Krajnje je vrijeme za promjene u SDP-u!

Post Reply
BigGringo

Post by BigGringo »

Fair Life wrote:Njega ne dirati!
Svoju zahvalnost Dodik alias ( Nebesilo Ramiz ), treba uputiti onima koji su dali nalog za takav potez Haretu, to je isti onaj iz Dejtona čijpm je rukom vođen OSNIVAĆ da ovjeri RS.
aida81

Post by aida81 »

cuj krajnje je vrijeme za promjene u SDP-u?! mooozda, ali je i krajnje vrijeme da te promjene krenu iz te stranke a ne sa foruma i iz suplje price. idite u stranku pa mjenjajte, sta po forumima dizete halabuku a nidje vas na mapi kad je gusto.
palermo

Post by palermo »

aida81 wrote:cuj krajnje je vrijeme za promjene u SDP-u?! mooozda, ali je i krajnje vrijeme da te promjene krenu iz te stranke a ne sa foruma i iz suplje price. idite u stranku pa mjenjajte, sta po forumima dizete halabuku a nidje vas na mapi kad je gusto.
hebem mu miša, nije da imam nešto protiv tebe, al me malo nervira ta logika, ja sam glasač SDP-a nisam član, i ja dovodim ili ne dovodim SDP i ine partije na vlast, i ta vlast se bavi sa mnom, i shodno tome ja imam pravo da dižem halabuku, jal na forumu jal bilo gdje............al men se čini da kod ovih novih SDP kadrova ( ne mislim d asi ti to, nego onako genralno) prevladava logika, ko si ti da prčaš o SDP-u ne ideš na sastanke, i ne raspravljaš mudro o politčkim potezima................
Ko sam ja da raspravljam o peksinim ulicama, ta ne čistim ih ja, ja samo hodim po njma...........
taxi_driver

Post by taxi_driver »

palermo wrote:
aida81 wrote:cuj krajnje je vrijeme za promjene u SDP-u?! mooozda, ali je i krajnje vrijeme da te promjene krenu iz te stranke a ne sa foruma i iz suplje price. idite u stranku pa mjenjajte, sta po forumima dizete halabuku a nidje vas na mapi kad je gusto.
hebem mu miša, nije da imam nešto protiv tebe, al me malo nervira ta logika, ja sam glasač SDP-a nisam član, i ja dovodim ili ne dovodim SDP i ine partije na vlast, i ta vlast se bavi sa mnom, i shodno tome ja imam pravo da dižem halabuku, jal na forumu jal bilo gdje............al men se čini da kod ovih novih SDP kadrova ( ne mislim d asi ti to, nego onako genralno) prevladava logika, ko si ti da prčaš o SDP-u ne ideš na sastanke, i ne raspravljaš mudro o politčkim potezima................
Ko sam ja da raspravljam o peksinim ulicama, ta ne čistim ih ja, ja samo hodim po njma...........

pa ako ti se ne svidja sdp ili vodja sdp-a,glasaj za sdu.ha ja.barem imas izbora.tako i sa prljavim ulicama.zaobidji ih.
elSaik

Post by elSaik »

taxi_driver wrote: pa ako ti se ne svidja sdp ili vodja sdp-a,glasaj za sdu.ha ja.barem imas izbora.tako i sa prljavim ulicama.zaobidji ih.
Jest. A ako ti se ne sviđa život u BiH postoje druge države, jel'?

Yebo ti našu logiku. :roll:
palermo

Post by palermo »

taxi_driver wrote:
palermo wrote:

pa ako ti se ne svidja sdp ili vodja sdp-a,glasaj za sdu.ha ja.barem imas izbora.tako i sa prljavim ulicama.zaobidji ih.
naravno da ću glasati za političku opciju koju ja odaberem, nisi mi to baš morao govoriti, al ipak hvala ti na savjetu.
pa ipak, moram reći da mi je iskreno žao što se jedna politčka opcija koja je imala šansu da bude generator promjena u ovoj zemlji i koja je imala šansu da oko sebe okupi sve one koji osjećaju ovu zemlju kao svoju domovinu pretvara u kvazielitističku stranku u kojoj se bez imalo ustručavanja pokazuju izlazna vrata svima onima koji se usude postaviti pitanje i ne samo to, nego se čak i birači optužuju za neznanje, glupost, i svi ti vajni kreatori i promoteri sdp-ovske sadašnje politike bi izgleda najsretniji bili da mogu promijeniti narod uvjereni u svoju bogom datu ulogu koju eto, taj glupi narod ne prepoznaje.I čini mi se da je zapravo najveći grijeh lagumdžijine vladavine upravo kreiranje takvog načina razmišljanja koja je najbolje oličena ovdje na forumu u postvima taxidrivera ili edinburga (ako sam pogriješio u nicku, izvinjavam se) a čija je osnovna parola, ako ne misliš kao ja, ti si glup, neobrazovan, hablećina, i nije ti mjesto sa nama.
naravno da neću ići peksinim ulicama, problem je u tome što one ulice koje se ne čiste i ostaju vječno peksine, vremenom postanu sporedne i narod zaboravlja na njih. Na kraju te ulice postanu slijepi sokaci kojima narod daje imena po zasluzi...........ćorav sokak, posrana ulica,itd
Brazzo

Post by Brazzo »

NEVEN ANDĐELIĆ I EMIR SULJAGIĆ: "Lagumdžija, ne slušajte Kojovića i baščaršijsku kvazielitu"! (citat):

Gospodine Lagumdžija,

Nemojte obraćati pažnju na pismo, sudeći po tonu obraćanja, Vašeg očito bliskog prijatelja Peđe Kojovića. Da li je pismo u javnost dospjelo zahvaljujući talentu vrhunskog istraživačkog novinara Senada Pećanina - u kojem slučaju iskrene čestitke, ali i pitanje garantovane privatnosti pisma - ili je postao običaj da bliski prijatelji o tako bitnim pitanjima opće putem medija sada je manje bitno. Ali, kada je već iznesena jedna ozbiljna ideja, doduše na neozbiljan način, neka lična strast za politikom i zainteresovanost za temu ponukala nas je da izložimo svoje poglede. Ni Vi niti Vama bliski Kojović se ne morate složiti, ali vjerujemo da ćete kao osvjedočene demokrate podržati naše pravo da ih iznesemo u javnost.Ova zemlja se skoro raspala. Ali, SDP s tim nema skoro ništa. Tačnije, baš ništa. Još tačnije, SDP, ovakav kakav je - a obojica imamo izvjesnih rezervi prema elementima SDP-ove politike - posljednje je istinsko utočište i te nesrećne multietničnosti, ali i ozbiljne i poštene politike u BiH. Vaš odlazak sa čela SDP-a ne bi mogao promijeniti ništa u tom smislu; zapravo, takav potez bi u ovom trenutku samo nanio ozbiljnu štetu ovoj zemlji i pridonio uklanjanju posljednje ozbiljne prepreke podivljalom neprosvijećenom nacionalizmu Harisa Silajdžića i Milorada Dodika. Prvi želi tobože građansku Bosnu i Hercegovinu u kojoj bi svi ne-Bošnjaci bili de facto građani drugog reda; potonjeg, pak, jedino ozbiljan manjak oružja i municije sprječava da i ono malo ne-Srba što je ostalo u njegovoj nahiji još jednom i temeljito „očisti“. Na duge staze, Vaš odlazak sa mjesta predsjednika SDP-a bi uništio sve izglede ljevice da u bliskoj budućnosti preuzme vlast, jer bi to pod ovim okolnostima bio uvod u nove frakcijske trzavice i vjerovatno raspad same stranke.Bit će da je poziv upućen Vama da odstupite sa mjesta predsjednika SDP-a rezultat prilično ozbiljne zamjene teza: u zemlji u kojoj šovinisti uživaju apsolutnu podršku naroda, za takvo što treba okriviti vođu opozicije. Pritom, temeljiti nadu u promjene na odlasku sa scene jednog partijskog čelnika je prilično smiono, ako ne i jednostavno glupavo. Analiza stanja koje Kojović nudi u pismu upućenom Vama je tačna, ali Vi to stanje niste proizveli, niti će se to stanje promijeniti ukoliko Vi više vremena posvetite nastavi, a manje političkim sastancima. Ustvari, čini se da je upravo obratno. Aluzije na Vašu dob su nešto što sasvim sigurno treba odmah otpisati jer je većina današnjih premijera u Evropi zapravo starija od Vas, a u Evropu želimo. Valjda. Stoga je prilično izgledno da su pozivi na Vaš odlazak sa političke scene motivirani nekim drugim idejama i stvarima.Ideja da bi Vaše odstupanje sa mjesta predsjednika SDP-a omogućilo osnivanje nekakve, imaginarne, stranke „narodnog spasa“ nije ništa drugo nego wishful thinking, ali pokazuje i ozbiljno nerazumijevanje političkog procesa kao takvog. Prije svega, stranke narodnog spasa ne postoje; postoje samo pokreti narodnog spasa, a u Bosni i Hercegovini u ovom trenutku je tako nešto nemoguće. Ne postoji prostor u političkoj strukturi, a vrsta podjela između različitih etničkih skupina onemogućava pronalaženje najmanjeg zajedničkog sadržitelja; ne postoji način da se građani, potencijalni pripadnici ili sljedbenici takvog pokreta mobiliziraju na zajedničkoj osnovi. Drugim riječima, i pored toga što Vi i Vaš osvjedočeni prijatelj Kojović dijelite ocjene i o stanju i o uzrocima stanja u zemlji, ljevica u ovom trenutku nema drugog izbora osim da se bori s onim što ima na raspolaganju, u zadatom okviru i najbolje što umije. Stoga, mi Vam preporučujemo da ostanete čvrsto na zemlji i ignorišete prijateljske savjete.

SARAJEVSKA DŽET-SET AVANGARDA
Problematičniji i od Kojovićeve želje da se jedan dan pojavi neki spasiteljski pokret koji će vladajuću ohlokratiju rasturiti radničkim lopatama i krampovima je njegov stav da eto, tamo negdje, ima nekih ljudi koji bi glasali za SDP, ali ne mogu zato što ste Vi na čelu stranke. Prvo, to je kao takvo, neprovjerivo i ne znamo da li takvih ima pet, pedeset, pet stotina ili pedeset hiljada. Frakcijske borbe - koje su skoro obavezan dio svake lijeve politike - rezultirale su osnivanjem tobože lijevih stranaka upravo u pokušaju da se ponudi alternativa SDP-u, ali te su stranke doživjele totalni krah i kako stvari stoje, vjerovatno će imati i pravosudni epilog, jer nisu bile ništa drugo nego pokušaj da se borba za (još) više para upakuje u ideološku oblandu. Drugo, barem jedan od nas je glasao i za Vas i za SDP; dakle, ima i takvih. Treće, oni koji ne glasaju za SDP zbog Vas očito glasaju za nekog drugog, što znači da već imaju politički izbor i alternativu. I četvrto, ako već nije član stranke, ne vidimo razlog iz kojeg bi Kojović u dobroj vjeri bio zabrinut za izborne rezultate SDP-a. Ako, pak, jeste, onda postoji vrlo jednostavan način da na to utiče: da se priključi SDP-u i pozove i svoje prijatelje da to učine, pa ili da onda pomognu SDP-u ostvariti bolje izborne rezultate ili da Vas smijene na način na koji je to pretpostavljamo predviđeno nekim temeljnim dokumentima stranke.
Očito je, međutim, da je Kojovićevo razmišljanje reprezentativno za jedan vrlo uzak krug vrlo sarajevskih „elita“; navodnici su potrebni jer su te elite zapravo posljednji ostaci prijeratne srednje klase koja je izgubila svaku vezu sa stvarnošću. To su ljudi koji su uvjereni da govore u ime društva kod „Minje“ ili „Kibeta“, gdje se obično razglaba o globalno i društveno važnim problemima dok se stolovi prolamaju od janjetine, klepa i šljivopita, a društva jedva da ima za jogurta; ljudi koji imaju apsolutnu slobodu kretanja i hodaju po svijetu dok generacije i generacije odrasle u ovoj zemlji ne mogu preći granice Bosne i Hercegovine; ljudi koji se s narodom sreću jedino u taksiju - jer javni prevoz ne koriste od 1995. godine - dok s nipodaštavanjem gledaju taksistu koji im nema vratiti kusur za vožnju od tri marke, pošto nijedna njihova vožnja ne košta više jer oni, zaboga, ne idu dalje od Marindvora. To su, gospodine Lagumdžija, ljudi čija djeca nisu bila gladna i teško da će ikad biti gladna, dok je Vaše izborno tijelo masovna i uništena radnička klasa koja ili se lomi po bauštelama prvobitne akumulacije kapitala u bosanskoj izvedbi ili rovi po kontejnerima i uglavnom je prljava, bijedna i neuhranjena.
Suština prigovora upućenih Vama iz tih krugova je, da tako kažemo, estetske prirode: oni bi da je na vlasti neko drugi, neke manje seljačke face - poput njih, recimo - ali, da je prijatniji na ulici i manje arogantan u ophođenju i druželjubiviji sa zvijezdama sarajevskog društvenog života. Ali, suština je ista: sveobuhvatna korupcija duha jedino je zajedničko tim sarajevskim tobože graždanstvujuščim krugovima i beskrupuloznim ratnim i postratnim profiterima iz Laktaša i sa Baščaršije.

NACIONALISTIČKA ALTERNATIVA NACIONALISTIMA
Gospodine Lagumdžija, do same mogućnosti da u zemlji opstane jedna multietnička partija došlo je zbog Vašeg odbijanja da postanete alternativa bošnjačkim nacionalistima, kao što je Dodik postao u slučaju srpskih nacionalista. Vjerujemo da je taj izbor bio težak, ali isto tako vjerujemo da je dugoročno najvažniji doprinos očuvanju bosanskohercegovačke ljevice; sve drugo, pa makar i uz kratkoročnu korist i osvajanje vlasti, diskreditiralo bi ljevicu i kao ideologiju i kao stranku. Čini nam se da Vaši odnosi s Kojovićem možda i nisu tako prijateljski kada prenebregava tu činjenicu. No, Vi ste pametan čovjek i znate šta Vam je raditi. Učinite šta god Vaša partija od Vas zatraži, jer to je svakako unutarpartijsko pitanje, a kada dođe do izbora, narod će odlučiti, sviđalo se to tobožnjim sarajevskim elitama ili ne.
I na koncu, da preduprijedimo potencijalne špekulacije o razlozima i prirodi ovog pisma. Niti jedan od nas dvojice nije prijatelj Zlatka Lagumdžije. Nikad ništa nismo dobili od njega - isključujući Suljagića koji je dobio zasluženu osmicu iz informatke na prvoj godini studija - nikakav novac nije promijenio ruke, nikakve usluge nismo tražili i nećemo dobiti. Ovo je samo mišljenje dvojice ljudi, koji se slažu u ovoj, ali ne obavezno i neophodno u svim stvarima, političke ili nepolitičke prirode, i predstavlja pokušaj da reagiramo u vjerovatno naivnom uvjerenju da možemo spriječiti još jednu bespotrebnu i besmislenu debatu u vrijeme kada baš to društvo na koje se gospodin Kojović poziva sebi takvo nešto ne može priuštiti.

Srdačno, Neven Anđelić i Emir Suljagić[quote]

Iako cijenim i jednog i drugog autora ovog pisma (ako zanemarim njihovo svojevremeno zaradjivanje hljeba kod Z. Pajica ili A. Trzica) moram reci da sam ne malo razocaran njihovim stavom koji je nista drugo do zalaganje za ocuvanje postojeceg stanja. Gospodo Andjelic i Suljagic, neko ko je aktivno u politici ne moze da "nema nista" (citat: Ali, SDP s tim nema skoro ništa. Tačnije, baš ništa) s politickim procesima u drustvu, pa tako ni sa raspadom istog. U jednom su u pravu: na celu najjace (lijeve) opozicione partije treba neko manje arogantan a vise hrabar da se upusti u bespostednu borbu za svakog glasaca, inace ostaje samo ona seljacka - arogantna: "ljudi su glupi pa nece da glasaju za SDP"
NKVD

Post by NKVD »

Pošto je dupla tema, evo mog komentara sa "navodno dani odbijaju..."

Nije se ni osušila boja sa Slobodne Bosne, a ja se već prifatio tastature. Što će reći – bitna mi je polemika, još bitnija tema o kojoj drve – socijaldemokratija, pokret i njegova budućnost.

Prvo, jako mi je drago što se ovo dešava, polemika o eventualnoj transformaciji stranke/pokreta ili podršci njenoj sadašnjoj organizaciji! To može biti samo dobro, jer će nam biti jasno ko je na kakvim stajalištima, ko kako vidi budućnost ideje i koliko je spreman LIČNO u tome učestvovati.

Šta, pak, nije dobro (a to, izgleda, nikada nećemo preboljeti) je da su u prvom planu i ove polemike njeni akteri a ne njihovi stavovi. Ko je Kojović, a ko Anđelić i Suljagić, kakve su im zasluge, gdje su bili kad je bilo najteže i tako dalje i tako gluplje... Volio bih da se rasprava na ovoj temi pokuša "otkinuti" od takvog žutila i fokusira na njihove stavove. Iako imamo temu o SDP-u, ovo je bitno drugi ugao gledanja, radi se o ljudima koji su izvan stranke a osjećaju potrebu da se po tom pitanju oglase. Pri tome se radi o ljudima iz medija.

Također je indikativno da su svi akteri ili "na privremenom radu"& ili friški povratnici, pa i o tome moramo voditi računa. Puno ljudi u dijaspori nakon određenog vremena osjeti potrebu da se "javi" bazi pa često to uradi ishitreno ili površno. Takve Senad i Senad najviše vole jer im obogaćuje novinu, daju joj težinu. Zato im se reagovanja najavljuju na naslovnicama, zato je oprema teksta tabloidska.

Ponovo, bez da likujem nad činjenicom da ćemo "vidjeti dobru borbu", drago mi je da se nivo diskusije pomjera iz uskih krugova istomišljenika u javnu sferu.

U isto vrijeme, strah me je nedostatka sposobnosti da to bude na jednom nivo koji će isključivati pljuvanja na ličnoj osnovi i "jebanja mile majke" onome preko puta.
aida81

Post by aida81 »

suljagicevo i andjelicevo pismo je poltronsko. mislila sam da su malo odgovorniji ljudi, ali ovo sto su uradili je ispod svakg nivoa. cuj njih dvojica se sjetili da brane socijaldemokratiju. bivsi savjetnik adnana terzica odjednom jedna od vodecih vedeta socijaldemokratije u bih. u tome i jeste citav problem sdp-a, brane ih oni koji nemaju veze sa tom idejom, i vode ih oni koji su vise za rezima a ne za demokratiju. da stvar bude gore, morala sam ovo napisati - nude ljudima brigica, behmena, tanju ljuic mijatovic, pejanovica, bozidara matica i druge kao buducnost - halo, imaju ljudi listom iznad 60 godina a neki i iznad 70! kakva crna buducnost, oni samo gledaju da se late jos dva tri pausala i da se uhvate noge. a mladi, e oni su gori od starih - cuj masic, hadzic(30tak godina) onaj neki kamockaji ili kako mu vec prezime ide, i to kao mladi, to mi kao lavovi koji ce voditi zemlju da 10 godina: ondaaaaa bejzmo svi gdje god ko zna! gdje je tu Nerin Dizdar, dje je Bojan iz rudog, gdje su drugi "klinci". Kao oni su dobri jer su u sdp-u. ma nisu i nevaljaju i dok je god tako sdp cve padati. nije zlatko sam kriv, kriva je citava poltnorna struktura. razlika izmedju sdp-a i sda je u tome sto ovi samo hoce da zajasu na vlasti a ne bi bas sa sustinski mjenjaju sistem - to su pokazali za vrijeme Alijanse. nazalost. ja nisam glasac sdp-a, niti mi to pada na pamet, ali mi je krivo, jer su nominalno lijeva patrija, a ponasaju se vrlo vrlo komotno. i radi njih , jer druge opozicione stranke su stabile i rastu po malo, ova drzava nema sansu da dobije drugaciju vlast. njima je dobro.
Post Reply