''kradja'' na sarajevskom aerodromu
- insomnia78
#51 Re: ''kradja'' na sarajevskom aerodromu
E vidis ja nikad nisam imao problem ni sa jednim pismom i paketom, doduse radi se o tuzlanskoj posti, a slao sam sve, od cestitki, telefona, jos nekih tehnickih sitnica do igracaka pa cak i para
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
- suncica24
#52 Re: ''kradja'' na sarajevskom aerodromu
Onaj, vi putujete sa koferima koji nisu zakljucani? 
- valjuga
#53 Re: ''kradja'' na sarajevskom aerodromu
Izvini drug ali ti kao da si iz Švicarske,kakvo ba tužilaštvo kakvi bakračiakcid wrote:Googlerica wrote:jer je kradja paketa za sarajevksu postu poznata aferaakcid wrote: Zašto bismo a priori vjerovali nekom anonimnom članu foruma, a ne vjerovali Državnoj graničnoj policiji, koja ima i odgovornost i međusobnu kontrolu rada?
Zna li policija za ovu "aferu", ili nadležna tužilaštva?
Ja sam neki dan ubijeđivao jarana (frajer je Belgijanac) da kod nas u BiH biro za zapošljavanje ne zapošljava, i
nisam ga ubijedio
-
Googlerica
#54 Re: ''kradja'' na sarajevskom aerodromu
pa ne stavljam nista dovoljno vrijedno da mi ukradu ( to ide sa mnom )suncica24 wrote:Onaj, vi putujete sa koferima koji nisu zakljucani?
-
Googlerica
#55 Re: ''kradja'' na sarajevskom aerodromu
ma dobor,ja sam slala avione modeleinsomnia78 wrote:E vidis ja nikad nisam imao problem ni sa jednim pismom i paketom, doduse radi se o tuzlanskoj posti, a slao sam sve, od cestitki, telefona, jos nekih tehnickih sitnica do igracaka pa cak i para
- karanana
#56 Re: ''kradja'' na sarajevskom aerodromu
Meni bi recimo tangice ili one chipkane sto dodju do pola guze bile itekako interesantne za odradit
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Googlerica
#57 Re: ''kradja'' na sarajevskom aerodromu
evo ja tu poslatikaranana wrote:Meni bi recimo tangice ili one chipkane sto dodju do pola guze bile itekako interesantne za odradit
- karanana
#58 Re: ''kradja'' na sarajevskom aerodromu
Nemoj postom da se ne izgube.
-
Googlerica
#59 Re: ''kradja'' na sarajevskom aerodromu
karanana wrote:Nemoj postom da se ne izgube.
- Danguba
#60 Re: ''kradja'' na sarajevskom aerodromu
Googlerice-aha,Googlerica wrote:
pa dobro,da li to SVI zive u SAD ili putuju u SADja sam, znala da je pregledan,ali naravno da sma dobila papiric
pa TSA katanac je za koga
TSA custom agent ima master key,znaci kljuc kojim moze otkuljcati ovake locks,ali nisma sigurna da mogu svi aerdoromi van SAD
![]()
u Kanadi ne smiju "razbiti" lock bez upozorebnja,dok u SAD smijuu Kanadi te moraju upozoriti ili uraditi u tovm prisustvu
znaci,pravilo zakljucanih kofera nije svugjde isto
ja kako znam( a letio sam mnoogo puta) niko nema pravo da otvara tvoj prtljag bez tvog prisustva pa makar te na razglas trazili. Jedino ako se kofer prilikom transporta sam otvori, pravi se zapisnik i stavlja u kofer. Zasto imamo kontrole prilikom ulaska, predaje kofera, skeniranja...i sve sto je sumnjivo odmah se na licu mjesta rjesava. Sve sto prodje cekiranje ide trakom do ''traktora'', skupe sav prtljag i pravac avion. Iz aviona ide obrnut postupak tako da niko nema potrebu otvarati sumnjive kofere (osim sitnih lopova koji se ne zadrze dugo na tom poslu).
-
Googlerica
#61 Re: ''kradja'' na sarajevskom aerodromu
a to nema veze,pa upravo se pise o provjerenim koferima,jer su prosli kroz uobicajenu kontrolu,ne prije checki-inDanguba wrote:Googlerice-aha,Googlerica wrote:
pa dobro,da li to SVI zive u SAD ili putuju u SADja sam, znala da je pregledan,ali naravno da sma dobila papiric
TSA custom agent ima master key,znaci kljuc kojim moze otkuljcati ovake locks,ali nisma sigurna da mogu svi aerdoromi van SAD
![]()
u Kanadi ne smiju "razbiti" lock bez upozorebnja,dok u SAD smijuu Kanadi te moraju upozoriti ili uraditi u tovm prisustvu
znaci,pravilo zakljucanih kofera nije svugjde isto![]()
ja kako znam( a letio sam mnoogo puta) niko nema pravo da otvara tvoj prtljag bez tvog prisustva pa makar te na razglas trazili. Jedino ako se kofer prilikom transporta sam otvori, pravi se zapisnik i stavlja u kofer. Zasto imamo kontrole prilikom ulaska, predaje kofera, skeniranja...i sve sto je sumnjivo odmah se na licu mjesta rjesava. Sve sto prodje cekiranje ide trakom do ''traktora'', skupe sav prtljag i pravac avion. Iz aviona ide obrnut postupak tako da niko nema potrebu otvarati sumnjive kofere (osim sitnih lopova koji se ne zadrze dugo na tom poslu).
-
crnoplavo
#62 Re: ''kradja'' na sarajevskom aerodromu
Googlerica wrote:karanana wrote:Nemoj postom da se ne izgube.
- Danguba
#63 Re: ''kradja'' na sarajevskom aerodromu
...a sta ako se kofer sam otvorio prilikom pretovara pa se sadrzaj istresao?Googlerica wrote:a to nema veze,pa upravo se pise o provjerenim koferima,jer su prosli kroz uobicajenu kontrolu,ne prije checki-inDanguba wrote:Googlerice-aha,Googlerica wrote:
![]()
znaci,pravilo zakljucanih kofera nije svugjde isto![]()
pokupe sve i ostave poruku.
Kako( da ne ulazimo u pravo na to) odredjuje koji ce kofer otvoriti? Vizuelno, rendgen aparatom, slucajni uzorak...?
Kada i gdje otvaraju te kofere?
...i da ne duljimo vise. karanana nam je popravio temu.
-
Googlerica
#64 Re: ''kradja'' na sarajevskom aerodromu
ne mislim da rade principom slucjanog uzorka,mislim da je fazon sa uzorcima koje nosis u prtaljgu,a moj je u oba slucaja provjeren sa razlogomDanguba wrote:...a sta ako se kofer sam otvorio prilikom pretovara pa se sadrzaj istresao?Googlerica wrote:
a to nema veze,pa upravo se pise o provjerenim koferima,jer su prosli kroz uobicajenu kontrolu,ne prije checki-in
pokupe sve i ostave poruku.
Kako( da ne ulazimo u pravo na to) odredjuje koji ce kofer otvoriti? Vizuelno, rendgen aparatom, slucajni uzorak...?
Kada i gdje otvaraju te kofere?
...i da ne duljimo vise. karanana nam je popravio temu.
- ElDzidziIbnDzo
#65 Re: ''kradja'' na sarajevskom aerodromu
Pročitah komentare
Izgleda neki jesu a neki nisu shvatili poentu mog predhodnog posta
Ponavljam,nije mi uopšte toliko stalo do ta dva(ukupno 3-jedan ranije)parfema,nego što neko reče,nekako mi baš bude krivo što budeš hinjski odrađen,od onih koji ne bi ''smjeli' da te odrade ni po koju cijenu.
Onaj što napisa da sam 2 parfema koja sam imao u koferu trebao prijaviti carini...
Kakvoj ba carini? Pa nisam nosio 158 različitih parfema za šverc,niti je išta bilo neregularno.A osim toga zar ima carina za izvor?
Neko postavio link,o pravilima nošenja sličnih supstanci.Dva parfema koja sam ponio,novi bili,ne otpakovani,uredno zapakovani naknadno u pvc kesu. 100ml.
Od policije i prijave,nema ništa.Niti mi se da,niti imam bilo kakvih dokaza osim moja protiv ''njihove'',a i nije uopšte neka aman vrijednost.
Hinjski ukradeno i šta ću
Izgleda neki jesu a neki nisu shvatili poentu mog predhodnog posta
Ponavljam,nije mi uopšte toliko stalo do ta dva(ukupno 3-jedan ranije)parfema,nego što neko reče,nekako mi baš bude krivo što budeš hinjski odrađen,od onih koji ne bi ''smjeli' da te odrade ni po koju cijenu.
Onaj što napisa da sam 2 parfema koja sam imao u koferu trebao prijaviti carini...
Neko postavio link,o pravilima nošenja sličnih supstanci.Dva parfema koja sam ponio,novi bili,ne otpakovani,uredno zapakovani naknadno u pvc kesu. 100ml.
Od policije i prijave,nema ništa.Niti mi se da,niti imam bilo kakvih dokaza osim moja protiv ''njihove'',a i nije uopšte neka aman vrijednost.
Hinjski ukradeno i šta ću
- drndalo
#66 Re: ''kradja'' na sarajevskom aerodromu
Sad neces nista, ali ako neces da budes hinjski odradjivan, prijavices iduci put odmah na aerodromu (bilo kojem) taman da je zvaka u pitanju... Sama cinjenica da "te boli dupe" za 2 parfema "bez neke vrijednosti" baca sumnju da se to zaista i desilo, jer bih ja (mozda sam naopak) to ganjao dok neko ne bi posao izgubio, i to odmah...
Cak i sa odmakom od nekih xx dana, policija bi po prijavi morala otici do aerodroma i barem izjave odgovornih uzeti, snimke kamera pregledati oni ili sef smjene za navedeni dan kada se to dogodilo, a mozda bi se na aerodromu neki sefic zabrinuo za svoje radno mjesto pa bi se potrudio da nadje smrada koji tako nesto radi (ako radi)...
Meni se samo jednom desilo da sam primjetio (osim sto sam gledao na raznim aerodromima kako bacaju kofere na traku i sa trake) da mi kofer "ima problema", jer je katanac na njemu bio polu-odvaljen, bio je na mjestu, ali sam ga mogao samo baciti nakon toga jer je izgubio funkciju. Odmah na licu mjesta pored trake za preuzimanje prtljaga sam nafatao prvog aerodromskog zaposlenika (u BRU je to bilo), i trazio da odemo negdje zvanicno zbog pregleda prtljaga, za koji sam sumnjao da je mozda "odradjen"... Odveo me kod nekog sefa smjene u kancelariju, gdje sam pred njima i otvorio svoj kofer, i pregledao sadrzaj, i fali li nesto u njemu... Kako je sve bilo "na broju" unutra, nije bilo potrebe da dalje ganjamo...
Cak i sa odmakom od nekih xx dana, policija bi po prijavi morala otici do aerodroma i barem izjave odgovornih uzeti, snimke kamera pregledati oni ili sef smjene za navedeni dan kada se to dogodilo, a mozda bi se na aerodromu neki sefic zabrinuo za svoje radno mjesto pa bi se potrudio da nadje smrada koji tako nesto radi (ako radi)...
Meni se samo jednom desilo da sam primjetio (osim sto sam gledao na raznim aerodromima kako bacaju kofere na traku i sa trake) da mi kofer "ima problema", jer je katanac na njemu bio polu-odvaljen, bio je na mjestu, ali sam ga mogao samo baciti nakon toga jer je izgubio funkciju. Odmah na licu mjesta pored trake za preuzimanje prtljaga sam nafatao prvog aerodromskog zaposlenika (u BRU je to bilo), i trazio da odemo negdje zvanicno zbog pregleda prtljaga, za koji sam sumnjao da je mozda "odradjen"... Odveo me kod nekog sefa smjene u kancelariju, gdje sam pred njima i otvorio svoj kofer, i pregledao sadrzaj, i fali li nesto u njemu... Kako je sve bilo "na broju" unutra, nije bilo potrebe da dalje ganjamo...
- ElDzidziIbnDzo
#67 Re: ''kradja'' na sarajevskom aerodromu
Ama sve si ti u pravu,nema tu sta.
Ali ja sada trenutno se nalazim haj i haj kilometara od Bosne i ne vidim neki način sve i da hoću to da prijavim,kako bih to uradio.
Poslao sam im mail,pa ako hoće zbog sebe,neka urade neku unutrašnju kontrolu.Ako neće,nekad će nekome takva praksa na nos skočiti
Ali ja sada trenutno se nalazim haj i haj kilometara od Bosne i ne vidim neki način sve i da hoću to da prijavim,kako bih to uradio.
Poslao sam im mail,pa ako hoće zbog sebe,neka urade neku unutrašnju kontrolu.Ako neće,nekad će nekome takva praksa na nos skočiti
- OldMayor
#68 Re: ''kradja'' na sarajevskom aerodromu
Ma mene nista ne iznenadjuje od nase lijepe porodicne firme Sarajevo Aerodrom.
Likovi koji su uspjeli odjebati sve potencijalne investitore da napokon dobijemo avio prevoz kakav zasluzujemo. Ali sta nas briga, eno kazu mozete gdje god hocete u Evropu sa samo jednim presjedanjem.
To im je kao reklama... 
Likovi koji su uspjeli odjebati sve potencijalne investitore da napokon dobijemo avio prevoz kakav zasluzujemo. Ali sta nas briga, eno kazu mozete gdje god hocete u Evropu sa samo jednim presjedanjem.
- OldMayor
#69 Re: ''kradja'' na sarajevskom aerodromu
Rodi babukkkaaa...direktor i marketing menadzer.bosansko more wrote:Jeste, a novi generalni je tata od lika koji je bio zaduzen za nadzor cargo centra.
Svjedocio je na sudjenju Ziki. Kao, ugasio monitor slucajno, jest malo sutra. Mali je zbo zastitara u Boemima cini mi se, i prosao bez sudjenja, znaci nije bas cvjecka.
Tata ga je unaprijedio u nekakvog menadzera. Prije je bio neki sefic u tom sektoru prtljage.

Sta ce ljudi, kad su sposobni.
- helpdesk1
#70 Re: ''kradja'' na sarajevskom aerodromu
Nigdje ne piše da moraš biti uz prtljag ako security želi provjeriti isti. Evo naprimjer, u slučaju tranzita da li misliš da će te neko tražiti? Ne, naravno. Ali ko pažljivo gleda vidjeće počesto mali sticker, bijelu pravougaonu naljepnicu 2x3 cm na kojoj piše da je kofer ili torba pregledana. U slučajevima provjere na aerodromima, pored provjere svega što je sumnjivo, security je obavezan imati oko 10% tzv 'random search' . To je neki standard.
Krađe se dešavaju, ne samo ovde, ali da su baš pravilo na sarajevskom aerodormu baš i ne vjerujem. Ovaj lik što mu neko krade parfeme ima pravo da napravi prijavu, uz dokaz 'boarding pass'. Najbolje je da zovne informacije i oni će ga uputiti kome da se obrati.
Također, ko često putuje trebao bi znati koja prava imaš kao putnik. Pitajte Google za 'Air passenger rights'
prije negoli se usudite krenuti bilo gdje u svijet. Možete dosta toga naučiti o svojim pravima koja stičete kupovinom avionske karte.
Ali nama je naše najgore. Nikome očigledno nije ništa ukradeno vani, u EU, nije oštećen kofer..., to samo ovde ima jer zaboga ovde vlada nepotizam (koji nema ama baš nikakve veze sa nestankom parfema). Nepotizam nikako nije uredu, ali tema je krađa!!!
Ćao
Krađe se dešavaju, ne samo ovde, ali da su baš pravilo na sarajevskom aerodormu baš i ne vjerujem. Ovaj lik što mu neko krade parfeme ima pravo da napravi prijavu, uz dokaz 'boarding pass'. Najbolje je da zovne informacije i oni će ga uputiti kome da se obrati.
Također, ko često putuje trebao bi znati koja prava imaš kao putnik. Pitajte Google za 'Air passenger rights'
Ali nama je naše najgore. Nikome očigledno nije ništa ukradeno vani, u EU, nije oštećen kofer..., to samo ovde ima jer zaboga ovde vlada nepotizam (koji nema ama baš nikakve veze sa nestankom parfema). Nepotizam nikako nije uredu, ali tema je krađa!!!
Ćao
- spreca
#71 Re: ''kradja'' na sarajevskom aerodromu
Imajul kakva zenska da je bespolsenoOldMayor wrote: Rodi babukkkaaa...direktor i marketing menadzer.
Sta ce ljudi, kad su sposobni.
Ja prijavim i kad mi je kofer ogreban
- spreca
- drndalo
#73 Re: ''kradja'' na sarajevskom aerodromu
Posteno, ali onda na lokaciji na kojoj si primjetio problem prijavis zvanicno da ostavis papiroloski trag, i onda i sa Aljaske e-mailom pocnes peglati avio-kompaniju, a oni silom posla peglaju aerodrom(e) preko kojih si letio, ovako pojeo vuk magarca, a neko se fino namirisao u medjuvrmenu...ElDzidziIbnDzo wrote:Ama sve si ti u pravu,nema tu sta.
- spreca
#74 Re: ''kradja'' na sarajevskom aerodromu
Kradje se obcno desavaju u avionu prilikom utovara kofera........to bar izjavljuje jedan od bivsih radnika aerodroma koji je otkrio svog kolegu da to radi u avionujer aerodromski prostori su ipak koliko toliko pokriveni kamerama i nekom sluzbom zastite i predstavnikom avio kompanije..........ovaj tip kaze da se krade u avionu dok se koferi slazu...........procitah na jednom sajtu da su u Sheremetevu krali inspektori iz sluzbe obezbedjenja koja inace treba da nadgleda druge da nebih krali
- drndalo
#75 Re: ''kradja'' na sarajevskom aerodromu
Ne znam bas da onaj u gepeku sto slaze 50-70-170 kofera u nekoliko minuta ima vremena da ih otvara i trazi imal' sta u njima... A da ih otvara slucajnim uzorkom, jer rentgena nema, opet zajebancija... Ali ako ima neke sumnje, odmah treba prijaviti, jos bolje ako je u nekoj stranoj zemlji, njihove policije ce to zavesti, pa nece maca u mraku nestati...