Krajiski specijaliteti...
Moderator: Chloe
-
Sogan
Eh Sajo sarajlijo, vidi se da si opce-kulinarski nepotkovan u krajiskom kontekstu
Resedija je domaca halva, mrvljena... a drobusha, odnosno drobanica, pita je od junece iznutrice... karakteristicna po nadnaravnom smradu pri iskuhavanju droba
ali vec gotova i polivena domacim vrhnjem moze proci, posebno ako si nesvjestan sastojaka 
-
medda
Drobanicu nikad nisam probala niti zelim.
A danas mi je za rucak bila pita od masirace...hmm
Kvrgusa je dobra ako pravi neko ko zna. Tijesto treba biti tanko i hrskavo sa puuuno vrhnje...
Je li istina da je kvrgusa izvorno iz Cazina ili sam pogresno cula?
A danas mi je za rucak bila pita od masirace...hmm
Kvrgusa je dobra ako pravi neko ko zna. Tijesto treba biti tanko i hrskavo sa puuuno vrhnje...
Je li istina da je kvrgusa izvorno iz Cazina ili sam pogresno cula?
-
sklonost
Ljudi ko nije probao drobenog bureka (drobenice kako neko veli) nije ni jeo jela. Ja sam veliki ljubitelj ovog jela uh al ogladni sada ali tesko je naci ovdje pravog droba. E sada kada ja to pravim sebi sam onda ja to jos malo nadimim pa da vidis onda belaja jaooo mores da umres jeduci. Ljudi sto ovo ja sada procita sada cu se zaletiti kod nekog mesara da trazim komad kapure da mi donese da sebi pravim burek
.
-
mamica papucarka
ne bih ja to mogla probat nema sanse.sklonost wrote:Ljudi ko nije probao drobenog bureka (drobenice kako neko veli) nije ni jeo jela. Ja sam veliki ljubitelj ovog jela uh al ogladni sada ali tesko je naci ovdje pravog droba. E sada kada ja to pravim sebi sam onda ja to jos malo nadimim pa da vidis onda belaja jaooo mores da umres jeduci. Ljudi sto ovo ja sada procita sada cu se zaletiti kod nekog mesara da trazim komad kapure da mi donese da sebi pravim burek.
i ono jelo sa b sto se spravlja od iznutrica
-
zlata
JOOOOOOJ...da mi je malo drobanice. Moram...zamol'ti strica...da mi smrzne malo suhog droba...pa da se mogu nasopati drobanice! Joooole....meni....jos kad nasickaju puuuno luka...pa se onaj luk dobro ispece...pa 'nako sladak...a jos onaj prirodni dim...domaceg suhog mesa...pa malo isickanog kiselog kupusa....more i casa ajrana...ili cinija kiseline....mamica 31 wrote:ne bih ja to mogla probat nema sanse.sklonost wrote:Ljudi ko nije probao drobenog bureka (drobenice kako neko veli) nije ni jeo jela. Ja sam veliki ljubitelj ovog jela uh al ogladni sada ali tesko je naci ovdje pravog droba. E sada kada ja to pravim sebi sam onda ja to jos malo nadimim pa da vidis onda belaja jaooo mores da umres jeduci. Ljudi sto ovo ja sada procita sada cu se zaletiti kod nekog mesara da trazim komad kapure da mi donese da sebi pravim burek.
![]()
i ono jelo sa b sto se spravlja od iznutrica
A sad je doba....za cilbur od mlade zare...sa sudzukom...(more i pastrma)!
- Maraschino
Hocu bumbara
ili na brzinu jednu kljukusu ali obarenusu sa malo bijelog luka
ili na brzinu jednu kljukusu ali obarenusu sa malo bijelog luka
-
teachergirl
OMAČ je zakon!
Bumbar je zakon!
Kvrguša je zakon!
Ali što ima je janjetina zakon to nisam nigdje jela, nema hercegovina nigdje pečene jagnjetine kao krajina svugdje pa i u zadnjem bircuzu!
Kad se jagnjetine ozida, onda može samo OMAČA za sutradan!
Bumbar je zakon!
Kvrguša je zakon!
Ali što ima je janjetina zakon to nisam nigdje jela, nema hercegovina nigdje pečene jagnjetine kao krajina svugdje pa i u zadnjem bircuzu!
- amalka
Ja kao da ne zivim u Krajiniteachergirl wrote:OMAČ je zakon!
Bumbar je zakon!
Kvrguša je zakon!
Omac - nikad jela, bumbar - ne volim, hajd' kvrgusa
- Bumbar
okkkkk...sta cam ti ja ujadila???amalka wrote:Ja kao da ne zivim u Krajiniteachergirl wrote:OMAČ je zakon!
Bumbar je zakon!
Kvrguša je zakon!
Kad se jagnjetine ozida, onda može samo OMAČA za sutradan!![]()
Omac - nikad jela, bumbar - ne volim, hajd' kvrgusajanjetinu ne volim
i takooo
Neko je spomenuo drobanicu
bljakiiii
-
teachergirl
Omač su široki rezanci koji se skuhaju kao što se inače kuhaju a onda se bace u tepsiju posole i omaste maslom i malo zapeku samo kao da se ugriju, probaj lagani su i super stvaramalka wrote:Ja kao da ne zivim u Krajiniteachergirl wrote:OMAČ je zakon!
Bumbar je zakon!
Kvrguša je zakon!
Kad se jagnjetine ozida, onda može samo OMAČA za sutradan!![]()
Omac - nikad jela, bumbar - ne volim, hajd' kvrgusajanjetinu ne volim
i takooo
Neko je spomenuo drobanicu
bljakiiii
-
milton
Ljetos sam uslikao popis krajiskih specijaliteta, nacrtan na zidu u restoranu hotela "Sedra" kod Bihaca/Cazina. Evo prepis:
- Meza na tanane
- Kljukukša buredžići
- Leden grah s kajmakom
- Potkriža
- Pileći ražnjići
- Čobanska užina
- Sudžuk u kajmaku
- Đulbastija
- Pileća salata
- Trahana
- Dolmljena pljeskavica
- Grahna čorba
- Krompir čorba
- Zacvrkana pura
- Čilbur
- Pastrmka sa žara
- Šarena dolma u sahanu
- Drobni burek
- Jajuša
- Kupus-pita
- Buredžici
- Zeljanica
- Batakuša
- Osedlana masnica
- Šiš umarmici
- Ćureće krpice
- Jagnjetina s kompirom ispod saća
- Jahnija
- Kalja
- Bungur
- Pršulja
- Bamja
- Bosanski lonac
- Bumbar
- Glavuša
- Siriluk
- Mahuna
- Salata
- Šarena turšija
- Brdar
- Halvopita
- Masnica s medom
- Ulutma
- Šljivopita
- Sevdiđan
- Baklava
- Lepinjice
- Kukuruza
- Šarenica
.....
Samo, fali tu još nekih favo-jela;
- Čaputuša,
- Livača,
- "Udrobljena kahva",
- Jabukovača,
- Pogača....
- Meza na tanane
- Kljukukša buredžići
- Leden grah s kajmakom
- Potkriža
- Pileći ražnjići
- Čobanska užina
- Sudžuk u kajmaku
- Đulbastija
- Pileća salata
- Trahana
- Dolmljena pljeskavica
- Grahna čorba
- Krompir čorba
- Zacvrkana pura
- Čilbur
- Pastrmka sa žara
- Šarena dolma u sahanu
- Drobni burek
- Jajuša
- Kupus-pita
- Buredžici
- Zeljanica
- Batakuša
- Osedlana masnica
- Šiš umarmici
- Ćureće krpice
- Jagnjetina s kompirom ispod saća
- Jahnija
- Kalja
- Bungur
- Pršulja
- Bamja
- Bosanski lonac
- Bumbar
- Glavuša
- Siriluk
- Mahuna
- Salata
- Šarena turšija
- Brdar
- Halvopita
- Masnica s medom
- Ulutma
- Šljivopita
- Sevdiđan
- Baklava
- Lepinjice
- Kukuruza
- Šarenica
.....
Samo, fali tu još nekih favo-jela;
- Čaputuša,
- Livača,
- "Udrobljena kahva",
- Jabukovača,
- Pogača....
-
cerimusa
Jest kaže se masncazlata wrote:Ma jeste...Masnica-Maslenica...k'o Hurmice-Hurmasice.Diona wrote:Cuj mantije, ja ne znam ni sta je to. Cula sam za to jesam, ali ne znam uopste sta je.![]()
Bumbar, jel' tako da se kod nas kaze MAS'NCA?![]()
Samo u zadnje vrijeme svi govore maslenica.
-
cerimusa
Znam ja što je rešedija, a ono brašno zvan rešesta mora biti ukopano u zemlji u vreći ne znam koliko dana (morala bih pitat mamu) i poslije kad se iskopa to brašno drži se na hladnom mjestu. Poslije uzmešpar kašika izmješaš u hladnoj vodi (kao puding) skupa sa šećerom i izliješ u vruće ulje u tavi. Nešto se dobije poput kljukuše, ali stalnim mješanjem dobiju se mrvice nešto poput halve.Bebe4ever wrote:Ljudi zna li iko od vas sta je resedija???
E da mi je resedije i slatka od tunja.....tj dunja
Jede se toplo, a može i hladno.
Čitam neko kaže kljukupa ova, pa ona.
Kvrguša, osedlana kljukuša, batakuša je jedan te isti naziv za kljukušu s piletinom, samo zavisi od područja gdje u Krajini živiš od velike kladuše do Sanskog Mosta.
A ja bi sad mogla kuruzove halve, nadam se da to neki znaju šta je
- Vares City
E ljudi moji!!!!!!!!
Imali vecih poguzija od Krajisnika(ovo je u pozitivnom!!)
Ja sam inace rodom iz centralne Bosne,kod nas isto vole dobra jela(ja pogotovo)po starinskim receptima,na onaj stari dobri provjereni nacin!!!!
Na mom kraju se jos pomalo odrzava stari nacin spremanja hrane,iako se polako gubi nestaje onaj sam KULT spremanja hrane.
Kod vas to jo jos uvijek(i ja sam probao)svakodnevno spremaju domacice a da im niko ne mora ni zapoviditi.
Daj Boze da je tako svugdje!!!!!
Pa gdje se moze porediti PIZZA sa KVRGUSOM!!!!
Imali vecih poguzija od Krajisnika(ovo je u pozitivnom!!)
Ja sam inace rodom iz centralne Bosne,kod nas isto vole dobra jela(ja pogotovo)po starinskim receptima,na onaj stari dobri provjereni nacin!!!!
Na mom kraju se jos pomalo odrzava stari nacin spremanja hrane,iako se polako gubi nestaje onaj sam KULT spremanja hrane.
Kod vas to jo jos uvijek(i ja sam probao)svakodnevno spremaju domacice a da im niko ne mora ni zapoviditi.
Daj Boze da je tako svugdje!!!!!
Pa gdje se moze porediti PIZZA sa KVRGUSOM!!!!
-
Leonid Breznjev
vaistinu za ne usporedit' !