Kraj sna o Velikoj Srbiji III

daduli_sa

Post by daduli_sa »

morti wrote:Sami pali,sami se ubili!
Boing u glavu! :-)
fczeljo

Post by fczeljo »

Zadig wrote:
pored luke, srbima ce biti bujrum u bugarsku na more, a ne lijepo u budvu, herceg novi, ulcinj. a to gradjane i seljake srbije isto tako jako boli
zasto bi oni prestali ici na more u crnu goru ako se odcjepi crna gora?

Pa jel idu bosanci u CG na more, sto nebi i srbijanci isli isto?

Moja poenta je da odcjepljenje ne mora da znaci i iskljucivost prekidanja odnosa dvije drzave.
Srbija i dalje moze da koristi luku uz neki dogovor, zavisi od pregovaranja i politicara.

Milioni eura na kosovu? Zaista sam iznenadjen tim podatkom. Zasto bi neko ulagao pare u jedan od najnestabilnijih regiona U evropi? Ja sam bio poslovno na kosovu 2000-2005. I svaki put mi je sve to izgledalo sve ruznije i jadnije...osim sto svaki put ima sve vise i vise boljih auta (ukradenih pa registrovanih na kosovu) :roll:

Jebiga druze, samim tim sto si reko da ti je drago da komsiji crhkne krava mi otezava da gledam ovaj tvoj post i da ga prihvatim kao dobru argumentaciju.
milioni dobro si cuo i procito! ne ulaze neko nego siptari iz njemacke, svedske,italije, odnosno sva bagra i mafija iz cijele evrope pere pare i ulaze ih u svoju domovinu, jel to nesto cudno? popricaj sa ljudima iz srbije, sa kosova. mozda je tebi ruzno, ruzno je i meni, ali srbijancu je jos ruznije kad skonta da tih para nikad vidjet nece, nego ce preko tarabe gledat kako siptar voza mercedesa, a on zastavu 101!
ma pored ovih ekonomskih elemenata kao sto su finansije i teritorije, ima i onaj istorijski: halo bolan, srbin je ponovo izgubio kosovo!!! to ti je njima poraz od kojeg se nemoguce oporaviti!
nije meni drago da mi komsiji crkne krava, vec mi je drago da istocnom komsiji crkne krava, da crkne krava onome ko je pobio 250.000 ljudi i opljacko citavu bosnu, valjda je zasluzio da mu makar krava crkne.
to za luku i za dogovor si odlicno reko: i ja cu opet sam sebe citirat:"bitte zahlen!". nema vise djaba!
kekec wrote:
ma da ja ne duzim, srbi su u zadnjih pedesetak godina zivili na racun drugih republika, narocito bih, crne gore, kosova, vojvodine, makedonije i dijela hrvatske.
Smijesan si, zbog neznanja ili ...
Zivjeli na racun Crne Gore :?
:lol: :lol: :lol:
znas li ti gdje je bila narodna banka jugoslavije? odnosno da ti pojasnim pitanje: gdje su se sve devize slijevale iz citave bivse juge? gdje su odlazile marke, dolari, lire, franci od turista koji su ih ponajvise trosili u crnoj gori, pa onda u dalmaciji?(nadji od nekog starijeg stari atlas za osnovnu skolu pa vidi gdje je bilo najvise inostranih turista) pa ti meni reci ko je na ciji racun zivio. ma kakvi turisti, kompletan izvoz je placan devizama(ako hoces mogu ti naci zakon o deviznom poslovanju u bivsoj drzavi), pa ti skontaj gdje je najvise ostajalo.
gdje su odlazile devize zaradjene u tas-u? izvozile su se hiljade auta a u sarajevu je ostajo najmanji dio tih para.kad skontas gdje su isle devize, onda razmisli i gdje i kako su trosene. procitaj malo istoriju pa nadji koji su bili razlozi hrvata i slovenaca, a sada i crnogoraca za otcjepljenje.
naravno da su zivjeli dijelom na racun crnogoraca(pored crne gore sam napiso i ostale republike, a ne samo cg kako ti navodis), ako mislis da je malo koristit neciju luku 50 godina djaba, onda si ti smijesan. ako mislis da je malo sto ti citava drzava izgradi najbolje puteve, zeljeznice, kompletnu infrastrukturu....onda ja s tobom nemam sta vise raspravljat.
pitaj starije gdje je pruga sarajevo-visegrad, na kojoj je sniman valter. malo zasmetala srbijancima i digli je komplet.
elem, molim boga da sto prije dodje dan kad ce srbija biti drugo ime za beogradski pasaluk!
magyarovar

Post by magyarovar »

fczeljo wrote:elem, molim boga da sto prije dodje dan kad ce srbija biti drugo ime za beogradski pasaluk!
bolje ti je moli ga da ova saka jada od republika postane bogata, dobrosusjedska i obrazovana sredina ugodna za zivot. jer ovo sad sto imamo svi skupa (osim mozda slovenaca) je SHIT
gavrilo

Post by gavrilo »

kako se ljudi raduju... imam osjecaj da bi dozivili kolektivni orgazam kada bi se i vojvodina odvojila :D

a nek' je nasa bosna jedinstvena i bez problema... :roll:
kekec

Post by kekec »

fczeljo wrote:...znas li ti gdje je bila narodna banka jugoslavije? odnosno da ti pojasnim pitanje:
...elem, molim boga da sto prije dodje dan kad ce srbija biti drugo ime za beogradski pasaluk!
Naceo si vrlo kompleksnu temu o kojoj bi se moglo satima raspravljati, a ako se poznaju tacne cinjenice i danima.
Nemam namjeru se upustati u tu bespotrebnu aktivnost.

Procitaj moj komentar jos jedan put:
Zivjeli na racun Crne Gore
Ko je to zivio na crnogorski racun? :shock:
Ni oni sami nisu mogli zivjeti od svog rada. :D

nadji od nekog starijeg stari atlas za osnovnu skolu pa vidi gdje je bilo najvise inostranih turista)
O kakvom ti to turizmu i prihodima od istog pricas. Sve je to bilo tanko, a da to znam, ne treba mi nikakav stari atlas.
Ti gledaj u njega, a ja sam bio turista u CG uzivo i vrlo dobro znam o kakvom se tada turizmu radilo.
Da ne bi Sv.Stefana, crnogorsko primorje si mogao komotno zvati radnicko primorje. :D
Cuj, inostrani turisti... :D :-?
St.Germain

Post by St.Germain »

vidim ja kekec da ti atlasa nisi otvorio
kekec

Post by kekec »

St.Germain wrote:vidim ja kekec da ti atlasa nisi otvorio
Ma otvaram, ali su svi noviji, nikako da nadjem onaj iz osnovne skole. :)

(Pored toliko viceva o crnogorskim radnim navikama... :D
zar ima neko ko ce tvrditi da su crnogorci nekoga "hranili". :cry: )
St.Germain

Post by St.Germain »

kekec wrote:

:lol:
Šandor

Post by Šandor »

kekec wrote:O kakvom ti to turizmu i prihodima od istog pricas. Sve je to bilo tanko, a da to znam, ne treba mi nikakav stari atlas.
Ti gledaj u njega, a ja sam bio turista u CG uzivo i vrlo dobro znam o kakvom se tada turizmu radilo.
Da ne bi Sv.Stefana, crnogorsko primorje si mogao komotno zvati radnicko primorje. :D
Cuj, inostrani turisti... :D :-?
Da Crnogorci nisu nazadni kao što jesu sad bi tamo bila Olimpijada a u turizmu bi šili mnoge razvijene zemlje. :-)
Al' džaba sve, imaju raj u svojoj bašći a hoće i Dubrovnik. Pa reci da čovjek nije proklet? :D
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Mahalac wrote:Za rat je potrebno dvoje :D
a za istrebljenje jedno :-)
fczeljo

Post by fczeljo »

kekec wrote:
St.Germain wrote:vidim ja kekec da ti atlasa nisi otvorio
Ma otvaram, ali su svi noviji, nikako da nadjem onaj iz osnovne skole. :)

jeb.ali te vise crnogorci, sta si se nadovezo na njih. nisu bitni oni, bitni su resursi koje su oni najmanje koristili i najmanje zaradjivali od toga i sad im je doslo iz guzice u glavu i traze nezavisnost! i dobice je ako bog da.
ja nas nikako ne razumijem. bio sam ljetos u vw i imo sam cast da slusam direktora vw sarajevo. kad smo ga pitali ima li sta od onoga sto srbijanci nude vw-u da presele tvornicu u kragujevac i da tamo nastave proizvodnju, jer im srbija nudi pravo dobre uslove, covjek se naglo uozbiljio i reko kako nema ni 0,00000001% sanse da se to ostvari, jer ma sta im srbija nudila oni im nikad nece oprostit sto su im cetni.ci opljackali fabriku u vogosci. halo, njima su odnijeli masine i nikad im oprostit nece i nece ni da cuju za njih. a nas hem sto su pobili i opljackali, hem nas i dan danas pljackaju, a vi meni govorite:"nevalja ti stav sto molis boga da ti komsiji crkne krava".ma vala poslije svega nek crkne i on i krava! pljackaju nas zadnjih 100 godina i mi se nadamo da kod njih rata ne bude. da se razumijemo, ne zelim im ni ja, al ako je potrebno da se otcjepe kosovo i cg, neka bude. nek i srbijanac osjeti sta je granata. kako su posijali tako ce i poznjet! opet naglasavam da bi volio da se sve zavrsi mirnim putem, da kosovo, cg, a poslije i vojvodina dobiju nezavisnost.
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Ovaj san će se uvijek sanjati , a da li će se i ostvariti :oops: zavisi od konstelacije snaga u regionu :D :D i previranja u okolini .........i stava o svim tim :D problemima onih preko bare :oops: ........kako god .........vazda će biti gužva u šesnaestercu dok je kornera :D :D
Ana_Ana

Post by Ana_Ana »

najbolje je ovo da je srbija zivela na racun crne gore :lol: :lol: :lol:. skoro nesto ovako nisam procitala. :lol: a sto se tice njihovog odcepljenja, nemam nista protiv...imaju pravo na to. to je njihov izbor, i niko ih u tome ne sprecava. good luck montenegro!!!
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Ovako, ako je neko znao uzet to su bili Slovenci koji su uzimali sirovinu od drugih i onda ih u svojoj industriji preradzivali i zivjeli od jugoslavenskog trzista da bi onda sada kada vide da im nema u EU nanovo poceli kupovat sve po Bosni i stvarat trziste ovdje. Srbija nije ekonomski kako politicki, jezicki i na sve druge nacine uvijek u Jugoslaviji prednjacila i dominirala a da je Milosevic i pri stvaranju nezavisnosti drugih drzava krenuo u masovno pljacku fabrika(Vogosca) je istina. I da je Srbija dominaciju isto htjela iskoristit za pretvaranje Jugoslavije u veliku Srbiju je takodze istina i znamo kuda je sve zavrsilo.

A Kosovo treba nezavisnost to sam hiljadu puta reko.

Crna Gora netreba ikakvu nezavisnost jer se u tom slucaju razdvaja Sandzak i gotove su sve sanse za neku autonomiju bosnjackog naroda tamo pa zato Crnogorci Bosnjake Sandzaka koje su klali od 1912. godine(sa prekidom doke je Tito vladao) sada zele njih da priklone da glasaju za njih(nezavisnost) a nedaju im cak nacionalno ime u Ustavu, jezik tamo gdje su oko 80% stanovnistva ili cak priznanje stradanja il brisanje "istrage poturica" iz skolske knjige i isto vazi i za Albance Sandzaka u Crnoj Gori(Ulcinj je drugo).

A vjerujte mi da bih rado vidio Beograd i okruzenje kao Srbiju a Vojvodina, Sandzak i Kosovo nezavisni zajedno sa Crnom Gorom.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Crnogorci su odigrali jednu prljavu igru svih ovih zadnjih 15 godina.

U vrijeme pregovora o statusu bivse SFRJ,na prijedlog da Jugoslavija bude uredena kao labava konfederacija,Crnogorci su to odbili.Drugo kad su republike zatrazile odcjepljenje iz SFRJ,Crna Gora je odlucila da ostane u krnjoj jugi,nadajuci se da ce srbija uz pomoc jna naoruzanja osvojiti i nesto za crnu goru i svo vrijeme su podrzavali milosevica.
Da je Crna Gira u isto vrijeme trazila medunarodno priznanje kad i ostale republike,mozda bi rat imao drugaciji karakter.

I kad je srbija definitivno izgubila ratove i ugled u svijetu,i kad srbiji treba najvise pomoc,crnogorci srbiji okrecu leda i traze samostalnost.

Tek se sad vidi koju je srbija napravila gresku sto je sa tudmanom krenula da rasturi BIH,sad svi nesto dobili samo srbija sve izgubila i teritorije i prijatelje......a mi u BIH se ni krivi ni duzni nadosmo kao moneta za podkusurivanje.
Ana_Ana

Post by Ana_Ana »

mr__bosnjak wrote:Ovako, ako je neko znao uzet to su bili Slovenci koji su uzimali sirovinu od drugih i onda ih u svojoj industriji preradzivali i zivjeli od jugoslavenskog trzista da bi onda sada kada vide da im nema u EU nanovo poceli kupovat sve po Bosni i stvarat trziste ovdje. Srbija nije ekonomski kako politicki, jezicki i na sve druge nacine uvijek u Jugoslaviji prednjacila i dominirala a da je Milosevic i pri stvaranju nezavisnosti drugih drzava krenuo u masovno pljacku fabrika(Vogosca) je istina. I da je Srbija dominaciju isto htjela iskoristit za pretvaranje Jugoslavije u veliku Srbiju je takodze istina i znamo kuda je sve zavrsilo.

Crna Gora netreba ikakvu nezavisnost jer se u tom slucaju razdvaja Sandzak i gotove su sve sanse za neku autonomiju bosnjackog naroda tamo pa zato Crnogorci Bosnjake Sandzaka koje su klali od 1912. godine(sa prekidom doke je Tito vladao) sada zele njih da priklone da glasaju za njih(nezavisnost) a nedaju im cak nacionalno ime u Ustavu, jezik tamo gdje su oko 80% stanovnistva ili cak priznanje stradanja il brisanje "istrage poturica" iz skolske knjige i isto vazi i za Albance Sandzaka u Crnoj Gori(Ulcinj je drugo).

A vjerujte mi da bih rado vidio Beograd i okruzenje kao Srbiju a Vojvodina, Sandzak i Kosovo nezavisni zajedno sa Crnom Gorom.
da ti kazem jednu stvar. vojvodina nema sanse da se odvoji od srbije. pa sta mislis da ce madjari da dobiju nezavisnost? pa njih ni njihova maticna drzava nece. rekli su im da njima nista ne fali u srbiji. imaju svoje skole, fakultete, pa sta bi jos hteli? jedino ako mislis da ce srbi iz vojvodine da traze nezavisnost sto nema veze za mozgom. sto se tice crnogoraca rekla sam svoje misljenje. ti mislis da oni nama trebaju za nesto, pa cemo mi da placemo sto oni idu. to je njihovo pravo, i nema tu puno diskusije. kosovo je vec druga prica. ja ne sanjam o velikoj srbiji niti sam ikada sanjala.
Qwert

Post by Qwert »

zavrzlama wrote:Crnogorci su odigrali jednu prljavu igru svih ovih zadnjih 15 godina.

U vrijeme pregovora o statusu bivse SFRJ,na prijedlog da Jugoslavija bude uredena kao labava konfederacija,Crnogorci su to odbili.Drugo kad su republike zatrazile odcjepljenje iz SFRJ,Crna Gora je odlucila da ostane u krnjoj jugi,nadajuci se da ce srbija uz pomoc jna naoruzanja osvojiti i nesto za crnu goru i svo vrijeme su podrzavali milosevica.
Da je Crna Gira u isto vrijeme trazila medunarodno priznanje kad i ostale republike,mozda bi rat imao drugaciji karakter.

I kad je srbija definitivno izgubila ratove i ugled u svijetu,i kad srbiji treba najvise pomoc,crnogorci srbiji okrecu leda i traze samostalnost.

Tek se sad vidi koju je srbija napravila gresku sto je sa tudmanom krenula da rasturi BIH,sad svi nesto dobili samo srbija sve izgubila i teritorije i prijatelje......a mi u BIH se ni krivi ni duzni nadosmo kao moneta za podkusurivanje.
Crnogorci uopste nisu igrali prljavo, vec naivno. Sve vrijeme je Crna Gora bila Srbiji punopravan glas. Bas kada se raspravljalo o konfederalnom odnosu SFRJ, Crna Gora je odbila pod pritiscima Srbije. Crnogorska avantura na Dubrovnik je isto direktovana iz Beograda. A crnogorsko osvjecenje se najbolje vidjelo za vrijeme NATO napada. Njihovo NE tada Beogradu je sacuvalo mnostvo crngorskih mostova pa i zrtava, crnogorskih zrtava.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Ana_Ana wrote:
mr__bosnjak wrote:Ovako, ako je neko znao uzet to su bili Slovenci koji su uzimali sirovinu od drugih i onda ih u svojoj industriji preradzivali i zivjeli od jugoslavenskog trzista da bi onda sada kada vide da im nema u EU nanovo poceli kupovat sve po Bosni i stvarat trziste ovdje. Srbija nije ekonomski kako politicki, jezicki i na sve druge nacine uvijek u Jugoslaviji prednjacila i dominirala a da je Milosevic i pri stvaranju nezavisnosti drugih drzava krenuo u masovno pljacku fabrika(Vogosca) je istina. I da je Srbija dominaciju isto htjela iskoristit za pretvaranje Jugoslavije u veliku Srbiju je takodze istina i znamo kuda je sve zavrsilo.

da ti kazem jednu stvar. vojvodina nema sanse da se odvoji od srbije. pa sta mislis da ce madjari da dobiju nezavisnost? pa njih ni njihova maticna drzava nece. rekli su im da njima nista ne fali u srbiji. imaju svoje skole, fakultete, pa sta bi jos hteli? jedino ako mislis da ce srbi iz vojvodine da traze nezavisnost sto nema veze za mozgom. sto se tice crnogoraca rekla sam svoje misljenje. ti mislis da oni nama trebaju za nesto, pa cemo mi da placemo sto oni idu. to je njihovo pravo, i nema tu puno diskusije. kosovo je vec druga prica. ja ne sanjam o velikoj srbiji niti sam ikada sanjala.
Nisam ja rekao da hocete Crnu Goru nego da je odvajanje katastrofalno za Bosnjake i Sandzak. Vojvodina nece biti nezavisna iako bi bilo bolje i za Srbe tamo... A da vi hocete(bar vasi politicari koje ste birali) Crnu Goru je istina. Rade sve, pa cak upotrebljavaju vjerske organizacije za zaustavljanje nezavisnosti i zalazu se zato do 99% pa reci zasto?
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Cudi me da mi bosanci kad pricamo o buducnosti i resenju za srbiju,utrkujuemo se da sto vise teritorije se odvoji od srbije i da svaka mahala u srbiji dobije nezavisnost. Ljudi dragi pa sta je sa Bosnom I Hercegovinom,mi kao da smo svicarska pa nas opstanak i suverenitet ne dolazi u pitanje.

Kao sto je nama stalo do cjelovitosti BIH,tako je isto i srbijancima stalo do srbije,to sto smo imali rat sa srbijom je druga stvar i moramo mislit u buducnost jer sa tom istom srbijom moramo opet biti komsije i ekonomski saradivati,kao sto je puno bosanskih srba za BIH i dobrih ljudi tako je isto i u srbiji dosta srbijanaca koji su za BIH i mirna i demokratska rjesenja.Propast srbije nije po mom dobro za BIH.
Qwert

Post by Qwert »

Niko ne govori o propasti Srbije vec o propasti jedne ideje, bar trenutno. Kako god, Srbija, sa ili bez Kosova, s njenim uredjenjem ce ekonomski i politicki uvijek biti pred Bosnom.
Bosanski Zmaj

Post by Bosanski Zmaj »

Nadam se da ce Srbija ostati cjelovita, jer Ustav Srbije,ali ni međunarodne konvencije ne dopuštaju tek tako odvajanje manjih regija,zbog volje manjine,na štetu većine....

Srbija ima puno pravo da trazi Kosovo,nema nikakvog legalno-pravnog osnova za otcjepljenje Kosova...

Sto se tice Crne Gore,taj osnov postoji...
Den

Post by Den »

Ma to je onaj seljacki mentalitet.Neka je meni lose,ali komsiji mora biti jos losije,to je najvaznije.Mi (BiH) imamo svoje probleme,koji su 100 puta veci od problema u Srbiji. Drzava je siromasnija,ljudi su neslozeni,slabi smo u nogometu :D,korupcija u nasoj zemlji je najveca u univerzmu ja mislim.Onaj ko dode na vlast iskoristi to da se nakrade,boli ga briga za drzavu.Srbija nije u ratu unistena,slozeniji su ljudi i mi kao njihove komsije mozemo samo da imammo koristi od toga.Isto kao sto i oni imaju koristi ako ide dobro sa nama.Jer,jacanje ekonomije
-->Kupovna moc ljudi raste-->Vise kupovine produkata iz Srbije i obrnuto,jacanje ekonomije,ulaganje u velike projekte itd.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

U nekoj kombinaciji da MZ da nezavisnost kosovu,nije iskljuceno da se radikalizuje stanje u BIH,sto bi izazvalo da bi srpski predstavnici u BIH institucijama napustili svoje funkciji i napravili scenario "dogadanja naroda" Imam osjecaj da je u BIH jos jako prisutna ideja o podjeli drzave BIH,nezavisnost kosova bi bila onim snagama podjele BIH jedini preostali argument da dignu nepismene mase na ulicu i neposlusnost drzavi BIH.

Sta mislite imali ovaj scenario uporista.
Post Reply