Krah zdravstvenog sistema u BiH
-
Ali_G
#101 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Kako forumasi na klixu zamisljaju zdravstveni sistem, to ne postoji nigdje na svijetu. Daj samo meni, jebo ostale.
- vjesticanametli
#102 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
E pa nije bas.....20 god su mi odbijali za kojesta tj uhljebe koji nista ne rade a placala sve i isla privatno....kad sam pitala mogu li da ne placam jer moze i priv osig eeeee ne moze
zato nek se srusi ne imo vala niko ...kad potamane sve ove zasluzne onda mozda nesto i bude al kako je krenulo morace uhljebi radit da sebi zarade....pa da vidimo
zato nek se srusi ne imo vala niko ...kad potamane sve ove zasluzne onda mozda nesto i bude al kako je krenulo morace uhljebi radit da sebi zarade....pa da vidimo
-
Ali_G
#103 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Nije to bas tako. Meni blizak clan porodice isto tako citav zivot uplaciv'o, nikad kod doktora nije otis'o. I onda jednog dana bum, malo interna, malo hirurgija, operacija, hrpa lijekova koju 90% pokriva fond i tako vec 6 godina za lijekove.
Tako da ne dajes ti doktoru platu, vec gradis citav jedan sistem. I kad shvatimo da zdravstvo ne moze biti profitabilna grana lakse cemo i reorganizovat sistem.
Tako da ne dajes ti doktoru platu, vec gradis citav jedan sistem. I kad shvatimo da zdravstvo ne moze biti profitabilna grana lakse cemo i reorganizovat sistem.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#104 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Grade sistem od nasih para koji oni sami urusavaju, ne zaposljavam ja idiote po DZ i klinikama vec oniAli_G wrote:Nije to bas tako. Meni blizak clan porodice isto tako citav zivot uplaciv'o, nikad kod doktora nije otis'o. I onda jednog dana bum, malo interna, malo hirurgija, operacija, hrpa lijekova koju 90% pokriva fond i tako vec 6 godina za lijekove.
Ja imam svakakvih iskustava sa njima, ali vise onih negativnih. Opet na kraju 90% usluga sam privatno otisao i zavrsio, iako placam redovno
Mozda sam pisao svoje zadnje iskuatvo al opet cu
U januaru ove godine otisao u lokalnu ambulantu
Trazio termin za spec pregled, dobio termin u 01.04 u 9i40
Sacekao, posto i nije neka hica bila, redovno idem avake 2 godine radi sociva
Dosao tacno na vrijeme kad sam trebao, izasao sa posla, platio parking itd itd
Kurac, ceko 1h i nista
Zalio se, oni rekli da sam zakasnio
Poslao ulaznu kartu od parkinga, kao odgovor tom njihovom bezobrazluku, odgovor poslije toga dobio niaam. Da ne govorim da su preko reda upadali, evo samo nesto da zavrse.
Otisao privatno platio pregled o zavrio sve za 1h
O zubarima da ne govorim
Ako je to zdravstvo o kojem pricamo i nw treba, ogromne se pare skupe... otidji u bilo koje osiguranje i raspitaj se sta mozes dobiti za 300KM mjesec
-
Ali_G
#105 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Probleme koje imaju korisnici nisu kreirali ljekari. Nije doktorica u primarnoj sama sebi natovarila 80 kartona dnevno. Nisu krivi pedijatri sto vlada godinama ne udovoljava zahtijevima za odobrenja specijalizacija. Potrebno je napraviti temeljnu reformu zdravstva, koja ce na kraju podrazumijevati i povecanje plata uposlenicima.
I sta to revolucionarno dobijas za 300KM kod dodatnih osiguranja? Pritisak, ekg, uzv, osnovna lab. Ako nesto odskace onda placas dodatne preglede po kao povoljnijim cijenama? Ispravi me ako sam pogresno razumio
I sta to revolucionarno dobijas za 300KM kod dodatnih osiguranja? Pritisak, ekg, uzv, osnovna lab. Ako nesto odskace onda placas dodatne preglede po kao povoljnijim cijenama? Ispravi me ako sam pogresno razumio
- Haris.ba
#106 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Dođe mi danas reklama na mobitel eurofarm kupio neki najbolji ct u regionu. Išao nedavno na magnetnu u opću bolnicu, dolaze ljudi mole za termin, ona na šalteru ih blijedo gleda. Boli je čošak. Plata ide ha radila ili ne radila. Kaže ona - mi smo u štrajku.
Šta imam od toga što plaćam zdravstveno, kada opet uradi ultrazvuk - kod Smajlovića. Uradi bris na Stupu kod privatnika (kad kod dođem, i sve brzo i čisto, jer na Ilidži u Domu zdravlja - dođi ujutro, pa krv dole, pa idi tri sprata gore... hiljadu duša). Otiđi na pregled kod privatnika jer kad nazovem dom zdravlja zakaže me za 10 dana....
Kaže, pravi sistem. A djeca se liječe sms -om...
Može li kako da mi država ne otima pare za doprinose, a ja ću se pobrinuti za zdravstvo privatno? Eto, pusti me mimo ovog "sistema". Jer, ovo nije vidjelo sistema.
Šta imam od toga što plaćam zdravstveno, kada opet uradi ultrazvuk - kod Smajlovića. Uradi bris na Stupu kod privatnika (kad kod dođem, i sve brzo i čisto, jer na Ilidži u Domu zdravlja - dođi ujutro, pa krv dole, pa idi tri sprata gore... hiljadu duša). Otiđi na pregled kod privatnika jer kad nazovem dom zdravlja zakaže me za 10 dana....
Kaže, pravi sistem. A djeca se liječe sms -om...
Može li kako da mi država ne otima pare za doprinose, a ja ću se pobrinuti za zdravstvo privatno? Eto, pusti me mimo ovog "sistema". Jer, ovo nije vidjelo sistema.
-
zrakomlat
#107 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Gledao sam 2013. ponudu jednog osiguranja, doslo do mene jer sam radio registracije auta za njih. Imali su pakete s različitim cijenama i pokricem. Najskuplji paket je bio cini mi se 5000 KM godišnje, dakle oko 420 mjesecno i pokrivao je liječenja do, mislim, 2 miliona eura, klinika po izboru. Tako da 300 KM mjesecno ili 3600 godišnje je sigurno bio vrlo dobar paket usluga.Ali_G wrote:Probleme koje imaju korisnici nisu kreirali ljekari. Nije doktorica u primarnoj sama sebi natovarila 80 kartona dnevno. Nisu krivi pedijatri sto vlada godinama ne udovoljava zahtijevima za odobrenja specijalizacija. Potrebno je napraviti temeljnu reformu zdravstva, koja ce na kraju podrazumijevati i povecanje plata uposlenicima.
-
Ali_G
#108 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Ja sam gledao neku ponudu BSO osiguranja, nije bilo pomena oko tih miliona, mozda to ide tako, ne poznajem materiju bas najbolje.
Al nema zajednickog stava jer recimo Haris.ba posmatra odvajanja samo kroz prizmu da on to koristi, dok u stvarnosti imamo solidarni model koji omogucava svima nekakva prava. Moj licni stav je da je najbolji nacin kombinacija. Izdvajas za solidarni fond, uplacujes sam sebi.
Al nema zajednickog stava jer recimo Haris.ba posmatra odvajanja samo kroz prizmu da on to koristi, dok u stvarnosti imamo solidarni model koji omogucava svima nekakva prava. Moj licni stav je da je najbolji nacin kombinacija. Izdvajas za solidarni fond, uplacujes sam sebi.
- vjeshalica
#109 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
S obzirom da je to sve pljackarski sistem i da je uvezano oni su "solidarni" sa privatnim sektorom pa nece da rade,da bi vi isli privatnicima ili jednostavno crkli. Vase je da proberete. Neke stvari privatnici pojma nemaju koliko god vas tetosili u ordinaciji. Nije problem ni tog osiguranja vec je problem sto svi znamo koliko su nestrucni bahati i korumpirani i da se do kreveta ili dijagnostike dolazi uz veliku stelu i preko reda. Dakle ulazemo u sistem gdje stela odlucuje sta i kako. Oni su namjerno neorganizovani da stvore sliku da rade u nemogucim uslovima. A na drugim mjestima gdje treba keš veoma su organizovani i znaju dobro sta rade. A vi se i dalje tjesite...
Zna se sta je primarna zdravstvena zastita i kako se provodi
Kod nas seljacina tupava odlucuje ko ce sta i kako da se radi,zato ljudi umiru od minornih stvari,imamo najezdu tupave djece sa mahanama,suge i zaraze a jebe se seljacini nek mu drnda poruka da je leglo a dalje je nebitno
Zna se sta je primarna zdravstvena zastita i kako se provodi
Kod nas seljacina tupava odlucuje ko ce sta i kako da se radi,zato ljudi umiru od minornih stvari,imamo najezdu tupave djece sa mahanama,suge i zaraze a jebe se seljacini nek mu drnda poruka da je leglo a dalje je nebitno
- MarlboroGold
#110 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Lijepo moje privatno osiguranje...
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#111 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Pa razumijem sve to, nije doktor kriv, ali se i ne buni kad uposle jos xx ljudi, kad se rasipa na svemu, i kad onda na kraju radi svega toga padne njemu plata i njegovoj guzici zagusti, kad fali doktora jer nema para za to a ima za 10 cistacica i vozace, onda belaj i onda preko mojih i tvojih leđa... sebicno i licemjerno jakoAli_G wrote:Probleme koje imaju korisnici nisu kreirali ljekari. Nije doktorica u primarnoj sama sebi natovarila 80 kartona dnevno. Nisu krivi pedijatri sto vlada godinama ne udovoljava zahtijevima za odobrenja specijalizacija. Potrebno je napraviti temeljnu reformu zdravstva, koja ce na kraju podrazumijevati i povecanje plata uposlenicima.
Jesu li strajkovaki kad nije bilo vakcina ili osnovne opreme
Ako mene pitas standardno smecarsko ponasanje merhametli muslimana
-
elk
#112 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
a koverta? jel i to obustavljeno sada ili kako?
- valjuga
#113 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Privatnici bi bili isti il gori kad bi im zapalo.Mislim da nam je zdravstvo ekstra kakva je država i sistem i pasivnost naroda 
-
paladinka
#114 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
I druge ljude ko sisa?MarlboroGold wrote:Lijepo moje privatno osiguranje...
- MarlboroGold
#115 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Realno većina ga može priuštiti, ali vlada nepovjerenje... to je do mentaliteta tih ljudi. Zato mi baš i nije žao.paladinka wrote:I druge ljude ko sisa?MarlboroGold wrote:Lijepo moje privatno osiguranje...
- vjeshalica
#116 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
https://www.klix.ba/vijesti/bih/obdukci ... /191001057
Da li je ikada iko ogovarao za greske ljekara pred sudom i zavrsio u zatvoru?
Dok imamo narko kasapina FahrA na vlasti i nece....a budale nek jos vjeruju doktorima i njihovim korumpiranim pricama
70% idiota ide se "doškolati" u Travnik i slicna mjesta i takvi vas lijece i tumace jer kao znaju bolje
Dok imamo narko kasapina FahrA na vlasti i nece....a budale nek jos vjeruju doktorima i njihovim korumpiranim pricama
70% idiota ide se "doškolati" u Travnik i slicna mjesta i takvi vas lijece i tumace jer kao znaju bolje
-
julisiz es grant
#117 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Jeste, nekoliko njih.vjeshalica wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/obdukci ... /191001057
Pada mi na pamet dr Cvijetić i ljekari koji su vodili trudnoću majci malog Smaje koji je rođen bez ruku.
Nadam se da će roditelji pokrenuti tužbu, ali mislim da ovdje ima elemenata krivičnog djela, tako da to treba ići po službenoj dužnosti tužiteljstva KS.
- dobar osjecaj
#118 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Kad govoriš da većina može priuštiti privatno osiguranje, misliš samo na mjesečni iznos koji ti kao radnik plaćaš ili i na doprinos koji za tebe plaća poslodavac?MarlboroGold wrote:Realno većina ga može priuštiti, ali vlada nepovjerenje... to je do mentaliteta tih ljudi. Zato mi baš i nije žao.paladinka wrote:I druge ljude ko sisa?MarlboroGold wrote:Lijepo moje privatno osiguranje...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#119 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Kolko placas? Mozes i na pp.MarlboroGold wrote:Lijepo moje privatno osiguranje...
- vjeshalica
#120 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Ok,koliko njih ima da im je zabranjen rad za sva vremena?julisiz es grant wrote:Jeste, nekoliko njih.vjeshalica wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/obdukci ... /191001057
Pada mi na pamet dr Cvijetić i ljekari koji su vodili trudnoću majci malog Smaje koji je rođen bez ruku.
Nadam se da će roditelji pokrenuti tužbu, ali mislim da ovdje ima elemenata krivičnog djela, tako da to treba ići po službenoj dužnosti tužiteljstva KS.
Koliko je uopce slucajeva koji su ostali pod tepihom tj.zavrsili u grobu jer su roditelji nemocni,nemaju novaca uticaja i slicno da se bave sadistickom mafijom u bijelom?
Ali realno govorim bez napucavanja neke atmosfere,koliko je ljudi pogresno lijeceno zbog njihovog budalasanja?
- MarlboroGold
- Haris.ba
#122 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Ko je ovdje lud?Selimić o online-peticiji: Ovo je još jedan politički spin Vlade KS, oni nama prijete: "Ne damo vam ništa"
Objavljeno: 04.10.2019. u 12:47
Autor: A. S.
Peticija je klasični pritisak na nas, a koja stranka iz vladajuće šestorke stoji iza toga, vidjet ćemo u narednim danima, kaže predsjednik Sindikata radnika u zdravstu KS
Na internetu je pokrenuta online-peticija, pod nazivom "Umanjivanje doprinosa i dnevnica svih zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo koji su u štrajku."
U peticiji stoji da zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo štrajkuju od 2. septembra, koji nije podržan od strane Sindikata doktora.
"Općenito smo svi već dobro upoznati sa neradom i načinom funkcionisanja samog sistema i zdravstvenih radnika. Upravo su oni odlučili da sve građane Kantona Sarajevo drže kao taoce, a da bi dobili veće plaće, koje su već ionako prevelike. Prosječna plaća medicinske sestre se kreće oko 1.500 KM, plus topli obrok, plus naknada za prijevoz.
Za svaki dan štrajka, Sindikat zdravstvenih radnika, po čijem nalogu se i štrajkuje, uredno isplaćuje plaće, doprinose i dnevnice za svoj svakodnevni NERAD, a građani Kantona Sarajevo ispaštaju jer se primaju samo hitni slučajevi.
Ovim putem tražimo umanjivanje doprinosa i dnevnica, svih zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo koji su u štrajku, i koje nisu zaradili, za svaki provedeni dan u štrajku i neradu" - stoji u online-peticiji.
- Kad izmijene Zakon o štrajku koji vrijedi na nivou Federacije BiH, onda to mogu tako raditi, do tada se mi zakonski borimo za svoja prava. Nešto tako predviđa se novim zakonom o štrajku FBiH, da oni koji štrajkuju idu na livadu i da im se za to vrijeme ništa ne plaća. Međutim, taj zakon još nije ni u nacrtu. Ponavljam još jednom, nije nikakav problem, neka promijene Zakon o štrajku FBiH, pa nek nam onda umanje plaće - komentirao je sadržaj online-peticije dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.
On je još jednom ponovio da radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo ne odustaju od protesta ispred Vlade KS koji će biti održani u ponedjeljak, 7. oktobra.
- Bilo šta da radite, postoje oni koji vas podržavaju i oni koji vas kude. Niko nije istog mentalnog sklopa, pa sigurno da ima onih koji su protiv našeg štrajka. Ko stoji iza ove peticije, koja stranka, koja vladina ili nevladina organizacija, udruženje, zašto se nisu javno potpisali, nego se kriju!? Ne treba biti puno pametan, pa zaključiti da je ovo još jedan politički spin Vlade KS. Vidjeli smo i čuli sinoć na Federalnoj televiziji Elmedina Konakovića, predsjedavajućeg Skupštine KS. On kaže: "Kad Sindikat radnika u zdravstvu KS dođu na pregovore, prijete nam obaranjem Vlade." Oni nama prijete: "Ne damo vam ništa." Šta mi trebamo uraditi na njihov takav odgovor, pognuti glavu i šutiti!? Mislim da tako neće moći. Peticija je klasični pritisak na nas, a koja stranka iz vladajuće šestorke stoji iza toga, vidjet ćemo u narednim danima – zaključio je Selimić.
Zakon o štrajku (federalni) iz 2000 godine fino u članu 9 kaže:
Član 9.
Zaposleniku koji je sudjelovao u štrajku plaća se može smanjiti srazmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku, u skladu sa kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu.
Shvatam ja da su umislili da su političari da primaju platu, ali ne rade - ali valja negdje povući crtu. Fino nek kući štrajkaju bez plate. A ne ovako.
Hoćeš štrajkati - nema plate. Kažeš da nećeš raditi 70%, nema plate 70%.
Pa mi ne bi mrsko, pa nađen da u članu 64 kolektivnog ugovora za Kanton Sarajevo fino su napisali.
Član 64.
Štrajk se priprema, organizuje i provodi u skladu sa Zakonom o štrajku ("Službene novine Federacije BiH", br. 14/00), Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Službene novine Federacije BiH", br. 46/10 i 75/13), Zakonom o radu i Pravilima Sindikata o štrajku broj 01-1030/2001 od 01.11.2001. godine.
Ne nađoh da su negdje isključili mogućnost smanjenja plate.