Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

BatoS

#76 Re: Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

Post by BatoS »

fatamorgana wrote:
BatoS wrote:
fatamorgana wrote:
ma jok, to niko normalan nebi ni pomislio, ;-)
Naravno, samo kompleksas, fasista i islamofob ;-)

PS: "ne bi" se pise odvojeno.
A kako zoveš mrzitelje Srba, Jevreja, Bosanaca i Hercegovaca, humaniste?
Ne znam... ti mi odgovori.

Zasto je vama ljudima toliko tesko da budete direktni i kazete sta vam je na srcu? Zasto cekate da vam drugi citaju misli?

I da mrzite Bosnjake nije problem, samo kazite to i budite iskreni pa cemo raspraviti... samo hrabro drugovi...
fatamorgana

#77 Re: Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

Post by fatamorgana »

BatoS wrote:
Ne znam... ti mi odgovori.
Desničarski bosanski kleronacionalista .... jel' sad znaš, ;-)
Goran_35

#78 Re: Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

Post by Goran_35 »

JoseMujica wrote::-) Svaki jezik ima svoje specifične nazive......možda slično"zvuči al nije isto

U npr. Italijanskom Bosniako jeste Bosanac....i u nas je nekada Bošnjak značilo Bosanac tako da ne kontam šta vas čudi što je u Poljskom tako :?

A zaboravljam da vas ne interesuje istina već pogodna ideološka implantacija današnjice u prošlost jer vam je zgodnije da Elizabeta bidne bošnjačka....samo vas hebe nije muslimanka :lol:
Gospodine,ja bih rekao da je obratno i da vama smeta ovo da Elizabeta "bidne bošnjačka".Vecina Bosnjaka muslimana ,ili bolje reci gorovo svi nemaju nikakvih problema sa tim da se katolici,pravoslavni i ostali izjasne historijskim imenom Bosnjaci.To je jedini garant ucvrscenja Bosne.No,problem je da novac i suport stize od desnicara iz susjedsva kao i iz Europe,pa ste vi zato ovako glasni..Pa ce pored svih podjela na srbe,hrvate,muslimane i sta ja znam sta vec, sada da nas podjele jos i na bosance i hercegovce.A ne mozes istovremeno biti i bosanac i hercegovac isto kao sto ne mozes istovremeno biti dalmatinac i slavonac.I eto belaja.U cemu je problem vratiti se korjenima i svome historijskom imenu?Ja vidim u vasoj politici nekoliko ciljeva.Odreci se historije i slavne proslosti jer negiranjem Bosnjaka gube se svi historijski dokumenti u kojima se spominju Bosnjaci a ne bosanci i hercegovci.Odvojiti Bosnjake u ostalim zemljama od matice i zabraniti im pravo na porijeklo,historiju,kulturu i jezik.Mogucnost ruganja naciji "Bosanaca" koja je navodno pocela da postoji od Dejtona a kojoj vecinom pripadaju "muslimani" koje je opet po vama "izmislio" Tito.Skrivanje istine i slavne historije Bosnjaka kao "cvijeta europskog plemstva"..Itd
I pored svih dokaza da Bosnjake nisu izmislili Osmanlije i da su Bosnjaci postojali mnogo ranije te da su bili i pripadnici crkve Bosanske i katolici i muslimani i pravoslavci vama opet smeta i trazite trunku u jajetu?Zasto?Zato sto hocete da napravite pometnju i pravite je,a tako je jednostavno izjasniti se Bosnjakom i prihvatiti se slavne historije.Bosnjakom se moze izjasniti svako bio to musliman,katolik,protestant,ateista,pravoslavac.No vas cilj je nesto drugo,a to je pometnja i i jos jedna podjela na bosance i hercegovce pored famozne podjele na tri konstitutivna naroda cime je defacto dato pravo Srbima i Hrvatima,dakle susjednim drzavama ,da posjeduju po trecinu Bosne.

Zamislite sada kada bi neko finansirao u Hrvatskoj pokret slavonaca i dalmatinaca koji se bune protiv nacionalnog imena Hrvat?Na sta vam to lici?
Ili da ja dodjem pa pocnem Srbima govoriti kako sam cuo od Italijana da Servia i Servian znaci Srbijanac a ne Srbin (kao sto je meni gospodin rekao sta je "cuo od Poljaka ")

Smjesni ste i sto je najgore zlobni.Vase namjere su opasne...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#79 Re: Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

Post by JoseMujica »

Jesam zloban prema svakoj;gluposti i razumijem da je svakoj ideologiji pitanje istine opasno

Znanstveniče, nemreš ti s drugog jezika prevoditi pojmove kako je tebi qorcu ćeif i jer ti se tako čini pogodnijim. To nije historija to je ideologija, dakle nije naučno tumačenje već ideološko.

Meni je fakat svejedno jel bošnjačka il bosanska jer nisam u filmu utvrđivanjq tapije nad zemljom, nego mi je merak podhebavat plitke ideje širokih zahvata....al se lako može odgnati sumnja...uzmeš rječnik poljskog i pogledaš

A kad već spomenu Serve to je baš način kako je srbijanska istorija nastajala....skup laži i imaginacija frustriranih čobana, pa su s Deretićem i na Tibetu završili
Last edited by JoseMujica on 25/04/2013 22:16, edited 1 time in total.
BatoS

#80 Re: Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

Post by BatoS »

JoseMujica wrote:Jesam zloban prema svakoj;gluposti i razumijem da je svakoj ideologiji pitanje istine opasno

Znanstveniče, nemreš ti s drugog jezika prevoditi pojmove kako je tebi qorcu ćeif i jer ti se tako čini pogodnijim. To nije historija to je ideologija, dakle nije naučno tumačenje već ideološko.

Meni je fakat svejedno jel bošnjačka il bosanska jer nisam u filmu utvrđivanjq tapije nad zemljom, nego mi je merak podhebavat plitke ideje širokih zahvata....al se lako može odgnati sumnja...uzmeš rječnik poljskog i pogledaš
Bosnjacka... bosanska... sta to mijenja? Imate li neku poentu ili samo nam govorite koliko volite Bosnjake?
fatamorgana

#81 Re: Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

Post by fatamorgana »

BatoS wrote:
JoseMujica wrote:Jesam zloban prema svakoj;gluposti i razumijem da je svakoj ideologiji pitanje istine opasno

Bosnjacka... bosanska... sta to mijenja?
Pa ako ne mijenja zašto insistiraš na bošnjačka kad ona to nije bila ....
JoseMujica

#82 Re: Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

Post by JoseMujica »

Govorim iz čisto metodološke perspektive
BatoS

#83 Re: Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

Post by BatoS »

fatamorgana wrote:
BatoS wrote:

Bosnjacka... bosanska... sta to mijenja?
Pa ako ne mijenja zašto insistiraš na bošnjačka kad ona to nije bila...
Bila je bosnjacka i pripadala je bosnjackom narodu, kao sto cijela bosanska historija pripada Bosnjacima, sta ti nije jasno?

To sto su se pravoslavci i katolici odrekli te historije nije nas problem.

Apsolutno cijela historija Bosne pripada nama Bosnjacima.

Imas li neki problem sa tim?

Da ne zelis da vidis Bosnu u granicama "Velike Srbije" ili "Velike Hrvatske" mozda?
fatamorgana

#84 Re: Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

Post by fatamorgana »

Batko, loma si paranoičan, ;-)
JoseMujica

#85 Re: Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

Post by JoseMujica »

A đe smo mi Bosannci tu? I opet projecirate današnje poimanje politike u prošlost Bosne :-)
fatamorgana

#86 Re: Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

Post by fatamorgana »

JoseMujica wrote:A đe smo mi Bosannci tu?
Pa evE nas, :kravata:
akcid

#87 Re: Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

Post by akcid »

Goran_35 wrote:...Vecina Bosnjaka muslimana, ili bolje reci gotovo svi nemaju nikakvih problema sa tim da se katolici,pravoslavni i ostali izjasne historijskim imenom Bosnjaci. To je jedini garant ucvrscenja Bosne...

...I pored svih dokaza da Bosnjake nisu izmislili Osmanlije i da su Bosnjaci postojali mnogo ranije te da su bili i pripadnici crkve Bosanske i katolici i muslimani i pravoslavci vama opet smeta i trazite trunku u jajetu? Zasto? Zato sto hocete da napravite pometnju i pravite je, a tako je jednostavno izjasniti se Bosnjakom i prihvatiti se slavne historije. Bosnjakom se moze izjasniti svako bio to musliman,katolik, protestant, ateista, pravoslavac...
Pitanje: Da li danas može etnički pripadati Bošnjacima Ljiljana iz Sarajeva, po religiji bliska pravoslavlju i Ivona iz Širokog Brijega, katolkinja; da li njih dvije mogu prihvatiti etničku bošnjačku pripadnost - historijsku, kako ti napisa iznad, imajući u vidu činjenicu da su donedavno pripadnici islamske vjeroispovjesti u BiH pripadali etničkom određenju naziva Muslimani, kojeg su promijenili u bošnjački?

Misliš li da će ijedan katolik ili pravoslavni vjernik iz BiH prihvatiti za sebe bošnjačku etničku pripadnost, znajući da ona, zapravo, pripada Muslimanima, da je muslimani prisvajaju za sebe?

Usput, poispravljao sam pravopisne greške iz tvog posta. Iza tačke, zareza, pravilo je odmicanje nove riječi. Ovo pravilo znaju starije generacije i oni učenici koji su svoje obrazovanje stekli u bilo kojoj državi bivše SFRJ. Ti nisi, očito, i uz to si mlada osoba koja je svoja znanja naučila ko zna gdje i ko zna od koga :-) :roll: Teško te zbog toga tretirati relevantnom osobom s kojom vrijedi raspravljati. Jbg., mladiću, da bi mogao punopravno voditi razgovor o nogometu, moraš ga znati igrati :oops:
BatoS

#88 Re: Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

Post by BatoS »

JoseMujica wrote:A đe smo mi Bosannci tu?
I ti si Bosnjak za mene iako ti se ne svidja taj termin... svako ko smatra Bosnu za svoju domovinu i ko je spreman da brani Bosnu je pripadnik mog naroda pa i da se izjasnjava kao Marsovac na popisu.
theTruePath

#89 Re: Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

Post by theTruePath »

Bato to tvoje je neka vrsta velikobosnjastva :D zna se ko su bosnjaci,ako cemo iskreno Elizabeta je bila Bosanka,da je ziva danas bila bi hrvatica
JoseMujica

#90 Re: Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

Post by JoseMujica »

Eeeeee zato im mi smetamo danas više nego srbi i hrvati jer se nismo odrekli naslijeđa Bosne, a ne uklapamo se u džamijski projeciranu sliku svijeta, dok su se sa srbima i hrvatima podjelili šta je čije i kulturno odjelili preko vjere.

Ps

Nažalost path haman da je tako :( čak me čudi da je ivo miro nije otkrio jer je dobra dnevnica za Poljsku :lol:
theTruePath

#91 Re: Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

Post by theTruePath »

A kako smo se to mi odrekli naslijedja? jel dzamije smetaju ..e pa jarane zao mi te
fatamorgana

#92 Re: Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

Post by fatamorgana »

Doduše i sve u svemu, Bošnjak - Bošnjakistan, pa to ima nekog smisla ...
JoseMujica

#93 Re: Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

Post by JoseMujica »

theTruePath wrote:A kako smo se to mi odrekli naslijedja? jel dzamije smetaju ..e pa jarane zao mi te
:? :? Meni"je žao tebe jer ne znaš čitati
tnnt

#94 Re: Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

Post by tnnt »

BatoS wrote:
Bila je bosnjacka i pripadala je bosnjackom narodu, kao sto cijela bosanska historija pripada Bosnjacima, sta ti nije jasno?

To sto su se pravoslavci i katolici odrekli te historije nije nas problem.

Apsolutno cijela historija Bosne pripada nama Bosnjacima.

Imas li neki problem sa tim?

Da ne zelis da vidis Bosnu u granicama "Velike Srbije" ili "Velike Hrvatske" mozda?
mi se bosnske povijesti odrekli nismo i oduvijek je bila u sječanjima ljudi i crkve u Bosni, samo nemožemo gledati mirno
da jedan narod koji je najmanje baštinio i kojeg je najmanje bilo briga za povijest Bosne do dolaska osmanlija
odjednom samo na osnovi imena, kojeg su uzeli u jeku rata sa namjerom da postanu temeljni i jedini legitimni narod u BiH a ne zato što su se Bošnjaci osječali, svu tu povijest za sebe svojataju
a do 93 slavište samo razne paše i sultane, a sada nama prodajete neku pamet o povijesti Bosne
kako vas nije stid? :mrgreen:
JoseMujica

#95 Re: Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

Post by JoseMujica »

a koji ste pak sad vi?
theTruePath

#96 Re: Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

Post by theTruePath »

Hrvat ponosni
JoseMujica

#97 Re: Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

Post by JoseMujica »

pa i oni se istim sranjem bave s obzirom kako su Franjevce pohrvatili :-)

hebo bi im Fra Ivo sve po spisku da su ga Hrvatom zvali za života
theTruePath

#98 Re: Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

Post by theTruePath »

hebo bi i onima koji bi ga silom pod bosnjake,on je bio bosanac u najmanju ruku,a da je ziv danas,hrvat i bosanac,nesto poput zeljka komsica :D

Dzaba se tnst plasi,ne zelimo mi franjevce pobosnjaciti,ali im zelimo dati do znanja da su njihoci preci voljeli prvenstveno ovu zemlju,i ako su i tada imali svoj identitet.Dakle budite hrvati,ali gledajte prvo u BIH pa onda negdje drugo.
tnnt

#99 Re: Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

Post by tnnt »

JoseMujica wrote:pa i oni se istim sranjem bave s obzirom kako su Franjevce pohrvatili :-)

možda bi i hebo :D
ali ne zaboravi da je on sve muslimane u Bosni smatrao Turcima, to naravno ne navodite jel? :lol:
theTruePath

#100 Re: Kraljica Elizabeta Bošnjačka (Bośniaczka)

Post by theTruePath »

tnnt wrote:
JoseMujica wrote:pa i oni se istim sranjem bave s obzirom kako su Franjevce pohrvatili :-)

možda bi i hebo :D
ali ne zaboravi da je on sve muslimane u Bosni smatrao Turcima, to naravno ne navodite jel? :lol:
Hose je tvoj :D
Post Reply