Pa, u pravu su kada pominju muslimane u Francuskoj, jer tamo ih ima nekih "tričavih" 5-6 miliona, ali nisu u pravu kada kažu da se EU ne boji tih ljudi. Zašto? Prvo treba da se utvrdi na osnovu ČEGA ili na osnovu KOJEG PRAVA su Srbi (pored prava na genocid) iz ničega stvorili svoju "republiku" na prostoru suverene države Bosne i Hercegovine? Na osnovu njihovog pogrešnog tumačenja PRAVA NA SAMOOPREDJELJENJE NARODA (koje je puno komplikovanija stvar nego što su oni sposobni da shvate). U Francuskoj tih 5-6 miliona ljudi žive u vrsti geta tj. na kompaktnoj teritoriji. S obzirom da su poprilično marginalizovana grupa stanovnika (naravno različitog etničkog porijekla, ali sa zajedničkim imeniteljima poput VJERE, boje kože, socijalnog statusa,...) postoje mnoge naznake da se pod određenim vanjskim ili unutrašnjim "poticajima" ta grupa ljudi odredi kao zasebna NACIJA na jugu Francuske... Eh sad, ne treba biti previše maštovit pa zaključiti da bi takav "poticaj" mogao upravo stići iz srpskog "primjera" kako se treba rješavati nacionalno pitanje van svoje matične države... Mnogi stručnjaci se dobro zamisliše oko ovog "fenomena", pogotovo nakon onih masovnih nereda u getu...dallton wrote:Vas dvojica obarate rekorde u nerazmisljanju na sto metara (doduse sarajevcac ti si vec presao u maraton).Sarajevcac wrote:Potpuno si u pravu. Postoji vec muslimanska narko drzava Kosovo, postoji muslimanska drzava u Albaniji, samo u Njemackoj, Francuskoj; Britaniji...zivi par puta vise muslimana nego sto ih ima u BiH i sad da se Evropa boji nove muslimanske drzave u BiH.osa wrote: ma ne boji se europa ni muslimana, ni budista ni kršćana, europa samo ne voli praviti presedane ako baš ne mora (a na kosovu je morala, jer rješenja nije bilo), jedino što europa ne želi je nestabilnost, koja proizvodi izbjeglice, veće premije osiguranja i podiže troškove poslovanja a smanjuje tržište. glupa je teorija da svijet ne želi muslimansku državu u europi, zbog čega, pa albanija je većinski muslimanska, kosovo, pa i u BiH su muslimani većina, trebamo li spominjati tursku. svijet će trpjeti ovakvu BiH kao što je trpio i problem kosova do neke granice, kad više ne budu mogli ili htjeli trpjeti, donijet će oni odluke koje se možda neće svidjeti nekim u BiH, a možda niti ikome, pitanje je samo praga tolerancije međunarodne zajednice. a to je već dodikova igra.
jedno je par miliona muslimana emigranata koji nemaju nikakav utecaj u vecinski francuskom ili njemackom drustvu, a sasvim nesto drugo par miliona muslimana u Bih ili Kosovu koji su vecina i upravljaju.
KRAJ BIH JE BLIZU?
- Real Khan
#76 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?
-
dalinton
#77 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?
Prije će dobiti poticaj od kosovskog primjera nego od srpskog. RS postoji već 13 godina kao međunarodno priznat entitet, bolje ti je da maštaš od dnevnim pitanjima nego da svaki dan svršavaš na pomisao da bi neko nekad nekako mogao ukinuti RS. Glupa ti je priča... i dosadna... Takvi ekstremisti poput tebe (na sve tri strane) su izgubili rat. Gotovo je ! Prihvati to ili pušku u ruke. Beskorisan i smiješan si ovdje na forumu.Real Khan wrote:Eh sad, ne treba biti previše maštovit pa zaključiti da bi takav "poticaj" mogao upravo stići iz srpskog "primjera" kako se treba rješavati nacionalno pitanje van svoje matične države... Mnogi stručnjaci se dobro zamisliše oko ovog "fenomena", pogotovo nakon onih masovnih nereda u getu...
-
dallton
#78 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?
dalinton wrote:Prije će dobiti poticaj od kosovskog primjera nego od srpskog. RS postoji već 13 godina kao međunarodno priznat entitet, bolje ti je da maštaš od dnevnim pitanjima nego da svaki dan svršavaš na pomisao da bi neko nekad nekako mogao ukinuti RS. Glupa ti je priča... i dosadna... Takvi ekstremisti poput tebe (na sve tri strane) su izgubili rat. Gotovo je ! Prihvati to ili pušku u ruke. Beskorisan i smiješan si ovdje na forumu.Real Khan wrote:Eh sad, ne treba biti previše maštovit pa zaključiti da bi takav "poticaj" mogao upravo stići iz srpskog "primjera" kako se treba rješavati nacionalno pitanje van svoje matične države... Mnogi stručnjaci se dobro zamisliše oko ovog "fenomena", pogotovo nakon onih masovnih nereda u getu...
Umjesto medjunarodno priznat bolje je reci medjunarodno poznat - po genocidu
Last edited by dallton on 12/09/2008 15:33, edited 1 time in total.
- Real Khan
#79 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?
dalinton wrote:Prije će dobiti poticaj od kosovskog primjera nego od srpskog. RS postoji već 13 godina kao međunarodno priznat entitet, bolje ti je da maštaš od dnevnim pitanjima nego da svaki dan svršavaš na pomisao da bi neko nekad nekako mogao ukinuti RS. Glupa ti je priča... i dosadna... Takvi ekstremisti poput tebe (na sve tri strane) su izgubili rat. Gotovo je ! Prihvati to ili pušku u ruke. Beskorisan i smiješan si ovdje na forumu.Real Khan wrote:Eh sad, ne treba biti previše maštovit pa zaključiti da bi takav "poticaj" mogao upravo stići iz srpskog "primjera" kako se treba rješavati nacionalno pitanje van svoje matične države... Mnogi stručnjaci se dobro zamisliše oko ovog "fenomena", pogotovo nakon onih masovnih nereda u getu...
P.S. Drago mi je da si već počeo koristiti moje fraze tipa "svršavaš po forumu" i sl. Nadam se da ćeš uskoro preuzeti i one pametnije stvari o kojima stalno pišem... Ja to ipak vidim kao ohrabrujući napredak sa tvoje strane. Samo naprijed i ne slušaj onog @sarajevcac-a
-
dallton
#80 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?
Ma real malo si ga izbacio iz takta - konstantno ponavljas cinjeniceReal Khan wrote:dalinton wrote:Prije će dobiti poticaj od kosovskog primjera nego od srpskog. RS postoji već 13 godina kao međunarodno priznat entitet, bolje ti je da maštaš od dnevnim pitanjima nego da svaki dan svršavaš na pomisao da bi neko nekad nekako mogao ukinuti RS. Glupa ti je priča... i dosadna... Takvi ekstremisti poput tebe (na sve tri strane) su izgubili rat. Gotovo je ! Prihvati to ili pušku u ruke. Beskorisan i smiješan si ovdje na forumu.Real Khan wrote:Eh sad, ne treba biti previše maštovit pa zaključiti da bi takav "poticaj" mogao upravo stići iz srpskog "primjera" kako se treba rješavati nacionalno pitanje van svoje matične države... Mnogi stručnjaci se dobro zamisliše oko ovog "fenomena", pogotovo nakon onih masovnih nereda u getu...Jesi li to ljut mame ti? Je li ti to mene tjeraš sa sarajevskog foruma? Znaš, nisu me ni tvoji četnici mogli istjerati iz Sarajeva granatama, a kamoli ti da uspiješ svojim politikantskim nebulozama... Zamisli koliko bih propustio zabave ne čitajući tvoje (po)četničke poruke... Ne bih to propustio, nema tih para
![]()
P.S. Drago mi je da si već počeo koristiti moje fraze tipa "svršavaš po forumu" i sl. Nadam se da ćeš uskoro preuzeti i one pametnije stvari o kojima stalno pišem... Ja to ipak vidim kao ohrabrujući napredak sa tvoje strane. Samo naprijed i ne slušaj onog @sarajevcac-aKad me već ne možeš pobijediti, onda mi se pridruži
- Banksy
#81 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?
dalinton wrote: RS postoji već 13 godina kao međunarodno priznat entitet
-
Martian_Kyo
#82 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?
e da će bar kraj, pa da možemo počet da živimo....
ali kraj ni blizu.
Klackat ćemo se mi ovako još par decenija.
Cupkat ispred ulaza u EU kao zalizani šanerčići što zimi cupkaju ispred Bičakčića.
I natezat se oko gluposti bar jos koji vijek ili dva.
Znam da će ovo zvučat ne patriotski, ali ...
eeee da je kraj bar blizu.
ali kraj ni blizu.
Cupkat ispred ulaza u EU kao zalizani šanerčići što zimi cupkaju ispred Bičakčića.
- Real Khan
#83 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?
U pravu si! A ja levat navro po istini (baš je surova i dosadna, jebala majkudallton wrote: Ma real malo si ga izbacio iz takta - konstantno ponavljas cinjenice
-
dallton
#84 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?
Imam prijedlog: umjesto da govorimo o raspadu BiH mislim da bi bilo blize realnosti da govorimo o raspadu PC-a? Za Bih znamo sigurno da se nece raspasti, a za njene administrativne jedinice bogami nista se ne zna.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#85 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?
Real Khan wrote:dalinton wrote:Prije će dobiti poticaj od kosovskog primjera nego od srpskog. RS postoji već 13 godina kao međunarodno priznat entitet, bolje ti je da maštaš od dnevnim pitanjima nego da svaki dan svršavaš na pomisao da bi neko nekad nekako mogao ukinuti RS. Glupa ti je priča... i dosadna... Takvi ekstremisti poput tebe (na sve tri strane) su izgubili rat. Gotovo je ! Prihvati to ili pušku u ruke. Beskorisan i smiješan si ovdje na forumu.Real Khan wrote:Eh sad, ne treba biti previše maštovit pa zaključiti da bi takav "poticaj" mogao upravo stići iz srpskog "primjera" kako se treba rješavati nacionalno pitanje van svoje matične države... Mnogi stručnjaci se dobro zamisliše oko ovog "fenomena", pogotovo nakon onih masovnih nereda u getu...Jesi li to ljut mame ti? Je li ti to mene tjeraš sa sarajevskog foruma? Znaš, nisu me ni tvoji četnici mogli istjerati iz Sarajeva granatama, a kamoli ti da uspiješ svojim politikantskim nebulozama... Zamisli koliko bih propustio zabave ne čitajući tvoje (po)četničke poruke... Ne bih to propustio, nema tih para
![]()
P.S. Drago mi je da si već počeo koristiti moje fraze tipa "svršavaš po forumu" i sl. Nadam se da ćeš uskoro preuzeti i one pametnije stvari o kojima stalno pišem... Ja to ipak vidim kao ohrabrujući napredak sa tvoje strane. Samo naprijed i ne slušaj onog @sarajevcac-aKad me već ne možeš pobijediti, onda mi se pridruži
@Real Vs @Dalinton..........@Real : Game,Set,Match
-
dallton
#86 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?
A ponosne tradicijeBanksy wrote:dalinton wrote: RS postoji već 13 godina kao međunarodno priznat entitet
- Real Khan
#87 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?
Martian_Kyo wrote:e da će bar kraj, pa da možemo počet da živimo....
ali kraj ni blizu.
@marsovac, ne kloni duhom, HAHE ti (nane ti)
- Lincoln-Burrows
#88 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?
Ništa ne brini nije antipatriotski, ja sam da seMartian_Kyo wrote:e da će bar kraj, pa da možemo počet da živimo....
ali kraj ni blizu.
krene naprijed pa čak i na svoju štetu u startu, zbog
radi toga da mi kasnije bude bolje.
I dobro kažeš mnogi koji bi i htjeli prisiljeni su
cupkati u mjestu jer jedni ne žele ustupiti drugima ni pedlja ni
prava na bilo što.
I kada dođe do ravnopravnosti i poštivanja tada
će prestati postojati ovakva tema.
A do tada ćemo cupkati
- Machiavelli
#89 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?
evo kao štivo mislim da će većina vas forumaša naći zanimljivim neke tekstove sa ovog linka, ja jesam, može se pročitati dosta onog što ustvari jebe naše kokoši u BiH. Pa da vidimo tko to i kako sve gonja naše koke po avliji. Pa onda da nastavimo diskusiju na ovom dijelu foruma. Isto tako isključite emocije, jer onda ispadate smiješni. Hvala
http://republikabih.net/
http://republikabih.net/
-
san darius
#90 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?
realno je ocekivati da ce se svaka drzava raspasti ili preoblikovati. kad-tad.
san darius
san darius
-
dallton
#91 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?
Na moje opste iznenadjenje, tihic je konacno dao gotovo inteligentnu izjavu - ima se utisak da covjek ni poslije 13 godina nije procitao niti mu je neko pojasnio kakve sve neslucene mogucnost Dejton daje. Izgleda da je tek sada nakon zadnje americke posjete dobio informacije.
Dobro si se sjetio - hajdmo sad traziti Dejton do balcaka!Bez pune implementacije Dejtona nema ni RS
"Ne može se stalno pozivati na Dejtonski sporazum, čak prijetiti secesijom, a ignorirati obaveze istog tog sporazuma", kazao je Tihić...
12.09.2008. 15:48
Na poziv Ambasade Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, predsjednik SDA Sulejman Tihić danas je ambasadorima zemalja Evropske unije govorio o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, saopćeno je iz SDA.
Predsjednik SDA se fokusirao na ispunjavanje obaveza BiH preuzetim potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, budućem angažmanu Ureda visokog predstavnika, ustavnoj reformni i popisu stanovništva.
- Nedovoljni kapaciteti i nadležnosti državnih institucija BiH i nespremnost domaćih političkih snaga da postižu dogovore i prave kompromise u interesu države i građana glavni su razlog sadašnjeg stanja u BiH. U tom kontekstu, ustavna reforma je neophodna i ključ je svih budućih reformi u našoj zemlji, kazao je Tihić.
Aprilski amandmani bili su historijska šansa za BiH. Posebno zato što su bili rezultat dogovora i kompromisa domaćih političara. Njihovim rušenjem srušena je i atmosfera intenzivne komunikacije bh. političkih subjekata i postizanja dogovora u interesu građana.
Tihić je također podsjetio da su Venecijanska komisija i Vijeće Evrope potvrdili da su diskriminatorske odredbe Ustava BiH kojima je građanima BiH – pripadnicima nacionalnih manjina onemogućen izbor u Predsjedništvo i Dom naroda državnog parlamenta. Pored toga, postojeće državne institucije nemaju ni kapacitet ni nadležnosti da ispunjavaju obaveze naše zemlje na putu u evroatlantske integracije. Zato je ustavna reforma neophodna.
Dejtonski mirovni sporazum je međunarodni ugovor i mora se provoditi u cjelini. Ni nakon 13 godina od potpisivanja, Dejtonski sporazum nije proveden u cjelini jer nije implementiran Aneks IV, član III, 5b, koji obavezuje na definiranje dodatnih nadležnosti države, kao ni član XII2 kojim je propisano da u roku od šest mjeseci mora biti izvršeno usklađivanje entitetskih ustava s Ustavom BiH.
Aneks VI – Sporazum o ljudskim pravima također nije u cijelosti implementiran, nije osigurana konstitutivnost naroda na cijelom području BiH, niti je izvršeno objedinjavanje institucije ombudsmana.
Nije proveden ni Sporazum o izbjeglim i raseljenim osobama jer im je nepokretna imovina fizički vraćena, ali nije izvršena obaveza kompenzacije imovine, bez čega nema ni povratka prognanika u prijeratne domove.
Aneks VIII – Sporazum o Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika nije proveden, kao što uopće nije proveden Sporazum o javnim korporacijama jer nema državnih korporacija koje bi bile okosnica ekonomske integracije i razvoja zemlje.
Dakle, ne može se samo insistirati na opstanku entiteta Republika Srpska, stalno se pozivajući na Dejtonski sporazum, čak prijetiti secesijom, a ignorirati sve ove segmente i obaveze istog tog sporazuma. Bez potpune implementacije 'Dejtona', ne može opstati ni Republika Srpska!
Kada je Skupština Republike BiH razmatrala i usvojila Dejtonski sporazum, zaključeno je da će, ukoliko on ne bude proveden u potpunosti, biti vraćen Ustav Republike Bosne i Hercegovine.
Tihić je također ponovio stav SDA da Ured visokog predstavnika ne može biti zatvoren dok ne osigura potpunu implementaciju Dejtonskog sporazuma i dok se ovlasti OHR-a ne prenesu na institucije BiH.
Šef Delegacije Evropske komisije ambasador Kurkulas istakao je važnost i neophodnost provođenja popisa stanovništva, ali je pojasnio da za Evropsku komisiju nisu bitni podaci o etničkoj, religijskoj i jezičkoj pripadnosti bh. građana.
SDA podržava popis stanovništva, ali smatramo da bi u ovom trenutku i okolnostima izjašnjavanje građana o tim pitanjima samo dodatno zakompliciralo stanje, kazao je predsjednik SDA, saopćeno je iz te stranke.
-
dalinton
#92 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?
Možeš ti te tvoje ektremističke fraze ponavljati unedogled, samo mi nije jasno koja je svrha ? Da ti ovih par poput tebe govore: svaka čast,Real Khan wrote:Jesi li to ljut mame ti? Je li ti to mene tjeraš sa sarajevskog foruma? Znaš, nisu me ni tvoji četnici mogli istjerati iz Sarajeva granatama, a kamoli ti da uspiješ svojim politikantskim nebulozama... Zamisli koliko bih propustio zabave ne čitajući tvoje (po)četničke poruke... Ne bih to propustio, nema tih para
![]()
Tvoja proročanstva i analize opovrgava stanje na terenu. Ako ti ne odgovara ova država i njen Ustav možeš slobodno preko Drine, Une ili Save sa sve svojom saksijom zemlje.
Nama noramlnim bi bilo daleko lakše kad bi ekstremi sa sve tri strane napustili ovu lijepu zemlju.
Last edited by dalinton on 12/09/2008 17:17, edited 1 time in total.
-
dallton
#93 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?
Nista puska - samo podrske Dejtonu i to do kraja!

-
dallton
#94 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?
A ti si kao pobjednik a uz to si i normalan ?Možeš ti te tvoje ektremističke fraze ponavljati unedogled, samo mi nije jasno koja je svrha ? Da ti ovih par poput tebe govore: svaka čast,, tako je itd. Ako ti treba takav vid pažnje onda razumijem ali ti si druže guditnik. Svoje stavove možeš ostvariti samo puškom zato ti je pametnije da skupiš ovih par ekstremista poput tebe i radite nešto konkretno.
Tvoja proročanstva i analize opovrgava stanje na terenu. Ako ti ne odgovara ova država i njen Ustav možeš slobodno preko Drine, Une ili Save sa sve svojom saksijom zemlje.
Nama noramlnim bi bilo daleko lakše kad bi ekstremi sa sve tri strane napustili ovu lijepu zemlju.
-
Vedoni
#95 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?
Ekstremizam je malo zeznuta rijec. Recimo ako na jednu stranu imas ljude koji kroz ekonomsku i legalisticku terminologiju zele da proguraju ratne ciljeve R.Karadzica, koje da bi ostvarili su pogubili 100.000 ljudi, i na drugu stranu imas ljude koji ekstremno pokusavaju da to sprijece. Dakle, ekstremizam je dobar ili los, ovisno o sistemu vrijednosti kojim se vladas.dalinton wrote:Možeš ti te tvoje ektremističke fraze ponavljati unedogled, samo mi nije jasno koja je svrha ? Da ti ovih par poput tebe govore: svaka čast,Real Khan wrote:Jesi li to ljut mame ti? Je li ti to mene tjeraš sa sarajevskog foruma? Znaš, nisu me ni tvoji četnici mogli istjerati iz Sarajeva granatama, a kamoli ti da uspiješ svojim politikantskim nebulozama... Zamisli koliko bih propustio zabave ne čitajući tvoje (po)četničke poruke... Ne bih to propustio, nema tih para
![]()
, tako je itd. Ako ti treba takav vid pažnje onda razumijem ali ti si druže guditnik. Svoje stavove možeš ostvariti samo puškom zato ti je pametnije da skupiš ovih par ekstremista poput tebe i radite nešto konkretno.
-
bajadera82
#96 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?
uhhh jel se to svadjate? nema konsenzusa??
evo kako ja gledam na sve ovo: prvo sam bila uvjerena da se entiteti moraju ukidati jer je jedan entitet nastao kroz etnicko ciscenje. ipak sam shvatila da je ukidanje RSa iluzija. RS je realnost i moramo je prihvatiti. ovdje se radi o politici a ne o moralu. ni jedna grupacija ne moze probiti svoje interese do kraja, mozemo samo raditi na kompromisu. zelimo jaku BiH, moramo je onda prvo prihvatiti ovakvu kakva jeste i raditi na stvarima o kojima se mozemo dogovoriti. Bosnjaci sto vise budu trazili ukidanje RS, Srbi iz RS ce sve vise htijeti da se odcjepe. Znaci to ne vodi nigdje.. Mozemo u EU i sa entitetima. Ili?
evo kako ja gledam na sve ovo: prvo sam bila uvjerena da se entiteti moraju ukidati jer je jedan entitet nastao kroz etnicko ciscenje. ipak sam shvatila da je ukidanje RSa iluzija. RS je realnost i moramo je prihvatiti. ovdje se radi o politici a ne o moralu. ni jedna grupacija ne moze probiti svoje interese do kraja, mozemo samo raditi na kompromisu. zelimo jaku BiH, moramo je onda prvo prihvatiti ovakvu kakva jeste i raditi na stvarima o kojima se mozemo dogovoriti. Bosnjaci sto vise budu trazili ukidanje RS, Srbi iz RS ce sve vise htijeti da se odcjepe. Znaci to ne vodi nigdje.. Mozemo u EU i sa entitetima. Ili?
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#97 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?
dalinton wrote:Možeš ti te tvoje ektremističke fraze ponavljati unedogled, samo mi nije jasno koja je svrha ? Da ti ovih par poput tebe govore: svaka čast,Real Khan wrote:Jesi li to ljut mame ti? Je li ti to mene tjeraš sa sarajevskog foruma? Znaš, nisu me ni tvoji četnici mogli istjerati iz Sarajeva granatama, a kamoli ti da uspiješ svojim politikantskim nebulozama... Zamisli koliko bih propustio zabave ne čitajući tvoje (po)četničke poruke... Ne bih to propustio, nema tih para
![]()
, tako je itd. Ako ti treba takav vid pažnje onda razumijem ali ti si druže guditnik. Svoje stavove možeš ostvariti samo puškom zato ti je pametnije da skupiš ovih par ekstremista poput tebe i radite nešto konkretno.
ovo me podsjeti na ranije negodovanje Dalintona naseg i njegovih poskocica
Postao/la pici dana 28/08/2008 22:42
dalinton je napisao/la:
pici je napisao/la:
eve jos milioniti put je pici srbomrzac kad takav epitaf dobijem od takvih kao ti ,onda sam na pravom putu i drago mi je
Ako zanemarimo to što ti ne vjerujem da se ti jako sikiraš kako će biti ljudima u RS... Koji pravi put spominješ ? Ti da iz SA objašnjavaš ljudima u RS kakva im je vlast ? Umjesto što stvaraš kontrefekat, ti i tebi slični, pustite ljudima da sami skontaju za koga i kakvu vlast glasaju.
kakav kontraefekat jadan ne bio jel to citanjem Sa-x foruma ja rusim Dodu a ti ga vazdizes ja samo ono sto ti stavis bijelo i dokumentujes,ja stavim crno i dokumentujem i ispadne kako treba "SIVO" (ista stvar u pederaciji) ....eve necu vala stavit ni tocku-tacku ako time ugrozavam misljenje u rs-u i Dodin opstanak na vlasti. eto toliko od mene ......sretna prezentacija i pozz od picija
Dalinton stari frulaš SA-X foruma
-
dallton
#98 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?
U pravu si - idemo na potpunu provedbu Dejtona, pa onda u Evropu. Znaci sa dva entiteta - entitet 1 i entitet 2.bajadera82 wrote:uhhh jel se to svadjate? nema konsenzusa??
- MuaDib
#99 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?
Ovakav naziv teme je u najmanju ruku smiješan. Bosna i Hercegovina je kao država neupitna, bez obzira na njenu ustavnu strukturu. Bosna i Hercegovina po Daytonu je i dalje unitarna država, sa specifičnom unutrašnjom strukturom. Današnja BiH nije nasljednik SRBiH iz SFRJ, kako to voli kazati Mile Laktaški, već je nasljednik RBiH, koja se odvojila od SFRJ. Srbiji ne pada napamet projekat prisjedinjenje RS, prvo zbog svog odnosa prema Kosovu("borbe za Kosovo"), a drugo zbog svog evropskog puta. A istini na volju ona više nema snagu kao 1990. godine, da bilo sta uradi. Što se tiće hrvatske politike u BiH, ona nema ni potporu RKC, a kamoli RH i samog hrvatskog puka u BiH, da pravi Herceg-Bosnu ili treći entitet, osim u par zapadnohercegovačkih općina.
BiH je potpisala SSP sa EU i ona se mora okrenuti evropskim intengracijama. Za taj proces potrebne su joj jače državne institucija i dobra koordinacija sa nižim nivoima vlasti. Zbog toga slijede neminovne Ustavne promjene, u pravcu jačanja državnih institucija i nadležnosti, otklanjanja diskriminacije, verfikacije Distrikta Brčko i stvaranja uslova za lakše provođenje reformi. To znači da RS, DB i FBiH još uvijek ostaju ustavni dijelovi zemlje, s tim da će dosta nadležnosti morati prenjeti na državni nivo, htjeli to ili ne. Kako bude tekao proces evropskih intengracija, u drugoj fazi procesa ustavne reforme, raditi će se na jačanju lokalne samouprave. A zatim predpostavljam slijediti reforma srednjeg nivoa vlasti, u kome će se ukinuti entiteti a uspostaviti provincije s jasno definisanim nadležnostima. Ja mislim da prošlogodišnji prijedlog kantonizacije od Socijalističke partije Petra Đokića, prikazan dolje ima najviše šansi.

Predloženi kantoni su:
Unsko-Krajiški sa sjedištem u Bihaću;
Krajiško-Vrbaski sa sjedištem u Banja Luci;
Bosansko-Posavski sa sjedištem u Tuzli;
Sembersko-Podrinjski sa sjedištem u Bijeljini;
Srednje-Bosanski sa sa sjedištem Glavnom gradu Sarajevu (u granicama iz 1991. godine);
Hercegovačko-Neretvanski sa sjedištem u Mostaru; i
Zahumsko-Hercegovački sa sjedištem u Trebinju.
U njima bi egzistirale općine, a sjedišta kantona bi imala status grada, ovako koncipirani kantoni imaju i ekonomsko uporište, a što se tiće nadležnosti, bile bi nesto između kantona i entiteta ( o tome u drugom postu). Na ovakav ili sličan način će BiH sigurno biti uređena i reformirana i ući kao rasterećena država u EU.
Nažalost, mislim da se bolje rješenje neće moći postići. Ali bolje ovako nesta slično, nego ovo sad.
BiH je potpisala SSP sa EU i ona se mora okrenuti evropskim intengracijama. Za taj proces potrebne su joj jače državne institucija i dobra koordinacija sa nižim nivoima vlasti. Zbog toga slijede neminovne Ustavne promjene, u pravcu jačanja državnih institucija i nadležnosti, otklanjanja diskriminacije, verfikacije Distrikta Brčko i stvaranja uslova za lakše provođenje reformi. To znači da RS, DB i FBiH još uvijek ostaju ustavni dijelovi zemlje, s tim da će dosta nadležnosti morati prenjeti na državni nivo, htjeli to ili ne. Kako bude tekao proces evropskih intengracija, u drugoj fazi procesa ustavne reforme, raditi će se na jačanju lokalne samouprave. A zatim predpostavljam slijediti reforma srednjeg nivoa vlasti, u kome će se ukinuti entiteti a uspostaviti provincije s jasno definisanim nadležnostima. Ja mislim da prošlogodišnji prijedlog kantonizacije od Socijalističke partije Petra Đokića, prikazan dolje ima najviše šansi.

Predloženi kantoni su:
Unsko-Krajiški sa sjedištem u Bihaću;
Krajiško-Vrbaski sa sjedištem u Banja Luci;
Bosansko-Posavski sa sjedištem u Tuzli;
Sembersko-Podrinjski sa sjedištem u Bijeljini;
Srednje-Bosanski sa sa sjedištem Glavnom gradu Sarajevu (u granicama iz 1991. godine);
Hercegovačko-Neretvanski sa sjedištem u Mostaru; i
Zahumsko-Hercegovački sa sjedištem u Trebinju.
U njima bi egzistirale općine, a sjedišta kantona bi imala status grada, ovako koncipirani kantoni imaju i ekonomsko uporište, a što se tiće nadležnosti, bile bi nesto između kantona i entiteta ( o tome u drugom postu). Na ovakav ili sličan način će BiH sigurno biti uređena i reformirana i ući kao rasterećena država u EU.
Nažalost, mislim da se bolje rješenje neće moći postići. Ali bolje ovako nesta slično, nego ovo sad.
-
dalinton
#100 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?
Petar Đokić ?
Je li tebi dobro ?
Stvarno mi nije jasno gdje si našao tu mapu i šta ćeš sa njom.
E svašta ću ovdje pročitati...Petar Đokić, predsjednik SP, kaže da će njegova stranka uskoro zauzeti stav o ustavnim promjenama u BiH, te da je u toku izrada platforme, koja će predstavljati korektan pristup SP ovom pitanju.
- Nikada Ustav nismo shvatali kao proizvod želja, nego izraz realnih mogućnosti u kojima se nalazi BiH i u kojima žive građani ove države. U BiH, 13 godina nakon rata imamo vidan osjećaj podijeljenosti, koga karakterišu svi dosadašnji izbori, kada se gleda način glasanja i ko za koga glasa, što ide u prilog činjenici da u BiH trajnu kategoriju predstavljaju dejtonske strukture, a to su entiteti - rekao je Đokić.
SP smatra da treba poboljšavati one dijelove Ustava koji će državu BiH napraviti efikasnijom u korist svojih građana.
- Pravo na otcjepljenje u ustavnoj teorije je prirodno i nepotrošivo pravo svakog konstitutivnog naroda i takvo pravo u sebi treba da ima i Ustav BiH, kao i ustavi entiteta - istakao je Đokić