu nema filozofije, pa to je apsurdno , uzimas dva dijametralno suprotna pojma u jednom kontekstu, razmisli malo .
A da te malo podsjetim: Filozofija (između ostalog) nastoji razumjeti smisao zivota covjeka na zemlji
E svasta , da mi je neko pricao , rekao bih mu it`ssssssss.......(u pozadini se cuje monthy python intro). Pa jesi ti pretjerao sa kahvom :) " Filozofija nastoji razumijeti smisao zivota covjeka na zemlji", " Allahu ekber". De mi molim te definisi onda "Islamsku filozofiju". Znas sta je ahbabu , hoces da si pametan tamo gdje nisi .
I ti ces me onda sprasiti :) John wayne , nisam te prepoznao . Davno sam ja izcitavao Ibn Arebija , Gazalija, Rumija, i ostale Islamske velikane, i znas koliko oni imaju veze sa filozofijom ? Isto toliko, koliko i Pjer Kiri sa baletom!Islam i filozofija ne idu u istu recenicu , ni pod razno . Islam ima svoje uporiste u Kur`anu i Sunnetu Božijeg poslanika, i sva djela koja su pisana nakon toga imaju uporiste u Kur`anu i Sunnetu Božijeg poslanika.
Pa prijatelju moj, filozofija koja ima uporiste u Kuranu i sunnetu se i naziva islamska filozofija. O tome ti ja i govorim. Ibn arebi jeste jedan od najznačajnijih predstavnika sufizma. A o cemu su govorili sufisti? O cemu su oni tragali? Zar to nije filozofija? A ako mislis da filozofija nije rasprava o tome kako nesta sto je stvoreno može cuti glas nekoga ko nije stvoren, ko je vjecan (a o tome su dosta raspravljali rani sufisti) onda ja neznam sta je za tebe filozofija.

Ali nije poenta u tome. Poenta je da je a. U pocetku nije bilo nista i u jednom trenutku vremena nastao je svemir iz infititezimalne tacke beskonačne energije. b. U tom trenutku je sve bilo nezivo. c. U jednom momentu nakon nastajanja svemira nastao je covjek (očigledno zar ne). Znaci nekada u prošlosti je iz neživog stvoreno živo (ne ulazimo jos u sta i kako). d. Oni koji vjeruju u Boga kazu da je u određenom trenutku Bog rekao budi i nastao je covjek. e. Ateisti ili oni nevjeruju u Bozije uplitanje kazu da je sve nastalo spontano bez metafizičkog utjecaja (proces evolucije). f. Pitanje je ko je u pravu?

Ja licno mislim da je sve stvoreno sa jasnim bozijim upletanjem, znaci nisam sklon vjerovanju da je sve nastalo spontano. Međutim, isto tako sam sklon (zbog brojnih naucnih dokaza) da vjerujem da je covjek nije nastao u jednom danu (u fizickom svijetu kakav nas okruzuje) vec da je nastao tokom procesa koji je trajao milione godina.

Ima li tu hereze? Ja mislim da nema. Svete knjige nam govore da se sve desilo u vrlo kratkom roku. Jedan dan je za nas ljude relativno kratak rok. 100 godina za nas ljude je i predugo da bi iko mogao reci to je kratak rok. Međutim objave koje su dosle bozijim poslanicima su dosle ne iz kruga fizickog svijeta (znaci ne iz naseg Univerzuma-svemira) vec izvan njega - svemira koji ima cca 15 milijardi svjetlosnih godina u precniku. Izvan toga niko ne moze reci da vaze fizicki zakoni koji vaze unutar tog kruga (koji nas na primjer drze zakovani za zemlju da australijanci ne padnu sa nje). Tamo kazu svete knjige (i filozofi) je beskonacno. U takvom svijetu (odakle je dosla objava nama) sta je 15 milijardi u odnosu na beskonacno? Ako poznajes integrale u matematici vidjeces da je 15 milijardi u odnosu na beskonacno samo jedan beskonacno mali trenutak. Znaci iz perspektive metafizickog svijeta (kao vjernik moras vjerovati u ovaj i onaj svijet) citav nastanak svemira i covjeka i njegova milionska evolucija je u stvari jedan beznačajno mali trenutak u vremenu.

E sad prijatelju moj nemoj se ljutiti ali vrlo je vjerovatno da su obje strane u pravu. Jeste Bog je stvorio covjeka. Jeste Bog je stvorio covjeka u jednom trenutku vremena. Samo sto je taj trenutak za metafizicko poimanje vremena a milioni godina (skoro nezamislivo dug proces) za fizicko poimanje vremena.

I ko je u pravu ti presudi?
Post Reply