Kratka pamet pamet duga kosa-mit ili stvarnost?
- sunceKOtepsija
#1 Kratka pamet pamet duga kosa-mit ili stvarnost?
SVAka narodna izreka je zasnocvana na iskustvu, cesto decenijskom, a mnogo cesce i stoljetnom. Licna iskustva i primjeri iz zivota, susreti sa osobama duge kose-nebitno i bez obzira na etnicku, rasnu vjersku pa i spolnu pripadnost ili opredjeljenje. Neki tvrde da duga kosa kod odredenih pripadnika (da ne kazem pretezno pripadnica homosapiensa) izvlaci vazne resurse koje bi mozak mozda mogao iskoristiti na daleko bolje nacine?
- triconja
#2 Re: Kratka pamet pamet duga kosa-mit ili stvarnost?
Pa nisi ovca pa da ti kosa mora bit vazda nauljena, ili jesi?
-
moonca
#3 Re: Kratka pamet pamet duga kosa-mit ili stvarnost?
triconja wrote:Pa nisi ovca pa da ti kosa mora bit vazda nauljena, ili jesi?
-
Heller
#4 Re: Kratka pamet pamet duga kosa-mit ili stvarnost?
Zato su kockaste glave intelektualci redom
- Dope_Man
#5 Re: Kratka pamet pamet duga kosa-mit ili stvarnost?
Svaka, ali bas svaka narodna izreka je cista glupost. I skoro svaka ima i kontra izreku jer je neko drugi drugacije dozivio situaciju pa, kao i prvi, odmah generalizirao.
Evo i zasto je glupost: ljudi su uzimali jednu situaciju i odmah generalizirali na sve, i ponekad ce se naravno i moci primjeniti, ali u najvecem broju situacija ne.
Ne znam kad je ta izreka konkretno nastala ali mogu zamisliti da je nekad balkanski intelektualni gigant vidio omladinu kako slusa rok i pusta kosu, pa pomislio kako je ta omladina glupa i eto srocio izreku za sva vremena. A duzina kose se mijenja sa trendovima. 70tih i 80tih su svi imali dugu kosu, pa je bio onaj period kratke, pa sad ovaj izbrijani fol sa vise kose po vrhu i bradom.. a na stranu razlicite drustvene grupe. Recimo skinheadsi su veliki intelektualci, kao i gore spomenute kockaste glave, sudeci po narodnim izrekama.
PS Nije mi duga kosa, samo mrzim ''narodnu pamet''.
Evo i zasto je glupost: ljudi su uzimali jednu situaciju i odmah generalizirali na sve, i ponekad ce se naravno i moci primjeniti, ali u najvecem broju situacija ne.
Ne znam kad je ta izreka konkretno nastala ali mogu zamisliti da je nekad balkanski intelektualni gigant vidio omladinu kako slusa rok i pusta kosu, pa pomislio kako je ta omladina glupa i eto srocio izreku za sva vremena. A duzina kose se mijenja sa trendovima. 70tih i 80tih su svi imali dugu kosu, pa je bio onaj period kratke, pa sad ovaj izbrijani fol sa vise kose po vrhu i bradom.. a na stranu razlicite drustvene grupe. Recimo skinheadsi su veliki intelektualci, kao i gore spomenute kockaste glave, sudeci po narodnim izrekama.
-
Hakiz
#6 Re: Kratka pamet pamet duga kosa-mit ili stvarnost?
Narodne izreke nisu stare 20 ili 50 godina, već mnogo duže. Govorim o pravm narodnim izrekama, ne urbanim legendama ili forama i fazonima.Dope_Man wrote:Svaka, ali bas svaka narodna izreka je cista glupost. I skoro svaka ima i kontra izreku jer je neko drugi drugacije dozivio situaciju pa, kao i prvi, odmah generalizirao.
Konkretna izreka se nije odnosila na kosijanere što trule u patikama.
-
Heller
#7 Re: Kratka pamet pamet duga kosa-mit ili stvarnost?
Znači odnosi se na žene
- Dope_Man
#8 Re: Kratka pamet pamet duga kosa-mit ili stvarnost?
Hahaha pa jos gore. Ako se odnosi na zene onda znamo kakav muski mozak je osmislio istu. Isti onaj po kom svaku zenu treba preventivno namlatiti da se lijepo ponasa i slicne fore. Oni koji se nisu rodili od matere vec ih babo rodio.