Krah zdravstvenog sistema u BiH
- JohnnyS
#26 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Treba doduše biti iskren pa reći da problemi ne čekaju samo nas već su objektivne šanse da će zdravstvo u cijelom zapadnom svijetu otići u 3 mile lijepe krasne... Naime ljudi sve duže žive, oboljevaju od kroničnih bolesti koje zahtijevaju dugogodišnje liječenje nerijetko skupim lijekovima. Moramo se svi navikavati na pomisao da nas čeka neizvjesna budućnost što se tiče ovako širokih socijalnih prava...
- fortaleza
#27 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Mislim da nije toliki problem u većoj dužini života već puno više u bolestima, karcinomima te sve slabijem imunitetu te podložnijem organizmu jer čovjek mora koristiti sve veću količinu lijekova, tretmana, preparata, terapija. Prije 30-tak godina nije bilo ovolike pretilosti ni dječjeg dijabetesa, a danas se povećava postotak mlađih dijabetičara, spuštena je i granica kroničnih i drugih bolesti za desetak godina najviše krvožilne te srca, probavne, šećerne te psihološke i duševne poput depresije, tjeskobe, stresa koja je sve češća.
Ne žive ljudi toliko duže u odnosu na 60-te recimo, nego se granica kroničnih bolesti debelo spustila.
Ne žive ljudi toliko duže u odnosu na 60-te recimo, nego se granica kroničnih bolesti debelo spustila.
- Prpa.ba
#28 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Inercija jugoslovenskog socijalistickog drustva popusta, dobrodosli u modernu Bosnu i Hercegovinu po mjeri i sposobnostima njenih gradjana.
-
mg
#29 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Nema kraja agoniji u kojoj živimo. A uhvatili smo se u svrzino kolo, dali banku da udjemo, ali dali sto da izadjemo. Ali ne moze.
Ja totalni krah prizeljkujem godinama, bolje bi bilo danas, nego sutra. Da se sve okrene naopako. Ovako, ko živi mrtvaci čekamo samo svoj red.
Kad čovjek udje na KCUS i vidi opremu i cjelokupno stanje, zivot mu se okrene. O stručnosti da ne pričamo, znam dva čovjeka koji su se na kraju morali operisati, jer im kost nisu znali da namjeste. Pa su morali hirurgijom. To sve u 20 godina zlatnih kašika, od svjetski priznatih doktora, do priučenih štelića i mesara. Kad odu ovi doktori iz stare garde, iće se vani po dijagnozu gripe.
Dobro došli u srednji vijek, robnu razmjenu, begovat i vračanje.
Ja totalni krah prizeljkujem godinama, bolje bi bilo danas, nego sutra. Da se sve okrene naopako. Ovako, ko živi mrtvaci čekamo samo svoj red.
Kad čovjek udje na KCUS i vidi opremu i cjelokupno stanje, zivot mu se okrene. O stručnosti da ne pričamo, znam dva čovjeka koji su se na kraju morali operisati, jer im kost nisu znali da namjeste. Pa su morali hirurgijom. To sve u 20 godina zlatnih kašika, od svjetski priznatih doktora, do priučenih štelića i mesara. Kad odu ovi doktori iz stare garde, iće se vani po dijagnozu gripe.
Dobro došli u srednji vijek, robnu razmjenu, begovat i vračanje.
-
VjecitiStudent
#30 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
To je tema za sebe i uopće nije naša specifičnost.fortaleza wrote:Mislim da nije toliki problem u većoj dužini života već puno više u bolestima, karcinomima te sve slabijem imunitetu te podložnijem organizmu jer čovjek mora koristiti sve veću količinu lijekova, tretmana, preparata, terapija. Prije 30-tak godina nije bilo ovolike pretilosti ni dječjeg dijabetesa, a danas se povećava postotak mlađih dijabetičara, spuštena je i granica kroničnih i drugih bolesti za desetak godina najviše krvožilne te srca, probavne, šećerne te psihološke i duševne poput depresije, tjeskobe, stresa koja je sve češća.
Naša specifičnost je strašna korupcija u zdravstvenom sistemu, od kupovine radnih mjesta, preko javnih nabavki do korupcije kod samih ljekara i bolničkog osoblja.
Sistem koji je postojao, s jedne strane po inerciji, s druge u tolikoj mjeri da odabrani mogu kupiti kajmak, sad se definitivno urušava.
Novac je presušio, stara garda doktora (među kojima opet je, da se ne lažemo, itekako bilo kukolja) polako ide u penziju, a dolaze generacije ili školovane kod raznih ganića ili sa sve lošijih državnih fakulteta.
Kako dalje?
- Brisbane
#31 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Globalno govoreci nevezano za Bosnu. Cijelo drustvo za sada placa da neko drugi zivi. To pocinje da bude neodrzivo jer tretmani su moguci ali su izuzetno skupi.
Stvari ce se okrenuti otprilike prirodnom izboru; ko zeli duzo da zivi mora ce to i da plati.
Stvari ce se okrenuti otprilike prirodnom izboru; ko zeli duzo da zivi mora ce to i da plati.
-
StupskaBitanga
#32 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Mislim da bi prvo trebalo napraviti analizu koliko ljudi u KS radi od KCUS do DZ preko porodične medicine ili lokalnih ambulanti
-
VjecitiStudent
#33 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Nisu u pitanju samo stari i bolesni, već sada, u nekim dijelovima BiH, siromašni svoju djecu ne mogu da liječe.
- fortaleza
#34 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Slažem se, ali i razvoj bolesti kod nas će se približiti zapadnim standardima u narednom periodu za koju godinu. Veći problem od infrastrukture i koruptivnog sustava su ljudski resursi koji presušuju jer mladi školovani ljudi, mislim na medicinsku struku sve manje ostaju, a ostaje tko ostaje. Budimo realni, kvaliteta cijele usluge je loša, ali ni tu još nismo najgori, još plivamo, vidjet ćemo što će bit i narednom periodu.VjecitiStudent wrote:To je tema za sebe i uopće nije naša specifičnost.fortaleza wrote:Mislim da nije toliki problem u većoj dužini života već puno više u bolestima, karcinomima te sve slabijem imunitetu te podložnijem organizmu jer čovjek mora koristiti sve veću količinu lijekova, tretmana, preparata, terapija. Prije 30-tak godina nije bilo ovolike pretilosti ni dječjeg dijabetesa, a danas se povećava postotak mlađih dijabetičara, spuštena je i granica kroničnih i drugih bolesti za desetak godina najviše krvožilne te srca, probavne, šećerne te psihološke i duševne poput depresije, tjeskobe, stresa koja je sve češća.
Naša specifičnost je strašna korupcija u zdravstvenom sistemu, od kupovine radnih mjesta, preko javnih nabavki do korupcije kod samih ljekara i bolničkog osoblja.
Sistem koji je postojao, s jedne strane po inerciji, s druge u tolikoj mjeri da odabrani mogu kupiti kajmak, sad se definitivno urušava.
Novac je presušio, stara garda doktora (među kojima opet je, da se ne lažemo, itekako bilo kukolja) polako ide u penziju, a dolaze generacije ili školovane kod raznih ganića ili sa sve lošijih državnih fakulteta.
Kako dalje?
Pročitao sam jedan podatak nedavno da je 2010.-te ili 11-te u BiH odrađena samo JEDNA transplatacija bubrega, u Hrvatskoj preko 300 na godišnjoj razini.
Što se tiče stare garde, mislim da je dobro što se polako umirovljuju, masa takvog kadra je zaostala što se tiče novih tehnologija, informacija i postupaka što se razvija na zapadu već godinama.
- friskyoreo
#35 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Problem treba sistemski rjesavati. Recimo, samo jedan aspekt tog rjesavanja problema je da se urade ekoloske inspekcije, kazne svi zagadjivaci i dovede se u red po tim standardima EU, koje nam stalno spominju kad treba da nam uzmu pare iz dzepa. Postoje zakoni, postoje inspekcije, ali niko nista ne radi. Postoji analiza, na podrucju TK, od termoelektrane, i ostalih fabrika u blizem okruzenju, koliko ljudi ima problema sa karcinomima, respiratornim problemima itd. A to sve kao posljedica nezdrave sredine i enormnog zagadjenja vazduha. U zivot se smijem kladiti da kad bi se to dovelo u neku normalu da bi se minimalno za trecinu smanjio broj oboljelih.
Vjerujem da je slicna situacija i u Zenici i okolini. Svi znaju, niko nista ne radi.
Isto tako, da se ustanove primarne zdravstvene njege bolje pozabave pacijentima i naravno da imaju bolje uslove za rad, ne bi bilo toliko opterecenja za ove sekundarne ustanove.
Ali poznavajuci nas, nas mentalitet i stepen razvijenosti svijesti, to se nece desiti za naseg zivota... Mozda nekad u dalekoj buducnosti.
Vjerujem da je slicna situacija i u Zenici i okolini. Svi znaju, niko nista ne radi.
Isto tako, da se ustanove primarne zdravstvene njege bolje pozabave pacijentima i naravno da imaju bolje uslove za rad, ne bi bilo toliko opterecenja za ove sekundarne ustanove.
Ali poznavajuci nas, nas mentalitet i stepen razvijenosti svijesti, to se nece desiti za naseg zivota... Mozda nekad u dalekoj buducnosti.
-
razonoda
#36 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Nije tema-------ali zar za taj zahvat radi vena treba --CT. Eto , gdje bacaju novac.zateznistub wrote:Supruga mora pod hitno da radi vene na nogama, ono gori. Da bi uradila vene MORA uraditi CT nogu, aliVjecitiStudent wrote:Dok narod zabavljaju razni patriotski komedijaši, jedna po jedna bolnica, dom zdravlja, ostaju bez ljekara, uređaja, ... i ovo jada od sistema je na putu da definitivno krahira.
Šta nas čeka?
ne ože jer ni jedan CT uređaj na KCUS
NE RADI!
Prvo su se pokvarili oni za "sitnu buraniiju", sada ne radi ni onaj za ŠTELE
- Filter
#37 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
zubonjo, neka joj doktor napise uputnicu za vojnu. njihov radi... haman novzateznistub wrote:Supruga mora pod hitno da radi vene na nogama, ono gori. Da bi uradila vene MORA uraditi CT nogu, aliVjecitiStudent wrote:Dok narod zabavljaju razni patriotski komedijaši, jedna po jedna bolnica, dom zdravlja, ostaju bez ljekara, uređaja, ... i ovo jada od sistema je na putu da definitivno krahira.
Šta nas čeka?
NE RADI!
a na kosevu je jutros zadnji ct crko. jbga. ne moze se handriti vjecno, a ni marke ulagati
- JohnnyS
#38 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Ma te transplatacije su više za kurčenje nego da ocrtavaju snagu nečijeg zdravstvenog sustava. Da su toliko pozitivne svjetski vrh po broju transplatacija bi bile Njemačka i Švicarska, a ne Hrvatska i Španjolska. Koliko god to okrutno i hladno zvučalo, novac koji je dostupan zdravstvenom sustavu ima neki konačan iznos od kojeg se sve plaća. Za cijenu jedne transplatacije jetre (nije tu samo operacija već i godine imunosupresivne terapije) ti možeš platiti liječenje stotina dijabetičara. Sad, svaaki život jednako vrijedi, ali sto života vrijedi više od jednoga.
- zateznistub
#39 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
hvala za info drug filter!Filter wrote:zubonjo, neka joj doktor napise uputnicu za vojnu. njihov radi... haman novzateznistub wrote:Supruga mora pod hitno da radi vene na nogama, ono gori. Da bi uradila vene MORA uraditi CT nogu, aliVjecitiStudent wrote:Dok narod zabavljaju razni patriotski komedijaši, jedna po jedna bolnica, dom zdravlja, ostaju bez ljekara, uređaja, ... i ovo jada od sistema je na putu da definitivno krahira.
Šta nas čeka?
NE RADI!
Prvo su se pokvarili oni za "sitnu buraniiju", sada ne radi ni onaj za ŠTELE![]()
![]()
a na kosevu je jutros zadnji ct crko. jbga. ne moze se handriti vjecno, a ni marke ulagati
- zateznistub
#40 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Da bi kao vidili u kakvom stanju su te neke unutrašnje vene, mora se uraditi CT.razonoda wrote:Nije tema-------ali zar za taj zahvat radi vena treba --CT. Eto , gdje bacaju novac.zateznistub wrote:Supruga mora pod hitno da radi vene na nogama, ono gori. Da bi uradila vene MORA uraditi CT nogu, aliVjecitiStudent wrote:Dok narod zabavljaju razni patriotski komedijaši, jedna po jedna bolnica, dom zdravlja, ostaju bez ljekara, uređaja, ... i ovo jada od sistema je na putu da definitivno krahira.
Šta nas čeka?
NE RADI!
-
razonoda
#41 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Sasvim je dovoljan -ultrasound--- .
- zateznistub
#42 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Ne znam da li je razlog taj što će joj vene puniti tom nekom pjenom. U glavnom, dr je trazio ct, pored toga što je rađen collor dopler.razonoda wrote:Sasvim je dovoljan -ultrasound--- .
-
razonoda
#43 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Nisam znala da ima metoda--sa pjenom---nasla sam i procitala--imas temu vene----neka supruga procita i razmisli o drugim metodama lijecenja vena. Ali jedno je sigurno--i poslije tretmana , mora nositi medic. carape kao preventiva novim.zateznistub wrote:Ne znam da li je razlog taj što će joj vene puniti tom nekom pjenom. U glavnom, dr je trazio ct, pored toga što je rađen collor dopler.razonoda wrote:Sasvim je dovoljan -ultrasound--- .
- zateznistub
#44 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
olesne vene se "pune" pjenom nakon cega te vene odumiru a zdrave preuzimaju funkciju! Sve se radi pod lokalnom anestezijom i nakon tretmana se mora hodati cca pola sata. Ovo se radi u jednoj privatnoj ordinaciji. Tretman kosta, ali supruga ima nekakvo Cigna osiguranje koje bi to pokrilo.razonoda wrote:Nisam znala da ima metoda--sa pjenom---nasla sam i procitala--imas temu vene----neka supruga procita i razmisli o drugim metodama lijecenja vena. Ali jedno je sigurno--i poslije tretmana , mora nositi medic. carape kao preventiva novim.
-
stafi
#45 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
možda bi bio održiv kad se za ppočetak, nebi zapošljavalo preko štele, nego po potrebi.JohnnyS wrote:Ovakav sustav zdravstvenog osiguranja gdje je svima sve besplatno, a petina ljudi to plaća je neodrživ i kad tad će morati krahirati. Suludo je očekivati profitabilnost od zdravstva i da bolnice posluju s dobitkom, to nitko ni ne traži, ali ovakav sustav je besmislen i propasti mora. Ovako nisu zadovoljni ni država, ni zdravstveno osoblje, a najmanje pacijenti...
- JohnnyS
#46 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
stafi wrote:možda bi bio održiv kad se za ppočetak, nebi zapošljavalo preko štele, nego po potrebi.JohnnyS wrote:Ovakav sustav zdravstvenog osiguranja gdje je svima sve besplatno, a petina ljudi to plaća je neodrživ i kad tad će morati krahirati. Suludo je očekivati profitabilnost od zdravstva i da bolnice posluju s dobitkom, to nitko ni ne traži, ali ovakav sustav je besmislen i propasti mora. Ovako nisu zadovoljni ni država, ni zdravstveno osoblje, a najmanje pacijenti...
Nema to veze s brojem zaposlenih, a pogotovo jesu li preko štele ili ne. Moraš platiti i onog tko je bez štele zaposlen. Zdravstvenog osoblja po svim standardima fali, nezdravstvenog ima viška, ali ne toliko da prave značajne minuse.
-
KENJAC
#47 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Imam jednog prijatelja , prijatelja od mojih roditelja. Stariji covjek a ima i nekih finansijskih problema. Obidjem ga kad dodjem u Bosnu i , koliko mogu , pomognem covjeku. Ove sam godine ostao slagiran kad sam vidio koliko kosta lijek koji je on obavezan piti jedan na dan. Radi se o lijeku za razrjedjivanje krvi. Nikakvu subvenciju nema ! Kad sam mu donio te iste lijekove iz Italije suze su mu potekle. Covjek citav zivot radio i ima penziju koja mu moze taman pokrit troskove lijecenja ! Tako , druzeci se s njim stvorio sam sliku sta je i kako funkcionise zdravstveni sistem u BiH . Ljudima koji nemaju nikog da im pomogne ostaje samo nada da "traju " sto duze. Problem minimalnih isplata plata preko "papira" a ostalog na crno je uzeo takvog maha da nikom nije jasno kako uopste taj sistem opstaje. Nema doktora koji nema i privatnu ordinaciju , pa ako hoces kvalitetnu uslugu .... znas sta treba da radis. Zdravstvene ustanove i ono malo entuzijasta sto jos uvijek vjeruje u Hipokrita su oslonjeni samo na donacije (sad se sadaka tako zove) ! Uopste mi nije jasno gdje je izlaz iz svega toga. Ja ga ne vidim !VjecitiStudent wrote:Dok narod zabavljaju razni patriotski komedijaši, jedna po jedna bolnica, dom zdravlja, ostaju bez ljekara, uređaja, ... i ovo jada od sistema je na putu da definitivno krahira.
Šta nas čeka?
Ah da , zaboravio sam reci najvazniju stvar. Dobri moj cika Huso nije iste moje vjere! Te u svjetlu dogadjanja oko zastave i ostalih komedijasa koji brinu za odrzivosti svojih naroda razmisljam da vise ne idem kod cika Huse na kafu ljetos nego cu da nadjem nekog Ljubomira kome je sigurno potrebnije. Za Husu ce da brine Sejfudin !
- bvcx
#48 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Pa ni u socijalizmu nema ništa džabe. Samo što se živi na račun drugih, a spolja se to vješto zamaskira i zapakuje da bi to izgledalo kao nešto dobro.neki wrote: Napokon si skontao sustinu kapitalizma..
Ko i ova gore sto kuka za radna mjesta u skolama koje ce biti zatvorene..
Socijalizam smo napustili prije 25 godina, vrijeme je da svi napokon to shvatimo. Vise nema nista dzaba..
Ono što treba uraditi je da se ljudima omogući lakše bavljenje privatnom praksom. Što bi značilo i manje oporezivanje takvih djelatnosti. Ali kako bi onda masa uhljebaša imala svoj hljeb koji predstavljaju suštinu socijalističke kaste?
Na kraju krajeva poznajem masu ljudi koji i kad budu pregledani u državnim ustanovama opet se odluče da odu kod nekog privatnika na ponovne preglede.
-
uloglas
#49 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
http://www.bilten.org/?p=463#
Bugarska je u socijalističkom periodu imala besplatno javno zdravstvo. No nakon 1999. djelomičnom privatizacijom besplatnog javnog zdravstva prihvaća se globalni trend komercijalizacije zdravstva koji ljudski život i dignitet pretvara u krvavi biznis.
Bugarska je u socijalističkom periodu imala besplatno javno zdravstvo. No nakon 1999. djelomičnom privatizacijom besplatnog javnog zdravstva prihvaća se globalni trend komercijalizacije zdravstva koji ljudski život i dignitet pretvara u krvavi biznis.
-
razonoda
#50 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
KENJAC wrote:Imam jednog prijatelja , prijatelja od mojih roditelja. Stariji covjek a ima i nekih finansijskih problema. Obidjem ga kad dodjem u Bosnu i , koliko mogu , pomognem covjeku. Ove sam godine ostao slagiran kad sam vidio koliko kosta lijek koji je on obavezan piti jedan na dan. Radi se o lijeku za razrjedjivanje krvi. Nikakvu subvenciju nema ! Kad sam mu donio te iste lijekove iz Italije suze su mu potekle. Covjek citav zivot radio i ima penziju koja mu moze taman pokrit troskove lijecenja ! Tako , druzeci se s njim stvorio sam sliku sta je i kako funkcionise zdravstveni sistem u BiH . Ljudima koji nemaju nikog da im pomogne ostaje samo nada da "traju " sto duze. Problem minimalnih isplata plata preko "papira" a ostalog na crno je uzeo takvog maha da nikom nije jasno kako uopste taj sistem opstaje. Nema doktora koji nema i privatnu ordinaciju , pa ako hoces kvalitetnu uslugu .... znas sta treba da radis. Zdravstvene ustanove i ono malo entuzijasta sto jos uvijek vjeruje u Hipokrita su oslonjeni samo na donacije (sad se sadaka tako zove) ! Uopste mi nije jasno gdje je izlaz iz svega toga. Ja ga ne vidim !VjecitiStudent wrote:Dok narod zabavljaju razni patriotski komedijaši, jedna po jedna bolnica, dom zdravlja, ostaju bez ljekara, uređaja, ... i ovo jada od sistema je na putu da definitivno krahira.
Šta nas čeka?
Ah da , zaboravio sam reci najvazniju stvar. Dobri moj cika Huso nije iste moje vjere! Te u svjetlu dogadjanja oko zastave i ostalih komedijasa koji brinu za odrzivosti svojih naroda razmisljam da vise ne idem kod cika Huse na kafu ljetos nego cu da nadjem nekog Ljubomira kome je sigurno potrebnije. Za Husu ce da brine Sejfudin !