Kradja auta i sta uciniti

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
IzgubljeniMi

#1 Kradja auta i sta uciniti

Post by IzgubljeniMi »

Prije nekoliko dana ukraden mi je auto u Sarajevu. Prijavio sam slucaj policiji. Nakon dva dana javili su mi se, trazeci pare za odkup.
Na zalost moram pitati, dali je neko imao slicna iskustva, i sta ste ucinili i kako je proslo ?
whow

#2 Re: Kradja auta i sta uciniti

Post by whow »

IzgubljeniMi wrote:Prije nekoliko dana ukraden mi je auto u Sarajevu. Prijavio sam slucaj policiji. Nakon dva dana javili su mi se, trazeci pare za odkup.
Na zalost moram pitati, dali je neko imao slicna iskustva, i sta ste ucinili i kako je proslo ?
Valjda ce biti bolje sad kad se formira nova vlast :) . mozda ce poceti da se ozbiljnije bave problemom kriminala.
hopi

#3 Re: Kradja auta i sta uciniti

Post by hopi »

whow wrote:
IzgubljeniMi wrote:Prije nekoliko dana ukraden mi je auto u Sarajevu. Prijavio sam slucaj policiji. Nakon dva dana javili su mi se, trazeci pare za odkup.
Valjda ce biti bolje sad kad se formira nova vlast :) . mozda ce poceti da se ozbiljnije bave problemom kriminala.
jašta naravno da hoće, samo da riješe siromaštvo, nezaposlenost, korupciju itd....
a imaš temu nedavno je bila, čovjeku su ukrali lagunu pa možeš naći dosta informacija i savjeta tu.
betontennis

#4 Re: Kradja auta i sta uciniti

Post by betontennis »

Prije par sedmica meni su ukrali pasata, platio 3 milje vratili ga ja ga prodo i to je to što se tiče iskustva
valter.ba

#5 Re: Kradja auta i sta uciniti

Post by valter.ba »

Malo pretrazi forum bila je nedavno slicna tema. Klepili su auto nekom momku ovdje u SA,trazili otkup negdje u Vitez je nosio pare i onda je po..shio i pare i auto. Zato OPREZZZZZZ!!!!!
Nazalost policija ce prije uhvatiti nekoga ko se shverca u tramvaju nego lopova koji ti otme krvavo steceno vlasnistvo. Mala im kazu plata pa im nije niti motiv neki. Zato bi im preporucio da puste ovu raju bivse borce koji su na birou i gladni i zedni da pokazu svoju motivaciju i konacnu stanu kriminalu u kraj, onako bez straha i sa puno motiva kao 92!
IzgubljeniMi

#6 Re: Kradja auta i sta uciniti

Post by IzgubljeniMi »

U mom slucaju je stara Fabija. Ne vriejdi nesto puno ali meni je. S obzirom da imam materijalnih problema zbog bolesti u porodici, nisam u mogucnosti platiti sumu koju "otmicari" traze.
Takodje mnogi su mi do sada rekli da i ako bi platio, nije nikakav garant da mi nece uzeti pare i ne vratiti auto. Iskreno jako me je i strah da ne izgubim i pare i auto i ako bih posudio.
IzgubljeniMi

#7 Re: Kradja auta i sta uciniti

Post by IzgubljeniMi »

valter.ba wrote:Malo pretrazi forum bila je nedavno slicna tema. Klepili su auto nekom momku ovdje u SA,trazili otkup negdje u Vitez je nosio pare i onda je po..shio i pare i auto. Zato OPREZZZZZZ!!!!!
Nazalost policija ce prije uhvatiti nekoga ko se shverca u tramvaju nego lopova koji ti otme krvavo steceno vlasnistvo. Mala im kazu plata pa im nije niti motiv neki. Zato bi im preporucio da puste ovu raju bivse borce koji su na birou i gladni i zedni da pokazu svoju motivaciju i konacnu stanu kriminalu u kraj, onako bez straha i sa puno motiva kao 92!
Za to sam cuo. I toga me je upravo strah. Policija mislim da nije rijesenje jer mislim da njih nije briga za nas male ljude. Ja sam, mlad tek, nekoliko godina radim i vjerujem da cu uspijeti odplatiti kredit koji imam i doci u priliku ponovo uzeti auto, ali nekako, nadao sam se ....
Desert Wind

#8 Re: Kradja auta i sta uciniti

Post by Desert Wind »

Generalno gledajuci mi smo uglavnom mindze i vagine - ja bih otis'o odnio pare prije toga posudio za PASP poveo jarana ili dvojicu samo da ga uprati i locira a ja bih ga hladno skratio za glavu - jebo ti svu policiju.
Kakva policija i bakraci... Hladno bi ga odlezo. To bi policija trebala da radi - mogu djubrad locirat i pomocu IME-i lokacije po GSM stanicama imaju najbolje sisteme za prisluskivanje prema tome ako mislite gospodo da policija ne moze i da je nemocna grdno se varate...
Djubrad mogu saznat sta ste pojeli prije par minuta ako njima odgovara u datom momentu.
To sto imamo bagru i bandite u vlasti je drugi par rukava.

U ovoj situaciji postoji samo jedno rjesenje i za lopove u uniformama i za lopove u civilkama:
Ja sam licno sebi kupio solidno ocuvan japanac sa V6 motorom kojeg skoro pa niko ziv nema i nece i platio ga mizerno tako da je to jedini efikasan nacin da se neko rijesi lopova. Mogu ga i odvest i zapalit nece mi bit zao. Vodis racuna o potrosnji kvaliteti ocuvanosti marki o ovome i onome i onda vidis da je 10-15-20-50 hiljada maraka otparilo preko noci - a jos zavaljen u kredit. Ma nema teorije....
psiho

#9 Re: Kradja auta i sta uciniti

Post by psiho »

Desert Wind wrote:Generalno gledajuci mi smo uglavnom mindze i vagine - ja bih otis'o odnio pare prije toga posudio za PASP poveo jarana ili dvojicu samo da ga uprati i locira a ja bih ga hladno skratio za glavu - jebo ti svu policiju.
Kakva policija i bakraci... Hladno bi ga odlezo. To bi policija trebala da radi - mogu djubrad locirat i pomocu IME-i lokacije po GSM stanicama imaju najbolje sisteme za prisluskivanje prema tome ako mislite gospodo da policija ne moze i da je nemocna grdno se varate...
Djubrad mogu saznat sta ste pojeli prije par minuta ako njima odgovara u datom momentu.
To sto imamo bagru i bandite u vlasti je drugi par rukava.

U ovoj situaciji postoji samo jedno rjesenje i za lopove u uniformama i za lopove u civilkama:
Ja sam licno sebi kupio solidno ocuvan japanac sa V6 motorom kojeg skoro pa niko ziv nema i nece i platio ga mizerno tako da je to jedini efikasan nacin da se neko rijesi lopova. Mogu ga i odvest i zapalit nece mi bit zao. Vodis racuna o potrosnji kvaliteti ocuvanosti marki o ovome i onome i onda vidis da je 10-15-20-50 hiljada maraka otparilo preko noci - a jos zavaljen u kredit. Ma nema teorije....
kenjaš vjetre, dođi daću ti ja cijev, pa riješi ako smiješ
Desert Wind

#10 Re: Kradja auta i sta uciniti

Post by Desert Wind »

psiho wrote: kenjaš vjetre, dođi daću ti ja cijev, pa riješi ako smiješ
ti meni mozes reci sta god hoces ovaj medij to dozvoljava i anonimnost i hrabrost :D ;-)
medjutim htio ti priznat ili ne tako stvari stoje ;-)
i dok postoji ijedan koji to smatra kenjazom dabogda i gore bilo a auta i imovinu otimali na oci ;-)
- summa summarum - nadam se da ces pronaci lijeka za moj tekstualni feces :mrgreen: odnosno za teske kradje :!:
Last edited by Desert Wind on 04/10/2010 16:54, edited 1 time in total.
PokerFace

#11 Re: Kradja auta i sta uciniti

Post by PokerFace »

Samo ni u kojem slucaju nemoj nositi pare, jer vremena kad lopov dobije pare i vrati auto su davnih dana prosla.
dottore

#12 Re: Kradja auta i sta uciniti

Post by dottore »

PokerFace wrote:Samo ni u kojem slucaju nemoj nositi pare, jer vremena kad lopov dobije pare i vrati auto su davnih dana prosla.
upravo tako

znam lika, ukrali mu lagunu, trazili jos 1800KM, odnio pare pred neku kafanu u Vitezu, i nikad vise nije vidio ni para ni auta.... :wink:
missko

#13 Re: Kradja auta i sta uciniti

Post by missko »

Ako hoces auto malo se cjenkaj kukaj pa otidji na Alipasino nadji Nisku ako nije u cuzi ili nekog od njegove raje i reci da ces platit nek ti dovezu auto i eto. Sacekas na Alipasinu dovezu ti auto i ti onda pare a mozes i ici s njma.Tako je bilo prije 6-7 godina. A sad nisam u fazonu vise
PokerFace

#14 Re: Kradja auta i sta uciniti

Post by PokerFace »

dottore wrote:
PokerFace wrote:Samo ni u kojem slucaju nemoj nositi pare, jer vremena kad lopov dobije pare i vrati auto su davnih dana prosla.
upravo tako

znam lika, ukrali mu lagunu, trazili jos 1800KM, odnio pare pred neku kafanu u Vitezu, i nikad vise nije vidio ni para ni auta.... :wink:
Ma ima mali milion slucajeva da je bogdo taj jedan jedini, ali jbg sve ja shvatam narod se ponada da ce dobiti auto nazad pa se ko ovca zaleti. Situacija jeste teska, ali je nije potrebno jos vise otezavati sam sebi.
whow

#15 Re: Kradja auta i sta uciniti

Post by whow »

Pazi ovo mozda jeste Conspiracy Theory ali ja sam ubjedzen da iza BiH Auto Mafije stoje OSIGURAVAJUCE KUCE. Kada se analizira bilo koje krivicno djelo prvo se trazi ko je moguci benefitor odnosno ko jeste , moze ili ce u buducnosti ostvariti neku korist, u prvom redu materijalnu a onda i svu ostalu .Jedno je sigurno ;OSIGURAVAJUCE AGENCIJE su jedina stranka koja profitira jer ce se u buducnosti sve vise vlasnika odlucivati da kupi puno osiguranje , ukljucujuci i ono protiv krade .Obzirom da u BiH na postoji taj up sale kada je u pitanju AUTO OSIGURANJE i vecina vozaca se odlucuje na neko osnovno osiguranje , baz kaska , pozara , prirodnih nepogoda ili bilo cega drugog osim onog obaveznog "treceg lica" Osiguravajuce Kuce imaju veliki prostor za dodatni profit ukoliko bi se vozaci odlucili da kupe skuplje pakete osiguranja . Statistika pokazuje da ove kradze nisu sporadicni incidenti nego dobro organizirana kriminalna djelatnost koje prolazi nakaznjeno zbog korumpiranosti onih koji bi se trebali boriti protiv ovakvih djelatnosti. Takoder treba uzeti u razmatranje i cinjenicu da su vlasnici danasnjih Osiguravajucih Drustava uglavnom ljudi sa dosijem i kriminalnom istorijom . Pogledajte samo kako se zavrsila akcija rigorozne tehnicke inspekcija popracene kamerama . Jedina razlika je sto se sada trazi vise novaca za podmicivanje nego sto je to bio slucaj do sada da bi iste neispravne krame dobile zeleno svjetlo. Sto se tice Policije, Policiju treba motivirati masovnim urucenjem otkaza i krivicnim gonjenjem za krivicna djela primanja mita , korupcije pa cak i u mnogim slucajevima ucestvovanja i organiziranja krivicnih udruzenja. Sto se tice nasilja koje je neko ranije spomenuo to je neozbiljno razmisljanje jer to upravo i odgovora kriminalcima . Treba praviti pritisak na vlast legalnim sredstvima jer kad oni uvide da ce izgubiti ono sto im je najdraze ( VLAST) onda ce konacno nesto i uciniti po pitanju kriminala do tada narod ce da place mnoge namete ukljucujuci i one ovim haramlijama koji kradu vozila.
Bakir1

#16 Re: Kradja auta i sta uciniti

Post by Bakir1 »

glas razuma iz kanade je progovorio :lol:
kakvi tebe tripovi pucaju,ko ce za fabiju staru desetak godina uzeti kasko i kojem se to osiguranju da se vozila kradu?
kod nas dragi whow imaju dvije vrste osiguranja,obavezno i kasko,polica obaveznog osiguranja za golf 2 230 KM polica kasko osiguranja bi bila oko 400 KM za auto iz 85 a odsteta 800 KM koliko i vrijedi,pa sad ti meni objasni samo logiku po kojoj iza automafije osiguranja vuku konce?posebno sto 80 + % novca moraju drzati do isteka perioda osiguranog slucaja.
osiguranja su oblik d.d a ne d.o.o sto znaci da vlasnik moze biti bilo ko,samo trebaju pare za dionice,plus sto su samo tri osiguranja na trzistu BiH na neki nacin u rukama domacih dionicara sa vecinskim paketom.
za autora teme,ne placaj otkupninu,zao mi je sto ti se to desilo,ne smijem sebe ni zamisliti u slicnoj situaciji.
licno sam odabrao auto koje niko ne bi odvukao ni sa kljucem u bravi,nije nikome zanimljivo pa ni meni samom a ide od tacke a do tacke b pa sluzi svrsi
valter.ba

#17 Re: Kradja auta i sta uciniti

Post by valter.ba »

Niposto ne uzimajte zakon u svoje ruke, ovo je drugarski savjet!!! Imao clan familije slicnu situaciju i trebale su mu godine da konacno rijesi problem koji nije u zivotu trazio. Mnooogo neprospavanih noci, sekiracije, mnogo potrosenih para dok ne dovede pravdu na svjetlo dana, hvala Bogu. Znam da je tesko gledati da ti neko krade ili unistava imovinu i znam da je tesko kontrolisati se jer si to tesko stekao ali ali ali imaju ljudi u plavom koji bi se trebali poceti baviti poslom za koji ih dobro placamo. Mislim da treba vrsiti pritisak i na policiju i na tuzilastvo svim legalnim sredstvima, preko nevladinih organizacija, preko raznih udruzenja a i preko ovakvih foruma zasto ne? Moramo ih natjerati da oni provode pravdu kako je ne bi morao provoditi obicni gradjanin koji u toj situaciji nije nikako zasticen vec mu je tek onda guzica na rostilju!
shlauf

#18 Re: Kradja auta i sta uciniti

Post by shlauf »

EVO JEDNOG OD MNOGOBROJNIH SLUČAJEVA:
@aldinh:
Meni je u noći između 7 i 8 septembra ukraden Renault Laguna 2 2001 teget plava boja, ima spojler pozadi na Alipašinom polju u ulici Nerkeza Smailagića 12 preko puta na parkingu. Zvali su me i dao sam 1600 km za koje su me prevarili. Vozio sam čak u Novu bilu,slijedio upute i na kraju su me povukli za nos. Užasan osjećaj. Još uvijek sam na Leksilijumu. Istu noć mi dijete slomilo nogu (10 godina) i došla mi kazna za 63 km na sat. Čuvajte svoja auta Renault je opet aktuelan za krađu.

Narode ako ko koga zna, raširite glas registarska oznaka je 520-A-661 a mobilni je 061-171-987. Ako neko šta sazna nek napiše na forumu, ili nek mi se javi.

Punica mi je to rekla koja živi na Otoci, a i još neki koji su tražili auto, a i danas u firmi su mi to potvrdili za Lagunu 2,2 dci. Izgleda da ih je isti tip zvao, isto Nova bila, ali oni nisu novac ostavili. Isto su mu rekli da je auto u srednjoj Bosni u nekoj garaži, da će auto biti na autoputu Sarajevo-Zenica pored kamiona. Ma identična prića ko u mom slućaju. Poslao sam kontakt da se nađem s tim tipom da razmjenimo informacije.
Nadu ne gubim, brojni prijatelji su se javili da pomognu. Svaku noć me sin Arnes pita tata ima li šta u vezi auta, jer voli automobile kao i ja (Gdje je naša Lagunica). Valjda ima boga da ću je naći, jer stvarno ko ovo nije doživio, ma užasan osjećaj.

Mamu im *ebem lopovsku :x Ruke u ramenima im treba odsjeći. :x :x
olensoner

#19 Re: Kradja auta i sta uciniti

Post by olensoner »

Sto se tice teme, ako te poet budu zvali reci da si losoj situaciji financiskoj, da nemas da bio morao posudjivati itd.. A za vozace Lagune Mk2 preporucujem da sakriju broj sasije da se ne vidi i da nikome ne daju isti...
530i

#20 Re: Kradja auta i sta uciniti

Post by 530i »

Ne bave se osiguranja autima od 5 i više godina zbog ovoga što je whow opisao. Ali ljudi koji rade u osiguravajućim kućama imaju pristup velikom broju podataka....od matičnog broja vlasnika, do broja telefona....
psiho

#21 Re: Kradja auta i sta uciniti

Post by psiho »

olensoner wrote:Sto se tice teme, ako te poet budu zvali reci da si losoj situaciji financiskoj, da nemas da bio morao posudjivati itd.. A za vozace Lagune Mk2 preporucujem da sakriju broj sasije da se ne vidi i da nikome ne daju isti...
kako sakriti taj broj? ofarbati staklo? to se lako može obrisati
whow

#22 Re: Kradja auta i sta uciniti

Post by whow »

Bakir1 wrote:glas razuma iz kanade je progovorio :lol:
kakvi tebe tripovi pucaju,ko ce za fabiju staru desetak godina uzeti kasko i kojem se to osiguranju da se vozila kradu?
kod nas dragi whow imaju dvije vrste osiguranja,obavezno i kasko,polica obaveznog osiguranja za golf 2 230 KM polica kasko osiguranja bi bila oko 400 KM za auto iz 85 a odsteta 800 KM koliko i vrijedi,pa sad ti meni objasni samo logiku po kojoj iza automafije osiguranja vuku konce?posebno sto 80 + % novca moraju drzati do isteka perioda osiguranog slucaja.
osiguranja su oblik d.d a ne d.o.o sto znaci da vlasnik moze biti bilo ko,samo trebaju pare za dionice,plus sto su samo tri osiguranja na trzistu BiH na neki nacin u rukama domacih dionicara sa vecinskim paketom.
za autora teme,ne placaj otkupninu,zao mi je sto ti se to desilo,ne smijem sebe ni zamisliti u slicnoj situaciji.
licno sam odabrao auto koje niko ne bi odvukao ni sa kljucem u bravi,nije nikome zanimljivo pa ni meni samom a ide od tacke a do tacke b pa sluzi svrsi

Naravno da postoji osiguranje od krade i ono se upravo i odreduje prema vrijednosti auta kao i statistikama iz osiguravajuceg zavoda . Dakle ako vozis auto koje je na meti kradljivaca osiguranje ce bit vece . Takoder ako vozis marku iu tip automobila koji je recimo statisticki bio u velikom broju udesa osiguranje ce takoder biti vece. Vozilo mozes osigurati za sve pocev od grada , poplave , pozara do krade vandalizma i sve sto mozes da pomislis. Ja recimo imam osiguranje koje mi omogucava zamjenu vozila po sistemu da mi osiguranje daje novo vozilo ukoliko se moje vozilo osteti a ima manje od 30 hiljada km ili jedne godine starosti bez obzira na krivicu .Takoder imam opciju po kojoj me moje osiguranje pokriva i na autima koje eventualno rentam . Ima i opcija po kojoj ukoliko recimo odem na odmor mjesec od osiguranja ostavim samo kradu , pozar a skinem sudar jer obzirom da ce auto biti u garazi vjerovatno necu napraviti sudar svojom krivicom. Ovo osiguranje me kosta $ 1200 godisnje a vozilo je 2010 Toyota Rav 4 na koju je insurance stavio zamjensku vrijednost $ 32000. Dakle da ne duljim po meni se ovakvo osiguranje itekako isplati . E sad ta deset godina stara skoda sigurno nece kostati toliko da se osigura a naravno da na nju ne bih stavljao kasko ukliko je vrjednost vozila relativno mala , medutim ukoliko je vrjednost relativno veca svakako bih kupio kasko saopcijom protov svade. Evo vidis da su tipa trazili $1600 za otkup Lagune i jos mu skratili zivot za 5 godina i svejedno nema auta. Stoga ce svako normalan ko ima vrijedno auto a zeli miran san rado platiti osiguranje a neka se osiguravajuci zavodi bore sa lopovima . Iako ponovo tvrdim da iste ima svoje prste u ovim otmicama . Zasto je ova pojava iskljucivo Bosanski Fenomen . Zato jer moje auto vise vrijedi ukradeno nego u garazi i bas me briga ako ga neko mazne ja odem do osiguranja pokazem policiski zapisnik i cekam da mi uplate 32000 na racun i pravac u Toyotu po novu RAV4 . Dakle nije u pitanju glas razuma kako si to sarkasticno primjetio nego jednostavno bussiness koji ima svoja pisana i nepisana pravila koja sporo ali sigurno dolaze na Balkan . Na zapadu osiguravajuca drustva imaju sve istrazitelje , strucnjake koji pomno analiziraju svaki claim dakle nista nije prepusteno slucajnosti.
Bakir1

#23 Re: Kradja auta i sta uciniti

Post by Bakir1 »

530i wrote:Ne bave se osiguranja autima od 5 i više godina zbog ovoga što je whow opisao. Ali ljudi koji rade u osiguravajućim kućama imaju pristup velikom broju podataka....od matičnog broja vlasnika, do broja telefona....
svaki auto se moze kasko osigurati bez obzira na starost,pa hoces li na procjenjenu ili na ugovoreno sumu do tebe je.
a ljudi koji rade u osiguravajucim kucama,posebno u agencijama imaju i vise od maticnog broja i broja telefona,npr adresu itd
psiho

#24 Re: Kradja auta i sta uciniti

Post by psiho »

whow wrote:
Bakir1 wrote:glas razuma iz kanade je progovorio :lol:

Naravno da postoji osiguranje od krade i ono se upravo i odreduje prema vrijednosti auta kao i statistikama iz osiguravajuceg zavoda . Dakle ako vozis auto koje je na meti kradljivaca osiguranje ce bit vece . Takoder ako vozis marku iu tip automobila koji je recimo statisticki bio u velikom broju udesa osiguranje ce takoder biti vece. Vozilo mozes osigurati za sve pocev od grada , poplave , pozara do krade vandalizma i sve sto mozes da pomislis. Ja recimo imam osiguranje koje mi omogucava zamjenu vozila po sistemu da mi osiguranje daje novo vozilo ukoliko se moje vozilo osteti a ima manje od 30 hiljada km ili jedne godine starosti bez obzira na krivicu .Takoder imam opciju po kojoj me moje osiguranje pokriva i na autima koje eventualno rentam . Ima i opcija po kojoj ukoliko recimo odem na odmor mjesec od osiguranja ostavim samo kradu , pozar a skinem sudar jer obzirom da ce auto biti u garazi vjerovatno necu napraviti sudar svojom krivicom. Ovo osiguranje me kosta $ 1200 godisnje a vozilo je 2010 Toyota Rav 4 na koju je insurance stavio zamjensku vrijednost $ 32000. Dakle da ne duljim po meni se ovakvo osiguranje itekako isplati . E sad ta deset godina stara skoda sigurno nece kostati toliko da se osigura a naravno da na nju ne bih stavljao kasko ukliko je vrjednost vozila relativno mala , medutim ukoliko je vrjednost relativno veca svakako bih kupio kasko saopcijom protov svade. Evo vidis da su tipa trazili $1600 za otkup Lagune i jos mu skratili zivot za 5 godina i svejedno nema auta. Stoga ce svako normalan ko ima vrijedno auto a zeli miran san rado platiti osiguranje a neka se osiguravajuci zavodi bore sa lopovima . Iako ponovo tvrdim da iste ima svoje prste u ovim otmicama . Zasto je ova pojava iskljucivo Bosanski Fenomen . Zato jer moje auto vise vrijedi ukradeno nego u garazi i bas me briga ako ga neko mazne ja odem do osiguranja pokazem policiski zapisnik i cekam da mi uplate 32000 na racun i pravac u Toyotu po novu RAV4 . Dakle nije u pitanju glas razuma kako si to sarkasticno primjetio nego jednostavno bussiness koji ima svoja pisana i nepisana pravila koja sporo ali sigurno dolaze na Balkan . Na zapadu osiguravajuca drustva imaju sve istrazitelje , strucnjake koji pomno analiziraju svaki claim dakle nista nije prepusteno slucajnosti.
čuvaj dobro ključeve (oba) i saobraćajnu, bez toga ne daju ni marke/dolara, odnosno ako ti otmu auto na semaforu popušio si foru
Bakir1

#25 Re: Kradja auta i sta uciniti

Post by Bakir1 »

@whow procitah sta si napisao.
obavezno AO
Kasko bez rizika kradje sa stetama od trecih lica
Kasko sa rizikom kradje sa stetama od trecih lica ali sa fransizom tj otkup vrijednosti 15%
Full Kasko
i to je to.
prosjecna starost automobila u BiH iznosi 17 godina.
prema zadnji neki inputima 10 % automobila u BiH ima sadasnju vrijednost vecu od 20.000 KM
polica osiguranja za novo vozilo do vrijednosti 25.000 KM ispod 900 KM sa fransizom,za polovna do neke cifre vrijednosti preko 20.000 KM izmedju 900 i 2000 KM.
broj uvezenih automobila u 09 godini polovnih cca 20.000 kom
broj novo registrovanih automobila u 09 12.000 kom
od ukupnog broja novih automobila cca 60 ulazi u vrijednosni razred do 25.000 KM i kao takvi finansirani su putem kredita/lizinga/nenamjenskog kredita.
uslov kupovine vozila na kredit/lizing polica kasko osiguranja sa 15 %(kredit) fransize /full(lizing) vinkulirana na ime banke/lizing kuce.
eh hajde sada molim te lijepo mi objasni u kojoj od ovih situacija osiguravajuca kuca ima interes da raznorazni idioti otimaju ljudima auta i traze nazad otkupninu?
moze li se tvrditi da se iza automafije kriju oni koji proizvode/prodaju dodatnu sigurnosnu opremu?
veoma je mali procenat automobila koji bi se mogli kasko osigurati tako da kradje automobila u cilju povecanja prodaje police kasko osiguranja nemaju smisla.
automobili zbog drzavnog uredjenja i polozaja bosne i hercegovine cesce zavrsavaju na istoku i u dijelovima od cega opet samo interesa imaju gore spomenuti idioti koji od toga zive.
Post Reply