Svrha mog odgovora nije da tvdim kako su Bosnjaci eto losi ,a Srbi kabajagi dobri. Iz iskustva mogu slobodno da tvrdim da su i bosanski Bosnjaci i bosanski Srbi podjednako netolerantni. Razlika je jedino u tome sto se Srbi ne foliraju i otvoreno priznaju da mrze Bosnjake dok Bosnjaci lazu ,pre svega sami sebe, kako su oni eto tolerantni i nikog ne mrze ,a u stvari nisu nista bolji od bosanskih Srba. Tako da ,moja kritika nije toliko upucena na racun mrznje i netolerancije koliko je upucena na racun licemerja i neiskrenosti.Skijaš wrote:
U gornjem desnom uglu svih komentara imaš opciju "Prijavi post", mali trokutić preko kojeg možeš prijaviti moderatorima svaki oblik šovinizma. A ako i neki od moderatora napravi propust, i na to se možeš žaliti. Međutim ono na što se trebamo navikavati je to da niko nema pravo držati lekciju Sarajevu po pitanju tolerancije i međusobnog uvažavanja osim samog Sarajeva. Svi drugi treba da se pozabave stanjem u vlastitom dvorištu i ako već hoće da komentarišu Sarajevo, neka komentarišu kulturna dešavanja ili gradski saobraćaj. Onih koji će braniti obraz Sarajeva ima dovoljno u samom Sarajevu. Hvala ipak.
Dakle, ako podržavaš multietnički koncept, tu smo na istoj talasnoj dužini. Ako bi ti Sarajevu da držiš lekcije po tom pitanju, to već iritira.
Kraj entiteta?
-
Mrchak
#176 Re: Kraj entiteta?
- Skijaš
#177 Re: Kraj entiteta?
Ne bih ja to povezao s plemenima, ali tih pokušaja izjednačavanja strana (sličnih tvom nastupu) ima dosta i vjerovao ili ne, dio su osmišljene propagande. Ja ne vjerujem da prosječan Bošnjak i Srbin mrze, štaviše, siguran sam da ne mrze. Da postoji nepovjerenje, to stoji, ali mržnja je teška riječ i čovjek koji ima ženu, dijete, račune, nema vremena da se opterećava takvim glupostima kao što je mržnja. Nepovjerenje postoji (vještački stvarano od strane političara koji od polarizacije naroda profitiraju) a to nepovjerenje će biti prevaziđeno prije ili kasnije jer druge opcije pred nama osim suživota jednostavno nemamo.Mrchak wrote:Svrha mog odgovora nije da tvdim kako su Bosnjaci eto losi ,a Srbi kabajagi dobri. Iz iskustva mogu slobodno da tvrdim da su i bosanski Bosnjaci i bosanski Srbi podjednako netolerantni. Razlika je jedino u tome sto se Srbi ne foliraju i otvoreno priznaju da mrze Bosnjake dok Bosnjaci lazu ,pre svega sami sebe, kako su oni eto tolerantni i nikog ne mrze ,a u stvari nisu nista bolji od bosanskih Srba. Tako da ,moja kritika nije toliko upucena na racun mrznje i netolerancije koliko je upucena na racun licemerja i neiskrenosti.Skijaš wrote:
U gornjem desnom uglu svih komentara imaš opciju "Prijavi post", mali trokutić preko kojeg možeš prijaviti moderatorima svaki oblik šovinizma. A ako i neki od moderatora napravi propust, i na to se možeš žaliti. Međutim ono na što se trebamo navikavati je to da niko nema pravo držati lekciju Sarajevu po pitanju tolerancije i međusobnog uvažavanja osim samog Sarajeva. Svi drugi treba da se pozabave stanjem u vlastitom dvorištu i ako već hoće da komentarišu Sarajevo, neka komentarišu kulturna dešavanja ili gradski saobraćaj. Onih koji će braniti obraz Sarajeva ima dovoljno u samom Sarajevu. Hvala ipak.
Dakle, ako podržavaš multietnički koncept, tu smo na istoj talasnoj dužini. Ako bi ti Sarajevu da držiš lekcije po tom pitanju, to već iritira.
- Arteta
#178 Re: Kraj entiteta?
Bosnjaka je jedva na ovom forumu preko 50%.Mrchak wrote:Svrha mog odgovora nije da tvdim kako su Bosnjaci eto losi ,a Srbi kabajagi dobri. Iz iskustva mogu slobodno da tvrdim da su i bosanski Bosnjaci i bosanski Srbi podjednako netolerantni. Razlika je jedino u tome sto se Srbi ne foliraju i otvoreno priznaju da mrze Bosnjake dok Bosnjaci lazu ,pre svega sami sebe, kako su oni eto tolerantni i nikog ne mrze ,a u stvari nisu nista bolji od bosanskih Srba. Tako da ,moja kritika nije toliko upucena na racun mrznje i netolerancije koliko je upucena na racun licemerja i neiskrenosti.Skijaš wrote:
- poznanik
#179 Re: Kraj entiteta?
Arteta wrote:...Bosnjaka je jedva na ovom forumu preko 50%.
Jes', jes', odavno se tamo priča kako ADMINISTRATORI FORUMA SARAJEVO-X.COM TJERAJU BOŠNJAKE
-
LaBomba
#180 Re: Kraj entiteta?
Mrchak wrote:Upoznao sam dosta Bosanaca i mogu ti reci da gresis. Svi su podjednako sovinisti (gledano po narodima, ne pojedincima). To sto svako pokusava da opravda svoj sovinizam je nesto sasvim normalno. Retko koji sovinista ce priznati da je sovinista. Sto se Bosnjaka konkretno tice, nimalo nisu bolji od bosanskih Srba: njihova mrznja prema svemu srpskom niti je "umerena" kako ti kazes niti je usmerena protiv bilo kakve ideologije ili standarda. Nije tacno ni ovo za naciju ,jezik i kulturu jer je poznato da Bosnjaci negiraju cinjenicu da pricaju istim jezikom kao i Srbi i Hrvati ,a mnogo se glasova moze cuti kako to nisu cak ni Srbi i Hrvati nego pravoslavni/katolicki etnicki Bosnjaci.hAZNADAR wrote: Ne daje vam to vjeru vec iluziju i fasizam koji se razvija nesmetano i neovisno o bosnjackim prilikama.
Pricaj mi malo o mrznji - kod nas je barem usmjerena protiv jedne ideologije i politike, standarda, barem vam ne sporimo naciju, jezik, kulturu,.. i barem ne spominjemo genetike i nasljedne krivice. U nasem drustvu barem postoji ekstremizam koji je jasno definisan i koji je jasno naznacen - kod vas toga odavno nema jer je sve isti standard. Buduci da 99% vas i dalje uglavnom na svim kontaktima pilavi o poturicama, nenarodima, izdajnicima i genetskim otpadima, zaostaloj muslimanskoj civilizaciji, ikonama na tavanu i frustracijama konto toga, izmisljenim nacijama i jezicima,.. sam mrznja mu dodje kao privilegija. Nacisti nisu mrzili Jevreje - oni ih samo nisu smatrali za ljude i tamanili su ih kao korov bez osjecaja. Tako je otprilike i kod vas - a kao banjalucanin znam dobro da je to sve krenulo davno prije tuskih, saudijskih,.. zastava i internet foruma.
Znaci ne bi ti smetalo da je RS uredjena poput Srbije?hAZNADAR wrote: Vezano za temu - entitet mi ne smeta ukoliko je prostor demokratije, slobode i perspektive za sve. Ali dokle je god aparthejd i dokle se god i dalje provodi etnicko ciscenje - uvijek ce postojati konfrontacija i sljedeci sukob se samo odlaze. Bosnjaci nece vjecno biti getoizirani i ovako tretirani. Nove generacije ce imati vise samorespekta, ponosa, i politicke pameti, a nove srpske generacije ce moci samo podcijeniti protivnika o kojem vec sada ne znaju nista i visoko letjeti kao i sada umisljajuci da su superiorni i neka visa rasa.
O tome da li ce biti sukoba ne odlucuju ni Bosnjaci ni Srbi vec velike sile. Ako se neko od nasih plemena drzne da pokusa nesto na svoju ruku, sile ce jednostavno dati odresene ruke i punu podrsku drugoj strani i vratiti sve na pocetak.hAZNADAR wrote: I to je moj odgovor na pitanje o kraju entiteta. Novi sukob je neminovan gdje Bosnjaci ne mogu puno izgubiti a Srbi mogu. Jedini nacin da opstane entitet je da bude uredjen po evropskim nacelima slobode, ravnopravnosti, demokratije i kada prosjecan Bosnjak u RS bude imao istu pravnu zastitu i slobodu kao sto ima kao stranac po Evropi. Ali to sumnjam da ce se desiti. Daleko od toga da prizeljkujem rat, i da ga zagovaram - ali barem nerado priznajem da ce se tesko moci izbjeci.
Ovde se slazem. Primetan je potpuni nedostatak forumasa srpske nacionalnosti ,a sumljam da je to jer nisu zainteresovani za ove rasprave. S obzirom da sam i ja srpske nacionalnosti, mozda i meni sledi ban uskoro. Ako moja nacionalnost krsi pravila foruma, neka me moderator obavesti pa da je promenim.hAZNADAR wrote: Ne kritikujem rad moderacije - ali pozeljno je da ovdje imamo i politicka misljenja od strane velikosrba, kao i njihovo prisustvo. To je ipak nasa realnost a i diskusije nisu interesantne ako su jednoobrazne.
Mislim da ti je @haznadar detaljno objasnio mrznju kod Bosnjaka prema jednoj ideologiji i politici koja je bosnjackom narodu prouzrokovala progon, etnicko ciscenje, logore i na kraju genocid. Ko je bio izvrsilac na terenu te politike? Bio je srpski narod. Ali ipak to nije mrznja Prema svemu srpskom" kao sto tvrdis. Ti negiras da Srbi Bosnjacima osporavaju i jezik i kulturu i istoriju, ali to je cista laz. mozemo iz ovih stopa posjetitui bilo koji vas forum, bilo koju temu iz BiH i naici cemo na minimum 20% njih za koje smo mi narod bnez istorije,kulture, jezika, a naciju i da ne spominjem.
To pitanje da li bi nama smetalo da je tzv rs uredjena poput Srbije je cista provokacija.
Opet vi i "velike sile". Nisu velike sile odlucivale nista, nego ste vi pokusali glumiti svima u ex Ju "veliku silu", pa ste napravili ono sto ste napravili. I nije prvi put, da se razumjemo.
Na forumu itekako ima pro-srpki orijentisanih ljudi. Stvar je u tome sto nas ovde ne mogu ubjedjivati u srpske ublehe u koje su ubjedjeni, pa prilaze s malo blazim pristupom, al uz obavezni pokusaj uvaljivanja njihovih standardnih ubleha, na koje dobiju odgovor koji nikako ne mogu provarit, a najveci broj je onh koji misle da provokacijóm i trolanjem mogu nestio postici. Vas prosto nema jer ner podnosite snagu argumenata pro-bosanskih, i upucenih forumasa.
I da dodam samo da sam smatram da mi je rad moderacije na forumu cudan.
-
LaBomba
#181 Re: Kraj entiteta?
elcaliente wrote:Pa nema upravo iz razloga koje sam ja naveo na pocetku ove teme. Entiteti i RS ne interesuju ni protjerane iz RS, pa iz kojeg razloga bi interesovali onda one koji su oduvjek u federaciji? Kada bi napravio neke demontstracije na tu temu, doslo bi pedesetak ljudi u vrh glave, 3 dan bi se taj pokret ugasio.muzicar_iz_parka wrote:Što nema onda tih demonstracija/protesta ako je to način na koji se može postignuti željeni cilj??????LaBomba wrote:
Nisi ti nikakav "slobodan bh gradjanin" kako sam sebe nazivas. Ko kaze da nema kraja entiteta? Jel to neko univerzalno, bozije pravilo? Jesili vidio ovaj zadnji apel nasih povatnika u tzv rs? Ako si ti 50% slobodan bh gradjanin,onda ti postojanje tvorevine "republike srspke" nikako ne moze biti u redu.
Prvi korak je poceti sa demonstracijama vecih razmjera. Treba poslati poruku u svijet da ova entitetska podjela i sadasnje uredjenje drzave nije normalno. Oni koji misle da ovim necemo nista postic, ako se ne demonstrira u Banja Luci, grijese, jer treba se razbiti nametnuta svijest da se svi oni gradjani koji su lojajni drzavi prilogodjavat onima koji to nisu. Tu svijest treba sascjeci u korijenu. Ta bitka je vec dobijena, Nasi roditelji su najdemokratskojim sredsvima izborili Republiku BiH, koja je priznata od cijelog svijeta. Ovo sad je rezultat rata, agresije i genocida, i ne mora da se postuje. U Hrvataskoj su imali istu stvar, tvorevinu na nekoliko postotaka suverene drzave, gdje su isto pravili zlocine. Hrvatska je iskoristila povoljan trenutak da oruzanom akciijom oslobode okupirani dio, a kod nas tu tvorevinu nasi predstavnici prihvatise kao legalnog pregovaraca o unutrasnjem uredjenju. Trebamo fino istaci na parolama da je to bila odluka jednog covjeka, a nikako cjelokouponog naroda. Toliko ima apsurda o dejtonu, da o tome moze da se pise danima.
Takodje u Crnoj Gori, gdje je na referendumu o nezavisnosti nesto vise od 50 % glasalo za nezavisnost, pa se CG ne podjeli, niti nastade srpski entiet, a kamoli oruzani sukob. Znaci samo u BiH se namece to nekkavo pravo srpskog naroda na cistu etnicku teriitoriju, i to na kojoj su tolike zlocine nad drugim narodom izvrsili. Zasto?
Ko i zasto nam to namece? I zasto to neko treba da postuje uopste?
Skupiš par jarana za prvu ruku i svaki dan protestvuješ na nekom bitnijem mjestu u Sarajevu, vremenom će rasti masovnost demonstracija, a samim time kako već rekoh ostvariti ideja iz naslova teme.
I koliko si odgovora i argumenata dobio, koje jednostavno ignorises? Izadji momcino sa tim svojim navodima pred ljude gradjanske inicijative "glasat cu za Srebrenicu" pa im reci to!! Nije mi jasna ignorantnost pojedinih koji non stoop pisu parola tipa "ko se vratio, vartaio se", ili da nikoga od protjeanih ne interesuje tzv rs i povratak na svoje, a na temu o Srebrenici nemaju nikakav komentar, nemaju niakav stav o tome sto se po Podrinju vrse pretresi Bosnajka, i sto ih se uklanja sa liste registrovanih za glasanje. Opet ti kazem, izaci pred te ljude koji su se pokusali registrovati i glasati, a ponistena im je registracija prebivalista, pa im reci to sto ovde papagajski ponavljas!
-
LaBomba
#182 Re: Kraj entiteta?
muzicar_iz_parka wrote:Što nema onda tih demonstracija/protesta ako je to način na koji se može postignuti željeni cilj??????LaBomba wrote:
Nisi ti nikakav "slobodan bh gradjanin" kako sam sebe nazivas. Ko kaze da nema kraja entiteta? Jel to neko univerzalno, bozije pravilo? Jesili vidio ovaj zadnji apel nasih povatnika u tzv rs? Ako si ti 50% slobodan bh gradjanin,onda ti postojanje tvorevine "republike srspke" nikako ne moze biti u redu.
Prvi korak je poceti sa demonstracijama vecih razmjera. Treba poslati poruku u svijet da ova entitetska podjela i sadasnje uredjenje drzave nije normalno. Oni koji misle da ovim necemo nista postic, ako se ne demonstrira u Banja Luci, grijese, jer treba se razbiti nametnuta svijest da se svi oni gradjani koji su lojajni drzavi prilogodjavat onima koji to nisu. Tu svijest treba sascjeci u korijenu. Ta bitka je vec dobijena, Nasi roditelji su najdemokratskojim sredsvima izborili Republiku BiH, koja je priznata od cijelog svijeta. Ovo sad je rezultat rata, agresije i genocida, i ne mora da se postuje. U Hrvataskoj su imali istu stvar, tvorevinu na nekoliko postotaka suverene drzave, gdje su isto pravili zlocine. Hrvatska je iskoristila povoljan trenutak da oruzanom akciijom oslobode okupirani dio, a kod nas tu tvorevinu nasi predstavnici prihvatise kao legalnog pregovaraca o unutrasnjem uredjenju. Trebamo fino istaci na parolama da je to bila odluka jednog covjeka, a nikako cjelokouponog naroda. Toliko ima apsurda o dejtonu, da o tome moze da se pise danima.
Takodje u Crnoj Gori, gdje je na referendumu o nezavisnosti nesto vise od 50 % glasalo za nezavisnost, pa se CG ne podjeli, niti nastade srpski entiet, a kamoli oruzani sukob. Znaci samo u BiH se namece to nekkavo pravo srpskog naroda na cistu etnicku teriitoriju, i to na kojoj su tolike zlocine nad drugim narodom izvrsili. Zasto?
Ko i zasto nam to namece? I zasto to neko treba da postuje uopste?
Skupiš par jarana za prvu ruku i svaki dan protestvuješ na nekom bitnijem mjestu u Sarajevu, vremenom će rasti masovnost demonstracija, a samim time kako već rekoh ostvariti ideja iz naslova teme.
Nije tacno da tih demonstracija nema. Koliko znam "Anti-dayton group" je odrzala demonstracije protiv dejtonskog uredjenja drzave, i najavili su ponovnje demonstracije. Ja nisam nikakav organizator protesta, ali podrzavam njih, jer su dosad jedini koji su protestovali protiv ludjackog sistema iz kojeg nas nijedna stranka ne moze izbaviti.
Nego zasto ti meni kao pojedicnu govoris da bi ja kao pojedinac trebao ovo ili ono, zar ne mislis ti da bi trebali svi na demonstracije? Zasto ti neces demonstrirat?
-
Mrchak
#183 Re: Kraj entiteta?
Sta ti znaci to "izjednacavanje strana"?Skijaš wrote:
Ne bih ja to povezao s plemenima, ali tih pokušaja izjednačavanja strana (sličnih tvom nastupu) ima dosta i vjerovao ili ne, dio su osmišljene propagande. Ja ne vjerujem da prosječan Bošnjak i Srbin mrze, štaviše, siguran sam da ne mrze. Da postoji nepovjerenje, to stoji, ali mržnja je teška riječ i čovjek koji ima ženu, dijete, račune, nema vremena da se opterećava takvim glupostima kao što je mržnja. Nepovjerenje postoji (vještački stvarano od strane političara koji od polarizacije naroda profitiraju) a to nepovjerenje će biti prevaziđeno prije ili kasnije jer druge opcije pred nama osim suživota jednostavno nemamo.
Prosecan Bosnjak i Srbin i te kako mrze. Pitanje je samo koliko je ta mrznja vidljiva spolja. Ja znam da bih s tim prosecnim Bosnjakom bez ikakvih problema mogao da pricam o nekim sporednim stvarima tipa fudbalu, zabavi, putovanjima, zenskama itd. ali ako bi se potegle neke ozbiljnije, sustinske teme tipa politika i istorija ta mrznja bi odmah dosla do izrazaja. To sam licno doziveo u razgovoru s nekim bosanskim Bosnjama: kada smo pricali o sporednim stvarima, sve je bilo super i bez problema ,ali kada smo skrenuli u ozbiljne teme primetio sam kod njih duple standarde karaktaristicne za soviniste. Konkretno, kada su zlocini protiv nevinih Bosnjaka u pitanju svi smo ih slozno osudili i slozili se da treba da budu kaznjeni ... medjutim kada je dosao red da po istom principu osudimo zlocine nad npr. nevinim kosovskim Srbima od strane Albanaca odjednom su krenuli da se neckaju pricajuci kako to i nije bas zlocin, kako ne treba izjednacavati zrtve Albance sa zlocinackim Srbima, kako su jadni Albanci bili isprovocirani, kako su Srbi u stvari provokatori koji su dobili sta su zasluzili i sl.
Tako da te fore o kvazi multi-kulti Bosnjacima ne piju vodu. Iza svih tih neiskrenih prica tipa "ne mrzim Srbe, eto imam toliko i toliko prijatelja Srba" u sustini stoji mrznja. Cim bi taj "tolerantni" Bosnjak podrzao zlocin nadamnom samo zato sto sam Srbin, znaci da je sovinista ... sta god pricao.
- Halcyon
#184 Re: Kraj entiteta?
Osudit ću svakog onog ko nanosi zlo bilo kome. Ali zločini bošnjačke strane su mizerni naspram onog šta je radila velikosrpska, četnička ideologija u BiH. U svim gradovima gdje su Bošnjaci većina Srbi i Hrvati su, uglavnom, normalno živjeli i tokom rata (iako su mnogi bili peta kolona), a vaše bogomolje i sve ono što vas čini kao narod su sačuvani.
S druge strane, pogledaj samo šta je velikosrpska, četnička politika uradila na 49% okupirane teritorije.
Ako misliš izjednačavati te dvije stvari, zaboravi. U Tuzlu dolazi ortodoksni, dokazani četnik (Kačavenda), niko mu ništa ne govori, niti ko pravi problem oko toga. Tom istom četniku tuzlanski Srbi idu na mise, i nikome ni na pamet ne pada da kaže bilo šta protiv toga. Što, jel, dovoljno govori o tome koliko su Srbi svjesni da je ono što su radili 90tih, ali i ranije, nenormalno i da je ta politika koju oni slijede zločinačka politika.
Tako da, "jarane" moj, te fore o "kvazi-multikulturalnosti" kod Bošnjaka ostavi za kakvo velikosrpsko sijelo uz brlju.
S druge strane, pogledaj samo šta je velikosrpska, četnička politika uradila na 49% okupirane teritorije.
Ako misliš izjednačavati te dvije stvari, zaboravi. U Tuzlu dolazi ortodoksni, dokazani četnik (Kačavenda), niko mu ništa ne govori, niti ko pravi problem oko toga. Tom istom četniku tuzlanski Srbi idu na mise, i nikome ni na pamet ne pada da kaže bilo šta protiv toga. Što, jel, dovoljno govori o tome koliko su Srbi svjesni da je ono što su radili 90tih, ali i ranije, nenormalno i da je ta politika koju oni slijede zločinačka politika.
Tako da, "jarane" moj, te fore o "kvazi-multikulturalnosti" kod Bošnjaka ostavi za kakvo velikosrpsko sijelo uz brlju.
- Skijaš
#185 Re: Kraj entiteta?
Pišeš gluposti. A moraš jer propagiraš ideju koju se ne može pravdati argumentovano nego samo tim glupim generalizacijama. Mogu misliti kako to izgleda nekom sa strane, ja, bivši pripadnik ARBiH, na ovom forumu pišem da prosječan Srbin ne mrzi, a ti (da bi opravdao bolesnu ideju podjela) trčiš za mnom i uvjeravaš me u suprotno podvlačeći ; "Mrzimo, mrzimo". Shvataš li kako retardirano izgleda taj tvoj nastup ? Mislim, čitava je velikosrpska strategija glupa, sve je na ho-ruk, primitivno i kromanjonski, pa zato i ne čude silni dupli standardi u koje se i sam zaplićeš navodnom borbom protiv širenja antisrpskog sentimenta, da bi ti ustvari bio motor te antisrpske propagande insistiranjem na tom da prosječan Srbin mrzi. Odluči se, hoćeš li braniti Srbe od širenje mržnje ili ćeš i sam pljuvati po srpskom narodu tim ogavnim generalizacijama. Ne može oboje legendo.Mrchak wrote:Prosecan Bosnjak i Srbin i te kako mrze.
- shell
#186 Re: Kraj entiteta?
Svrha mog odgovora nije da tvdim kako su Bosnjaci eto losi ,a Srbi kabajagi dobri. Iz iskustva mogu slobodno da tvrdim da su i bosanski Bosnjaci i bosanski Srbi podjednako netolerantni. Razlika je jedino u tome sto se Srbi ne foliraju i otvoreno priznaju da mrze Bosnjake dok Bosnjaci lazu ,pre svega sami sebe, kako su oni eto tolerantni i nikog ne mrze ,a u stvari nisu nista bolji od bosanskih Srba. Tako da ,moja kritika nije toliko upucena na racun mrznje i netolerancije koliko je upucena na racun licemerja i neiskrenosti.[/quote]

- shell
#187 Re: Kraj entiteta?
meni samo nije jasno zašto bi se ja kao hrvat zalagao za ukidanje rs-a kada tamo ne živi ni 3 % hrvata i možda 6-7 % bošnjaka,sad da mi je drago zbog toga nije ali što je bilo bilo....
rs znači nije potrebno ukidati treba ukinuti federaciju kao suvišan nivo vlasti i spojiti kantone.
moj prijedlog
1 nivo vlasti BIH
2 nivo vlasti 5 kantona sastavljeni od opština i RS koji je biti jedan veliki kanton sastavljen takodjer od opština
3 nivo opštine
4 mjesne zajednice
rs znači nije potrebno ukidati treba ukinuti federaciju kao suvišan nivo vlasti i spojiti kantone.
moj prijedlog
1 nivo vlasti BIH
2 nivo vlasti 5 kantona sastavljeni od opština i RS koji je biti jedan veliki kanton sastavljen takodjer od opština
3 nivo opštine
4 mjesne zajednice
-
LaBomba
#188 Re: Kraj entiteta?
shell wrote:Svrha mog odgovora nije da tvdim kako su Bosnjaci eto losi ,a Srbi kabajagi dobri. Iz iskustva mogu slobodno da tvrdim da su i bosanski Bosnjaci i bosanski Srbi podjednako netolerantni. Razlika je jedino u tome sto se Srbi ne foliraju i otvoreno priznaju da mrze Bosnjake dok Bosnjaci lazu ,pre svega sami sebe, kako su oni eto tolerantni i nikog ne mrze ,a u stvari nisu nista bolji od bosanskih Srba. Tako da ,moja kritika nije toliko upucena na racun mrznje i netolerancije koliko je upucena na racun licemerja i neiskrenosti.
Nemoj molim te o tome koji narod laze, jer dobro smo se uvjerili kojem narodu je laz "vid patriotizma, i navjeca vrlina". Meni je potpuno bezmisleno nakon svega sto se desilo u BiH, nagadjati da li se narodi mrze, jer u bti niko nikoga ne treba da voli, ali kljucna rijec je upravo "tolerancija", i po pitanju tolerancije, Bosnjaci su tu ispali nadljudi, koliko tolerancije smo pokazali i u najtezim trenutcima, i kasnije. Prvi primjer su crkve, koje su ostale citave i jos zasticene,dok su Srbi nastojali unistiti sve sto podsjeca na bosnjacki narod, svaki trag njihovog postojanja.
- MrBega
#189 Re: Kraj entiteta?
U Bosni nema Hrvata,Srba i Muslimana, imaju Bosanci, pa onda mogu biti sta hoce.Srbi su u Srbiji, Hrvati su u Hrvatskoj.Tačka.Velika Tačka.
- shell
#190 Re: Kraj entiteta?
kako nema ja hrvat živim u bosni tu sam rodjen i moja prodica živi tu kao i njihova porodica i svi hrvati ..pa valjda ljudi znaju šta su..MrBega wrote:U Bosni nema Hrvata,Srba i Muslimana, imaju Bosanci, pa onda mogu biti sta hoce.Srbi su u Srbiji, Hrvati su u Hrvatskoj.Tačka.Velika Tačka.
-
LaBomba
#191 Re: Kraj entiteta?
shell wrote:meni samo nije jasno zašto bi se ja kao hrvat zalagao za ukidanje rs-a kada tamo ne živi ni 3 % hrvata i možda 6-7 % bošnjaka,sad da mi je drago zbog toga nije ali što je bilo bilo....
moj prijedlog
1 nivo vlasti BIH
3 nivo opštine
4 mjesne zajednice
Znaci mi trebamo sada jednostavno prihvatiti rezultate progona, etnickog ciscenja i genocida kao nesto normalno i prirodno ?
- Halcyon
#192 Re: Kraj entiteta?
Tvoja priča je identična onoj kad Hrvati muslimane jednom nazvaše hrvatskim cvijećem, ili kad Srbi kažu da Bošnjaci ne postoje, već se radi o Srbima islamske vjeroispovijesti. Haj' ne lupaj života ti.MrBega wrote:U Bosni nema Hrvata,Srba i Muslimana, imaju Bosanci, pa onda mogu biti sta hoce.Srbi su u Srbiji, Hrvati su u Hrvatskoj.Tačka.Velika Tačka.
- mO k3
#193 Re: Kraj entiteta?
Ma jarane ti si za one preko drine Bosanac ,a takodje za one iz zagrebashell wrote:kako nema ja hrvat živim u bosni tu sam rodjen i moja prodica živi tu kao i njihova porodica i svi hrvati ..pa valjda ljudi znaju šta su..MrBega wrote:U Bosni nema Hrvata,Srba i Muslimana, imaju Bosanci, pa onda mogu biti sta hoce.Srbi su u Srbiji, Hrvati su u Hrvatskoj.Tačka.Velika Tačka.
- shell
#194 Re: Kraj entiteta?
to je realnost ,kao i to da srba u federaciji nema tako nema hrvata i bošnjaka u rs ,to nam je politika servirala ,dobili smo što smo tražili ..nažalostLaBomba wrote:shell wrote:meni samo nije jasno zašto bi se ja kao hrvat zalagao za ukidanje rs-a kada tamo ne živi ni 3 % hrvata i možda 6-7 % bošnjaka,sad da mi je drago zbog toga nije ali što je bilo bilo....
moj prijedlog
1 nivo vlasti BIH
3 nivo opštine
4 mjesne zajednice
Znaci mi trebamo sada jednostavno prihvatiti rezultate progona, etnickog ciscenja i genocida kao nesto normalno i prirodno ?
- MrBega
#195 Re: Kraj entiteta?
Ne znaju.Osim katoličanstva (i putovnice), kakve ti još veze imaš s Hrvatskom?shell wrote:kako nema ja hrvat živim u bosni tu sam rodjen i moja prodica živi tu kao i njihova porodica i svi hrvati ..pa valjda ljudi znaju šta su..MrBega wrote:U Bosni nema Hrvata,Srba i Muslimana, imaju Bosanci, pa onda mogu biti sta hoce.Srbi su u Srbiji, Hrvati su u Hrvatskoj.Tačka.Velika Tačka.
- shell
#196 Re: Kraj entiteta?
moj problem,ne pitam ni ja tebe kao bošnjaka zašto ti se jezik zove bosanski a ne bošnjački itd......MrBega wrote:Ne znaju.Osim katoličanstva (i putovnice), kakve ti još veze imaš s Hrvatskom?shell wrote:kako nema ja hrvat živim u bosni tu sam rodjen i moja prodica živi tu kao i njihova porodica i svi hrvati ..pa valjda ljudi znaju šta su..MrBega wrote:U Bosni nema Hrvata,Srba i Muslimana, imaju Bosanci, pa onda mogu biti sta hoce.Srbi su u Srbiji, Hrvati su u Hrvatskoj.Tačka.Velika Tačka.
- MrBega
#197 Re: Kraj entiteta?
Nacional detektor opet radi, ako ima muslimansko ime automatski sam Bosnjak, nisam, rekoh, Bosanac, a jest, tvoj problem je tvoj problem
-
LaBomba
#198 Re: Kraj entiteta?
shell wrote:to je realnost ,kao i to da srba u federaciji nema tako nema hrvata i bošnjaka u rs ,to nam je politika servirala ,dobili smo što smo tražili ..nažalostLaBomba wrote:shell wrote:meni samo nije jasno zašto bi se ja kao hrvat zalagao za ukidanje rs-a kada tamo ne živi ni 3 % hrvata i možda 6-7 % bošnjaka,sad da mi je drago zbog toga nije ali što je bilo bilo....
moj prijedlog
1 nivo vlasti BIH
3 nivo opštine
4 mjesne zajednice
Slusaj ta prica o "realnom stanju" je davno izlizana po forumima, i nama Bosnjacima to nikada nece biti prihvatljivo, niti smo mi ista od toga trazili, tako da je svaka diskusija s te polazne tacke propala. Dzaba se trudis.
-
amko76
#199 Re: Kraj entiteta?
Kojim sad nama Bošnjacima, zar nismo Bosanci 
- MrBega
#200 Re: Kraj entiteta?
Ne,LaBomba je Bosnjak,ja sam Bosanacamko76 wrote:Kojim sad nama Bošnjacima, zar nismo Bosanci