Kraljevi ex-yu kosarke
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- souly
-
zijancer
#603 Re: Kraljevi ex-yu kosarke
1:03-1:26
-
kakavdanakneiskustvu
-
kakavdanakneiskustvu
#605 Re: Kraljevi ex-yu kosarke
sjeca li se ko jovana kosijera ,zagrebackog sportskog novinara,pisao vecinom o kosarci,zna li ko je li ziv?
- camparinho
#606 Re: Kraljevi ex-yu kosarke
molim te reci da se u sarajevu ima uzeti knjiga
-
kakavdanakneiskustvu
#607 Re: Kraljevi ex-yu kosarke
sjeca li se ko zasto kukoc nije igrao na eurobasketu 1993?
- souly
#608 Re: Kraljevi ex-yu kosarke
itekako živ... ima blizu 80, al drmne 2-3 piva lako samo tako... u knjizi san ga koristija temeljito... veli stari lisac - raja zna 10% istine o onome što se dešavalo u yu košarici, ono ostalo ili nismo dali da izađe u javnost, ili smo malkice uljepšali... on je trebao napisat enciklopediju yu košarice, a ne ja... al kad on nije, neko je morao jer život u učmalim neistinama je mučan i skreće nas s pravih puteva spoznaje...kakavdanakneiskustvu wrote:sjeca li se ko jovana kosijera ,zagrebackog sportskog novinara,pisao vecinom o kosarci,zna li ko je li ziv?
knjigu je moguće kupiti samo kao e-book na netu, nažalost, jer koja od republika bivše juge bi štampala nešto ovako đe se sere po mitovima i legendama (a neke od njih to i nisu)... ako se pojavištampano izdanje sjajno, ali cijena ovako nečeg bila bi barem 30 U$D (tvrde korice, full color kunstdruck, fino prošivanje, gaza...)
toliko od mene - btw. onaj teodosić je jedna velika sisa
-
kakavdanakneiskustvu
#609 Re: Kraljevi ex-yu kosarke
souly wrote:itekako živ... ima blizu 80, al drmne 2-3 piva lako samo tako... u knjizi san ga koristija temeljito... veli stari lisac - raja zna 10% istine o onome što se dešavalo u yu košarici, ono ostalo ili nismo dali da izađe u javnost, ili smo malkice uljepšali... on je trebao napisat enciklopediju yu košarice, a ne ja... al kad on nije, neko je morao jer život u učmalim neistinama je mučan i skreće nas s pravih puteva spoznaje...kakavdanakneiskustvu wrote:sjeca li se ko jovana kosijera ,zagrebackog sportskog novinara,pisao vecinom o kosarci,zna li ko je li ziv?
knjigu je moguće kupiti samo kao e-book na netu, nažalost, jer koja od republika bivše juge bi štampala nešto ovako đe se sere po mitovima i legendama (a neke od njih to i nisu)... ako se pojavištampano izdanje sjajno, ali cijena ovako nečeg bila bi barem 30 U$D (tvrde korice, full color kunstdruck, fino prošivanje, gaza...)
toliko od mene - btw. onaj teodosić je jedna velika sisa
ti si napisao ovu knjigu koju je neko spomenuo prije par postova?
- souly
#611 Re: Kraljevi ex-yu kosarke
ima smislenih textova koji o prošlosti zbore... evo jedan lipi...
http://www.oslobodjenje.ba/kolumne/sjec ... a-varajica
http://www.oslobodjenje.ba/kolumne/sjec ... a-varajica
-
kakavdanakneiskustvu
- Renta
#613 Re: Kraljevi ex-yu kosarke
kakavdanakneiskustvu wrote:
Nostalgija...
Lijepo se prisjetiti kakav je Kukoč velemajstor bio.
-
Duka Dizel
#614 Re: Kraljevi ex-yu kosarke
kakavdanakneiskustvu wrote:https://exyukosarka.wordpress.com/2015/ ... jeci-1988/
Tog turnira se sećam kao da je juče bio. Čak i ovih slika iz Tempa.
Verovatno jedan od najubudljivijih i najelektrisanijih kup turnira u istoriji evropske košarke.
Sećam se da je plej Jugoplastike Zoran Sretenović tih dana bio centralna ličnost. Ne samo što je aktivno učestvovao i u polufinalnom i finalnom fajtu, nego i zbog košarkaškog umeća.
Neposredno pre završnice kupa Jugoplastika i Cibona su odigrale triler u prvenstvu koji je odlučen tricom Sretenovića u poslednjoj sekundi za pobedu Splićana od pola koša. Na gotovo identičan način pogodio je u samoj završnici za izjednačenje u finalu kupa. E sad se ne sećam jel to bilo za produžetke ili je pak ostalo malo vremena do kraja za koš Čuture koji je odlučio pobednika.
- Romanista 101%
-
trocadero
#616 Re: Kraljevi ex-yu kosarke
Краљеви се помарисали са жабарима!
-
kakavdanakneiskustvu
#617 Re: Kraljevi ex-yu kosarke
Danas je 47. rođendan jednom od najvećih hrvatskih sportaša uopće. Zasigurno najtrofejnijem našem košarkašu, po nekima najboljem, a možda i najtrofejnijem košarkašu uopće. Nedostaje samo zlato s Olimpijskih igara. Teško da se mogu sjetiti nekoga s približno dobro karijerom na svim frontama. Gdje god se pojavio bio je najbolji ili jedan od najboljih i uvijek je osvajao naslove. Pogledamo li listu trofeja bit će nam sve jasno.
Euroliga 3x
NBA liga 3x
Olimpijske igre - 2x srebro
Svjetsko prvenstvo - zlato, bronca
Eurobasket - 2x zlato, 2x bronca
4 x Prvenstvo Jugoslavije
2 x Kup Jugoslavije
Prvak Italije
Kup Italije
Individualne:
3 x MVP Eurolige, MVP Eurobasketa, MVP SP-a, 5 x europski igrač godine, 3 x hrvatski sportaš godine, najbolji 6. igrač NBA lige, NBA all-rookie second team...
Nabrojati sve što je osvojio u karijeri zaista je teško. Ono što je možda i najvrednije je to što je igrao s najvećim svih vremena, Michaelom Jordanom i bio je član legendarne postave Chicago Bullsa koja je postavila rekord NBA lige u regularnom dijelu 72-10, rekord koji teško da će biti srušen.
Gledati ga bio je pravi užitak. Do dana današnjeg jedini je igrač u NBA ligi, uz Magica Johnsona, koji je igrao na svih pet pozicija. Najviše je volio loptu u svojim rukama iza linije 6,25 (7,25) gdje je mogao kreirati ili šutirati. Tko god da ga je čuvao, uvijek je bio u prednosti. Svejedno kako, bila to visina, snaga, brzina ili košarkaška inteligencija...
Dame i gospodo, Toni Kukoč !!!
Euroliga 3x
NBA liga 3x
Olimpijske igre - 2x srebro
Svjetsko prvenstvo - zlato, bronca
Eurobasket - 2x zlato, 2x bronca
4 x Prvenstvo Jugoslavije
2 x Kup Jugoslavije
Prvak Italije
Kup Italije
Individualne:
3 x MVP Eurolige, MVP Eurobasketa, MVP SP-a, 5 x europski igrač godine, 3 x hrvatski sportaš godine, najbolji 6. igrač NBA lige, NBA all-rookie second team...
Nabrojati sve što je osvojio u karijeri zaista je teško. Ono što je možda i najvrednije je to što je igrao s najvećim svih vremena, Michaelom Jordanom i bio je član legendarne postave Chicago Bullsa koja je postavila rekord NBA lige u regularnom dijelu 72-10, rekord koji teško da će biti srušen.
Gledati ga bio je pravi užitak. Do dana današnjeg jedini je igrač u NBA ligi, uz Magica Johnsona, koji je igrao na svih pet pozicija. Najviše je volio loptu u svojim rukama iza linije 6,25 (7,25) gdje je mogao kreirati ili šutirati. Tko god da ga je čuvao, uvijek je bio u prednosti. Svejedno kako, bila to visina, snaga, brzina ili košarkaška inteligencija...
Dame i gospodo, Toni Kukoč !!!
- Better Man
#618 Re: Kraljevi ex-yu kosarke
Toni Kukoč je bio veliki gigant. Evo samo jedan primjer njegove veličine i kvalitete. Prve dvije titule Prvaka Evrope Jugoplastici je donio u tandemu sa Dinom Rađom. Nakon toga Raša odlazi u Italiju i mnogi su mislili da je to kraj jedne uspješne ekipe, kad ono Kukoč Bez Rađe vodio Jugoplastiku po novim imenom Pop 84 do treće titule prvaka Evrope. Najtrofejniji košarkaš ne samo Evrope, već i svijeta.
-
kakavdanakneiskustvu
#619 Re: Kraljevi ex-yu kosarke
Better Man wrote:Toni Kukoč je bio veliki gigant. Evo samo jedan primjer njegove veličine i kvalitete. Prve dvije titule Prvaka Evrope Jugoplastici je donio u tandemu sa Dinom Rađom. Nakon toga Raša odlazi u Italiju i mnogi su mislili da je to kraj jedne uspješne ekipe, kad ono Kukoč Bez Rađe vodio Jugoplastiku po novim imenom Pop 84 do treće titule prvaka Evrope. Najtrofejniji košarkaš ne samo Evrope, već i svijeta.
ne samo bez rađe nego i ivanovica,sobina i trenera maljkovića
- Better Man
#620 Re: Kraljevi ex-yu kosarke
To još više govori o njegovoj genijalnosti kao košarkaša. I kad hrvati kažu za ovu sadašnju svoju reprezentaciju da je bolja od Kukočeve generacije, pa to je smiješno. Tako nešto može izvaliti samo totalni idiot koji nema blage veze o košarci. Čast i privilegija mi je bila što sam mogao da pratim Kukoča od početka do kraja karijere kao i Petrovića i mnoge druge i da se divim njihovim genijalnostima.kakavdanakneiskustvu wrote:Better Man wrote:Toni Kukoč je bio veliki gigant. Evo samo jedan primjer njegove veličine i kvalitete. Prve dvije titule Prvaka Evrope Jugoplastici je donio u tandemu sa Dinom Rađom. Nakon toga Raša odlazi u Italiju i mnogi su mislili da je to kraj jedne uspješne ekipe, kad ono Kukoč Bez Rađe vodio Jugoplastiku po novim imenom Pop 84 do treće titule prvaka Evrope. Najtrofejniji košarkaš ne samo Evrope, već i svijeta.
ne samo bez rađe nego i ivanovica,sobina i trenera maljkovića
Last edited by Better Man on 20/09/2015 20:13, edited 1 time in total.
-
kakavdanakneiskustvu
#621 Re: Kraljevi ex-yu kosarke
najsvestraniji ex yu kosarkas,i u nba takođe
-
kakavdanakneiskustvu
-
svi u napad
#623 Re:
Vratih se na pocetak teme i vidjeh jos jednom ovu listu. Skidam kapu gospodinu Wateru koji je ovo sastavio.water wrote:joj ja se pravo palim na ove liste:
Prvi Tim:
Drazen
Kicanovic
Dalipagic
Kukoc
Cosic
Drugi Tim:
Mirza
Slavnic
Korac
Radja
Divac
Treci Tim:
Daneu
Plecas
Solman
Simonovic
Jerkov
Licno sam igrao jedno vrijeme kosarku i aktivno sam je pratio od prvog svjetskog zlata bivse Yu u Ljubljani i mogu reci da je bivsa Yu dala toliko dobrih kosarkasa da je to neshvatljivo. Neki mladji mogu naci neke zamjerke na izbor gospodina Watera i istaci da je nostalgicar (o ukusima se ne raspravlja) ali ja sa svoje strane mogu samo potvrditi njegov izbor i reci to je zaista to. Zivi i zdravi mi bili!
-
mfeed
#625 Re: Re:
ima nas jos sto smo igrali I pratili kosarku tako da ti npr. cosic nije ni za treceg tima sa liste a kamoli prvog tima. lik je bio vizionar I u svoje vrijeme kad su vladali neki visoki I nepokretni likovi na toj poziciji on je mogao povesti loptu sto je bilo svojevremeno fascinantno ali nista vise od toga. bio je previse mrsav i nedovoljno jak tako da nikad nikog od ruskih centara nije mogao cuvati niti pored njih poentirati a to sto je citao knjige ili imao neku kakvu takvu tehniku da povede loptu tri metra ga na terenu nije cinilo nista boljim od jerkova, zizica, jelovca, radovanovica i slicnih likova. stavise u gustim utakmicama kad se lomio rezultat je vecina ovih pobrojanih imala vecu minutazu od njega. ako je tema ex-yu onda drazen tu sigurno ne spada u prvi tim, taj do odlaska u nba nije igrao ama bas nikakvu odbranu i uvijek cuvao/stajao pored najslabijeg protivnickog igraca. dok u repci nisu stasali oni monster igraci iz generacije bormija nas je na celu sa drazenom derala grcka. kukoc je uvijek bio prvenstveno talenat a poznat je po tome da ne postoji ni jedna slika iz njegove karijere gdje se bacio na parket da dohvati loptu. u cikagu je izgubio mjesto u timu zbog rodmana a u filadelfiji ga trener trejdovo/otjerao zbog njegove ljenosti i nezalaganja. kicanovic je ok za prvog tima a dalipagic je najbolji igrac sto je ikad igrao u ex-yu. ziv i ti bio, ako pratis jos od ljubljane onda si cak i od mene starijisvi u napad wrote:Vratih se na pocetak teme i vidjeh jos jednom ovu listu. Skidam kapu gospodinu Wateru koji je ovo sastavio.water wrote:joj ja se pravo palim na ove liste:
Prvi Tim:
Drazen
Kicanovic
Dalipagic
Kukoc
Cosic
Drugi Tim:
Mirza
Slavnic
Korac
Radja
Divac
Treci Tim:
Daneu
Plecas
Solman
Simonovic
Jerkov![]()
![]()
![]()
Licno sam igrao jedno vrijeme kosarku i aktivno sam je pratio od prvog svjetskog zlata bivse Yu u Ljubljani i mogu reci da je bivsa Yu dala toliko dobrih kosarkasa da je to neshvatljivo. Neki mladji mogu naci neke zamjerke na izbor gospodina Watera i istaci da je nostalgicar (o ukusima se ne raspravlja) ali ja sa svoje strane mogu samo potvrditi njegov izbor i reci to je zaista to. Zivi i zdravi mi bili!