Kratka svijetla-slaba
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Clint_Eastwood
#1 Kratka svijetla-slaba
Imam Opel Calibru, međutim, kratka svijetla su mi prilično slaba dok su duga u redu i svijetle optimalnom jačinom. Sada su mi na kratkim svijetlima sijalice od 55W. Može li mi neko reći da li smijem staviti jače sijalice kako bih dobio na jačini kratkih svijetala? Unaprijed zahvalan za bilo kakav savjet
-
AdnanSA
#2 Re: Kratka svijetla-slaba
Nemoj jače nego kupi kvalitetne sijalice.
Imaš u Obiju Osram orginal i koštaju oko 50 KM. One bi trebale da svijetle dobro.
Možda su ti farovi postali zamućeni a tada ne pomažu ni najbolje sijalice.
Imaš u Obiju Osram orginal i koštaju oko 50 KM. One bi trebale da svijetle dobro.
Možda su ti farovi postali zamućeni a tada ne pomažu ni najbolje sijalice.
-
autoe
#3 Re: Kratka svijetla-slaba
Nađi kakvog pametnog električara i nek ti postavi sijalice od 100w, naravno i releje sa njima da se sve ne zapali.
Naravno sve ovo možeš uraditi ako su ti farovi originalni a ne aftermarket jer bi se moglo desiti da se istope.
A možeš i xenone, nije ni to više skupo a učinak je pravo dobar.
Naravno sve ovo možeš uraditi ako su ti farovi originalni a ne aftermarket jer bi se moglo desiti da se istope.
A možeš i xenone, nije ni to više skupo a učinak je pravo dobar.
- dadoka84
#4 Re: Kratka svijetla-slaba
Ucinak je stvarno dobar, pogotovo sto zaslijepis one sto ti dolaze u susret. Ucinak je tako dobar da ti svi j... sve po spisku. Ovo vrijedi i za pijacarske xenone. A i sjenila ce ti s vremenom progoriti pa ces imati jos gora svjetla. Kao sto ljudi rekose, vidi u kakvom su stanju sjenila i uzmi dobre sijalice.
- mayab
#5 Re: Kratka svijetla-slaba
Calibra sigurno nije u cvijetu mladosti pa tako i farovi-sjenila prije svega, a kao sto ti rekose samo dobre sijalice-Osram, Philips, Bosch
- otherside
#6 Re: Kratka svijetla-slaba
ja tim pametnjakovicima koji mi idu u susret sa upaljenim dugim svjetlima vratim istom mjerom. nek se i oni zabavljaju.dadoka84 wrote:Ucinak je stvarno dobar, pogotovo sto zaslijepis one sto ti dolaze u susret. Ucinak je tako dobar da ti svi j... sve po spisku. Ovo vrijedi i za pijacarske xenone. A i sjenila ce ti s vremenom progoriti pa ces imati jos gora svjetla. Kao sto ljudi rekose, vidi u kakvom su stanju sjenila i uzmi dobre sijalice.
-
Zux
#7 Re: Kratka svijetla-slaba
Xenone treba zakonom zabraniti, koji je to kretenlukdadoka84 wrote:Ucinak je stvarno dobar, pogotovo sto zaslijepis one sto ti dolaze u susret. Ucinak je tako dobar da ti svi j... sve po spisku. Ovo vrijedi i za pijacarske xenone. A i sjenila ce ti s vremenom progoriti pa ces imati jos gora svjetla. Kao sto ljudi rekose, vidi u kakvom su stanju sjenila i uzmi dobre sijalice.
- Skyfox
#8 Re: Kratka svijetla-slaba
a to si tiotherside wrote:ja tim pametnjakovicima koji mi idu u susret sa upaljenim dugim svjetlima vratim istom mjerom. nek se i oni zabavljaju.dadoka84 wrote:Ucinak je stvarno dobar, pogotovo sto zaslijepis one sto ti dolaze u susret. Ucinak je tako dobar da ti svi j... sve po spisku. Ovo vrijedi i za pijacarske xenone. A i sjenila ce ti s vremenom progoriti pa ces imati jos gora svjetla. Kao sto ljudi rekose, vidi u kakvom su stanju sjenila i uzmi dobre sijalice.
- otherside
#9 Re: Kratka svijetla-slaba
aha...a ti si pametnjakovic dakleSkyfox wrote:a to si tiotherside wrote:ja tim pametnjakovicima koji mi idu u susret sa upaljenim dugim svjetlima vratim istom mjerom. nek se i oni zabavljaju.dadoka84 wrote:Ucinak je stvarno dobar, pogotovo sto zaslijepis one sto ti dolaze u susret. Ucinak je tako dobar da ti svi j... sve po spisku. Ovo vrijedi i za pijacarske xenone. A i sjenila ce ti s vremenom progoriti pa ces imati jos gora svjetla. Kao sto ljudi rekose, vidi u kakvom su stanju sjenila i uzmi dobre sijalice.
-
autoe
#10 Re: Kratka svijetla-slaba
Pa ako ti farovi nisu podešeni zaslijepiš ih u svakom slučaju, a ako jesu onda nemaš problema. A xenoni prave problem jer niko ne podešava farove nakon što ih ugradi a putanja svijetlosti nije ista kao na običnim sijalicama.dadoka84 wrote:Ucinak je stvarno dobar, pogotovo sto zaslijepis one sto ti dolaze u susret. Ucinak je tako dobar da ti svi j... sve po spisku. Ovo vrijedi i za pijacarske xenone. A i sjenila ce ti s vremenom progoriti pa ces imati jos gora svjetla. Kao sto ljudi rekose, vidi u kakvom su stanju sjenila i uzmi dobre sijalice.
- Qler
#11 Re: Kratka svijetla-slaba
fabricki xenoni ne smteaju, ovi aftermarket se lose postavljaju pa smetaju, ali ako se napravi kako treba i oni mogu biti dobra stvar.dadoka84 wrote:Ucinak je stvarno dobar, pogotovo sto zaslijepis one sto ti dolaze u susret. Ucinak je tako dobar da ti svi j... sve po spisku. Ovo vrijedi i za pijacarske xenone. A i sjenila ce ti s vremenom progoriti pa ces imati jos gora svjetla. Kao sto ljudi rekose, vidi u kakvom su stanju sjenila i uzmi dobre sijalice.
a kako ce sjenila pregoriti sa xenonom (gas - hladno)? pa prije ce pregoriti sa 40w sijalicom nego sa xenonom....
- dadoka84
#12 Re: Kratka svijetla-slaba
Sto se sjenila tice, nisam ni mislio da ce im nesto biti od "xenon-a", mislio sam da se podrazumjeva da mislim na sijalice sa zarnom niti. Fabricki xenon je ok, smeta tek kad vozilo prelazi preko neravnina i na djelic sekunde zaslijepi, ali elektronika to vrlo brzo rijesi. Problem je kod pijacarskih jer, koliko vidim niti jedan nema podesavanje nivelacije, a nerijetko ih stavljaju i na farove koji su podeseni za obicne sijalice tj prelamaju svjetlost. Neko vece idem prema ilidzi i 50 m sam udaljen od semafora na socijalnom, a lik je parsto metara iza mene i ubi. Morao sam oboriti unutrasnji retrovizor jer stvarno smeta, cini mi se neka Ibiza da je bila u pitanju.
- Citizen-X
#13 Re: Kratka svijetla-slaba
Treba pogledat reflektni sloj unutar fara, mozda ima vode, skupi se vlaga jer ne "dihtuje" dobro vise, zaprlja reflektni sloj ili korodira i to je to - slabo osvjetljenje.
Takodjer, vrlo realno je da je sijalica usljed trajnosti izgubila svoju snagu ili je anpak pao napon na dijelu struje koji dodje do sijalice, opet zbog vlage i disipacije napona, pa ne bi bilo lose to i ocistiti pa probati. Kod mene se desilo da su kontakti korodirali, dzaba kupio sijalicu (dobro nije dzaba rezerva uvijek moze bit'), i ispadne da obje sijalice rade kad se kontaktna povrsina razgrebala sa izvlacenjem kablova.
Nije rjesenje tek tako kupit megavatnu sijalicu u vidu kurcevitog "ksenona" - sprzis kablove i sve elektrike sto imas na tom vodu pa i alternator - bezveze.
Sto se ksenona tice - samo fabricki je najbolji i uglavnom imaju automatsko "dizanje" kad palis svjetlo, dize se motor optike tako da svjetlost starta osvjetljenjem "krajnjeg poda" a ne drito fles u oci, a ovi "hoummejd" su mi tezi cirkus sa disipacijom svjetlosti takvom da kad vozi iza tebe jebes coravog deda mraza kakvo mu je osvjetljenje, takvima stanem na kocnicu i sacekam da idiot prodje - jer nemam nerava da se "divim" kretenu, pogotovo ako sam na dugom putu.
Za kraj da rezimiram - dosta auta ima unutrasnje podesenje i nivelaciju svjetlosne zone, sto je jadno - dosta ljudi blage nema ni za sta sluzi, sasvim super dodatak opreme te ovisno o vrsti puta i voznje uvijek gledam marker svjetlosti na gepeku auta ispred sebe, da mu bude najvise u nivou vrhova straznjeg branika, da izbjegnem sjecanje na familiju i u najgorem slucaju da iznerviram lika da napravi kakvu glupost.
Takodjer, vrlo realno je da je sijalica usljed trajnosti izgubila svoju snagu ili je anpak pao napon na dijelu struje koji dodje do sijalice, opet zbog vlage i disipacije napona, pa ne bi bilo lose to i ocistiti pa probati. Kod mene se desilo da su kontakti korodirali, dzaba kupio sijalicu (dobro nije dzaba rezerva uvijek moze bit'), i ispadne da obje sijalice rade kad se kontaktna povrsina razgrebala sa izvlacenjem kablova.
Nije rjesenje tek tako kupit megavatnu sijalicu u vidu kurcevitog "ksenona" - sprzis kablove i sve elektrike sto imas na tom vodu pa i alternator - bezveze.
Sto se ksenona tice - samo fabricki je najbolji i uglavnom imaju automatsko "dizanje" kad palis svjetlo, dize se motor optike tako da svjetlost starta osvjetljenjem "krajnjeg poda" a ne drito fles u oci, a ovi "hoummejd" su mi tezi cirkus sa disipacijom svjetlosti takvom da kad vozi iza tebe jebes coravog deda mraza kakvo mu je osvjetljenje, takvima stanem na kocnicu i sacekam da idiot prodje - jer nemam nerava da se "divim" kretenu, pogotovo ako sam na dugom putu.
Za kraj da rezimiram - dosta auta ima unutrasnje podesenje i nivelaciju svjetlosne zone, sto je jadno - dosta ljudi blage nema ni za sta sluzi, sasvim super dodatak opreme te ovisno o vrsti puta i voznje uvijek gledam marker svjetlosti na gepeku auta ispred sebe, da mu bude najvise u nivou vrhova straznjeg branika, da izbjegnem sjecanje na familiju i u najgorem slucaju da iznerviram lika da napravi kakvu glupost.