Krah AGROKORA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderators: ExNihilo, anex

User avatar
jao_situacije
Posts: 17650
Joined: 29/03/2014 19:20

#501 Re: Krah AGROKORA

Post by jao_situacije » 16/11/2017 16:48

Haris.ba wrote:
jao_situacije wrote:a vezano za kršenje ustava i zakona ovo je jedinstvena prilika da se pregovara sa rusima i tu se treba ubaciti pitanje plina
hoćete pare nije problem daj da riješimo pitanje plina pa ćemo riješiti pare
Od toga nema ništa. Kod nas ima svašta. Ali, dotle nismo došli. Rusi bi jedva dočekali da neko potegne takvu priču. Ali, bi to samo otvorilo pandorinu kutiju. Jesmo neozbiljni, ali toliko nismo.

Agrokor je nasankao Sperbank. I Hrvati su zaštitili svoju firmu i privredu - trenutno. Ali, nisam siguran da će im se svidjeti što će dalje da se dešava.

Naše je samo da postupamo u skladu sa zakonom. Ni po babi, ni po stričevima. A to je najteže kad smo mi u pitanju.

Od čitave ove priče samo će advokati imati hajra. Ali, to je tako.

P.S.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/odlu ... 07970.aspx
LEX AGROKOR, zakon kojeg je hrvatska vlada usvojila u travnju službeno više nije na snazi u Sloveniji. To znači da se ruski Sberbank za Agrokorove neisplaćene kredite može naplatiti od Mercatora.

To proizlazi iz presude tročlanog sudskog vijeća Okružnog suda, koji je odlučio o žalbama Republike Slovenije i Sberbank Europe na odluku okružnog suca Jože Ruparčiča, piše Siol.net.

Sud je priznao žalbu ruskoj banci i poništio odluku o priznavanju inozemne procedure insolventnosti ili Lex Agrokor u Sloveniji. Žalba protiv odluke dopuštena je Vrhovnom sudu.

Agrokorova uprava, koja je od slovenskog suda zatražila priznanje statusa insolventnosti, tumačila je da na taj način želi zaštititi svoju imovinu u Sloveniji od eventualnih ovrha, ali da se ništa ne mijenja u vezi s djelovanjem sadašnje Mercatorove uprave.

Sberbank bi se mogao naplatiti od Mercatora

S druge strane, slovenska vlada je u argumentima za svoju žalbu navela da se hrvatski i slovenski zakoni koji se odnose na insolventnost poduzeća razlikuju te da bi provođenjem Lexa Agrokor u Sloveniji mogao biti ugrožen javni interes i zakonodavna suverenost.

Sberbank je u srpnju zaplijenio 18,5 posto dionica Mercatora od tvrtke Agrokor Investment, sa sjedištem u Nizozemskoj, koja je u vlasništvu Ivice Todorića. Te su dionice bile založene za kredit od 100 milijuna eura koji je Sberbank početkom godine dao Agrokoru.

Pretpostavlja će da će se Sberbank sada pokušati dalje naplatiti za milijardu eura kredita koji je dao Agrokoru.

I Kantonalni sud u Sarajevu jučer je odbio priznati lex Agrokor u Bosni i Hercegovini.
ne bi otvorilo nikakvu pandorinu kutiju pitanje plina nije vezano za ruse i gazprom nego za srbiju i ja sam na to mislio da putin smiri pičkoustog
nama rusi prodaju jeftin plin a pičkousti onda udupla cijenu zbog transporta
sa rusima su već dogovorili ko će kupiti firme, ali su trebali dogovoriti i plin

al štaš kad su idioti i kad ih boli kurac za zagađenje zraka


djecak_76
Posts: 42
Joined: 09/03/2010 21:29

#502 Re: Krah AGROKORA

Post by djecak_76 » 17/11/2017 00:00

Ako se ne obori ova presuda suda u Sarajevu, propade Agrokor u BiH sigurno. Otići će zdrave firme, poput Kiseljaka, za podmirivanje duga iz Hrvatske. :-x

User avatar
strong69
Posts: 6874
Joined: 11/03/2005 20:02
Location: Beneath the Remains

#503 Re: Krah AGROKORA

Post by strong69 » 17/11/2017 07:17

Mnogo teska i komplikovana situacija. Pogotovo jer dobavljaci u BiH nemaju nikakvu poziciju u odnosu na druge povjerioce niti ce naplatiti potrazivanja ukoliko ova presuda kantonalnog suda bude potvrdjena na federalnom sudu.

Stvari ce se odvijati onako kako se budu odvijale u HR a to znaci da ce se naplacivati kako je utvrdeno lex Agrokorom (hrvatska drzava, banke, povjerioci veliki, povjerioci mali itd...) a nasih dobavljaca tu nema niti u BiH ima smisljen nacin zastite dobavljaca i radnika Konzuma od krize u Hrvatskoj koja bi se ovim putem neminovno prenijela u BiH. Jedino sto preostaje BH dobavljacima, ako ostane potvrdjena presuda, je da obustave isporuku robe i tuze Konzum BiH a od toga nece imati nikakvu korist jer niko nema garancije od firmi iz BiH.

hladan.preminger
Posts: 3406
Joined: 24/02/2011 12:06

#504 Re: Krah AGROKORA

Post by hladan.preminger » 17/11/2017 07:26

djecak_76 wrote:Ako se ne obori ova presuda suda u Sarajevu, propade Agrokor u BiH sigurno. Otići će zdrave firme, poput Kiseljaka, za podmirivanje duga iz Hrvatske. :-x
Nece propasti Kiseljak jer je zdrava kompanija, samo ce se promjeniti vlasnička struktura. Prvo sa Agrokor HR na Sberbank, pa onda ne nekog drugog nakon sto banka proda svoj vlasnicki udio npr. Coca Coli kako bi namirila obaveze.

User avatar
strong69
Posts: 6874
Joined: 11/03/2005 20:02
Location: Beneath the Remains

#505 Re: Krah AGROKORA

Post by strong69 » 17/11/2017 07:31

Kiseljaku i Ledu moze biti samo bolje u slucaju promjene vlasnicke strukture. Lose ce proci Konzum i njegovi radnici u BiH kao i dobavljaci Konzuma BiH. Posto dug debelo prevazilazi vrijednost imovine Agrokora nema sumnje da ce se u BiH desiti scenario koji ce najgori biti za dobavljace.

djecak_76
Posts: 42
Joined: 09/03/2010 21:29

#506 Re: Krah AGROKORA

Post by djecak_76 » 17/11/2017 07:41

hladan.preminger wrote:
djecak_76 wrote:Ako se ne obori ova presuda suda u Sarajevu, propade Agrokor u BiH sigurno. Otići će zdrave firme, poput Kiseljaka, za podmirivanje duga iz Hrvatske. :-x
Nece propasti Kiseljak jer je zdrava kompanija, samo ce se promjeniti vlasnička struktura. Prvo sa Agrokor HR na Sberbank, pa onda ne nekog drugog nakon sto banka proda svoj vlasnicki udio npr. Coca Coli kako bi namirila obaveze.
Neće Kiseljak propasti ali će otići iz Agrokor grupacije, neće biti love za dokapitalizaciju I stabilizaciju Konzuma u BiH i u konacnici nema Agrokora više. Meni samo žao zaposlenika u Konzumu koji su ipak imali normalnije oplate I radne uslove od ostalih trgovaca.

Mada iskreno više volim Bingo. :izet:


Post Reply