Kradja struje
-
casanova123
#1 Kradja struje
Zdravo svima,
mozete li mi reci kako otkriti ko krade struju ili da li uopste neko zapravo krade istu?
Naime, tokom mjeseca jula nikog nije bilo u stanu i sve je bilo ugaseno, a racun je dosao isti kao sto uvijek dolazi. Nemoguce je da cak i nakon mjera stednje, racun uvijek bude otprilike isti..
Kako se to moze provjeriti ili ko se moze nazvati da to provjeri i utvrdi?
Hvala
mozete li mi reci kako otkriti ko krade struju ili da li uopste neko zapravo krade istu?
Naime, tokom mjeseca jula nikog nije bilo u stanu i sve je bilo ugaseno, a racun je dosao isti kao sto uvijek dolazi. Nemoguce je da cak i nakon mjera stednje, racun uvijek bude otprilike isti..
Hvala
- Edin H.
#2 Re: Kradja struje
Fakat ne znam sto ne uvedu digitalne mjerace. 
- muha_sa
#3 Re: Kradja struje
zapisujte brojke sa brojila
mene hanuma vazda ruži što ne zapisujem jer su joj šuhveli racuni
al meni lijeno
mene hanuma vazda ruži što ne zapisujem jer su joj šuhveli racuni
- Ravenn
#4 Re: Kradja struje
to nam se izgleda svima desilo, neće da priznaju ali u pitanju je to da NE OČITAVAJU struju svaki mjesec već paušalno zaokružuju račune na neki prosjek par KM gore-dole, provjeri prethodne pa ćeš vrlo brzo uočiti šemu
reklamiraj račun i traži očitanje, mada je sa njima vrlo teško razgovarati jer su bahati i tretiraju nas kao da oni nama uslugu čine a ne da žive od toga
PS kada sam išla da se žalim rekli su mi, i citiram :"to mi tako daljinski očitavamo"; kada sam pitala šta to znači "daljinski", kako se to radi i sl. praktično su me pokušali istjerati iz direkcije - toliko o transparentnosti
definitivno treba zapisivati stanje svaki mjesec
reklamiraj račun i traži očitanje, mada je sa njima vrlo teško razgovarati jer su bahati i tretiraju nas kao da oni nama uslugu čine a ne da žive od toga
PS kada sam išla da se žalim rekli su mi, i citiram :"to mi tako daljinski očitavamo"; kada sam pitala šta to znači "daljinski", kako se to radi i sl. praktično su me pokušali istjerati iz direkcije - toliko o transparentnosti
-
Hadzi Lojo
#5 Re: Kradja struje
E jebi ga, ako neki ne znaju ocitate stanje brojila, onda se pitam sta znaju u zivotu!?
Meni nema sanse da me zakace, jednom su probali ja fino odnio snimke brojila sa datumom i samo sto im oci nisam povadio i nikada vise.
Jos kad mi vide plasticnu nogu useru se, a sa strane pantole nahorusene, znaju oni da je sta ispod.
Meni nema sanse da me zakace, jednom su probali ja fino odnio snimke brojila sa datumom i samo sto im oci nisam povadio i nikada vise.
Jos kad mi vide plasticnu nogu useru se, a sa strane pantole nahorusene, znaju oni da je sta ispod.
- Edin H.
#6 Re: Kradja struje
Pa promijeni snabdjevaca strujom.Ravenn wrote:to nam se izgleda svima desilo, neće da priznaju ali u pitanju je to da NE OČITAVAJU struju svaki mjesec već paušalno zaokružuju račune na neki prosjek par KM gore-dole, provjeri prethodne pa ćeš vrlo brzo uočiti šemu
Ups, al' kod nas ima samo jedan.
- TDK-90
#7 Re: Kradja struje
Pa i cine ti usluguRavenn wrote:to nam se izgleda svima desilo, neće da priznaju ali u pitanju je to da NE OČITAVAJU struju svaki mjesec već paušalno zaokružuju račune na neki prosjek par KM gore-dole, provjeri prethodne pa ćeš vrlo brzo uočiti šemu
-
channel10
#8 Re: Kradja struje
Provjeri stanje na brojilu i uporedi sa racunom. Ako se ne slaze, znas sta ti je ciniti.
Nedavno cujem da hoce ocitavati brojila u dva tri mjeseca, a da u one mjesece kad ne ocitavaju, da tada salju prosjeke potrosnje.
Navodno i to ce biti test, da vide kako ce ljudi reagovati na to. Ukoliko bude frke, onda ce ostaviti mjesecno ocitanje, a ukoliko ne bude, onda nam je svima cekati racun na kojem nece biti tacna potrosnja, nego prosjek koji ce nam neko tamo odvaliti.
Nedavno cujem da hoce ocitavati brojila u dva tri mjeseca, a da u one mjesece kad ne ocitavaju, da tada salju prosjeke potrosnje.
Navodno i to ce biti test, da vide kako ce ljudi reagovati na to. Ukoliko bude frke, onda ce ostaviti mjesecno ocitanje, a ukoliko ne bude, onda nam je svima cekati racun na kojem nece biti tacna potrosnja, nego prosjek koji ce nam neko tamo odvaliti.
- Ravenn
#9 Re: Kradja struje
@TDK90 - pročitaj do kraja
koliko god bilo istina da nama treba struja toliko i njima itekako trebaju klijenti/kupci
zato se tako grčevito bore godinama protiv bilo kakve konkurencije i drže ne monopol već nam udaraju reket, što nigdje u svijetu nema
to je jedan lopovski pipak korumpirane hobotnice koja nas je sve ščepala za vrat (i ne mislim samo na EP)
koliko god bilo istina da nama treba struja toliko i njima itekako trebaju klijenti/kupci
zato se tako grčevito bore godinama protiv bilo kakve konkurencije i drže ne monopol već nam udaraju reket, što nigdje u svijetu nema
to je jedan lopovski pipak korumpirane hobotnice koja nas je sve ščepala za vrat (i ne mislim samo na EP)
-
probook
#10 Re: Kradja struje
Bolje da se skonta kako najbolje krasti struju
Kad oni nas 'ebu i mi cemo njih 
-
Ci-Nick
#11 Re: Kradja struje
Sve i ako te obračunaju ofrlje nisu te pokrali nego si samo platio avans,.. bitno je da je brojilo ispravno i da se neko od komšija nije prikačio.
Zabilježiš brojilo kada odete iz kuće i ako u npr. pola dana u kući ništa osim frižidera nije radilo plus potrošnja aparata na stand by ne bi trebalo biti više od 2 kwh. Ako je više prijavi u elektrodistribuciju i traži da dođu izvršiti mjerenje.
Ja u prosjeku trošim oko 100KM ( a ne grijem se na struju ) i ne žalim se jer je ne pazim na potrošnju.
Meni voda i struja ne mogu biti skupi.
Zabilježiš brojilo kada odete iz kuće i ako u npr. pola dana u kući ništa osim frižidera nije radilo plus potrošnja aparata na stand by ne bi trebalo biti više od 2 kwh. Ako je više prijavi u elektrodistribuciju i traži da dođu izvršiti mjerenje.
Ja u prosjeku trošim oko 100KM ( a ne grijem se na struju ) i ne žalim se jer je ne pazim na potrošnju.
Meni voda i struja ne mogu biti skupi.
- Dope_Man
#12 Re: Kradja struje
Kao sto rekose ranije prvo provjeri stanje na brojilu i racunu. Ako se ne podudara onda odes lijepo i skocis njima u EP na glavu dok se ne isprave.
A ako je stanje OK, onda prati koji dan maksimalne ustede koliko trosis, pa onda par dana normalno. Ako primjetis da se nekako trosi previse onda ih zoves i trazis da preispitaju instalacije kako bi vidjeli da li postoji negdje nelegalni prikljucak izmedju brojila i tvog stana.
A ako je stanje OK, onda prati koji dan maksimalne ustede koliko trosis, pa onda par dana normalno. Ako primjetis da se nekako trosi previse onda ih zoves i trazis da preispitaju instalacije kako bi vidjeli da li postoji negdje nelegalni prikljucak izmedju brojila i tvog stana.
- Maraschino
#13 Re: Kradja struje
''Kradja struje'''...ko kome krade? Oni tebi ili ti njima?
Treba placati avansno(svaki mjesec) a na kraju godine ko kome i rijesen problem.
Treba placati avansno(svaki mjesec) a na kraju godine ko kome i rijesen problem.
-
nidjevezesazivotom
#14 Re: Kradja struje
isto se desilo meni....na racunu doslo ocitanje koje je za nekih 400 kw vece od trenutnog stanja na brojilu....i teta iz EP kaze "mora da je kolega pogresno ocitao, ne brinite se stici cete tu potrosnju iduci mjesec...".....ali moras platiti takav uvecani racun, jer ako ne platis oni iskljuce...jbg....svi cutimo...svima nam okRavenn wrote:to nam se izgleda svima desilo, neće da priznaju ali u pitanju je to da NE OČITAVAJU struju svaki mjesec već paušalno zaokružuju račune na neki prosjek par KM gore-dole, provjeri prethodne pa ćeš vrlo brzo uočiti šemu
-
Huaweidzija
#15 Re: Kradja struje
Cesto se desi da mi pogresno stanje stave na racun jer je onog sto ocitava navodno strah psa. Nazovem besplatni broj, procitam im stanje i oni posalju novi racun (naravno to radim samo ako je ogromna razlika kao na prelazu izmedju godisnjih doba).
-
UterivacDugoga
#16 Re: Kradja struje
Ako zivis u prijeratnim zgradama,veoma lako.Ormarici za struju ili pak u ormaru za struju su instalirana brojila za sve stanove na istom spratu.Onaj ko ima kljuc da otvori ormaric veoma lako skidanjem zadnjeg panela (posao nekih 15tak minuta) moze da se zakaci kablom sa tvojeg sata na svoj kabal.casanova123 wrote:Zdravo svima,
Hvala
Ko ne vjeruje neka pogleda...
Naravno treba malo znanja ali prakticno veoma izvodljivo
- triconja
#17 Re: Kradja struje
Za svaku smrt zbog pogresnog rukovanja elektricnim instalacijama ces imati moralni teret, dobro prati novine u sljedecim danimaUterivacDugoga wrote:Ako zivis u prijeratnim zgradama,veoma lako.Ormarici za struju ili pak u ormaru za struju su instalirana brojila za sve stanove na istom spratu.Onaj ko ima kljuc da otvori ormaric veoma lako skidanjem zadnjeg panela (posao nekih 15tak minuta) moze da se zakaci kablom sa tvojeg sata na svoj kabal.casanova123 wrote:Zdravo svima,
Hvala
Naravno treba malo znanja ali prakticno veoma izvodljivo
-
channel10
#18 Re: Kradja struje
Ne kaki. Isprave odmah i odštampaju novi račun.nidjevezesazivotom wrote:isto se desilo meni....na racunu doslo ocitanje koje je za nekih 400 kw vece od trenutnog stanja na brojilu....i teta iz EP kaze "mora da je kolega pogresno ocitao, ne brinite se stici cete tu potrosnju iduci mjesec...".....ali moras platiti takav uvecani racun, jer ako ne platis oni iskljuce...jbg....svi cutimo...svima nam okRavenn wrote:to nam se izgleda svima desilo, neće da priznaju ali u pitanju je to da NE OČITAVAJU struju svaki mjesec već paušalno zaokružuju račune na neki prosjek par KM gore-dole, provjeri prethodne pa ćeš vrlo brzo uočiti šemu
-
channel10
#19 Re: Kradja struje
Da si živ i zdrav, cijena struje je ista tokom cijele godine već nekoliko godina.Huaweidzija wrote:Cesto se desi da mi pogresno stanje stave na racun jer je onog sto ocitava navodno strah psa. Nazovem besplatni broj, procitam im stanje i oni posalju novi racun (naravno to radim samo ako je ogromna razlika kao na prelazu izmedju godisnjih doba).
-
UterivacDugoga
#20 Re: Kradja struje
Sto se mene licno tice neka se svi koji to pokusavaju sada kolektivno spoje na 380 V i poubijaju...Eto prihvatam svu moralnu odgovornost za nagovortriconja wrote:Za svaku smrt zbog pogresnog rukovanja elektricnim instalacijama ces imati moralni teret, dobro prati novine u sljedecim danimaUterivacDugoga wrote:Ako zivis u prijeratnim zgradama,veoma lako.Ormarici za struju ili pak u ormaru za struju su instalirana brojila za sve stanove na istom spratu.Onaj ko ima kljuc da otvori ormaric veoma lako skidanjem zadnjeg panela (posao nekih 15tak minuta) moze da se zakaci kablom sa tvojeg sata na svoj kabal.casanova123 wrote:Zdravo svima,
Hvala
Naravno treba malo znanja ali prakticno veoma izvodljivo. Nema Bosnjo je najpametniji, sta ce struja, samo rukavice na ruke i udri
.
-
Huaweidzija
#21 Re: Kradja struje
Nije problem u cijeni struje vec u potrosenoj kolicini struje zbog grijanjachannel10 wrote:Da si živ i zdrav, cijena struje je ista tokom cijele godine već nekoliko godina.Huaweidzija wrote:Cesto se desi da mi pogresno stanje stave na racun jer je onog sto ocitava navodno strah psa. Nazovem besplatni broj, procitam im stanje i oni posalju novi racun (naravno to radim samo ako je ogromna razlika kao na prelazu izmedju godisnjih doba).