Kraj entiteta?
-
dinobjelave
#76 Re: Kraj entiteta?
Jarane dok je trobojke,imena i dok se nemanu cetovanja nema šansi da će jomu imati ista prava kao i todor.vrlo su disciplinovan narod i imaju politiku koju slijede bez obzira na poslijedice,ako vozd kaže da pasu travu do ujedinjenja s srbijom ima da je pasu i šute ( vidi se iz prilozenog ,Mile krade sinu daje milionske kredite itd itd),igraju na kartu vremena stvaraju privid nemogucnosti zajedničkog življenja ,pokušavaju ( uspjelo) onemoguciti povratak koce svaki napredak prema integraciji države u NATO i eu.mile svaki dan izjavljuje da mrzi Bosnu ,sta onda očekivati od topcije todora .igraju na kartu zasicenja međunarodne zajednice i patriotskih snaga i čekaju pogodan trenutak za odcjepljenje.t o vidi i slijep.apelovati na njihovu svijet ili očekivati da prihvate Bosnu svojom je iluzorno( nadam se da se varam), znamo svi koliko su bili ugroženi 92 ,sad imaju ogromnu autonomiju etnički ociscen prostor ali ni to im nije dovoljno.ja sam sto posto siguran da čekaju pogodan trenutak ali sami isto tako siguran da to neće proći bez rata( ko ga prizivao dabogda mu u kući bio) ,bosanci moraju krenuti u rat ako oni proglase nezavisnost jer im drugačije nema života s granicom na trebevicu
-
dinobjelave
#77 Re: Kraj entiteta?
Daj ba čuj ja i pet biljaka to je moja država i branit ću svaki pedalj iste.cuj neću braniti Srbe ,naravno da neću ali ću braniti bosance pravoslavce ,svakog građanina moje zemlje
-
elcaliente
#78 Re: Kraj entiteta?
Sve to stoji, ali ko je za to kriv? Bosnjacka politika i niko drugi. Ima i zato recept koji primjenjuju u Izraleu sa naseljima na Palstinskoj teritoriji.dinobjelave wrote:Jarane dok je trobojke,imena i dok se nemanu cetovanja nema šansi da će jomu imati ista prava kao i todor.vrlo su disciplinovan narod i imaju politiku koju slijede bez obzira na poslijedice,ako vozd kaže da pasu travu do ujedinjenja s srbijom ima da je pasu i šute ( vidi se iz prilozenog ,Mile krade sinu daje milionske kredite itd itd),igraju na kartu vremena stvaraju privid nemogucnosti zajedničkog življenja ,pokušavaju ( uspjelo) onemoguciti povratak koce svaki napredak prema integraciji države u NATO i eu.mile svaki dan izjavljuje da mrzi Bosnu ,sta onda očekivati od topcije todora .igraju na kartu zasicenja međunarodne zajednice i patriotskih snaga i čekaju pogodan trenutak za odcjepljenje.t o vidi i slijep.apelovati na njihovu svijet ili očekivati da prihvate Bosnu svojom je iluzorno( nadam se da se varam), znamo svi koliko su bili ugroženi 92 ,sad imaju ogromnu autonomiju etnički ociscen prostor ali ni to im nije dovoljno.ja sam sto posto siguran da čekaju pogodan trenutak ali sami isto tako siguran da to neće proći bez rata( ko ga prizivao dabogda mu u kući bio) ,bosanci moraju krenuti u rat ako oni proglase nezavisnost jer im drugačije nema života s granicom na trebevicu
Opet cu ponovti, zasto se nikada nije osnovala neka stranka protjeranih? Pa da se prave naselja po RS i da se povratnici tamo masovno vracaju i radzaju vise djece.Gdje je taj inat? Zato sto je svima draza Amerika i zapdna Evropa.
To je do genetike naroda, sam si spomenuo gore ponasanje ljudi u RS, disciplina i imaju cilj. Oni ce spavati u blatu, jesti jedanput dnevno ako treba citav zivot samo za kranji cilj. Zastava i RS je najvaznije u zivotu i nista drugo. E toga kod Bosnjaka nema niti ce kada biti i zato je ovako kako je.
mi trenutno nemozemo rijesiti ovu situaciju , mozda sljedece generacije rijese ali sumnjam.
RS se vjerovatno nece odvojiti jer ce nas prije toga progutati EUali nije to ni vazno, oni su zadovoljni ovim sto imaju, svoju skoro pa drzavu. Ali sta je sa nama u Federaciji, po meni smo mi veci problem? Trenutno rijesavamo probleme isleljavanjem u druge zemlje, do nas ne ostane 24% i onda nam kazu pa imate drzave koliko vas i ima u drzavi.
-
hAZNADAR
#79 Re: Kraj entiteta?
Govoris o skucenim vidicima bosnjackih vodja u Dejtonu a sam upravo prezentiras skucene vidike i navodis stanje u ovom trenutku. To sto vecina mladih hoce van nije povod da se pravi krupan korak poput podjele zemlje, novim granicama. Neznas kako ce biti u buducnosti i sva ova inicijativa za ocuvanjem cjelovite BiH nije ni za tvoj ni moj ceif – mi od toga nemamo nista niti cemo imati za svog zivota. To je za racun sljedecih generacijama kojima ne mozes ostaviti geto u amanet. Jer nece svakako ni dobiti svedski standard ako to uradis – pa prema tome ako se patimo – onda barem sa mrvom ponosa. Nemoj ni misliti da ce Bosnjaci ikada halaliti gradove po Bosni. Pogledaj malo kartu, pogotovo zapadni dio RS – to je i geografski, i komunikacijski i svakako u zoni bosnjackih interesa i sada i za 100 god. Nije to zaboravljeno nekadasnje muslimansko Uzice ili Knin ili nasa Sutorina – to je daleko i izvan svega. Gradovi poput Prijedora, Banjaluke, Mrkonjica, Dervente, .. pa i istocne Bosne – ce biti i ostati i za 100 god. u zoni naseg interesa, na putu nasih komunikacija, isuvise blizu,.. i uvijek u nasem poimanju kao nesto sto je nase. Znamo jako dobro zasto nema organizovanijeg povratka – upravo iz istog razloga koji nas vjecito podsjeca ko nam je u okruzenju i da moze biti i gore nego sto jeste. Da smo toliko indolentni i oguglali nebi nas ipak tangirale sve te vijesti o diskriminaciji, otimacini, nepravdi,.. a topic o Dodikovim verbalnim provokacijama nebi brojao ni par stranica.elcaliente wrote:@hAZNADAR
Pa naravno da je ova Bosna nuzno zlo, samo da bi Bosna prezivjela. Bosnajcke vodze su podpisale Dayton samo da bi stao rat , nisu mislile dalje.
Ali treba pogledati realnost danas oko nas. Nijedna politicka stranka u BiH nema u programu ukidanje entiteta.
Kada pricas sa omladinom, vecini njih nije san da se entiteti ukinu, nego im je san skandinavske zemlje jer je gore jaka socijala. Zato ti kazem, vecina Bosnjaka ne osjeca uopste da im je ovih 24% tijesno, jer je njima svakako cilj neka druga zemlja. Po meni ne treba kriviti ljude u Sarajevu, Tuzli, Zenici itd sto im se drzava zavrsava pred nosom, jer su oni tu rodjeni i citava familija im je tu. Ali zasto naprimijer za ovih 20 godina protjerani iz RS nisu sebi organizovali sebi stranku ili napravili neki masovniji povratak i time pokusali animirati i ostale da se zauzmu za njih i za smanjenje moci entiteta? Pogresno je traziti nesto od ljudi u Sarajevu kada ni ljudi iz Foce i Visegrada to ne rade, nego su se isti smjestili u Sarajevu i ne pomisljaju da se vrate na mjesto prijeratnog boravaka. Tako ce kroz generacije spasti interes uopste za povratak u RS, pa ce se sve manje osjecati taj dio kao nas bosanski.
Znas sta je realpolitika – to je kada znas sta jesi u stanju a sta nisi. U nasem slucaju je jedina realpolitika sto znamo da smo slabi da sta poduzmemo i koji su nam zakonski okviri djelovanja. Gutas nepravdu, znas da ne mozes uraditi puno po tom pitanju. Ali ti sto pricas je prihvatanje i to je nesto skroz drugo. Ja mogu samo prihvatiti onako realpoliticki da sam silom otjeran i da je silom nametnuta vlast koja mi oduzima prava i perspektivu u RS. Sto im ne daje niti blagoslov, niti opravdanje , niti legitimitet, niti cu se ja ikada pomiriti sa time i rec ida je to njihovo. Budi uvjeren da ce vecina drugih Bosnjaka isto samo silom prilika posmatrati diskriminaciju i nepravdu – ali nece nikada reci da to nije nase i da to mogu kao jedini svoji na svome.
RS je ultimativan pocetak svega i glavni problem svega. Primarni i glavni problem Bosnjaka za ubuduce. Sve ostalo u Fed. je politika koja ima svoje intervale i faze -elcaliente wrote:A da nebi se zavrsilo samo na RS, jer su oni ipak uredzeniji dio drzave, moramo se malo pozabaviti i sa Federacijom.
Mi imamo vise problema ovdije, nego sto nam je postojanje RS problem.
Tema su entiteti, trenutno je nas entitet u totalnoj blokadi i koci sav napredak. RS barem pricam sa jednim glasom.
Mislim da bi trebalo prvo rijesiti nas, ali kako?
-
elcaliente
#80 Re: Kraj entiteta?
Ma mozes ti to pisati ovdije na forumu ali kada se zarati druga je stavr, vecina ljudi vise nije spremna na rat.dinobjelave wrote:Daj ba čuj ja i pet biljaka to je moja država i branit ću svaki pedalj iste.cuj neću braniti Srbe ,naravno da neću ali ću braniti bosance pravoslavce ,svakog građanina moje zemlje
Ali zasto se uvijek poziva na rat i onda se ceka kao rat da se nesto uradi, evo naprimjer sta ti sada u miru kada imas vece mogucnosti da radis na boljem zivotu povratnika u RS i kako se boris da se smanji moc entiteta? kako si se organizovao ti i tvoje drustvo da bi promjenili sadasnju relnost BiH. Imate li neko udruzenje, skupljate li pare za pomoc povratnicima, gradite li kuce za povratnike, idete li na radne akcije? Ucite li djecu povratnika strane jezike itd?
-
hAZNADAR
#81 Re: Kraj entiteta?
Nije u pitanju jesili ti voljan za rat ili spreman. Kada ti slijedi lagano gusenje u rezervatu, Gaza br 2 - i nemas velik izbor - makar imao hipi frizuru i svirao na gitari all you need is love. Situacija te prisiljava na reagovanje isto kao onda kada granate nisu birale ko je pacifista a ko alijin dzihadlija. Ne pitaj me na sta mislim pod reagovanjem jer nisam vojni strateg.elcaliente wrote:Ma mozes ti to pisati ovdije na forumu ali kada se zarati druga je stavr, vecina ljudi vise nije spremna na rat.dinobjelave wrote:Daj ba čuj ja i pet biljaka to je moja država i branit ću svaki pedalj iste.cuj neću braniti Srbe ,naravno da neću ali ću braniti bosance pravoslavce ,svakog građanina moje zemlje
Ali zasto se uvijek poziva na rat i onda se ceka kao rat da se nesto uradi, evo naprimjer sta ti sada u miru kada imas vece mogucnosti da radis na boljem zivotu povratnika u RS i kako se boris da se smanji moc entiteta? kako si se organizovao ti i tvoje drustvo da bi promjenili sadasnju relnost BiH. Imate li neko udruzenje, skupljate li pare za pomoc povratnicima, gradite li kuce za povratnike, idete li na radne akcije? Ucite li djecu povratnika strane jezike itd?
Vezano za promjenu danasnje realnosti - kao Banjalucanin mogu reci samo sljedece. Danas je za Bosnjake gore nego sto je bilo prije i manja perspektiva odrzivog povratka nego sto je bila. Dodikova administracija je pocela sa opcim atakom na bosnjacku imovinu lafo legalnim putem, nacionalisticka retorika mrznje je sve jaca, i stvoren je stereotip razvijenog civilizovanog evropskog dijela kojeg koci i kojeg sputava neki tamo vilajet sa domacim vilajetlijama kao trojanskim konjima. Prije 20 god. sam se sukobljavao sa tipovima koji su u meni vidjeli politicku razliku - danas se sukobljavam sa njihovom djecom koja u meni vidi genetsku, civilizacijsku,.. razliku.
Moze li se to mirno rjesiti - tesko. Mozemo li pognuti glavu, halaliti sve sto ne mozemo sada imati i reci "daj sta das " - nemozemo i da hocemo.
-
Bodkin
#82 Re: Kraj entiteta?
hAZNADAR wrote: RS je ultimativan pocetak svega i glavni problem svega. Primarni i glavni problem Bosnjaka za ubuduce. Sve ostalo u Fed. je politika koja ima svoje intervale i faze -
da i tako je i bih primarni i glavni problem srba za ubuduce. ako je ovo tacno, ti onda imas drzavu u kojoj su fakticki dvije strane na dvije barikade i samo je pitanje vremena da plane. srbi su onda u pravu i onog trenutka kad zapad okrene pogled ode sve u pm
-
Bodkin
#83 Re: Kraj entiteta?
ne kontam bas. sta si htio reci sa ovim? da ovo sad nije realnost? da ce biti onda kada bosnjacima bude odgovaralo? da treba napraviti novu realnost pa onda traziti od mz da prihvati novo stanje?LBVIEW wrote:Pa i drugi su se, nepozvani, na puno destruktivniji nacin uplitali u uredenje ove nezavisne drzave, a vala i ovim gore pomenutim isto nije bilo strano ,rezultirajuci ovim nakaradnim drzavnim ustrojstvom kojem smo svjedoci.Bodkin wrote:sto bi se oni uplitati u uredjenje nezavisne drzaveizbori se sam ako mozes, ako ne mozes izvuci najvise sto mozes iz ovoga
Tako da je, kad bi u medunarodnoj politici postojalo nesto sto se zove principijelnost te osjecaj odgovornosti, na mjestu zahtijev za funkcionalnijim rijesenjem iniciranim od strane ovih potonji. Isto kao sto je na mjestu zahtijev za anuliranjem zlocinackim uplitanjem od strane ovih prvih stvorenih entiteta.Inace smo na vrlo skliskom terenu prihvacanja "realnosti" na terenu, kada se ta realnost moze mijenjati fakticki iz sata u sat.Ili cemo se nastaviti igrati Orwel-a, pa cemo se na tu istu "realnost" pozivati samo onda kad nam odgovara, a ovim drugima isto pravo uskratiti?
ti mislis da favoriziraju srpsku? kako? onim uklanjanjem politicara ili ovim vakodnevnim izjavama da cjelovist drzave nije u pitanju? ili time sto su stavili brcko pod superviziju? sta treba da urade da ti zakljucis da ne favoriziraju njih?njonjica wrote:Ne bih rekla da zapad ne favorizira "jednu stranu"...i upravo zbog toga (bl)entiteti nikada nece biti ukinuti.Bodkin wrote:
pa ne znam bas da jesamkako god, recimo da ovako kako je postavljac teme to pitao, mislim da zapad NIKAD nece napraviti ovakve poteze koji favoriziraju jednu stranu.
-
elcaliente
#84 Re: Kraj entiteta?
hAZNADAR
Moras uvijek gledati na procentualnu vecnu naroda koja je za ovu ili onu politiku. Uzeti cemo naprimjer bosnjacaku politku koja je dovela do entiteta. Po izbornim rezultatima svih ovih 20 godina poslije entiteta se moze primjetiti da je vecina Bosnjaka zadovoljna tom politikom,jer je uvijek i uvijek iznova biraju. Uzeti cemo primjer jedne nane Fate, koje se godinama bori da izmjesti crkvu iz svog dvorista? Gdje su te silne patriote da pomognu nanu fatu, nema ih ni onih iz Federacije ni povratnika u RS. Ponekada dodze koji politicar pred izbore da kaze kako se ta crkva mora skloniti donese joj 10 deka kafe i malo secras i opet nazad sa A8 u Sarajevo, iako je i taj sam politicar rodom iz npr Foce. Mi to vidimo na dnevniku i kazemo eto nije sama uredu je. Naravno da nikada nebi volio da se BiH podjeli ali vrijeme cini svoje, nove generacije neznaju za neke stavri i nezanimaju ih. Ovi sto si otisli po svijetu nece se nikada vratiti, djeca ce im se zvati Jim, Jo ili Hendrik i boli ce ih ona stvar za Focom, Visegradom, Srebrenicom.
Bosnjacki narod je ukocen jer nema cilja i slab je prema parama. za sve nam je dezurni krivac Dodik i RS, Dodik to zna pa nas namjerno lozi. On isto zna da mu nemozemo nista i zato to koristi.
Moje misljenje je to da nam RS nije glavni problem nego smo problem mi sami sebi i federacija.
Mi moramo se u fedraciji organizovati, popraviti ekonomiju i skolovati narod, samo skola i ucenje nam mogu pomoci. Onda sa pametnim, ekonomsko jakim i mladim ljudima pokusati preuzeti RS u eknomskom smislu. Jer para vrti gdje burgija nece. Treba gledati na Izrael oni imaju perfektne recepte za takve stavri. Rat nikome nije donio nista dobro, a pogotovo nebi Bosnjacima sto su zatvoreni sa svih strana.
Moras uvijek gledati na procentualnu vecnu naroda koja je za ovu ili onu politiku. Uzeti cemo naprimjer bosnjacaku politku koja je dovela do entiteta. Po izbornim rezultatima svih ovih 20 godina poslije entiteta se moze primjetiti da je vecina Bosnjaka zadovoljna tom politikom,jer je uvijek i uvijek iznova biraju. Uzeti cemo primjer jedne nane Fate, koje se godinama bori da izmjesti crkvu iz svog dvorista? Gdje su te silne patriote da pomognu nanu fatu, nema ih ni onih iz Federacije ni povratnika u RS. Ponekada dodze koji politicar pred izbore da kaze kako se ta crkva mora skloniti donese joj 10 deka kafe i malo secras i opet nazad sa A8 u Sarajevo, iako je i taj sam politicar rodom iz npr Foce. Mi to vidimo na dnevniku i kazemo eto nije sama uredu je. Naravno da nikada nebi volio da se BiH podjeli ali vrijeme cini svoje, nove generacije neznaju za neke stavri i nezanimaju ih. Ovi sto si otisli po svijetu nece se nikada vratiti, djeca ce im se zvati Jim, Jo ili Hendrik i boli ce ih ona stvar za Focom, Visegradom, Srebrenicom.
Bosnjacki narod je ukocen jer nema cilja i slab je prema parama. za sve nam je dezurni krivac Dodik i RS, Dodik to zna pa nas namjerno lozi. On isto zna da mu nemozemo nista i zato to koristi.
Moje misljenje je to da nam RS nije glavni problem nego smo problem mi sami sebi i federacija.
Mi moramo se u fedraciji organizovati, popraviti ekonomiju i skolovati narod, samo skola i ucenje nam mogu pomoci. Onda sa pametnim, ekonomsko jakim i mladim ljudima pokusati preuzeti RS u eknomskom smislu. Jer para vrti gdje burgija nece. Treba gledati na Izrael oni imaju perfektne recepte za takve stavri. Rat nikome nije donio nista dobro, a pogotovo nebi Bosnjacima sto su zatvoreni sa svih strana.
- sinuhe
#85 Re: Kraj entiteta?
Nepotrebna je prica o ratu. Rat je bio moguc samo nakon pada komunista jer su ljudi kroz cijelih 45 godina bili slabo informisani pa su ih kasnije vodali kako su htjeli. Danas je scena dosta iscjepkana.
-
elcaliente
#86 Re: Kraj entiteta?
Zato je jedino rijesenje masovniji povratak i ulaganje Bosnjaka koji su porijeklom iz tih djelova. Kada vas ima 15-20 hiljada onda je druga prica.hAZNADAR wrote:Nije u pitanju jesili ti voljan za rat ili spreman. Kada ti slijedi lagano gusenje u rezervatu, Gaza br 2 - i nemas velik izbor - makar imao hipi frizuru i svirao na gitari all you need is love. Situacija te prisiljava na reagovanje isto kao onda kada granate nisu birale ko je pacifista a ko alijin dzihadlija. Ne pitaj me na sta mislim pod reagovanjem jer nisam vojni strateg.elcaliente wrote:Ma mozes ti to pisati ovdije na forumu ali kada se zarati druga je stavr, vecina ljudi vise nije spremna na rat.dinobjelave wrote:Daj ba čuj ja i pet biljaka to je moja država i branit ću svaki pedalj iste.cuj neću braniti Srbe ,naravno da neću ali ću braniti bosance pravoslavce ,svakog građanina moje zemlje
Vezano za promjenu danasnje realnosti - kao Banjalucanin mogu reci samo sljedece. Danas je za Bosnjake gore nego sto je bilo prije i manja perspektiva odrzivog povratka nego sto je bila. Dodikova administracija je pocela sa opcim atakom na bosnjacku imovinu lafo legalnim putem, nacionalisticka retorika mrznje je sve jaca, i stvoren je stereotip razvijenog civilizovanog evropskog dijela kojeg koci i kojeg sputava neki tamo vilajet sa domacim vilajetlijama kao trojanskim konjima. Prije 20 god. sam se sukobljavao sa tipovima koji su u meni vidjeli politicku razliku - danas se sukobljavam sa njihovom djecom koja u meni vidi genetsku, civilizacijsku,.. razliku.
Moze li se to mirno rjesiti - tesko. Mozemo li pognuti glavu, halaliti sve sto ne mozemo sada imati i reci "daj sta das " - nemozemo i da hocemo.
Pri uredzenju drzave narvno da se nesmije zaboravti da imaju i druga dva naroda, i da se mora naci kompromis.
-
StupskaBitanga
#87 Re: Kraj entiteta?
Mislim da entitetima neće doći kraj nego nama i BiH u cjelini
- LBVIEW
#88 Re: Kraj entiteta?
E, hebi ga sad, zar smo dosli dotle da legitimnim smatramo i politicke opcije koje su za cilj imale etnicki ciste teritorije i unistenje jedne medunarodno priznate drzave i njenog nabrojnijeg naroda?Bodkin wrote:hAZNADAR wrote: RS je ultimativan pocetak svega i glavni problem svega. Primarni i glavni problem Bosnjaka za ubuduce. Sve ostalo u Fed. je politika koja ima svoje intervale i faze -
da i tako je i bih primarni i glavni problem srba za ubuduce. ako je ovo tacno, ti onda imas drzavu u kojoj su fakticki dvije strane na dvije barikade i samo je pitanje vremena da plane. srbi su onda u pravu i onog trenutka kad zapad okrene pogled ode sve u pm
-
hAZNADAR
#89 Re: Kraj entiteta?
Totalno pogresno. Bosnjaci nisu doveli do entiteta, vec je entitet bio osmisljen i predlozen od strane drugih kao kompromis – a tada nisi mogao puno birati i to je bila premija.elcaliente wrote:hAZNADAR
To sto Bosnjaci glasaju i kako glasaju – nije zato sto su zadovoljni entitetom – vec jer nemaju puno izbora. Osim toga nije SDP ucestvovao u entitetima, a sjecam se kada su ljudi glasali za Hareta jer je obecavao zalaganje za ukidanje entiteta. Znaci i tu grijesis.
To sto silne patriote ne mogu pomoci nani Fati je upravo rezultat enitetskog uredjenja gdje legitimno ni pravno nemamo vece ovlasti u RS. Glavni autoritet u zemlji je i dalje MZ i jedino se tamo mozemo obratiti. Za dijasporu si djelimicno u pravu, a korupcija i nepotizam nije tema. Nije Dodik dezurni krivac vec sistem koji mu je omogucio ovakvo djelovanje. I to je bio i ostao osnovni problem u Bosnjaka - sve ostalo je borba oko mrvica na stolu ili koski na podu – samo jedan okvir djelovanja gdje ti je onemoguceno da se sudaras sa glavnim problemom – osim mozda lobiranjem i sl. Entitet je 95 i par godina poslije bio dobro rjesenje u onakvim uslovima – okolnosti su danas drugacije i sa ovakvim ustavom i entitetima ne mozes dalje. Znaci nije samo do Bosnjaka koji su kao ukoceni, pohlepni, i bilo cega vezano za mentalitet i kulturu. U pitanju su pravni i politicki okviri koji mogu samo ili biti modifikovani ili dovesti do sukoba. Shvati konacno da nije u pitanju neki princip ili pateticna nostalgija to sto necemo da halalimo Prijedor, Brcko,.. i kazemo nemamo tu mi vise nista to je njihovo. To je sila prilika i nuznost – ako meni ne vjerujes – pogledaj kartu Bosnjakistana. Prostor RS je od znacaja sto strateskog st opolitickog sto ekonomskog ,.. i za Bosnjake koji ne dolaze odatle i koji tu nisu nikad bili. Makar ne zivio niti jedan jedini u buducnosti – taj prostor ne moze imati autonomiju da moze na bilo koji nacin tu udariti rampu za nas.
-
Bodkin
#90 Re: Kraj entiteta?
pa stani, govorimo sada. dakle sada imas drzavu bih koja je sastavljena od dva entiteta jel tako? medjunarodno je priznata. ne mozes ti uzimati drzavu samo onda kada to tebi odgovara. da, imale su te opcije cilj koji si naveo i zato je pola vojnog i politickog vrha u zatvoru. sta dalje? hoces li sada negirati postojanje vlastite drzave? ili bi je negirao samo kada se radi o bosnjackoj strani?LBVIEW wrote:E, hebi ga sad, zar smo dosli dotle da legitimnim smatramo i politicke opcije koje su za cilj imale etnicki ciste teritorije i unistenje jedne medunarodno priznate drzave i njenog nabrojnijeg naroda?Bodkin wrote:hAZNADAR wrote: RS je ultimativan pocetak svega i glavni problem svega. Primarni i glavni problem Bosnjaka za ubuduce. Sve ostalo u Fed. je politika koja ima svoje intervale i faze -
da i tako je i bih primarni i glavni problem srba za ubuduce. ako je ovo tacno, ti onda imas drzavu u kojoj su fakticki dvije strane na dvije barikade i samo je pitanje vremena da plane. srbi su onda u pravu i onog trenutka kad zapad okrene pogled ode sve u pmOnda, kako sam ti ranije rekao, pogotovo od Bosnjaka ne mozes ocekivati prihvatanje nekakve srpske "realnosti" na terenu, jer ako su isti protivno medunarodnom pravu i demokratskoj praksi, krseci sve civilizacijske norme stvorili tu istu realnost, postavlja se pitanje zasto bi drugi, pogotovo oni koji su na svojoj strani formalno imali sve sto ovi prvi nisu, sve to prihvatili kao krajnju realnost?
-
Bodkin
#91 Re: Kraj entiteta?
ne mislim ja nista ali samo treba biti spreman na posljedice tog tvog cinaSuperhik_ wrote:pa to su već jednom pokušali kad su bili u velikoj prednosti pa ništa, umalo ne dobiše još jednu traktorijadu. šta misliš, ako se desi nastavak, da li bi se moglo nastaviti tamo gdje se stalo, posebno uzimajući u obzir da Bošnjaci više nisu goloruki?Bodkin wrote:hAZNADAR wrote: RS je ultimativan pocetak svega i glavni problem svega. Primarni i glavni problem Bosnjaka za ubuduce. Sve ostalo u Fed. je politika koja ima svoje intervale i faze -
-
Bodkin
#92 Re: Kraj entiteta?
ste? ajd ti na klupu i odmori maloSuperhik_ wrote:opšte je poznato da Bošnjaci ni onda nisu a ni sada neće dopustiti stvaranje velike srbije u bih. ne znam šta ti u ovome nije jasno i kakve maske su u pitanju. i da, to nije moj čin, nego čin četnika i ćosića. trebalo bi ti biti jasno da ste vojno popušili i bili pred potpunim kolapsom i slomom.Bodkin wrote:[q
ne mislim ja nista ali samo treba biti spreman na posljedice tog tvog cinadakle nece to biti nocna setnja kako to neki ovdje predstavljaju. na kraju krajeva, ako je to cilj bosnjacke politike, on je sasvim legitiman samo onda ce maske vrlo brzo pasti
-
Bodkin
#93 Re: Kraj entiteta?
ne mozes objasniti da svijet nece rjesavati nase problemeReligious Fantastic wrote:Nikad, a mozda ni tad...automatic wrote:Šta mislite, hoće li nakon završnih riječi, krajnjih zaključaka i konačnih presuda u Haagu, dogovorom svjetskih sila doći do reakcije Ujedinjenih Nacija preko Vijeća Sigurnosti, OHR-a i EUFOR-a, koji će zajedničkim dekretom o neophodnom kontrolisanom reorganizovanju BIH u svrhu formiranja i postizanja dugoročno normalne države, entiteti koje danas poznajemo biti pravno poništeni i kao takvi prestati postojati?
Svijet uporno salje jasnu poruku zadnjih 6 godina / DOGOVORITE SE! Od dogovora nema nista, stoga nas jos dugo ceka rahat patnja...
-
AkHolic
#94 Re: Kraj entiteta?
Komunistička kao i sve druge izrazito kolektivističke ideologije za svoj produkt imaju stado ali se mora priznati da je stanovnik BiH s izuzetkom malobrojnih pojedinica i prije komunista bio pripadnik stada.Traumatična iskustva Drugog svjetskog rata po mišljenju nekih nisu dobila onaj publicitet koji zaslužuju što je moglo da bude i nekakva vrsta generatora mržnje.Ne bih se usudio govoriti kako je sad ali primjećujem da današnje mlade generacije nisu uskraćene za informacije a sloboda govora iako ima nedostataka .. . Dobar broj pojedinaca sa najtežim traumama bilo neposredno ličnim bilo onim vezanim za članove porodice,sklonjen je i započeo novi život u prekookeanskim zemljama što objektivno pomaže pobošljanju međunacionalnih odnosa u BiH.Kad bi smo sudili po internet forumima koji jesu preplavljeni ljudima koji su najčešče na taj način dijaspora,stiče se drugačiji utisak.sinuhe wrote:Nepotrebna je prica o ratu. Rat je bio moguc samo nakon pada komunista jer su ljudi kroz cijelih 45 godina bili slabo informisani pa su ih kasnije vodali kako su htjeli. Danas je scena dosta iscjepkana.
-
hAZNADAR
#95 Re: Kraj entiteta?
Ovo nije Hrvatska 95-te, i traktorijada u BiH nije moguca makar za to Bosnjaci imali vojne snage. Iz jednostavnog razloga ste je Srba isuvise puno, i onaj ko potjera u bijeg preko milion ljudi ima protiv sebe cijeli svijet bez obzira ko je vise kriv i ko prvi poceo. Bosnjaci samo mogu u eventualnom sukobu u najboljem slucaju jamiti vise teritorije i onda tek razmotriti mogucnost podjele BiH. Pa kada ti sjedis napr na 49% zemlje - povezane i kompaktne - onda je lakse prihvatiti realpolitiku.Superhik_ wrote: pa to su već jednom pokušali kad su bili u velikoj prednosti pa ništa, umalo ne dobiše još jednu traktorijadu. šta misliš, ako se desi nastavak, da li bi se moglo nastaviti tamo gdje se stalo, posebno uzimajući u obzir da Bošnjaci više nisu goloruki?
I kada spominjem ostar bosnjacki odgovor na getoizaciju i sukob - ne mislim na "oslobadjanje cijele BiH" i svecanu paradu ABiH u Banjaluci - vec vise na zadnji potez ocajnika - a to je ako jesudjeno da se BiH raspadne - onda barem da imamo vise negoli danas. Ili jednostavno razuvjerimo ikoga u laku izvedbu toga. Nije u pitanju partija saha vec biti ili ne biti.
Ono sto bi bilo najbolje je preustroj BiH - novi ustav i ili ukidanje entiteta - ili bolje uredjenje postojecih gdje postoji bolja zakonska zastita manjina i pravno detaljno definisana i zagarantovana ravnopravnost sviju. Ali sam tu pesimista gledajuci na porast ekstremizma i radikalizma svugdje.
-
Bodkin
#96 Re: Kraj entiteta?
da sumiram, ti mislis da je bolje nego to se ciniAkHolic wrote:Komunistička kao i sve druge izrazito kolektivističke ideologije za svoj produkt imaju stado ali se mora priznati da je stanovnik BiH s izuzetkom malobrojnih pojedinica i prije komunista bio pripadnik stada.Traumatična iskustva Drugog svjetskog rata po mišljenju nekih nisu dobila onaj publicitet koji zaslužuju što je moglo da bude i nekakva vrsta generatora mržnje.Ne bih se usudio govoriti kako je sad ali primjećujem da današnje mlade generacije nisu uskraćene za informacije a sloboda govora iako ima nedostataka .. . Dobar broj pojedinaca sa najtežim traumama bilo neposredno ličnim bilo onim vezanim za članove porodice,sklonjen je i započeo novi život u prekookeanskim zemljama što objektivno pomaže pobošljanju međunacionalnih odnosa u BiH.Kad bi smo sudili po internet forumima koji jesu preplavljeni ljudima koji su najčešče na taj način dijaspora,stiče se drugačiji utisak.sinuhe wrote:Nepotrebna je prica o ratu. Rat je bio moguc samo nakon pada komunista jer su ljudi kroz cijelih 45 godina bili slabo informisani pa su ih kasnije vodali kako su htjeli. Danas je scena dosta iscjepkana.
-
Bodkin
#97 Re: Kraj entiteta?
tako nisi napisao prvi put. u ovome se i mogu sloziti sa tobom. dakle nije postojanje entiteta najveci problem bosnjaka, kako si napisao prvi put nego ovakav ustroj (recimo mada bih ja rekao da je najveci problem politicki vrh i neobrazovanost). novi ustav bi svakako bio najbolje rjesenje ali se u ovakvim uslovima nikad nece donijetihAZNADAR wrote:Ovo nije Hrvatska 95-te, i traktorijada u BiH nije moguca makar za to Bosnjaci imali vojne snage. Iz jednostavnog razloga ste je Srba isuvise puno, i onaj ko potjera u bijeg preko milion ljudi ima protiv sebe cijeli svijet bez obzira ko je vise kriv i ko prvi poceo. Bosnjaci samo mogu u eventualnom sukobu u najboljem slucaju jamiti vise teritorije i onda tek razmotriti mogucnost podjele BiH. Pa kada ti sjedis napr na 49% zemlje - povezane i kompaktne - onda je lakse prihvatiti realpolitiku.Superhik_ wrote: pa to su već jednom pokušali kad su bili u velikoj prednosti pa ništa, umalo ne dobiše još jednu traktorijadu. šta misliš, ako se desi nastavak, da li bi se moglo nastaviti tamo gdje se stalo, posebno uzimajući u obzir da Bošnjaci više nisu goloruki?
I kada spominjem ostar bosnjacki odgovor na getoizaciju i sukob - ne mislim na "oslobadjanje cijele BiH" i svecanu paradu ABiH u Banjaluci - vec vise na zadnji potez ocajnika - a to je ako jesudjeno da se BiH raspadne - onda barem da imamo vise negoli danas. Ili jednostavno razuvjerimo ikoga u laku izvedbu toga. Nije u pitanju partija saha vec biti ili ne biti.
Ono sto bi bilo najbolje je preustroj BiH - novi ustav i ili ukidanje entiteta - ili bolje uredjenje postojecih gdje postoji bolja zakonska zastita manjina i pravno detaljno definisana i zagarantovana ravnopravnost sviju. Ali sam tu pesimista gledajuci na porast ekstremizma i radikalizma svugdje.
-
zavrzlama
#98 Re: Kraj entiteta?
razlog zbog kojeg ce nestati mali ausvic je sto bi lakse bosnjaci prihvatili entitete bez institucijalne diskriminacije,nego li bi srbi prihvatili i pomirili se sa ostankom zauvijek u BIH...rs ne ruse nesrbi,nego srbi,jer znaju da normalna BIH je =rs- kao prazna ljustura,jer kad rs prihvati BIH i ispuni sve civilizacijske norme"CEMU ONDA POSTOJANJE TAKVOG ENTITETA"
vecina sba zna da je rs nastao kao predkorak ka podjeli BIH,a ne kao odrbrana srba i neke njihove ugrozenosti..onda kada srbi shvate da ne mogu podijeliti BIH i da ce morati zivjeti u istoj,sami ce izgubiti interes za rs-om ...srbija je i postavila 2004 dodika da odrzi stepen interesovanja srba za rs-om i odbojnosti prema BIH...da bi rs egzistrirao,potrebno je konstantno negirati BIH i prizivati sesesiju,ALI na duze staze ova politika ne moze opstati ,to zna i stab u beogradu,pa preko dodika povecavaju mrznju prema BIH ,dokazujuci spostvenom narodu nemogucnost zajednickog zivota i opstanka BIH.....srbi ruse mali ausvic u pokusaju rusenja BIH i tu je kraj svih prica..
vecina sba zna da je rs nastao kao predkorak ka podjeli BIH,a ne kao odrbrana srba i neke njihove ugrozenosti..onda kada srbi shvate da ne mogu podijeliti BIH i da ce morati zivjeti u istoj,sami ce izgubiti interes za rs-om ...srbija je i postavila 2004 dodika da odrzi stepen interesovanja srba za rs-om i odbojnosti prema BIH...da bi rs egzistrirao,potrebno je konstantno negirati BIH i prizivati sesesiju,ALI na duze staze ova politika ne moze opstati ,to zna i stab u beogradu,pa preko dodika povecavaju mrznju prema BIH ,dokazujuci spostvenom narodu nemogucnost zajednickog zivota i opstanka BIH.....srbi ruse mali ausvic u pokusaju rusenja BIH i tu je kraj svih prica..
Last edited by zavrzlama on 20/09/2012 15:25, edited 1 time in total.
- SmokingMan
#99 Re: Kraj entiteta?
Teško da će ikada doći trenutak da se rasformiraju Federalne jedinice,mi smo naparavili najveću kardinalnu grešku potpisivanjem Dejtonskog sporazuma,ali opet smo tada odabrali manje zlo i to je bilo jedino riješenje da se prestane sa ubijanjima,ko zna kakve bi bile posljedice po muslimane da se nije stalo sa oslobađanjem cijele teritorije BIH od agresora,postoje razne priče,tu i tamo.Zapad je jednostavno imao neke svoje planove,suludo je išta dalje govoriti,pitanje ukidanja Federalnih jedinica jednostavno ne bi moglo proteći bez oružanih sukoba.Sada smo tu gdje smo,šta donosi sutrašnjica...
Last edited by SmokingMan on 20/09/2012 15:27, edited 1 time in total.
-
elcaliente
#100 Re: Kraj entiteta?
@hAZNADAR
Malo sam se pogresno izrazio, nisam mislio da nas je Bosnjacka politika dovela do entiteta, nego sam mislio na politiku koja je podpisala entitete. Ok, nije se moglo birati entitet da ili ne, ali su se mogle birati nijanse i tvrdze pregovarati itd. A sjetimo se da smo prije entiteta imali i bolja rijesenja na stolu. To sto je Hare obecavo je bilo ludo i glupo ali opet nije pobjedio, nego je usao u koaliciju. Njegova tadasnja politika je napravila jos vece probleme i zacementirala jos vise entitete.
Ja sam ubjedzen da se nani Fati moze pomoci, ali nece niko da joj pomogne jer se niko ne intersuje.Koriste je samo u politicke svrhe i to je to. U pravu si sa granicama itd, ali je problem kao sto sam ti rekao da vecinu Bosnjaka to vise ne zanima i sto je jos gore ni Bosanjacke politicare to ne zanima pretjerano.
Nemoze mi niko prosipati pricu o zeljom za povratkom i svetoj zemlji u istocnoj Bosni a u isto vrijeme ziviti u Sarajevu ili St. Louisu i nista ne ciniti za povratak. I onda se zaliti kako su nam oni tamo uzeli ovo ili ono i nema se nikakvih prava. Ima milion nacina kako pomoci. Oraganizovati se, praviti radne akcije kuce, puteve u povratncika sela, dovesti vodu, struju. Slati namirnice , knjige, dobrovoljno davati nastavu.
Nismo mi ni prvi ni zadnji koji su to radili. A ovako 20 godina sjediti i imati puna usta Bosne a relano nista ne raditi to neznaci nista. Znaci samo se zadvoljava raja sa tim sto je na karti Foca u BiH, a realno nije. Sa tim raja zivi i spava mirno i to je uredu, ali cim Dodik kaze neku glupost o odcjepljenu odmah se svi pale kao hepo kockice.
Bosnajci mnogo toga mogu nauciti svakodnevno od Srba. Prije svega disciplinu i put prema cilju. Nista nije vazno nego kranji cilj pa ako treba neka traje 200 godina do cilja.
Ali prije svega daj da rijesimo federaciju, jer ovako nemoze vise dalje u federaciji.
Malo sam se pogresno izrazio, nisam mislio da nas je Bosnjacka politika dovela do entiteta, nego sam mislio na politiku koja je podpisala entitete. Ok, nije se moglo birati entitet da ili ne, ali su se mogle birati nijanse i tvrdze pregovarati itd. A sjetimo se da smo prije entiteta imali i bolja rijesenja na stolu. To sto je Hare obecavo je bilo ludo i glupo ali opet nije pobjedio, nego je usao u koaliciju. Njegova tadasnja politika je napravila jos vece probleme i zacementirala jos vise entitete.
Ja sam ubjedzen da se nani Fati moze pomoci, ali nece niko da joj pomogne jer se niko ne intersuje.Koriste je samo u politicke svrhe i to je to. U pravu si sa granicama itd, ali je problem kao sto sam ti rekao da vecinu Bosnjaka to vise ne zanima i sto je jos gore ni Bosanjacke politicare to ne zanima pretjerano.
Nemoze mi niko prosipati pricu o zeljom za povratkom i svetoj zemlji u istocnoj Bosni a u isto vrijeme ziviti u Sarajevu ili St. Louisu i nista ne ciniti za povratak. I onda se zaliti kako su nam oni tamo uzeli ovo ili ono i nema se nikakvih prava. Ima milion nacina kako pomoci. Oraganizovati se, praviti radne akcije kuce, puteve u povratncika sela, dovesti vodu, struju. Slati namirnice , knjige, dobrovoljno davati nastavu.
Nismo mi ni prvi ni zadnji koji su to radili. A ovako 20 godina sjediti i imati puna usta Bosne a relano nista ne raditi to neznaci nista. Znaci samo se zadvoljava raja sa tim sto je na karti Foca u BiH, a realno nije. Sa tim raja zivi i spava mirno i to je uredu, ali cim Dodik kaze neku glupost o odcjepljenu odmah se svi pale kao hepo kockice.
Bosnajci mnogo toga mogu nauciti svakodnevno od Srba. Prije svega disciplinu i put prema cilju. Nista nije vazno nego kranji cilj pa ako treba neka traje 200 godina do cilja.
Ali prije svega daj da rijesimo federaciju, jer ovako nemoze vise dalje u federaciji.
Last edited by elcaliente on 20/09/2012 15:34, edited 2 times in total.