KRAJISNIK

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
User avatar
nokia6170
Posts: 4363
Joined: 13/04/2005 00:08

#1 KRAJISNIK

Post by nokia6170 » 27/09/2006 16:16

S obzirom da politickim odlukama nastaju odredjene tvorevine (drzave, entiteti i dr.), u kontekstu danasnje presude Momcilu Krajisniku, za kojeg je konstatovano u presudi da je bio jedan od najvisih i najuticajnih ljudi politickog rukovodstva Srba (kako na pocetku rata, tako i tokom i poslije rata) i koji je bio jedan od glavnih kreatora politickih odluka u vezi sa nastankom Republike Srpske, moze se zakljuciti iz obrazlozenja presude Krajisniku sljedece:

Da je Republika Srpska tvorevina zlocinackog poduhvata u kojem je Krajisnik sudjelovao, ciji je cilj bio izgon nesrba, odnosno stvaranje etnicke podjele na terenu definisane na sjednici skupstine Srba s pocetkom rata.

Genocidnost se trenutno ne pripisuje politickom rukovodstvu Srba, vec iskljucivo Vojsci Republike Srpske (vidi presudu Krstic), iako se u presudi konstatuje da su zlocini za koje je Krajisnik presudjen actus reus genocida.

Sta znaci actus reus?

Actus reus je latinski izraz za „cin krivnje“, odnosno actus reus je akt koji u kombinaciji sa mentalnim stanjem (mens rea) pocinioca takvog djela konstituise krivicno djelo, odnosno zlocin. Primjera radi, da bi pravno nesto bilo okarakterisano kao krivicno djelo kradje potrebno je da budu ispunjena dva zahtjeva-uslova, odnosno elementa. Prvi element je samo fakticko-fizicko oduzimanje odredjene stvari (actus reus), a drugi element je namjera da se ta stvar trajno ili otudji od vlasnika te stvari (stanje svijesti-namjera, odnosno mens rea).

U kontekstu pravne definije actus reus-a i presude Krajisniku, istice se da zlocini za koje je Krajisnik osudjen odgovaraju karakteru genocida po svom faktickom stanju i posljedicama, ali da nedostaje mens rea da Genocid dobije svoju pravnu kvalifikaciju u punom smislu u Krajisnikovom slucaju.

Medjutim, manje je bitno da li je postojala mens rea u kontekstu Krajisnika, a puno je bitnije da su se desila zlodjela koja po svom obimu i posljedicama odgovaraju genocidu a koja su bila dio plana politickog rukovodstva Srba kojeg je Krajisnik odobrio.

Za sada se pravno moze reci, imajuci u vidu dosadasnje presude Haskog tribunala, da je Republika Srpska politicki zlocinacka tvorevina idejno realizovana vojnim-zlocinackim putem koji je u sebi sadrzi i elemente genocida.

Jos su stari latini imali izreku koja je jedan od stubova, kako starog tako i modernog prava:

QUOD INITIO VITIOUSUM EST, NON POTEST TRACTU TEMPORIS CONVALESCERE...sto bi na nasem bilo: Što je od početka nevaljano, ne može se ispraviti protekom vremena, odnosno konvalidirati (postati valjano).


vatra i voda
Posts: 255
Joined: 21/09/2006 22:46

#2

Post by vatra i voda » 01/10/2006 03:40

Sanse da tzv rs . postane i ostane bilo sta drugo osim ruzne uspomene su ravne nuli.Ona ce nestati ! Nikad nisam sumnjao u to .Nikad !

Post Reply