Kraj entiteta?

Locked
Skijaš

#551 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

drale010 wrote:Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?
Kad nam te dvije kategorije ne budu na poziciji da određuju o sudbinama miliona. Evo, šta je Nikoliću ovo trebalo da provocira ? Pa jebo ga led, zašto je tako teško ne dirati te rane ? I kako čovjek da se opusti i živi bez glupe priče o neophodnosti stvaranja kapaciteta za odbranu ?
drale010

#552 Re: Kraj entiteta?

Post by drale010 »

Ovako ne ide, vrtimo se u krug, svi se plaše svih. Starije generacije koje su ratovale razumijem, puni su otrova i jeda ali ja druže imam 22 godine, nisam bio u ratu, trebam li ja da se sjećam svih zala od praistorije do danas ili da pokušam da napravim neko dobro od svog života?
Skijaš

#553 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

drale010 wrote:Ovako ne ide, vrtimo se u krug, svi se plaše svih. Starije generacije koje su ratovale razumijem, puni su otrova i jeda ali ja druže imam 22 godine, nisam bio u ratu, trebam li ja da se sjećam svih zala od praistorije do danas ili da pokušam da napravim neko dobro od svog života?
Od tebe se ne traži previše, samo poštuj pravni okvir o kojem smo govorili i biće sve u redu. I kad Nikolić ili Dodik ospore taj pravni okvir negiranjem genocida, osudi ih ili šuti. Nemoj se obrušavati na one koji kažu da se od njih dvojice može svašta očekivati. Jer može, očigledno je da može kad pokazuju spremnost da ovako vrijeđaju.
duh_sa_sjekirom

#554 Re: Kraj entiteta?

Post by duh_sa_sjekirom »

Skijaš wrote: Kad nam te dvije kategorije ne budu na poziciji da određuju o sudbinama miliona. Evo, šta je Nikoliću ovo trebalo da provocira ? Pa jebo ga led, zašto je tako teško ne dirati te rane ? I kako čovjek da se opusti i živi bez glupe priče o neophodnosti stvaranja kapaciteta za odbranu ?
Znam da je malo off, ali s obzirom da nisam pravnik po struci, zanima me da li postoji mogućnost podnošenja tužbe npr Međunarodnom sudu pravde protiv Nikolića, za negiranje genocida, koji je sudski dokazan?
Da li se to može uraditi u onim zemljama koje imaju na snazi nekakav zakon o negiranju genocida?
Ako ima neko ko se bolje razumije u ovu materiju, bujrum!
drale010

#555 Re: Kraj entiteta?

Post by drale010 »

Skijaš wrote:
drale010 wrote:Ovako ne ide, vrtimo se u krug, svi se plaše svih. Starije generacije koje su ratovale razumijem, puni su otrova i jeda ali ja druže imam 22 godine, nisam bio u ratu, trebam li ja da se sjećam svih zala od praistorije do danas ili da pokušam da napravim neko dobro od svog života?
Od tebe se ne traži previše, samo poštuj pravni okvir o kojem smo govorili i biće sve u redu. I kad Nikolić ili Dodik ospore taj pravni okvir negiranjem genocida, osudi ih ili šuti. Nemoj se obrušavati na one koji kažu da se od njih dvojice može svašta očekivati. Jer može, očigledno je da može kad pokazuju spremnost da ovako vrijeđaju.
Kako kaže poslovica - Kad vidiš političara, okupaj se. Pravni okvir, pravni okvir. Taj okvir poštujemo mi svi, ne vjeruj puno dnevniku bilo koje televizije. Prvo te pola sata ubijaju pričom hoće li se država raspasti ili neće, a onda pred kraj, kad te anesteziraju, provuku pokoji podatak o katastrofalnoj ekonomskoj situaciji, a to nikoga ne zanima. Postali smo jednodimenzionalni ljudi, rađamo jednodimenzionalnu djecu. Svi smo kao šatro Gandi, a pitamo da se da li Juki, Jovi ili Jozi rastu antene na glavi jer nikada nismo vidjeli i sjeli na kafu sa Bošnjakom/Srbinom/Hrvatom. E to će nas ubiti sve i nikakav okvir nam neće pomoći.
Skijaš

#556 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

drale010 wrote:
Skijaš wrote:
Kako kaže poslovica - Kad vidiš političara, okupaj se. Pravni okvir, pravni okvir. Taj okvir poštujemo mi svi, ne vjeruj puno dnevniku bilo koje televizije. Prvo te pola sata ubijaju pričom hoće li se država raspasti ili neće, a onda pred kraj, kad te anesteziraju, provuku pokoji podatak o katastrofalnoj ekonomskoj situaciji, a to nikoga ne zanima. Postali smo jednodimenzionalni ljudi, rađamo jednodimenzionalnu djecu. Svi smo kao šatro Gandi, a pitamo da se da li Juki, Jovi ili Jozi rastu antene na glavi jer nikada nismo vidjeli i sjeli na kafu sa Bošnjakom/Srbinom/Hrvatom. E to će nas ubiti sve i nikakav okvir nam neće pomoći.
A jedini način da se to prevaziđe jeste što više kontakta, što više dijaloga i pokušaja da razumijemo jedni druge. Da suzbijamo nacionaliste u sredinama gdje živimo i da branimo ideju kako možemo zajedno.
hAZNADAR

#557 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

Lako ti je praviti dobro za sebe, biti miroljubiv, zivjeti,.. na pola zemlje gdje imas eksluzivitet i prednost u samom startu. Hajd zamisli da si ratom i genocidom sveden na beogradski pasaluk, a drugdje nisi pozeljan - dali bi tu imao privilegiju normalnog zivota - a da ti neko usput porucuje da tako treba da ostane zarad opceg mira.
Mladje generacije imaju puno vise otrova negoli starije koje su ratovale.
Vrtimo se u krug jer se ista politika nastavlja samo mirnim putem a zlocin isplati.
duh_sa_sjekirom wrote:
Skijaš wrote: Kad nam te dvije kategorije ne budu na poziciji da određuju o sudbinama miliona. Evo, šta je Nikoliću ovo trebalo da provocira ? Pa jebo ga led, zašto je tako teško ne dirati te rane ? I kako čovjek da se opusti i živi bez glupe priče o neophodnosti stvaranja kapaciteta za odbranu ?
S obzirom da nisam pravnik po struci, zanima me da li postoji mogućnost podnošenja tužbe npr Međunarodnom sudu pravde protiv Nikolića, za negiranje genocida, koji je sudski dokazan?
Da li se to može uraditi u onim zemljama koje imaju na snazi nekakav zakon o negiranju genocida?
Ako ima neko ko se bolje razumije u ovu materiju, bujrum!
A sta mi imamo od njegovog priznanja genocida - odnosno otkrivanja tople vode? Mladi svakako nose trasparente Noz, zica, Srebrenica na terenu. Sta imamo od Dodikovog ili bilo cijeg priznanja ako i dalje sprovode politiku etnickog ciscenja?
Sta imamo ako svi Srbi kolektivno poruce: "E bas smo bili zlocesti prema vama dragi Bosnjaci, napravili smo genocid i izvrsili agresiju,.. oprostite, necemo vise nikada - ali se ipak drzite podalje RS jer je damo srpska a eto vama ono oko Sarajeva,.. dosta vam je i to".
Sta imamo i od toga ako Hag osudi Mladica i Karadzica za genocid u sve i jednoj opstini i na robiju od milion godina - ako ostaje njihovo djelo na terenu.

Koji ce nam ku*ac poetske pravde i moralne pobjede - dajn nam u praksi pravdu. Ukini genocidnu pa napravi spomenik Mladicu u Beogradu radije.

Sva ova negiranja genocida su samo predstava da bi to priznanje ispalo nesto jako skupo i jako bitno. Pa jednog dana kada se desi - da nam izgleda kao wauuu, ogromna stvar - sad nam je sve potaman.
drale010

#558 Re: Kraj entiteta?

Post by drale010 »

Lako ti je praviti dobro za sebe, biti miroljubiv, zivjeti,.. na pola zemlje gdje imas eksluzivitet i prednost u samom startu. Hajd zamisli da si ratom i genocidom sveden na beogradski pasaluk, a drugdje nisi pozeljan - dali bi tu imao privilegiju normalnog zivota - a da ti neko usput porucuje da tako treba da ostane zarad opceg mira.
Vrtimo se u krug jer se ista politika nastavlja samo mirnim putem a zlocin isplati.
Federacija je etnički ništa manje čistija od RS, mada ti to vrlo dobro znaš. :thumbup:
hAZNADAR

#559 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote: A jedini način da se to prevaziđe jeste što više kontakta, što više dijaloga i pokušaja da razumijemo jedni druge. Da suzbijamo nacionaliste u sredinama gdje živimo i da branimo ideju kako možemo zajedno.
To mi zvuci kao kada plavusa na natjecanju za izbor Miss izjavi eto nesto na mikrofon.

17 god. je bilo i vise nego dovoljno vremena za to. Nacionalizam je danas standard, alfa i omega, od kolijevke do groba - ko na to zmiri - neka radije pise poeziju a ne politiku.
hAZNADAR

#560 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

drale010 wrote:
Federacija je etnički ništa manje čistija od RS, mada ti to vrlo dobro znaš. :thumbup:
Znam, vidio sam kako se cistila Banjaluka a kako Grbavica, a cuo sam sta politicari porucuju gdje je samo jednima mjesto. Pa opet Federacija nije nikakva Republika Bosnjacka sa samo jednim nametnutim standardom u svemu i jednim prefiksom u svemu. Lako je tebi iz genocidne i nagradjene za genocid porucivati kako je bolje da ovako ostane zarad mira.
mostar036

#561 Re: Kraj entiteta?

Post by mostar036 »

Federacija je prvobitno bila nazvana Muslimansko-hrvatska federacija.Neko veče je Veselin Gatalo na OBN-u rekao da u HNK srbi nisu ni konstitutivan narod što baca veliku ljagu na Federaciju.
Last edited by mostar036 on 10/10/2012 14:52, edited 1 time in total.
Skijaš

#562 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote: A jedini način da se to prevaziđe jeste što više kontakta, što više dijaloga i pokušaja da razumijemo jedni druge. Da suzbijamo nacionaliste u sredinama gdje živimo i da branimo ideju kako možemo zajedno.
To mi zvuci kao kada plavusa na natjecanju za izbor Miss izjavi eto nesto na mikrofon.

17 god. je bilo i vise nego dovoljno vremena za to. Nacionalizam je danas standard, alfa i omega, od kolijevke do groba - ko na to zmiri - neka radije pise poeziju a ne politiku.
Naša je ljudska obaveza da se protivimo širenju međuetničke mržnje, nije to pitanje izbora.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#563 Re: Kraj entiteta?

Post by PipiDugaDevetka »

drale010 wrote: Samo iz moje familije i ljudi koje znam je stradalo tih 200 ljudi koje spominješ. I ja kažem da je tvoj narod stradao, ali ne u tolikom broju kako tvrdite.
Nadam se da nećeš poći putem osvete. Osvetnici pripadaju tzv. primitivnim narodima što se opasavaju eksplozivom, a kulturni se obraćaju sudovima da riješe i kazne krivce i počinioce zločinaa.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#564 Re: Kraj entiteta?

Post by PipiDugaDevetka »

mostar036 wrote:Federacija je prvobitno bila nazvana Muslimansko-hrvatska federacija.Neko veče je Veselin Gatalo na OBN-u rekao da u HNK srbi nisu ni konstitutivan narod što baca veliku ljagu na Federaciju.
Uprvo ovo je razlog što nisam opet glasao za SDP.
duh_sa_sjekirom

#565 Re: Kraj entiteta?

Post by duh_sa_sjekirom »

hAZNADAR wrote: A sta mi imamo od njegovog priznanja genocida - odnosno otkrivanja tople vode? Mladi svakako nose trasparente Noz, zica, Srebrenica na terenu. Sta imamo od Dodikovog ili bilo cijeg priznanja ako i dalje sprovode politiku etnickog ciscenja?
Sta imamo ako svi Srbi kolektivno poruce: "E bas smo bili zlocesti prema vama dragi Bosnjaci, napravili smo genocid i izvrsili agresiju,.. oprostite, necemo vise nikada - ali se ipak drzite podalje RS jer je damo srpska a eto vama ono oko Sarajeva,.. dosta vam je i to".
Sta imamo i od toga ako Hag osudi Mladica i Karadzica za genocid u sve i jednoj opstini i na robiju od milion godina - ako ostaje njihovo djelo na terenu.

Koji ce nam ku*ac poetske pravde i moralne pobjede - dajn nam u praksi pravdu. Ukini genocidnu pa napravi spomenik Mladicu u Beogradu radije.

Sva ova negiranja genocida su samo predstava da bi to priznanje ispalo nesto jako skupo i jako bitno. Pa jednog dana kada se desi - da nam izgleda kao wauuu, ogromna stvar - sad nam je sve potaman.
Možda za tebe nema značaja, ali nekome ko je osjetio genocid na svojoj koži, ima.
Ni sudovi ne tretiraju isto one koji zlodjela priznaju i one koji zlodjela negiraju.
Nije baš prijatno kad znaš da u neku zemlju ne smiješ da uđeš jer te tamo sudski gone...
hAZNADAR

#566 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

duh_sa_sjekirom wrote: Možda za tebe nema značaja, ali nekome ko je osjetio genocid na svojoj koži, ima.
Ni sudovi ne tretiraju isto one koji zlodjela priznaju i one koji zlodjela negiraju.
Nije baš prijatno kad znaš da u neku zemlju ne smiješ da uđeš jer te tamo sudski gone...
Ima naravno znacaja za mene, ali to me moze uciniti srecnim samo jedan dan - sljedeci vec imam zivjeti sa istim sranjem. Osjetio sam itekako genocid a tek dobar dio moje familije - ali moralne pobjede ne znace nista - to su utjehe luzera.
Skijaš wrote: Naša je ljudska obaveza da se protivimo širenju međuetničke mržnje, nije to pitanje izbora.
Ljudskost u politici?
Obaveza? Jedina obaveza i svetina je da sljedecim generacijama ostavis bolju podlogu i bolje ih pripremis na sljedeca iskusenja. Mislis da to mozes postici moralom, ljudskoscu u ovakvom okruzenju?
Trololo

#567 Re: Kraj entiteta?

Post by Trololo »

Da je bilo koji narod ovdje lamentirao nakon svakog rata koji je kroz vijekove prošao ovim prostorima, niko danas od nas ne bi bio živ. Živi se, rađa se, gine se, opet se rađa, opet se gine, to je konstanta ovoga svijeta.
mostar036

#568 Re: Kraj entiteta?

Post by mostar036 »

PipiDugaDevetka wrote:
mostar036 wrote:Federacija je prvobitno bila nazvana Muslimansko-hrvatska federacija.Neko veče je Veselin Gatalo na OBN-u rekao da u HNK srbi nisu ni konstitutivan narod što baca veliku ljagu na Federaciju.
Uprvo ovo je razlog što nisam opet glasao za SDP.
Zato je kriv i HDZ.
mostar036

#569 Re: Kraj entiteta?

Post by mostar036 »

U Mostaru je prije rata bilo 23 000 Srba,sad nas ima par hiljada.
Last edited by mostar036 on 10/10/2012 15:28, edited 1 time in total.
Skijaš

#570 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote: Naša je ljudska obaveza da se protivimo širenju međuetničke mržnje, nije to pitanje izbora.
Ljudskost u politici?
Ljudskost u definisanju političkih ciljeva. Znam da se usput može krivudati i praviti poneki kompromis, ali cilj mora biti pravedan.
Obaveza? Jedina obaveza i svetina je da sljedecim generacijama ostavis bolju podlogu i bolje ih pripremis na sljedeca iskusenja. Mislis da to mozes postici moralom, ljudskoscu u ovakvom okruzenju?
Bosanskohercegovački patriota daruje krv svaka četiri mjeseca, brani interese svih naroda i u skladu sa zakonom je naouružan bar lovačkim karabinom s optikom i pištoljem. Biti spreman braniti zemlju ne znači širiti mržnju prema Srbima glupim idejama kao što je tvoja.
madner

#571 Re: Kraj entiteta?

Post by madner »

Vi znate da od 2001 imamo novi ustav sto se toga tice?

Tako da jesu konstuitivni u svakom kantonu.
mostar036

#572 Re: Kraj entiteta?

Post by mostar036 »

madner wrote:Vi znate da od 2001 imamo novi ustav sto se toga tice?

Da,ali Gatalo reče ovo neku veče što me začudi.
madner

#573 Re: Kraj entiteta?

Post by madner »

Da mu jedinica mjere nije to sto nije prepoznata njegova velicina u nekom resoru? :D
VjecitiStudent

#574 Re: Kraj entiteta?

Post by VjecitiStudent »

mostar036 wrote:
madner wrote:Vi znate da od 2001 imamo novi ustav sto se toga tice?

Da,ali Gatalo reče ovo neku veče što me začudi.
Za pocetak, ima li i ako ima, koliko ima Srba u Vladi HNK?
hAZNADAR

#575 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote: Ljudskost u definisanju političkih ciljeva. Znam da se usput može krivudati i praviti poneki kompromis, ali cilj mora biti pravedan.
Na ovim prostorima a uglavnom i u svijetu odkada je svijeta i vijeka - pravda je na strani pobjednika. Ljudskosti nema u politickim ciljevima osim mozda sto mozemo zakljuciti da nam genocidi nisu potrebni - bosnjacki nacionalizam to nema svakako ni pod tackom razno.
Skijaš wrote: Bosanskohercegovački patriota daruje krv svaka četiri mjeseca, brani interese svih naroda i u skladu sa zakonom je naouružan bar lovačkim karabinom s optikom i pištoljem. Biti spreman braniti zemlju ne znači širiti mržnju prema Srbima glupim idejama kao što je tvoja.
Individualno - ali samo individualno kada pricas o bosnjackim patriotama. U stvarnosti bosnjacke patriote nemaju politicki prostor za stvaranje zajednistva i grupe sa istim ciljevima. Zahvaljujuci satanizaciji nacionalizma i konfuznosti oko identiteta.
Dokle god ne dokazes moju mrznu prema Srbima - to su samo puste fraze,.. trebamo li se ovdje oslovljavati sa boljsevik, taliban, crvena komunjara, dzihadlija,.. tvojim kriterijama krajnosti - jeli to tvoj nivo?
Srbi su sami odbili konstitutivnost - odnosno nametnuta im je u ustavnom sudu, ne interesuje ih multietnicnost i ravnopravnost, mrze drzavu kakva god da je, ne priznaju bosansku dravnopravnu tradiciju da uopce postoji, brisu bosanske prefikse iz imena gradova, navijaju protiv repke,..... pa zar je tesko zakljuciti da je sve sto propagiras samo na nama ostalo jer oni to ne zele. Svaki put kada te na to podsjetim - samo podvijes rep i ucutis - javis se samo skromno sa nekim drugim kontekstom,... pa jarane - zar je stvarno toliko priznati sta je na nama ostalo.
Locked