Ja se zazel'la maslenice sa medom, kuruze i kisel'ne. Cimbura sa pastrmom i prasom. Cimbura sa mladom razom i sudjukom. Drobanice. Mantija. Kljukuse. Livace!
Ma pravo poguzija! Mrsko mi sve to spremati.
Krajiska UMJETNOST ZIVLJENJA!
Moderator: Chloe
-
- Posts: 320
- Joined: 28/05/2004 21:57
#3
zlato bice da si htjela reci :KRAISKA UMJETNOST ZVALJENJA
-
- Posts: 2679
- Joined: 06/09/2002 00:00
#4
Ma nece vise niko da sprema "specijalitete". Sve vise i vise...nesto "a la Franga" i osim pita i bureka...ne znaju sta je PRAVA domaca hrana.
VODENJAK...kad spominjes potkrizu...bas sam bila na sajt-u Lasvanskih Hrvata...i imaju recept. Ubacit'cu i recepte. Samo cekajte, braco i sestre u poguziluku.
VODENJAK...kad spominjes potkrizu...bas sam bila na sajt-u Lasvanskih Hrvata...i imaju recept. Ubacit'cu i recepte. Samo cekajte, braco i sestre u poguziluku.
-
- Posts: 5591
- Joined: 02/08/2002 00:00
- Location: Earth
#6
zlata wrote:Ma nece vise niko da sprema "specijalitete". Sve vise i vise...nesto "a la Franga" i osim pita i bureka...ne znaju sta je PRAVA domaca hrana.
VODENJAK...kad spominjes potkrizu...bas sam bila na sajt-u Lasvanskih Hrvata...i imaju recept. Ubacit'cu i recepte. Samo cekajte, braco i sestre u poguziluku.
zlato, u pravu si u jednom:
Slusham na TV, pitaju ih shta volite da kuhate?
Kazhu: tjestenine, paste...
Dalje, pitaju ih, a shta volite da jedete?
Kazhu: kljukushu, bamiju, sogan dolmu, itd,
Pa ko to kuha?
Moja majka..!?!?
--
Za pochetak predlazhem shpinat sa kukuruznim brashnom (dodati malo vrhnja i koje jaje), neki to zovu sharenik.
-
- Posts: 2679
- Joined: 06/09/2002 00:00
#7
Sutra, ako Bog da...spremam pravu jahniju;
Sa malo masnim, koscanim mesom, ripom, kupusom, krumpirom, puno luka, mal'ko cesnjaka, mal'ko mrkve, jedan "lovrencic", biber u zrnu, mal'ko crvene paprike, i mal'ko prirodnog paradajz sosa (ne-ne koncentrat). Pravo kasno-zimski. Pa polako, na tihoj vatri...dok kupus dobro ne omeksa...meso se odvaja od kostiju.
Eto...tako ja lijecim bolesnu nostalgiju.
Sa malo masnim, koscanim mesom, ripom, kupusom, krumpirom, puno luka, mal'ko cesnjaka, mal'ko mrkve, jedan "lovrencic", biber u zrnu, mal'ko crvene paprike, i mal'ko prirodnog paradajz sosa (ne-ne koncentrat). Pravo kasno-zimski. Pa polako, na tihoj vatri...dok kupus dobro ne omeksa...meso se odvaja od kostiju.
Eto...tako ja lijecim bolesnu nostalgiju.
-
- Posts: 6801
- Joined: 10/10/2003 00:00
#10
Eh ja sam se pored vecine stvari koje vi spominjete ...pozelio i slijedcih stvari:
Boze....ustipaka sa onim zutim (jako slanim )kajmakom...pecenih ku(ku)ruza....ostalo vecinom znam i mogu napraviti i ovdje ...al ove stvari nisam kusao ima vec 15-ak godina .... vec mi se prividjaju
Boze....ustipaka sa onim zutim (jako slanim )kajmakom...pecenih ku(ku)ruza....ostalo vecinom znam i mogu napraviti i ovdje ...al ove stvari nisam kusao ima vec 15-ak godina .... vec mi se prividjaju
-
- Posts: 157
- Joined: 20/02/2005 18:53
#11
Balgosh vama, makar poneshta imate sa nashe sofre
ja se zazhelio obichne kompirushe, onog najobichnijeg kajmaka, kiselog mlijeka, jomuzhe.... ama svega...
Ovde kamara ovih Turaka shto ih ima sve neshto prave nake bureke, pite, neshto suho primasno... ama ni nalik na nashko...i prave ono ''ala Franga'' ni nashto nalik...jedino him je dobar onaj djadjk, ono razmutjen jogurt sa narendanim krastavcima i nakom travkom...
Da mi bi samo zalogaj prohe i lepine s kajmakom... samo da me zhelja mine...hotjel ko poslat poshtom shtagod kad napravi????
ja se zazhelio obichne kompirushe, onog najobichnijeg kajmaka, kiselog mlijeka, jomuzhe.... ama svega...
Ovde kamara ovih Turaka shto ih ima sve neshto prave nake bureke, pite, neshto suho primasno... ama ni nalik na nashko...i prave ono ''ala Franga'' ni nashto nalik...jedino him je dobar onaj djadjk, ono razmutjen jogurt sa narendanim krastavcima i nakom travkom...
Da mi bi samo zalogaj prohe i lepine s kajmakom... samo da me zhelja mine...hotjel ko poslat poshtom shtagod kad napravi????
- Bumbar
- Posts: 5638
- Joined: 06/04/2005 10:46
- Location: suncan dan :S
#16 Re: Krajiska UMJETNOST ZIVLJENJA!
jaoj masnice...pa onako sa mladim sirom... kuruze...zlata wrote:Ja se zazel'la maslenice sa medom, kuruze i kisel'ne. Cimbura sa pastrmom i prasom. Cimbura sa mladom razom i sudjukom. Drobanice. Mantija. Kljukuse. Livace!
Ma pravo poguzija! Mrsko mi sve to spremati.
cimbur sa mladom razom??? e to nikad probala nisam... drobanice??
A kljukusa i ulivusa ce mi se sad poceti prikazivati...
E ljudi...sad sam gladna... treba nam jedno krajisko okupljanje... ali da netko kuha
-
- Posts: 63
- Joined: 06/07/2004 23:48
#17
A bumbar ili bumbarici? To je za mene obavezna stvar kad sam dole. I to je cini mi se stvarno nas krajiski regionalni specialitet. Kome god sam iz drugih dijelova Bosne o toj poslastici pricao, bulje u mene, kao nikad culi ni jeli. Zao mi ih je, stvarno.......
-
- Posts: 1008
- Joined: 16/04/2004 01:04
- Location: CH
#18
EdaHifi wrote:A bumbar ili bumbarici? To je za mene obavezna stvar kad sam dole. I to je cini mi se stvarno nas krajiski regionalni specialitet. Kome god sam iz drugih dijelova Bosne o toj poslastici pricao, bulje u mene, kao nikad culi ni jeli. Zao mi ih je, stvarno.......
sta su bumbarici, to mi kod nas sana/kljuc nije poznato!!!
-
- Posts: 63
- Joined: 06/07/2004 23:48
#20
Da riza, jetrica a i bubrezi su tu ja mislim.To se sve iskuha pa se isjecka ili samelje i onda se umota u peskir. Ja samo taj naziv poznajem, a koji je tacni, strucni naziv za taj dio iznutrice, pojma nemam. Uglavnom to se smota u neke polulopte i stavi se peci. Na kraju se to crno/bijelo prosara i izgleda kao kakav veliki bumbar. Odtud i naziv bumbar. Uglavnom jaaaaako ukusno
-
- Posts: 1008
- Joined: 16/04/2004 01:04
- Location: CH
#21
Bumbar wrote:jaojjjjjjjjj...bumbar ... eh to ti je draga nasa sanjanko, riza, jetrica, pa se to isjeca (jetrica dakako , pa se fino zamota...e sad mi treba pomoc da prikazem u sta se zamota jer sam zaboravila...u potrbusnicu???
nisam draga nego dragi sanjan/kljucan!
- Vodenjak
- Posts: 7416
- Joined: 03/10/2004 18:45
#25
Diona wrote:Ma ja sam se ove godine u Bosni najela bumbara. Nema nista bolje kad to mama napravi.
Joj a bih voljela potkrze. njam...njam
Ma samo da ti zazubice narastu, u subotu mi stara za rucak pravi pokrizu!
Tamanim je, vrlo sam sebican tip, gledam samo sebe, ali, znaju mi naici i trenuci kad sam pomalo i human...
Cini se da sam ovih dana u takvom raspolozenju pa cu se vjerovatno udostojiti da se sjetim tebe dok se budem slastio potkrizom....