Kraljevina Bosna.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Tesla10
#1 Kraljevina Bosna.
Šta bi bilo da je opstala naša država u srednjem vijeku (da nas nije Turska napala) ? Kolika je snaga bila naše države u trenutku kada je njome vladao kralj Tvrtko I ?
- Brkooo
#2 Re: Kraljevina Bosna.
Anektirala bi nas kad tad neka od velikih sila.. najverovatnije bi sad klix bio sa austrijskom domenom 
- Tesla10
#3 Re: Kraljevina Bosna.
Ma nemoj biti takavBrkooo wrote:Anektirala bi nas kad tad neka od velikih sila.. najverovatnije bi sad klix bio sa austrijskom domenom
- Brkooo
#4 Re: Kraljevina Bosna.
Sta bi bilo da je bilo
al realno gledajuci imali bi malo sanse, bez Turske kao više-vijekovnog suparnika Austrije-Mađarske, Mletačke i Poljske , te zemlje bi daleko više ojačale i proširile svoj utjecaj do male Azije + bila bi još na životu i Bizantija ... a tek kasnije šta bi se sve zbilo... Bog dragi zna... čitava historija bi se izmjenila... xD
možda bi jedino opstali u nekoj uniji sa Srbijom i Dubrovnikom , al otom potom...
al realno gledajuci imali bi malo sanse, bez Turske kao više-vijekovnog suparnika Austrije-Mađarske, Mletačke i Poljske , te zemlje bi daleko više ojačale i proširile svoj utjecaj do male Azije + bila bi još na životu i Bizantija ... a tek kasnije šta bi se sve zbilo... Bog dragi zna... čitava historija bi se izmjenila... xD
možda bi jedino opstali u nekoj uniji sa Srbijom i Dubrovnikom , al otom potom...
- Liga Rojalista
#5 Re: Kraljevina Bosna.
I ja sam nekad milslio pod uticajem onoga sto smo ucili iz osnovne kao za vrijeme Tvrtka I Bosna je bila najača zemlja na Balkanu.Uvjek sam mislio da smo bila neka velesila strah i trepet marisali i turke i srbe i hrvate i mađare itd itd.
Međutim sve su to priče za malu djecu.Bosna je za vrijeme Tvrtka bila najača međutim to nije zahvaljujuću nekoj našoj bosanskoj vojnoj mašineriji i sl,već samo zbog spleta okolnosti.Tvrtko je bio diplomtaski genije i samo je iskoristio krah susjednih drzava,rasula i građanske ratove u okolnim zemljama i rpigrabio sto vise moci.Poslije tvrtka mi smo bili i dalje nezavisna kraljevina ali pod velikim utjecajem susjednih zemalja kao npr mađara ili osmanskog carstva.Citava historija srednjeg vjeka je delikatna i ne moze se gledati kroz pirzmu danasnjih modernih nacionalnih drzava.Prije su familije i dinastije igrale znacajnu ulogu,npr evo engleska kraljica koja je rodom francuskinja ima muza kralja koji je deklarisani homoseksualac i naord ga mrzi.Kraljica se pozali svom bratu u francuskoj kako je ovaj sramoti i sta lola uradi dodje u engelsku sa privatnom vojskom da sačuva sestrinu čast i obraz.Narod u engleskoj se naravno ne buni jer i oni mrze kralja i samo ga fino smaknu.To je danas nezamislivo ali prije je to bilo uobicajeno.
Da smo bili najaca nezavisna balkanska drzava jesmo ali zasto?Pa zato sto smo poslije tvrtka bili jedina balkanska drzava.Na balkanu si imao jedino turke jos i nikog vise.
Mi bi vjerovatno postali kaolicka zemlja da se nastavio trend zadnja 2 bosanska kralja,osigurali bi svoje mjesto medju evropskim porodicama,i danas bi bili stabilna moderna evropska drava
Međutim sve su to priče za malu djecu.Bosna je za vrijeme Tvrtka bila najača međutim to nije zahvaljujuću nekoj našoj bosanskoj vojnoj mašineriji i sl,već samo zbog spleta okolnosti.Tvrtko je bio diplomtaski genije i samo je iskoristio krah susjednih drzava,rasula i građanske ratove u okolnim zemljama i rpigrabio sto vise moci.Poslije tvrtka mi smo bili i dalje nezavisna kraljevina ali pod velikim utjecajem susjednih zemalja kao npr mađara ili osmanskog carstva.Citava historija srednjeg vjeka je delikatna i ne moze se gledati kroz pirzmu danasnjih modernih nacionalnih drzava.Prije su familije i dinastije igrale znacajnu ulogu,npr evo engleska kraljica koja je rodom francuskinja ima muza kralja koji je deklarisani homoseksualac i naord ga mrzi.Kraljica se pozali svom bratu u francuskoj kako je ovaj sramoti i sta lola uradi dodje u engelsku sa privatnom vojskom da sačuva sestrinu čast i obraz.Narod u engleskoj se naravno ne buni jer i oni mrze kralja i samo ga fino smaknu.To je danas nezamislivo ali prije je to bilo uobicajeno.
Da smo bili najaca nezavisna balkanska drzava jesmo ali zasto?Pa zato sto smo poslije tvrtka bili jedina balkanska drzava.Na balkanu si imao jedino turke jos i nikog vise.
Mi bi vjerovatno postali kaolicka zemlja da se nastavio trend zadnja 2 bosanska kralja,osigurali bi svoje mjesto medju evropskim porodicama,i danas bi bili stabilna moderna evropska drava
- irac300
#6 Re: Kraljevina Bosna.
To se nikada sa sigurnošću ne može reći, al' ako se uzmu u obzir tadašnja politička dešavanja, da nije bilo Osmanlija (Turci su pojam iz 20 stoljeća) vjerovatno bi nas preuzala po ko zna koji put Ugarska (bar kontinentalni dio), a Hercegovinu i primorski dio bi uzeli Mleci. Nakon njih Austrijanci. Bili bi 90% katoličko stanovništvo.Tesla10 wrote:Šta bi bilo da je opstala naša država u srednjem vijeku (da nas nije Turska napala) ? Kolika je snaga bila naše države u trenutku kada je njome vladao kralj Tvrtko I ?
- Tesla10
#7 Re: Kraljevina Bosna.
Nego, imam ja još jedno pitanje. Da li je Hrvatska ikada vladala cijelom Bosnom ?
- fantom slobode
#8 Re: Kraljevina Bosna.
a sta mislis da ti progooglas malo...slabo si informisan izgleda...Tesla10 wrote:Nego, imam ja još jedno pitanje. Da li je Hrvatska ikada vladala cijelom Bosnom ?
-
julisiz es grant
#9 Re: Kraljevina Bosna.
Upravo tako. Srednjovjekovna Bosna je zbog svoje samosvojne crkve imala više neprijatelja još prije dolaska Osmanlija i vjerovatno bi prije ili kasnije pala pod uticaj Bizanta ili Ugarske, što bi vjerovatno dovelo do zatiranja svakog traga postojanja bogumila (ili kako god da su se zvali pripadnici crkve bosanske).irac300 wrote:To se nikada sa sigurnošću ne može reći, al' ako se uzmu u obzir tadašnja politička dešavanja, da nije bilo Osmanlija (Turci su pojam iz 20 stoljeća) vjerovatno bi nas preuzala po ko zna koji put Ugarska (bar kontinentalni dio), a Hercegovinu i primorski dio bi uzeli Mleci. Nakon njih Austrijanci. Bili bi 90% katoličko stanovništvo.Tesla10 wrote:Šta bi bilo da je opstala naša država u srednjem vijeku (da nas nije Turska napala) ? Kolika je snaga bila naše države u trenutku kada je njome vladao kralj Tvrtko I ?
- Ludzak
#10 Re: Kraljevina Bosna.
Tesko pitanje stvarno. Osmanska vladavina je znatno ostavila svoj trag u BiH sto se vidi po tradiciji,vjeri, zgradama koji su se izgradili u Osmanskom carstvu itd. EE sad, kakva bi Bosna bila da nije bilo Osmanlija, to ne znam.
-
ForeverStrong
#11 Re: Kraljevina Bosna.
smrt turskom okupatoru
-
ForeverStrong
#12 Re: Kraljevina Bosna.
kakve zgrade u 16 i 17 vijeku, jesi ti normalan, austrija je u 50godina izgradila vise nego turci u 500Ludzak wrote:Tesko pitanje stvarno. Osmanska vladavina je znatno ostavila svoj trag u BiH sto se vidi po tradiciji,vjeri, zgradama koji su se izgradili u Osmanskom carstvu itd. EE sad, kakva bi Bosna bila da nije bilo Osmanlija, to ne znam.
- Liga Rojalista
#13 Re: Kraljevina Bosna.
Jeste i izkrčila šume ko turci za 500 godina,da ne govorim da su nam svu rudaču odnjeli tako da od zemlje koja je u evropi bila poznata po rudama sada smo jedna od najsiromašnijih po rudnom bogatstvu.ForeverStrong wrote:kakve zgrade u 16 i 17 vijeku, jesi ti normalan, austrija je u 50godina izgradila vise nego turci u 500Ludzak wrote:Tesko pitanje stvarno. Osmanska vladavina je znatno ostavila svoj trag u BiH sto se vidi po tradiciji,vjeri, zgradama koji su se izgradili u Osmanskom carstvu itd. EE sad, kakva bi Bosna bila da nije bilo Osmanlija, to ne znam.
- Liga Rojalista
#14 Re: Kraljevina Bosna.
I nije smrt turskom okupatoru već smrt svakom okupatoru BosneForeverStrong wrote:smrt turskom okupatoru
- Hrulj
#15 Re: Kraljevina Bosna.
Kao nezavisna drzava ne, osim u vrijeme NDH. Medjutim jeste joj bila anektirana Bosna za vrijeme Franacke uprave istom do 943-eTesla10 wrote:Nego, imam ja još jedno pitanje. Da li je Hrvatska ikada vladala cijelom Bosnom ?
Tada je po nalogu Bizanta Bosnu osvojio Caslav, srpski vazal bizanta te vladao Bosnom do 960, 17 godina.
- Pisistratus
#16 Re: Kraljevina Bosna.
Kao i svako društvo u svakom vremenu i srednjovjekovna Bosna je imala doba svojih uspona i doba svojih padova... Vjerovatno bi Bosna preživjela krizu sredine XV stoljeća jer u tom momentu niti Bizant niti Venecija niti Srbija niti Ugarska nisu bile dovoljno jake da vojnički i realno poraze i inkorporiraju bosansku državu u svoju... Sad kakvi bi vladari vladali poslije... Vjerovatno bismo postali čisto katolička država, sa vlastitim biskupijama itd.. Možda bi nas zahvatila dijelom i reformacija ili bismo imali ulogu u venecijanskoj i dubrovačkoj trgovini uzevši u obzir tradicionalno dobre odnose između nas i ove dvije države. Možda bi čak i u Bosni došlo do snažnog razvoja trgovine zahvaljujući strateškom položaju i vezama s obalom. U svakom slučaju smatram da bismo ostali samostalni ili u najgorem slučaju pod Ugarskom s osiguranom i velikom autonomijom(kao Hrvatska npr.). Onda bi i na nas renesansa imala ogroman uticaj i naučna misao bi se razvijala zajedno s nacionalnom sviješću i građanskom klasom... Postali bismo moderna evropska provincija/država i to je to. 
-
Max Bunker
#17 Re: Kraljevina Bosna.
Kakvo lupanje. Ako vec zelis da poredis investicije u Bosnu i ono sto je Austrija " izvukla " iz Bosne, to je prosto nemjerljivo. Samo pogledaj prugu Sarajevo-Visegrad. Jedna od najskupljih investicija u kompletnom A.U. carstvu. Oni su odlucili u BiH da prave svoju bazu za sirenje na istok i o tome je pisao i profesor Durakovic.Liga Rojalista wrote:Jeste i izkrčila šume ko turci za 500 godina,da ne govorim da su nam svu rudaču odnjeli tako da od zemlje koja je u evropi bila poznata po rudama sada smo jedna od najsiromašnijih po rudnom bogatstvu.ForeverStrong wrote:kakve zgrade u 16 i 17 vijeku, jesi ti normalan, austrija je u 50godina izgradila vise nego turci u 500Ludzak wrote:Tesko pitanje stvarno. Osmanska vladavina je znatno ostavila svoj trag u BiH sto se vidi po tradiciji,vjeri, zgradama koji su se izgradili u Osmanskom carstvu itd. EE sad, kakva bi Bosna bila da nije bilo Osmanlija, to ne znam.
" Ove cestovne i željezničke mreže su mnogo značile za ekonomski i opšti razvoj Bosne i Hercegovine...obična je floskula i ideološka podvala tvrditi da je to Monarhija činila samo da bi što više eksploatirala Bosnu i otimala njena bogatstva, jer su SAMA ULAGANJA BILA U OGROMNOJ NESRAZMJERI SA STVARNIM PROFITOM EKSPLOTACIJE...jedini pravi danak koji je Bosna Monarhiji platila za sve njene "usluge" bio je " danak u krvi ", jer za njene imperijalne ciljeve poginulo je desetine hiljada njenih najboljih momaka koji ostaviše kosti od Donskih ravnica, preko Karpata, pa do " krvavog bosanskog pira " na Pijavi kada ih na hiljade izginu u nastojanju da za račun Kajzera osvoje Italiju. "
P.S.
Zao mi je sto sam ti odgovorio jer vidim da nisi potkovan cinjenicama, cim si napisao ovo " jedna od najsiromašnijih po rudnom bogatstvu ".
- Liga Rojalista
#18 Re: Kraljevina Bosna.
Tolko su te volili da nisi imao ni parlament kao što su imali svi ostali narodi u AU,nego je bosnom vladalo ministarstvo financija kao da si kolonija obična kao što smo i bili.Ne drpi molim teMax Bunker wrote:Kakvo lupanje. Ako vec zelis da poredis investicije u Bosnu i ono sto je Austrija " izvukla " iz Bosne, to je prosto nemjerljivo. Samo pogledaj prugu Sarajevo-Visegrad. Jedna od najskupljih investicija u kompletnom A.U. carstvu. Oni su odlucili u BiH da prave svoju bazu za sirenje na istok i o tome je pisao i profesor Durakovic.
" Ove cestovne i željezničke mreže su mnogo značile za ekonomski i opšti razvoj Bosne i Hercegovine...obična je floskula i ideološka podvala tvrditi da je to Monarhija činila samo da bi što više eksploatirala Bosnu i otimala njena bogatstva, jer su SAMA ULAGANJA BILA U OGROMNOJ NESRAZMJERI SA STVARNIM PROFITOM EKSPLOTACIJE...jedini pravi danak koji je Bosna Monarhiji platila za sve njene "usluge" bio je " danak u krvi ", jer za njene imperijalne ciljeve poginulo je desetine hiljada njenih najboljih momaka koji ostaviše kosti od Donskih ravnica, preko Karpata, pa do " krvavog bosanskog pira " na Pijavi kada ih na hiljade izginu u nastojanju da za račun Kajzera osvoje Italiju. "
P.S.
Zao mi je sto sam ti odgovorio jer vidim da nisi potkovan cinjenicama, cim si napisao ovo " jedna od najsiromašnijih po rudnom bogatstvu ".
-
Salonski Kriticar
#19 Re: Kraljevina Bosna.
Ovo tvrdnja ti je malo suplja.Liga Rojalista wrote:Jeste i izkrčila šume ko turci za 500 godina,da ne govorim da su nam svu rudaču odnjeli tako da od zemlje koja je u evropi bila poznata po rudama sada smo jedna od najsiromašnijih po rudnom bogatstvu.ForeverStrong wrote:kakve zgrade u 16 i 17 vijeku, jesi ti normalan, austrija je u 50godina izgradila vise nego turci u 500Ludzak wrote:Tesko pitanje stvarno. Osmanska vladavina je znatno ostavila svoj trag u BiH sto se vidi po tradiciji,vjeri, zgradama koji su se izgradili u Osmanskom carstvu itd. EE sad, kakva bi Bosna bila da nije bilo Osmanlija, to ne znam.
Ako neko, bilo ko, moze u 50 godina da iscrpi i odnese sve tvoje rude (i to sa tehnologijom 19. stoljeca), onda ti nisi ni bio bogat rudama kao sto tvrdis. Naprotiv, bio si i ostao siromasan rudama.
Sa druge strane, ako si bio bogat rudama, onda one nisu mogle biti iscrpljene u pedeset godina. To, takodje, znaci da lazes da su Austrijanci sve odnijeli.
Koja od ove dvije mogucnosti ti je draza?
- Liga Rojalista
#20 Re: Kraljevina Bosna.
Mogućnost da u Bosni više ne postoje rudnici srebra i zlata, a bili smo jedna od najbogatijih zemalja za vrijeme srednjeg vijeka što se tiče rude.I nije tehnologija 19 već i 20 stoljeća.Salonski Kriticar wrote:
Ovo tvrdnja ti je malo suplja.
Ako neko, bilo ko, moze u 50 godina da iscrpi i odnese sve tvoje rude (i to sa tehnologijom 19. stoljeca), onda ti nisi ni bio bogat rudama kao sto tvrdis. Naprotiv, bio si i ostao siromasan rudama.
Sa druge strane, ako si bio bogat rudama, onda one nisu mogle biti iscrpljene u pedeset godina. To, takodje, znaci da lazes da su Austrijanci sve odnijeli.
Koja od ove dvije mogucnosti ti je draza?
-
Max Bunker
#21 Re: Kraljevina Bosna.
Jedno je reci da je okupator tuđin i da drag nije ( a od svih okupatora pa cak i ovih danas, A.U. je bila najbolji okupator ) a drugo je valjat gluposti kakve ti valjas. Imao si Bosanski sabor. U pocetku Bosna nije bila u sastavu A.U. vec je bila okupirana i to je bilo u fazonu " kao malo smo svoji, malo pod Osmanlijama a Svabo nam vlada i pita se. " Kasnije postajemo dio A.U. Dovoljna je cinjenica da skoro sav novac koji je skupljen u BiH na ime poreza, ostaje u BiH za potrebe BiH. Kalaj radi na uvođenju Bosanskog jezika, Bošnjačke nacije itd. General Filipović, koji je bio prvi upravitelj u BiH je upravo sklonjen sa te pozicije, zbog svoje arogancije prema lokalnom, prvenstveno muslimanskom i pravoslavnom stanovnistvu i zbog svojih otvorenih, pro-hrvatskih stavova. Ljudi zakonodavstvo prilagođavaju lokalnom stanovnistvu, arhitekturu isto tako ( Vijećnica ) i jos masu drugih stvari, upravo iz razloga sto su BiH vidjeli kao svoju bazu za sirenje na istok. Nakon svega ovoga, neko se stvori i pocne mi pricati o bukvama, jelama i drugoj flori nase zemljeLiga Rojalista wrote:Tolko su te volili da nisi imao ni parlament kao što su imali svi ostali narodi u AU,nego je bosnom vladalo ministarstvo financija kao da si kolonija obična kao što smo i bili.Ne drpi molim teMax Bunker wrote:Kakvo lupanje. Ako vec zelis da poredis investicije u Bosnu i ono sto je Austrija " izvukla " iz Bosne, to je prosto nemjerljivo. Samo pogledaj prugu Sarajevo-Visegrad. Jedna od najskupljih investicija u kompletnom A.U. carstvu. Oni su odlucili u BiH da prave svoju bazu za sirenje na istok i o tome je pisao i profesor Durakovic.
P.S.
- Liga Rojalista
#22 Re: Kraljevina Bosna.
Imao si bosanski sabor...
A bosanski sabor nastao 1910
haj ne blamiraj se više
A bosanski sabor nastao 1910
- irac300
#23 Re: Kraljevina Bosna.
Ma džaba se trudiš objašnjavati, mislim trošiš inetelktualni napor da objasniš nešto liku koji ne zna razliku između okupacije i aneksije, kao i postojanje bosanskog sabora sa bosanskim strankama za vrijeme AustroUgarske.Max Bunker wrote:Jedno je reci da je okupator tuđin i da drag nije ( a od svih okupatora pa cak i ovih danas, A.U. je bila najbolji okupator ) a drugo je valjat gluposti kakve ti valjas. Imao si Bosanski sabor. U pocetku Bosna nije bila u sastavu A.U. vec je bila okupirana i to je bilo u fazonu " kao malo smo svoji, malo pod Osmanlijama a Svabo nam vlada i pita se. " Kasnije postajemo dio A.U. Dovoljna je cinjenica da skoro sav novac koji je skupljen u BiH na ime poreza, ostaje u BiH za potrebe BiH. Kalaj radi na uvođenju Bosanskog jezika, Bošnjačke nacije itd. General Filipović, koji je bio prvi upravitelj u BiH je upravo sklonjen sa te pozicije, zbog svoje arogancije prema lokalnom, prvenstveno muslimanskom i pravoslavnom stanovnistvu i zbog svojih otvorenih, pro-hrvatskih stavova. Ljudi zakonodavstvo prilagođavaju lokalnom stanovnistvu, arhitekturu isto tako ( Vijećnica ) i jos masu drugih stvari, upravo iz razloga sto su BiH vidjeli kao svoju bazu za sirenje na istok. Nakon svega ovoga, neko se stvori i pocne mi pricati o bukvama, jelama i drugoj flori nase zemljeLiga Rojalista wrote:Tolko su te volili da nisi imao ni parlament kao što su imali svi ostali narodi u AU,nego je bosnom vladalo ministarstvo financija kao da si kolonija obična kao što smo i bili.Ne drpi molim teMax Bunker wrote:Kakvo lupanje. Ako vec zelis da poredis investicije u Bosnu i ono sto je Austrija " izvukla " iz Bosne, to je prosto nemjerljivo. Samo pogledaj prugu Sarajevo-Visegrad. Jedna od najskupljih investicija u kompletnom A.U. carstvu. Oni su odlucili u BiH da prave svoju bazu za sirenje na istok i o tome je pisao i profesor Durakovic.
P.S.
Zao mi je sto sam ti odgovorio jer vidim da nisi potkovan cinjenicama, cim si napisao ovo " jedna od najsiromašnijih po rudnom bogatstvu ".(A.U. prva uvela sumarsku profesiju u BiH, sadnju sadnica, zastitu suma itd. ).
-
Max Bunker
#24 Re: Kraljevina Bosna.
Nemas ti decko dragi znanja da raspravljas sa nekimLiga Rojalista wrote:Imao si bosanski sabor...
A bosanski sabor nastao 1910haj ne blamiraj se više
Tom konstatacijom "a Bosanski sabor nastao 1910. godine upravo pokazuje koliko si plitak i kako je znanje krhko
( procitaj nesto o politickoj krizi iz 1908. i 1909. godine zbog aneksije BiH, kada je ona zazivjela, zasto sabor tek 1910. godine i zbog cega je doslo do same aneksije a da ti pomognem, ima malo veze sa Makedonijom ).
Evo da ti jos pomognem. Hoces da kazes:
a) A.U. je mrska jer je okupator ?
b) A.U. k*rcu ne valja i od svih okupatora je jedina losa ?
-
Max Bunker
#25 Re: Kraljevina Bosna.
Ma neka, pusti...dosao mi je k'o kec na desetku prije spavanjairac300 wrote: Ma džaba se trudiš objašnjavati, mislim trošiš inetelktualni napor da objasniš nešto liku koji ne zna razliku između okupacije i aneksije, kao i postojanje bosanskog sabora sa bosanskim strankama za vrijeme AustroUgarske.