Kraći put
- Sephora
#1 Re: Kraći put
Naprimjer da je napravljen put na toj istoj stazici, neko bi se našao da nađe razlog da opet napravi neku stazicu, puteljak..mora covjek uvjek naći razlog da gazi po zelenilu i .."skratiti put" ..
-
calculator
#2 Re: Kraći put
Davno nekad, profesor nas je učio da prilikom planiranja i urbanizacije javne površine, najprije je treba ostaviti neizgrađenu, nedovršenu, te pustiti je pješacima da formiraju staze, i tek onda izgraditi konačne staze, da bi sve izgledalo pristojno i uredno, u skladu sa arhitektonskim normama.
- Promoe
#3 Re: Kraći put
@Sarajmen odakle ti pade ovo na pamet
Ja uvijek kad hodam, pokusavam da se oduprem, da ne gazim, ovim utabanim stazama.
Cuo sam da u Njemackoj, tamo gdje planiraju neki park, prvo puste da raja utaba ovako puteljke i oni ih kasnije urede.
Ja uvijek kad hodam, pokusavam da se oduprem, da ne gazim, ovim utabanim stazama.
Cuo sam da u Njemackoj, tamo gdje planiraju neki park, prvo puste da raja utaba ovako puteljke i oni ih kasnije urede.
- Izlija
#4 Re: Kraći put
Logično je da nam treba dourbanizacija javnih površina, pogotovo što nam vlast čine uhljebi, ali nam treba i dourbanizacija stanovništva. Većina ovih utabanih staza izlazi na saobraćajnice većeg intenziteta i nisu dobre opcija iz bezbjednosnog aspekta, da ne pominjem da su saobraćajni prekršaj koji podliježe kazni od oko 50 KM.
- mayab
#5 Re: Kraći put
Ja ne vidim problem da se te utabane staze sve postepeno urede, asfaltiraju ili poločaju, barem sve one koje ne izlaze na neki prometni dio saobraćajnice, pa bi tako poticali ljude na kršenje propisa prelascima ceste gdje nije dozvoljeno i gdje je opasno!
Dakle, sve staze i puteljke koji ne vode direktno u prekršaj ili opasnost srediti!
Čak sam u zadnjih par godina imao prilike vidjeti da je po nekoliko lokacija u gradu upravo to i radjeno
Evo npr.http://www.klix.ba/vijesti/bih/nove-pje ... 50803083#5

Dakle, sve staze i puteljke koji ne vode direktno u prekršaj ili opasnost srediti!
Čak sam u zadnjih par godina imao prilike vidjeti da je po nekoliko lokacija u gradu upravo to i radjeno
Evo npr.http://www.klix.ba/vijesti/bih/nove-pje ... 50803083#5

- problemnatravunu
#6 Re: Kraći put
I ja sam da se te staze - kratice popločaju, asfaltiraju, mada ne bas svaka, na primjer na slici 2 nipošto....Sarajmen wrote:Mudro je zborio profato će biti i jedan od zaključaka koji se nameće iz ove teme, jasno se vidi da ima tu i nekulture
, al' ljudi tabanajući i dalje iz nekih svojih razloga prkose urbanističkim rješenjima. Naravno, bili bi svi sretniji da po ovom pitanju postoji neki sklad
, al' preko noći sigurno se do toga ne može doći. Eko policija, tanko čim je ovoliki broj primjera . Ono što sam primijetio, dosta ovih puteljaka je nastalo oko parkinga i generalno stajališta GRAS-a .
- Haris.ba
#7 Re: Kraći put
Godinama sam išao preko te jedne kratice u školu. Preko čitavog parka od cca 200 metara. Poslije ihihi godina se to uredilo, i popločala i fino uredila staza. Ali, opet su na nekim dijelovima, iako je vidno postojala utabana staza ganjali neke oštre uglove kod uređivanja staze. I onda imaš uređenu stazu, te na kraju opet tri metra puteljka kroz travu. To nije narod kriv. Već ćoravost općinara.
A smatram da u to ne ulaze neke staze čije su slike postavljene, a mislim na one između Malte i Čvile na glavnoj džadi.
Tu je trebalo davno napraviti potputnjak, nešta slično ko sada na (ispod) Stupskoj petlji. To je jednostavno nepraktično isplanirano. I položaj tramvajskih stanica i pješačkih prelaza. Ali za nas je to sci-fi.
I te ogromne zelene površine na Alipašinom, i to (ko laik) ne razumijem. Nisam protiv zelenih površina. Njih treba. Ali, u urbanom području treba korisnih zelenih površina. A ne nekorisnih. Znam ja da se pratila linija terena, i gledalo što jeftinije napraviti stanove. Ali, sada imate zelene površine koje su nizašta osim za sankanje zimi i pravljenje puteljaka. Umjesto da se zasadi drvećem i nakrca klupama. I pokuša uglaviti što više sportskih manjih ploha.
A smatram da u to ne ulaze neke staze čije su slike postavljene, a mislim na one između Malte i Čvile na glavnoj džadi.
Tu je trebalo davno napraviti potputnjak, nešta slično ko sada na (ispod) Stupskoj petlji. To je jednostavno nepraktično isplanirano. I položaj tramvajskih stanica i pješačkih prelaza. Ali za nas je to sci-fi.
I te ogromne zelene površine na Alipašinom, i to (ko laik) ne razumijem. Nisam protiv zelenih površina. Njih treba. Ali, u urbanom području treba korisnih zelenih površina. A ne nekorisnih. Znam ja da se pratila linija terena, i gledalo što jeftinije napraviti stanove. Ali, sada imate zelene površine koje su nizašta osim za sankanje zimi i pravljenje puteljaka. Umjesto da se zasadi drvećem i nakrca klupama. I pokuša uglaviti što više sportskih manjih ploha.
- Logovan
#8 Re: Kraći put
Pametno od profesora.calculator wrote:Davno nekad, profesor nas je učio da prilikom planiranja i urbanizacije javne površine, najprije je treba ostaviti neizgrađenu, nedovršenu, te pustiti je pješacima da formiraju staze, i tek onda izgraditi konačne staze, da bi sve izgledalo pristojno i uredno, u skladu sa arhitektonskim normama.
A i realno smo nekulturan narod da te Bog mili sačuvaj.