Mislis da mi ne znamo da se samo crnogorci veci srbi od srba. I to ne mislim ni na jedan pozitivan nacin.Jellena85 wrote:Srbi , Hrvati i Slovenci su se , izmedju ostalog, slagali i u tome da su pripadnici jednog naroda s tri plemena. Ne bih rekla da su Hrvati imali problema s Jugoslavijom kao drzavom, posto su dobrovoljno usli u nju vec da su bili protiv dominacije Srba, kao sto su npr. Bavarci bili protiv dominacije Prusa. Kao sto rekoh ranije , taj problem bi se s vremenom resio prirodnim putem.osa wrote:citat iz izvještaj sreskog načelnika u travniku 09.10 1939Bosanac sa dna kace wrote:kraljevina se zvala Srba Hrvata i i Slovenaca,
nidje muslimana u nazivu, al eto ope Hrvati patili u kraljevini zbog muslimana
NAČELSTVO SREZA TRAVNIČKOG
Str.Pov.br.140/39god.
9.oktobra 1939 god.
Travnik
Predmet Politička situacija na području sreza travničkog
ISPOSTAVI BANSKE VLASTI SPLIT
Na području sreza imade 43 000 stanovnika: Od ovog broja 22 000 Hrvata-katolika, 18 000 muslimana i 3 000 srba. Nakon sporazuma primjećeno je, da mnogi od muslimana i pristaše J.R.Z. prelaze u H.S.S. i taj će se broj vjerovatno povećati jer se muslimani u 90% slučajeva smatraju Hrvatima.
evo samo mali dio iz izvještaja banskoj vlasti u splitu, iz kojeg je vidljivo da nemaju muslimani problema s kraljevinom već hrvati jer se i muslimani velikom većinom smatraju hrvatima.
Inace, samo da priupitam: Da li znate da je atentat na Radica izvrsio Crnogorac ? Verujem da vam antisrpska propaganda nije to spomenula.
Kraljevina Jugoslavija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Ne pada mi na pamet
#26 Re: Kraljevina Jugoslavija
- Prozor
#27 Re: Kraljevina Jugoslavija
eto i da kazemo jeste, tako je, sta sa time sad? nece to nista promjeniti. a licno se ne slazem sa tobom.
- Junuz Djipalo
#28 Re: Kraljevina Jugoslavija
Sviđa mi se način razmišljanja u kojem se traže zajednički elementi a ne zadnjih godina popularno maksimalno pokazivanje razlika.Jellena85 wrote:Srbi , Hrvati i Slovenci su se , izmedju ostalog, slagali i u tome da su pripadnici jednog naroda s tri plemena. Ne bih rekla da su Hrvati imali problema s Jugoslavijom kao drzavom, posto su dobrovoljno usli u nju vec da su bili protiv dominacije Srba, kao sto su npr. Bavarci bili protiv dominacije Prusa. Kao sto rekoh ranije , taj problem bi se s vremenom resio prirodnim putem.osa wrote:citat iz izvještaj sreskog načelnika u travniku 09.10 1939Bosanac sa dna kace wrote:kraljevina se zvala Srba Hrvata i i Slovenaca,
nidje muslimana u nazivu, al eto ope Hrvati patili u kraljevini zbog muslimana
NAČELSTVO SREZA TRAVNIČKOG
Str.Pov.br.140/39god.
9.oktobra 1939 god.
Travnik
Predmet Politička situacija na području sreza travničkog
ISPOSTAVI BANSKE VLASTI SPLIT
Na području sreza imade 43 000 stanovnika: Od ovog broja 22 000 Hrvata-katolika, 18 000 muslimana i 3 000 srba. Nakon sporazuma primjećeno je, da mnogi od muslimana i pristaše J.R.Z. prelaze u H.S.S. i taj će se broj vjerovatno povećati jer se muslimani u 90% slučajeva smatraju Hrvatima.
evo samo mali dio iz izvještaja banskoj vlasti u splitu, iz kojeg je vidljivo da nemaju muslimani problema s kraljevinom već hrvati jer se i muslimani velikom većinom smatraju hrvatima.
Inace, samo da priupitam: Da li znate da je atentat na Radica izvrsio Crnogorac ? Verujem da vam antisrpska propaganda nije to spomenula.
Sa ostatkom se slažem ali Srbi nisu Prusi, njima je nacija uvijek bila previše važna da bi je mogli utopit u neki kolektivitet, evo i sad u evropski ne ide. Ne bi se riješilo prirodnim putem. Da su Hrvati bili brojniji onda bi sve bilo u redu jer ako je bogatiji i napredniji narod osovina nema problema a ako nije e onda je gadno, zamislite sad da je Rusija u EU i zahtjeva 1 čovjek jedan glas i traži svoju dominaciju nad Njemačkom i Francuskom. Ne bi išlo...
Sporazum Cvetković-Maček je bio sasvim u redu samo je malo prekasno došao.
To je i nama sad kao i Dayton, povijesna opomena da ne treba čekat da sve bukne pa da se dogovorimo.
- Jellena85
#29 Re: Kraljevina Jugoslavija
@ Junuz Djipalo
Tvrdis da ne bi doslo do pravednije preraspodele moci? Ali upravo taj sporazum kao i niz manje poznatih dogadjaja dokazuju suprotno. Ne mislim da je do sporazuma C-M doslo prekasno. Bilo bi previse optimisticki ocekivati da se nepoverenje izmedju Srba i Hrvata resi za par godina , za takve stvari je potrebno vremena. Problem je naprotiv u tome sto nije bilo dovoljno vremena da se proces ujedinjenja Jugoslovena u jedan narod dovrsi kao u slucaju Nemaca i Italijana. Te 1939. su stvari jasno krenule da se razvijaju u dobrom pravcu ,ali onda imamo situaciju da je vec za dve godine Jugoslavija bila okupirana ,naterana na bratoubilacki rat i kasniju komunisticku diktaturu koja je upropastila sve sto je demokratski rezim postigao od 1920. do 1940. Od onda Jugosloveni nepovratno krecu putem podela umesto jedinstva ... sto je i uzrok nedavnih ratova.
Tvrdis da ne bi doslo do pravednije preraspodele moci? Ali upravo taj sporazum kao i niz manje poznatih dogadjaja dokazuju suprotno. Ne mislim da je do sporazuma C-M doslo prekasno. Bilo bi previse optimisticki ocekivati da se nepoverenje izmedju Srba i Hrvata resi za par godina , za takve stvari je potrebno vremena. Problem je naprotiv u tome sto nije bilo dovoljno vremena da se proces ujedinjenja Jugoslovena u jedan narod dovrsi kao u slucaju Nemaca i Italijana. Te 1939. su stvari jasno krenule da se razvijaju u dobrom pravcu ,ali onda imamo situaciju da je vec za dve godine Jugoslavija bila okupirana ,naterana na bratoubilacki rat i kasniju komunisticku diktaturu koja je upropastila sve sto je demokratski rezim postigao od 1920. do 1940. Od onda Jugosloveni nepovratno krecu putem podela umesto jedinstva ... sto je i uzrok nedavnih ratova.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#30 Re: Kraljevina Jugoslavija
Ako stvarno misliš da će se Bošnjaci sa ovim složiti onda zaista imaš veliki problem oko ignorantije o tvojim susjedima. Najtipičnije za to je da Muslimani u tom sporazumu nisu ni spomenuti. Preskočeni su kao i da ne postoje. Kasnije su akteri odgovorili na pitanje da ih nisu ni spomenuli.Sporazum Cvetković-Maček je bio sasvim u redu samo je malo prekasno došao.
Da li zaista očekuješ da netko od današnjih Bošnjaka podijeli tvoje mišljenje kako o ovom sporazumu tako i to toj državi koju veličaš?
- bach
#31 Re: Kraljevina Jugoslavija
@Jellena85
Vidim da je ovo meni upućeno, ali neka bude. Dakle mene je aposlutno svejedno da li neko priča ekavicom ili kajkavicom, a šovinista nisam, potičem iz nečega što se zove nacionalno izmiješana porodica. Čak ni moje porijeklo nije slavensko, očeva porodica je došla iz Budima 1699, a majčina iz Egipata za vrijeme Turske, zato da me zaboli da je neko sjedio pred hodžom ili popom.
Helem, stvar je u tome da meni smeta da osoba koja ni po godinama ni po mjestu odakle se javlja ne može znati pravo stanje stvari. A ono je takvo da je Kraljevina Jugoslavija, prema forumašici Jelena 85 demokratska i napredna država, mojo porodici na području opština Centar i Satri Grad (Nahorevo, Poljine, Bukovik, Mrkovići) naprosto otela 250 dunuma zemlje i podijelila je Srbima. Dobro, hajde, neka bude. Međutim, sedamdesetak godina poslije dođe ludi pjesnik i psihijatar pod imenom Radovan Karadžić, te pred televizijskim kamerama na lošem engleskom uvjerava strane novinare da je to sveta srpska zemlja i da oduvijek bila srpska, te da su oni nju dali muslimanima.
Kraljevina Jugoslavija bila je samo uvod u događaje 1991-1995 pa i 1999 (Šut karta za Srbiju sa Kosova)
[/quote]Jugoslavija je imala sporazum o preseljenju dela kosovskih Albanaca u Tursku ,ali to zbog rata nikad nije bilo uradjeno. sto se Bosnjaka i Hrvata tice, oni ocigledno nisu bili meta drzave s obzirom na njihov pozitivan odnos prema "kralju i otadzbini" , a istorijske falsifikate i preuvelicavanje nekih dogadjaja koje neki forumasi ovde iznose shvatam samo kao proizvod njihovog licnog sovinizma i mrznje prema Srbima u kontekstu najnovijih istorijskih desavanja koji nemaju nikakve veze sa ovom temom. To objasnjava i sto jednom forumasu ovde smeta sto pisem na ekavici.
Vidim da je ovo meni upućeno, ali neka bude. Dakle mene je aposlutno svejedno da li neko priča ekavicom ili kajkavicom, a šovinista nisam, potičem iz nečega što se zove nacionalno izmiješana porodica. Čak ni moje porijeklo nije slavensko, očeva porodica je došla iz Budima 1699, a majčina iz Egipata za vrijeme Turske, zato da me zaboli da je neko sjedio pred hodžom ili popom.
Helem, stvar je u tome da meni smeta da osoba koja ni po godinama ni po mjestu odakle se javlja ne može znati pravo stanje stvari. A ono je takvo da je Kraljevina Jugoslavija, prema forumašici Jelena 85 demokratska i napredna država, mojo porodici na području opština Centar i Satri Grad (Nahorevo, Poljine, Bukovik, Mrkovići) naprosto otela 250 dunuma zemlje i podijelila je Srbima. Dobro, hajde, neka bude. Međutim, sedamdesetak godina poslije dođe ludi pjesnik i psihijatar pod imenom Radovan Karadžić, te pred televizijskim kamerama na lošem engleskom uvjerava strane novinare da je to sveta srpska zemlja i da oduvijek bila srpska, te da su oni nju dali muslimanima.
Kraljevina Jugoslavija bila je samo uvod u događaje 1991-1995 pa i 1999 (Šut karta za Srbiju sa Kosova)
- osa
#32 Re: Kraljevina Jugoslavija
pa ti bach znaš svoje rodoslovlje bolje nego pola engleskih plemića.svaka čast.
- Junuz Djipalo
#33 Re: Kraljevina Jugoslavija
Ajoj, nisam htio nikog preskakat ali vrijeme sad i onda je razlika velika sad je to narod koji se zove Bošnjaci a onda mislim da nema čovjeka koji može reći što su bili. Najbolje je možda muslimani s malim m. I sami su djelovali tako dio kao Hrvati dio kao Srbi po potrebi. No Srbi su dali Hrvatima banovinu da se ne bi taj kolebljivi dio ljudi (muslimana) okrenuo Hrvatima što su malo kasnije i napravili a time bi cijela Bosna osim istočne bila izgubljena za njih. Zaboravljate da su Srbi (pravoslavci) tad bili većina u BiH a ne muslimani. Samo 10 godina ranije da su to napravili mnogo toga bi bilo drukčije. Danas bi vjerojatno svi bili Jugoslaveni. Bilo bi nas jedno 40 mil. I bili bi recimo današnja Italija a nismo i po meni kao i uvijek Srbi i njihova megalomanija uvijek počne i izazove...KatarinaKosaca wrote:Ako stvarno misliš da će se Bošnjaci sa ovim složiti onda zaista imaš veliki problem oko ignorantije o tvojim susjedima. Najtipičnije za to je da Muslimani u tom sporazumu nisu ni spomenuti. Preskočeni su kao i da ne postoje. Kasnije su akteri odgovorili na pitanje da ih nisu ni spomenuli.Sporazum Cvetković-Maček je bio sasvim u redu samo je malo prekasno došao.
Da li zaista očekuješ da netko od današnjih Bošnjaka podijeli tvoje mišljenje kako o ovom sporazumu tako i to toj državi koju veličaš?
No danas bez Bošnjaka nema dogovora, no da oni doista još nisu sigurni da li to uopće žele bit dokaz je što nemaju težnju za vlastitim teritorijem. Svaki drugi narod bi prihvatio i trokut samo da ima ikakvu državu, da se hoće neko Baskima našalit i ponudit 20.000 km2 pa skakali bi od sreće. Doista se ne vidi neka jasna vizija u Bošnjaka. A kako ih onda uzimat u obzir.
Mislim da je bez Bošnjaka teškodoći do dogovora ali mislim da i među Bošnjacima nema koncenzusa. Načelno je to cjelovita BiH sa većinom Bošnjaka ali znamo svi da je to na dalekoj, dalekoj grani, a ekonomska situacija sad pa sad može isprazniti i ovo Bošnjaka što ima.
Alternativa su Bosanci, ljudi koji sublimiraju sve nas, nisu nametljivi ni silni, ali oni se moraju riješit problema što se prečesto Bošnjaci provlače kroz njih pa ih trpamo u isti koš. Traženje pretvaranja KS u distrikt bi bio prvi korak ka uništenju snova o RS, hrvatskom entitetu,bošnjačkoj državi, pa ako se pokaže da funkcionira lako je i ostatak BiH pripojit distriktu.
Ja ih vidim kao saveznike Hrvatima s kojima se možemo boriti zajedno za ravnopravnu BiH ali doista ravnopravnu a ne kao sad gdje bi Bošnjaci pod krinkom bosanstva vladali drugima... Žao mi je školu svi već prošli...
- bach
#34 Re: Kraljevina Jugoslavija
Kada čovjek zna koje i šta je nema problema sa identitetom, niti razbija glavu jeftinim dnevnopolitičkim glupostima o velikim nacijama i njihovim vođama, niti ti političari mogu prodati maglu.osa wrote:pa ti bach znaš svoje rodoslovlje bolje nego pola engleskih plemića.svaka čast.
Usput porodica moje nane, sa mamine strane ima romansko porijeklo, a u rodnim listovim im piše da su Bošnjaci. Ljudova sa njihovim prezimenom puna je Dalmacija, a blage varijacije prezimena moga su se naći u Španiji i Italiji.
-
Ne pada mi na pamet
#35 Re: Kraljevina Jugoslavija
Da li bi se spancima svidjelo da im neko ponudi da zive u 20.000 km2 njihove drzave?Junuz Djipalo wrote:Svaki drugi narod bi prihvatio i trokut samo da ima ikakvu državu, da se hoće neko Baskima našalit i ponudit 20.000 km2 pa skakali bi od sreće. Doista se ne vidi neka jasna vizija u Bošnjaka. A kako ih onda uzimat u obzir.
-
zonbirile
#36 Re: Kraljevina Jugoslavija
sječam se pred prve "slobodne"izbore,utakmica i sada jedni viču:" Mi smo.."Drugi:"Ko vam je kriv".Manjak spoznaje,nesigurnost u vlastitom identitetu izaziva agresiju,kao i svaka frustracija,ihibicija.Što je naglašenija okolnost,kao rat naprimjer,frustracija je pojačana,raste agresija,kako prema "drugima",tako i prema neistomišljenicima.
-
united bosnae
#37 Re: Kraljevina Jugoslavija
Jellena85 ocito da nam se historije ne podudaraju i pored toga sto govorimo o identicnim historijskim dogadjajima.
Vjerujem da nije tesko pronaci na Webu koliko Bosnjaka zivi u Turkoj danas. Isto tako siguran sam da ces lako naci porijeklo i period proseljenja tih ljudi.
Toliko o kraljevini i njenom odnosu prema drugim narodima, pogotovo Bosnjacima. Inace predmet "istorija" kod nasih istocnih susjeda se komotno moze preimenovati u predmet "Lazi i podvale".
I da se nadovezem...nikada mi nije bilo jasna srpska ljubav za njihovim kraljem koji ih je ostavio na milost i ne milost okupatoru i pobijegao na sigurno noseci iz zemlje tone zlata koje kao da su njegove a ne naroda kojeg je predstavljao. I onda taj isti narod 60 godina poslije uzvikuje "Za kralja i otadjbinu"...Ne kontam???
Vjerujem da nije tesko pronaci na Webu koliko Bosnjaka zivi u Turkoj danas. Isto tako siguran sam da ces lako naci porijeklo i period proseljenja tih ljudi.
Toliko o kraljevini i njenom odnosu prema drugim narodima, pogotovo Bosnjacima. Inace predmet "istorija" kod nasih istocnih susjeda se komotno moze preimenovati u predmet "Lazi i podvale".
I da se nadovezem...nikada mi nije bilo jasna srpska ljubav za njihovim kraljem koji ih je ostavio na milost i ne milost okupatoru i pobijegao na sigurno noseci iz zemlje tone zlata koje kao da su njegove a ne naroda kojeg je predstavljao. I onda taj isti narod 60 godina poslije uzvikuje "Za kralja i otadjbinu"...Ne kontam???
- Junuz Djipalo
#38 Re: Kraljevina Jugoslavija
Dalmacija je u Hrvatskoj a Bosna nije u Bošnjakistanu, to skrivanje iza BiH samo pokazuje da proces stvaranja bošnjačke nacije još nije završio i da se može utopit opet u neki drugi kolektivitet. A sad vi nastavite...@di wrote:@Januz Djipalo i ostali "Hrvati" Bosne i Hercegovine ....
Ovako se bori pravi Bosanski HRVAT ... http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/090928115 ... I TO SU ZA MENE GRADZANI PRVOG REDA OVE ZEMLJE!!!
A naravno, sad ce bas kao po obicaju poceti suplja, e pa on ima 100% razlog da to prica ili finansiraju ga bosnjacki politicari ili on je prodana dusa kao Zeljko Komsic ili on ima zenu Srpkinju ili .... ma bilo sta, samo eto ... da covjek ispadne komunjara.
A na ovaj Komentar:
Pa eto ... ja cu biti pravi šaljivđija i necu nuditi 20.000 km2 pa dajem prijedlog, da ti ponudim MOJU citavu Dalmaciju pa se pruzi ti tamo po njoj? Ma skakat ces od srece.Junuz Djipalo wrote:Svaki drugi narod bi prihvatio i trokut samo da ima ikakvu državu, da se hoće neko Baskima našalit i ponudit 20.000 km2 pa skakali bi od sreće. Doista se ne vidi neka jasna vizija u Bošnjaka. A kako ih onda uzimat u obzir.
Pa naravno da su pravi Hrvati svi koji se bore za Bošnjake, hrane ih i oblače i onda im ovi dovedu islamiste i rašire ih po obranjenom teritoriju. Samo jedan dan kažu Hrvati u Hrvatsku. I što je sad Ilija? Budala! A nisu ga Hrvati napravili budalom.
-
tuzlak-x
#39 Re: Kraljevina Jugoslavija
1. Kao prvo ... zar nisi ti iz Zenice ... sad odjednom si "od Zenice"? Jel to ono kao sto ovi brđani oko "Sarajeva" govore za Sarajevo?
2. Licno sam krajišnik i da ti kazem, da sam prosao komplet krajinu sa obe strane ... i ta Oluja, bas se pitam kako bi je izveli da ste ratovali na dvije strane (sa mislimanima, sa srbima)? A ovo sto ste ratovali sa muslimanima, znamo zasto je to tako ispalo. A tu uluju ja licno ocjenjujem za uspijesnu, ali samo zato sto je bio tamo V. korpus. Tako da nemoj da pricas nebuloze iz Srednje Bosne sta se je desavalo u krajini.
3. Pa ako primjetis, da te uopste ne smatram kao Hrvata iz Bosne i Hercegovine nego Hrvata. Tako da znam kako cemo naše, vaše (više TVOJE) .... tvoja Hrvatska ti je oddaljena cca 180km pa zdravo. Putovnicu imas, tako da se ne sikiraj oko viza i tako dalje i bices praaaavo dobro primljen u svoju maticu kao Enis, Emir i tvoj "skoro pa" sugrađanin Tarik Filipovic.
4. TI SI DIJASPORAC samim time nemas pravo da govoris u ime Hrvata Bosne i Hercegovine. To prepusti Hrvatima koje vole ovu ZEMLJU! a ne onu tamo susjednu.[/quote]
1. Gdje ti vidje ono "od"?
2. Nije Oluja bila samo u Krajini nego i u Sr. Bosni, Jajce, Turbe, Vlašić, D. Vakuf... Znam što se kod nas dešavalo i nije bilo V. korpusa. Nego je HV i HVO zauzeo Mrkonjić i Šipovo koji su poslije zamijenjeni u Daytonu za sarajevska predgrađa. Možda bi bar ponekad mogli reći hvala a ne uvijek nas izjednačavat sa Srbima.
3. Ma bit ćemo u EU pa će bit svejedno samo da malo poraste svijest u Bošnjaka i Srba u BiH o tome što su nam prioriteti.
4. Volim ja obje i oba državljanstva imam, i ne vidim razloga zašto bi mi neko oduzeo jedno ili drugo. A ljubav, nije ista prema materi i ženi ali je ipak ljubav zar ne?[/quote]
1. Onda je moja greska ... moje izvinjenje.
2. Kazem ponovo, da ima zasluge V. korpusa a ti ponovo u 3 pm.
3. Slazem se i u pravu si.
4. Naravno da nije .... mamu volis (Hrvatska) ... a zenu tucas (Bosna i Hercegovina) ... pa je sasvim razumljiv tvoj odnos, jer mislim da kontra kad bi radio bilo bi nesto cudno. Ili cemo naci neko drugo uporodzenje ... ?[/quote]
grijesis. u pitanju je edipov kompleks.
2. Licno sam krajišnik i da ti kazem, da sam prosao komplet krajinu sa obe strane ... i ta Oluja, bas se pitam kako bi je izveli da ste ratovali na dvije strane (sa mislimanima, sa srbima)? A ovo sto ste ratovali sa muslimanima, znamo zasto je to tako ispalo. A tu uluju ja licno ocjenjujem za uspijesnu, ali samo zato sto je bio tamo V. korpus. Tako da nemoj da pricas nebuloze iz Srednje Bosne sta se je desavalo u krajini.
3. Pa ako primjetis, da te uopste ne smatram kao Hrvata iz Bosne i Hercegovine nego Hrvata. Tako da znam kako cemo naše, vaše (više TVOJE) .... tvoja Hrvatska ti je oddaljena cca 180km pa zdravo. Putovnicu imas, tako da se ne sikiraj oko viza i tako dalje i bices praaaavo dobro primljen u svoju maticu kao Enis, Emir i tvoj "skoro pa" sugrađanin Tarik Filipovic.
4. TI SI DIJASPORAC samim time nemas pravo da govoris u ime Hrvata Bosne i Hercegovine. To prepusti Hrvatima koje vole ovu ZEMLJU! a ne onu tamo susjednu.[/quote]
1. Gdje ti vidje ono "od"?
2. Nije Oluja bila samo u Krajini nego i u Sr. Bosni, Jajce, Turbe, Vlašić, D. Vakuf... Znam što se kod nas dešavalo i nije bilo V. korpusa. Nego je HV i HVO zauzeo Mrkonjić i Šipovo koji su poslije zamijenjeni u Daytonu za sarajevska predgrađa. Možda bi bar ponekad mogli reći hvala a ne uvijek nas izjednačavat sa Srbima.
3. Ma bit ćemo u EU pa će bit svejedno samo da malo poraste svijest u Bošnjaka i Srba u BiH o tome što su nam prioriteti.
4. Volim ja obje i oba državljanstva imam, i ne vidim razloga zašto bi mi neko oduzeo jedno ili drugo. A ljubav, nije ista prema materi i ženi ali je ipak ljubav zar ne?[/quote]
1. Onda je moja greska ... moje izvinjenje.
2. Kazem ponovo, da ima zasluge V. korpusa a ti ponovo u 3 pm.
3. Slazem se i u pravu si.
4. Naravno da nije .... mamu volis (Hrvatska) ... a zenu tucas (Bosna i Hercegovina) ... pa je sasvim razumljiv tvoj odnos, jer mislim da kontra kad bi radio bilo bi nesto cudno. Ili cemo naci neko drugo uporodzenje ... ?[/quote]
grijesis. u pitanju je edipov kompleks.
-
tuzlak-x
#40 Re: Kraljevina Jugoslavija
Ne pada mi na pamet wrote:Da li bi se spancima svidjelo da im neko ponudi da zive u 20.000 km2 njihove drzave?Junuz Djipalo wrote:Svaki drugi narod bi prihvatio i trokut samo da ima ikakvu državu, da se hoće neko Baskima našalit i ponudit 20.000 km2 pa skakali bi od sreće. Doista se ne vidi neka jasna vizija u Bošnjaka. A kako ih onda uzimat u obzir.
a nisu spanjolci prihvatili ni vise, nego im je cilj bio da samo katolicka crkva se pita. akad se ta crkva pita onda nema muslimana u spanjolskoj, nema drevnih civilizacija u americi i jednoj i drugoj, ali ima, tu im se moze cestitati, civilizacija skutora.
-
zonbirile
#41 Re: Kraljevina Jugoslavija
------------------------------------------------tuzlak-x wrote:Ne pada mi na pamet wrote:Da li bi se spancima svidjelo da im neko ponudi da zive u 20.000 km2 njihove drzave?Junuz Djipalo wrote:Svaki drugi narod bi prihvatio i trokut samo da ima ikakvu državu, da se hoće neko Baskima našalit i ponudit 20.000 km2 pa skakali bi od sreće. Doista se ne vidi neka jasna vizija u Bošnjaka. A kako ih onda uzimat u obzir.
a nisu spanjolci prihvatili ni vise, nego im je cilj bio da samo katolicka crkva se pita. akad se ta crkva pita onda nema muslimana u spanjolskoj, nema drevnih civilizacija u americi i jednoj i drugoj, ali ima, tu im se moze cestitati, civilizacija skutora.
ako ne znaš istoriju i sociologiju tog vremena,naući se kulturi dijaloga.Mogao bi moderaciji objasniti civilizaciju škutora.
- Junuz Djipalo
#42 Re: Kraljevina Jugoslavija
Ljubav se pokazuje prema Hrvatima, mahanjem turskim zastavama nakon tekme Hr-Turska, ljubav se pokazuje konstantnim isticanjem nekog "noža u leđa" 93. (za sukob u kojem Bošnjaci nisu ništa manje zabili nož u leđa Hrvatima) kao da obrana dijela BiH 92. nije i naša zasluga a tek 95. i reduciranje RS-a... Ali ne uvijek nas se izjednačava sa Srbima, negira, zabranjuje, preglasava, tjera.@di wrote: HeheheheToooo legendo. Imam dva nova izgovora na listi, pa da jih mogu koristiti u narednim temama.
AAaahhh ... ne mogu vise se raspravljati ... umaras me. Imas fakat komplekse, pa onda koristenje standrdnih floskula (Hrvati u Hrvatsku, Bošnjikistan, etc) ...
Aj sretno tebi svejedno i prenosi to tvoje misljenje na svoju djecu i sve naredne porodice i nemoj jim zaboraviti napomenuti da su nekad u Zenici se nosale sahovnice, da bosnjaci hoce Bosnjikistan, da pricaju Bosnjacki, da mrze Hrvate .... etc. Kud ja nisam imao te srece, pa da mene moji roditelji odgoje u znaku SAMO i SAMO nacionalnog prefiksa, mozda mi imali laksu konverzaciju i da na kraju bi se mogli cak skontati.
OVER AND OUT
Pa je li to ono za što se bilo koji Hrvat borio (?) evo mogu ti reći - nije. Čak i ko se borio se za BiH 92. i 95. a ne samo za Hrvate, je dobio: sjaši Kurta da uzjaše Murta.
Što se tiče nacionalnog prefiksa i jest važniji od vjerskog, ali eto razumijem da nekima nije...
- kinu
#43 Re: Kraljevina Jugoslavija
još jedna tema za istresanje nacionalnih frustracija, šta bi bilo da nije bilo, a šta bi bilo da je bilo pa ostalo
istoriju poslije II w.w. su pisali Čerčil, Ruzvelt i Staljin tako da je mala Juga bila interesantna kao akna na Staljinovom nosu , nema se šta o tome raspravljati
sori ako sam Vas prekinuo
istoriju poslije II w.w. su pisali Čerčil, Ruzvelt i Staljin tako da je mala Juga bila interesantna kao akna na Staljinovom nosu , nema se šta o tome raspravljati
sori ako sam Vas prekinuo
-
tuzlak-x
#44 Re: Kraljevina Jugoslavija
Da li bi se spancima svidjelo da im neko ponudi da zive u 20.000 km2 njihove drzave?[/quote]
a nisu spanjolci prihvatili ni vise, nego im je cilj bio da samo katolicka crkva se pita. akad se ta crkva pita onda nema muslimana u spanjolskoj, nema drevnih civilizacija u americi i jednoj i drugoj, ali ima, tu im se moze cestitati, civilizacija skutora.[/quote]
------------------------------------------------
ako ne znaš istoriju i sociologiju tog vremena,naući se kulturi dijaloga.Mogao bi moderaciji objasniti civilizaciju škutora.[/quote]
zasto moderaciji?
gdje si ti na ovoj temi pronasao kulturu dijaloga? sarajevo-x je jedno od najpristonijih x jugoslovenskih sajtova i ti sa svojim evidentnim stazom na ovom forumu ne znam kako si opstao ne videci da sam se "uklopio" u pricu. nidje veze sa postavljenom temom.
a nisu spanjolci prihvatili ni vise, nego im je cilj bio da samo katolicka crkva se pita. akad se ta crkva pita onda nema muslimana u spanjolskoj, nema drevnih civilizacija u americi i jednoj i drugoj, ali ima, tu im se moze cestitati, civilizacija skutora.[/quote]
ako ne znaš istoriju i sociologiju tog vremena,naući se kulturi dijaloga.Mogao bi moderaciji objasniti civilizaciju škutora.[/quote]
zasto moderaciji?
gdje si ti na ovoj temi pronasao kulturu dijaloga? sarajevo-x je jedno od najpristonijih x jugoslovenskih sajtova i ti sa svojim evidentnim stazom na ovom forumu ne znam kako si opstao ne videci da sam se "uklopio" u pricu. nidje veze sa postavljenom temom.
-
zonbirile
#45 Re: Kraljevina Jugoslavija
tuzlak-x wrote:Da li bi se spancima svidjelo da im neko ponudi da zive u 20.000 km2 njihove drzave?
zasto moderaciji?
gdje si ti na ovoj temi pronasao kulturu dijaloga? sarajevo-x je jedno od najpristonijih x jugoslovenskih sajtova i ti sa svojim evidentnim stazom na ovom forumu ne znam kako si opstao ne videci da sam se "uklopio" u pricu. nidje veze sa postavljenom temom.[/quote]
-------------------------------------------
pa jarane za manje stvari sam bio banovan,što tebi ne želim,ali ne pišeš korektno.Ne znam šta ti znači civilizacija škutora.
-
tuzlak-x
#46 Re: Kraljevina Jugoslavija
------------------------------------------------zonbirile wrote:tuzlak-x wrote:Da li bi se spancima svidjelo da im neko ponudi da zive u 20.000 km2 njihove drzave?
zasto moderaciji?
gdje si ti na ovoj temi pronasao kulturu dijaloga? sarajevo-x je jedno od najpristonijih x jugoslovenskih sajtova i ti sa svojim evidentnim stazom na ovom forumu ne znam kako si opstao ne videci da sam se "uklopio" u pricu. nidje veze sa postavljenom temom.[/quote]
-------------------------------------------
pa jarane za manje stvari sam bio banovan,što tebi ne želim,ali ne pišeš korektno.Ne znam šta ti znači civilizacija škutora.[/quote]
razumijem tvoj point da si bio banovan.
samo sam bio skrenuo paznju da se falsh tema o "dobroti" opancarske jugoslavije pretvorila u negaciju bosne sa aspekta , hajde recimo gradjana bosne i hercegovine sa aspiracijama da budu drzavljani susjedne drzave, a to nije srbija.
- Junuz Djipalo
#47 Re: Kraljevina Jugoslavija
Jaro moj bilo je raznoraznih država, i manje više su naši preci i mi poštovali te države dok ih nisu povijesne turbulencije odnijele netragom, tako danas recimo moramo poštovat RS koja je država u državi a i BiH koju jedni svojataju pa automatizmom drugi odbacuju.tuzlak-x wrote:
samo sam bio skrenuo paznju da se falsh tema o "dobroti" opancarske jugoslavije pretvorila u negaciju bosne sa aspekta , hajde recimo gradjana bosne i hercegovine sa aspiracijama da budu drzavljani susjedne drzave, a to nije srbija.
E sad, ne moraju se poklapat ljubav i poštovanje, dovoljna je i korist, šićar, no ne treba narode zavađat, ljude...
Živi i pusti da žive a ne treba nametat nikome ništa dokle god to onaj neće.
A što se državljanstava tiče, jučer mi je bio jedan čisti Bošnjak sa nekim papirom gdje su mu se roditelji 50-ih izjasnili kao Hrvati, pita je li to dovoljno za domovnicu. Čovjek ama baš nikakve veze sa Hr nema osim tog papira, dakle nema ljubavi pa ipak će najvjerojatnije i dobit državljanstvo.
Znači to što ja imam državljanstvo neke države ili što živim u nekoj državi ne znači ljubav niti je mora bit, ali poštovanje dok ne dođe neka nova ili ne dođe, mora bit. E sad ako ti mene na silu hoćeš pretvorit u nešto a u ustavu BiH piše da su Hrvati konstitutivni u BiH i da je BiH druga hrvatska država, koju dijelimo sa drugima, onda ti ne poštuješ državu a zaboli me kome ti ljubav izjavljuješ, je li voliš životinje, pedere, Marsovce i je li to sa tvoje moralnog i etičkog stajališta jedino ispravno, ljubav nema veze s pravima i obvezama koja ti određena država daje.
Držimo se prava i obaveza i sve će biti za 5. A ljubi ženu svoju i djecu...
-
tuzlak-x
#48 Re: Kraljevina Jugoslavija
Junuz Djipalo wrote:Jaro moj bilo je raznoraznih država, i manje više su naši preci i mi poštovali te države dok ih nisu povijesne turbulencije odnijele netragom, tako danas recimo moramo poštovat RS koja je država u državi a i BiH koju jedni svojataju pa automatizmom drugi odbacuju.tuzlak-x wrote:
E sad, ne moraju se poklapat ljubav i poštovanje, dovoljna je i korist, šićar, no ne treba narode zavađat, ljude...
Živi i pusti da žive a ne treba nametat nikome ništa dokle god to onaj neće.
A što se državljanstava tiče, jučer mi je bio jedan čisti Bošnjak sa nekim papirom gdje su mu se roditelji 50-ih izjasnili kao Hrvati, pita je li to dovoljno za domovnicu. Čovjek ama baš nikakve veze sa Hr nema osim tog papira, dakle nema ljubavi pa ipak će najvjerojatnije i dobit državljanstvo.
Znači to što ja imam državljanstvo neke države ili što živim u nekoj državi ne znači ljubav niti je mora bit, ali poštovanje dok ne dođe neka nova ili ne dođe, mora bit. E sad ako ti mene na silu hoćeš pretvorit u nešto a u ustavu BiH piše da su Hrvati konstitutivni u BiH i da je BiH druga hrvatska država, koju dijelimo sa drugima, onda ti ne poštuješ državu a zaboli me kome ti ljubav izjavljuješ, je li voliš životinje, pedere, Marsovce i je li to sa tvoje moralnog i etičkog stajališta jedino ispravno, ljubav nema veze s pravima i obvezama koja ti određena država daje.
Držimo se prava i obaveza i sve će biti za 5. A ljubi ženu svoju i djecu...
ti dooooobro znas da BiH nije imitacija kraljevine jugoslavije. ja sam bar iz dijela nase drzave gdje nema dominacije bosnjaka, iako su ,gotovo, apsolutna vecina. ja sam iz tuzle. jeste da ima siromasnih kojima je hrvatska njemacka, amerika, etc. ljudi bi isli za kruhom. isli bi da djeci obezbijede bolju buducnost. tu bih se slozio s tobom da zna da zatupi ljubav prema drzavi koja ne zna zadovoljiti potrebe gradjana. ali BiH nije maceha samo hrvatima. trebamo se svi potruditi.
- osa
#49 Re: Kraljevina Jugoslavija
način na koji vi volite bih (ili kako mi hoćemo ili nikako) najviše i koristi neprijateljima bih, ne trebaju oni niti noge podmetati.@di wrote:Ili bolje receno moj dragi sugrađan ... Trebamo se mi truditi, koji volimo ovu zemlju. A oni koji je ne vole, neka nam ne podmecu nogu!tuzlak-x wrote:
ti dooooobro znas da BiH nije imitacija kraljevine jugoslavije. ja sam bar iz dijela nase drzave gdje nema dominacije bosnjaka, iako su ,gotovo, apsolutna vecina. ja sam iz tuzle. jeste da ima siromasnih kojima je hrvatska njemacka, amerika, etc. ljudi bi isli za kruhom. isli bi da djeci obezbijede bolju buducnost. tu bih se slozio s tobom da zna da zatupi ljubav prema drzavi koja ne zna zadovoljiti potrebe gradjana. ali BiH nije maceha samo hrvatima. trebamo se svi potruditi.
- Junuz Djipalo
#50 Re: Kraljevina Jugoslavija
Ma gdje ti je podmetnuta noga (?) već umalo 10 godina nikakvog glasa na nivou Federacije nemamo. Niti jedan zakon nije prošao zato što se Hrvatima sviđa ili ne sviđa. Niti jedna lova iz proračuna nije otišla zato što su Hrvati to htjeli, ne smijemo više otvoreno ni pokazat da smo za nešto odmah ide kontra...@di wrote:Ili bolje receno moj dragi sugrađan ... Trebamo se mi truditi, koji volimo ovu zemlju. A oni koji je ne vole, neka nam ne podmecu nogu!tuzlak-x wrote:
A ubiše se ovi koji "vole" zemlju od napredovanja pa jadni, oni ne mogu naprijed Hrvati im stalno podmeću nogu, a i Dodik svojim odlukama stalno sheba Federalnu bratiju, jadni oni bi napravili tvornice, dali ljudima plaće, poslove ali im Dodik ne da.
Znaš šta meni je i u Hrvatskoj i u BiH pun kufer ljudi koji "vole" zemlju.
Ja sam se naplaćao poreza, je li vam to dovoljno? Nije! Trebam plaćat za to da me neko iz uvjerava što sam, da mi brani i jezik i zastavu i simbole i da mi određuje za koga ću navijat?
Da me polupismeni historičari uče povijesti a nisu znali koji je to predmet u školi ili koja sam nacija a isto to do prije par godina nisu znali?
Oprostite, može se država zvat takva po mom ćaći. Ne valja!
Imamo priliku je promijenit ali ovo nabrojano nije način na koji će bit bolje!