KRAJ BIH JE BLIZU?

Post Reply
MuaDib

#101 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?

Post by MuaDib »

dalinton wrote:Petar Đokić ? :-D Je li tebi dobro ?
Petar Đokić, predsjednik SP, kaže da će njegova stranka uskoro zauzeti stav o ustavnim promjenama u BiH, te da je u toku izrada platforme, koja će predstavljati korektan pristup SP ovom pitanju.

- Nikada Ustav nismo shvatali kao proizvod želja, nego izraz realnih mogućnosti u kojima se nalazi BiH i u kojima žive građani ove države. U BiH, 13 godina nakon rata imamo vidan osjećaj podijeljenosti, koga karakterišu svi dosadašnji izbori, kada se gleda način glasanja i ko za koga glasa, što ide u prilog činjenici da u BiH trajnu kategoriju predstavljaju dejtonske strukture, a to su entiteti - rekao je Đokić.

SP smatra da treba poboljšavati one dijelove Ustava koji će državu BiH napraviti efikasnijom u korist svojih građana.

- Pravo na otcjepljenje u ustavnoj teorije je prirodno i nepotrošivo pravo svakog konstitutivnog naroda i takvo pravo u sebi treba da ima i Ustav BiH, kao i ustavi entiteta - istakao je Đokić
E svašta ću ovdje pročitati... :lol:
Dobro se sječam da je SP prošle godine odaslao ovaj prijedlog u javnost, nakon čaga je uzburkao javnost u RS.
A ova nova priča je vjerovatno zbog izbora ili zbog koalicionog odnosa sa SNSD. 8)
dalinton

#102 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?

Post by dalinton »

MuaDib wrote:Dobro se sječam da je SP prošle godine odaslao ovaj prijedlog u javnost, nakon čaga je uzburkao javnost u RS.
A ova nova priča je vjerovatno zbog izbora ili zbog koalicionog odnosa sa SNSD. 8)
Ajd ne laži. Kad bi znao kakvu si glupost izvalio bila bi te sramota. SP je ovdašnja verzija Socijalističke Partije Srbije ili ti ga Đokić = mali Dačić. Nemaš pojma.
nezavisni

#103 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?

Post by nezavisni »

Mene zanima odakle probosanski orijentisanim gradjanima BiH bilo kakav optimizam kada je u pitanju RS!? RS svakim danom sve vise ucvrscuje svoju drzavnost nama pred ocima, a mi i dalje mislimo kako su to samo neke Dodikove ludorije. Sta to FBiH i RS imaju zajednicko? Vojsku (smijesno), vanjske poslove (to ionako dolazi zadnje na red), vanjsku trgovinu (uveliko se koriste zaobilaznice), policiju (nemamo), korporacije (RTRS je samostalna, zeljeznice su najmanji problem, elektroprenos se upravo razdvaja...), monetarnu politiku (ovo je najvaznije, ali je nedavno vec pusten probni balon vezano za uvodjenje Eura. Kada se jednog dana odluce da stvarno i uvedu Euro, to ce biti definitivni kraj), carinsku politiku (ozbiljno pitanje, otprilike kao i valuta), sport (irelevanto)... RS ima teritoriju, i sto je jos vaznije skoro etnicki cistu teritoriju. Politicari iz RS opstruiraju bilo kakav napredak na drzavnom nivou. Ustavne reforme zagovaraju, ali otprilike takve da one ne umanje sadasnje ovlasti RS-a, a da pri tome dobiju bilo kakvu osnovu za formalno otcijepljenje.
I da, RS vjerovatno nema nikakve sanse da u neko dogledno vrijeme bude medjunarodno priznata, ali to ne znaci da ne moze samostalno funkcionisati.

Ja jednostavno nemam nikakvih argumenata da budem optimista.
zavrzlama

#104 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?

Post by zavrzlama »

Današnja BiH nije nasljednik SRBiH iz SFRJ, kako to voli kazati Mile Laktaški, već je nasljednik RBiH, koja se odvojila od SFRJ. Srbiji ne pada napamet projekat prisjedinjenje RS, prvo zbog svog odnosa prema Kosovu("borbe za Kosovo"), a drugo zbog svog evropskog puta.
@muadib....

Velikosrpska politika je zasnovana i funkcionise samo sa jednim ciljem"TERITORIJA"njih uopste ne interesuje Kosovo...interesuje ali bez i jednog Albanca na Kosovu...a posto je 2 miliona Albanaca dole, njih Kosovo vise ne interesuje..interesuje samo radi popravljanja pozicije jedinog preostalog ratnog plijena a to je manji entitet u BIH..itekako se oni interesuju za pripajanje tog entiteta Srbiji..Dodik prica ovo sto prica bas iz razloga sto je ucijenjen i sto mora da radi po diktatu velikosrpskih ideologa iz Srbije...o kakvom evropskom putu ti govoris..pa Srbija da zeli toliko EU oni bi davno pohvatali sve optuzene za ratne zlocine i pokazali srbima u BIH gdje im je rodjena drzava i uspostavili sa BIH normalne i fer odnose..to sto ti pises je naivnost cista..srbijun nista ne kosta disolucija BIH i huskanje BIH srba na neposlusnost sopstvenoj drzavi...ako se izgubila RSK i seoba srba iz Hrvatske,odvajanje CG,gubitak Kosova...sto bi velikosrbima bio izuzetak BIH i huskanje BIH srba protiv BIH...oni to rade i radice sve dotle dok ne izazovu rat u BIH...a tad ce biti sve drugacje..Srbijansko zaklinjanje u EU je samo bacanje prasine u oci MZ da pomisle kako je Srbija raskrstila sa prosloscu..ne... oni samo mijenjaju strategiju a mi u BIH osjecamo po Dodiku sta je cilj te strategije..
united bosnae

#105 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?

Post by united bosnae »

Sarajevcac wrote: Potpuno si u pravu. Postoji vec muslimanska narko drzava Kosovo, postoji muslimanska drzava u Albaniji, samo u Njemackoj, Francuskoj; Britaniji...zivi par puta vise muslimana nego sto ih ima u BiH i sad da se Evropa boji nove muslimanske drzave u BiH.
Moze li bez "boldiranih" epiteta, koji u konacnici nisu ni tacni a i uvrijedljivi su.
lopta

#106 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?

Post by lopta »

arbosan wrote:Dakle, ako se odcijepi
Ama nema ''ako'', ne moze se odcijepiti i gotovo. Zar postoji neko ko jos uvijek vjeruje u to.

Moze se pokusati samo silom, a to bi znacilo direktno rusenje ustava, unutrasnja stvar Bosne i Hercegovine i novi rat.
dallton

#107 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?

Post by dallton »

lopta wrote:
arbosan wrote:Dakle, ako se odcijepi
Ama nema ''ako'', ne moze se odcijepiti i gotovo. Zar postoji neko ko jos uvijek vjeruje u to.

Moze se pokusati samo silom, a to bi znacilo direktno rusenje ustava, unutrasnja stvar Bosne i Hercegovine i novi rat.
Tacno tako, daj da prekinemo tu pricu ako se otcjepi - to je samo suplji dzoker i blef. Niti se moze otcijepiti a niti hoce, sad je sve nasa stvar, pc BiH vise nema cime ucjeniti.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#108 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?

Post by pici »

Prosječan stanovnik Bosne i Hercegovine dnevno primi veliku količinu informacija. Najveći dio njih dolazi iz medija. Mnogi medijski stručnjaci i urednici slažu se da većina bosanskohercegovačkih medija, kada je u pitanju politika, često nije na visini profesionalnog zadatka. Mnoge informacije plasirane putem medija ispostave se netačnim.

Za desetak hiljada čitalaca lista Oslobođenje radna sedmica počela je dramatičnom naslovnicom novina.

Faruk Borić, odgovorni urednik Oslobođenja, objašnjava da je naslovnicu zaslužila informacija o navodnom političkom atentatu na premijera Republike Srpske Milorada Dodika. Borić tvrdi da razloga za dramu ima:

«Ja, kao glavni urednik Oslobođenja, smatram da u ovom trenutku, zaista, za Bosnu i Hercegovinu se vodi jedan rat koji jeste političkim sredstvima, naravno, i koji se tiče budućnosti Bosne i Hercegovine kao države.»

Urednici drugih medija ne dijele mišljenje urednika Oslobođenja. Nezavisne novine, koje imaju redakcije u Banja Luci i Sarajevu, nisu se bavile pričom o navodnom političkom atentatu na premijera entiteta Republika Srpska. Odgovorni urednik Dragan Jerinić kaže da je smiješno da se ozbiljni mediji bave pisanjima tabloida:

„Smiješno je što se ozbiljni mediji u Bosni i Hercegovini bave pričama beogradskih tabloida. Nezavisne novine ne bave se ovom pričom, jer je smatramo običnim bacanjem prašine u oči."

Mirza Čubro, novinar iz sarajevske redakcije Nezavisnih novina kaže da se u predizborno vrijeme često pokušava manipulisati medijima:

«Mi smo se već našli u situaciji u kojoj političari danas pričaju o nekim stvarima koje apsolutno nemaju veze sa predstojećim lokalnim izborima. Pričamo o ustavnim promjenama, a u vrijeme kada bi trebali pričati o obnovi infrastrukture, o kvaliteti života, o školstvu, o zdravstvu i tako dalje. Mislim da je to namjerna, svjesna manipulacija. Novinari trebaju biti svjesni toga.»

Najprodavanija i najuticajnija dnevna novina u zemlji je Dnevni Avaz. Urednik Sejad Lučkin kaže da je ekonomska propaganda u medijima često jača od političke:

«Ekonomska propaganda je mnogo prefriganija od političke. Politička se osjeti... ona se da raspoznati.»

Različiti mediji u zemlji često daju drugačiju sliku o istom događaju. Čitaocima i gledaocima teško je razlikovati pravu od lažne informacije. Amela Rebac, predsjednica Udruženja BH novinari, kaže da to udruženje, uprkos potrebi, ipak ne može napraviti mnogo reda u profesionalizmu domaćih novinara:

«Sud časti postoji u našem udruženju, mislim da postoji i u svim ostalim udruženjima.... Znam da postoji i u Vijeću štampe.... u Vijeću za štampu, odnosno tisak.... Međutim, sud ne funkcionira... ne funkcionira zato što nema moć sankcije.»

Predizborna kampanja za lokalne izbore i zvanično kreće za par sedmica, mada su mnogi mišljenja da je ona davno počela. Čitaoce, gledaoce i slušaoce u zemlji tek očekuje kiša predizbornih medijskih haubica. Kako razlikovati prave od lažnih informacija?

«Idealno bi bilo kada bi ljudi imali priliku da se o određenoj priči, o određenoj informaciji informišu iz više različitih izvora, iz više različitih medija i različitog prostora. To bi bilo idealna situacija. Na kraju krajeva, ništa ne treba uzimati za gotovo» - kaže kolega Čubro.

I dok, eto, i sami novinari u Bosni i Hercegovini preporučuju da se pročitane informacije dodatno provjeravaju, internetom kruži jedna navodno japanska izreka: „Ako vjeruješ svemu što pročitaš, vrijeme je da prestaneš čitati" :D :thumbup:
Banksy

#109 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?

Post by Banksy »

MuaDib wrote: Ja mislim da prošlogodišnji prijedlog kantonizacije od Socijalističke partije Petra Đokića, prikazan dolje ima najviše šansi.
Image
Predloženi kantoni su:
Unsko-Krajiški sa sjedištem u Bihaću;
Krajiško-Vrbaski sa sjedištem u Banja Luci;
Bosansko-Posavski sa sjedištem u Tuzli;
Sembersko-Podrinjski sa sjedištem u Bijeljini;
Srednje-Bosanski sa sa sjedištem Glavnom gradu Sarajevu (u granicama iz 1991. godine);
Hercegovačko-Neretvanski sa sjedištem u Mostaru; i
Zahumsko-Hercegovački sa sjedištem u Trebinju.
Đokić :shock: :roll:

Ovo zeleno, crveno i plavo razumijem, pa i ovo svijetlo zeleno :D ... ali šta je ovo žućkasto i lila :D
Banksy

#110 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?

Post by Banksy »

Al što lila :roll:
dallton

#111 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?

Post by dallton »

Taj kanton je planiran za naredni Queer festival i buducu gay zajednicu u BiH. Mozda cak postanu i konstitutivni.
Lincoln-Burrows

#112 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?

Post by Lincoln-Burrows »

Banksy wrote:Al što lila :roll:
Al što žućkasto?
MuaDib

#113 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?

Post by MuaDib »

dalinton wrote:
MuaDib wrote:Dobro se sječam da je SP prošle godine odaslao ovaj prijedlog u javnost, nakon čaga je uzburkao javnost u RS.
Ajd ne laži. Kad bi znao kakvu si glupost izvalio bila bi te sramota. SP je ovdašnja verzija Socijalističke Partije Srbije ili ti ga Đokić = mali Dačić. Nemaš pojma.
Baš me interesuje da li si ikad pročitao ili pogledao intervju s Đokićem. Očito da nisi, jer da jesi začudio bi se njegovim stavovima i lucidnošću kada govori o BiH. SP je daleko najprogresivnija stranka u RS. A i SDP s njima ima jako korektne i dobre odnose.
MuaDib

#114 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?

Post by MuaDib »

Banksy wrote:
MuaDib wrote: Ja mislim da prošlogodišnji prijedlog kantonizacije od Socijalističke partije Petra Đokića, prikazan dolje ima najviše šansi.
Image
Predloženi kantoni su:
Unsko-Krajiški sa sjedištem u Bihaću;
Krajiško-Vrbaski sa sjedištem u Banja Luci;
Bosansko-Posavski sa sjedištem u Tuzli;
Sembersko-Podrinjski sa sjedištem u Bijeljini;
Srednje-Bosanski sa sa sjedištem Glavnom gradu Sarajevu (u granicama iz 1991. godine);
Hercegovačko-Neretvanski sa sjedištem u Mostaru; i
Zahumsko-Hercegovački sa sjedištem u Trebinju.
Đokić :shock: :roll:

Ovo zeleno, crveno i plavo razumijem, pa i ovo svijetlo zeleno :D ... ali šta je ovo žućkasto i lila :D
Molim vas boje su slučajno izabrane, radi boljeg uvida u sam prijedlog! :thumbup:
dalinton

#115 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?

Post by dalinton »

MuaDib wrote:Baš me interesuje da li si ikad pročitao ili pogledao intervju s Đokićem. Očito da nisi, jer da jesi začudio bi se njegovim stavovima i lucidnošću kada govori o BiH. SP je daleko najprogresivnija stranka u RS. A i SDP s njima ima jako korektne i dobre odnose.
Jesam ali ti nisi. Provalio si se i dobro, ima http://www.google.com pa ljudi mogu pročitati stavove SP-a i Đokića. Ako se ne sjećaš (a očigledno nemaš pojma) SP je sa Dodikom i SNS-om Biljane Plavšić bio na vlasti u RS-u od 1998-2002.
dallton

#116 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?

Post by dallton »

Dallinton, jel provodimo Dejton do kraja ili ne?
dalinton

#117 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?

Post by dalinton »

dallton wrote:Dallinton, jel provodimo Dejton do kraja ili ne?
Naravno da da. Što pitaš ? Ti bi jedan dan provodio Deyton, drugi ukidao RS a treći bi ratovao. Saberi se malo.
dallton

#118 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?

Post by dallton »

dalinton wrote:
Naravno da da. Što pitaš ? Ti bi jedan dan provodio Deyton, drugi ukidao RS a treći bi ratovao. Saberi se malo.
Ja sam za provodjenje Dejtona do kraja ili nezavisnost pc-a, sto pitas?
dalinton

#119 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?

Post by dalinton »

dallton wrote:
dalinton wrote:
Ma nisi ti nizašta. Pretpostavljam da to znaš i sam. Žali bože ovih par minuta što potroših na chat sa tobom.
dallton

#120 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?

Post by dallton »

Naravno da da. Što pitaš ? Ti bi jedan dan provodio Deyton, drugi ukidao RS a treći bi ratovao. Saberi se malo

Ma nisi ti nizašta. Pretpostavljam da to znaš i sam. Žali bože ovih par minuta što potroših na chat sa tobom[/quote]

Nisi, nisi, naucio si nesto novo, postajes svjestan svoje bolesti, ali jos si u fazi negiranja :D . Sad cete dobiti Dejton do kraja iliti balcaka.
pici

#121 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?

Post by pici »

Lincoln-Burrows wrote:
Banksy wrote:Al što lila :roll:
Al što žućkasto?
kinezi :D
pici

#122 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?

Post by pici »

dallton wrote:
Naravno da da. Što pitaš ? Ti bi jedan dan provodio Deyton, drugi ukidao RS a treći bi ratovao. Saberi se malo

Ma nisi ti nizašta. Pretpostavljam da to znaš i sam. Žali bože ovih par minuta što potroših na chat sa tobom
Nisi, nisi, naucio si nesto novo, postajes svjestan svoje bolesti, ali jos si u fazi negiranja :D . Sad cete dobiti Dejton do kraja iliti balcaka.[/quote]
balcaka,balcaka :D ......nije on svjestan svoje nesvjesti :D mrsko mi trazit nesto da procitas .......moglo bi te srce strefit dalintona nam naseg ili tisucu mu ribljih koljenica. :D
behavac

#123 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?

Post by behavac »

Real Khan wrote:
dallton wrote:
Sarajevcac wrote:
Vas dvojica obarate rekorde u nerazmisljanju na sto metara (doduse sarajevcac ti si vec presao u maraton).
jedno je par miliona muslimana emigranata koji nemaju nikakav utecaj u vecinski francuskom ili njemackom drustvu, a sasvim nesto drugo par miliona muslimana u Bih ili Kosovu koji su vecina i upravljaju.
Pa, u pravu su kada pominju muslimane u Francuskoj, jer tamo ih ima nekih "tričavih" 5-6 miliona, ali nisu u pravu kada kažu da se EU ne boji tih ljudi. Zašto? Prvo treba da se utvrdi na osnovu ČEGA ili na osnovu KOJEG PRAVA su Srbi (pored prava na genocid) iz ničega stvorili svoju "republiku" na prostoru suverene države Bosne i Hercegovine? Na osnovu njihovog pogrešnog tumačenja PRAVA NA SAMOOPREDJELJENJE NARODA (koje je puno komplikovanija stvar nego što su oni sposobni da shvate). U Francuskoj tih 5-6 miliona ljudi žive u vrsti geta tj. na kompaktnoj teritoriji. S obzirom da su poprilično marginalizovana grupa stanovnika (naravno različitog etničkog porijekla, ali sa zajedničkim imeniteljima poput VJERE, boje kože, socijalnog statusa,...) postoje mnoge naznake da se pod određenim vanjskim ili unutrašnjim "poticajima" ta grupa ljudi odredi kao zasebna NACIJA na jugu Francuske... Eh sad, ne treba biti previše maštovit pa zaključiti da bi takav "poticaj" mogao upravo stići iz srpskog "primjera" kako se treba rješavati nacionalno pitanje van svoje matične države... Mnogi stručnjaci se dobro zamisliše oko ovog "fenomena", pogotovo nakon onih masovnih nereda u getu...
Da ti objasnim nesto veoma bitno.

Srbi u BIH su konstitutivan narod a ti muslimani u Francuskoj su imigranti i oni su ako se ne osjecaju Francuzima onda nacionalna manjina, sto su uvijek i bili i uvijek ce biti.

Tako da su Srbi stvorili Republiku Srpsku na osnovu svoje konstitutivnost u BIH, pored Bosnjaka i Hrvata, koja im je pokusana oduzeti.
behavac

#124 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?

Post by behavac »

dallton wrote:Na moje opste iznenadjenje, tihic je konacno dao gotovo inteligentnu izjavu - ima se utisak da covjek ni poslije 13 godina nije procitao niti mu je neko pojasnio kakve sve neslucene mogucnost Dejton daje. Izgleda da je tek sada nakon zadnje americke posjete dobio informacije.
Bez pune implementacije Dejtona nema ni RS
I treba se zalagati za punu implementaciju Dejtona.

Tihić je također podsjetio da su Venecijanska komisija i Vijeće Evrope potvrdili da su diskriminatorske odredbe Ustava BiH kojima je građanima BiH – pripadnicima nacionalnih manjina onemogućen izbor u Predsjedništvo i Dom naroda državnog parlamenta. Pored toga, postojeće državne institucije nemaju ni kapacitet ni nadležnosti da ispunjavaju obaveze naše zemlje na putu u evroatlantske integracije. Zato je ustavna reforma neophodna.
Ustavna reforma jeste potrebana al je neophodno da na nju svi pristanu.

Dejtonski mirovni sporazum je međunarodni ugovor i mora se provoditi u cjelini. Ni nakon 13 godina od potpisivanja, Dejtonski sporazum nije proveden u cjelini jer nije implementiran Aneks IV, član III, 5b, koji obavezuje na definiranje dodatnih nadležnosti države, kao ni član XII2 kojim je propisano da u roku od šest mjeseci mora biti izvršeno usklađivanje entitetskih ustava s Ustavom BiH.
Postoje neki elementi u kojim Dejton nije proveden u potpunosti i to treba ispraviti gdje god je moguce.
A sto se tice nadleznosti drzave one su jasno prezirane u Dejtonu a dodatne se mogu ispostaviti ali ne moraju, tj to nije obaveza vec samo mogucnost ako svi pristanu na to.
Takodje vec su usvojeni amandmani na ustave enititeta kojim su se oni uskladili sa ustavom BIH.

Aneks VI – Sporazum o ljudskim pravima također nije u cijelosti implementiran, nije osigurana konstitutivnost naroda na cijelom području BiH, niti je izvršeno objedinjavanje institucije ombudsmana.
Konstitutivnost na cijelom podruciju drzave je vec postoji u ustavu i ona se primjenjuje.
Tako su na osnovu toga promjenjeni nazivi gradova sa prefiksom srpski kao i grb i himna oba entiteta i jos neke stvari.

Nije proveden ni Sporazum o izbjeglim i raseljenim osobama jer im je nepokretna imovina fizički vraćena, ali nije izvršena obaveza kompenzacije imovine, bez čega nema ni povratka prognanika u prijeratne domove. [/size]
Ovo ne kontam.
Imovina je preko 95 % vracena.
Takodje vecina imavine koja je bila unistena je obnovljena al problem je sto se malo ljudi stvarno vratilo.
Naprotiv vecina je povratila imovinu i obnovila i onda je prodala tako da je danas skoro nemoguce izvrisiti veci povratak.
Ovo je surova realnost.
A mnogi ljudi nece da se vrate jer su prilagodili na drugim mjestima dok neki ako se vracaju u neka sela imaju problem sto nema posla al ovo je problem za sve.

Aneks VIII – Sporazum o Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika nije proveden, kao što uopće nije proveden Sporazum o javnim korporacijama jer nema državnih korporacija koje bi bile okosnica ekonomske integracije i razvoja zemlje.
Za spomenike nisam upucen al to nije problem rijesiti a sto se tice korporacija one se mogu dodatno osnovati ako svi to zele ali to nije obaveza.
A vidimo da i one sto vec postoje ne rade dobro.
Nije problem sto postoji Elektroprivreda BIH vec sto ne radi kako treba.
Zato se ona ne mora ponovo vracati entitetima ako se popravi stanju u njoj samoj.

Dakle, ne može se samo insistirati na opstanku entiteta Republika Srpska, stalno se pozivajući na Dejtonski sporazum, čak prijetiti secesijom, a ignorirati sve ove segmente i obaveze istog tog sporazuma. Bez potpune implementacije 'Dejtona', ne može opstati ni Republika Srpska!
Da ponovim puna implementacija nije problem.
Kada je Skupština Republike BiH razmatrala i usvojila Dejtonski sporazum, zaključeno je da će, ukoliko on ne bude proveden u potpunosti, biti vraćen Ustav Republike Bosne i Hercegovine. [/size]
Za ovo znam ali to je jednostran akt.
Isto tako skupstina Republike Srpske je mogla usvojiti da ako se ne sprovede Dejton da se njoj vraca prvobitni ustav po kom je ona nezavisna drzava.
Ali to ostale aktere ne obavezuje tako da to sad nema znacaja.
Pa bi onda cak RS mogla raditi na odbijanju Dejtona i da dobije nezavisnost ali vidimo da to tako ne ide.
Isto tako bi Bosnjaci mogli namjerno raditi na sabotazi Dejtona pa da kazu eto nije proveden pa se vraca ustav BIH.
U realnost onaj ko grubo jednostrano prekrsi Dejton ce biti sankcionisan od MZ-a a samim tim to ce biti i krsenje ustava drzave.

[/quote]
Tihić je također ponovio stav SDA da Ured visokog predstavnika ne može biti zatvoren dok ne osigura potpunu implementaciju Dejtonskog sporazuma i dok se ovlasti OHR-a ne prenesu na institucije BiH.

Pa to zavisi opet od MZ-a a ne od Thica, koja ga ne bi jos zatvarao, ili Dodika, koji bi ga odmah zatvarao.
U svakom slucaju to nije nesto trenutno vec jedan proces koji poceo sa nekoristenje bonskih ovlasti nametanjima, vec se teci dogovorima domacih politicara jer kad OHR ode sve ce biti na domacim pa moraju se sad malo vjezbati.

Šef Delegacije Evropske komisije ambasador Kurkulas istakao je važnost i neophodnost provođenja popisa stanovništva, ali je pojasnio da za Evropsku komisiju nisu bitni podaci o etničkoj, religijskoj i jezičkoj pripadnosti bh. građana.
SDA podržava popis stanovništva, ali smatramo da bi u ovom trenutku i okolnostima izjašnjavanje građana o tim pitanjima samo dodatno zakompliciralo stanje, kazao je predsjednik SDA, saopćeno je iz te stranke.
Pa sto se onda u EU provodi popis sa etnickim izjasnjavanjem.
A mozda njima nije bitna etnicka pripadnost gradjana BIH posto mi i nismo jos u EU al nekima u BIH jeste bitna pa ako svi to rade onda nije sporno to uraditi i ovdje.
I to ne bi nista zakomplikovalo vec bi se ponesto i razmrsilo jer bi imali dosta jasniju sliku o mnogim stvarima.
dallton

#125 Re: KRAJ BIH JE BLIZU?

Post by dallton »

Da ti objasnim nesto veoma bitno.

Srbi u BIH su konstitutivan narod a ti muslimani u Francuskoj su imigranti i oni su ako se ne osjecaju Francuzima onda nacionalna manjina, sto su uvijek i bili i uvijek ce biti.

Tako da su Srbi stvorili Republiku Srpsku na osnovu svoje konstitutivnost u BIH, pored Bosnjaka i Hrvata, koja im je pokusana oduzeti.
[/quote]

Izvini, bitni, nisam te prepoznao. koliko se sjecam presude krajisniku u hagu, pise "vodjstvo pca je kao organizirano zlocinacko udruzenje stvaralo etnicki cisti srpski teritorij pod imenom republika srpska." Ali posto vidim kakve gluposti pises, prepustam te tvojoj kriminalnoj psihopatologiji - uzivaj u konstitutivnosti. :lol: :lol:
Umalo da zaboravim tvoj uceni pravnicki post gore - vidim da si studirao pravo na faksu u celincu :lol: a) Konstitutivnost nije provedena sve dok se ne promjeni izborni sistem pca i izborni sistem za predsjednistvo, kao i u federaciji. b) venecijanska komisija interpretira odredbe dejtona i njenu uskladjenost sa evropskim konvencijama jer je evropska konvencija iznad dejtona i njihovo je misljenje glavno (znam da je venecija daleko od celinca, ali sta ces :lol: ). c) dodatne nadleznosti se moraju uspostaviti (vidi tekst iznad, ali procitaj na engleskom, znam da nije konstitutivni jezik, ali nadam se ces naci prevodioca). d) vidim ovaj dio da se vraca ustav rbih ukoliko se dejton ne provede (a ocigledno nesto ne ide) pise u tom istom dejtonu ali ti se taj dio ne svidja, pa bi da ga malo previdis :roll: e) evropska komisija odredjuje da li je potrbeno etnicko izjasnjavanje ili ne (opet, znam da to nije isto kao komisija iz celinca, ali sta ces :lol: ) d) po dejtonu je i konvencija o sprecavanju genocida, treba i to provesti - genocid su pocinile institucije pca, od politicara pa dole do vojske i policije, to su rekla oba suda u hagu - institucionalna odgovornost.
daj mi molim te jos pravnih argumenata po vuku karadzicu, uzivam da razvaljujem ove demagoske opaske :lol:
Last edited by dallton on 13/09/2008 02:39, edited 1 time in total.
Post Reply