Kraljevina Bosna.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Tragos

#351 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Tragos »

Opetja033

Vidim da si ti jako siguran u ono što govoriš i spominješ one povijesničare koji teoriziraju o nečemu šta ide na tvoj mlin, a zatim spominješ da nećeš druge hrvatske i srpske povijesničare. Znači, oni što tebi pašu su dobri, a oni što ti ne pašu nemaju pojma. Na čemu ti inače temeljiš takvu svoju sigurnost u vezi bosanskog porijekla? Kažeš, "dokaži te mi da su hrvati ili srbi". Ajde ti dokaži da nisu! :-D

Svi moji dokazi u vezi Hrvata , a iz ponekih se može uvidjeti njihovo kretanje :D po bosni bi bili:

-Nestorova kronika
- Gottschalk
- Papa Ivan VII
- Konstantin Porfirogenet
- Toma Arhiđakon
- Ljetopis popa Dukljanina
- Papa Ivan X
- ostali
....

Podudarnosti

ban Borić- Slavonac, Templar
1102. godina- kraj Hrvatske
1102. godina- početak jačanja Bosne

Činjenice po mapama

250 godina prije ikakvog spomena Bosne, naizmjenično su Bosnom, većinu vremena, vladali ili Hrvati ili Srbi. Bar tako kažu mape koje su nastale po svjedočenjima kroničara.

To su otprilike izvori sa kojim raspolažu hrvati. Ima i mnogih drugih, ali oni se svode na teorije i razmatranja. I ovi koji su "činjenice" se može pričati i priča se.

A sad mi reci, s kojim to dokazima i činjenicama raspolažu bošnjački povijesničari do, vidi vraga, pada Hrvatskog kraljevstva, jer onda se tek spominju bosanski banovi.... Slučajno? Neznam. Možda je. Ali brate mili to je onda preeeeslučajno. :D

Ako hrvati nemaju neke dobre dokaze, bošnjački povijesničari ih imaju još 1000 puta manje. Nemaju ništa. Samo pretpostavke.

Ne, ja nisam nacionalista, :wink: ni ustaša, kojima blago rečeno, jebem mater po sto puta. Ja samo oću činjenice i istinu.
I dalje držim tezu da su u Kraljevini Bosni, u njenom nastajanju, sudjelovali i hrvati i srbi i iliri i kelti i bla bla nepoznati slaveni i bla bla bla. Hrvate i Srbe ne možete izbaciti iz bošnjačke povijesti. Ova proračunata bošnjačka kampanja mi liči na pokušaje hrvatskih povijesničara 90- tih, koji su se svim silama trudili izbacit Slavene i bilo šta Slavensko iz Hrvatskog naroda. :D
chill001

#352 Re: Kraljevina Bosna.

Post by chill001 »

Tragos wrote:Ne, ja nisam nacionalista, :wink: ni ustaša, kojima blago rečeno, jebem mater po sto puta. Ja samo oću činjenice i istinu.I dalje držim tezu da su u Kraljevini Bosni, u njenom nastajanju, sudjelovali i hrvati i srbi i iliri i kelti i bla bla nepoznati slaveni i bla bla bla. Hrvate i Srbe ne možete izbaciti iz bošnjačke povijesti. Ova proračunata bošnjačka kampanja mi liči na pokušaje hrvatskih povijesničara 90- tih, koji su se svim silama trudili izbacit Slavene i bilo šta Slavensko iz Hrvatskog naroda. :D
Imali su uticaj i Bosnjaci na Hrvatsku i hrvatski narod kroz historiju... sto pozitivan sto negativan.

A Srbe i Hrvate niko iz Bosne ne izbacuje, oni sami negiraju ovu zemlju i teze ka njenoj podjeli. Ne svi, ali vecina.
bdzs

#353 Re: Kraljevina Bosna.

Post by bdzs »

Tragos wrote:Opetja033

Vidim da si ti jako siguran u ono što govoriš i spominješ one povijesničare koji teoriziraju o nečemu šta ide na tvoj mlin, a zatim spominješ da nećeš druge hrvatske i srpske povijesničare. Znači, oni što tebi pašu su dobri, a oni što ti ne pašu nemaju pojma. Na čemu ti inače temeljiš takvu svoju sigurnost u vezi bosanskog porijekla? Kažeš, "dokaži te mi da su hrvati ili srbi". Ajde ti dokaži da nisu! :-D

Svi moji dokazi u vezi Hrvata , a iz ponekih se može uvidjeti njihovo kretanje :D po bosni bi bili:

-Nestorova kronika
- Gottschalk
- Papa Ivan VII
- Toma Arhiđakon
- Papa Ivan X
- ostali
....

Podudarnosti

Činjenice po mapama

250 godina prije ikakvog spomena Bosne, naizmjenično su Bosnom, većinu vremena, vladali ili Hrvati ili Srbi. Bar tako kažu mape koje su nastale po svjedočenjima kroničara.

To su otprilike izvori sa kojim raspolažu hrvati. Ima i mnogih drugih, ali oni se svode na teorije i razmatranja. I ovi koji su "činjenice" se može pričati i priča se.

A sad mi reci, s kojim to dokazima i činjenicama raspolažu bošnjački povijesničari do, vidi vraga, pada Hrvatskog kraljevstva, jer onda se tek spominju bosanski banovi.... Slučajno? Neznam. Možda je. Ali brate mili to je onda preeeeslučajno. :D

Ako hrvati nemaju neke dobre dokaze, bošnjački povijesničari ih imaju još 1000 puta manje. Nemaju ništa. Samo pretpostavke.

Ne, ja nisam nacionalista, :wink: ni ustaša, kojima blago rečeno, jebem mater po sto puta. Ja samo oću činjenice i istinu.
I dalje držim tezu da su u Kraljevini Bosni, u njenom nastajanju, sudjelovali i hrvati i srbi i iliri i kelti i bla bla nepoznati slaveni i bla bla bla. Hrvate i Srbe ne možete izbaciti iz bošnjačke povijesti. Ova proračunata bošnjačka kampanja mi liči na pokušaje hrvatskih povijesničara 90- tih, koji su se svim silama trudili izbacit Slavene i bilo šta Slavensko iz Hrvatskog naroda. :D
Evo šta kaže jedna od najvećih hrvatskih istoričarki o Hrvatima (N.Klaić):
Sažimajući svoj izvanredni prilog o Hrvatima u Karantaniji, Kronsteiner
nabraja osam dokaza svom zaključku da je riječ o prvotno avarskom
ratničkom sloju alpskih Slavena, od kojih su nama posebno zanimljivi oni
o avarskoj vojničkoj organizaciji! On smatra da su Avari izgradili čitavu
mrežu obrambenih utvrđenja bez kojih se njihova dvjestagodišnja vladavina
ne bi mogla zamisliti. Ime Hrvata sačuvalo se upravo u takvim
obrambenim sredinama kojima je zapovijedao avarski ban\
Znači ovo što govoriš o 250 godina vladavine Hrvata u području prije spomena Bosne do sredine IX vijeka (oko 850 godine) je najobičniji falsifikat kojim se ne hraniš samo ti nego i tvoji (hrvatski) nacionalistički historičari. Za vas je jedini relevantan izvor nekakav ljetopis barskog popa koji je uzgred pisan u XII vijeku :sad: , i to vadite iz njega samo ono što vama odgovara. Iste argumente uzimaju i srpski nacionalisti spominjući iste izvore (DAI) tobože o vjekovnoj srpskoj zemlji Bosni kojom su ustvari srpski vladari vladali samo 10-ak godina (Časlav Klonimirović- koja koincidencija, tih desetak godina vladanja Bosnom se upravo poklapa sa pisanjem DAI 950 godine). Znači istina je da su do spominjanja zemlje Bosne, njome vladali avarski kanovi (banovi) te da je Bosna bila 200 godina u sastavu Avarske države, istinia je da su hrvatski kraljevi vladali Bosnom kratak period krajem X vijeka (Krešimir).
Tragos

#354 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Tragos »

bdzs wrote:

-Nestorova kronika
- Gottschalk
- Papa Ivan VII
- Toma Arhiđakon
- Papa Ivan X
- ostali
....

Podudarnosti

Činjenice po mapama

Evo šta kaže jedna od najvećih hrvatskih istoričarki o Hrvatima (N.Klaić):
Sažimajući svoj izvanredni prilog o Hrvatima u Karantaniji, Kronsteiner
nabraja osam dokaza svom zaključku da je riječ o prvotno avarskom
ratničkom sloju alpskih Slavena, od kojih su nama posebno zanimljivi oni
o avarskoj vojničkoj organizaciji! On smatra da su Avari izgradili čitavu
mrežu obrambenih utvrđenja bez kojih se njihova dvjestagodišnja vladavina
ne bi mogla zamisliti. Ime Hrvata sačuvalo se upravo u takvim
obrambenim sredinama kojima je zapovijedao avarski ban\
Znači ovo što govoriš o 250 godina vladavine Hrvata u području prije spomena Bosne do sredine IX vijeka (oko 850 godine) je najobičniji falsifikat kojim se ne hraniš samo ti nego i tvoji (hrvatski) nacionalistički historičari. Za vas je jedini relevantan izvor nekakav ljetopis barskog popa koji je uzgred pisan u XII vijeku :sad: , i to vadite iz njega samo ono što vama odgovara. Iste argumente uzimaju i srpski nacionalisti spominjući iste izvore (DAI) tobože o vjekovnoj srpskoj zemlji Bosni kojom su ustvari srpski vladari vladali samo 10-ak godina (Časlav Klonimirović- koja koincidencija, tih desetak godina vladanja Bosnom se upravo poklapa sa pisanjem DAI 950 godine). Znači istina je da su do spominjanja zemlje Bosne, njome vladali avarski kanovi (banovi) te da je Bosna bila 200 godina u sastavu Avarske države, istinia je da su hrvatski kraljevi vladali Bosnom kratak period krajem X vijeka (Krešimir).
A izvor informacija bi nam trebao biti...? :-)Istina. To je sve sa čim raspolažemo. A čime ti raspolažeš?

Gdje ti je Trpimir, Tomislav...?

I dosadni ste više sa tim okarakteriziranjem nekoga nacionalistem, čim se ovaj ne slaže sa novopečanom bošnjačkom vizijom povijesti koja nema nijedan valjani dokaz u ranom srednjom vijeku.
Tragos

#355 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Tragos »

chill001 wrote:
Tragos wrote:Ne, ja nisam nacionalista, :wink: ni ustaša, kojima blago rečeno, jebem mater po sto puta. Ja samo oću činjenice i istinu.I dalje držim tezu da su u Kraljevini Bosni, u njenom nastajanju, sudjelovali i hrvati i srbi i iliri i kelti i bla bla nepoznati slaveni i bla bla bla. Hrvate i Srbe ne možete izbaciti iz bošnjačke povijesti. Ova proračunata bošnjačka kampanja mi liči na pokušaje hrvatskih povijesničara 90- tih, koji su se svim silama trudili izbacit Slavene i bilo šta Slavensko iz Hrvatskog naroda. :D
Imali su uticaj i Bosnjaci na Hrvatsku i hrvatski narod kroz historiju... sto pozitivan sto negativan.

A Srbe i Hrvate niko iz Bosne ne izbacuje, oni sami negiraju ovu zemlju i teze ka njenoj podjeli. Ne svi, ali vecina.
Naravno.
Opetja033

#356 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Opetja033 »

-Nestorova kronika
- Gottschalk
- Papa Ivan VII
- Toma Arhiđakon
- Papa Ivan X
- ostali
....

Podudarnosti

Činjenice po mapama

Ti dijete drago ocito da nemas ni srednju skolu zavrsenu. Jer se vec krajem srednje skole uci o pravilima debate. Dakle ako ne znas da te naucim: ti dolazis sa tvrdnjom i ti treba da je dokazes. Dakle teret dokazivanja je na tebe a ne na meni.

Da nemas pojma o historiji govori i cinjenica da granice jedne kraljevine smatras i granicama jednog etnija. To je suludo, pogotovo kada govorimo o Srednjem Vijeku.

Dalje, da - uzimam kao dokaz srpske i hrvatske historicare koji idu u prilog ovoj tezi a odbacujem srpske i hrvatske historicare koji su zadojeni velikosrpskom i velikohrvatskom mitologijom. Ne znam da li si primjetio ali nisam spomenuo nijednog bosnjackog historicara kada sam govorio o ovome.

Ti, kao i svi ostali negatori bosnjastva, niste u stanju navesti ime jednog jedinog modernog historicara danasnjice koji tvrdi da su Bosnjaci islamizirani Srbi/Hrvati.

Ja opet navodim nekoliko njih:
1) Nada Klaic
2) Ivo Banac
3) Noel Malcolm
4) John A. Fine
5) John Wilkes
6) Marco Attila Hoare
7) ekipa hrvatskih historicara iza projekta serijala o hrvatskim kraljevima.

To su samo neki, najpoznatiji. Kao sto vidis nisam stavio nijednog bosnjackog historicara.

Ti sada navedi listu modernih historicara koji zastupaju tvoju tezu. Sve osim toga je blebetanje i prosipanje suplje price sa tvoje strane. Jer ovdje nikome ne predstavljas nikakav autoritet i svakome se zivo jebe za tvoje misljenje - OSIM ako ga ne potkrijepis misljenjem nekih od eksperata iz date oblasti.

Da se razumijemo oko nekih stvari: ja ne negiram apsolutno da su Srbi i Hrvati imali uticaja na procese unutar bosanske drzave. To je suludo negirati. Medjutim reci da su Srbi i Hrvati STVARALI bosansku drzavu je apsolutni nonsens, mitologija i idiotizam i iza te tvrdnje ne stoji nijedan historicar danasnjice.
Tragos

#357 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Tragos »

Opetja033 wrote:

-Nestorova kronika
- Gottschalk
- Papa Ivan VII
- Toma Arhiđakon
- Papa Ivan X
- ostali
....

Podudarnosti

Činjenice po mapama

Ti dijete drago ocito da nemas ni srednju skolu zavrsenu. Jer se vec krajem srednje skole uci o pravilima debate. Dakle ako ne znas da te naucim: ti dolazis sa tvrdnjom i ti treba da je dokazes. Dakle teret dokazivanja je na tebe a ne na meni.

1. Da nemas pojma o historiji govori i cinjenica da granice jedne kraljevine smatras i granicama jednog etnija. To je suludo, pogotovo kada govorimo o Srednjem Vijeku.

Dalje, da - uzimam kao dokaz srpske i hrvatske historicare koji idu u prilog ovoj tezi a odbacujem srpske i hrvatske historicare koji su zadojeni velikosrpskom i velikohrvatskom mitologijom. Ne znam da li si primjetio ali nisam spomenuo nijednog bosnjackog historicara kada sam govorio o ovome.

Ti, kao i svi ostali negatori bosnjastva, niste u stanju navesti ime jednog jedinog modernog historicara danasnjice koji tvrdi da su Bosnjaci islamizirani Srbi/Hrvati.

Ja opet navodim nekoliko njih:
1) Nada Klaic
2) Ivo Banac
3) Noel Malcolm
4) John A. Fine
5) John Wilkes
6) Marco Attila Hoare
7) ekipa hrvatskih historicara iza projekta serijala o hrvatskim kraljevima.

To su samo neki, najpoznatiji. Kao sto vidis nisam stavio nijednog bosnjackog historicara.

Ti sada navedi listu modernih historicara koji zastupaju tvoju tezu. Sve osim toga je blebetanje i prosipanje suplje price sa tvoje strane. Jer ovdje nikome ne predstavljas nikakav autoritet i svakome se zivo jebe za tvoje misljenje - OSIM ako ga ne potkrijepis misljenjem nekih od eksperata iz date oblasti.

2.Da se razumijemo oko nekih stvari: ja ne negiram apsolutno da su Srbi i Hrvati imali uticaja na procese unutar bosanske drzave. To je suludo negirati. Medjutim reci da su Srbi i Hrvati STVARALI bosansku drzavu je apsolutni nonsens, mitologija i idiotizam i iza te tvrdnje ne stoji nijedan historicar danasnjice.
Vidim da voliš vrijeđat. Ok. Nemam problem sa time sve dok je u granici dobrog ukusa.

1. Slabo čitaš . Ja to nigdje nisam rekao. Jasno ti spominjem ilire, kelte, avare, "no name" slavenska plemena...
2. Da čitaš moje postove uvidio bi da jedino na šta upućujem je ovo što si ti sad izrekao.

- Cijelo vrijeme oću dokazat samo jedno. Hravti i Srbi su jako uključeni u bošnjačku povijest, kao i sadašnjost, kao i budućnost. Što u običnom življu, što u vojnom, što u političkom. Ništa drugo ne govorim. Bošnjački kvazi povijesničari žele izbacit svo hrvatsko i srpsko iz svoje povijesti.
- Državu ne čine etnički čisti narod. Državu čini osjećaj pripadnosti. BiH ima problema sa tim. BiH bi trebala gradit budućnost na multikulturi i priznavanju drugih naroda, a ne na preobraćanju ljudi.
- Bošnjački povijesničari bi htjeli jednom kampanjom izbrisat Hrvate i Srbe iz BiH. U popisu stanovništva tako ne bi bilo Hrvata i srba, nego bi svi bili Bošnjaci. Za 100 godina, bi tada na nekakvim novim diskusijama, popis stanovništva u Bih iz 2013. godine, bio dokaz da Hrvata i Srba u BiH nikada nije ni bilo.
bdzs

#358 Re: Kraljevina Bosna.

Post by bdzs »

Tragos wrote: A izvor informacija bi nam trebao biti...? :-)Istina. To je sve sa čim raspolažemo. A čime ti raspolažeš?

I dosadni ste više sa tim okarakteriziranjem nekoga nacionalistem, čim se ovaj ne slaže sa novopečanom bošnjačkom vizijom povijesti koja nema nijedan valjani dokaz u ranom srednjom vijeku.
Meni je neopravdano teritoriju ranosrednjevjeknovne bosne, na osnovu dva ili tri diskutabilna izvora ili samo dijelove koji nama odgovaraju, proglasiti nečijom teritorijom (nebitno srpskom ili hrvatskom),npr. kralj Tomislav je porazio bugarsku vojsku negdje u Bosni ili u blizini Imotskog :- 92 i neke godine) i ta pretpostavka je dovoljno da se nacrta karta sa predstavom kako je bosanska teritorija "povijesna hrvatska teritorija", takvih primjera ima dosta i kod srpskih istoričara. Izvini ali takvim stvarima se hrane nacionalisti i prave se politički programi i manifesti, netvrdim da si to ti ;-) .
_majevica_

#359 Re: Kraljevina Bosna.

Post by _majevica_ »

Bosna i Bosnjani == BiH i narodi u BiH(S,H,B i ostali) :D
Tragos

#360 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Tragos »

bdzs wrote:
Tragos wrote: A izvor informacija bi nam trebao biti...? :-)Istina. To je sve sa čim raspolažemo. A čime ti raspolažeš?

Meni je neopravdano teritoriju ranosrednjevjeknovne bosne, na osnovu dva ili tri diskutabilna izvora ili samo dijelove koji nama odgovaraju, proglasiti nečijom teritorijom (nebitno srpskom ili hrvatskom),npr. kralj Tomislav je porazio bugarsku vojsku negdje u Bosni ili u blizini Imotskog :- 92 i neke godine) i ta pretpostavka je dovoljno da se nacrta karta sa predstavom kako je bosanska teritorija "povijesna hrvatska teritorija", takvih primjera ima dosta i kod srpskih istoričara. Izvini ali takvim stvarima se hrane nacionalisti i prave se politički programi i manifesti, netvrdim da si to ti ;-) .

Hvala bdzs! :)
U pravu si. Pravo na "Povijesni hrvatski ili srpski teritorij", je u današnje vrijeme, vrhunska gluparija. Što bi bilo kad bi svi u svijetu tražili svoj povijesni teritorij? :D Za te stvari služe veliki svjetski i oni "lokalni" ratovi. :sad:

E, sad. Glavni problem bošnjačkih povijesničara, a i svih ostalih je što Bosne praktički nema u kronikama kada se srbi i hrvati spominju u tim istim kronikama i spisima. Kažeš, Tomislav i borba u Bosni, ali upravo su to te činjenice iz kojih uviđamo da su se Hrvati kretali Bosnom. To je to. To je nepobitno. U tim trenucima Bosna i njezin narod se još nigdje ne spominju. Tako i srbi polažu pravo na DAI. Te kronike iz Carigrada i Vatikana, franačkih spisa... su nam jedini "dokazi" koji pričaju priču. To je jedino za što se možemo uhvatit.
Ako idemo pravcem- "Oni su tada lagali iz političkih razloga". "Oni nisu mogli do Bosne zbog planina". "Ovde su došli i druga slavenska plemena koja su uzela ime po rijeci"... mi upadamo na područje - teorija. To nigdje nije zapisanao. Nemamo dokaze. Nemamo ništa. To je glavni problem.

Ja ne kažem da bošnjački i ostali povijesničari nisu u pravu. Možda zaista jesu, ali, što se mene tiče i nažalost, hrvati i srbi jednostavno imaju jače "dokaze". U povoljnijem su položaju. Ako srbi i hrvati nisu relevantni, što je moguće, ajde neka mi bošnjaci ispostave svoje dokaze i činjenice da to nije bilo tako.

Ja sam za istinu. Kakva god bila.

Pravo BiH na državu- niko nemože osporit. BiH se još kao Krljevina Bosna razvila kao samostalna. Kraljevina Bosna nije nastala slučajno, niti se jedno kraljevstvo može stvorit slučajno. Čim je svoje, znači da je moćno i da ima svoj narod, svoju vojsku, stvara svoju kulturu... BiH je bila i veća i manja od sadašnje veličine. Sada je prihvatimo onakvu kako jest i ni pedlja manje ili više. Sve što se nesmije radit je preobraćat ljude i dokazivat im da oni nisu ono što jesu. Ljudi to shvaćaju kao ogromnu uvredu i ova pred- popisivačka kampanja je po meni kontraproduktivna. Ona više razdvaja nego što spaja.

Vjere i multietničost bi trebale bit snaga BiH, pa bi se BiH trebala razviti u prave zapadne države kojima je spika o porijeklu suvišna i preglupa, jer sve razvijene države su multietničke. Hrvatska je jedna od "najčistijih" država u svijetu. Zašto bi to trebalo bit uopće pozitivno i mogu li nam čak takve stvari govorit o nekim drugim stvarima?
chill001

#361 Re: Kraljevina Bosna.

Post by chill001 »

Tragos wrote:
bdzs wrote:

Hvala bdzs! :)
U pravu si. Pravo na "Povijesni hrvatski ili srpski teritorij", je u današnje vrijeme, vrhunska gluparija. Što bi bilo kad bi svi u svijetu tražili svoj povijesni teritorij? :D Za te stvari služe veliki svjetski i oni "lokalni" ratovi. :sad:

E, sad. Glavni problem bošnjačkih povijesničara, a i svih ostalih je što Bosne praktički nema u kronikama kada se srbi i hrvati spominju u tim istim kronikama i spisima. Kažeš, Tomislav i borba u Bosni, ali upravo su to te činjenice iz kojih uviđamo da su se Hrvati kretali Bosnom. To je to. To je nepobitno. U tim trenucima Bosna i njezin narod se još nigdje ne spominju. Tako i srbi polažu pravo na DAI. Te kronike iz Carigrada i Vatikana, franačkih spisa... su nam jedini "dokazi" koji pričaju priču. To je jedino za što se možemo uhvatit.
Ako idemo pravcem- "Oni su tada lagali iz političkih razloga". "Oni nisu mogli do Bosne zbog planina". "Ovde su došli i druga slavenska plemena koja su uzela ime po rijeci"... mi upadamo na područje - teorija. To nigdje nije zapisanao. Nemamo dokaze. Nemamo ništa. To je glavni problem.

Ja ne kažem da bošnjački i ostali povijesničari nisu u pravu. Možda zaista jesu, ali, što se mene tiče i nažalost, hrvati i srbi jednostavno imaju jače "dokaze". U povoljnijem su položaju. Ako srbi i hrvati nisu relevantni, što je moguće, ajde neka mi bošnjaci ispostave svoje dokaze i činjenice da to nije bilo tako.

Ja sam za istinu. Kakva god bila.

Pravo BiH na državu- niko nemože osporit. BiH se još kao Krljevina Bosna razvila kao samostalna. Kraljevina Bosna nije nastala slučajno, niti se jedno kraljevstvo može stvorit slučajno. Čim je svoje, znači da je moćno i da ima svoj narod, svoju vojsku, stvara svoju kulturu... BiH je bila i veća i manja od sadašnje veličine. Sada je prihvatimo onakvu kako jest i ni pedlja manje ili više. Sve što se nesmije radit je preobraćat ljude i dokazivat im da oni nisu ono što jesu. Ljudi to shvaćaju kao ogromnu uvredu i ova pred- popisivačka kampanja je po meni kontraproduktivna. Ona više razdvaja nego što spaja.

Vjere i multietničost bi trebale bit snaga BiH, pa bi se BiH trebala razviti u prave zapadne države kojima je spika o porijeklu suvišna i preglupa, jer sve razvijene države su multietničke. Hrvatska je jedna od "najčistijih" država u svijetu. Zašto bi to trebalo bit uopće pozitivno i mogu li nam čak takve stvari govorit o nekim drugim stvarima?
Mnogo je sumnjivija historija danasnjih dijelova Hrvatske nego sto je historija Bosne.
Tesla10

#362 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Tesla10 »

fantom slobode wrote:
Tesla10 wrote:Nego, imam ja još jedno pitanje. Da li je Hrvatska ikada vladala cijelom Bosnom ?
a sta mislis da ti progooglas malo...slabo si informisan izgleda...
Nisam ja slabo informiran, baš naprotiv, znam jako, jako puno stvari. Ali problem je to što ti imaš raznih "historičara" koji govore razne stvari, i ne znaš baš sa sigurnošću šta je istina a šta ne. Jer historiju su obično pisali pobjednici, a takvi su znali da namjerno izostave stvari koje se njih ne tiču.
armagedon3

#363 Re: Kraljevina Bosna.

Post by armagedon3 »

De Administrando Imperio ("On the Governance of the Empire") is the Latin title of a Greek work written by the 10th-century Eastern Roman Emperor Constantine VII. The Greek title of the work is Πρὸς τὸν ἴδιον υἱὸν Ρωμανόν ("For his own son Romanos"). It is a domestic and foreign policy manual for the use of Constantine's son and successor, the Emperor Romanos II. De administrando imperio, djelo bizantijskog cara Konstantina Porfirogeneta u 10 vijeku
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Balka ... ry.JPG[url][/url]

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Balkans850.png[url][/url]

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Europe_1000.jpg[url][/url]

http://en.wikipedia.org/wiki/File:First ... ap.jpg[url][/url]

u isto vrijem kad Hravtska vlada teritorijem oko rijeke bosne nastaje ovo
http://en.wikipedia.org/wiki/Pacta_conv ... oatia)[url][/url]

potom podrucjem oko rijeke Bosne vlada hrvatski ban Hrvoje Hrvatinic koji nosi i titulu vojvode Bosnakog

http://en.wikipedia.org/wiki/Hrvoje_Vuk ... %C4%87[url][/url]
Zokipfc

#364 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Zokipfc »

Kako vam ne dosadi ovo :roll:
Novi_Nick

#365 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Novi_Nick »

Neizostavna tema.
GandalfSivi

#366 Re: Kraljevina Bosna.

Post by GandalfSivi »

U sustini, dobra prica. Lijepo je vidjeti da ljudi (iako pristupaju sa suprotnih strana) postavljaju reference kada pokusavaju dokazati svoju teoriju. Samo nastavite…
Novi_Nick

#367 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Novi_Nick »

Smjesno je gledati u zadnje vrijeme Srbiju koja zeli prisvojiti Kralja Bosne i Hercegovine. Valda je Srbiji jasno da je Kralj Bosne i Hercegovine tada sirio njegovu teritoriju drzave Bosne i Hercegovine na teritorij Srbije i Hrvatske i bio njihov okupator. U to vrijeme svako kraljevstvo koje je pobjedilo ratom u nekoj drzavi proglasavalo je u njoj svoje kraljevstvo i svog kralja.
stubrijez

#368 Re: Kraljevina Bosna.

Post by stubrijez »

Novi_Nick wrote: 12/01/2025 18:49 Smjesno je gledati u zadnje vrijeme Srbiju koja zeli prisvojiti Kralja Bosne i Hercegovine. Valda je Srbiji jasno da je Kralj Bosne i Hercegovine tada sirio njegovu teritoriju drzave Bosne i Hercegovine na teritorij Srbije i Hrvatske i bio njihov okupator. U to vrijeme svako kraljevstvo koje je pobjedilo ratom u nekoj drzavi proglasavalo je u njoj svoje kraljevstvo i svog kralja.
??? Ne znam dal je bio kralj Bosne i Hercegovine. To su dvije odvojene oblasti/zemlje... Bosna i Hercegovina nije bila jedno kao sad. Banalizujes. Taj kralj je postao despotom Srbije kroz brak a ne osvajanje.
dr_Evil

#369 Re: Kraljevina Bosna.

Post by dr_Evil »

stubrijez wrote: 14/01/2025 17:43
Novi_Nick wrote: 12/01/2025 18:49 Smjesno je gledati u zadnje vrijeme Srbiju koja zeli prisvojiti Kralja Bosne i Hercegovine. Valda je Srbiji jasno da je Kralj Bosne i Hercegovine tada sirio njegovu teritoriju drzave Bosne i Hercegovine na teritorij Srbije i Hrvatske i bio njihov okupator. U to vrijeme svako kraljevstvo koje je pobjedilo ratom u nekoj drzavi proglasavalo je u njoj svoje kraljevstvo i svog kralja.
??? Ne znam dal je bio kralj Bosne i Hercegovine. To su dvije odvojene oblasti/zemlje... Bosna i Hercegovina nije bila jedno kao sad. Banalizujes. Taj kralj je postao despotom Srbije kroz brak a ne osvajanje.
Ovisno o kom periodu pricamo :) ako je ovo bilo nesto na Tvrtka tad je Humska zemlja i te kako bila dio Bosne, i ostala sve do izdajnika Rizvanbegovica. Jer'vo Tvrtko je osnovao Herceg Novi.

Hum je postao dio Bosne 1326. Stoljece prije toga bilo je neki prelazni period gdje su se mjesali razni vladari
dr_Evil

#370 Re: Kraljevina Bosna.

Post by dr_Evil »

armagedon3 wrote: 05/10/2013 19:39 De Administrando Imperio ("On the Governance of the Empire") is the Latin title of a Greek work written by the 10th-century Eastern Roman Emperor Constantine VII. The Greek title of the work is Πρὸς τὸν ἴδιον υἱὸν Ρωμανόν ("For his own son Romanos"). It is a domestic and foreign policy manual for the use of Constantine's son and successor, the Emperor Romanos II. De administrando imperio, djelo bizantijskog cara Konstantina Porfirogeneta u 10 vijeku
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Balka ... ry.JPG[url][/url]

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Balkans850.png[url][/url]

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Europe_1000.jpg[url][/url]

http://en.wikipedia.org/wiki/File:First ... ap.jpg[url][/url]

u isto vrijem kad Hravtska vlada teritorijem oko rijeke bosne nastaje ovo
http://en.wikipedia.org/wiki/Pacta_conv ... oatia)[url][/url]

potom podrucjem oko rijeke Bosne vlada hrvatski ban Hrvoje Hrvatinic koji nosi i titulu vojvode Bosnakog

http://en.wikipedia.org/wiki/Hrvoje_Vuk ... %C4%87[url][/url]

Jest 11 godina star post, ali moram :D

Pacta Conventa :D

Najveci falsifikat lokalne historije, da nije Konstantinove darovnice zauzeo bi jos vece mjesto :D dobra fora :D
stubrijez

#371 Re: Kraljevina Bosna.

Post by stubrijez »

dr_Evil wrote: 15/01/2025 09:05
stubrijez wrote: 14/01/2025 17:43
Ovisno o kom periodu pricamo :) ako je ovo bilo nesto na Tvrtka tad je Humska zemlja i te kako bila dio Bosne, i ostala sve do izdajnika Rizvanbegovica. Jer'vo Tvrtko je osnovao Herceg Novi.

Hum je postao dio Bosne 1326. Stoljece prije toga bilo je neki prelazni period gdje su se mjesali razni vladari
Nebitno period... Kralj Bosne i Hercegovine kao titula ne postoji. Banalno zvuci, izmisljeno. Pricamo o terminologiji... nije dzaba ZAVNOBIH uzet kao referenca.
Rejhana

#372 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Rejhana »

Naravno to nije tema ove priče ali po čemu je Rizvanbegović bio izdajnik?

Hum jeste ušao u sastavni dio banovine Bosne od 1326. (kasnije Bosansko kraljevstvo), ali je bio specifičan po moći lokalnih vladara i familija, posebno Pavlovića, Radivojevića, Vukčića. U doba hercega Šćepana područje je bilo de facto nezavisno, poznato je da je herceg Šćepan imao animozitet prema Kotromanićima.
dr_Evil

#373 Re: Kraljevina Bosna.

Post by dr_Evil »

Rejhana wrote: 15/01/2025 10:12

Naravno to nije tema ove priče ali po čemu je Rizvanbegović bio izdajnik?

Hum jeste ušao u sastavni dio banovine Bosne od 1326. (kasnije Bosansko kraljevstvo), ali je bio specifičan po moći lokalnih vladara i familija, posebno Pavlovića, Radivojevića, Vukčića. U doba hercega Šćepana područje je bilo de facto nezavisno, poznato je da je herceg Šćepan imao animozitet prema Kotromanićima.
Poznato jeste, jer mu se moglo, ali je priznavao krunu,a udaja Katarinke je bila nacin da on utvrdi svoj polozaj kod Kralja. Mi hercegovci jest da imamo najduzi, a i najvisi smo, zemlja je najljepsa, posadis dugme pa nikne kaput, i sve ostalo.. ali je Hercegovina de jure i de facto bila i ostala u sastavu kraljevstva bosanskog. Odnos moci, ko se najvise pita i nije toliko bitan. Ako cemo pitat Prpu i ekipu i danas hercegovci su glavni, mada ja mislim da su sandzaklije.

Rizvanbegovic je za mene izdajnik jer khm..:

1. Unistio je mogucnost kreiranja BiH nacije na zajednickim temeljima
2. Izveo je Hercegovinu iz BiH jedinstva te je na pogresnim temeljima usla u KuK
3. Pucao je na svoje zemljake i bracu
4. Doveo je Bosnu kao najbolje organizovanu jedincu(u citavoj regiji) u takav polozaj da je neko mogao provuci Latasa koji ce pobiti sve sta je znalo komplet abedecedu, a na kraju je i njega na sugavoj muli proveo kroz Mostar pa na kraju ubio.
dr_Evil

#374 Re: Kraljevina Bosna.

Post by dr_Evil »

stubrijez wrote: 15/01/2025 09:41
Nebitno period... Kralj Bosne i Hercegovine kao titula ne postoji. Banalno zvuci, izmisljeno. Pricamo o terminologiji... nije dzaba ZAVNOBIH uzet kao referenca.
On je jednostavno Kralj Bosne. Ako ces o prosirenoj tituli kralj srblje... pa do humske zemlje. Preteca danasnjeg LinkedIna kad opisuju titulu :)
Rejhana

#375 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Rejhana »

dr_Evil wrote: 15/01/2025 10:19
Rizvanbegovic je za mene izdajnik jer khm..:

1. Unistio je mogucnost kreiranja BiH nacije na zajednickim temeljima
2. Izveo je Hercegovinu iz BiH jedinstva te je na pogresnim temeljima usla u KuK
3. Pucao je na svoje zemljake i bracu
4. Doveo je Bosnu kao najbolje organizovanu jedincu(u citavoj regiji) u takav polozaj da je neko mogao provuci Latasa koji ce pobiti sve sta je znalo komplet abedecedu, a na kraju je i njega na sugavoj muli proveo kroz Mostar pa na kraju ubio.

Kad se gleda iz perspektive bosanskih šljivara, kako ih je Ali-paša zvao jeste tako, on je za njih bio izdajnik.

Ali evo, dobro si napisao ovo za "mogućnost" kreiranja nacije. Neke pretpostavke jesu postojale, ali je primarna svrha Gradaščevićevog pokreta bilo zadržavanje starih privilegija i borba protiv reformi, a nikakvog stvaranja nacije. S druge strane Ali-paša je od Hercegovine napravio pravi mali poljoprivredni raj, prvi uveo u funkciju navodnjavanje škrte hercegovačke zemlje, sadio plantaže maslina, smokava i vinove loze intezivirao sadnju kukuruza, krompira i duhana. Da ne govorimo o vakufu koji je ostavio iza sebe, doduše dosta je i haračio. Praktično postavio je odličnu bazu za dalji poljoprivredni, ekonomski i urbani razvoj Hercegovine. Ali-paša je imao san o Hercegovini kao odvojenoj administrativnoj jedinici i prije Gradaščevićevog pokreta. :mrgreen:

Nemoj me tjerati da branim begove, ionako o njima nemam baš pozitivan stav, smatram ih skorojevićima i glavnim krivcima za položaj bosanskih muslimana u tom periodu. Tu ni Gradaščevićevo a ni Ali-pašino maslo nije za ramazana, s tim što mi je ovaj drugi bliži, i što je shvatio u kojem grmu leži zec. :mrgreen:
Post Reply